• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Nove i pročitane knjige (u 2017.)

Started by Nightflier, 07-03-2008, 11:58:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nightflier

Laguna je objavila Cuvare zapada, prvu knjigu Malorijade.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Nightflier

QuoteNew story by Elizabeth Bear

Newly-published on Tor.com is "The Girl Who Sang Rose Madder," an original contemporary fantasy story by Elizabeth Bear, illustrated by Brad Holland.

Elizabeth Bear is a phenomenon, one of the great new talents of modern fantasy and SF. Since her first appearance in professional print in 2003, she has published eleven solo novels (Hammered, Scardown, Worldwired, Blood and Iron, Whiskey and Water, Ink and Steel, Hell and Earth, Dust, Carnival, New Amsterdam, and Undertow), one novel in collaboration with Sarah Monette (A Companion to Wolves), and a story collection (The Chains You Refuse). A twelfth solo novel, All the Windwracked Stars, is forthcoming in November; in a starred review, Publishers Weekly hailed it as "rewarding and compelling." She has worked as a reporter, a typesetter, and a stablehand. She won the John W. Campbell Award for Best New Writer in 2005, and just last month her story "Tideline" won the Hugo Award for best short story of the year.

QuoteNew giveaway e-books

More details next week--but yes, we plan to resume giving away selected e-books on Tor.com, at least one title per month. To download them you'll need to not just visit Tor.com but register as a user; the downloads won't be accessible until you do. Registering on the site takes maybe thirty seconds if you type particularly slowly...so Act Now, Act Without Thinking, get over to Tor.com and create yourself a user account today.

More original fiction and comics to come

Also coming in September on Tor.com: An all-new story by Hugo and Nebula Award-winner Terry Bisson, "Catch 'Em In the Act." New "A Softer World" strips by Joel Comeau and Emily Horne. The launch of another strip series about which we'll be trickling out maddening hints as the month goes on. Bloggage, commentage, and conversationage by multiple notable SF personalities, including, of course, you. Check the place out.
First 666

Mica Milovanovic

Dobio sam neke od knjiga o kojima je ovde bilo reci:

1. Terror - Simmonsa
2. Majkl Čabon - Yiddish Policemen's Union (sad već ima i Huga i Nebulu)
3. Iron Council - China Mieville

ali i par romana sasvim friških, iz 2008:
1. Paul Auster - Man in the Dark
2. Nick Harkaway - The Gone-Away World.

Ovaj potonji, delo Le Kareovog sina, čini se zanimljivim...

//www.goneawayworld.co.uk
Mica

Nightflier

Pre nego sto pocnes Iron Council, valjalo bi da procitas Stanicu Perdido. Imas je u prevodu Mirjane Zivkvic a u izdanju Moci knjige - mada je verovatno skuplja nego izdanje na engleskom.
First 666

Mica Milovanovic

Procitao sam Perdido Station u prevodu...
Nije lose, mada pomalo razvuceno pred kraj... Coveka ocigledno placaju po broju reci... Kako sam stariji sve više mrzim debele knjige. Terror ima zastrašujućih 930 strana, The Gone-Away World 530, veceg formata... Užas...

Jesi li konačno pročitao Čabona? Ni njegovih 400 nije malo...
Mica

Nightflier

Nisam. Predsajamska je sezona, a ja sam do guse u prevodima zbog havarije racunara od pre neku sedmicu. Izgubio sam puno uradjenog posla, pa sad to moram da nadoknadim. Ugrabicu malo vremena tokom naredne sedmice.
First 666

Melkor

Perdido me poprilicno odusevio, posebno pred kraj :) Bacio sam pogled na prevod i delovao mi je kao nesto sto je apsolutno unakazilo roman. Ako vec imas takvo misljenje o Perdidu nemoj ni pocinjati Iron Council, a ako si se nameracio ne bi bilo lose da prvo procitas Scar.
Sto se tice Simonsa evo ga Teror na polici, ali ove godine procitao sam Ilium i Olympos te mi je pun ... Simonsa za 2008.  :x
Inace Gone Away World stvarno deluje zanimljivo, verovatno zbog nindji.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Mica Milovanovic

Možda nisam bio jasan. Ja sam staro džangrizalo, pa samo navodim loše stvari, a ne i ono što mi se sviđa. A Perdido mi se prilično svideo - jedan je od najboljih SF romana koje sam čitao poslednjih desetak godina. Ipak, voleo bih da je kraći. Mislim da je sve ono što je rečeno u romanu moglo biti mnogo efektnije da je pisac malo racionalizovao reči.

Ako je verovati Skrobonji, a ja mu verujem, Terror ne liči na Simmonsove poslednje romane, koje zaista nisam imao hrabrosti ni da počnem da čitam.
Mica

Melkor

Hmmm, mozda, ali ipak cu sacekati januar da procitam Teror.
U svakom slucaju procitaj prvo Scar pa Iron Council, postoji tu, doduse prilicno labava, hronologija, samo budi upozoren da i Scar i Council pate od viska minimum 100 strana. Mada, morao je negde da se strpa marksizam, a on je, uglavnom, kapitalan.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Mica Milovanovic

Uh, znači sad treba prvo nabaviti Scar... Ionako nisam nameravao da počinjem pre zimovanja...
Mica

Melkor

Imam ja, samo je trenutno u jednoj od 20-ak kutija koje cekaju da zavrsim sa preseljenjem. Ali do zime knjige ce se vratiti u moje okrilje pa cu ti rado uzajmiti.

zakk

Oto je nedavno pisao o Simonsu u Huperu. Kaže da je Terror odličan.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Nightflier

Tor ponovo poklanja knjige. Besplatno se mogu preuzeti War for the Oaks by Emma Bull i Dogland by Will Shetterly.
First 666

Nightflier

DA se manemo malo fentezija - urbanog, romanticnog i epskog - i zaplovimo u sf vode. Jedan od najprodavanijih sf pisaca u poslednjih dvadeset godina - a svojevrstan izopstenik iz zanra, posto nikada nije bio ni nominovan za neku od glavnih nagrada, koliko ja znam - Dejvid Veber, krajem ovog meseca objavljuje Worlds of Weber, antologiju novela smestenih u njegove sf i fentezi svetove. Da stvari budu jos sladje, na prolece sledece godine dolazi nam novi nastavak sage o Onor Hamilton. Zapravo, nastavak spin-of serijala koji je zapocet sa Shadows of Saganami. Za militari spejs operu Veber je muska Lois Makamaster Bizo, a inace je jedan od mojih omiljenih pisaca. Svima preporucujem.
First 666

Nightflier

Izdavacka kuca IPS najverovatnije pocetkom naredne godine objavljuje prvi roman o Hariju Drezdenu, americkog pisca Dzima Bucera - a u prevodu khm, khm...
First 666

Perin

NE MOGU DA VERUJEM!!!!! covece, ako si ti izganjao ovo, ako ikad dodjes u BL ili ak' ja budem u BG-u, castim druze!!! SVAKA CAST!!!!

Nightflier

Obicno - mada ne uvek - ali obicno kada prevodim fentezi, prevodim po svojim preporukama izdavacu. Kao Sendersona, npr.
First 666

Perin

Svaka cast, kazem ti. Ovo je skroz dobar potez (iako ima masa knjiga u serijalu) ali sam serijal drzi paznju i jedan mi je od omiljenih serijala. Samo da u godini izdaju barem po 2 knjige iz serijala, to bi bilo predobro!!!

Jedno pitanje za sve prevodioce i ljude iz izdavackih kuca: Da li postoji ikakva sansa da se kod nas izda nesto od Star Wars knjiga? Znam da ih ima mnogo, (ja ih sam imam preko 200 na kompu) ali bilo i super. Recimo Thrawn trilogija?

Nightflier

Ne, ne verujem. Mislim da to nikako ne bi bio isplativ potez. Pre ce se pojaviti Salvatore, kada se pojavi i neki izdavac koji je u stanju da resi problem prava.
First 666

vope

Quote from: "nightflier"Izdavacka kuca IPS najverovatnije pocetkom naredne godine objavljuje prvi roman o Hariju Drezdenu, americkog pisca Dzima Bucera - a u prevodu khm, khm...

Vjerovatno planirate da objavite i nastavke "Neuromancer"-a? Da li je poznat bar okviran datum?

Nightflier

Ne znam da li se planira ostatak trilogije - u IPS-u nisam urednik, vec samo prevodilac. Znam da Sale Markovic prevodi poslednji Gibsonov roman, ali ne znam kada ce ga zavrsiti.
First 666

Nightflier

IPS objavljuje najnovije romane Terija Bruksa - prikvele za ciklus Sanara. Prvi roman se ocekuje do kraja godine. IPS takodje namerava da objavi niz antologija fantasticne proze. O tome detaljnije za jedno sedam dana. Sem najavljenog serijala o Hariju Drezdenu, u pripremi je i nekoliko fantazijskih romana namenjenih tinejdzerima i mladjoj publici. Po recima urednika, IPS namerava da paznju posveti i sf-u, tako da mozemo ocekivati nove naslove najverovatnije pocetkom naredne godine.
First 666

zakk

Meni se nimalo više ne čita išta od Terija Bruksa.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Nightflier

Ni meni. Nikad ga nisam voleo. Ali ima ljudi koji vole da ga citaju. Zato ce one antologije biti prava poslastica. Jos ne smem da pricam o cemu je rec, ali je sjajan izbor kako sf=a, tako i fentezija. Predlozio sam juce uredniku da oformi zasebnu ediciju sa jednim grafickim identitetom, pa da svih pet antologija objavi u jednoj ediciji.
First 666

Nightflier

Akhem... Skrenuta mi je paznja u jednom mejlu da nije u redu sto koristim ZS i tolkien.rs kao "svoj blog", te da ova tema zapravo "nikoga ne zanima". Izvinjavam se ako sam gnjavio clanove - nije mi bila namera. Ubuduce cu sve objave i najave, kao i komentare objavljivati na nekakvome blogu (u nastajanju), a ovde cu postovati samo obavestenja o novostima na blogu. Moze? Inace, ova tema je nastala iz ciste samoodbrane, posto mi je stizalo na desetine mejlova svakog meseca, koji se svode na "Sta ima novo od knjiga? Sta da citam?"
First 666

gargamel

Ne znam ko ti je to skrenuo paznju ali cini mi se da broj strana na ovoj temi dovoljno pokazuje da ima ljudi koje ovo i te kako zanima. Nastavi po starom a ako se nastavi sa skretanjem paznje i sa konstatacijama da nikoga ne zanima, onda onaj koga ne zanima slobodno neka preskoci temu. Ono sto mene ne zanima ja ne citam. A ovo citam stalno.
Kako se vesla po drvenom moru?

Ghoul

ne obaziri se na takve tlapnje.

mada MENE uglavnom ne zanimaju knjige o kojima ovde govoriš, mislim da su tvoji postovi dragoceni za one (brojnije) koje zanimaju.
dakle, nastavi ovde, a blog to ne isključuje.
https://ljudska_splacina.com/

Boban

Quote from: "nightflier"Akhem... Skrenuta mi je paznja u jednom mejlu da nije u redu sto koristim ZS i tolkien.rs kao "svoj blog", te da ova tema zapravo "nikoga ne zanima".

Nemoj da ti padne na pamet da slušaš pametnjakoviće.
Svako piše šta želi, a svako čita šta želi; ne vidim kako stvari mogu biti poštenije.
Blogovi imaju tu manu da vremenom potonu, a topik se uvek nanovo može vaskrsavati i uvek se nanovo mogu naći novi sagovornici.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Mica Milovanovic

Taj što ti je to rekao nije dobronameran. Zato, molim te, nastavi. Za mene je ovo jedan od najzanimljivijih topika...
Mica

Boban

Baš me zanima ko je taj drkadžija koji nema muda da javno iznese svoje mišljenje.

Berserker

Ovo je jedna od tema koje prvo posetim kad god dodjem na sajt. Smatram je jednom od najkorisnijih i ne vidim zasto bih morao da obilazim 5 razlicitih sajtova da bih sakupio podatke o onom sto me zanima. So, keep up the good work...

mac

What all the people said...

Morgana

Bezveznjaci! Ovaj topik je baš interesantan, na neposredan način saznajemo novosti + imamo priliku dobijemo običan prikaz bez visokoumnih naklapanja. Onako, baš s merakom ga čitam   :wink:
Ljudskoj gluposti nikada kraja

Boban

da... molim ljude koji imaju svoje forume i koji moderiraju svoje diskusije da ne dolaze ovde i uče mene i nas koji ovde učestvujemo kako treba da se ponašamo, o ćemu i na koji način pišemo.
Sve što važi za ostale forume, ovde ne važi, dakle, oftopičarenje i lutanje od teme poželjno, spontani razgovori gdegod nas tema odvede takođe, gotovo potpuna sloboda u stavovima i izražavanju svakako.
Znak sagite je prostrana livada na kojoj zajedno bujaju i sekvoje i korov, a drvoseče i kosačice nemaju pristup.
Neka se na drugim mestima prave uređene bašte i drvorede i maslinjaci, ovde su predviđeni nesputani prirodni rast i razvoj...

angel011

Samo nastavi, flajeru, koga ovaj topik ne zanima može jednostavno da ga ne čita.
We're all mad here.

ayin

Quote from: "Boban"da... molim ljude koji imaju svoje forume i koji moderiraju svoje diskusije da ne dolaze ovde i uče mene i nas koji ovde učestvujemo kako treba da se ponašamo, o ćemu i na koji način pišemo.
Sve što važi za ostale forume, ovde ne važi, dakle, oftopičarenje i lutanje od teme poželjno, spontani razgovori gdegod nas tema odvede takođe, gotovo potpuna sloboda u stavovima i izražavanju svakako.Znak sagite je prostrana livada na kojoj zajedno bujaju i sekvoje i korov, a drvoseče i kosačice nemaju pristup.
Neka se na drugim mestima prave uređene bašte i drvorede i maslinjaci, ovde su predviđeni nesputani prirodni rast i razvoj...

...i puna deponija onih koji ne misle isto kao mi ovde!
TAKO TREBA!

Boban

ne onih koji ne misle, nego koji pričaju o poželjnosti pedofilije i slične bljuzge.
Nikada nisam rekao da je ovde totalna sloboda, samo da je tolerancija drastično veća nego na drugim mestima.

ayin

Pedofilija, nekrofilija, pluvanje po sagovornicima i slicne bljuzge. Da, razumem

Perin

K'o sto rece berserker, ovo je jedna od prvih tema koju pogledam kad god dodjem na ZS. Posto sam iz BL i tamo bas i nema velike ponude manje poznatih izdavackih kuca iz Srbije (u osnovi imaju samo masu laguninih i alnarijevih knjiga), ova tema mi dodje kao pravi informativni centar  :wink:  Nikad sam ne bi znao da ce se izdati Witcher, Mistborn ili Dresden Files, zato pusti sta drugi pricaju i keep it up!

varvarin

Quote from: "nightflier"Akhem... Skrenuta mi je paznja u jednom mejlu da nije u redu sto koristim ZS i tolkien.rs kao "svoj blog", te da ova tema zapravo "nikoga ne zanima".

Razmisli da li ti je ta osoba drugar - i piši, k'o do sada!!

Boban

Još bolje, objavi njegove podatke ovde da krenemo da se malo družimo s njim.

scallop

Quote from: "Boban"Još bolje, objavi njegove podatke ovde da krenemo da se malo družimo s njim.

Ovo je sjajna ideja!
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Nightflier

Au, ljudi... ne znam sta da kazem. Nisam ocekivao ovakvu reakciju. Kao sto rekoh, ovu temu pokrenuo sam jer me jako puno ljudi redovno zapitkuje o novim izdanjima - stranim i domacim, pa mi je dojadilo da odgovaram na silne mejlove. A kad mi je skrenuta paznja da na ovoj temi dominiraju moji postovi, pomislio sam da je covek zaista u pravu, pa da zaista krsim nekakvu internet etiku. Nego dobro... Drago mi je sto vas zanima sta imam da kazem, pa da nastavim da pricam...

Posto se zavrsio sajam knjiga - i posto sam promenio dioptriju -  vreme je da se vratim na posao i da se posvetim najpre prevodjenju, a potom i hrpama knjiga koje su mi okruzile krevet, tako da moram da uskacem, mesto da legam kao normalan svet. Knjiga kojoj sam se najvise obradovao je najnoviji roman pisca po imenu Matthew Woodring Stover. Stover je siroj citalackoj publici znan po romanima smestenim u univerzum Star Warsa - koji, naravno, ne vrcaju od originalnosti, ali su sasvim podnosljivi za citanje. Medjutim, kada se dohvatio pisanja svojih romana, nesputanih Lukasovim sizofrenijama, napravio je cudo. Elem, prva dva romana nose naslove Heroes Die i Blade Of Tyshalle. Govore o Kejnu, liku iz futuristickog rijaliti soua. Pomislicete: "Pa, sta sad? Nista narocito." Jeste narocito. Naime, taj rijaliti sou odvija se na planeti koja kao da je iz romana Karla Edvarda Vagnera ili Frica Lajbera. Mracno srednjovekovno drustvo, sa sve vilovnjacima i carobnjacima, u kojem je Kejn - inace sociopata par ekselans - najcrnji i najgrdji placeni ubica, kojeg bi svi zeleli da ubiju, ako nista drugo, a ono radi prestiza. Znaci, Stover u svojim romanima spaja izvanredno naprednu tehnologiju i nauku sa magijom koju recena nauka i tehnologija ne mogu da objasne. Heroes Die i Blade Of Tyshalle govore o razlicitim periodima Kejnovog zivota, a treci roman - Caine Black Knife - predstavlja svojevrsni most izmedju ove dve knjige, Da jos jednom naglasim, rec je o piscu koji me je razgalio kao retko koji. Inace, dok sam citao prva dva romana, u mislima mi je odzvanjalo: "Ovo Boban treba da objavi u ZS!" Zaista, po stilu i nacinu pripovedanja ovaj covek nema ama bas nikakve veze sa Zelaznijem, a opet... Nekako mu je mesto na polici uz serijal o Amberu. Na kraju, kada sam poceo da citam Caine Black Knife, batalio sam nakon pedeset stranica, resen da najpre iznova procitam prva dva.

Sada malo losije vesti... Verovatno ste primetili da na sajmu knjiga nije bilo preterano fantastike. Razlog tome je sto je vecina izdavaca u nekakvim finansijskim poteskocama, pa to koci izdavanje. "Grad Ember", izdavacke kuce Carobna knjiga, pojavice se tek krajem godine - i to ne sve cetiri istovremeno, vec jedna po jedna. IPS ne muce finansije, vec neki krajnje prozaicni razlozi. Prevodilac Witchera zivi u Poljskoj, pa je tek pred sajam dosao da potpise ugovor, a originali Konana jos nisu pristigli iz Amerike. Sa druge strane, videcemo jos Hauardovih dela. U planu je i objavljivanje Solomona Kejna.

Toliko za sada.
First 666

angel011

Imaš li te knjige o Kejnu u e-izdanju?
We're all mad here.

Nightflier

Sigurno ih ima da se skinu. Pogledacu, pa cu ti poslati prvu na mej, ako hoces. Proteklih nekoliko dana nisam imao net, a i sada slabo radi. Sibni mi svoj mejl na pm, pa cu ti poslati veceras, cim pronadjem na netu.
First 666

mac

Da nije ovaj Grad Svetlosti sa ovogodišnje Sinemanije roman Grad Ember pretočen u knjigu? Originalno ime filma je City of Ember. Kritičarima se donekle sviđa...

Nightflier

Rec je o romanu po kojem je snimljen film - a ako je prevod filma Grad svetlosti, zadavicu izdavaca. Insistirali su da ga prevedem doslovce, sto mi je stvorilo grdnih problema u prevodu. A navodno je distributer tvrsio da ce se film zvati "Grad Ember". Grmph!
First 666

mac

Da, htedoh reći "pretočen u film".  :oops:

Možda se distributer popišmanio u poslednjem trenutku. Ja bih zadavio obojicu, čisto za svaki slučaj  :wink:

Nightflier

Ma dobro. Nemam volje da se bakcem oko toga. Zapravo, okrenut sam novim poslovima i jedva cekam da se bacim na nove radne zadatke. Proslavicu Samhain, pa od ponedeljka u nove radne pobede.
First 666

Nightflier

U prodaji je novi roman Terija Praceta - Nation. Nation se ne bavi Disksvetom, vec alternativnom planetom Zemljom, u vreme kada je Britanija suvereno vladala svetskim morima. Ovo je, inace, roman za koji ne znam da li cu ga procitati. U poslednje vreme, primetno je da se Pracet zasitio pisanja. Doduse, mozda se samo zasitio Disksveta. Svejedno, u tom paketu stigla mi je i knjizica kojoj sam se vise nadao: The Graveyard Book by Neil Gaiman. Posto sam pripremio jos nekoliko Gejmanovih klasika, bacicu se sutra na citanje, pa podnosim izvestaj u ponedeljak (ako me bude sluzila veza sa svetom).
First 666