• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Tema za april

Started by scallop, 15-03-2011, 01:17:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

angel011

Quote from: Džek svih zanata on 23-03-2011, 23:41:09
Leđa uz zid i sapun čvrsto u ruku?

Leđa uza zid i prevrnutu stolicu i bič u ruke. :lol:
We're all mad here.

SuperSynthetic

Šta da radim sa sapunom?
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

Mims

Odustala sam od prvobitne ideje i napisala novu priču... Opet imam problem sa završetkom, uvek imam problem s tim, i samo zato što nikad ne promislim do kraja. Nestrpljiva sam, pa mi je lakše da s početnom idejom krenem i da me nekud odvede sama. I sad - ostalo još 500 karaktera, a ja ne znam gde ću s pričom. Damn.
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Stipan

500 karaktera? Taman mesta da Sintetik odloži sapun.

scallop

Ne brigaj oko toga. Dovrši priču, pa pregledaj šta bi moglo da se ošiša. Ako je priča cela, nije problem skinuti i trećinu. Možda i ja odustanem od svoje polovine priče. Sad mi izgleda malo suvoparno, kao koncept.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

analogdigit

Kod mene je situacija totalno konfuzna, hteo sam nešto a dobio nešto saasvim deseto, sad mi se ni to deseto ne sviđa i ne znam šta ću raditi....

Stipan

Ima još vremena, polako...  :)

scallop

Odbaciš nulu i ostane ti - 1.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Lilith Lee

Da li se ucestvovanje placa?

pokojni Steva

Da, 100€ po strani, Džek je blagajnik.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Stipan

MHMMMM...
Lukavo, Stevo, lukavo...

analogdigit

Quote from: scallop on 24-03-2011, 12:29:31
Odbaciš nulu i ostane ti - 1.
Sviđa mi se predlog... :lol:

Boban

Quote from: Mims on 24-03-2011, 12:11:42
Odustala sam od prvobitne ideje i napisala novu priču... Opet imam problem sa završetkom, uvek imam problem s tim, i samo zato što nikad ne promislim do kraja. Nestrpljiva sam, pa mi je lakše da s početnom idejom krenem i da me nekud odvede sama. I sad - ostalo još 500 karaktera, a ja ne znam gde ću s pričom. Damn.

To je etalon amaterizma.
Ili ti gospodariš pričom ili ona gospodari tobom.
Ne treba da počinješ pre nego što imaš bar okvirno zaokruženu celinu.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

sandjama

ja sam isto pos'o nasumicno i zakucao sam se na pola. sta ce sad da bude, jebem li ga.
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Džek

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 24-03-2011, 12:42:44
Da, 100€ po strani, Džek je blagajnik.

Nek' da lovu pa da šarnem priznanicu.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Boban

Vi st
Quote from: sandjama on 24-03-2011, 14:24:18
ja sam isto pos'o nasumicno i zakucao sam se na pola. sta ce sad da bude, jebem li ga.

Vi ljudi stvarno mislite da je pisanje kao deljanje drveta; uzmeš cepanicu i nož i kreneš da svrdlaš pa šta ispadne.
Pa ni deljanje drveta ne može da se radi bez plana.
Planiranje je u osnovi svega - to je ona nit koja nas izdvaja i po kojoj nas razlikuju.

Džek

Ovaj put se teram da napišem priču, ipak sam odlučio da vas ne lišavam svoje vrhunske proze i primera kako se piše... :)

Ipak, sa ovim pravim eksperiment, blago iskliznuće, konceptualno mi tako nešto, što sada stvaram, ne leži, nije mi po volji, ne volim takve storije ali, kontam, ko ga šljivi, ionako je radionica, tu se vežba, uči i probijaju novi pravci ka savršenstvu koje sam odavno dosegao pa sad iz dekadencije krećem jovo na novo :)

Mislim da će priča biti dopadljiva, jer ja ovako mio i skroman nemam velike ambicije koje bi gušile i utopile rad... :)

sandjama

bobane, kapiram ja tvoju perspektivu, al' nekad drvetu dodje vreme pa krene da se delje samo od sebe, a covek se nadje zatecen.
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Boban

onda odeš da radiš nešto drugo ili da ne radiš ništa kao većina naroda...

sandjama

najbolje je nekako da pisac bude u nekoj vrsti simbioze sa pricom. opet, to stanje vise nalikuje transu nego spokojnom zajednickom zivotu - a nasumicnost ponekad moze da bude dobar agens za izazivanje takvih stanja. nezavisno od toga, ono sto mi je oduvek pomalo smetalo u vezi sa zanrom bio je taj nacin razmisljanja koji podrazumeva krutost, odvise-isplaniranu-linearnost, nedostatak oniricke opijenosti. treba covek ponekad prosto da se prepusti :).

ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Boban

Prepuštanje dolazi posle... prvo nauči da kontrolišeš priču, pa onda izvoljevaj.
Da li možeš da pišeš pre nego što naučiš slova? Ne možeš. A kada naučiš slova, možeš da ih kombinuješ kako god.
Zašto misliš da možeš da pišeš pre nego što savladaš zanatski deo?

scallop

Lepo si ovo... iskontrolisao.

Mims

Quote from: Boban on 24-03-2011, 13:59:55
Quote from: Mims on 24-03-2011, 12:11:42

To je etalon amaterizma.
Ili ti gospodariš pričom ili ona gospodari tobom.
Ne treba da počinješ pre nego što imaš bar okvirno zaokruženu celinu.

Bobane, imala sam ideju za prvobitnu priču. Zaokruženu ideju, ali je realizacija na kraju ispala blah. Možda je postavim kao nesuđenu priču, ali zavisi kojoj ću da presudim, pošto su obe donekle završene i obe su i dalje blah.
sheep happens.

Plut

Savajat Erp

па, ако је блах, онда...

Blahzay Blahzay - Blah, Blah, Blah
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Stipan

Pa ako je blah, onda odeš da radiš nešto drugo ili da ne radiš ništa kao većina naroda...

Mims

Stipane, priznaj da si i ti čitao Priručnik za cinični um, Dr Zoon-a.
sheep happens.

Albedo 0

šta to bi, ženama teško da se stave u ulogu muškaraca? Pa naravno kad smo mnogo komplikovani :lol:

Stipan

Nisam Mims, samo ponekad opisujem sopstvene doživljaje.

Mims

Quote from: Bata Trokrilni on 24-03-2011, 17:39:41
šta to bi, ženama teško da se stave u ulogu muškaraca? Pa naravno kad smo mnogo komplikovani :lol:

Ma, jock. Nekoliko priča sam napisala iz muškog ugla, ovo je problem druge prirode. Mora da sam glupa, da ne mogu bit' gluplja :)

Ili zato što sam poželela da se ponovo povegetarijanišem, pa sam postala mlaka.
sheep happens.

lilit

Posalji priče mesožderu (čitaj meni) da vidim gde klima.  :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Mims

Hoću, samo da im dodam neke začine :)
sheep happens.

Albedo 0

ua vegetarijanci!  xuzi

Nikad neću razumjeti kako neko može da odbija mesolicious  :(

sandjama

morao sam da izadjem napolje, pa nisam stigao da odgovorim. bobane, mislim da smo se lose razumeli. nisam rekao da zanatski deo nije bitan, niti sam ovakav "nasumican" pristup postavio kao ultimativan, vec prosto mislim da prica donekle/ponekad mora da ima svoju slobodnu volju. recimo, nikad nisam imao utisak da dragan r. filipovic zapocinje price sa jasnom idejom sta ce sad tu da se desi. covek prosto toliko dobru vezu ima sa sopstvenim unutrasnjim svetom, da se price desavaju same od sebe ("simbioza" je li).

btw, mozda je trebalo da pisem "prica" sa velikim "P".

u svakom slucaju, ako do pocetka aprila ne uspem da se iskobeljam iz ovog bujona nasumicnosti i amaterizma koji sam sam zakuvao, iskobeljacu se pre ili kasnije, pa cu da okacim ova moja palp pisanija nezavisno od radionice.
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Džek

Naj je bolje da se istrese gomila slova na papir, zalije koka kolom i ostavi preko noći.

Ako nakvasa i razvije se, super, ako ne, onda zalijemo fantom i čekamo da se priča razvije...

Ja se slažem da rad mora imati glavu i rep. Uvod da bude jasan pre pisanja, a i kraj. Sve između se može pustiti sa lanca da landara gde mu se htedne.

lilit

@sandjama,
ne bih da upadam između bobana i tebe, a daleko sam i od kompetentne za ove stvari, ali mislim da od 100 pisaca drf-ova ima 5 u najboljem slučaju. ostali i te kako treba da imaju zaokruženo od početka do kraja.

Stipan

Ja mislim da smo u februaru već vodili ovakvu raspravu (koliko se sećam Plut i Scallop sa jedne strane, a Džek i ja sa druge) i zaključak je bio da nema rešenja.
Neko piše ovako, neko onako. Na primer ja ne mogu da pišem ako nemam celu priču u glavi.

Plut

Ja razumem da ti često misliš o meni, ali da ti se i u svakom postu priviđam, ijaoooooo Stipana.  xblos

sandjama

ma naravno lilit, svestan sam ja toga. samo sam hteo da kazem da nasuprot "isplaniranoj prici sa pocetkom i krajem" moze prosto da stoji "osecanje price" ("osecanje" u smislu emocije), nekakav impuls, nagovestaj koji moze da bude jednako delotvoran.

ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Stipan

Ma da, Plutice, volem ja tebe, ali sad nije o tome reč. Stvarno smo ovu dilemu jednom već prežvakavali - i kako se sećam baš si me napala.

lilit

Quote from: sandjama on 24-03-2011, 18:33:42
ma naravno lilit, svestan sam ja toga. samo sam hteo da kazem da nasuprot "isplaniranoj prici sa pocetkom i krajem" moze prosto da stoji "osecanje price" ("osecanje" u smislu emocije), nekakav impuls, nagovestaj koji moze da bude jednako delotvoran.

ma ok, razumem sve. imali smo u martu baš takvu priču za koju sam i glasala.
htedoh samo reći da je prirodnih majstora jako malo i da mislim da je za autore početnike bolji  pristup početak-sredina-kraj. naravno, ne znači da je to ispravno u 100% slučajeva.

scallop

Rizikujući da navučem kojekakve strvodere, evo kako ja to vidim:
1. Mora da postoji motivacija koja pisca gurne u pisanje.
2. Potom mora da postoji skica motiva kojim će se priča baviti (u glavi);
3. Dalje, morate da se odlučite za protagoniste (likove, karaktere) koji će priču nositi;
4. Treba priču odvesti do kraja kroz uvod, zaplet i rasplet;
E, posle polako da se dovede u okvir i oblik koji ste želeli.

Ako bismo se držali Bobanovog drveta, treba u cepanici najpre videti krajnju sliku, imati dobar alat i veštinu da njime rukujete, pa deljite dok ne ostane zamišljena slika, a iverje počistite, položite ili bacite na đubre. Naravno, ako skrlajte drvo tako da se slika izgubi, položite sve.

Plut

A nećemo sada o ljubavi, Stipica?!? Oh...  :roll:

Ja nikog na napadam. Garant me brkaš sa D.  :mrgreen:

Josephine

D. nikada nikoga nije napala.

Ona je samo jedna obična osoba koja nikome ne misli zlo (misliti nekome dobro je već zajeban koncept).

Stipan

Ma, da evo ti sad i nje.
I jasno...
Ko je ikada čuo da na sagiti neko nekoga napadne.  

Savajat Erp

Стипане, ко те дир`о? :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Stipan

Niko Savajate, brate. Problemi sa ženskama.  :lol:

Albedo 0

Quote from: D. on 24-03-2011, 18:53:16
D. nikada nikoga nije napala.

al' zato nekada nekoga jeste.

Ovo na temu o pravopisu   :evil:

Stipan

Nisi u pravu. Pratio sam njene svađe i mogu da ti kažem da ona nikada nikoga nije prva napala.
Istina je da je sklona beskrajnim raspravama, ali da je ona izazvala sukob - to nije tačno!

Plut

Sklona sam da ponekad poverujem u onu narodsku "ko se voli - taj se bije", pa u tom kontekstu napadanje poistovećujem sa simpatisanjem.  :D Ne uvek, naravno.

Albedo, to ti baš i nije primer za temu o pravopisu. U stvari, tvoj možda i jeste, ali kao loš primer. Ako je "nikada" onda ne može biti "nekada". To "nikada" je vrlo isključivo.