• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Vegetarijanstvo je prava stvar

Started by scallop, 25-03-2011, 15:31:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Albedo 0

Godina nulta - dan kada će svijet propasti zbog krmožderstva  8-)

Iznenađuje me život ove polemike, čak i kada sam je ja napustio nije nestalo tenzije  8-)

Cornelius

U Amijenu, jedan bracni par vegetalijanaca, inace vlasnici radnje sa bio proizvodima, nasao se pred sudom pod optuzbom da se nisu brinuli o svom detetu (11 meseci) i da ga nisu dovoljno hranili, te je dete umrlo. Autopsijom je utvrdjeno da je detetu, hranjenom jedino majcinim mlekom, nedostajalo vitamina A i B12. Inace, beba je imala zdravstvene probleme u 9. mesecu - bronhitis i mrsavost, ali roditelji nisu hteli da slusaju savete lekara, pa su umesto bolnicke nege, bebi stavljali obloge od gline i kupusa. Presuda se ocekuje do kraja nedelje, a roditelji rizikuju do 30 godina zatvora.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

pokojni Steva

Na doživotnu klot kupus dijetu! Kraće će trajati...
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Mims

Cornelius, zar ti nisi vegetarijanac? Pa što podgrevaš neprijateljsku stranu? Ovo je stara vest, pročitala sam je već... I prilično sumnjiva. Mislim, zar se bebe u tom periodu ne hrane samo majčinim mlekom (saće sve keve da me napadnu, osećam)? A i to su vegani, mi smo vegetarijanci, ili vegetarijanci povratnici...
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Stipan

Neprijateljsku stranu? Dakle, sad smo već postali i neprijatelji!

Savajat Erp

Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Meho Krljic

Quote from: Mims on 29-03-2011, 12:37:57
Cornelius, zar ti nisi vegetarijanac? Pa što podgrevaš neprijateljsku stranu? Ovo je stara vest, pročitala sam je već... I prilično sumnjiva. Mislim, zar se bebe u tom periodu ne hrane samo majčinim mlekom (saće sve keve da me napadnu, osećam)?

Pa, verovatno je problem u tome što majčino mleko nije sadržalo dovoljno potrebnih sastojaka na ime majčine dijete.

Mims

sheep happens.

Cornelius

Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

lilit

Quote from: Mims on 29-03-2011, 13:50:36
Da, da, logično...
Quote from: Meho Krljic on 29-03-2011, 13:48:40
Quote from: Mims on 29-03-2011, 12:37:57
Cornelius, zar ti nisi vegetarijanac? Pa što podgrevaš neprijateljsku stranu? Ovo je stara vest, pročitala sam je već... I prilično sumnjiva. Mislim, zar se bebe u tom periodu ne hrane samo majčinim mlekom (saće sve keve da me napadnu, osećam)?

Pa, verovatno je problem u tome što majčino mleko nije sadržalo dovoljno potrebnih sastojaka na ime majčine dijete.

Hm, pa ne. Preporuka je da se bebe hrane majčinim mlekom do 6. meseca i da im se onda polako uvodi ostala hrana (dojenje se i dalje nastavlja, ja sam za to da što duže traje jer je imunitet deteta bolji...ne radi se u nutritivnoj vrednosti majčinog mleka već o limfocitima i ostalim ćelijama i njihovim produktima koji se nalaze u mleku).
S druge strane, prosto mi je neverovatno da majka vegan nije imala dovoljno A vitamina u mleku, a B12 je bilo preporučljivo dodavati u dečju ishranu.
Moraću malo da proguglam da vidim koliko je ovo sve senzacionalistički članak, a koliko die Wahrheit. :lol:

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Pa, sad... to što je neko vegan ne znači da ima izbalansiranu dijetu, nego samo da ne jede životinjske produkte... Mislim, većina vegetarijanaca za koje znam da su imali probleme sa gvožđem i druge zdravstvene faulove su ih sebi napravili time što su jednostavno izbacili meso iz ishrane a nisu se potrudili da vide kako da nadoknade potrebne stvari...

lilit

Pa sad... ali kakve to veze ima sa vitaminom A u majčinom mleku? (s obzirom na činjenicu da vitamina A nema gde nemaš)

Meho Krljic

Pa, ne znam, možda je, kao ja, jedno vreme jela samo smoki i čokoladu.

lilit

lilit

Btw, ovo mi je razumljivo, znači dete nije imalo dovoljno nutrijenata: http://www.msnbc.msn.com/id/18574603/ns/us_news-crime_and_courts/
Ali dojene bebe uzimaju sve od majke. Jednostavno, to je prirodno regulisano. Čak i kad majka nema izbalansiranu ishranu, recimo, nema dovoljno kalcijuma u ishrani, troši se Ca iz kostiju ili zuba i to ide u mleko. Jedina stvar koje nema u dovoljnoj količini u humanom mleku je vitamin D, ali ima sunca napolju.

Meho Krljic

Hm, da, ako je tako onda... ne znam...

Ovi Amerikanci... kakvi su to idioti.... Hraniš tek rođenu bebu sojinim mlekom i sokom od jabuke??? Bože, kakvih ludaka ima na svetu..

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Albedo 0

najvažnije pitanje je kako vegetarijanci mogu da jedu majčino mlijeko? :)

Meho Krljic

Vegetarijanci piju mleko. Vegani ga ne piju. Potrudi se malo više oko zajedljive prozivke!!!

Albedo 0

prvih 9 mjeseci beba je LJUDOŽDER, explain that :)

Mims

Postoji još nešto, Bato. Vegetarijanci ne jedu mleko, piju ga!
sheep happens.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

lilit

Quote from: Meho Krljic on 30-03-2011, 00:11:14
Vegetarijanci piju mleko. Vegani ga ne piju. Potrudi se malo više oko zajedljive prozivke!!!

Piju, ali Batino pitanje je na granici metafizičkog.  :lol: Mislim, OK, u mleku koje ti piješ nema kravljih ćelija (od ćelija se sastoje organi - a organi su meso :lol:), a u humanom mleku ima raznoraznih.

Meho Krljic

Njegovo svako pitanje je na granici metafizičkog.  :lol: Kako sam već više puta rekao, vegetarijanstvo nije monolitni ideološki sistem niti pravilnik.

Stipan

Vegetarijanstvo nije monolitni ideološki sistem - to je neznabožačka religija, po svemu sudeći.  :mrgreen:

Meho Krljic

Pa... ako svaku rašireniju praksu smaraš religijom onda jeste.

Savajat Erp

Дакле, Стипане, престани да смараш религијом.  :lol:

Stipan

Pa Savajate, vidim, redovno pratiš moje dubokoumne rasprave. Nastavi tako.   xjap

Savajat Erp

Пре би се могло рећи да ти пратиш све дубокоумне расправе, па те има такорећи свуда...наставићу, не брини, твој досије још нисмо затворили, сваким даном нове информације.  :evil:

Stipan

Dosije!? Zastrašujuće!!!
Za koga ti u stvari radiš!?  :shock:

Albedo 0

Quote from: Mims on 30-03-2011, 00:35:52
Postoji još nešto, Bato. Vegetarijanci ne jedu mleko, piju ga!

E pa mi u Bosni ga jedemo :)

moja sestra sada ima malu bebu, uvijek kaže ''jeo je tad i tad'' ili ''sad treba da jede'', a doji ga.

Zaključak: bebe JEDU mlijeko.

Ne znaš ti ništa, to je metafizika :)

I opet ostaje isto pitanje: kako beba ljudožder može da postane vegetarijanac? :)

Savajat Erp

Quote from: Stipan on 30-03-2011, 12:20:03
Za koga ti u stvari radiš!?  :shock:

Та информаЦИА је поверљива...;)

Meho Krljic

Quote from: Bata Trokrilni on 30-03-2011, 12:28:00

I opet ostaje isto pitanje: kako beba ljudožder može da postane vegetarijanac? :)

Pa kako iko postane vegetarijanac?

lilit

To i jeste ono što je misteriozno u celoj priči.

Meho Krljic

Bilo je misteriozno dok ja nisam objasnio.

lilit

Ko će čitati prethodne strane. Može li još jednom, al dajdzestovano?  :lol: :lol: :lol:

Meho Krljic

Može:

vegetarijanac postajete tako što se proglasite za vegetarijanca.

scallop

Ponosan sam na tebe. Najzad si izjavio da je neprirodno.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Ako sam to i izjavio, ja se toga ne sećam.

Doduše, možda misliš na ovu moju izjavu staru nedelju dana:

QuoteEnivej, naravno da je čovek evoluirao tako kako jeste jer je imao miksovanu ishranu. Isto je tako evoluirao time što je jači i zdraviji muškarac jebao a slabiji i krhkiji gledao pa je jači preneo dalje svoju DNK koja je proizvodila još jačih i zdravih muškaraca. Ali to ne znači da je danas u društvu uobičajeno da jači otima ženke od slabijeg i oplođuje ih bez obzira na njihovo mišljenje u celoj stvari. Društvo nije isto što i priroda pa se i karakteristike živog bića vrednuju drugačije nego u prirodi. Čovek poput mene ili Skalopa danas ne mora da jede meso da bi preživeo (i udobno živeo). Eskim mora. Eskim nema izbora, Skalop i ja imamo i činimo ga* što je prirodna posledica povijesne zbiljnosti da Skalop i ja živimo u društvu koje je razvijenije od eskimovog, društvu u kome ne vlada više isti sistem vrednosti kao u prirodi, niti je ekonomija podređena isključivo biologiji. Prema tome sva priča o tome da je jedenje mesa evolutivna prednost čoveka nad, recimo ovcom je tačna ali to nema toliko veze kada pričamo o činjenici da čovek danas živi u društvu i da se ne vrednuje samo ko brže trči i bolje ubija. **

*naravno, ima i Eskim izbora ali su njegovi izbori ekonomski značajno dramatičniji.

** Ovim ne pokušavam da sugerišem da su pacifisti i vegetarijanci etičkije osobe od militarista i mesoždera, nego samo da je procenjivanje vrednosti određene karakteristike živog bića u socijalnom okruženju složenije nego u prirodnom.

Albedo 0

Jednostavno, ili si vegetarijanac, ili si afrički kanibal :lol:

scallop

Vrlo je jednostavno. Ako čovek mora da izjavi (da se izjasni) da je vegetarijanac, onda, priznaj, to ne proističe iz prirodnog stanja nego iz opredeljenja (uverenja). Nešto kao košer, Muhamedova zabrana, svete krave u Indiji, pravoslavni postovi. Po svojoj prirodi čovek je oportunista, omnivora, jede sve što može da svari. :mrgreen:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

Jeste da bih ja sve vegetarijance tukla prutom po D(lanovima :lol:), ali valjda je Meho to već  rekao?

Mims

Quote from: lilit_depp on 01-04-2011, 14:30:03
Jeste da bih ja sve vegetarijance tukla prutom po D(lanovima :lol:), ali valjda je Meho to već  rekao?

I ti mene zoveš u kafanu?  :?
sheep happens.

Meho Krljic

Juče i prekjuče u Mađarskoj nisam imao problema što sam vegetarijanac (au contraire, internacionalne žene vole vegetarijance a muškarci ih se plaše) ali sam imao problem kada sam tražio da mi donesu kečap da ga stavim na picu. Mislim, doneli su mi sok od paradajza sa belim lukom  :lol: Žena mi je jutros rekla da cela kuća smrdi na beli luk a i kolege me danas na poslu zaobilaze  :cry:

Quote from: scallop on 01-04-2011, 14:27:25
Vrlo je jednostavno. Ako čovek mora da izjavi (da se izjasni) da je vegetarijanac, onda, priznaj, to ne proističe iz prirodnog stanja nego iz opredeljenja (uverenja). Nešto kao košer, Muhamedova zabrana, svete krave u Indiji, pravoslavni postovi. Po svojoj prirodi čovek je oportunista, omnivora, jede sve što može da svari. :mrgreen:

Vrlo je jednostavno, ako čovek mora da izjavi (da se izjasni) da nije silovatelj, onda, priznaj, to ne proističe iz prirodnog stanja nego iz opredeljenja (uverenja). Nešto kao apstinencija od seksa pre braka, tradicionalna zabrana incesta ili kriminalizovanje Internet-pedofilije. Po svojoj prirodi čovek je oportunista, hardcore fucker, jebe sve što može da obori na zemlju :mrgreen:   *

* Ovi jadni pokušaju humora nadomešćuju ukazivanje da nikad nisam izjavio da je vegetarijanstvo prirodan fenomen i da sam, au contraire, ponovljeno insistirao da se radi o društvenom fenomenu baziranom na etičkoj svesti, barem za većinu vegetarijanaca koje ja poznajem.

Meho Krljic

Quote from: Mims on 01-04-2011, 14:31:25
Quote from: lilit_depp on 01-04-2011, 14:30:03

I ti mene zoveš u kafanu?  :?

Ma, šali se Lilita, mene nikada nije ni perom udarila, najdalje što je otišla je prekoran majčinski pogled.

scallop

Šta? Da bi Meho sve vegetarijance po D und D?

Žao mi je zbog kečapa. Ti Mađari su poitalijanili.  Jest' jadno vađenje, možeš ti i bolje. :mrgreen:

Mims

sheep happens.

lilit

Evo nešto što ja upravo sad kuHam.

Naspeš ladnu vodu u šerpu (2l moja), iseckaš praziluk na kolutiće, a onda i ostalo povrće koje imaš u kući (tikvice, šargarepe, ono belo od peršuna :lol:, peršun, celer, krompir...) i sve to ubaciš. Onda dodaš i jedno 200g narandžastog sočiva (obavezno), vegetu i jedno 3 supene kašike ulja od semenki grožđa (grapeseed oil). I kuHaš dok se sočivo ne raspadne. Ukus je takav da ti ne bi bilo žao da umreš posle jela.  :lol:

Mims

E da, spremala sam jednom to narandžasto sočivo... Ovo je dobra prolećna ideja :)
sheep happens.