• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Dokazana zločinačka politika Hrvatske

Started by Anomander Rejk, 15-04-2011, 13:07:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Ne razumem zašto nas Pingvin i društvo ne puste da se utopimo u mitu, nego se tol'ko upinju da nas iz toga izvuku. :shock:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Quote from: scallop on 21-11-2012, 18:14:29
Ne razumem zašto nas Pingvin i društvo ne puste da se utopimo u mitu, nego se tol'ko upinju da nas iz toga izvuku. :shock:

Koliko se da videti, radna teorija je da smo na osnovu tog mita mi započeli rat u Hrvatskoj.

Franz Xaver von Baader

Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Джон Рейнольдс

Quote from: Ghoul on 21-11-2012, 16:48:42
ustaše ustašuju, kao i obično, i tu nema ništa čudno ni nenormalno.
biznis ez južual.
opravdavanje i relativizovanje zločina, propagiranje fašistodinih ideja (might is right, tko jači - tlači, ko ukrade - njegovo je, ko podmiti sudiju - ispravan je i moralan, itd)
znači sve je to u njihovom standardnom duhu licemerja i naci-fantazmi.

ali ono što je nenormalno i bolesno jeste to što se neki ovde iz petnih žila polomiše ubeđujući ih, argumentujući, raspravljajući - kao da sa fašistima ima razgovora; kao i ovi neki (žene u crnom) frapirani i zgroženi prenošenjem jedne fotke s jednog na drugi podforum, ali ne i njenim sadržajem (kojim njen autor sam paradira i ponosi se).

dakle, ja sam zgađen ne hrvatskim braniteljima zlikovaca, nego ovim 'našim' što pucaju od tolerancije, razumevanja, te sućuti s duševnom boli nanetom sirotom zoletu, što koriste svaku priliku da ga potapšu po ramenu, upute mu radosni osmeh, reč utehe i podrške, puni razumevanja za svaki njegov sporadični iskorak iz uobičajenog U-ovanja...

QFT

Али то су ти та малограђанштина и српска празилук-интелектуална (самозвана, сердар-војводо) елита. Плус понеки примерак друштвеног талога испливао у смутним временима. Није мени толико драго, што написа BladeRunner негде на почетку свог бриљантног наступа овде, то што су се усташе разоткриле (па ето и "доброћудни" али не баш паметни Изитпајн који јавно признаде што је дошо после по годинице); парадоксално, али мени је драго што ми се стомак окреће од тих "наших".

Ако ништа, биће шеге и шале по форуму.  :lol:
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Quote from: PingvinPatuljak on 21-11-2012, 18:22:17
shvatiš ti ponešto, meho

Ali posle pogrešno primenim!!!!!!!

Nego, evo slušam Dačića kako kaže da umesto da idemo napred, mi se vraćamo unazad, u konflikte devedesetih godina i pita ima li neko hrabrosti da to preseče. Kakvi će, pitam se sad biti odnosi između Srbije i Hrvatske - em je ovde Toma sad predsednik a Hrvati njega smatraju za tek nešto boljeg od Belzebuba, em ova presuda Srbiju zaista resetuje jedno petnaest godina unazad. Plus, kriza!!!!

scallop

Quote from: Meho Krljic on 21-11-2012, 18:21:00

Koliko se da videti, radna teorija je da smo na osnovu tog mita mi započeli rat u Hrvatskoj.

Bre, da nema tebe tako pametnog oni se ne bi nikada setili.

Nego, reci ti meni, da li je bar onih 70.000 izvan mita? Pa, ako nije, zašto nas ne ostave da se utopimo u stvarnosti.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Bimbo Sullivan

Svi ti koji me oslovljavaju nacistom to rade jer me ne mogu zahvatiti u cjelini pa takvim simplificiranim oznakama odaju oduška svom frustriranom egu.
Ja koljač? Hehe. Ne bih mogao ni odrezak pojesti čim bi pomislio da je to nešto zaklano.
Ne samo da nisam nacist, nego sam prokazitelj istoga koji se zakamuflirao pod dušebrižništvo i povrijeđeno srpstvo. (primjer vidi u prvoj fazi topica)
Oluja nije neka hrvatska svojevoljna akcija. Ona je čekala i dobila zeleno svijetlo od međunarodne zajednice nakon niza neuspješnih pregovora i propalog notornog plana Z-4 (možete li uopće pojmiti svu hrvatsku dobrotu?). Ta akcija Oluja je k tome i oslobodila cazinsku enklavu od mogućih fatalnih posljedica opsade od strane ugroženih Srba i tako potvrdila svoj slobodoljubvi i pravednički karaketer. Kome to nije bilo jasno svih ovih godina, bit će od 26. 10. 2012. godine. Ponavljam, Oluja ne samo da ima pravničku osnovu, nego i univerzalno moralnu koju može negirati i izvrtati samo najveća fantazija.
Čak i kad bi vadili neke argumente iz dalje prošlosti, oni su u nekom ludom obliku i mogli vladati do '91-e ili '95-e, ali porazom, blamažom i neuspjehom potonjih pothvata su se sravnila i pozivanja takve vrste u paran-parčad. I taj već po sebi jalovi argument je ovdje totalno prokockan.
Za kraj. Prestanite se gubiti na slučajnostima i marginalnim pojedinačnostima, pokažite kako stojite s principima.
Gospodo! Nalazimo se u znamenitoj epohi, u vrenju u kojem je Duh izvršio jedan skok prema naprijed, premašio svoj prethodni konkretan oblik i stekao jedan novi.

BladeRunner

PingvinPatuljak
Quotebladerunneru, o čemu pričaš, crve?
lažni dušebrižniče, lažove i aždajo
zar s tobom da se civilizirano razgovara? s tobom, ugljkiovom jedinkom koja ispucava cifre od 700 tisuća, o 350 tisuća, o precima i narodu. da nije tragikomično u ovoj situaciji, uputio bih te na jedinog i jednistvenog doktora Franju Tuđmana: Bespuća povijesne zbiljnosti. jedna, na silu proširena knjiga s nepotrebnim ekskursom u zlosilje, ali koncizna, točna i jasna u bitnome - u razaranju jasenovačkog mita. namjerno spominjem Tuđmanovu knjigu (iako ima drugih, objektivnih studija o nesretnoj temi), jer crvi poput tebe zaslužuju da čitaju upravo - Tuđmana.
a zašto si ti crv?
zato, jer dolaziš ovdje tobože dezainteresiran, zgražaš se nad (kako ono reče) "trojicom Prijapa", dolaziš često u Zagreb i držiš lekcije domaćinu-kolegi jer si vidio kakav je to grad i narod i ti znaš s-kime-imaš-posla, no ti si dezainteresiran, iznad toga, civiliziran. samo onako, iz pozadine i u prolazu razbacuješ se ciframa. a onda, usred zgražanja i baratanja ciframa, prikazuješ što znači biti civiliziran i dezainteresiran i iznad: sahranite mi srce kod ranjenog koljena. tugaljiva je to priča i zdravorazumska, upravo lakša i prohodnija od političke filozofije koja ravnodušno izriče da postoji jedan kriterij istine i dokidanja sve te relativnosti - uspjeh. evo ti na, reflektiraj o indijancima i ovome: "indijanci su bili otkriveni. otkriti može samo onaj tko svoj plijen poznaje bolje no što ovaj poznaje sebe samoga, i tko je, na osnovu svoje superiornosti u obrazovanju i znanju, u stanju da ga pokori."

ne, ne treba te strefiti šlog. srbi su, najkasnije tamo od '18-te varirali tezu i postupali u skladu. jedino što su se preračunali, pa sada poput kukavnog tebe nakon što im je očevidno pokazano da su se kačili sa boljima, sada postaju sf-eskapisti i proučavatelji srcedrapajućih ranjenih koljena.

Šlog? Luburiću, tvoj post me nasmijao i to ozbiljno. Prve četiri rečenice su... neprocjenjive, izuzetne, genijalne. "Lažni dušebrižniče, lažove i aždajo" :lol: . Pa sjajno. Kakav stil, kakav obrt od introvertnog pingvina punog mržnje do ekstrovertnog pingvina punog mržnje. Diskurs jednog pravog filozofa, odmjerenog logičara, čovjeka željnog znanja koji misli svojom glavom, a opet - intelektualca. Prije svega, intelektualca.

Argumenti? Protiv autoriteta oca nacije, Franje Tuđmana, ja sam nemoćan. Biću slobodan da citiram "Pjesmu nad pjesmama": "Obrazi su mu kao lijehe mirisnoga bilja, kao cvijeće mirisno; usne su mu kao ljiljan, sa njih kaplje smirna žitka". Sve je jasno - Franjo Tuđman je intelektualni kriptonit. Ne samo moj, nego i centra Simon Vizental iz Amerike, izraelskog Jad-Vašem centra, državne komisije Jugoslavije, kao i svake istorijske procjene prije 1990. godine (uključujući i Dedijera, kao i njemačke istoričare u toku II sv. rata). Svi oni tvrde da je u Jasenovcu pobijeno onoliko ljudi koliko sam ja naveo. U Staroj Gradiški je prvo bio pogrom ustaša nad Jevrejima (žene i djeca), a kasnije nad Srbima. Moja procjena za koncentracioni logor Stara gradiška je (sad provjerih na Internetu) manja za 5000 nego što navodi wikipedija. A zašto je ova cifra od 350 000 protjeranih i pobijenih Srba u događajima devedesetih problematična? Šta sam tu izmislio? Hrvatski popis (1991): 581 663 Srba. Hrvatski popis iz 2011: 135 001 Srba. U čemu je problem? Umro Tuđman ("... usne su mu kao konac skerleta..."), pa nije stigao da napiše knjigu?

Šta još... ništa. "Crv, aždaja, ugljikova jedinka"... blah. Stvarno nemam poriv da te vrijeđam ili ponižavam - sam si sebi najveći neprijatelj, Radovane. Koliko vidim, tvoj jedini problem sa mnom je što ti nisam dovoljno blizu da bi mi zapalio auto, lomio prozore na kući Hegelom uvijenim u polovni toalet papir ili dao otkaz u firmi u kojoj radim. Tvoj jedini bol u ovom postu mržnje je što ti nisam... bliže. Da mi se napiješ krvi. I tko zna, da postaneš možda novi junak Gotovina? Da te slave po ulicama, da ti kliču i ljube te, da ti popovi čitaju mise, da se napravi državni praznik od dana kad si to uradio? Ali, premalo je to - ja sam komada jedan. A u tvojoj državi, da bi se postalo heroj, to mora da se uradi 350 000 puta.

Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Son of Man

A kad sam ja vodio kampanju da se ustašoidne pojave sa ovog foruma banuju, svi ste ćutali, e sad, molim vas lepo, kusajte, i nemoj da je neko kukao!

Znači, udri Zosko, brate moj, jebi im majkumajčinu!  :-|

Meho Krljic

Quote from: scallop on 21-11-2012, 18:32:57
Quote from: Meho Krljic on 21-11-2012, 18:21:00

Bre, da nema tebe tako pametnog oni se ne bi nikada setili.

Nego, reci ti meni, da li je bar onih 70.000 izvan mita? Pa, ako nije, zašto nas ne ostave da se utopimo u stvarnosti.

Ali što li mene to pitaš??? Ja nisam neki naučnik koji bi ti tu mogao dati odgovor od autoriteta.

Quote from: Bimbo Sullivan on 21-11-2012, 18:34:11
Oluja nije neka hrvatska svojevoljna akcija. Ona je čekala i dobila zeleno svijetlo od međunarodne zajednice nakon niza neuspješnih pregovora i propalog notornog plana Z-4 (možete li uopće pojmiti svu hrvatsku dobrotu?). Ta akcija Oluja je k tome i oslobodila cazinsku enklavu od mogućih fatalnih posljedica opsade ugroženih Srba i tako potvrdila svoj slobodoljubvi i pravednički karaketer. Kome to nije bilo jasno svih ovih godina, bit će od 26. 10. 2012. godine. Ponavljam, Oluja ne samo da ima pravničku osnovu, nego i univerzalno moralnu koju može negirati i izvrtati samo najveća fantazija.

Da se ne bi mešale babe i žabe: mislim da ovde nije rasprava o tome je li Oluja u širem smislu "legalna" ili "Legitimna" akcija već o tome da za zločine nad civilima tokom Oluje niko nije osuđen pred međunarodnim sudom pravde upravo uspostavljenim da utvrdi individualne krivice za takve zločine u takvim akcijama.

Джон Рейнольдс

Quote from: Son of Man on 21-11-2012, 18:36:12
A kad sam ja vodio kampanju da se ustašoidne pojave sa ovog foruma banuju, svi ste ćutali, e sad, molim vas lepo, kusajte, i nemoj da je neko kukao!

Видиш, драги Золе?

А онолико си кукумавчио због те кампање, па су те групике тешиле. Ето сад те је благосиљао и форумски немеза, дај бре то мало јаче, каква су то едитовања псовки од прекјуче и којешта!  :lol:
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Bimbo Sullivan

Quote from: Meho Krljic on 21-11-2012, 18:32:45
shvatiš ti ponešto, meho

Nego, evo slušam Dačića kako kaže da umesto da idemo napred, mi se vraćamo unazad, u konflikte devedesetih godina i pita ima li neko hrabrosti da to preseče. Kakvi će, pitam se sad biti odnosi između Srbije i Hrvatske - em je ovde Toma sad predsednik a Hrvati njega smatraju za tek nešto boljeg od Belzebuba, em ova presuda Srbiju zaista resetuje jedno petnaest godina unazad. Plus, kriza!!!!

Bilo koji ishod ove presude ne bi donio nikakvo pomirenje. Da su osuđeni generali, vi bi likovali, a mi prijetili. Razdor ne bi izostao.
A totalni mir nije ni moguć ni potreban. Treba se priviknuti živjeti u izvjesnom nemiru, a okanit se nekiih konačnih završnih riješenja koji nikad neće biti. Ovdje fino časkamo, život spontano ide dalje, i tako dalje...
Gospodo! Nalazimo se u znamenitoj epohi, u vrenju u kojem je Duh izvršio jedan skok prema naprijed, premašio svoj prethodni konkretan oblik i stekao jedan novi.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 21-11-2012, 18:38:07

Ali što li mene to pitaš??? Ja nisam neki naučnik koji bi ti tu mogao dati odgovor od autoriteta.

Pa, moram kad se stalno podmećeš svojim relativizacijama. Nije meni muka od Zoska, Pingvina, Bimbe, Kikeca i Mikeca, njihovo i jeste da relativizuju ili preokrenu ko ćurak, e da bi mirnije spavali.

Bimbo Sullivan

Pa banaj ako ti je milo. Ni ne znam kako sam se uopće obreo na ovom forumu. Znak Sagite - što je to? Ali kako reće Vlado Gotovac - ako to učinite, umrijet ćete u mraku vlastitoga uma.

Son of Man

Джон Рейнольдс

Quote from: Bimbo Sullivan on 21-11-2012, 18:41:21
Da su osuđeni generali, vi bi likovali, a mi prijetili. Razdor ne bi izostao.

Грешка. Први не бих ликовао јер би пресуда друкчије од ове замаскирала праву намену хашког "суда" и читавог покрета прекомпоновања историје, а при томе би била замаскирана и улога Запада у конфликту. Али чим је Орић био ослобођен, све је било јасно. Друкчијег резултата од овог није ни могло да буде, то је свако с два грама мозга знао.

#Τζούτσε

Bimbo Sullivan

Meho Krljic
Da se ne bi mešale babe i žabe: mislim da ovde nije rasprava o tome je li Oluja u širem smislu "legalna" ili "Legitimna" akcija već o tome da za zločine nad civilima tokom Oluje niko nije osuđen pred međunarodnim sudom pravde upravo uspostavljenim da utvrdi individualne krivice za takve zločine u takvim akcijama.

I ne bi smio međunarodni sud, jer se njime sudi državi. Pojedinačni slučajevi, kako rekoh su prepušteni nacionalnim sudovima. Već si vidio brojku progona, a od velikih riba su pali onaj Glavaš i Merčep, a i Brodarac bi pao da nije riknuo. Lora, itd... Treba samo vidjeti.
Oluja se na američkim akademijama proučava kao jedna od najuspjelijih akcija - tolikih razmjera, a s tako malo žrtava. Svi zločini (njih 100-300) su počinjeni NAKON Oluje od 15. 08. pa do 15. 09., a uglavnom se radi o privatnim osvetama, ekstermistima, odredima bez oznaka.

Franz Xaver von Baader

dedijer!!!??
o bože. pa jedan antihrvatski đilas tvrdi da je dedijer lažov. ali što tebe briga za činjenice, sekula drljeviću. vidim da si prepoznao (ili barem misliš da jesi) "sav moj bol", pa nema potrebe da "ćaskamo". možda bih ti se i ovako "napio krvi", na daljinu, pa da ne riskiraš. čitaj, uči, uči, uči (triput "u", vidi), bolesna osobo (ako jesi osoba? možda si samo čisti stil, vidim da ga njeguješ - pa i nije tako loš. loš si ti.)

angel011

Quote from: Джон Рейнольдс on 21-11-2012, 18:47:39

Грешка. Први не бих ликовао јер би пресуда друкчије од ове замаскирала праву намену хашког "суда" и читавог покрета прекомпоновања историје, а при томе би била замаскирана и улога Запада у конфликту. Али чим је Орић био ослобођен, све је било јасно. Друкчијег резултата од овог није ни могло да буде, то је свако с два грама мозга знао.

Nije li ceo topik počeo Anomanderovim likovanjem zbog presude Gotovini i Markaču?
We're all mad here.

Meho Krljic

shvatiš ti ponešto, meho

Bilo koji ishod ove presude ne bi donio nikakvo pomirenje. Da su osuđeni generali, vi bi likovali, a mi prijetili. Razdor ne bi izostao.
A totalni mir nije ni moguć ni potreban. Treba se priviknuti živjeti u izvjesnom nemiru, a okanit se nekiih konačnih završnih riješenja koji nikad neće biti. Ovdje fino časkamo, život spontnao ide dalje, i tako dalje...

Postoji jedna teza koja se provlači već danima a ta je da bi likovanje u Srbiji da je presuda bila obrnuta bilo uporedivo sa onim u Hrvatskoj, a ja mislim da ne bi. Mislim, prošle godine kada je prvostepena presuda doneta nije bilo ljudi na ulicama, koncerata, nije se danima pisalo o tome u štampi sa trijumfalističkim tonovima itd. Mislim, bilo je reakcija, naravno, ali ni prineti ovome sad u Hrvatskoj, što je mislim i normalno, nama Oluja jeste mitološki koncept ali rekao bih da je Domovinski rat i njegova svetost u Hrvatskoj mitološki koncept značajno višeg nivoa.

Tako da, da je drugostepeno veće potvrdilo presudu prvostepenog, u Srbiji bi se reagovalo sa odobravanjem (zaboravljajući šta se godinama pričalo o Haškom sudu), na ovom topiku bi se seirilo i ne mislim da bi bilo nekih drugih velikih reakcija.

Zato sam negde gore i napisao da, ako se već donosila politička odluka - a čak je i meni teško da drugačije tumačim presudu drugostepenog veća - to je moglo da bude sa više osećaja za svrhu koju je sud sebi dao, dakle, da se pronađe kompromis koji, opet, ja definišem kao rešenje kojim ni jedna strana nije zadovoljna ali ni jedna nije upropašćena. Dakle, neka umanjena kazna, možda u visini pritvora ili već nešto, čime bi se dobila nekakva sredina. Ovo bi malo možda doprinelo pomirenju. Sad, naravno da razumem i uvažavam da Hrvatska koja je dobila "sve" na sudu stvari ne vidi na takav način, ali naravno i da, kako sam rekao, i Hrvatska u perspektivi ne želi pored sebe Srbiju koja je besna i ogorčena na sve pa i na svog prvog suseda.

Quote from: scallop on 21-11-2012, 18:43:07

Pa, moram kad se stalno podmećeš svojim relativizacijama. Nije meni muka od Zoska, Pingvina, Bimbe, Kikeca i Mikeca, njihovo i jeste da relativizuju ili preokrenu ko ćurak, e da bi mirnije spavali.

Pa ne podmećem se, raspravljamo. Nismo svi sposobni dovitljivim uanlajnerima da doprinesemo diskusiji, neko mora da odradi i manuelni deo posla.  :lol:

Quote from: Bimbo Sullivan on 21-11-2012, 18:49:37
Meho Krljic

I ne bi smio međunarodni sud, jer se njime sudi državi. Pojedinačni slučajevi, kako rekoh su prepušteni nacionalnim sudovima. Već si vidio brojku progona, a od velikih riba su pali onaj Glavaš i Merčep, a i Brodarac bi pao da nije riknuo. Lora, itd... Treba samo vidjeti.
Oluja se na američkim akademijama proučava kao jedna od najuspjelijih akcija - tolikih razmejra, a s tako malo žrtava. Svi zločini (njih 100-300) su počinjeni NAKON Oluje od 15. 08. pa do 15. 09., a uglavnom se radi o privatnim osvetama, ekstermistima, ljudima bez oznaka.

Pa, ne, ovde se definitivno nije sudilo državi nego pojedincima. Mnogima po komandnoj odgovornosti.

I što se tiče toga da je većinu zločina počinila nekontrolisana a naoružana rulja, to nije argument u korist onoga ko je komandovao akcijom, naprotiv.

Джон Рейнольдс

Quote from: angel011 on 21-11-2012, 18:54:57
Quote from: Джон Рейнольдс on 21-11-2012, 18:47:39

Nije li ceo topik počeo Anomanderovim likovanjem zbog presude Gotovini i Markaču?

Болдовано - прво лице једнине. Говорио сам само у своје име. Прочешљај топик од почетка, нисам ликовао уопште, смејао сам се оном морону који се секао и прокоментарисао (потом то пре неки дан и прекопирао) да ће бити ово што се и догодило.

#Τζούτσε

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

angel011

Džone, videla sam da govoriš u prvom licu jednine, ali si odgovorio "greška" Bimbu koji je govorio o množini. Ti ne bi likovao, ima ko bi.
We're all mad here.

Franz Xaver von Baader

ali ti miješaš babe i kokarde
kad se već toliko zanimaš za pozitivno pravo, kako ti je onda promakla informacija koja te u ovom konkretnom pravnom slučaju žulja. pojasnio odvjetnik koji je radio na slučaju, te sukladno tome jelte, izravno upućen u stvar. nitko nije osuđen u Haagu za individualne zločine (nakon Oluje), jer je tužiteljstvo ušlo s prevelikim apetitima: htjeli su inscenirati udruženi zločinački pothvat i notorno "prekomjerno granatiranje", što se pokazalo kao neistina. nisu se bazirali na "nižu razinu", na individualne počinitelje. tako da pravno gledano, to je bila pogrešna taktika. RH će sama osuditi počinitelje, na tome se radi. a zašto nije moglo prije, također objasnio odvjetnik. naime, nema materijalnih dokaza, budući su svi svjedoci izvan RH, a ona nema jurisdikciju na drugim državnim teritorijima, tj. u srbiji. tako da tek od 2005. prikupljaju se materijalni dokazi i to zahvaljujući haagu koji je mogao do svjedoka, dokaza i sl.

a da RH i srbija ne surađuju baš revno, to je valjda poznata stvar iz očitih razloga. tako da se ne može predbacivati samo RH, jer kao što znamo, srbija ništa nije učinila po pitanju logora koje je organizirala, dapače, poriče. također, nije ništa učinila po pitanju 1700 osoba koje se još uvijek vode nestale. i tako dalje.

Bimbo Sullivan

Quote from: Meho Krljic on 21-11-2012, 18:56:38
shvatiš ti ponešto, meho

A totalni mir nije ni moguć ni potreban. Treba se priviknuti živjeti u izvjesnom nemiru, a okanit se nekiih konačnih završnih riješenja koji nikad neće biti. Ovdje fino časkamo, život spontnao ide dalje, i tako dalje...

Postoji jedna teza koja se provlači već danima a ta je da bi likovanje u Srbiji da je presuda bila obrnuta bilo uporedivo sa onim u Hrvatskoj, a ja mislim da ne bi. Mislim, prošle godine kada je prvostepena presuda doneta nije bilo ljudi na ulicama, koncerata, nije se danima pisalo o tome u štampi sa trijumfalističkim tonovima itd. Mislim, bilo je reakcija, naravno, ali ni prineti ovome sad u Hrvatskoj, što je mislim i normalno, nama Oluja jeste mitološki koncept ali rekao bih da je Domovinski rat i njegova svetost u Hrvatskoj mitološki koncept značajno višeg nivoa.

Tako da, da je drugostepeno veće potvrdilo presudu prvostepenog, u Srbiji bi se reagovalo sa odobravanjem (zaboravljajući šta se godinama pričalo o Haškom sudu), na ovom topiku bi se seirilo i ne mislim da bi bilo nekih drugih velikih reakcija.

Zato sam negde gore i napisao da, ako se već donosila politička odluka - a čak je i meni teško da drugačije tumačim presudu drugostepenog veća - to je moglo da bude sa više osećaja za svrhu koju je sud sebi dao, dakle, da se pronađe kompromis koji, opet, ja definišem kao rešenje kojim ni jedna strana nije zadovoljna ali ni jedna nije upropašćena. Dakle, neka umanjena kazna, možda u visini pritvora ili već nešto, čime bi se dobila nekakva sredina. Ovo bi malo možda doprinelo pomirenju. Sad, naravno da razumem i uvažavam da Hrvatska koja je dobila "sve" na sudu stvari ne vidi na takav način, ali naravno i da, kako sam rekao, i Hrvatska u perspektivi ne želi pored sebe Srbiju koja je besna i ogorčena na sve pa i na svog prvog suseda.

Quote from: scallop on 21-11-2012, 18:43:07

Pa ne podmećem se, raspravljamo. Nismo svi sposobni dovitljivim uanlajnerima da doprinesemo diskusiji, neko mora da odradi i manuelni deo posla.  :lol:

Quote from: Bimbo Sullivan on 21-11-2012, 18:49:37
Meho Krljic

Oluja se na američkim akademijama proučava kao jedna od najuspjelijih akcija - tolikih razmejra, a s tako malo žrtava. Svi zločini (njih 100-300) su počinjeni NAKON Oluje od 15. 08. pa do 15. 09., a uglavnom se radi o privatnim osvetama, ekstermistima, ljudima bez oznaka.

Pa, ne, ovde se definitivno nije sudilo državi nego pojedincima. Mnogima po komandnoj odgovornosti.

I što se tiče toga da je većinu zločina počinila nekontrolisana a naoružana rulja, to nije argument u korist onoga ko je komandovao akcijom, naprotiv.

Meni je Domovinski rat mit u onolikom smislu u kolikom se suprotstavlja srpskim mitovima. Poslije toga, mene Hrvatska, nacionalizam, privatni subjekt Gotovina uopće ne zanimaju. Tek su stepenica, prema onome što me jedino zanima - integracija i stapljanje sa Zapadom, naprednim svijetom i svima onima koji pobjeđuju.

Nije nikoga briga jesu li Hrvati ili Srbi zadovoljni. To nije briga Ameriku, Izrael, Englesku, Francusku, Njemačku, pa ni Rusiju (koja zbog para nije spriječila bombardiranje 1999). Njih je briga jesu li oni zadovoljni, a samo se treba znati naći pod tom suknjom njihove zadovoljštine.

Ne mora značiti da je ovo pogoršanje odnosa baš loše jer je na vidjelo donijelo dosta laži i sklonosti podvalama pod krinkom partnerstva. Srbija mora maknuti malog Slobu, razbijača stolova psihopatu Jeremića i Vojina kuma Nikolića, da bi uopće moglo biti nekakvog napretka u odnosima (bar na državnoj razini). Dosadašnja Josipovićeva i Tadićeva politika je poklekla, sad se čeka jedino ovo što rekoh u prethodnom retku.

Franz Xaver von Baader

Quote from: Bimbo Sullivan on 21-11-2012, 19:13:18

Ne mora značiti da je ovo pogoršanje odnosa baš loše

upravo to
meho, poput pravog srbina, nariče nad nekakvim odnosima, "ko nas bre zavadi" i slično. uopće, čudna je ta srpska 'žudnja' za odnosima, da se bratimimo ili što. nije vrijeme, meho. vi još nste sazreli u pojmu. još uvijek ste "bizarni", što bi reko hegel. naravno, ovo je čisto umno gledano, dakle filozofski. srbija još mora napredovati, putovati, odmaknuti se od "orijentalnog carstva". sve u svoje vrijeme.

na razini posebnog, možemo imati odnose. možemo čak pisati po istom forumu i tu i tamo se upoznati. ponavljam, paradoksalnim hegelovskim uvidom, to je apstrakcija.

istinito i opće je napetost, osluškivanje protivničke strane. hrvatska još uvijek treba biti predziđe i branik orijentalizmu.

Meho Krljic

Quote from: PingvinPatuljak on 21-11-2012, 19:12:02

ali ti miješaš babe i kokarde
kad se već toliko zanimaš za pozitivno pravo, kako ti je onda promakla informacija koja te u ovom konkretnom pravnom slučaju žulja. pojasnio odvjetnik koji je radio na slučaju, te sukladno tome jelte, izravno upućen u stvar. nitko nije osuđen u Haagu za individualne zločine (nakon Oluje), jer je tužiteljstvo ušlo s prevelikim apetitima: htjeli su inscenirati udruženi zločinački pothvat i notorno "prekomjerno granatiranje", što se pokazalo kao neistina. nisu se bazirali na "nižu razinu", na individualne počinitelje. tako da pravno gledano, to je bila pogrešna taktika. RH će sama osuditi počinitelje, na tome se radi. a zašto nije moglo prije, također objasnio odvjetnik. naime, nema materijalnih dokaza, budući su svi svjedoci izvan RH, a ona nema jurisdikciju na drugim državnim teritorijima, tj. u srbiji. tako da tek od 2005. prikupljaju se materijalni dokazi i to zahvaljujući haagu koji je mogao do svjedoka, dokaza i sl.

a da RH i srbija ne surađuju baš revno, to je valjda poznata stvar iz očitih razloga. tako da se ne može predbacivati samo RH, jer kao što znamo, srbija ništa nije učinila po pitanju logora koje je organizirala, dapače, poriče. također, nije ništa učinila po pitanju 1700 osoba koje se još uvijek vode nestale. i tako dalje.

Pa ja i jesam pre nekoliko strana rekao da je tužilaštvo možda najkrivlje za ovakav ishod ali onda može da se špekuliše da je sve to deo zavere protiv Srba od početka itd. itd.

Anomander Rejk

(možete li uopće pojmiti svu hrvatsku dobrotu?).
Ne mogu... Volim fantastiku, ali  postojanje i poimanje ,,hrvatske dobrote'' prevazilazi i moje najmaštovitije fantazije.
Angel : da tebi neko, ili nečiji vojnici, poruše i popale mesto gde si odrastao, pobiju ti prijatelje, komšije, rođake, ti bi pretpostavljam savršeno ravnodušno dočekala njegovo suđenje ? Ja nisam likovao na ubijanju i proterivanju Hrvata, običnog sveta, već sam govorio o zločinačkoj politici hrvatske države i zločincima poput Gotovine koji su je proveli. A svog drvenoatvokatskog moralisanja me poštedi.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Džek

Svaki normalan čovek oseća zadovoljstvo kada je pravda zadovoljena, a bes kada se izigra. U ovom slučaju, pravda je izigrana, pritisnuta da popusti.

Ovakve stvari nisu nikako dobre za neke integracije, pomirenja i slične budalaštine. Oslobađanjem one đubradi će se odnosi zategnuti (ponovo) i mržnja ponovo rasplamsati. Primer da sila i zločin prolazi nekažnjeno je zablistao; sad mi žao što sam zaturio uputstvo za pravljenje mini atomske bombe, iz Uradi sam  ACME kutije... bilo bi baš fino moralno pretvoriti purgeriju u gomilu skeleta i pepela. Možda bi i mene oni pederi sa perikama u Hagu oslobodili?  :)
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Ugly MF

Darth Sidious je bio dobar Hrvat!

Anomander Rejk

http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php/topic,8468.0.html
Malo se podseti...

Džek

Sad tek kontam zašto me Palpatin podseća na Njofru...  :-|

Джон Рейнольдс

#Τζούτσε

džin tonik

jos uvijek ne nalazim odgovor na pitanje zasto se u ratu ne smiju ubijati srbi, na cemu se gradi sve vase naricanje.
koji je to oblik fasizma?
u ratu ili si covjek ili si srbin.

Ugly MF

A kako bi 'rvati reagovali da odma posle njih EU "kao" trazi od Srbije da udje u EU ,pusti odma par Srpskih zatvorenika itd... xrotaeye
.... dal bi izasli iz EU revoltirani sto moraju biti OPET sa Srbima u nekakvoj uniji , ili bi mirno senili i ...
...  xwink2 "zavoleli" Srbe?

Loni

Oluja nije neka hrvatska svojevoljna akcija. Ona je čekala i dobila zeleno svijetlo od međunarodne zajednice nakon niza neuspješnih pregovora i propalog notornog plana Z-4 (možete li uopće pojmiti svu hrvatsku dobrotu?). Ta akcija Oluja je k tome i oslobodila cazinsku enklavu od mogućih fatalnih posljedica opsade od strane ugroženih Srba i tako potvrdila svoj slobodoljubvi i pravednički karaketer. Kome to nije bilo jasno svih ovih godina, bit će od 26. 10. 2012. godine. Ponavljam, Oluja ne samo da ima pravničku osnovu, nego i univerzalno moralnu koju može negirati i izvrtati samo najveća fantazija.

,,Oluja'' je možda nacrtno zamišljena kao čisto vojna akcija, ali čim su u njoj stradali i neki civili, izašlo se iz nacrta i prešlo u zločin.
O tome je reč.
Ne o samoj ,,Oluji'' već o krešenju voojničkog kodeksa.

Za razliku od mnogih ovde, ja sam služio armiju 9 meseci.
Sećam se definicija vojne akcije.
Ništa tu nije relativno već postoje striktna pravila.
- Boriš se ISKLJUČIVO SA VOJNICIMA.
- Ako gađaš ili bobmarduješ, gađaš SAMO VOJNE CILJEVE.

To je dakle vojnički kodeks.

Međutim tamo gde su pogođene i civilne zgrade i neki civili (bilo s čije strane)
znače da je neko odstupio od etike ,,vojnika po definiciji''.

Ko je odstupio?

Ukoliko to nisu direktno generali Gotovina i Markač, a oni tvrde da oni lično nisu dali zelena svetla i na osnovu toga su izdejstvovali slobodu,
onda, molim lepo, treba naći one koji su za to krivi.
Neko mora biti kriv.

Pa nisu ni kod nas svi krivi. Šljivančanin i Biljana Plavšić su dobili relativno brzo slobodu.

Nemam dakle ništa protiv da se sam vrh izvuče, ali ako se imenuju realni krivci na terenu.
Da li bi Hrvatska imala bar snage za tako nešto?

Uzgred, reći - da je Srbija izvezla najgori šljam u Krajinu isto je problematičan.
Moji preci s mamine strane (Srbi iz okoline Siska) zaista nisu autehtoni stanovnici Krajine.
Doselili su iz okoline Nikšića, ali ne tako što ih je Srbija tamo izvezla
(U slučaju mojih predaka Crna Gora) već na poziv Austro Ugarske
kojoj su trebali pogranični zaštitari.

Anomander Rejk

,,Nemam dakle ništa protiv da se sam vrh izvuče ''.
Ovo neću komentarisati, jer ću reći nešto vrlo prosto i gadno.
Ima dobar tekst Aleksandra Đikića i Čedomira Antića, o otrežnjenju sa haškom presudom, i tome da će u Srbiji konačno skontati da je budalaština što su izručili kompletan vojno politički vrh, dok su drugi i rukama i nogama kopali za svoje ljude. Kao da će ih i masovna histerija u Hrvatskoj konačno uveriti da prestanu sa ulizivanjem i počnu ceniti sebe. Ne postoji u hr razlika u odnosu na pitanje Srba, ratnih zločina, Oluje, Gotovine : svejedno-desnica, levica, Đapić, Karamarko, fini dr.Ivo... mrski Zosko i Pingvin, ,,dobroćudni'' Izitpajn, ustaša Tompson, roker Gobac, zlatokosa Doležal, predsednik, babe, frizerke...svi su u istom stroju i svi imaju jedno isto mišljenje. Kod njih nema sumnji, nema preispitivanja, nema multikulti kosmopolitskih preseravanja i glumljenja građanina sveta koji pljuju po svome, kao što se kod nas radi. Dobro je da su oni koji su još sumnjali,  sve  to videli.

divča

Quote from: Anomander Rejk on 22-11-2012, 07:47:35
...svi su u istom stroju i svi imaju jedno isto mišljenje. Kod njih nema sumnji, nema preispitivanja, nema multikulti kosmopolitskih preseravanja i glumljenja građanina sveta koji pljuju po svome, kao što se kod nas radi.

Neko te je već uputio na Feral tribjun, ali evo baci pogled i na ovaj tekst, recimo, čisto da vidiš koliko nisi u pravu.
And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.

Albedo 0

ne znam kako to pobija Anomanderovu priču

nisu to prirodne nauke pa kad nađeš crnog labuda izjaviš da je pobijena teorija po kojoj su labudovi bijeli

ako crnih labudova ima 10-20, čak 30%, bijeli labudovi su i dalje dominantni i o njima treba mnoooooogo više da se priča

reći prosto da neki Viktor Ivančić pobija činjenicu da je u Zagrebu izašlo jebeno svo stanovništvo na dan oslobađanja Gotovine, to je kao da je zbog proglašenja nezavisnosti Kosova izašlo milion Beograđana, a bilo ih jedva nešto preko sto hiljada na onom radikalskom skupu

dakle, da je Nikolića tada radikala slušalo milion ljudi ti ne bi bio zabinut, ili bi poslao tekst Teofila Pančića da kažeš drugarima da u Srbiji ipak nisu svi radikali?

Džek

QuoteUkoliko to nisu direktno generali Gotovina i Markač, a oni tvrde da oni lično nisu dali zelena svetla i na osnovu toga su izdejstvovali slobodu,
onda, molim lepo, treba naći one koji su za to krivi.
Neko mora biti kriv.

Vidiš Loni, ovo se može (a i trebalo je) da se primeni i na Srebrenicu. General Mladić sigurno nije dao zeleno svetlo za ono nekoliko zločina počinjenih tamo, al' njemu se to ipak stavlja na teret. A pogledaj sada citat koji sam našao, o oslobađanju Nasera Orića:

Dana 30. juna 2006. sud ga oslobađa po većini tačaka optužnice, a osuđuje ga na dvije godine zatvora zbog nepoduzimanja preventivnih mjera za sprečavanje okrutnog postupanja i ubistva nekoliko srpskih zarobljenika u Policijskoj stanici u Srebrenici u periodu između 27. decembra 1992. i 20. marta 1993.

iz kojeg se jasno vidi da su njegovi vršili zločine i da se vešto prikriva obim tih zločina.

Haški pederi su drski, bezobrazni i licemerni pa nastavljaju da seru:

Za razaranja u selima Kravica, Šiljkovići, Bjelovac, Fakovići i Sikirić, navodi se u presudi, optužba nije pružila uverljive dokaze da su za njih odgovorne bosanske snage, budući da su u tim selima vođene borbe u kojima su srpske snage koristile artiljeriju, a u slučaju Bjelovca čak i avijaciju.

Pazi idiotizma. Pa s kim su se onda borili ako ne sa bosanskim snagama? Nekom afričkom milicijom možda? Srpski piloti možda parkirali avione i zašli po Kravicama da kolju nejač i starce? I paz' sada "nije koristila uverljive dokaze?"
Masovne grobnice srba sa jasnim povredama na leševima nisu dovoljno uverljiv dokaz, a eto na muslimanskim leševima jeste. Naravno, ako znamo da haški pederi odlučuju šta je uverljiv dokaz a šta nije, stvar postaje jasna.

Primere sam naveo da ukažem da oslobađajuća presuda ona dva hr zločinca nije ništa spektakularno šokantno, nego sasvim očekivano.
Jasno se vidi iz primera da haški pederi imaju posebnu proceduru za srbe a posebnu za hrvate i muslimane. Sve to dirigovano od amerike i švapske. Verovatno nisam ništa novo rekao, al' eto, da podsetim.

džin tonik

SKANDAL U OPĆOJ SKUPŠTINI UN-a Vuk Jeremić lagao da je zakazao raspravu o generalu Gotovini!

QuoteMeđunarodna je zajednica konsternirana reakcijama političke elite u Srbiji na oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Gotovini i Markaču.

Skandal se proširio do razine Ujedinjenih naroda, jer se otkrilo kako je Vuk Jeremić , bivši srpski šef diplomacije, a sada predsjedavajući Opće skupštine UN-a, lagao kada je prije nekoliko dana objavio da je za 10. travnja 2013. zakazao raspravu o radu Haaškog suda.Istina je kudikamo jednostavnija i nema veze s Markačem, Gotovinom ili Olujom: redovita rasprava o radu Međunarodnog suda za ratne zločine (ICTY) zakazana je prije točno dva mjeseca 21. rujna, a Jeremićev postupak i neistine kojima se služi, kompromitirale su ne samo njega nego i Srbiju, informacija je koju je za Jutarnji list potvrđena iz međunarodnih diplomatskih krugova.

Generalni stav glasi kako je Jeremić maksimalno zloupotrijebio svoju funkciju, kada je najavio da će se 10. travnja 2013. navodno raspravljati o oslobađajućoj haaškoj presudi dvojici hrvatskih generala.
O čemu se radi?
Međuvladin forum

O tome da je Opća skupština Ujedinjenih naroda još 21. rujna zakazala tradicionalnu godišnju raspravu o Haaškom tribunalu, koja će se održati u travnju iduće godine. Riječ je o točki 73. Agende, koja je dio opće točke dnevnog reda posvećenog Međunarodnim kaznenim sudovima za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, a paralelna rasprava voditi će se i u Vijeću sigurnosti UN-a.

Jeremić je muljao i kada je najavio kako će na raspravu pozvati žrtve Oluje, ugledne međunarodne pravnike, povjesničare i javne ličnosti. Njegove riječi izazvale su podsmjeh u diplomatsko-političkim krugovima jer na Općoj skupštini, koja je međuvladin forum, mogu govoriti samo predstavnici vlada.

Uostalom, već 5. prosinca Vijeće sigurnosti održat će redovitu polugodišnju raspravu o sudovima za Ruandu i ex-Jugoslaviju, a u suštini se radi o iznošenju podataka o radu ovih institucija u kontekstu izlazne strategije sudova. Pretpostavlja se kako će na ovaj sastanak doći i ministar vanjskih poslova Srbije, koji će pritom skoro sigurno napasti i Haag i Hrvatsku.

Diplomatski izvori eksplicitno su nam pohvalili držanje hrvatskog državnog vrha nakon haaške presude.
Dostojanstveno držanje

I predsjednik Josipović i premijer Milanović suzdržali su se od trijumfalizma i politizacije oslobađajuće presude. Slično je reagirao najveći dio javnosti, a isto tako i Gotovina i Markač, koji su dali niz miroljubivih izjava, između os0talog pozivajući srpske izbjeglice na povratak u Hrvatsku. Slobodan Vukičević, državni tužitelj za ratne zločine, jučer je najavio je da će srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine, nakon pravomoćnih presuda hrvatskim generalima u Den Haagu, aktivirati predmete za zločine počinjene u akciji Oluja i otvoriti šest novih slučajeva na temelju navodnih dokaza koje posjeduje. Prema infornacijama iz hrvatskog državnog vrha, ni vlada ni predsjednik države nemaju namjeru odgovarati na optužbe koje dolaze iz Beograda. Uostalom takvo ponašanje je u skladu s očekivanjima EU i SAD-a.

Iz Srbije su stizale (i stižu) reakcije u kojima se nižu optužbe protiv Hrvatske, Haaga i međunarodne zajednice. Posljedice ovakvog ponašanju već se naziru; gotovo je sigurno kako Srbija u proljeće 2013. neće dobiti datum otvaranja pregovora s EU, što znači pad u još dublju međunarodnu izolaciju. Dodatni problem predstavlja i sve slabiji geopolitički značaj koji ima Srbija, kao i tamošnja jako teška ekonomska situacija.
Ruski kredit

Kako bi mogli isplatiti mirovine i osigurati energente za zimu, od Rusije je zatražen kredit od milijardu eura. Ako iz Moskve ne stigne zatražena financijska pomoć, Srbija bi se u idućim mjesecima mogla naći pred bankrotom.

U takvim okolnostima, srpske vlasti odlučile su radikalizirati odnose s Hrvatskom. Najdalje je otišao Vuk Jeremić, a slično su reagirali i drugi dužnosnici. Ministrica Suzana Grubješić je otkazala put u Zagreb, a premijer Ivica Dačić je izjavio kako srpsko-hrvatski odnosi ne postoje.

Jeremić: 'Bit će još takvih provokacija'

Vuk Jeremić reagirao je na tekst Jutarnjeg. Na Twitteru je napisao "ovo je stvarno žalosno".

- Žalostan pokušaj obmane, uz uvrede. Ta rasprava zakazana 21. 9. je već održana, na dan 15. 10. Propaganda... Da nije tužno, bilo bi smiješno. Na žalost, bit će još puno takvih provokacija do 10. travnja - naveo je Jeremić.

kuku-lele.

džin tonik

Ratni zapovjednik Armije BiH zadovoljan haaškom presudom
'Hvala Gotovini za Oluju, bez nje ne bismo uspjeli osloboditi Bihać'
Dudaković je naglasio da srbijanska strana želi relativizirati krivnju za rat

Quote– Mislim da do slučaja Gotovina – Markač nije ni trebalo doći, ali kada je već došlo, na koncu se ipak dogodio pozitivan ishod. Osobno mi je jako drago što su oslobođeni i naši osloboditelji. Naime, bez operacije Oluja Bihać se ne bi mogao osloboditi iznutra. Osim toga, podsjetio bih na činjenicu da je dvadeset dana prije Oluje na Bihać krenula gotovo sva armada srpske vojske u operaciji Mač s ciljem zauzimanja Bihaća. Zato bih želio zahvaliti ne samo oslobođenim generalima nego i svim braniteljima koji su omogućili da mi ostanemo na svojim ognjištima – kazao je za Slobodnu Dalmaciju ratni zapovjednik Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković.

Istaknuo je da su tijekom višegodišnje opsade Bihaća imali stalnu pomoć hrvatskih generala.

– General Imra Agotić imao je mnogo sluha za problem Bihaća. Preminuo je a da mu nismo mogli javno zahvaliti. Pomagali su nam i generali Martin Špegelj i Petar Stipetić – kaže Dudaković.

Najavio je i da će sa suborcima uskoro u Zagreb kako bi s generalom Gotovinom proslavili haašku presudu.

Dudaković je naglasio da srbijanska strana želi relativizirati krivnju za rat. 

– Gledam izjave u kojima se govori da nema pomirenja dok se ne imenuje krivac za stradanje naroda. A to sam čuo iz usta ljudi koji su bili na ratištima i u Hrvatskoj i u BiH, ali ne u paradi, nego su podržavali i činili zla –  zaključuje ratni zapovjednik Armije BiH.

Džek

Albedo 0

ja se stvarno čudim da je Roko u pritvoru, ipak je on pobjednik, a pobjednici pišu istoriju

Džek

Ček' još malo, sad će ga neki peder sa perikom osloboditi. Nakon ovoga, vikend- navala na Bg će se intenzivirati, bavim se mišlju da se selim u prestonicu!  xrofl

Džek

Sudija Ađius se ogradio od odluke o oslobađanju generala

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/354044/Sudija-Adjius-se-ogradio-od-odluke-o-oslobadjanju-generala

Malteški sudija Haškog tribunala i član Apelacionog veća Karmel Adjijus "ošto" se ogradio od presude Apelacionog veća koje je oslobodilo hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača u izdvojenom mišljenju, koje je u pisanoj formi dodato presudi, piše "Malta tudej".

On je naveo da se "distancirao" od oslobađajuće presude i da je zajedno sa italijanskim kolegom Faustom Pokarom izrazio zabrinutost zbog načina na koji su njihove kolege sudije rešile žalbu.
Pokar je istakao da se suštinski ne slaže sa odlukom "koja je u suprotnosti sa svakim smislom pravde", a Ađijus je bio toliko oštar da je postavio pitanje da li njegove kolege mogu ostati na toj funkciji posle ovakve presude.

- Većina sudija Apelacionog veća koji, za razliku od Sudskog veća, nisu imali priliku da saslušaju sve dokaze, jednostavno odbacuje razmatranja i procene Sudskog veća na način koji smatram neuobičajenim i neprihvatljivim - rekao je Ađius.
On je dodao da su sudije Teodor Meron, Patrik Robinson i Mehmet Ginej očigledno izgubili iz vida suštinsko pitanje i zauzeli suviše usko gledište.

Sudija Ađijus je istakao da se ne slaže skoro ni sa jednim zaključkom većine sudija Apelacionog veća, kao ni sa pristupom njegovih kolega i objavio je da se distancira i od tog pristupa.

- Osim toga što je apsolutno neopravdan, pristup većine sudija Apelacionog veća, takođe, predstavlja neopravdano odstupanje od pravila Haškog tribunala da dokazane odluke Sudskog veća ne treba olako menjati - smatra on.

Gotovina je u prvostepenom postupku pred Haškim sudom 15. aprila 2011. godine osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na 18 godina, zbog ratnih zločina nad Srbima za vreme i posle "Oluje".

Džek

Bramerc: Razočarani smo presudom Gotovini

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/354235/Bramerc-Razocarani-smo-presudom-Gotovini

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas da je razočaran oslobađajućom presudom koju je žalbeno veće suda prošlog petka izreklo Hrvatskim generalima Antu Gotovini i Mladenu Markaču.

Žalbeno veće time je poništilo prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na zatvorsku kaznu od 18 godina zbog progona srpskog stanovništva iz Kninske krajine i druge zločine tokom i posle operacije Oluja u avgustu i septembru 1995. godine.

"Tužilaštvo je razočarano ishodom presude koja poništava presudu koju su protiv Gotovine i Markača jednoglasno donela trojica sudija pretresnog veća. Svesni smo da oni koji su doživleli zločine povezane s operacijom Oluja nisu zadovoljni ishodom i osećaju da njihove patnje nisu priznate", piše u izjavi koju je Bramerc objavio u Hagu kasno popodne.

U izjavi piše i da će "kao i u svim predmetima, ako potrebni uslovi budu ispunjeni, tužilaštvo razmisliti o postupku preispitivanja presude".
Bramerc podseća da je tužilaštvo tokom žalbenog postupka izrazilo uverenje da je bilo dovoljno dokaza protiv Gotovine i Markača za održavanje prvostepene presude.

"Na kraju, trojica od petorice sudija žalbenog veća imala su drugačcije mišljenje, što je rezultiralo oslobađajućom presudom Gotovini i Markaču po svim tačkama optužnice", podsetio je glavni tužilac.

Bramerc je podvukao da su "suprotna mišljenja... sudija (Karmela) Ađijusa i (Fausta) Pokara ukazala na mnoga važna pitanja koja proizlaze iz presude koju je donela većina i o kojima bi Tribunal trebalo da razmisli".

"Nakon izricanja presude, ta su pitanja privukla pažnju i komentatora izvan Tribunala. Ona se odnose na obezbeđivanje doslednih standarda za preispitivanje u žalbenom postupku, procenjivanje svih dokaza u spisu i primereno poštovanje činjeničkih nalaza raspravnog veća", podvukao je glavni tužilac.

O tim pitanjima je, po Bramercu, "važno razmisliti" u nadi da će to biti podsticaj daljem jačanju međunarodne pravde.

Haško tužilaštvo će, navodi u izjavi glavni tužilac, sav dokazni materijal staviti na raspolaganje pravosuđima u bivšoj Jugoslaviji kako bi "omogućilo krivično gonjenje zločina počinjenih u vezi sa operacijom Oluja".

"Verujemo da će pravosuđe u Hrvatskoj biti doraslo svojim obavezama", podvukao je Bramerc.

Glavni tužilac je, međutim, naznačio da tužilaštvo "mora da poštuje" presudu po žalbenom postupku, zato što "međunarodnog krivično pravosuđe i vladavina prava uopšte moraju biti zasnovani na temeljnom poštovanju pravnog postupka".

Po meni, sve je to ista gomila pedera; ovi što se šatro bune su u stvari plaćeni da to rade, da kao "smire" srbe... Sve je to gola farsa haških gejeva.