• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Dokazana zločinačka politika Hrvatske

Started by Anomander Rejk, 15-04-2011, 13:07:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Quote from: mac on 02-09-2018, 12:21:01
Ali to je demokratija. Imaš novu državu. Većina u novoj državi izglasa novo uređenje. To novo uređenje nije u sukobu sa internacionalnim propisima. Ali manjina ne želi novo uređenje, i pokreće revoluciju. Manjina je ta koja celom svetu sad pravi problem.

To nije demokratija jer su silovane osnovne ustavne odrednice. U slučaju SFRJ je degradirano međunarodno pravo. Može nova država (Katalonija), granice obavezno, a konstitutivnost mačku o rep. Ti se ne ustežeš ni da manjinu (LGBT) proglasiš problematičnom.  :?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

Varvarine, pa da, to je bilo pošto je Srbija promenila ustav. Taj trenutak je "krucijalan" u hrvatskim glavama. A i nije da nije.
scallope, koja to LGBT manjina pokreće revoluciju?

scallop

U hrvatskim glavama sve što je srpsko pravi problem. Srbija je promenila ustav jer su Slovenija i Hrvatska zloupotrebljavale pokrajine u saveznom parlamentu. Znam da se praviš blesav, ali još se sećam kad je finansiranje proizvodnje 70 tenkova M-84 stopirano u parlamentu jer je izglasano 4:4 (Slovenija i Hrvatska sa srpskim pokrajinama protiv, ostali za). A taj projekat je bio državni, sklapanje u Slavonskom Brodu, turele u Jesenicama i Skoplju, oprema u BiH. To je bio antidržavni akt.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Aco Popara Zver

Ali to je demokratija.

ako je to demokratija da ukinemo sudsku, izvršnu i zakonodavnu vlast? Pošto podjela vlasti i ograničavanje vlasti i ograničavanje tiranije većine po tebi nije demokratija?

samo pojasni šta hoćeš, će ukidamo sve to ili šta

da furamo opštu volju na čelu sa vođom, vizionarom, koji jaše na talasu te volje, koji zna šta narod želi

ustavna demokratija, to da zaboravimo

ograničavanje moći pokrajina u srpskom ustavu je uzrok Maspoka?  xrotaeye
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Aco Popara Zver

ma ja mislim da se nije pojavio Sloba ni onaj Pavelić ne bi podivljao

Aco Popara Zver

Quote from: varvarin on 02-09-2018, 12:26:00
Zato povremeno moraš da koriguješ demokrattiju. Motkom.

Ovaj spisak Tuđmanovih intervjua vrlo je inspirativan, skrećem pažnju na broj 1.
A ni br. 2 nije loš.
A ima koliko hoćete...

http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJALI/RATNI%20DOKUMENTI/TUDJMAN%20GOVORI%20I%20INTERVJUI%201990.-1998/Tablica-Tudjman-intervjui.htm

TUĐMAN: GOVORI I INTERVJUI 1990.-1998.

1    10.svi.90    "HRVATSKA ĆE BITI SUVERENA"    FRANJO TUĐMAN    "IL MANIFESTO" RIM       
2    10.svi.90    "HRVATSKA ĆE SE PRIDRUŽITI EUROPI I BEZ JUGOSLAVIJE"    FRANJO TUĐMAN    "KURIER"  NJEMAČKA

itd, itd.   

Slobodan Milosevic: "Ako ne znamo da radimo, znamo da se tucemo."
          Franjo Tudjman: "Rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije zeljela."
          Alija Izetbegovic: "Mir za suverenitet cu dati, ali ne suverenitet za mir."

nekad sam zapisao ovo, ali ne zapisah odakle mi... sjećam se da je ovo s nekog Tuđmanovog mitinga 1993-4

kad bih sad iskopo referencu....

akhnaton

Ajde da dokazujemo šta nam se snilo. Aloo, nema nevinih, nema. Za fuckin war je potrebno barem dvoje, osim ako nismo šizofreni pa ratujemo sami sa sobom.

Hrvati hteli nezavisnu državu? Od koga bre nezavisnu, od Nemaca? Koja nezavisnost kada postavljaš stranca za kralja, i de fakto si okupiran? Da ne pominjem ono bacanje cveća pred vojnike Vermahta. Kako to da je Hrvatima bilo draže da ih Mađari i Austrijanci drže pod svojom vlašću a da im je zasmetalo da budu sa Srbima u istoj državi? Kako to da su jedva čekali da Hitler razbuca Jugoslaviju, pa da uspostave NDH? A možda najvažnije kako to da su Stojadinović i Pavelić u emigraciji pravili zajedničke planove? Da li ih je to ujedinio zajednički neprijatelj?

Pominje se ustavni udar srbije kojim je zvanično započeo raspad SFRJ kao razlog delovanja partizanskog generala, komuniste koji se našao pozvanim da ostvaruje "tisućljetni san". Ne mac, raspad je počeo mnogo ranije, jer SFRJ i nije bila federacija u klasičnom smislu reči, a stvaranje Jugoslovenske nacije nije uspelo, jer za to jednostavno nije bilo vremena, uz to smetalo je raznoraznim biskupima i episkopima, da ne zaboravim muftije, jodlere, guslare, i tako te.  SFRJ je bila konfederacija, koju su prema Sovjetskom nakaradnom modelu sačinjavale "države" naroda, a nacionalna trvenja rešavana su balansiranjem i stavljanjem problema pod tepih. Kohezija države počivala je na jednom čoveku, i kada je taj čovek umro, počele su da se pomaljaju pukotine. Da ne dužim, secesionisti su jedva čekali da Srbija izvrši udar na ustav - konfederalni ugovor da bi imali opravdanje da učine to isto, a Hrvatski ustav na koji se srbi pozivaju kao na glavni razlog pobune, napravljen je takvim, samo da bi se jednom delu populacije oduzela suverenost. Ostalo je već istorija. Nas koji nismo bili za raspad, niko ništa nije ni pitao u vreme kada su svi jurili prokletu identitetsku politiku i na osnovu nje pravili rovove.

Još samo da dodam, sva ta Slovenačka, Hrvatska, Bosanska i ina priča o tome da su pobegli od zle Srbije pada u vodu, jer da su hteli zajedničku državu mogli su da se odcepe i formiraju svoju konfederaciju, ili čak federaciju bez Srbije. Čime bi imali mnogo jači casus, kao što su to uradile države juga u građanskom ratu u SAD. Ali nisu, tako da manite se te priče.
Srbija jeste kriva, ali nije isključivi krivac za raspad Jugoslavije. Političke, verske, elite prazilukovića na svim stranama nisu želele zajedničku državu, ubedili su u to svoje podanike, i dobili su šta su hteli. A to da je Hrvatska politika zločinačka, jeste, još je i kukavička. Umesto da se razračuna sa izvorom problema, ona se razračunava sa svojim stanovništvom.
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

varvarin

Mi stariji sećamo se, ali ovi mlađi stalno o promeni ustava...
Evo jedna mrvica. Ima toga još puno, koliko i peska u pustinji...

http://www.politika.rs/scc/clanak/288392/Generalna-proba-razaranja

Генерална проба разарања

"...Рекао бих да је хрватска интелектуална елита, па и политичка, пре свих декодирала интересни знак са Запада да је Југославији истекао рок трајања... Отуда моја теза да је ,,маспок" био у ствари први велики напор после Другог светског рата за дезавуисање југо-утопије. "

Vi mlađi, raspitajte se šta beše maspok...  I obratite pažnju, on je ipak pre promene srpskog ustava...

mac

Pa nešto im nije bilo po volji, čim su se masovno pokrenuli. I to nije bilo da su eto toliko mrzeli Srbe da nisu više mogli da podnesu da budu u istoj državi s njima. Možda su neke pare bile u pitanju. Sećate li se?

scallop

Mac, stvarno si neugodan. Pare su uvek izgovor.

akhnaton

Quote from: varvarin on 02-09-2018, 14:49:02

Vi mlađi, raspitajte se šta beše maspok...  I obratite pažnju, on je ipak pre promene srpskog ustava...

Blagodarim, ima nas koji nismo baš tolko mladi, a i da jesmo, nismo istorijski nepismeni. Maspok, ili Masovni pokret, jedan je od uzroka donošenja konfederalnog ugovora, poznatijeg kao ustav iz 1974. Tu su zatim i rasprave oko jezika (budale su i tada smišljale načine za usitnjavanje i podele).
Gledano sa ove vremenske distance, može nam se učiniti da je vrzino kolo neraspletivo, jer i da su pri stvaranju nacije, hrvati, ali i srbi išli drugačijim načinom, opet bi se našao neko ko bi histerisao da ga rasrbljuju ili rashrvaćuju, po želji. Jednostavno, ispada da ni jedan od ova dva "naroda" nije dovoljno zreo za stvaranje nacije. Svi pokušaji, svaki vid je propao. Daleko smo mi od Kulturkampfa, uz to nikada nismo ni imali nekog političara kalibra Bizmarka.

varvarin

Quote from: mac on 02-09-2018, 15:09:08
Pa nešto im nije bilo po volji, čim su se masovno pokrenuli. I to nije bilo da su eto toliko mrzeli Srbe da nisu više mogli da podnesu da budu u istoj državi s njima. Možda su neke pare bile u pitanju. Sećate li se?
Ajd, ako nisi, pročitaj bar BRAĆA PO MATERI, od Jovana Radulovića. Čovek je odgovorio - da li su samo pare bile u pitanju.
A ja - bio sam mlada budala koja je verovala  (i tada, i devedesete) da je daleko više onih za zajedništvo, kao Miloš Žanko,  nego onih drugih.
(Dobro, devedesete više nisam bio mlad, ali budala sam ostao.)
A veselog Žanka se i Tito odrekao...

Uzgred, evo šta o tome pišu Hrvati. Ne bih rekao da su pare bile glavne.

https://kamenjar.com/43-godine-od-slamanja-hrvatskog-proljeca/

43 GODINE OD SLAMANJA HRVATSKOG PROLJEĆA

"...Hrvatsko proljeće bio je nacionalni pokret hrvatskog naroda protiv unitarizma, sa željom za reformama i autonomijom Hrvatske u područjima gospodarstva, kulture i što je najvažnije – političkog života.

Pokret je refleksija i nastavak slobodarskih gibanja u javnom životu Hrvatske s kraja 60-ih nakon više od 20 godina brutalne i nemilosrdne represije komunističkog sustava, koju su pratila brojna ubojstva, uhićenja, deportacije u logore i zatvore, mučenja i druge nečovječnosti..."

E sad, ako verujete da je u Hrvatskoj situacija bila nečovječnija nego na nekom drugom mestu u SFRJ - alal vam kurac!

Aco Popara Zver

al kakve sad veze ima jesu li pare u pitanju? Do prije dva minuta si pričao da nisu htjeli nezavisnost...

Džon Lempi, američki istoričar koji je doktorirao na Jugoslaviji, tvrdi da je prvi sukob bio u 16. vijeku, jer su Srbi u Krajini kao vojni graničari bili oslobođeni nekih poreza, dok su obični kmetovi Hrvati više obrađivali zemlju ali više i davali Habsburzima.

E sad, možda tu fali još koja informacija, to već zavisi od toga da napokon neko počne da proučava te ranije vijekove, ali ispada da su hrvatski kmetovi htjeli da ne ginu i ne bore se s Turcima, a da isto ne plaćaju porez

naravno, vrlo je moguće da je Turke boljelo dupe, i da tu nikakvih sukoba nije bilo, pa su Srbi samo ladili muda

ko to zna... al to je uobičajeno da pare koje su nekome smetale prije sto godina kasnije rperastu u etničku netrpeljivost

pa ovdje drugosrbijanci mrze sve van kruga dvojke jer su neobrazovani i ti fazoni, a ne zato što više ne mogu da ih muzu kao ranije, nemaju ni šta da muzu

ono što je bilo ekonomija prevodi se u kulturu. Klasni sukob u sukob vrijednosnih sistema, šo bi reko Čeda Jovanović

Aco Popara Zver

Quote from: varvarin on 02-09-2018, 16:24:38
Ajd, ako nisi, pročitaj bar BRAĆA PO MATERI, od Jovana Radulovića. Čovek je odgovorio - da li su samo pare bile u pitanju.
A ja - bio sam mlada budala koja je verovala  (i tada, i devedesete) da je daleko više onih za zajedništvo, kao Miloš Žanko,  nego onih drugih.
(Dobro, devedesete više nisam bio mlad, ali budala sam ostao.)
A veselog Žanka se i Tito odrekao...

Uzgred, evo šta o tome pišu Hrvati. Ne bih rekao da su pare bile glavne.

https://kamenjar.com/43-godine-od-slamanja-hrvatskog-proljeca/

43 GODINE OD SLAMANJA HRVATSKOG PROLJEĆA

"...Hrvatsko proljeće bio je nacionalni pokret hrvatskog naroda protiv unitarizma, sa željom za reformama i autonomijom Hrvatske u područjima gospodarstva, kulture i što je najvažnije – političkog života.

Pokret je refleksija i nastavak slobodarskih gibanja u javnom životu Hrvatske s kraja 60-ih nakon više od 20 godina brutalne i nemilosrdne represije komunističkog sustava, koju su pratila brojna ubojstva, uhićenja, deportacije u logore i zatvore, mučenja i druge nečovječnosti..."

E sad, ako verujete da je u Hrvatskoj situacija bila nečovječnija nego na nekom drugom mestu u SFRJ - alal vam kurac!

de bre, Pero Pirker i Savka Dabčević Kučar ulazili u kasarne, postrojavali vojnike i držali im govore kako su oni Vojska Republike Hrvatske

autonomija malo morgen

doduše, ta Braća po materi su super stvar, Šotra izmijenio pola romana haha

to treba čitati samo da se vidi koja razlika tu postoji

varvarin

Quote from: Pizzobatto on 02-09-2018, 16:50:52

E sad, možda tu fali još koja informacija, to već zavisi od toga da napokon neko počne da proučava te ranije vijekove, ali ispada da su hrvatski kmetovi htjeli da ne ginu i ne bore se s Turcima, a da isto ne plaćaju porez

Nešto slično ima u knjizi  Milorada Ekmečića  DUGO PUTOVANJE IZMEĐU KLANJA I ORANJA.

Aco Popara Zver

moguće, nisam čito, ali ono što jesam je stalno vrlo površno i nesistematično

jbt, ako ima pola milenijuma sukoba i tenzija i netrpeljivosti i progona, pa oće li ko to da prouči više

scallop

Ma, nemaaaa... Sve je to propaganda. Brusketi i Kapuleti! Koješta.

varvarin

Ima kod Ekmečića čak i fazona: Kako se verska netrpeljivost manifestuje na mikro planu, kroz pošalice... Pa tako, u verski mešovitom kraju tamo negde u devetnaestom veku , seljaci Hrvati zajebavaju komšije Srbe, zbog razlike u računanju Božića: "He, he, kod vas - Isus se rodi, a naš već hodi!"  (Naš prohodao!)   :lol:

varvarin

A valja pročitati i ovo:

https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%B5_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%9B

Анте Старчевић

...Како је Старчевић зачетник хрватског национализма и први је помињао истребљење Срба као решење српског питања у Хрватској постоје историчари који сматраја Старчевића зачетником усташког покрета.[51]
Старчевићев расизам је даље компилирао Иво Пилар под псеудонимом L. von Südland.[52] Његову је књигу (Die südslawische Frage und der Weltkrieg...) превео Павелићев режим на хрватски 1943. године[53] и била је део расистичке идеологије усташа и Независне Државе Хрватске.[54] Поводом публиквања превода ове књиге, министар просвете НДХ Миле Старчевић пише у једном чланку, како је Пиларова књига била ,,библија" хрватске националистичке омладине у Загребу [55] Књига је поново штампана 1990. године у Хрватској

scallop

Varvarine, ne brine mene što su kenjali oni "značajni", nego što kenjaju ovi mali. Odjednom, svaki tupson ekspert za nacionalne odnose, ko je prvi počeo i ko na to svršava.

scallop

Eno na nekom portalu FB džapaju se Šiptari i Bugari ko je od njih pio pivo pre Grka. Kad bih ja napisao da su prvi bili Srbi, odmah bi me demantovao neki Srbin. Ne trebaju nama Hrvati ili Bošnjaci da nas mrze kad imamo svoje kadrove.

Anomander Rejk

Quote from: mac on 02-09-2018, 10:50:32
Glupo mi je da se raspravljam, kad nemam sve podatke, i kad ne pridajemo isti značaj nekim dešavanjima. Hrvati su masakrirali ljude u selu, a pre toga JNA je napala Bosanski Brod (ili Slavonski, ne znam više), a pre toga vlada Krajine je odbila zaključke Badinterove komisije, a pre toga Hrvatska i Slovenija su proglasilea nezavisnost, a pre toga naši vajni predsednici su se šetkali po raznim letnjikovcima, a pre toga Srbija je usvojila ustav kojim nezavisne pokrajine više ne postoje, a pre toga Slovenija i Hrvatska su tražile reorganizaciju Jugoslavije, a pre toga imali smo olimpijadu u Sarajevu, i tako dalje do Kulina Bana. Da smo reorganizovali Jugoslaviju možda bi još postojala. Da su Srbi mirno prihvatili status narodnosti u novoj državi Hrvatskoj možda ne bi bilo nikakvih krvoprolića, ni u Hrvatskoj ni u Bosni.
Ovaj, ne znam kako da korektnije politički kažem-ali prosto ne govoriš istinu.
Srbi nisu napali prvi Slavonski Brod, nego je ZNG osvojila kasarnu JNA u istom gradu,
a zatim su trupe iz Hrvatske prešle Savu i počele masakre po Posavini.
Hrvatska je celo vreme rata držala velike snage u Bosni,
učešće vojnika iz Srbije u istom nije ni blizu tog broja, jednostavno neuporedivo.
Opet navodim Boljkovca-on kaže da Tuđman nije želeo mirno rešenje, nego rat.
Tajno pišem zbirke po kućama...

varvarin

Za Skalopa:
Ne mogu da se setim gde sam ovo pročitao, ali mogao bih da potražim...
Kad su naši preci počeli sve češće da prelaze preko Dunava, u pohode rođacima Keltima - Romeji (izbegavam  izraz Vizantinci ) su počeli ozbiljno da ih posmatraju. Pa tako beleže, pedantno kao kasnije Nemci - kako ti Sloveni grade naselje, u šta veruju, kako ratuju, šta jedu i piju...  I beleži tako momak iz Konstantinopolja:  "Ti Sloveni piju neko odvratno vino... koje zovu pivo! "  :lol:

Anomander Rejk

Ali to je demokratija. Imaš novu državu. Većina u novoj državi izglasa novo uređenje. To novo uređenje nije u sukobu sa internacionalnim propisima. Ali manjina ne želi novo uređenje, i pokreće revoluciju. Manjina je ta koja celom svetu sad pravi problem.
Demokratija je i da većina ( Srbija ) donese odluku da na svojoj teritoriji
oduzme svojim pokrajinama ne pokrajinska, već ( para)državna ovlašćenja. Manjina se tome protivi i stvara problem.

varvarin

Tako je, Anomandere, Brana Crnčević davno je rekao:  "Gospodine, ne sporim vaše pravo da se osećate Eskimom, ali ne očekujte da vam napravim i polarnu noć!"

akhnaton

Demokratija ovo, demokratija ono. Hrvatima demokratija kada ide njima u prilog, Srbima demokratija kada zadovoljava njihove interese, i sve tako u krug. Gde je tu čeks end belens? Opšte dobro? Nema ga. Samo dominacija brojem. E zato je svaki vid zajedničke nad države nemoguć, a razbrojavanje krvnih zrnaca omiljena tema. Kao i to ko je koga kako i zašto više ubijao.

Аксентије Новаковић

Quote from: akhnaton on 02-09-2018, 08:39:31
Lepo sam napisao šta je bila "strategija" rvacka.

У ратовима постоје минимални и максимални циљеви.
Минимални циљ Хрвата је била независна држава, па зато Туђман није одступао ни педаљ од "хрватске земље".
Максимални циљ Хрвата је била "Велика Хрватска".
И кад причам о томе, онда причам о распаду сфрј, а не о талијанском краљу и марионетској ндх, у којој су ионако трљачи руку били на главним позицијама.

Подсети се и оног: "Слаба Србија - јака Југославија!", а на тој максими је грађена сфрј, поготово њен Устав из 1974.

Quote from: akhnaton on 02-09-2018, 08:39:31Soroševske opcije? Nema većeg podržavaoca opcija ugarskog hazara od mesije Bugojnskog, koji je evo već počeo da leči sakate i gubavce po mostovima, još samo da mrtvaci diže, hoda po vodi, pretvara vodu u vino i tako to i komplet je, ljubi ga tatko Adem u glavić.

И која је разлика између њега и жуте патке?
Која је разлика између њега и Јанковића?
Да ли би он вапио за "голим железом" и новом агресијом на Србију да су којим случајем паткари победили на изборима?

T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

tomat

Jel imala Srbija neke ciljeve u ratu? Ozbiljno pitam.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

Ozbiljno? Srbija NIJE bila u ratu.

Anomander Rejk

Cilj Hrvatske je bio Hrvatska bez, ili ako je to nemoguće postići,
sa što manje ( 3-5 % ) Srba. O tome je javno govorio i pokojni Njofra.
To nisu mogli postići bez rata, i zato su ga i izazvali.
To je cilj ciljeva njihovih, sve ostalo-ekonomija, položaj u federaciji ,
zastupljenost u vlasti su samo mlaćenje prazne slame.

tomat

Quote from: scallop on 02-09-2018, 21:54:55
Ozbiljno? Srbija NIJE bila u ratu.

Ok, ali je svakako bila zainteresovana strana. A koji su bili ciljevi Srba u hrvatskoj, i jel postojao neki plan za ostvarivanje tih ciljeva?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

Naprosto ne verujem da niko od vas ne zna. Opcija Srbije je bila očuvanje Jugoslavije i principa konstitutivnosti. Ista je bila i Raškovićeva. A što se tiče Srba u Lici i Slavoniji, oni nisu verovali u dobre namere Tuđmana.

akhnaton

Quote from: Аксентије Новаковић on 02-09-2018, 21:16:06
И која је разлика између њега и жуте патке?
Која је разлика између њега и Јанковића?
Да ли би он вапио за "голим железом" и новом агресијом на Србију да су којим случајем паткари победили на изборима?

Ako im je to jedino što može da im se zameri, onda stvarno imamo problem u glavama onih koji bi pristali da ih jebe ko kako stigne, da trpe da ih otvoreno lažu, da muljatori i kriminalci rasprodaju sve, pljunu na sve, samo zato što ne pozivaju na bombardovanje i što se krste s tri prsta i slave slavu. Nisu patkari postavili pičkolizačicu za precednika vlade, niti su patkari prodali srpske vode smrdljivoj arapskoj kopiladi. O tome da se patkari ne ližu sa šiptarima neću ni da govorim. Patkari nisu postavili begunca od regrutacije za ministra vojnog, niti su postavili kriminalca keramičara na čelo obaveštajne službe. Patkari ne prave od Srbije sabirni centar za islamske pacove. Patkari ne kontrolišu medije koji Srbima prodaju nemoral. Patkari nemaju uticaj. Smrdljivi šiptaro ljubac ima.

Quote from: scallop on 02-09-2018, 22:23:38
Naprosto ne verujem da niko od vas ne zna. Opcija Srbije je bila očuvanje Jugoslavije i principa konstitutivnosti. Ista je bila i Raškovićeva. A što se tiče Srba u Lici i Slavoniji, oni nisu verovali u dobre namere Tuđmana.
Ako se pod opcijom očuvanja Jugoslavije podrazumeva "branićemo Jugoslaviju, ali ne po svaku cenu" onda jasno i glasno treba reći koja je to cena koju Srbija nije htela da plati za svoju "opciju".  Niko nikada nije rekao koja je to cena koju nisu spremni da plate.

Аксентије Новаковић

Quote from: tomat on 02-09-2018, 22:08:34
Ok, ali je svakako bila zainteresovana strana. A koji su bili ciljevi Srba u hrvatskoj, i jel postojao neki plan za ostvarivanje tih ciljeva?

Лепо ти је Аномандер написао:

Cilj Hrvatske je bio Hrvatska bez, ili ako je to nemoguće postići,
sa što manje ( 3-5 % ) Srba. O tome je javno govorio i pokojni Njofra.
To nisu mogli postići bez rata, i zato su ga i izazvali.

Сад то прочитај и из тога извуци који циљ су могли да имају Срби на територији авнојевске Хрватске.

Quote from: akhnaton on 02-09-2018, 14:35:17
da ne zaboravim guslare

Које гусларе?
Имена, презимена?
Овде је пре неколико година један хрватски пигмеј износио небулозне тврдње везане за то како је светосавље урушило сфрј, па је баљезгао и о преносу моштију кнеза Лазара 1989. године.
По тим будалама, Срби нису имали право да обележавају ни годишњице битака.
Зато питам, који гуслари?

Quote from: akhnaton on 02-09-2018, 14:35:17Kohezija države počivala je na jednom čoveku, i kada je taj čovek umro, počele su da se pomaljaju pukotine.

Значи, Маспок се није десио за време Тита, него после Тита?

Quote from: akhnaton on 02-09-2018, 14:35:17Nas koji nismo bili za raspad, niko ništa nije ni pitao u vreme kada su svi jurili prokletu identitetsku politiku i na osnovu nje pravili rovove.

Значи, Хрвати су свој ров ископали 20 година након Маспока?

Аксентије Новаковић

Quote from: akhnaton on 02-09-2018, 22:32:59
Ako im je to jedino što može da im se zameri, onda stvarno imamo problem u glavama onih koji bi pristali da ih jebe ko kako stigne, da trpe da ih otvoreno lažu, da muljatori i kriminalci rasprodaju sve, pljunu na sve, samo zato što ne pozivaju na bombardovanje i što se krste s tri prsta i slave slavu. Nisu patkari postavili pičkolizačicu za precednika vlade, niti su patkari prodali srpske vode smrdljivoj arapskoj kopiladi. O tome da se patkari ne ližu sa šiptarima neću ni da govorim. Patkari nisu postavili begunca od regrutacije za ministra vojnog, niti su postavili kriminalca keramičara na čelo obaveštajne službe. Patkari ne prave od Srbije sabirni centar za islamske pacove. Patkari ne kontrolišu medije koji Srbima prodaju nemoral. Patkari nemaju uticaj. Smrdljivi šiptaro ljubac ima.

Паткари би се другачије понашали?
Не би дали столицу "Косову" у УН?
Они су светло на крају србског тунела?
Ало бре, та банда би одмах признала Косово.

Паткари немају утицај, и добро је да га немају.
Него, јел им због тог помањкања утицаја дозвољено да позивају на нову агресију?
Ајмо агресија, ајмо голо железо, да би ми дошли до утицаја????

Види, проблем са твојим изјавама је што лебдиш са једне на другу страну.
У једном посту кажеш да су националисти криви за све, а у другом посту замераш власти на мањку национализма, и причаш како ће се Косово продати Турцима?
Знамо ко је Вучић, али које је решење за њега?
Да ли су паткари решење?
Сорош уместо Сороша?
Или су решење они које пљујеш страственије и од Вучића и од Сороша?

scallop

Akhnatone, nemaš koncentraciju za ozbiljniju raspravu.

Anomander Rejk

Meni je zaista frapantno kad pročitam kako je Srbija raspirivala nekakav strah,
a mi naivni naseli...
na nekoliko desetina kil. od moje kuće su jame po Dinari iz doba NDH-azije,
i nda se 1990 pojavi predsednik Hrvatske i kaže da je ta ista NDH koja je punila
jame ,,izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda'', ustaše se vraćaju iz inostranstva,
naoružavanje gotovo javno, ali kod nas i dalje ima onih koji smatraju kako smo
se mi ničim izazvani digli, čega smo kao imali da se bojimo?
Ne znam koji je bio politički cilj Srbije i da li se tokom rata menjao, iskreno sam se ponekad
pitao ima li tadašnje rukovodstvo ikakav smisleni cilj, ili baulja ad hoc, od dana do dana, od situacije do situacije, a
cilj Srba u Hrvatskoj i BIH bila je borba za goli život i opstanak.

Аксентије Новаковић

Quote from: Anomander Rejk on 02-09-2018, 23:12:20cilj Srba u Hrvatskoj i BIH bila je borba za goli život i opstanak.

+1

"Pamteći ustaške zločine i mirno se odupirući pretećoj politici HDZ-a Srbi su, verujući da je to put do pravne zaštite, doneli Deklaraciju o suverenosti i autonomiji. Potom je Srpsko nacionalno vijeće (21. decembra 1990.) proglasilo "Srpsku autonomnu oblast - Krajinu" (SAO Krajina). Tom prilikom usvojen je i Statut po kome je "SAO Krajina oblik teritorijalne autonomije u sastavu republike Hrvatske". Razdruživanje sa Hrvatskom nastalo je posle proglašenja antisrpskog Ustava Republike Hrvatske kada je Izvršno vijeće SAO Krajine usvojilo Rezoluciju o razdruživanju (28.2. 1991.). "

Колика је била лицемерност Туђмана и екипе говори и ово:
8. септембра 1993. године Хрватска понуди нови споразум РСК, а онда не сачека одговор, већ исте ноћи и наредног дана Хрвати изврше масакр над Србима у Медачком џепу, који је био под контролом УН, тј. под контролом УНПРОФОР-а.
Уместо осуде Хрватских злочина, УН се тада обраћа Београду и Книну, са захтевом да Срби из РСК не проширују своја оружана дејства, тј. да не започну акцију ослобађања Медачког џепа.

Quote from: Anomander Rejk on 02-09-2018, 23:12:20
Ne znam koji je bio politički cilj Srbije i da li se tokom rata menjao, iskreno sam se ponekad
pitao ima li tadašnje rukovodstvo ikakav smisleni cilj, ili baulja ad hoc, od dana do dana, od situacije do situacije.

И мени се тако чинило, а највише смета кад таквог Слободана оптужују за "опак великосрПски пројекат", иако је он опструирао идеју скупштине Србских земаља.

Quote from: mac on 02-09-2018, 10:50:32
nezavisne pokrajine

Свакакве измишљотине могу да се чују, па и ова.
Какве су то "независне покрајине"?
Која је држава на свету у свом саставу имала "независне покрајине"?

akhnaton

@Aksentije, lepo sam napisao koji je bio cilj Hrvatske "elite", i na koji je način htela da se reši "oometajućeg faktora" u ostvarivanju toga. Isto tako, lepo sam napisao kada je MASPOK bio. Pre donošenja ustava iz 1974. Komunisti nisu ništa rešavali nego samo stavljali pod tepih balansirajući.

@Anomander, i jesmo li uspeli u tom cilju, očuvanja glava? Ima li srba u Hrvatskoj? Nema. I? Da li Hrvatska primorana da vrati multietničnost u ustav? Nije.

Аксентије Новаковић

Quote from: akhnaton on 03-09-2018, 08:40:32
Isto tako, lepo sam napisao kada je MASPOK bio. Pre donošenja ustava iz 1974. Komunisti nisu ništa rešavali nego samo stavljali pod tepih balansirajući.

Све си ти лепо написао, само ниси написао који су то гуслари које си помињао?

Што се "хрватског прољећа" тиче, у то време је био жив "друг" Тито.
Према томе, твоја изјава да су "пукотине почеле да се помаљају након Титове смрти" једноставно није тачна, јер пукотина је било и у време док је он дрмао.

Како је друг Тито решио проблем "хрватског прољећа"?
Доношењем Устава из 1974, а такође и измишљањем нације "Муслимана".
Јел се тако балансира?

Није Тито гурао ништа под тепих, нити је балансирао, него је све радио на штету Срба и Србије.
Авнојевске границе, припајање Барање Хрватској без икаквог референдума, покрајине једино у Србији, измишљање "Муслимана" који су пре тога били Срби мухамеданске вероисповести итдитд...

Quote from: akhnaton on 02-09-2018, 15:33:00
Jednostavno, ispada da ni jedan od ova dva "naroda" nije dovoljno zreo za stvaranje nacije. Svi pokušaji, svaki vid je propao. Daleko smo mi od Kulturkampfa, uz to nikada nismo ni imali nekog političara kalibra Bizmarka.

По којој основи ти изједначаваш Србе са Хрватима?
Крмежа је неко ко није могао да нађе ниједан историјски пример величине Хрвата, већ је увиђао њихову говњавост, али га то није спречило да блати Србе, називајући их истим говнима попут Хрвата.
И он је био умазан хрватским говнима до гуше, јер је водио пројекат назван "Енциклопедија Југославија", у коме је заједно са сарадницима фалсификао све што је могао.
И сад је на делу крмежовштина, по којој смо исти?

akhnaton

Quote from: Аксентије Новаковић on 03-09-2018, 09:00:31
Quote from: akhnaton on 03-09-2018, 08:40:32
Isto tako, lepo sam napisao kada je MASPOK bio. Pre donošenja ustava iz 1974. Komunisti nisu ništa rešavali nego samo stavljali pod tepih balansirajući.

Све си ти лепо написао, само ниси написао који су то гуслари које си помињао?

Што се "хрватског прољећа" тиче, у то време је био жив "друг" Тито.
Према томе, твоја изјава да су "пукотине почеле да се помаљају након Титове смрти" једноставно није тачна, јер пукотина је било и у време док је он дрмао.

Како је друг Тито решио проблем "хрватског прољећа"?
Доношењем Устава из 1974, а такође и измишљањем нације "Муслимана".
Јел се тако балансира?

Није Тито гурао ништа под тепих, нити је балансирао, него је све радио на штету Срба и Србије.
Авнојевске границе, припајање Барање Хрватској без икаквог референдума, покрајине једино у Србији, измишљање "Муслимана" који су пре тога били Срби мухамеданске вероисповести итдитд...

Quote from: akhnaton on 02-09-2018, 15:33:00
Jednostavno, ispada da ni jedan od ova dva "naroda" nije dovoljno zreo za stvaranje nacije. Svi pokušaji, svaki vid je propao. Daleko smo mi od Kulturkampfa, uz to nikada nismo ni imali nekog političara kalibra Bizmarka.

По којој основи ти изједначаваш Србе са Хрватима?
Крмежа је неко ко није могао да нађе ниједан историјски пример величине Хрвата, већ је увиђао њихову говњавост, али га то није спречило да блати Србе, називајући их истим говнима попут Хрвата.
После се и он умазао хрватским говнима до гуше, јер је водио пројекат назван "Енциклопедија Југославија", у коме је заједно са сарадницима фалсификао све што је могао да исфалсификује.
И сад је на делу крмежовштина, по којој смо исти?

Da, tako komunisti balansiraju, udarajući malo po jednima malo po drugima, ostavljajući uzroke da tinjaju i rovare. I naravno da je učinio sve protiv srba i srbije tako što su dvojica njegovih dofena bili srbi. Ali to se ne računa, jer nije dao da se naplate računi za 41-45, onako kako su pojedini zamišljali da treba da se naplate.
Pitao si za guslare, to su oni koji nisu hteli drugačije definisanje nacije, ono koje ne bi ISKLJUČIVO BILO NA OSNOVAMA PRAVOSLAVLJA I ĆIRILICE.
Ne, nismo isti, da smo isti poklali bi trećinu nesrba (onih koji se ne uklapaju u gore navedenu definicju)trećinu bi posrbili po već definisanom, a trećinu proterali. To nismo uradili, ne zato što pojedini to nisu hteli, nego zato što smo imali "preča posla", tj imali smo totalno različite koncepcije države. Oni su hteli etnički čistu državu, mi smo hteli da sakupimo sve "definisane" srbe u jednu državu, naravno sa sve teritorijama.  Oni su gledali da na bilo koji način učvrste državu, mi smo hteli da je proširimo. Dva suprotna koncepta. 

scallop

Ej, nemoj da nam bolduješ svoje netačne teze. Ne branim da ih imaš, ali nemoj da dosađuješ.

Аксентије Новаковић

Quote from: akhnaton on 03-09-2018, 09:27:42Da, tako komunisti balansiraju, udarajući malo po jednima malo po drugima

Наведи примере ударања по другима.

Quote from: akhnaton on 03-09-2018, 09:27:42I naravno da je učinio sve protiv srba i srbije tako što su dvojica njegovih dofena bili srbi. Ali to se ne računa
Фикуси?
Звучи познато?

Quote from: akhnaton on 03-09-2018, 09:27:42jer nije dao da se naplate računi za 41-45, onako kako su pojedini zamišljali da treba da se naplate.
Нико не помиње наплату, него оно што је он урадио против Србије.
Већ сам навео: Авнојевске границе, припајање Барање Хрватској без икаквог референдума, покрајине једино у Србији, измишљање "Муслимана" који су пре тога били Срби мухамеданске вероисповести...

Придодајем и измишљање црногорске нације, измишљање македонске нације, и забрану повратка Срба на Косово и Метохију.
Јесте црвени поп Зечевић потписао ово последње, али сви знамо да је то Тито осмислио, јер ништа без њега није могло да се уради у сфрј.

Quote from: akhnaton on 03-09-2018, 09:27:42Pitao si za guslare, to su oni koji nisu hteli drugačije definisanje nacije, ono koje ne bi ISKLJUČIVO BILO NA OSNOVAMA PRAVOSLAVLJA I ĆIRILICE.

Питао сам и за њихова имена, а сад ме занимају и њихови иступи, наступи и дела од 1945. године до 1980.

Quote from: akhnaton on 03-09-2018, 09:27:42Ne, nismo isti, da smo isti poklali bi trećinu nesrba (onih koji se ne uklapaju u gore navedenu definicju)trećinu bi posrbili po već definisanom, a trećinu proterali. To nismo uradili, ne zato što pojedini to nisu hteli, nego zato što smo imali "preča posla", tj imali smo totalno različite koncepcije države. Oni su hteli etnički čistu državu, mi smo hteli da sakupimo sve "definisane" srbe u jednu državu, naravno sa sve teritorijama.  Oni su gledali da na bilo koji način učvrste državu, mi smo hteli da je proširimo. Dva suprotna koncepta. 

Кад напишеш "poklali bi trećinu nesrba (onih koji se ne uklapaju u gore navedenu definicju)trećinu bi posrbili po već definisanom, a trećinu proterali.", значи да мислиш на период од распада сфрј до Дејтона.
Сигуран сам да не мислиш на неке раније периоде, јер је политика "трећина" први пут спроведена у ендехазији, па би било сумануто причати о томе помишљајући на неки период пре ендехазије.

Значи, иако не именујеш - ти ипак причаш о концепту Велике Србије, мислећи на тадашњу легално изабрану власт и легално изабраног председника Слободана Милошевића.
Међутим, ни легално изабрана власт, ни Милошевић нису заступали никакав концепт о коме ти причаш.
Једини који су заступали идеју Велике Србије били су опозициони радикали.

На овом месту ти пада и прича/теза/тлапња о Србима дефинисаним "ISKLJUČIVO NA OSNOVAMA PRAVOSLAVLJA I ĆIRILICE", јер радикалски концепт Велике Србије не подразумева "Србе дефинисане православљем и ћирилицом", него се заснива "на живљењу у братској слози и љубави Срба православаца, Срба католика, Срба мухамеданаца и Срба атеиста".
Значи, у радикалској Великој Србији не би било доминације православља и ћирилице, него би била равноправност свих конфесија, и равноправност оба писма.

Убр, немој само након овог да кренеш у неку накнадну причу о Хрватима и "Бошњацима" кад си и сам говорио да су они у највећем броју генетски Срби, и немој да крећеш у причу о Шешељу као удбашу, јер је то ирелавантно за концепт Велике Србије који си профулао.

tomat

Quote from: scallop on 02-09-2018, 22:23:38

meni nije jasno što se Srbija toliko trudila da sačuva Jugoslaviju kada je bilo jasno da je raspad neminovan. hrvati teže ka samostalnosti još iz perioda između dva rata, slovenci odlaze, makedonci odlaze, vojska se raspada, ... a u Srbiji bi da to okrpe. deluje mi kao opcija koja je teško izvodljiva, da ne kažem nemoguća.

pretpostavljam da je Jugoslavija bila način da se zaštite Srbi van Srbije. u svakom slučaju, ta zaštita Srba van Srbije izgleda nije promišljena do kraja, pošto vidimo kako se završilo u Hrvatskoj.

scallop

Quote from: tomat on 03-09-2018, 12:12:47

meni nije jasno što se Srbija toliko trudila da sačuva Jugoslaviju kada je bilo jasno da je raspad neminovan. hrvati teže ka samostalnosti još iz perioda između dva rata, slovenci odlaze, makedonci odlaze, vojska se raspada, ... a u Srbiji bi da to okrpe. deluje mi kao opcija koja je teško izvodljiva, da ne kažem nemoguća.

pretpostavljam da je Jugoslavija bila način da se zaštite Srbi van Srbije. u svakom slučaju, ta zaštita Srba van Srbije izgleda nije promišljena do kraja, pošto vidimo kako se završilo u Hrvatskoj.

Tajming ti ne valja, pa bi trebalo da proučiš šta se kada dešavalo. Takođe, pogledaj poslednji regularan popis stanovništva SFRJ i zapazićeš da Srba van Srbije bilo isto toliko koliko i u Srbiji. Plus, oko pet miliona izjašnjenih Jugoslovena. Da ne računam mešovite brakove. Zbog svega toga treba računati sa spoljnim zločinačkim poduhvatom, a ne tumačiti samo Miloševićem. Milošević je kasno reagovao jer su se Marković i Stambolić unapred predali. Ne vredi promišljati pošto je crk'o konj da li je još mogao da trči da su mu dali predaha.

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

akhnaton

Oni što sebe nazivaju hrvatima su genetski srbi. Ako je tako, a jeste onda je srbin klao srbina jer taj što je klao nije hteo da bude srbin. Toliko o tome. Da li je to radikalsko sranje, ili nije, baš me briga. Oterali smo katolike, oterali ateiste, napravili od sebe budale, dali svojoj izdrkotini naziv nacije, dozvolili joj da nas kolje. Ma super smo uradili. A sve što je trebalo da uradimo je da popovima kažemo "kuš more, ako ti se ne sviđa, idi ljubi papu u dupe, i ruskom caru puši kurac, ili daj da te jebe muftija Stambolski" ne mešajte se u stvaranje nacije. Ali, ne, nama je bilo draže da verujemo njima, nego sebi. I sada kusamo kašu koju su nam zakuvali sva tri Rima. 

@Aksentije. Tražio si primer? Hapšenje jebenih maspokovaca, udaranje na Rim, dok su pravoslavci samo jahani, i to ne celo vreme. Ako misliš da je tačna bajka o ekonomskom izrabljivanju "jadne" srbije, prouči malo bolje istoriju, i vidi da je Srbija u jebenu Jugoslaviju ušla kao zemlja bez industrije, sa stanovništvom koje je bilo pismeno u tragovima. Sve što je od Srba vredelo, bilo je iz kako se tada govorilo preka. Osim ako Ivana - Ivu Andrića ne računaš kao "hrvata", da ne idem dalje u prošlost.

tomat

Quote from: scallop on 03-09-2018, 12:25:16
Tajming ti ne valja, pa bi trebalo da proučiš šta se kada dešavalo. Takođe, pogledaj poslednji regularan popis stanovništva SFRJ i zapazićeš da Srba van Srbije bilo isto toliko koliko i u Srbiji. Plus, oko pet miliona izjašnjenih Jugoslovena. Da ne računam mešovite brakove. Zbog svega toga treba računati sa spoljnim zločinačkim poduhvatom, a ne tumačiti samo Miloševićem. Milošević je kasno reagovao jer su se Marković i Stambolić unapred predali. Ne vredi promišljati pošto je crk'o konj da li je još mogao da trči da su mu dali predaha.

ne pokušavam ja da sve tumačim samo Miloševićem, ali mi se čini da se Srbija u svemu tome najlošije snašla, odnosno da (kao što je Anomander čini mi se rekao) tu nije postojano neki jasan plan šta bi mi, i kako to da isposlujemo.

Аксентије Новаковић

Quote from: akhnaton on 03-09-2018, 12:36:14
Da li je to radikalsko sranje, ili nije, baš me briga.

Проблем је у томе што ти у свом претходном посту за неке измишљене пројекте оптужујеш тадашњу власт, иако тадашња власт са тиме није имала ништа.
Радикалска Велика Србија нити је заживела, нити је покушано њено остварење, јер су радикали били опозиција.
Према томе, нека тебе не буде брига, али мене је брига кад читам глупости које се ваљају.

Quote from: akhnaton on 03-09-2018, 12:36:14A sve što je trebalo da uradimo je da popovima kažemo "kuš more, ako ti se ne sviđa, idi ljubi papu u dupe, i ruskom caru puši kurac, ili daj da te jebe muftija Stambolski" ne mešajte se u stvaranje nacije.

Питао сам те за "гусларе" од 1945. године до 1980. године, а не за попове из 1920. године.

Попови у Титово време нису утицали на немогућност стварања "југословенске нације", јер је и нпр. патријарх Герман био Титов човек.

Значи, све што треба да урадиш је да наведеш имена тих "гуслара" које си помињао.

Quote from: akhnaton on 03-09-2018, 12:36:14Tražio si primer? Hapšenje jebenih maspokovaca,

Тражио сам примере који могу да парирају ономе што је урађено Србији, значи тражим од тебе примере ударања по другим републикама сфрј!

Јак пример ми дајеш у поређењу са оним што сам ја навео.

Рецимо, Раос је био хапшен, нешто мало робијао, и то му уопште није сметало да касније освоји Сферу.

Сад ја на то могу да кажем да је Тито сменио Ранковића и цело руководство Србије, да је организовао ликвидацију Крцуна, да је слао Србе на Голи оток, али то нису ствари које ме овде занимају.
Занимају ме ударци на друге републике, да видимо то балансирање и лупање по другима...

Quote from: akhnaton on 03-09-2018, 12:36:14udaranje na Rim, dok su pravoslavci samo jahani,

Глупости.

Дај примере "ударања по другима", тј. примере ударања по другим републикама сфрј, а не појединачна јахања попова и фратра, јер то нисам ни ја наводио.

Quote from: akhnaton on 03-09-2018, 12:36:14Ako misliš da je tačna bajka o ekonomskom izrabljivanju "jadne" srbije, prouči malo bolje istoriju, i vidi da je Srbija u jebenu Jugoslaviju ušla kao zemlja bez industrije, sa stanovništvom koje je bilo pismeno u tragovima. Sve što je od Srba vredelo, bilo je iz kako se tada govorilo preka. Osim ako Ivana - Ivu Andrića ne računaš kao "hrvata", da ne idem dalje u prošlost.

Проучи ти историју и немој да ми мажеш очи "индустријализацијом", "петогодишњим плановима" и сличним брљотинама, но ми дај конкретне примере који ће моћи да парирају примерима које сам навео, и који ће моћи да потврде твоју тезу како је "ударао и друге".
Дај примере ударања по другим републикама сфрј.

Значи - имаш конкретна питања, дај конкретне одговоре.

Убр, провери колико је било писмених по Хрватској и Словенији пре формирања Краљевине СХС.
Да нису можда Хрвати носили гучи ципелке , за разлику од нас опанчара?

scallop

Teško je danas objektivno tumačiti poslednjih 30 godina. Svi izvori se podešavaju prema potrebama. Istina postaje nevidljiva u masovnim lažima.