• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Da li je Amerika teroristička država?

Started by Hobit, 04-05-2011, 15:42:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Lord Kufer

Evo Njujorka Tajmska kako se ponaša isto kao Ženmin Žibao iz vremena Četvoročlane bande.

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-13398652

BladeRunner

Bata
QuoteBlade Runner, odakle ti to da su Amerikanci postali ''to''? Oni nikad i nisu bili ništa drugo. Što se hrišćanskog svijeta tiče, Amerikanci su posljednjih 200 godina najnekulturnija nacija i civilizacijsko dno.

Mislim, evo ti primjera, ti misliš da im je prvi put da se ovako oduševljavaju, pa oni su i koljače iz Maj Laja pozdravljali kao heroje kad su se vraćali iz Vijetnama, a razbijali su studentske demonstracije tada sa smrtnim ishodima.

Na TVu su prikazivali građane koji su eksplicitno podržavali da se svi omladinci sa dugom kosom - pobiju. Konkretan opis koji je Herbert Markuze napisao u Kontrarevoluciji i revoltu je da je majka sa djetetom u naručju izgovarala da tuđe sinove sa nepunih 20 godina neko treba pobiti zbog duge kose.

I tako dalje, Majkl Mur je lijepo pokazao da se u Njemačkoj desi stotinak ubistava godišnje, dok je broj u Americi preko 11 000. O serijskim ubicama da ne pričamo.

Amerikanci su najzatucanija nacija, bili i ostali, sa izuzetkom istočne obale.

Bato, kasnim ali sta da radim - promakao mi nekako tvoj odgovor.

Preoštar ti je stav za moj ukus. Znači (čizna), ne mislim da su Amerikanci najnekulturnija nacija. Ako bih pravio neku svoju listu omiljenih filmova, muzike i sličnog, tu bi ta nekulturna nacija imala više predstavnika. Tako da, što se tiče kulture, nije baš da nemaju ničim da se pohvale (Pixies! Sonic Youth! Yo La Tengo!).

Civilizacijsko dno čak i ne znam šta znači - daj nama atomsku bombu i mislim da svijet leti u vazduh za najkasnije pet godina. Poenta: Amerikanci su daleko od dobrog, ali kad uzmeš u obzir moć koju imaju, teško je porediti druge nacije sa njima. Ko zna kakav bi neko drugi bio da je ima. Možda bi se pokazalo da jesu najgori, možda da nisu, ali poenta je da ne znamo. Ja mislim da čovjeku generalno što više moći daš, to se on gore ponaša.

Zatucanost... dosta je da uključiš TV pa da vidiš da je trka u zatucanosti mrtva trka, što bi se reklo. Da li smo mi to uvezli sa Zapada ili ne, manje je važno - poenta je da se primamo, baš kao i ostali, a ponekad mi se čini čak i bolje (Veliki brat, recimo, koga nikako da se zasitimo). Znači, Amerikanci su loši koliko je i sam svijet loš. Kamo sreće da su oni najgori, a ostali bolji, pa da onda kažeš: Amerika je problem, pa kad se taj problem riješi sve će biti OK. Ja mislim da je problem dublji, jer danas svako želi da bude Amerika. Ta igra koju su igrali je uspjela da se proda/nametne/naturi maltene čitavom svijetu, tako da je ono što oni imaju ideal kome se teži. Evo baš čitam kako su u Kini bukvalno ginuli ljudi kako bi kupili bijeli iPhone. Konzumerizam as it best, u zemlji koja i dalje za sebe misli da je radnička. Čizna, Pit, i to je Amerika :). Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

scallop

Koliko se sećam, kad su verovali da samo oni imaju atomsku bombu, odmah su je upotrebili. A o kulturi i nekulturi neću da prepričavam. Ja tamo idem svake godine. :mrgreen:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

Hobit

Blade:
...''Ja mislim da je problem dublji, jer danas svako želi da bude Amerika''...

da
ovo je esencija
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

scallop

Quote from: lilit_depp on 17-05-2011, 16:06:51
ali ne ideš u NYC. :lol:

Pa, glasači u SAD koji ih podržavaju onakve kakve su i nisu iz Njujorka. Ako pogledaš njihovu raspodelu videla bi da Istočna obala, Ilinois i Kalifornija nisu SAD. Konačnu i bitnu reč imaju oni koji nisu odraz kulture koju vi mislite da vidite.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Hobit

Nije ni Florida
Pa, još malo niže... New Orleans...
Hej, pa SAD uopšte nije SAD !!!
:idea:

scallop

Ti imaš prave informacije. Kad bismo se zezali. Izguglaj šta je niže, Florida ili Nju Orleans.

Hobit

Evo, izguglao sam
Florida, scallope, Florida
Sve u svemu - raspadoše se... gde god ko bio

lilit

Quote from: scallop on 17-05-2011, 16:59:24
Quote from: lilit_depp on 17-05-2011, 16:06:51
ali ne ideš u NYC. :lol:

Pa, glasači u SAD koji ih podržavaju onakve kakve su i nisu iz Njujorka. Ako pogledaš njihovu raspodelu videla bi da Istočna obala, Ilinois i Kalifornija nisu SAD. Konačnu i bitnu reč imaju oni koji nisu odraz kulture koju vi mislite da vidite.

Ma jasno mi je to, a znaš i sam na šta sam mislila.  :lol:
Top 5 svetskih univerziteta je u USA, sviđalo se to nama ili ne. Najnaprednija svetska nauka je u USA. Ni umetnost ne zaostaje preterano.

Hobit

Bogami, ni sa naoružanjem se nije šaliti    xuss

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

Quote from: lilit_depp on 17-05-2011, 20:23:28
Ma jasno mi je to, a znaš i sam na šta sam mislila.  :lol:
Top 5 svetskih univerziteta je u USA, sviđalo se to nama ili ne. Najnaprednija svetska nauka je u USA. Ni umetnost ne zaostaje preterano.

Ti ne znaš na šta si mislila. Na Kornelu je sa Jelenom bilo 37% došljaka na studije. Većina je bila iz Kine i svi Kinezi su posle otišli kući. Ostajali su oni iz Istočne Evrope. Vrhunsko se u SAD okuplja, ali i rasipa. Obični fakulteti su daleko niže rangirani od poslediplomskih studija, a kod srednjih škola, samo one koje se ogromantno plaćaju (moji plaćaju cca. 15.000 godišnje za osnovnu školu). Dakle, za bogate postoje dobre škole, a za siromašne je i Bolonja vrh. Mislim da su i tvoje ostale tvrdnje malo - naduvane.

Hobit

Ma, propadoše načisto
To je još i Tito predvideo....

pokojni Steva

Hobit

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Dobro je da je on znao....  samo, mi smo ga malo teže razumeli   :lol: :lol: :lol:
Slabo mu išao srpski, Hašim Tači govori razumljivije nego što je govorio Jožica

pokojni Steva

Hobit

Hobit

Hobit

lilit

Quote from: scallop link=topic=

Ti ne znaš na šta si mislila. Na Kornelu je sa Jelenom bilo 37% došljaka na studije. Većina je bila iz Kine i svi Kinezi su posle otišli kući. Ostajali su oni iz Istočne Evrope. Vrhunsko se u SAD okuplja, ali i rasipa. Obični fakulteti su daleko niže rangirani od poslediplomskih studija, a kod srednjih škola, samo one koje se ogromantno plaćaju (moji plaćaju cca.15.000 godišnje za osnovnu školu). Dakle, za bogate postoje dobre škole, a za siromašne je i Bolonja vrh. Mislim da su i tvoje ostale tvrdnje malo - naduvane.

Ovo za dolaske, odlaske i Kineze se odnosi na postdiplomske studije ili za postdokove - dovode ljude iz Kine ili Evrope da odradjuju mnogo posla za male pare (Evropljani više ne idu rado pošto su postdocovi mnogo veći u Evropi, poslednjih nekoliko godina te Ameri kukaju da im samo Azijati dolaze). Što se tiče osnovnih studija na extra fakultetima, tu teško da možeš da upadneš bez kinte (osim ako si debelo nadaren) i ne vidim gde sam to negirala. Naravno da su im obične skole i fakulteti shit, ali Ivi League + MIT su klasa i, sviđalo se to nama ili ne, proizvode elitu. Kad rekoh 5 top univerziteta, naravno da podrazumevah da se oni, nažalost, žestoko plaćaju.

pokojni Steva

Da čuješ tek mene što divanim kad uzmem dva boda u glavu :-)

Albedo 0

Quote from: scallop on 17-05-2011, 16:59:24Pa, glasači u SAD koji ih podržavaju onakve kakve su i nisu iz Njujorka. Ako pogledaš njihovu raspodelu videla bi da Istočna obala, Ilinois i Kalifornija nisu SAD. Konačnu i bitnu reč imaju oni koji nisu odraz kulture koju vi mislite da vidite.

to i ja rekoh, mi sudimo na osnovu vrlo malog uzorka Amerikanaca, zaboravljajući Midwest, prkno svijeta.

Quote from: lilit_depp on 17-05-2011, 20:23:28

Top 5 svjetskih univerziteta NIJE u USA. Prvi je britanski Kembridž.
Naukada, ali ne i američki naučnici.
Umjetnost - who paid the piper?

lilit

Quote from: BATA ŽIVOTINJA on 17-05-2011, 22:07:01
Top 5 svjetskih univerziteta NIJE u USA. Prvi je britanski Kembridž.
Naukada, ali ne i američki naučnici.
Umjetnost - who paid the piper?

Zavisi koje rangiranje uzimas u obzir.  :mrgreen:
Meni je ARWU rangiranje vazda bilo najpouzdanije.
http://www.arwu.org/

scallop

54/100 Americas? To su neki Šangajci iznedrili. SAD rangira prema struci, jer ne drže svi sve naučne discipline.

lilit

Ma i Britanci kazu da je ARWU najbolji :lol:
Imas ARWU, imas ovaj na koji se poziva Bata: QS World University Rankings i imas britanski Times Higher Education World University Rankings, koji takodje kaze da su Ameri the best.
Na ovom poslednjem mozes i da ih sredis po kategorijama, opet su Ameri bez premca:
http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2010-2011/life-sciences.html
http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2010-2011/engineering-and-IT.html
http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2010-2011/arts-and-humanities.html
itd.

Tex Murphy

Quoteimas britanski Times Higher Education World University Rankings, koji takodje kaze da su Ameri the best.

Pa nije neobično da Britanci kažu da su Ameri najbolji jer jedva da im pete vire iz američkog DUPETA.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

scallop

Nisam siguran kako to piše kad nije na engleskom. :mrgreen:

lilit

Quote from: Harvester on 17-05-2011, 23:51:52
Quoteimas britanski Times Higher Education World University Rankings, koji takodje kaze da su Ameri the best.

Pa nije neobično da Britanci kažu da su Ameri najbolji jer jedva da im pete vire iz američkog DUPETA.

A i Kinezi to govore iz istog razloga?  :cry:

scallop

Da, Šangajci kao da nisu u Kini.

lilit

scallop

Lillit, svojevremeno se Rockefeller hvalio da ima najviše zaposlenih nobelovaca iz medicine i tvoje (i Jelenine) struke. Mislim da je dobar deo tih rang lista posledica marketinga da bi se mažnjavale visoke školarine.

lilit

Nije da nisi delimicno u pravu, o visini skolarine i njenoj opravdanosti bismo mogli tupiti na 17 strana :lol:, ali ja ovde samo pokusah da dokazem da odredjeni broj Amera ima pristup odlicnom obrazovanju, te se ne moze strpati u kategoriju "nekultura". Proporcionalno - kultura: nekultura (sta god pod tim podrazumevali) - verovatno su u nivou bilo koje druge drzave, ali tesko cu to empirijski dokazati, pa necu ni pocinjati.  :lol:

scallop

"Delimično u pravu" me ni delimično ne zadovoljava. Treba da verujem da svi Ameri znaju da citiraju sve velike ljude, dela i svašta i koješta? Dok ne nauče šta su burek i kajmak ništa im ne verujem.

pokojni Steva

Oduvek me je interesovalo korenje te fascinacije kajmakom. Šta ima u tom mlečno mastnom? Moj plitki um nek arči kalorije još ojha! godina, misterija će i dalje ostatati nerazjašnjena.

scallop

Ti si kvalifikovan za Amerikanca.

tomat

ko ima pristup kobsonu može da pogleda ovaj članak o rangiranju univerziteta koji su pisale moje kolege sa fakulteta, mislim da je interesantan

http://www.akademiai.com/content/k21481562m510068/
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

Vidim samo summery. Koliko se razlikuju prvih deset? Ta senzitivnost parametara zna da obmanjuje.

pokojni Steva

Bez da se pravim pametan, skorup je nešto što se prstom omaže sa mleka čim se šerpa oladi. Lično mi je bilo draže da grebem one 'bubuljice' što se vataju na dnu, kad se 'vari' na brzinu. Svakako, mleko podnosim samo u fermentisanom obliku. Znači, Severnjak. Znači Amer. Fala.

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

Otprilike sam tamo gde sam i bio. Evo parametara procene:

The Shanghai (ARWU) ranking is based on six different criteria and aims to measure
academic performance. Within each category, the best performing university is given a
score of 100 and becomes the benchmark against which the scores of all other universities
are measured. Universities are then ranked according to the overall score they obtain,
which is simply a weighted average of their individual category scores (Dehon et al. 2010).
The variables ''Alumni'' and ''Award'' measure the number of Nobel prizes and Field
medals won by a university's alumni (''Alumni'') or current faculty members (''Award'').
The next three variables, ''HiCi'', ''N&S'' and ''PUB'' reflect the researchers output.
''HiCi'' is the number of highly cited researchers, ''N&S'' is the number of articles
published in ''Nature'' and ''Science'' journals, and ''PUB'' is the number of articles
indexed in the Science Citation Index Expanded and the Social Science Citation Index. The
sixth and final variable, ''PCP'', is a weighted average of scores obtained from the previous
five categories, divided by the number of current full-time equivalent academic staff
members. The variables ''Award'', ''HiCi'', ''N&S'', and ''PUB'' each make up 20% of
the final score, while ''Alumni'' and ''PCP'' are each given a slightly lower weight of 10%
(Dehon et al. 2010).

Ja sam već par decenija u svađi sa rejtinzima na svakojakim osnovama i svaki pojedinačni konflikt sa njima potvrđuje da je statistika sjajna stvar ako se inputi pravilno odaberu, ako je uzorak dovoljno reprezentativan i ako se ne lažira. Kad su u pitanju pojedinačni naučni rejtinzi slabe tačke su objavljivanje naučnih radova, lista vodećih časopisa, a posebno indeks citiranja (vrlo često se citiraju "glupi" radovi, pa su zbog toga u vrhu). U jednom trenutku sam bio spreman da uporedo analiziram medijske, sportske i naučne rejtinge, jer sam video analogije, ali mi parnerka nije imala dovoljno nerava. Naime, izuzetno visok rejting medicinskih naučnika u odnosu na ostale nauke nije zavisio od naučnosti naučnika nego od jednog zakona u SAD koji je zabranjivao reklamiranje lekova i medicinskih usluga u medijima. Zbog toga je postojala ogromna diskrepancija u broju časopisa koji se bave pojedinim naukama, koja se radikalno uvećavala u zavisnosti koliko je proizvoda na tržištu moglo kroz njih biti reklamirano. Da ne pominjem i pomeranja u funkciji "fundamentalnosti" pojedini nauka. Na primer, u kulturnim delatnostima su časopisi izuzetno retki, pa je i rejting kulturnjaka očekivano nizak. Sa druge strane, medicinari su odskočili zbog pomenute zabrane, a sve tehničke nauke su, navodno, zaostale, jer se proizvodi i usluge u njihovim oblastima mogu reklamirati i izvan naučnih i stručnih publikacija. Proizvod je nepouzdanost naučnog rejtinga, a samim tim i svih drugih ocena koje iz toga proističu.

Nisam siguran da mnogo ljudi ovde to zanima, pa ću se osvrnuti još samo na N&S parametar. O trgovanju sa naučnicima sam već napisao par reči (Alumni & Award). Kao i u svemu drugom u svetu, engleski jezik se gura u prvi plan, pa su tako i Nature i Science postali "dominantni" pokazatelji. (I američki filmovi su najbolji, jer ih Ameri najbolje prodaju.) Džaba ti nauka ako nisi napisao na engleskom, ako ti neki od "svetskih" časopisa nije na dohvatu, ako nisi u kontaktu sa nekim u redakciji, ako nema love koja će platiti prevođenje na engleski, ako nema para da se putuje na svetska turistička naučna okupljanja...

Toliko o najboljim svetskim Univerzitetima, rejtingovanju (možda jednom i napišem taj rad). Svetska dominacija Amerikanaca u nauci i kulturi je kao sve ostalo njihovo - nasilna i podvaladžijska.

Da, hvala Tomat na tekstu. Znao sam da će diskrepancije evropskih univerziteta biti velike, još da su odabrani i relevantniji parametri...

Hobit

... a i nauka bi, u svetskim razmerama, bila debelo u ''minusu'' da nema Srba i Srbije
Znaš li, scallope, da postoji oko 1000 doktorskih disertacija na temu ''preživljavanja Srbije u periodu sankcija''.
Ovo je ozbiljno, ne šegačim se, proveri...

scallop

Kad bi ti išta znao ne bi se ovde šegačio.

Hobit

Pusti ti to šta hobit zna, a šta ne zna
Moraš negde i da se šegačiš  :)

Albedo 0

Quote from: lilit_depp on 17-05-2011, 23:50:14
Ma i Britanci kazu da je ARWU najbolji :lol:
Imas ARWU, imas ovaj na koji se poziva Bata: QS World University Rankings i imas britanski Times Higher Education World University Rankings, koji takodje kaze da su Ameri the best.
Na ovom poslednjem mozes i da ih sredis po kategorijama, opet su Ameri bez premca:
http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2010-2011/life-sciences.html
http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2010-2011/engineering-and-IT.html
http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2010-2011/arts-and-humanities.html
itd.

Kineski univerzitet koji nije ni u top 50 tvrdi da je neki američki univerzitet najbolji? Tebi je to solidan izvor informacija? Da je solidan bio bi u top10 svjetskih univerziteta.

Kriterijumi su čisto statistički, imaju podatke, ubace u mašinu i šta ispadne - buć. A da su američki saveznici, i da im trebaju američki univerziteti da bi školovali kadar, da i ne pričamo.

S druge strane, QS ima 150 kancelarija svuda po svijetu, i imaju direktan kontakt sa univerzitetima od Londona do Singapura.

Ja biram QS. Povrh toga, Kembridž je ipak jedan od najstarijih svjetskih univerziteta, ima svoju tradiciju, i ako slučajno posustaje u nekim tehničkim naukama, to nadoknađuje u svim ostalim.

Inače, što se tiče svega ovoga, sve je to boza, imate sajt Academic Earth, na kojem su okačena predavanja profesora sa sve te svjetske boranije iz svih disciplina, pa uporedite sa predavanjima na vašem faksu.

Ne kažem da su lošija, samo nisu ni bolja.

varvarin

Da li je odgovor: Problem je u tome što danas svi žele da budu Amerika?

Ne. To je privid, ili patka koju podržavaju sami Amerikanci, da opravdaju sranja koja čine drugima.
(Čak i u romanima! U romanu "OSVETNIK"  F.Forsajta, jedan lik pita, otprilike: "Zašto svi toliko mrze Ameriku, zašto teroristi u masama jurišaju na nju?"  Drugi lik kaže: "Zato što smo bogati. To hoće da nam uzmu."  Sranje.)

Odgovor je uvek malo složeniji. Evo dela odgovora:
http://www.politika.rs/rubrike/Pogledi-sa-strane/Izbegnuta-eskalacija-problemi-ostaju.sr.html

"...Како велике силе гледају на међународно право и међународне договоре најбоље се види из одговора Мадлен Олбрајт на став њеног енглеског колеге да адвокати његовог министарства сматрају да међународно право и обавезе не допуштају НАТО-у да нападне Србију. Она му је једноставно одговорила да ,,нађе нове адвокате".
Са оваквим приступом тешко је човеку да одлучи да ли је боље са њима се договарати или сукобљавати. Ако се прихвати да Америка може шта год хоће и кад год хоће, а да други морају то да прихвате као ,,реалност" односа са Америком и са њеним партнерима, онда се по дефиницији прихвата неправда коју овакав однос захтева, а то само један мали број држава и народа у свету радо прихватају. Овакав приступ Вашингтона према другима је у великој мери одговоран за лош имиџ Америке у свету."

Naravno, ima toga još, ihaaj...