• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 7 - jul 2011 - DVOSTRUKO GLASANJE

Started by Boban, 07-07-2011, 19:19:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Glasam za sledećih pet priča

Kaa - SeM i Ja
4 (13.3%)
Miljan Markovic - Bela linija
4 (13.3%)
Anomander Rejk - Ne prodajem nasmiješenog psa
11 (36.7%)
D. - Peron broj tri
11 (36.7%)
Hrundi V. Bakshi - Čovek iz Utopije
13 (43.3%)
Stipan - Baba Mara
9 (30%)
NDZodiac - Prognoza za sutra: smrt
7 (23.3%)
Bata - Bogovi su žedni
8 (26.7%)
Суба - Raspad
12 (40%)
Savajat Erp - Gavranov osmeh
3 (10%)
Sinlen - Svemirska kula
2 (6.7%)
Mouchette - Sutra
3 (10%)
ivica - Jedan od oblutaka
11 (36.7%)
Plut - Planina bogova
6 (20%)
? - Ples napuštenih
5 (16.7%)

Total Members Voted: 30

Josephine

Daj, Bobane, da angažujemo scallopa i na radionici, a ne samo kao voajera na drugim (pljuvačkim) temama.  :lol:

NdZodiac

Ja mogu i sama da kažem koja je moja :)

Za one koji još nisu provalili :)

Boban

Boban je radio celu noć i jutro, legao u 11.00 i ustao malopre.
Šta vam treba? Imena. Evo, sad ću da ubacim, ne histerišite.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Quote from: D. on 15-07-2011, 17:32:45
Daj, Bobane, da angažujemo scallopa i na radionici, a ne samo kao voajera na drugim (pljuvačkim) temama.  :lol:

d., samo fino. Vi'š kakvi su nasrtljivci iz minulih dana, a? Kad im dođe teranje, evo ih na ovom sajtu da se istresu. Dok to traje, ja ću u ćošak.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

NdZodiac

Josephine

@scallop

Ma, umemo i mi da protresemo, šta fali.

Samo nemojte vi u ćošak. :)

Stipan

Najprijatnija iznenađenja su mi Suba, Mouchete i Bata.
Ivica i D su me oduševili, ali sam tako nešto od njih i očekivao.
Savajat i Anomander su standardno dobri i dali su otprilike ono što sam i očekivao od njih.
Zodiak lepo napreduje, što me neće sprečiti da je i ubuduće grdim.
Plut nikako da napiše nešto što ja umem da ispratim. Ili je ona previše pametna, ili sam ja previše glup.

Ostale nisam imao prilike detaljnije da pratim, pa ću izostaviti svoje viđenje njihovog napretka.

Josephine

Pa evo, pošto su se mnogi žalili da ne shvataju Peron, pokušaću da objasnim gde sam zeznula stvar.

Peron jeste priča zamišljena da funkcioniše na više nivoa i da svakome probudi raznovrsne asocijacije, emocije pre svega.

No, moja ideja bila je da napišem ljubavnu priču, a da ljubav bude ta zbog koje se jednom čoveku sve promenilo.

Na sf, prvom, nivou lik svakog dana živi drugi život i da ne zna kako se u tim životima nalazi, ali je novu kuću, ženu i sve drugo svakog dana prihvatio kao realnost.

Pošto ne uspeva da se zaljubi ili bilo šta pronađe u ženama kraj kojih se budi, on odbija da uveče legne kraj njih i tako dočeka novi dan, već odlazi na železničke stanice naselja u kojima se budio, da provede noć, kako bi se ujutru opet probudio u drugom životu.

Na drugom planu, njegovo menjanje žena svakog dana zapravo je potraga za ljubavlju. I on, je, najposle, nalazi u ženi sa kojom se ujutru skapirao.

Na trećem planu voz simboliše život. Njegov strah od vozova je strah od života. Njegova odluka da krene u susret vozu (ne ubija se, kako je to poneko shvatio; zapravo - ubija se na prvom, najprostijem planu; na drugom ta smrt simboliše, paradoksalno, početak života) na peronu broj tri, je odluka da počne da živi (ne zatvara oči, korača ka vozu). Zato se, na kraju, vraća ovom peronu. Tačku koja mu je omogućila da sretne nju, onu sa kojom može da se smeje. Zato njene oči poredi sa tunelima, i na kraju se kreće ka "dva nasmejana grotla", što su, u stvari, njene oči (isto poređenje pomenuto je i u trenutku njegovog buđenja kraj nje).

Na četvrtom planu, ovo je priča o usamljenosti, (uzaludnim) potragama, strahovima, iluzijama, realnosti (otud tako mračne i gadne slike), alijenaciji (zato junak do kraja ne oseća i ne vidi druge ljude ili insekte na stanicama). Život mu dobija mirise, ukuse i boje tek na kraju, kada se zaljubljuje. Tada počinje i da vidi i oseća ljude na poslednjoj stanici na kojoj se našao. Zato odlučuje da noć ne provede na stanici, već kraj nje. I odlazi joj u susret (ka dva nasmejana grotla).

E, sad, ne bih ja ovo ovako obrazlagala, da nismo na radionici pa da svi mogu da vide gde sam pogrešila, onako kako vidim ja.

Priča mi je prekomplikovana, zatvorena u mom sistemu vrednosti koji drugi nužno ne dele (i u mojim percepcijama sveta) i pojela je samu sebe (radnju, tačnije).

Hvala svima na komentarima, koji su mi pomogli da ovo uvidim do kraja.

Josephine

Da ne bude da ništa nisam rekla o drugim pričama, iako sam sve izanalizirala u glavi (samo pravim letnju pauzu): ovo je bio krug prepun eksperimentalnih priča, ali sa dobrim ishodom (što je začuđujuće).

Vidi se da se stil nekih redovnih učesnika menja (ili omekšava) da se primenjuju saveti iz prethodnih krugova, da se obraća pažnja na izgradnju rečenica.

Pismenost pojedinih učesnika je na višem nivou nego ranije.

Takođe čudi činjenica da je dosta priča zatvoreno, autistično. Al takav krug bio valjda.  :lol:

Sve u svemu, začin C kao čudotovorni dodatak ovom vrućem julskom krugu...  xcheers

Plut

@D.
Iako nisam glasala za tvoju priču moram pomenuti da je ona, po meni, napredak. Konačno uviđam da si počela da izlaziš iz školske uštogljenosti, stil ti je opušteniji, rečenice bogatije, opisi razbarušeniji (ponekad previše xdrinka).
Očito je da je ovo bio eksperiment, nastavi sa istim.

biljan@

@D. Nije vrag da si svjesno htjela napisati priču koja bi mogla funkcionirati na toliko nivoa? To mi se čini preambiciozno i nepotrebno.
Kažeš  -
QuotePriča mi je prekomplikovana, zatvorena u mom sistemu vrednosti koji drugi nužno ne dele (i u mojim percepcijama sveta) i pojela je samu sebe (radnju, tačnije)
Nije ti priča prekomplicirana, ja sam je doživjela kao priču o traženju ljubavi, o usamljenosti i izgubljenosti. Nikakve SF elemente tu ne nalazim, ali mi ni ne trebaju, priča funkcionira na nekom rubnom, mističnom, alegorijskom ili kako već ( da sad ne razbijam glavu tražeći bolji izraz)   
području. Nije eksplicitna. Ne mora ni biti, to nije takva priča. Ako si htjela radnju, trebalo je drugačije.
Ono što mi je bolo oči su inverzije. Da se razumijemo, osobno volim inverzije, na neki sam način i sama njima inficirana, i na njih su me upozoravali pismeniji od mene. Znam da se ritam mijenja ako izokreneš rečenicu ( iliti - Ako izokreneš rečenicu, mijenja se ritam.  :))  Djeluje isforsirano kad ih tako poređaš, bez predaha. Možda su nejasnoće rezultat tvog nastojanja da održiš taj ritam dugo - kratko, dugo pa kratko, pa si se skoncentrirala na segmente, a ne na cjelinu. Naravno, sad razmišljam naglas, a ti ćeš znati šta je za tebe pravo.

I gdje je Steva? Zašto ga nema?

Have no fear of perfection - you'll never reach it.        Salvador Dali

Josephine

@Plut

Fala, trudim se.  :)

@Biljan@

Vrag je.  :lol: Ali ne svesno. Tek kad sam je napisala, postala sam svesna na koliko nivoa sam je izgradila. A napisala sam je u jednom dahu. Bez plana, napora da održim ritam ili bilo čega. Bacila sam nesvesno na papir, i odlučila da je takvu pošaljem.

Steva više ne učestvuje. Rekao je, doduše, da će glasati. No, Steva nas je ostavio. :(

Stipan

Poruka za Stevu - Bravo mali. Videćemo se uskoro na boljem mestu.

Josephine

Jes, Steva je baš na boljem mestu. Folira se, bre.

Stipan

Pa kad vidi ove ljuske, ljudoždere i ljutkice...
Možda se i predomisli.

Josephine

Pa eto, ja sam prestala da budem (mnogo) aktivna u radionicama. Možda se i vrati sada.

Stipan

Ma nije on od tebe bežao, bre! Šta se štrecaš?

Josephine

Stipan

Pa kakve onda veze ima tvoja (ne)aktivnost na radionici sa njegovim povratkom?

Stipan

Pa u tvoju sposobnost za provokaciju nimalo ne sumnjam.
Udvarači će još malo da se biju zbog tebe ovuda po forumu.

scallop

Ako ja imam tol'ko muke s jednim paradajzom, mogu misliti kakve su Stevine muke po ovoj suši. A, ako noćas ljosne kiša, može da bude koktel, pa je opet loše. Paorsko uživanje je zima, leto je zlopaćenje.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Plut

e i ja ću da odem, ako me se sete, za Dan bezbednosti...

NdZodiac

Stipan

Gde Steva, tu i Plut. Zodiak, pojma nemaš...

Plut

Vidim da se prica samo o onima koji nisu tu, pa reko...

Josephine

Pa dobro, eto nema ni Sintetika. Mogli bismo i njega da ogovaramo.

Stipan

Aha, i Plut isprobava svoje sposobnosti za provokaciju?  :lol:

Što bi ogovarao Sintetika kad si mi ti pri ruci?

Stipan

Pa dobro, raspored je ovakav :

1.  D - Peron broj tri
2.  Suba - Raspad
3.  Ivica - Jedan od oblutaka
4.  Hrundi - Čovek iz utopije
5.  Stipan - Baba Mara
6.  Bata - Bogovi su žedni
7.  Anomander - Ne prodajem nasmiješenog psa
8.  Zodiak - Prognoza za sutra : Smrt
9.  Plut - Planina bogova
10. Miljan - Bela linija
11. Mouchette - Sutra
12. Savajat - Gavranov osmeh
13. Kaa - SeM i Ja
14. Who the Fuck is this? - Ples napuštenih
15. Sinlen - Svemirska kula

Savajat Erp

Плут је аутор Планине богова? Хмммм...тако нетипично...морам нешто мењати у стилу, скроз је проваљив, мада можда је и боље да не мењам, овако увек могу да рачунам на поене из самилости. :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Stipan

U stvari, ja te nisam provalio, Savajate. Za tvoju priču sam mislio da je Ivicina.
A za Ivicinu da je Anomanderova. A za Anomanderovu da je Miljanova...

Koja sam ja naivčina!  :cry:

Plut

E Savajate, ti za mene ja za tebe, možemo se pod ruku uvatiti. I šta je, koji moj, netipično kod mene? Ja predstave nisam imela šta je čije, pa ni tvoje.

Savajat Erp

А ја сам (негде рујно вино пио :) ), нпр. мислио да је Планина богова можда Д., Распад да је можда Стева, да је Прогноза за сутра:смрт можда Плут, мада ми је деловало пренаивно за њу (без увреде, Зодиак), за Аномандера и Хрундија сам погодио, остале нисам ни покушавао да потрефим. :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Third Eye

I'm always going to be there for you, even if it's only as an obstacle for you to overcome. Even if you do hate me. That's what big brothers are for.

Albedo 0

Danas sam dobio razlog više da ne glasam za Peron 8-)

PTY

Bato, biće ti drago da (sa)znaš da je jedna od dveju priča koje sam odabrala - tvoja.
Mada, opet, možda i neće...  :mrgreen:

NdZodiac

Quote from: Savajat Erp on 15-07-2011, 22:50:40
да је Прогноза за сутра:смрт можда Плут, мада ми је деловало пренаивно за њу (без увреде, Зодиак)

tu bi si možda pre Plut uvredila :)

Albedo 0

Quote from: LiBeat on 15-07-2011, 23:15:43
Bato, biće ti drago da (sa)znaš da je jedna od dveju priča koje sam odabrala - tvoja.
Mada, opet, možda i neće...  :mrgreen:

drago mi je da si spoznala obrise Batinog genija 8-)

Josephine

Zbilja, ko je "?". Tačnije, zašto je tako obeležen/a?

Boban

Nisam siguran ko je autor; nije se potpisao, a mejl mi je nerazumljiv; obično je Mandragora Dragon slao priče sa tako čudnih mejlova, ali ovoga puta se nije oglasio da mi to rastumači pa je zasad tako.

Third Eye

Pa, dobro, ako nisi siguran....u koga sumnjaš?
I'm always going to be there for you, even if it's only as an obstacle for you to overcome. Even if you do hate me. That's what big brothers are for.

Boban

pa napisao sam u koga sumnjam; šta je s vama ljudi, jesu li vam vrane popile mozgove ili ste naprosto samo dekoncentrisani?

NdZodiac

Quote from: Boban on 16-07-2011, 01:20:10
obično je Mandragora Dragon slao priče sa tako čudnih mejlova, ali ovoga puta se nije oglasio da mi to rastumači pa je zasad tako.

Third Eye

PTY

Quote from: Бата II Величанствени on 16-07-2011, 00:19:45
Quote from: LiBeat on 15-07-2011, 23:15:43
Mada, opet, možda i neće...  :mrgreen:

drago mi je da si spoznala obrise Batinog genija 8-)

Ma, šacnula sam ja te obrise još onomad, preko dueta albedo/patuljak... tolko ste me istraumirali psihoanalitičkom teorijom filma da čim danas čujem kombinaciju "lakan, žižek, hegel" ja smesta otkočim verni brauning i samo gledam ko će oko mene prvi da se mrdne...

Ali to ustranu, bilo je u priči potencijala, to valjda zato što je njen autor ipak u životu nešto malo i pročitao, pa još i pročitanim fasciniran ostao...

Albedo 0

kakav bre brauning!?!? A zato je patuljak nestao, reci šta si uradila sa njim? 8-)

Boban

Oni koji saznaju ne mogu više da pričaju o tome...

Albedo 0

nisu valjda i tvoji prsti upleteni u patuljkov nestanak? 8-)

PTY

Bobane, ne zezaj, patuljak mi je bio jedan od favorita... ali garant sam izbegavala vaše postove o dihtomijama, Bato... ne zameri, ništa lično, ali ja sam od tih filozofskih analiza fasovala silne migrene, keve mi... nisam ti ja dorasla tom diskursu, my bad, nema tu zbora.  :cry: