• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

George R. R. Martin "Igra Prestola"

Started by Pennywise, 17-11-2003, 20:52:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Truba

samo da pitam
vrijedi li kupovati sve tri Martinove knjige lagune kao neka restrospektiva njegovog pisanja tokom godina...  xtwak
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Melkor

Pa, recimo to ovako, Dreamsongs je svakako izdanje koje treba imati i procitati, posebno ako si se promasio s Martinom u poslednjih 30 godina.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Nightflier

Naročito pošto su knjige sada na ludačkom popustu...
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Truba

ma sve ja to znam ali zbog 2-3 priče kupovati svi...
opet
kakva sam sve sranja kupovao...
vidjet ću
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Berserker

Kakve 2-3 Price? Pa Dreamsongs ima jedva 2-3 price koje NISU remek dela. Sve ostalo....nemam reci. Prica za pricom, nizu se i ,svaka pojedinacno, ostavljaju citaoca bez daha. Na kraju zbirke osecanja su mi bila pomesana. Sa jedne strane, srecan sto sam procitao ubedljivo najjacu zbirku prica kod nas objavljenu u poslednjih 20 godina (kasnije sam spisku dodao jos jedan naslov, po kvalitetu joj je jedino ravna "Knjiga izgubljenih snova" Mekdonalda), sa druge strane psovao Martina sto se odrekao svih ovih stvari, svih ovih svetova zarad Igre psrestola sa kojom namerava da se izdrzava do kraja zivota, kao sto se Zelazni usrao sa Amberom...
Zakljucak: Dreamsongs VREDI, pogotovo sad kad je na tako bezobraznom popustu.

Truba

mislio sam reci da me zanimaju 2-3 price od njega to sam mislio reci
nisam rekao da su ostale lose

Nanny Ogg

mišljenja se razlikuju. meni se dreamsongs, prvi tom bar, nije svideo. priče koje je napisao u mladosti, koje je retko ko hteo da izda... s razlogom. za druga dva toma ne znam. moguće da su bolji, jer je tad martin već bio iskusniji kao pisac

Josephine

Koma

http://www.westeros.org
Najveći fan site kada je Martin u pitanju, a on ima svoj sajt koji redovno update-uje sa blogom koji on piše.

zakk

GRR Martin obnarodovao friško poglavlje iz THE WINDS OF WINTER, sledeće knjige serijala "A Song of Ice and Fire" http://t.co/USYesmrv
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Dr00d

Quote from: Berserker on 11-11-2011, 19:32:27
Kakve 2-3 Price? Pa Dreamsongs ima jedva 2-3 price koje NISU remek dela. Sve ostalo....nemam reci. Prica za pricom, nizu se i ,svaka pojedinacno, ostavljaju citaoca bez daha. Na kraju zbirke osecanja su mi bila pomesana. Sa jedne strane, srecan sto sam procitao ubedljivo najjacu zbirku prica kod nas objavljenu u poslednjih 20 godina (kasnije sam spisku dodao jos jedan naslov, po kvalitetu joj je jedino ravna "Knjiga izgubljenih snova" Mekdonalda), sa druge strane psovao Martina sto se odrekao svih ovih stvari, svih ovih svetova zarad Igre psrestola sa kojom namerava da se izdrzava do kraja zivota, kao sto se Zelazni usrao sa Amberom...
Zakljucak: Dreamsongs VREDI, pogotovo sad kad je na tako bezobraznom popustu.

Koliko ove priče odišu različitošću? Smara me kad se pisci uhvate jednog stila, jednog sveta pa kao da imaju jedno napisano delo. Primer: Vonegat (pročitao sam 2 i po od ovih 4 iz BP-a + Kolevka za macu), kao da sam jednu knjigu pročitao, sve na istu foru. Bilo mi je extra kad sam pročitao prvu, a posle je već dosadno. Mekdonald je mnogo bolji po tom pitanju u Knjizi izgubljenih snova, tamo postoje grupacije za svet Bespuća i Nekrovila, a ostale priče svaka ima svoju dušu i to mi se baš svidelo kod njega. Kakav je Martin po ovom pitanju u ovim zbirkama?

Da napomenem da Martina nisam uopšte čitao, to sam ostavio za kasnije dok ne završi ceo serijal, ma kad to bilo. Ne vredi mi da počinjem pa da posle zaboravljam šta se deševalo... Seriju nisam gledao da ne bih kvario knjigu. Zato pitam, možda bih sa ovim mogao da probam...

Black swan jel si kupio ti knjige i ako jesi kako ti se čine?
There's no saint like a reformed sinner.

Truba

kupio sam samo prvu... pa ću laganini kupovati ostale kad mognem
svidjelo mi se što piše o svom životu lagano... a i priče su solidne ( mislim stil mi se sviđa inače ne bih ništa slično osim od Legvinice kupio)

Nightflier

Svaki Martinov svet razlikuje se od ostalih. Fever Dream se razlikuje od ASoIaF koliko i od Windhavena. Wild Cards se od Tuf Voyaging razlikuje koliko i od Dying of the Light.

Što se mene tiče, postao sam poklonik Wild Cards možda i veći nego što sam obožavalac ASoIaF.
First 666

Dr00d

Ok to da se svetovi razlikju, ali nisam mislio na fizičku različitost, nego više onako po atmosferi, ne znam kako tačno da objasnim, ali možda ovako: neki autori brže zasite, kad pročitaš par dela skontaš njegov stil i sve i onda kad uzmeš drugo delo prilično znaš šta da očekuješ pa ti je onda manje zanimljivo, dok drugi autori su prilično šareni pa treba mnogo više dela da pročitaš da bi ga "skapirao". Na to mislim... ako neko konta :) Taj stepen šarenila me zanima. Naravno, svestan sam da nije šereno kao da je zbirka različitih autora..
There's no saint like a reformed sinner.

Nightflier

O tome ti i pričam. Svako delo koje sam pomenuo različito je od ostalih - po stilu, jeziku, atmosferi... kako god hoćeš.
First 666

Truba

baš mi je sljedeća knjiga vjetrovito utočište
jedva čekam kad prodje ova frka s novom godinom  :)

Nightflier

A Song of Ice and Fire kalendar za 2013. radi Mark Simoneti.

First 666

Ergon Lar Tund

Ja sam ,,Vetrovito utočište'' pročitao kao elektronsku knjigu, i sada vijam papirnato izdanje, ali ne mogu ga naći. I mislim da i neću - 1997. godine izdato, neka manja izdavačka kuća.

Inače ,,Vetrovito utočište'', kao i priče iz ,,Pesama snova'' su bolje nego ASOIAF - sve je privedeno kraju, nema čekanja i ostalog.
"Life is a dream from which we all must wake before we can dream again."

Nightflier

To je već stvar ukusa. Inače, "Vjetrovito utočište" je izdala Zagrebačka naklada - Katarina Zrinski, Zagreb - Varaždin, 1997. Čini mi se da je to objavljeno i u nekom Monolitu. Pogledaj u bibliografiji.
First 666

angel011

U Monolitu 1 je objavljena novela, Ergon valjda misli na roman.

Doduše, ne znam za druge Monolite.
We're all mad here.

Nightflier

Mislio sam na novelu. Trebalo je da se preciznije odrazim. Doduše, nimalo ne sumnjam da će "Laguna" u nekom trenutku objaviti sve značajnije Martinove radove. Mislim da su pogrešili kada su objavili "Pesme snova". Mnogo pametnije bi bilo da su objavili Fever Dream, The Skin Trade i Windhaven.
First 666

Mme Chauchat

Ne znam da li bi se Fevre Dream baš sjajno proveo kod nas. Odličan je kao roman o parobrodima, ali kao roman o vampirima - ne toliko.

Nightflier

Bolje bi prošao od Dreamsongs, to svakako.
First 666

Truba

ja se baš nastojim riješiti vjetrovitog utočišta
nije mi se svidjelo
stil je dobar i radnja sve to... malo lici na ursulu pogotovo svijet koji je nastao nakon pada kolonizatorskog broda
ali isprazno je to

samo zamjena  :!:

Nightflier

First 666

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

milan

Upravo sam zavrsio prvu knjigu Pesama snova... Potpuno mi je neverovatno kakve je price ovaj covek pisao u svojoj mladosti, tu posebno mislim na "Pesmu za Liju", koju je napisao sa samo 25 godina, a koja je meni licno jedna od najboljih SF prica koje sam ikada procitao. I sve ostale price u tom SF segmentu su fenomenalne... Danas pocinjem drugi tom i jedva cekam da se dograbim njegovog horora.

PTY

A meni je Fevre Dream najbolje što sam od Martina čitala još tamo od Kraljeva peska....

Mme Chauchat

Ceo ili na parče? Meni je bio super deo o parobrodima, sve uz podsećanje na Marka Tvena, a vampiri... vampiri su mi bili uglavnom dosadni.
Uopšte, Martin mi je što kraći to bolji (a ovamo sam se navukla preko Pesme leda i vatre  :oops: ). Pesma za Liju i Peščani kraljevi su retko dobre pripovetke.

PTY

Pa, u principu ceo, mada priznajem da je taj esefični pristup vampirima imao svoje čizi momente, pogotovo pred kraj romana. Jeste, deo o parobrodima daje ekstra šmek, genijalan je ugođaj napravljen sa svim tim detaljima, plus one trke... ali kupila me ponajviše karakterizacija, mislim, Sour Billy je tako dobro predočen da me spopadala fizička muka od njega.  :)  I Abner, naravno, vrlo precizno ostvaren lik, jedino je onaj drugi vampir, zaboravih mu sad ime, Julijan ili tako nešto, bio malkice papirnat, ostali su mi svi bili uber stvarni .

Mme Chauchat

Da, za likove, a posebno negativce, Martin je zbilja majstor...

PTY

Elem, Jevtro... u duhu tvog konstruktivnog angažmana - U go girl!!!1  :wink:  - da se ipak malko poštenije vratim tvom pitanju.

Quote from: Jevtropijevićka on 21-03-2012, 21:28:54
Ceo ili na parče? Meni je bio super deo o parobrodima, sve uz podsećanje na Marka Tvena, a vampiri... vampiri su mi bili uglavnom dosadni.

Dakle, zašto mi se dopao GRRMov Fevre Dream.  :lol:

Fevre Dream je eksperiment, a to znači da samim tim rizikuje da se ne dopadne čak ni ljudima koji su u globalu naklonjeni eksperimentima. S tim stvarima zvanim eksperimenti se nikad ne zna.... ili budu mega-ultra-fenomeni ili umesto bigbanga proizvedu samo malecki "paff". No dobro, o ukusima se ne raspravlja, a moj mi diktira da do besmisla cenim pisce sklone eksperimentima, a i zavidim im, tu nema zbora.

U Fevre Dream, GRRM je namerio da uzme prepoznatljiv horor motiv Vampira - i to takvog kakav jeste, warts and all, a to je velika hrabrost, zaista velika - i obradi ga alatom SF žanra. dakle, horor motiv u SF metodologiji. Bonbonica i keksić.  :lol:

Kao prvo i najlogičnije, GRRM se morao ratosiljati natprirodnog aspekta Vampira, pa zato nudi esefičnu varijantu paralelne vrste koja je evoluirala rame uz rame sa čovekom, kao nekakav nokturnal hominid.  :mrgreen:  Fer je priznati da GRRM tu i nije imao obilje izbora, meni se to svodi ili na to ili na ejlijena, a ovo mi nekako... draže. Valjda zato što je manje na prvu loptu, nego što bi to bio bilo kakav vanzemaljac.

I to je prvi i ogroman problem koji takva premisa podrazumeva: eliminacijom natprirodne motivacije, gubi se gotovo ceo teren za dramu, teren na kom se horor verzija Vampira tako suvereno baškarila, gube se sve one moralne i etičke trzavice koje je Rajsova tako fino eksploatisala, a koje nudi dilema oko kanibalizma. Jer horor nudi Vampira koji se, kao preobraženi čovek, hrani na svojoj sabraći, a ponekad ih i pretvara u nežive abominacije kakav je i sam. GRRMovom Vampiru je ceo taj teren za dramu u celosti uskraćen, jer on je naprosto druga biološka vrsta koja prem čoveku nema ama baš nikakvu moralnu niti etičku obavezu. Ili, ako je i ima, onda je ta obaveza onoliko obavezavajuća koliko i ona što je mi osećamo prema svinjama, koje tovimo i koljemo za prehrambenu nam uživanciju. To moje poređenje uopšte nije preterano, pošto je i više no očigledno da je GRRMov Vampir, lišen horor motivcije, postao vrsta uveliko superiorna čoveku - istinski vrhunac prehrambenog lanca. A jednom kad si na vrhu tog lanca, onda stvarno nisi obavezan da se osećaš krivim zbog klanja potlačenih vrsta, to ti postaje tek neka vrst blage griže savesti, u striktnom domenu dobre volje i ničeg više.

GRRM se trudi da teren za dramu povrati uvođenjem novog motiva, striktno iz SF ikonografije: eliksir, stirktno tehnološkog porekla, koji ima funkciju zamene prehrambenog artikla u vidu ljudske krvi. Ali alas, taj motiv je slabačka kompenzacija sa silovitu horor dilemu; pa i mi imamo pristupačnu soja-verziju mesa, ali koliko se ona može nositi sa pravom krmenadlicom?  :cry:

Dakle, taj motiv je ne samo slaba zamena originalu, nego je i pri tom isuviše kabast, i njegovo uglavljivanje u motivaciju pojede ogroman deo romana.  :(  Bez obzira na sav trud, tako postignuta drama jednostavno nema intenzitet koji horor motivacija sa onako prirodnom lakoćom nudi. I nije to pitanje majstorstva - ako iko, GRRM je majstor za takve konstrukcije - nego prosto... eto, trzavica nema neophodan impakt, i to mu je to.

Paradoksalno, ta motivacija je otvorila najviše prostora za dramu upravo po pitanju motiva familijara, ali s obzirom koliko je Sour Billy bio odvratan karakter, drago mi je da mu GRRM nije dao tiket za bilo kakvo moralno opravdanje, jer stvarno bih crkla od muke da je taj predstavnik tipa ikako dobio poštedu u vidu bilo kakve tragičarske relativizacije.

I to mu je to. Fevre Dream je najbolje što se moglo dobiti u toj i takvoj motivaciji.   

Elrond

Quote from: milan on 21-03-2012, 10:01:46
Upravo sam zavrsio prvu knjigu Pesama snova... Potpuno mi je neverovatno kakve je price ovaj covek pisao u svojoj mladosti, tu posebno mislim na "Pesmu za Liju", koju je napisao sa samo 25 godina, a koja je meni licno jedna od najboljih SF prica koje sam ikada procitao. I sve ostale price u tom SF segmentu su fenomenalne... Danas pocinjem drugi tom i jedva cekam da se dograbim njegovog horora.
Pročitao sam prvi i drugi deo "Pesme snova" i mislim da ima za svakoga po nešto.Ima fenomenalnih priča.Meni lično najviše su se svidele: Heroj , S jutrom padaju magle , Pesma za Liju , Kraljevi peska , Noćni letači. Šta reći osim :"Genije na centimetru prostora".

Суба

Разочарао сам се у Руза Болтона. Један од најупечатљивијих ликова у "Песми леда и ватре" у серији је, хм, безвезе.

Petronije

Arm the Homeless

erika_nim

Da li neko ima na srpskom ili hrvatskom do sada objavljeno svih 5 knji Igra prestola (u pdf ili bilo kom drugom formatu) ?? Nigde ne mogu da nadjem.
Ako neko ima, molim vas da mi posalje na mail sajka_n@yahoo.com

HVALA UNAPRED!!!!!!

PTY

George R.R. Martin reveals which Thrones storyline he's 'dreading'

Game of Thrones' third season is shaping up nicely.The cast is growing, the writers are  at work, and anticipation is high. George R.R. Martin, the creator of Westeros, is just as excited as we are, but there's at least one brutal upcoming storyline he's both excited and worried about. SPOILERS AHEAD!
The third season of the hit HBO series will focus on the first half of A Storm of Swords, the third novel in Martin's A Song of Ice and Fire saga. Some events in the novel will be shifted around in the adaptation, so Martin's still not sure which major events in the books will appear in season three and which will appear in season four, but he knows which of those events is most on his mind.
"I don't know that the word 'looking forward to' is the word I want, but I'm anticipating but also dreading a certain event with the initials R.W., and that's all I can say about it," Martin said.
Now, for those of you who haven't read the book yet, we'll warn you one more time. We're going to talk about this event and spill BIG, HUGE SPOILERS! If you don't want to know, click away now. Here, we'll even give you a little space to make up your mind before we get to the good stuff.

Last warning...

Still here? OK, here we go.

http://blastr.com/2012/07/what-upcoming-thrones-sto.php

Truba

halo nobelovac napiše li se šta

kaće mu ta sljedeća knjiga  8-) ja sam još na trećoj ali što je sigurno sigurno je

Father Jape

SEK će da organizuje ove jeseni kurs o Game of Thrones, ali pošto traje samo 10 nedelja, razmišlja kako da uglavi sve brucošima:

http://acephalous.typepad.com/acephalous/2012/08/new-syllabus-game-of-thrones-bold-plan-or-blasphemy.html

(u komenatrima se uglavnom priča o LotR filmovima zasad  :lol:)
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

PTY

Mozda ovaj topik i nije najpodesnije mesto za ovu vest ali...

From Westeros.org, via Locus, we have news about the release date for the next 'Dunk & Egg' novella from George R.R. Martin. The 'Dunk & Egg' novellas, which currently consist of 'The Hedge Knight,' 'The Sworn Sword,' and 'The Mystery Knight,' are a series of stories following the titular characters, Duncan the Tall and Egg, on their various adventures and mis-adventures through the land of Westeros. The stories are set about 90 years before the events in Martin's popular A Song of Ice and Fire novels, and often feature cameos by characters and events hinted at in the mainline novels.

Of the novella, Westeros says:

[The] fourth Dunk and Egg novella, which will follow Ser Duncan the Tall and his squire Egg to Winterfell where the "she-wolves" are said to rule as Lord Stark lays dying.
As Westeros mentions, it will be interesting to see if, indeed, this short story/novella does intersect with one of my favourite scenes from A Dance with Dragons. It won't be the first time that the path of Duncan the Tall has intersected with everybody's favourite little greenseer.

It's ain't The Winds of Winter, but you'll never catch this guy complaining about new George R.R. Martin short fiction coming available, especially when it's tied to A Song of Ice and Fire.

PTY

... ali zato ovo jeste:

We are seeking proposals for essays to be included in an edited
collection with the working title of "A Game of Thrones and History,"
to be published by Wiley in 2013 as a volume in its Pop Culture and
History series.  We?re looking for essays that elaborate the
historical context of G.R.R. Martin's "A Song of Ice and Fire" series,
examining individual characters or aspects of Westeros and other
cultures against a historical backdrop, or analyzing how popular
historical understandings inform the material.  The collection is
aimed at a broader audience than is the case for many scholarly
collections, and seeks to make visible for readers the underlying use
of historical events and culture in "A Game of Thrones".  We welcome
submissions from historians or those in cognate disciplines,
including gender studies, medieval studies or cultural studies.

Possible topics include, but are not limited to:

*   The Great Houses and the Wars of the Roses
   *   Historical parallels for Cersei's queenship
   *   Pretenders in the Middle Ages
   *   The Red Wedding and the history of hospitality and betrayal
   *   What Westeros could learn from Hadrian's Wall
   *   How medieval were Daenarys's dragons?
   *   The stain of illegitimacy and the bastards of Westeros
   *   Brienne of Tarth and medieval women at war
   *   A comparative history of treachery in the royal guard and at the court
   *   Prostitution in history and in the Seven Kingdoms
   *   The Old Gods, the Seven, Druids, and Christians
   *   Nobles, peasants, and social structures in Westeros and medieval Europe
   *   Marriage bargains and family structures in the Seven Kingdoms:
          historical parallels
   *   Medieval masculinities and manhood in the Seven Kingdoms
   *   Hordes, Heroes, Khans, and Khals: the medieval military
          cultures of Westeros and Essos

This collection will be published by Wiley Publishing, which will pay
contributors an honorarium of $400 for each essay.

Please email a 500-word proposal, a one-page c.v., and contact
information to Janice Liedl at jliedl [AT] laurentian.ca by October
5, 2012.

Notification of accepted proposals will be made by October 15, 2012.

Chapter drafts of approximately 5,000 words will be due by January 15, 2013.

*Contact Information:*

Email inquiries are preferred.

Janice Liedl, Ph.D.
Associate Professor of History
Laurentian University
Sudbury, ON P3E 2C6
(705) 675-1151 ext. 4206
jliedl [AT] laurentian.ca

Series Editor:
Nancy Reagin, Ph.D.
Professor of History and Women?s & Gender Studies
Pace University
New York, NY 10038
(212) 346-1723
Nreagin [AT] pace.edu

To post to  H-ASIA  simply send your message to:
                         <H-ASIA@h-net.msu.edu>
           For holidays or short absences send post to:
                 <listserv@h-net.msu.edu> with message:
                         SET H-ASIA NOMAIL
        Upon return, send post with message SET H-ASIA MAIL
        H-ASIA WEB HOMEPAGE URL:    http://h-net.msu.edu/~asia/

Barbarin

Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

patareni

ne kapiram zasto do sad niko nije preveo wild cards serijal, ustvari znam, po ovome ide serija, a wild cards ko ce da cita nema serija

Truba

kaće lik dalje izdavati
mislim da ovo ne piše za nas nego za ljudi koji će knjigu čitati za 25 godina kad i ako bude kompletirana
ako je neko krenuo čitati 1997.... još nije gotovo... ja sam barem počeo pretprošle godine i nisam sve pročitao  :x