• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Slatkiši

Started by Mims, 28-09-2011, 20:27:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Nightflier

Quote from: lilit_depp on 29-09-2011, 00:15:45
polako letacu, tako je govorio i moj muz pre vise od 10 godina. danas je ekspert!

Nije da ja neću, nego više volim da radim sa mesom, dok moja draga više voli da pravi slatkiše i povrće. Nađemo se na supama, paprikašima i sličnim bućkurišima, pošto to spremamo zajedno.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Nightflier

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 29-09-2011, 00:18:50
Palačinke pravim od brašna kojeg u kući ima,nisam primetio neku razliku.Moguće da je čovek u pravu,T400 meko za one sa istančanim nepcem.Kod palačinki je najvažniji prvi korak - mućenje jaja sa šećerom dok se ne ulupa fina skoro pa pena a šećera ne nestane.Ja nalupam 4-5 jaja,3 uvr supene kašike šećera,1 kafena soli,umiksati.Dodaje se u nastavku malo brašna, malo mleka, na smenu, uz stalno miksanje dok se ne dođe do zadovoljavajuće gustine/tečnosti (da kaplje sa prsta al da ne curi).Uljim tiganj pre svake.

Pa to je zato što ne stavljaš u testo. Ja stavljam dosta ulja u testo, pa ne moram da premazujem tiganj, sem ako baš nije prošlo veoma dugo vremena od poslednjeg pečenja. Naravno, tiganj se koristi samo za 'činke.

A vas mora da je dosta u kući, kad praviš od pet jaja?
First 666

Plut

Ih, šnenokle su zakon! Nažalost, kod mene nema ko da ih pojede, a nisam žešći ljubitelj slatkog pa ne merem sve sama. :(
Tako ih često i pravim, baš kad oću da mrem od želje.
Bila pre nekih godinu dana na, ono kao, pravom i autentičnom salašu, dogovorimo se da nam za desert naprave prave domaće šnenokle. Mislim, šta reći, poslužili nas u tanjirima, na dnu stavili po komad Plazme i sve prelili karamelom.
BO-GO-HU-LJE-NJE!!!

Mims

Ja volim palačinke sa heljdinim brašnom. Nešto poput perverznog asketizma.
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Plut

O bože, Mims. xtwak

Mims

Quote from: Plut on 29-09-2011, 00:26:11
Ih, šnenokle su zakon! Nažalost, kod mene nema ko da ih pojede, a nisam žešći ljubitelj slatkog pa ne merem sve sama. :(

Je l' ti to mene zoveš na šnenokle?  :lol:
sheep happens.

Mims

Quote from: Plut on 29-09-2011, 00:31:13
O bože, Mims. xtwak

Oh, izgleda da ipak ne...  :(
sheep happens.

Nightflier

Nisu loše ni sa kukuruznim, za slanu varijantu.
First 666

Plut

Quote from: Mims on 29-09-2011, 00:31:43
Quote from: Plut on 29-09-2011, 00:31:13
O bože, Mims. xtwak

Oh, izgleda da ipak ne...  :(

Pravite ih i jedite kako bog zapoveda. xfrog

Plut

Quote from: Mims on 29-09-2011, 00:31:21
Quote from: Plut on 29-09-2011, 00:26:11

Je l' ti to mene zoveš na šnenokle?  :lol:
Sve može, samo mi nemoj dolaziti u falsifikat cipelama. :mrgreen:

Mims

Neka tako bude!
sheep happens.

pokojni Steva

@NF, ne razdvoji ti se 'testo' od ulja? Dobro, svakako se 'smeša stalno meša'... Probaću, al imam neki loš trip da bi se brašno drugačije 'ponašalo' ako mu odmah dam ulja.
Trpam, s oproštenjem, tolko jaja jer palačinke ondak budu malko gumastije, a posle i sutra izjutra, perfektne onako ladne i otabačene :-)
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Nightflier

Dok ne krenem da mućkam, brašno se digne na površinu. Ali pošto mutim u taperver šejkeru, sve se sjajno smućka bez obzira na to. Kada moja draga pravi, ona muti žicom i postepeno dodaje ulje u smesu, ali ona ne stavi ni trećinu koliko ja.
First 666

lilit

mnogo vi komplikujete o s testom. ko mene: 4 jaja umutim mixerom, dodam mrvicak secera i soli, 1 litar mleka (obavezno sobna temperatura), brasno i opet umutim mikserom.
dno tiganja (teflonski, onaj za palacinke) premazujem uljem kasicicom, posle svake palacinke. vrlo malo ulja stavljam u tiganj.
i onda ih premazem dzemom od sljiva by "Hleb i kifle". mljac.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

scallop

Mnogo vi komplikujete. Mada ima i zgodnih ideja. Nightflier stavlja mnogo ulja, Lillit mnogo brašna (ko može da izede palačinke od kilo brašna?) Dodao bih da ja radim nešto različito od ostalih. Tako me pokojna mama naučila. Kraj plotne držim šoljicu ulja. Između svake dve palačinke dolijem malo ulja u tiganj, obrnem da se dno "osveži" i vratim sve u šoljicu. Ja prevrćem palačinke u vazduhu. Ko još to radi? Ha! Inače, za mene je džem od šljiva, da osetim kožice, pravi pogodak. U poslednje vreme volim i marmeladu od grejpa, ali nju smo napravili da se neka gomila baštenskog grejpa utroši i ko zna da li ću još jednom da potrošim toliko vremena da odstranim sve gorkoće. Ta marmelada je vrh i za vanilice.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

shrike

Moj najnoviji omiljeni slatkiš, pored tiramisua koji pravi sestra, jeste Kinder Maxi King

http://www.maxiking.de/
"This is the worst kind of discrimination. The kind against me!"

lilit

Quote from: scallop on 29-09-2011, 09:38:39
Mnogo vi komplikujete. Mada ima i zgodnih ideja. Nightflier stavlja mnogo ulja, Lillit mnogo brašna (ko može da izede palačinke od kilo brašna?) Dodao bih da ja radim nešto različito od ostalih. Tako me pokojna mama naučila. Kraj plotne držim šoljicu ulja. Između svake dve palačinke dolijem malo ulja u tiganj, obrnem da se dno "osveži" i vratim sve u šoljicu. Ja prevrćem palačinke u vazduhu. Ko još to radi? Ha! Inače, za mene je džem od šljiva, da osetim kožice, pravi pogodak. U poslednje vreme volim i marmeladu od grejpa, ali nju smo napravili da se neka gomila baštenskog grejpa utroši i ko zna da li ću još jednom da potrošim toliko vremena da odstranim sve gorkoće. Ta marmelada je vrh i za vanilice.

ma gde ti vide 1 kg brasna u mom "receptu"? brasno dodajem po potrebi, tj. tacno koliko mi treba za litar mleka. koliko god to bilo. :lol: al sacujem da je oko 468 grama ili tu negde.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

scallop

Ako uzmeš dva litra mleka biće tačno kilo brašna. :mrgreen:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Nightflier

He! Ja prevrćem u vazduhu! Eto ti ga na! :) (A znam da je mnogo ulja, ali šta ću kad volim da budu masne. Ne grize me savest, pošto su 'činke inače jedan od retkih slatkiša koje volim.)
First 666

angel011

U davna vremena kad sam pravila palačinke, pravila sam ih bez ulja, sa vrlo malo mleka, uglavnom sa vodom; eventualno, ako pravim veću količinu pa ostaje i za sutra, stavim nešto više jaja i mleka. Inače ih preferiram suve, ove koje Nightflier pravi verovatno ne bih bila u stanju da svarim (bez uvrede, naravno, ukusi su u pitanju  :)  ).
We're all mad here.

Meho Krljic

Ja ih prevrćem u vazduhu, naravno, pa to je najbolja stvar u vezi pravljenja palačinki.

Dacko

Evo i za one koje vole baš precizne recepte (sad ih i ja pravim od oka, ali znam koliko mi je značilo u početničkim danima da neko sve jasno napiše):

– 250 g brašna iliti 24 ravne kašike iliti 2 šolje za kafu pune skroz (ali one veće, kao što su ih delili uz donkafe ili grand kafu)
– 3 jajeta
–  prstohvat soli
– kašika šećera plus (neobavezno) pola vanilinog šećera
– 1 kašika ulja (ovo je bitno da bude tačno, ako se stavi više nekako se razljigave)
– 250 ml vode, 250 ml mleka (ili po 1,5 već pomenuta veća šolja za kafu)
Sve se to smućka mikserom đuture, za dva minuta, onda odstoji na toplom jedan sat ili duže. Što duže stoje, lepše se isprže.
Bolje je kad se u tiganj ulje ne sipa iz boce, nego se čista krpica namoči u posudicu s uljem i njome premaže tiganj, malo više pre prve palačinke, a tek ovlaš pre prženja svake naredne. 
Ne prevrćem ih pošto je moj tiganj onaj metalni, teški, sa trostrukim dnom pa ga jedva i podižem, no bez problema ih okrećem viljuškom. I da, lepe su i hladne, tako da ponekad pravim duplu turu (od ove količine izađe desetak) samo da bi mi neka ostala sutradan za doručak.

zakk

Kad imaš oko i znaš šta treba da dobiješ, suneš ovoga i onoga i onda doziraš treće i četvrto dok ne bude kako ti treba. A ja  :-x
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

pokojni Steva

Quote from: zakk on 29-09-2011, 12:48:46
Kad imaš oko i znaš šta treba da dobiješ, suneš ovoga i onoga i onda doziraš treće i četvrto dok ne bude kako ti treba. A ja  :-x

A ti se vedžbaj, ispadne vremenom per-fe-ktno!  :lol:

Nightflier

Jes', vala. Ništa bez vežbe. :)
First 666

Stipan

Btw - genijalan avatar NajtFlajeru...

scallop

Jeo sam ja Zakkove kobasice zaugljene u mikrotalasnoj. Vedžba on. :mrgreen:

Nightflier

Quote from: Stipan on 29-09-2011, 13:18:17
Btw - genijalan avatar NF...

Veličanstveni Bob Živković, u izvedbi za klub LK. :)

Ja sam je samo malo potamnio. Ne bih menjao svoj stari avatar, ali sada svi stavljaju neke crne avatare, pa nisam hteo da pomisle ljudi kako podržavam tu glupost.
First 666

zakk

Quote from: scallop on 29-09-2011, 13:19:40
Jeo sam ja Zakkove kobasice zaugljene u mikrotalasnoj. Vedžba on. :mrgreen:

Uf, sad sam kupio neke konjske na Kaleniću, a i naučio sam se u međuvremenu da ne napravim suvarak,  o d l i č n e ! :)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

dunja

Ja prevrćem palačinke u vazduhu. Ko još to radi?
Ta marmelada je vrh i za vanilice.

Ja ih tako prevrcem!
A i vanilice znam da napravim odlicno!
Budite obazrivi kada sudite o tudjoj pameti.
Nisu glupi svi koji su pametniji od vas.

Dusko Radovic

zakk

Vanilice sam samo jednom stavio u usta a da se nisam udavio. Da me zaobiđu.

Alexdelarge

ja volim vanilice da jedem.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

scallop

Quote from: zakk on 29-09-2011, 17:55:15

Očigledan slučaj rastrojstva.

dunja

Quote from: scallop on 29-09-2011, 18:03:18

Očigledan slučaj rastrojstva.

xrofl xrofl xrofl E bas!
Budite obazrivi kada sudite o tudjoj pameti.
Nisu glupi svi koji su pametniji od vas.

Dusko Radovic

pokojni Steva

:shock:

scallop

Da Zakk ima polipe kao na naslovnoj strani zbirke ZS ne bi imao problema. :wink:

Albedo 0

nedavno sam probao neki kolač, kao zovu ga medeno srce, al' nije medenjak kao ono iz prodavnice, sočan kolač sa pekmezom od kajsije i čokoladom.

To je hrana Bogova, rođaci! 8-)

odmah iza nje stoji čokolada sa rižom, kineski šejtan je to pravio 8-)

Mims

Najbolji kolač koji sam ikada probala (i koji me je toliko omamio da sam zaboravila recept pre nego što sam pokušala da ga zapamtim) je bio u nekoj brvnari na jednoj bosanskoj planini (zaboravljeno ime usled dejstva kolača), i znam samo da je imao u kori bademe, a na vrhu džem od kajsija ili tako nešto.

sheep happens.

Plut

Nisi ti zapamtila ništa od tog kolača.

Mme Chauchat

Tom se kolaču nije nadala!

Albedo 0

Niko ne može da odoli bosanskim kolačima! 8-)

Mims

Quote from: Plut on 02-10-2011, 00:47:49
Nisi ti zapamtila ništa od tog kolača.

Kog kolača?
sheep happens.

Albedo 0

još jedan primjer čudesnog djelovanja bosanskog kolača, čim ga uzmete u usta sve vam izvjetri iz glave 8-)

scallop

Jel' to nasledno?

Mica Milovanovic

Da, naravno. Objašnjenje je prosto, kao i obično. Kolač je dimenzionisan za specifičnu gustinu bosanske glave...
Mica

scallop

Prema svecu i triper.

Plut

Mo

to PLut: da nije ovaj http://www.coolinarika.com/recept/784150/

Ja svasta volim da klopam od slatkisa ali palacinke su nesto posebno. Moj cale je kralj palacinki. Dakle smesa uvek ide od 1.5kg brasna, pola mleka pola vode, secera i soli. Pece iskljucivo na masti dodajuci kasikicu u tiganj i odlivajuci visak. Razlika u odnosu na ulje je sto budu jos sladje, tako, da svi prvo obrnemo par krugova praznih a posle se bacamo na neprkosnoveni pekmez od kajsija (sljiva, kakao ko sta vec preferira). Nas klopa osam tako da je to mera za 70-80 palacinki koje prevrce na tri tiganja i ubije sigurno jedno 1.5 sat za taj spektakl  :D

scallop

Ko izdrži 70-80 palačinki nije kralj, on je - car!

Mo

Quote from: scallop on 02-10-2011, 13:56:30
Ko izdrži 70-80 palačinki nije kralj, on je - car!

ko izabere da ima petoro dece mora biti velicina  :lol: