• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Slatkiši

Started by Mims, 28-09-2011, 20:27:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

zakk

duboki kolektivni naklon
xjap xjap xjap xjap xjap xjap
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Mo

Quote from: zakk on 02-10-2011, 15:36:03
duboki kolektivni naklon
xjap xjap xjap xjap xjap xjap

sve to ima svoje prednosti i mane. U svakom slucaju, sta god da se pravi mora da ide u ogromnim kolicina a negde ja sam zaduzena za slatko a cale za slano. Te stoga u moju keks tortu idu tri velika pakovanja keksa (to na kraju izleda kao obromna cokoladna napolitanka), ili mafine s cokoladom ne pocinjem bez planiranih 5-6 tepsija x 12 kom jer sta god da napravis a bude malo samo ce te izvredjati  :). Kad sam kod mafina, jel zna neko gde moze da se uzme pleh za mafine, ali ne one male nego standardne, sa 24 rupe a da stane u standardnu rernu? Ova klasicna od 12 rupa mi oduzima 4-5 sati za 5-6 tura a sa duplo vecom bi bila milina...

dunja

Ko izabere da RODI petoro dece- to je velicina!!!
Budite obazrivi kada sudite o tudjoj pameti.
Nisu glupi svi koji su pametniji od vas.

Dusko Radovic

scallop

Mo, više rupa za mafine znači manje rupe. Veći pleh znači veća rerna. Za mene je rešenje bilo ovo:

http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php/topic,6375.msg201702.html#msg201702

Ali, ima i drugo rešenje. Postoje aluminijumske korpice koje možeš da naguraš u pleh koliko stana. Viđao sam ih i u "Veru".
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mo

Quote from: dunja on 02-10-2011, 16:48:16
Ko izabere da RODI petoro dece- to je velicina!!!

Tri zene i tako to  :oops:

A sto se tice pleha ima, samo nisam videla kod nas http://www.recipedose.com/2010/02/commercial-muffin-pan-large-24-cup.html. Keramicke mi se cine mozda pre za nesto drugo ali aluminijumske koprice bi mogla da probam,  xjap

scallop

To što si ti videla je 60x45 cm. Moja je rerna 40x30 cm, pa ako imaš veću... To je za velike rerne u velikim američkim šporetima...
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mims

Probala sam neke Milkine medenjake sa šljivom, i isti su kao naša "Medena srca" mada su ova druga bolja, rekla bih. I valjda jeftinija.
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

angel011

Ni oni sa jagodom ili štaonobešetreće nisu ništa bolji.
We're all mad here.

Plut

Koja vam je ta Milka?

Savajat Erp

Свекрва сестре мог ортака...застрашујућа особа. :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Plut

Znala sam da je neka opajdara.

Mims

Quote from: Plut on 04-10-2011, 18:30:40
Znala sam da je neka opajdara.

I još gastrabajterka iz Švajcarske.

Nego, NOVO NOVO, trenutno degustiram novu Bambijevu 70%-crne-čokolade čokoladicu sa ukusom likera od kafe. Odlično!!!
sheep happens.

zakk

Moram da probam ovo uskoro:

Кафене куглице
200 гр чоколаде за кување, 100 гр маслаца, 4 велике кашике јаке хладне црне кафе, 75 гр шећера у праху, какао за посипање

Чоколаду изломити и отопити на пари. Охладити, али не дозволити да је потпуно тврда. Пенасто умутити маслац. Постепено додавати чоколаду, кафу и прах шећер, све добро умутити. Оставити један сат покривено на хладном месту. Од ове масе обликовати куглице величине трешње и ређати их у корпице од папира. Куглице посути просејаним прахом какаоа и оставити да се охладе.

Naravno u spostvenoj adaptaciji... ovo je previše maslaca...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zakk

Ustvari, čemu odlaganje. Odmah ću.

Melkor

Svrati po Hemitore kada zavrsis :)

PS. I ne stedi na maslacu  :lol:
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

zakk

E vidiš!
Ima maslaca već dovoljno u čokoladi za mešnju :/

scallop

P.S. Melkor te je dobro savetovao. Opet ćeš sve da zabrljaš.

Milosh

Znači večeras svi kod zakka na kafene kuglice? Dobra ideja!
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Nightflier

Mi upravo tamanimo most excellent krempitu.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

zakk

Quote from: Milosh on 06-10-2011, 18:41:25
Znači večeras svi kod zakka na kafene kuglice? Dobra ideja!

Nenene, večerašnja žurka je kod Radmila.

A maslaca mogu da dodam u toku priprema, dok se ovo sve užasno sporo greje :/

zakk

Elem, ja sam kreten pa sam morao da dodam i đumbir i kari i biber. Steže se.

Inače koristim ovu aparaturu:

Spora je al kad se zaukta drži 40 odnosno 65°C (navodno) što je zgodno za ovakve akcije. A pošto sam nestrpljiv čokoladu prvo načnem u mikrovalnoj pa je u ovome održavam. Teoretski moglo bi i samo sa mikrovalnom al morate da pazite da se ne presuši (što je razlika od 10 sekundi) i posle da brzo razlivate u modle. Ja nisam spretan toliko pa...

scallop

Miloše, čeka te tvoja flašica. 8)

Mims

Quote from: zakk on 06-10-2011, 20:00:58

A cimet????
sheep happens.

Milosh

Quote from: Mims on 06-10-2011, 20:56:08
Quote from: zakk on 06-10-2011, 20:00:58

A cimet????

U cimet će ih posle uvaljati! (ako mene pita)
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

pokojni Steva

Jao ljudi, taj slatkiš zvuči kao prednapregnut beton. Nisam za umerenost, ali od klot sapunjare, bezleba, oće se latinska bolest pokrenuti.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Mims

Nadajmo se da je sve u redu, i da zakk nije dodao još neke sumnjive začine, koji su onesposobili dalje izveštavanje o sudbini kafenih kuglica.
sheep happens.

Melkor

Video sam ih! Kafene kuglice tj. zvezdice, mislim. Ali, zakk mi nije dao da ih probam. A nije hteo ni deci da da, iako su ga tuzno gledala... Doduse, scallop ih je dobio, mada je zakk pokusavao, bezuspesno, da pokupi dokaze... hmmm...
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

pokojni Steva

Ćuti, ti i deca ti ste možda srećkovići. Šta ako kušačima sjutra izraste nešto, a ne mislim samo na treće oko!
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

Krstili smo se večeras - Zakk je napravio izvrsnu hot čokoladu. Moraću da mu tražim recept. Zalivali smo crnim italijanskim vinom. Dobra kombinacija. Isplati se zvati goste četvrtkom. Vidimo se opet. :lol:

zakk

bogme odlično je bilo :) Naročito sam se sladio makedonskim kačkavaljem!!!1

Melkor

Večeras otvaranje Kluba-galerije čokolade   A. M.      | 11. 10. 2011. - 13:21h   | Foto: Ilustracija
  Klub-galerija čokolade biće otvorena večeras u 19 sati u Bulevaru kralja Aleksandra 24, u organizaciji galerije čokolade Premier i izdavačke kuće Portalibris.
Ljubitelji čokoladnih poslastica moći će da uživaju u ukusima ovog slatkiša, ali i da budu deo humanitarnih akcija.

Među članovima kluba nalaze se i brojne ličnosti iz sveta glume, muzike i novinarstva, koji će večeras sa prisutnima podeliti svoju strast prema čokoladi, čitaće odlomke iz ,,Čokoholičarke" i položiti slatku zakletvu privrženosti Klubu.

:) u ime svih nas... :)

Mariana Dan

Scallop i ostali, ovo je jako jednostavan slatkiš, a bogovskog ukusa.

Nugat kolač

Kore :
300 g lešnika, 120 g plazme, 60 g šećera u prahu, 200 g čokolade, 125 g putera, 4 jaja.

Posebno izmiksati u blenderu lešnike, plazmu i čokoladu. To sjediniti i dodati 10 g šećera u prahu.
Odvojeno umutiti ostatak šećera u prahu, puter i žumanca.
U sjedinjenu smesu dodati umućena belanca.
Koru peći prvo na 120 stepeni, a zatim smanjiti temperaturu i peći oko sat vremena (više sušiti).

Ohlađenu koru preseći na pola i filovati sl. filom :
Rastopiti na pari 50 g čokolade, 250 ml slatke pavlake, i kada se prohladi
izmešati sa 150 g nutele ili eurokrema, filovati kolač i po želji ga ukrasiti seckanim lešnicima.
Bog voli da dodiruje stvari kroz naše ruke

scallop

Mnogo dobro zveči dok se čita. Naročito kora.

Mariana Dan

Švajcarski uskršnji kolač od šargarepe

(od Švajcarkinje Hajdi)

5 krupnih jaja, 250 g žutog šećera, 250 g sitno strugane šargarepe, 250 g mlevenih lešnika (ili oraha, u našoj verziji), 1 limun, 80 g brašna (4-5 kašika), kašičica praška za pecivo, malo soli.
Peći u užem i dubljem plehu, 50 minuta na 180 stepeni. Žumanca umutiti sa šećerom, dodati brašno, lešnike ili orahe, sitno rendanu i rukama dobro oceđenu šargarepu, prašak za pecivo, sitno rendanu koru i sok od limuna.
Belanaca umutiti posebno, sa malo soli i lagano umešati u masu.
Ispečeno posuti šećerom u prahu ili istanjenim marcipanom, ako volite..

Napomena :
ovde mora da se bude strašno vešt sa pečenjem, inače kolač ne bude dobar.
Ja vise volim da razlijem ovu masu u običan pleh, u visini od 1,5 cm i da kolač sečem na kocke, brže se ispeče i sigurna sam da u sredini nece biti nepečen.
Kolač je vrlo lep i kada se koriste sitno rendane mlade tikvice.
Miriše na limun i lešnik, nije kaloričan, a najbolje je praviti ga sa integralnim brašnom.

Stipan

Molim kopirajt!!! Nekome se moj doprinos Srpskom pravopisu u vidu pogrešne upotrebe reči "zveči" mnogo dopala!

Mariana Dan

Quote from: scallop on 20-10-2011, 22:01:54
Mnogo dobro zveči dok se čita. Naročito kora.

Veruj mi da je fil najbolji.
Ja sam odustala od onih starih reforma filova od dvanaest
žumanaca na pari, otkako sam otkrila ove sa ukuvanom slatkom pavlakom.
U stvari, i ne treba da provri, samo da se sjedini, da bude toplo, a ne vrelo.

Za fil za tortu samo sačekaš da se ohladi,
pa mikserom dva tri puta zvrrr-zvrrr dok ne postane penasto.
Odličan fil.

Ima raznih varijanti tog fila od pavlake i čokolade.

scallop

Meni, ipak, kore. Filove inače pravimo potpuno drugačije. Taj kolač od šargarepe smo nekad pravili kao kuglice, pa uvaljane u kristal šećer.

Stipane, da oko kopirajta prvo proverimo krštenice?

Mariana Dan

Evo, još ovo, za večeras.

Topla čokolada

(za 6 šolja)
100 g kvalitetne crne čokolade i 100 g mlečne čokolade
iseći na komadiće.

Pola litra punomasnog mleka sipati u šerpu i dodati
250 ml vode i 20 g kvalitetnog kakao praha, zrnce soli (pojačava ukus čokolade).

Čim počne da vri, dodati čokolade, i uz stalno mešanje kuvati  na maloj temperaturi dok se sve ne sjedini, najbolje na pari.

Procedite napitak kroz sitnu cediljku u drugu šerpu i služite toplo, u staklenim soljama.Ako volite, odozgo dodajte šlag i pospite ga gorkim kakaom.

Mariana Dan

Quote from: scallop on 20-10-2011, 22:23:00
Meni, ipak, kore. Filove inače pravimo potpuno drugačije. Taj kolač od šargarepe smo nekad pravili kao kuglice, pa uvaljane u kristal šećer.

Kakav kopirajt, o čemu pričate?

Mariana Dan

Quote from: scallop on 20-10-2011, 22:23:00

Ma to je drugo, to su one nepečene kuglice od šargarepe sa kandiranom narandžom ili seckanim orasima,
ili od dunja. Ovo je običan pečen kolač uz kafu, ovakav otprilike.

[

Ko je blesav, može slatku pavlaku odozgo, ili čak šargarepice od marcipana, ali nema potrebe ako nije Uskrs,
najlepši mi je bez ičega, uz neku dobru kafu. Ovo je recept od naše prijateljice.

scallop

Ovo je lepo. Ja sam mislio na te sirove.

Stipan veruje da je on izmislio "zveče" umesto "zvuče".

Mariana Dan

A, sad mi je jasno.  :)
Ja sam uvek nekako bila zadužena za slatki deo ručka, pa imam zanimljivu kolekciju recepata, mada u poslednje vreme više to ne radim. Nemam volje.  :(

Mariana Dan

Jabuke

Pita od jabuka
E ovaj recept nemam zapisan, pravim pitu od oka, ali probaću da verno prenesem kako. Super je za ovaj narod koji posti, ne košta ništa, a divnog je ukusa.

Sastav: pola kilograma tankih kora za pitu, kilogram kiselijih jabuka, šećer, vanilin šećer, malo karanfilića u prahu i cimeta, kisela voda, ulje, šaka do dve drobljenih ili seckanih oraha.
Ko se zdravo hrani, može da zameni žutim šećerom, integralnim korama, hladno ceđenim uljem, a ko voli, i rastopljenim puterom, imaće finiji ukus.

Oljuštiti jabuke na krupno, i što je najvažnije, ne cediti ih od soka, dobro začiniti muskatnim orahom, cimetom, vanilom, zasladiti po ukusu, dodati malo ulja, orahe i sve lepo rukama izmešati. Ništa ne može da zameni avan, jer će samo tako orasi ili lešnici pustiti svu aromu, mnogo je bolje od seckanja ili drobljenja u blenderu.

Uzimati po tri kore, svaku poprskati mešavinom ulja i kisele vode, ali kad se ređaju kore, pazi se da ne budu skroz slepljene, nego se filuju malo nabrane, izgužvane, da vazduh uđe unutra i pita lepo naraste.
Tek na treću koru stavi se podosta fila, ali ni previše, da rolna ne pukne, i sada se urolana pita ređa u pleh i odozgo poprska mešavinom ulja i kisele vode.

Najbolje je pustiti je 10 minuta na toplom, pa tek onda peći.
Ovoj piti ne treba nikakav šećer u prahu preko.

Isto ovako može da se spremi od tikvica, ali tada obavezno dodati koru i sok od jednog limuna, samo je tada lepa.

Kako makrobiotičari peku jabuke.

Jabuke lepo oprati i dobro obrisati krpom, ne smeju biti vlažne. Iseku im se gornje kapice, i svaka se jabuka poprska prstohvatom morske soli, pa se poklopac vrati nazad. So će učiniti da jabuke, bez ikakvih dodataka, postanu slatke kao med. Super je za ljude na dijeti, ili za čiraše ujutru.

Mariana Dan

Cherry bombone

Pola kilograma višanja iz kompota (ili kratko prokuvanih u šećernom sirupu) a još bolje kandiranih,dobro ocediti i pustiti da odleže celu noc u cherry brandy-ju.

200 gr najbolje crne čokolade rastopiti na pari, dodati kašiku ulja ili malu grudvicu putera,
kuvarskom četkom premazati papirne korpice dva puta (sačeka se da se prvi namaz stegne, pa još jednom) što je moguce ravnomernije i pustiti da ova osnova na hladnom očvrsne.

U svaku korpicu od čokolade dodati po 3 višnje dobro
natopljene alkoholom.

Drugih 200 g čokolade rastopiti sa 50 g putera i kad izmaknete sa pare, brzo dodati 2-3 pune velike kašike prah sećera dok ne postane penasto, uz brzo mešanje. Punite svaku korpicu sa višnjama do vrha, najbolje špricom.
Kada se sve dobro ohladi, pažljivo skinite papir.

Ako nemate liker u kući, višnje se mogu potopiti u bilo koje žestoko pice
u koje stavite kristal šećer.

Slatkiš je žestokog ukusa i muškarci ga obično vole više od žena.
Smislila ga je jedna moja poznanica, a ja doradila.
I spremajte ga zimi, kad je hladno, inače ćete plivati u čokoladi.
Mnogo su bolje nego kupovne, jer se stavlja bolja čokolada.

Dr00d

Quote from: Tristran Trn on 21-10-2011, 10:32:49

Jaooooo kako bi sad zveknuo ove pite!!!
Što li zavirih u ovaj deo foruma...  :x
There's no saint like a reformed sinner.

lilit

Marzipan aus Liebe ili Confessions of a Lübeck Marzipan addict.  :lol:

Jevtro, have a look! Da, da, tvoje je ono na vrhu. :)

http://instagram.com/p/N3OlEDxgE9/

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Barbarin

Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Mme Chauchat

Father Jape

Oću da volem marcipan!  :cry:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

lilit

pa oćeš. ovaj ne može da se ne voli. mene je preobratio u vernika!
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.