• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Kako ste se izjasnili na popisu?

Started by Nightflier, 05-10-2011, 01:32:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Anomander Rejk

Quote from: Lom on 06-10-2011, 11:40:12
Evo kako je izgledao dijalog između popisivačica i mene.

JA
Dok ne nastavimo s pitanjima, izvolite kafu i kolačiće.

PRVA POPISIVAČICA
Došli smo dakle do etničkih obeležja. Nacije, jezika i veroispovesti. Recite mi prvo naciju.

JA
Reći za veroispovest, pa čak i jezik da su etnička obeležja je stravična greška u metodologoji.

DRUGA POPISIVAČICA
Nismo mi to sastavljale gospodine.

JA
To ne menja stvar.
Što se nacija tiče, ja ne priznajem podelu homo sapiensa na nacije.
Svi smo jedna vrsta i priznavanje nacija je trik uvod u nacionalizam, koji je uvod u ratove i ostale bedastoće.
Jezik i državljanstvo sasvim su dovoljne stavke jer...

DRUGA POPISIVAČICA (nestrpljivo)
Dakle ostavljamo prazno?

JA
Nek bude.

PRVA POPISIVAČICA
Jezik?

JA
Smatram da trenutno nemamo najsrećniji naziv za jezik, kojim govorimo.
Srpski nije najsrećnije rešenje jer njime ne pričaju samo Srbi.
Time smanujemo veličinu jezika, a time i njegov značaj u svetu.
Srpskohrvatski je opet termin, koji ne obuhvata Bošnjake i Crnogorce...

POPISIVAČICE (nestrpljivo uzdahnu)

JA
Jugoslovenski opet nije srećan termin jer Slovenci i Makedonci imaju sopstvene...

DRUGA POPISIVAČICA (uzdah)
Dobro, dobro da požurimo...

JA
Nemojte. Kafa je još vruća.
Dakle, treba naći nov idealniji termin, koji bi obuhvatio sva četiri naroda.
Iako ja narode ne priznajem, oni su kao ustavne kategorije još uvek realnost.
MTV Adria misli da je zajednički imenitelj adrijanski - ali nemaju Jadran Srbi i Bošnjaci.
Zato je idealan termin DINARSKI. Sva 4 naroda imaju planine dinaroide.

PRVA POPISIVAČICA
Da upišem dinarski?

JA
Prerano je za to. Upišite srpski.

PRVA POPISIVAČICA
Veroispovest?

JA
Znate tu sam vrlo specifičan. Niti sam potpuni materijalista - ateista,
a svakako nisam ni pristalica ovog mračnog, nehumanog,
konzervativnog i naučno negatorskog hrišćanstva.
Jedinu teoriju o ,,metafizičkom'' koju cenim jeste ona Nikole Tesle kao i osnovni
zakon fizike (Energija je neuništva. Ne može nastatni iz čega ni uništiti već samo prelaziti iz jednog oblika u drugi)
Jedno je kad me o životu posle smrti ubeđuje popupismen pop, a drugo kad to čini jedan Tesla.
Moja filozofija je zapravo teslanstvo.

DRUGA POPISIVAČICA
Da upišemo teslanstvo? Kult Nikole Tesle?

JA
Jok. To ipak treba da ostane samo filozofski koncept, a ne religija. Ipak stavite nereligiozan.

DRUGA POPISIVAČICA (uzdah)
Ali gospodine ne morate nam sve objašnjavati. Mi smo došle da upišemo kratko.
Onako kako nam vi kažete. Ok?

JA (za sebe)
Svašta! Dobile ste kafu i fine kolače, a 'oćete tek tako da izbegnete smaranje?
E ne može.
Lomi, tvoj način muvanja je vrlo... specifičan  :mrgreen: . Nisam samo siguran koliko je
efikasan  :evil:
Tajno pišem zbirke po kućama...

pokojni Steva

Znači kao što je bilo i predviđeno, Bata je ustaša a Epi osto suv makar što je tolke gajbe obišo.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Nightflier

Quote from: Bata Živojinović Karan on 06-10-2011, 22:20:02
Nightflier, šta si se ti našao prozvan? Uostalom, bole me uvo, pišem šta mislim. Ko je našao da oštri kvaziintelektualne zube na popisivačima je za mene dno dna, pa da mi je rođeni ćale.

Pa prozvao si me kad si srao po new age religijama. Premda, slažem se glede toga sa oštrenjem kvazi-intelektualnih zuba.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Albedo 0

Nikoga nisam lično prozivao. Uopšte ne pratim ko je rekao već šta je rečeno.

Boban

Popisivač koji je mene popisivao, tih pola sata su mu bili najneprijatnijih pola sata u životu.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Plut

A šta se dešava ako te nikad nema kodkuće? Ostave ljubavno pismo?

tomat

Quote from: Plut on 07-10-2011, 00:18:37
A šta se dešava ako te nikad nema kodkuće? Ostave ljubavno pismo?

trebalo bi da ostave pismo sa vremenom sledećeg dolaska. ako ti ne odgovara to vreme, trebalo bi da na isti način saopštiš popisivaču vreme koje tebi odgovara.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Anomander Rejk

Ostavi se cedulja, sa vremenom kada će opet doći, nekoliko puta ako treba, ako ni tad, ako je neko odsutan , ima i neki naknadni rok od 15-18og tako nešto, kad se sam može prijaviti.
Iskreno, najodvratniji su mi oni koji ne smeju pisnuti protiv vlasti, samo sede kući i kukaju, nikakve proteste ni zahteve na ulici ne bi podržali, razbežali bi se čim bi videli pendrek u policajca, država ih muze na sve načine, al se prave neko mudo kad im stigne popisivač, da eto imaju i oni nekad osećaj važnosti.

pokojni Steva

E, neka si im sad sve rekao u oči!

Plut

Slušam juče priču očajne unuke koja nije više znala kako, preko telefona, babi da objasni da kaže popisivačima da dodju ponovo popodne, kad se ova vrati s posla. Kaže baba, komšiju pitali kolika mu je površina kuće, neki lik iz vodovoda joj rekao da on ima mali stan pa su mu tražili samo broj lične karte. Boji se baka, ne zna gde su joj papiri od kuće, deda na selu, nema njegovu ličnu kartu, neće da joj uzmu kuću posle.

pokojni Steva

Anomander Rejk

Ma i ne znaju svi površinu kuće ili stana, ali barem okvirno nešto najpribližnije svako zna.
Neće se niko hapsiti ako ima 53 kvadrata, a rekao je oko 50.
Ima stvarno glupih pitanja- tipa mesto stanovanja majke kada je lice rođeno. Ne znam koji će im to đavo.

mac

Ja nisam bio kod kuće i popisivačica je dobila većinu mojih podataka od cimera, i na kraju obrasca ubeležila da je dobila podatke od druge osobe. Srećom, popisivačica se vratila, a ja sam stigao pre 20h, i ispravio neke pogrešne podatke, i dopunio ostale. Tada je popisivačica prepravila krajnju belešku da glasi da su podaci dobijeni direktno. Jedan od pogrešnih podataka je bila veroispovest, jer me je cimer prijavio kao pravoslavca, vođen logikom da su svi Srbi automatski pravoslavci. Kad sam popisivačici rekao da sam agnostik (i izdiktirao joj slovo po slovo, i objasnio šta to znači) bez problema je prepravila podatak. Fora je da u ta tri kritična polja ne sme da bude intervencije, pa će popisivačica morati da prepiše moje podatke na drugi obrazac. Mislim da neće biti "grešaka" u prepisu, žena izgleda kao normalna osoba, ali nemam načina da to proverim.

Drugi pogrešan podatak je upravo ovo mesto stanovanja majke. Prvo su u mom pasošu videli da sam rođen u Beogradu, pa su zaključili da mi je majka tad i živela u BG, ali moša, roditelji su živeli u Smederevu. Majci se nije sviđala smederevska bolnica, te davne sedamdeset i neke.

Plut

I zašto je bitna šifra delatnosti i ime firme u kojoj radi taj koga popisuju? Mislim, ajd za šifru nekako i mogu da smislim objašnjenje, za ime nikako. Takođe, zašto je potrebno i ime firme u kojoj si nekad radio, makar da ona više ni ne postoji?

mac

Eto idealnog načina da provere da li firme prijavljuju svoje radnike. Mene nisu pitali za nekadašnju firmu nego za sadašnju.

Plut

Da, i meni je to palo na pamet. Popis i tome služi?
Mene nisu pitali ništa jer ih još nisam videla, samo prepričavam šta sam čula. A pitanje o nekadašnjoj firmi, valjda, postavljaju onima koji trenutno nisu zaposleni.

Anomander Rejk

Lično, mislim da su njima i važnija ta ekonomska pitanja, vlasnička i sl, nego ona tri čuvena oko kojih se nadigla dreka, zbog nekog političkog konteksta.

HAL

Quote from: Boban on 07-10-2011, 00:16:59
Popisivač koji je mene popisivao, tih pola sata su mu bili najneprijatnijih pola sata u životu.
Porke ombre, šta si im radio?

Plut

Ako se ne varam, popis služi da se nešto popiše i vidi kakvo je trenutno stanje. Ok ako se posle može neka strategija praviti da bi se stanje popravljalo (nešto slično tvrde u reklami). A koja je firma prijavila radnike i tsl... pa time se bave inspekcije, a ne nekakvi popisivači.

dunja

Quote from: Boban on 07-10-2011, 00:16:59

Je l to svima tako kad dodju  ili samo popisivacima?
Budite obazrivi kada sudite o tudjoj pameti.
Nisu glupi svi koji su pametniji od vas.

Dusko Radovic

Stipan

Quote from: Bata Živojinović Karan on 06-10-2011, 22:20:02

Stipane, ne seri, života ti, poslije Vojvođana možemo samo da čekamo da se neko po nacionalnosti izjasni kao bravar, pošto je to na tom logičkom nivou.

Vojvodina je naziv za zemlju pod vlašću Vojvode. Ne za narod, naciju ili bilo kakvu etničku skupinu, kao ni za religiju. Ko se izjašnjava kao Vovođanin jednostavno jeste budala.

Inteligentniji su oni koji se izjašnjavaju kao džedaji, hobiti ili Indijanci, to bar ima nekog smisla. Vojvođanin kao nacionalna pripadnost je vrhunac idiotizma.

A što me vučeš bre za jezik Bato? Opet dovodiš u pitanje moju inteligenciju?
Ajd' ovog puta da preskočimo čašćenje (mada mi to teško pada) tek da ne prljamo temu.

Analogija Vojvođanin-bravar je slična onoj Srbin-svinjogojac. Najobičniji bezobrazluk.

Da li je Vojvodina prozvana po grofu ili vojvodi je sporedno.
Radi se o teritorijalnoj celini, geografski i privredno specifičnoj, sa stanovništvom čiji veliki deo oseća pripadnost upravo Vojvodini kao takvoj.

U raznim istorijskim periodima Vojvodina je bila deo raznih državnih tvorevina, često i podeljena između njih.
To ništa ne menja u svesti ljudi koji je osećaju kao jedini oslonac posle sveg zla koje smo preživeli i kroz koje i nadalje prolazimo. 

Raspadom stare države postalo je vrlo uputno izjašnjavati se po nacionalnoj pripadnosti.

Naravno da svako može biti Rusin, Mađar, Hrvat, Slovak pa, u krajnjoj liniji, čak i Srbin pravoslavac, zašto da ne?
Ali može sasvim legalno biti i Vojvođanin. I to je kraj diskusije.

Budi ti brate džet ili džedaj, meni je svejedno. Meni ostavi pravo da budem Vojvođanin.

HAL

Quote from: Stipan on 07-10-2011, 04:32:13
sa stanovništvom čiji veliki deo oseća pripadnost upravo Vojvodini kao takvoj.
Taj osećaj je veštački stvoren, jer ne može da se u realnom podupre. Pao si na dobru smišljenu manipulaciju razvodnjavanja srpskog naroda. Svaka taktika razdeljavanja uvek počinje od jezika. Jer ako u glavi imaš jezičnu podelu, jeziku na kome razmišljaš, onda je pola posla urađeno. Primeri iz prošlosti, preimenovanje srpskog jezika u hrvatski, a iz skorašnje cela situacija oko Crne Gore.

Posledice tvog "prava" ćeš videti vrlo brzo, nadam se pre nego što bude kasno.

Stipan

Jasno da ću videti - čim nas prodate kao što ste prodali i Kosovske Srbe....

pokojni Steva

O kakvoj podeli jezika ovaj tlapi?! Dal je iko pomenuo preimenovanje srpskog jezika u vojvođanski? Jedina podela kojoj se bližimo je podela teritorija :-)

Stipan

Jest, i to ekspresnom brzinom.

mac

Quote from: Plut on 07-10-2011, 01:21:55
Ako se ne varam, popis služi da se nešto popiše i vidi kakvo je trenutno stanje. Ok ako se posle može neka strategija praviti da bi se stanje popravljalo (nešto slično tvrde u reklami). A koja je firma prijavila radnike i tsl... pa time se bave inspekcije, a ne nekakvi popisivači.

Pošto na obrascu imaju moju adresu, i adresu moje firme onda mogu da utvrde koliko i kojim pravcem putujem svaki radni dan. Imaju čak i podatak da autobusom idem na posao. To sve im omogućava da utvrde protok u svakoj ulici u gradu, što sigurno može biti od koristi, recimo pri odluci gde treba izgraditi novi most.

Nightflier

"Vojvodina" nema nikakve veze ni sa kakvim "vojvodom". Njen formalni naziv bio je "srpsko vojvodstvo" i odnosio se na njenu krajišku ulogu - to jest, ulogu vojne granice i odbrane od Turaka. Mislim, pobogu, pa to se uči u osnovnoj školi.
First 666

pokojni Steva

Vojvoda Stevan Šupljikac?! Dobro, titula mu je bila vrlo prozaična i ne baš dugotrajna.

HAL

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 07-10-2011, 10:26:56
O kakvoj podeli jezika ovaj tlapi?! Dal je iko pomenuo preimenovanje srpskog jezika u vojvođanski?
Nije, ali samo propagiranje termina Vojvođanin je dovoljno i veoma maliciozno delanje.
Koliko je ta jezična podela delotvorna, Stipan potvrđuje odmah nakon mog odgovora. 

Quote from: Stipan on 07-10-2011, 10:11:01
Jasno da ću videti - čim nas prodate kao što ste prodali i Kosovske Srbe....
A ko smo to "mi"?

Stipan

E moj Hale, ponekad je potrebno upotrebiti i mozak da bi razumeo Stipana.
Aj' samo ti polako. Kad porasteš, kašće ti se samo...

Nightflier

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 07-10-2011, 11:46:03
Vojvoda Stevan Šupljikac?! Dobro, titula mu je bila vrlo prozaična i ne baš dugotrajna.

Pa da, ali Šupljikac je izabran za vojvodu od strane naroda. Dakle, njegova uslovno rečeno titula proističe iz narodne volje i služi tome da poveća legitimitet Srpskog vojvodstva, a ne obratno. U klasičnom feudalizmu, status određene teritorije zavisi od njenog feudalnog gospodara.
First 666

дејан

ма НФ, зашто се уопште мучиш?!
...barcode never lies
FLA

pokojni Steva

Mogu ja, mogu ja! 'Mi' ste zadušne babe iz KUD Narikača za svim i svačim srpskim.Pride, kolko znam, Stipan je Srbin, ja, tu i tamo,ali dominantno Srbin (slava Sveti Nikola i tako to), deda farbo kuću u plavo (za kontrast komšija Peterovoj zelenoj), valjda sam prvi u familiji koji češće piše latinicom, imam ćiriličnu bibliju, na popisu 1812. smo upisani kao ispovedajušči. Oš još? Samo se 'mi' ne brigajte za vojvođansko srpstvo, preživeli smo celi jezuitsko unijaćenje pa ćemo, daće Bog, preživeti i ovaj krug.

Stipan

Pa zaista Dejane! Zašto se vi uopšte toliko mučite oko Vojvodine?

Meho Krljic

Pa, ubiramo dosta poreza odande  :lol:

дејан

'ел ти то мени персираш?
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Stipan

Jok, ali u zbiru sa NF-om već činite množinu.

O ovom Mehi što se ubacuje kad ga najmanje očekujem da i ne pričam... 

pokojni Steva

NF je pozitivan lik, njega ne računam u 'mi' :-)

Meho Krljic

Quote from: Stipan on 07-10-2011, 12:47:25
O ovom Mehi što se ubacuje kad ga najmanje očekujem da i ne pričam... 

Pa, ja sam samo hteo da pojasnim zašto bi se iko iz ostatka Srbije "mučio" oko vojvodine, to jest možda imao stav da separatističke tendencije u pokrajini mogu da imaju negativne implikacije na njegovo blagoutrobije.

Na kraju krajeva važi i obrnuto...

дејан

нисам приметио да је НФ писао о мучењу ни о свом ставу гледе, ја слободно могу рећи, ваших жеља
нисам приметио ни да сам писао о сопственом ставу да би ти могао да ми импутираш мишљење о вашим жељама па ме прикључиљш онима који им се противе.

оно што би могао да ми накачиш је да сам се лошем изразио о елементарном непознавању историје људи који су писали на овом топику до сада, што НФ није урадио.

паранојо из раја си изашла.

хм, можда је то због ћирилице, знао сам да ће ми кад тад доћи главе.
...barcode never lies
FLA

tomat

kod mene nikako da stignu popisivači. u nedelju sam dobio informaciju da su stigli do 2. sprata (ja sam na osmom). izgleda su tu naleteli na Lomija  :lol:
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

HAL

Quote from: Stipan on 07-10-2011, 12:24:10
E moj Hale, ponekad je potrebno upotrebiti i mozak da bi razumeo Stipana.
Aj' samo ti polako. Kad porasteš, kašće ti se samo...
Pogrešno si me razumeo, ja imam potpuno razumevanje za tebe, i ostale koji su pali na veštu manipulaciju. Da nemam, odavno bih skočio u neki jarak, ili se zavukao u pećinu i nikada iz nje ne izašao.
Ono što sam ja želeo, je da iz tvojih usta čujem kako izgovaraš tu podelu, ništa više. I kada sam već tu, da odmah kažem da nismo "mi" prodali svoj narod na jugu, al snosimo zajedničnu odgovornost za to, i "mi" i "vi" zato što smo vlast dali onima koju su prodali sve što se moglo prodati bez ikakvog srama.

Stipan

Quote from: дејан on 07-10-2011, 12:28:58
ма НФ, зашто се уопште мучиш?!

Zbog ovoga.
NF je govorio o poreklu naziva "Vojvodina", i moja primedba se odnosila samo na to i ništa drugo.

I ko je sad ovde paranoičan?!

дејан

...barcode never lies
FLA

Stipan

Huh, otkud sad Hal?

Ma prodali ste "Vi" svašta i prodavaćete još.
"Mi" nismo trgovci. "Mi" smo pre u kategoriji "roba"...

HAL

zakk

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 07-10-2011, 12:31:08
Mogu ja, mogu ja! 'Mi' ste zadušne babe iz KUD Narikača za svim i svačim srpskim.Pride, kolko znam, Stipan je Srbin, ja, tu i tamo,ali dominantno Srbin (slava Sveti Nikola i tako to), deda farbo kuću u plavo (za kontrast komšija Peterovoj zelenoj), valjda sam prvi u familiji koji češće piše latinicom, imam ćiriličnu bibliju, na popisu 1812. smo upisani kao ispovedajušči. Oš još? Samo se 'mi' ne brigajte za vojvođansko srpstvo, preživeli smo celi jezuitsko unijaćenje pa ćemo, daće Bog, preživeti i ovaj krug.

Pričaj mi još o ovome! Ne znam te simbole. Meni kuća bila zelena al kapija plava :D

Nedavno sam se naučio šta znači metla zataknuta za nešto pred dvorištem ili kuću :)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Da slikaš ti nama to o 1812?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

Erdeljanović, Srbi u Banatu, ohne fotke.