• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 11 - zadatak

Started by Boban, 19-10-2011, 01:20:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Radmilo smislio, sve piše jasno, treba se samo malo usredsrediti.

"Ovoga puta nećemo pisati iz prvog lica, tek da vidimo kako se menja ispis sa premeštanjem tačke gledišta. Središnji motiv je perpetuum mobile. Može se postaviti kao prošlost, sadašnjost, budućnost, mogućnost, izvesnost. Glavni lik, kome smo dali određeni karakter, deluje suprotno svom karakteru, ali prihvatljivo za čitaoca."

Ostalo uobičajeno: 6000 karaktera (računajući i beline) maximum, rok 1. novembar do ponoći, šalje se meni na PP ili na mejl znaksagite@yahoo.com
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Savajat Erp

Fuck, стварно је то урадио....ех, шта се ту може...
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Boban

Niste mi verovali da ću da uradim?!
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Savajat Erp

Josephine

Ovo su, u stvari, dva zadatka. Odaberi jedan, zbunjujuće je i smara. Čak i mene...

angel011

Za one koji cvikaju od nauke, može li kao perpetuum mobile da posluži Sampo? I on, jednom pokrenut, stvara ni iz čega.
We're all mad here.

Džek

.......

Izbrisao post koji sam već postavio :(

Sry.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Josephine

Quote from: angel011 on 19-10-2011, 22:02:59
Za one koji cvikaju od nauke...

A za one koji cvikaju od radionice?

Džek

Bosanski lobi vojvođanskog klana prilikom redovne konferencije. Na dnevnom redu diskusija o zadatku.
Anomander i Džek.

Mica Milovanovic

QuoteIzbrisao post koji sam već postavio

Ne brini. Ako budemo dovoljno dugo čekali, sigurno će se atomi u vasioni još jednom poređati u odgovarajućoj konstelaciji da prenesu tvoju poruku... Klarkovi (valjda su njegovi) majmuni neprestano kuckaju...

S druge strane, izmisli perpetuum mobile, pa ubrzaj proces.
Mica

Stipan

Quote from: Džek svih zanata on 21-10-2011, 21:42:18
Bosanski lobi vojvođanskog klana prilikom redovne konferencije. Na dnevnom redu diskusija o zadatku.
Anomander i Džek.

xrofl xrofl xrofl

Josephine

Quote from: Boban on 19-10-2011, 01:20:11
Glavni lik, kome smo dali određeni karakter, deluje suprotno svom karakteru, ali prihvatljivo za čitaoca.

Može li scallop da pojasni uslove za citirano? Mislim da je neophodno reći da karakter ima sasvim određenu psihološku definiciju...

scallop

Dobro, ako zaista misliš da treba pojasniti. Ako smo odabrali perpetuum mobile kao motiv, onda treba imati u vidu i lik koji treba da iznese priču. Motiv, sam po sebi, ne nosi priču. Priču nosi ono što se nekom dogodi u uslovima kad deluje motiv. Cilj je da na lik/likove koji odigravaju priču, motiv ima bitan uticaj. Želja je da se on/ona/oni odlučuju na nešto što nismo nagovestili postavljajući lik, a ćitalac to mora da prihvati. Možda izgleda komplikovano, ali nije.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Dakle, cilj ove radionice je dobra karakterizacija iz trećeg lica.

Iz čvrsto postavljenog psihološkog profila, potrebno je da junak napravi iskorak, ali uverljiv/prihvatljiv (što zavisi od uverljivosti situacije koju pisac postavlja). Taj iskorak treba da bude podstaknut nekom situacijom, u uslovima kada lik ima sasvim određenu motivaciju koja ga pokreće, a koju postavljamo na početku (jer je motivacija deo karakterizacije).

Znači, situacija je ta koja ima najveći uticaj na promenu ponašanja junaka/inje? To govorite? I to treba da nam izgleda uverljivo, sa stanovišta postavljenog karaktera (motivacije) lika? Perpetum mobile je tu kao lajt motiv?

Možda da naglasimo, onda, da autori ne smeju da lažu sa stanovište pripovedača, i da svoj lik namerno opisuju suprotno onom što jeste, da bi se na kraju ispostavilo kakav je zaista kada se "namesti" pomenuta situacija.

Lik mora da bude istinito postavljen kao karakter, a fokus pisaca treba da bude na situaciji koja će uticati da lik odreaguje suprotno sopstvenom karakteru (motivaciji). Plus perpetum mobile.

:lol: :-x

scallop

Već sam malo umoran. Jesam li ranije propustio da ukažem na bilo šta od toga što si sad napisala?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Ma ne, ne. Nemojte da se štrecate odma. xremyb Ja to samo malo varim sebi i ostalima, jer mi se čini da će mnogi posegnuti za pripovedačkim laganjem, kako bi opravdali rekciju koju čitalac ne očekuje, ili za ludilom, ili za nečim što su namerno sakrili na početku itd.
xcheers

Stipan

1. Gde se tvrdi da se mora pisati iz trećeg lica? Da se radnja ne bi vodila iz prvog lica postoje najmanje još dve mogućnosti.
2.  Zašto bi to morao biti čvrsto postavljeni psihološki profil? Delovanje suprotno sopstvenom karakteru je tako drastičan obrt da su dovoljne i blage naznake ponašanja.
3. Šta ti znači glupost o opisivanju protagoniste suprotnim od onog što jeste? Reč je o jednom postupku!
Šta ako razlozi njegovog postupka leže u nekoj njegovoj osobini koju je prethodno potiskivao? Ta varijanta je po tebi isključena?

Uostalom šta se ja i petljam, kad ionako ne učestvujem?

Josephine

1. Dobro, ti možeš da pišeš i iz drugog, četvrtog, petog i desetog lica.

2. Zato što dobijaš na uverljivosti kada čvrsto postaviš psihološki profil lika. Uostalom, vežbamo karakterizaciju junaka. Ne razumem šta znači "Delovanje suprotno sopstvenom karakteru je tako drastičan obrt da su dovoljne i blage naznake ponašanja"

3. "Potiskivana osobina"??? Upravo u tome leži izazov ovog kruga - taj termin ne postoji. Potiskivana misao, potiskivan stav, potiskivana vrednost. Osobina je manifestovano ponašanje, i samim tim - otkriveno.

Traži se spoljašnji činilac koji će da izazove efekat iskoraka iz dotad poznatog i doslednog ponašanja lika. Taj spoljašnji činilac (situacija) svakako je spregnut sa nečim unutrašnjim što okida, ili podstiče ili... Ali poenta ovog kruga nije u unutrašnjim, potiskivanim i drugim ludilima junaka/inje, već u spoljašnjoj situaciji.

Savajat Erp

Ако Стипан не учествује, нећу ни ја! Ето. 

Stipan

Ti Savajate nisi učestvovao ni u prošlom krugu, pa se svet nije srušio. Zašto bi se to desilo sada?

A ti princezo piši iz desetog lica ako si sposobna za tako nešto i ne lupetaj samo zato da mene poklopiš.

Savajat Erp

Свет се јесте срушио, само ти ниси тога још свестан. :) Ма, кењам, човече, немам ништа још увек као и прошли пут.

Quote from: D. on 22-10-2011, 18:56:36

Traži se spoljašnji činilac koji će da izazove efekat iskoraka iz dotad poznatog i doslednog ponašanja lika. Taj spoljašnji činilac (situacija) svakako je spregnut sa nečim unutrašnjim što okida, ili podstiče ili... Ali poenta ovog kruga nije u unutrašnjim, potiskivanim i drugim ludilima junaka/inje, već u spoljašnjoj situaciji.

И у све то треба углавити факинг перпетум мобиле...тема ми је ужаснија од прошле, где нисам учествовао само због лењости и делимично недостатка инспирације.

Josephine

Stipan

Ma nije ništa teško Savajate. U stvari ja sam ovo napisao za svega sat i po. Laganica...

Savajat Erp

Anomander Rejk

Quote from: Savajat Erp on 22-10-2011, 18:57:56
Ако Стипан не учествује, нећу ни ја! Ето. 
Ja sam kukao, al ću učestvovati ovaj krug  :).
Tajno pišem zbirke po kućama...

Stipan

E, ako Anomander i Savajat učestvuju, onda ću možda i ja još jedared promisliti...

Džek

Quote from: D. on 22-10-2011, 17:49:41
Ma ne, ne. Nemojte da se štrecate odma. xremyb Ja to samo malo varim sebi i ostalima, jer mi se čini da će mnogi posegnuti za pripovedačkim laganjem, kako bi opravdali rekciju koju čitalac ne očekuje, ili za ludilom, ili za nečim što su namerno sakrili na početku itd.
xcheers

D, nemoj da imputiraš ostalima ono što tebi nije jasno, pitanjima koji samo komplikuju zadatak. Meni je savršeno jasan, jer je jasno i razumljivo formulisan. Scallopov odgovor je kao strpljivo ponavljanje vaspitačice u kindergartenu:

D, ne čupaj Stipana za kosu; D, ne bacaj igračke na dečake, tvoj umiljati osmeh ne znači ništa; D dušo, ne plazi jezik Džeku...

:)

Josephine

Ne ubrajaš se ti u ostale, Džek. Ti si svojevrsni genije kog majka zemaljska i vanzemaljska dosad nije rodila.

Džek

Izgleda, svi smo genijalci, ljubila nas majka ovako pametne, sem tebe :)

Zaista, šta ti nije jasno? Priča se vrti oko onog čuda od mašine, a tvoj junak koji skače oko nje veruje da je Elvis živ, pa tokom priče i okolnosti u njojzi skonta da je ipak otegnuo papke '77-me i laganini skida odelo Kralja. Još nakalemiš tvist (recimo, sam Elvis sedi u mašini i okreće pedale) i eto ti plasmana među prve tri :)

Josephine

Nemoj, Džek. Zažalićeš.

Stipan

Nemojte, zažalićete. Oboje...

NdZodiac

Josephine

I meni je najlakše da izvučem priču na ludilo junaka. Nećemo laka rešenja. O tome se radilo u mom pitanju scallopu.

Džek

Quote from: D. on 23-10-2011, 11:49:10
Nemoj, Džek. Zažalićeš.

Pretiš meni?

Smešna si D.  Hteo sam da ne govoriš nit' postavljaš pitanja u moje ime jer ja nisam glup da ne skontam zadatak. Verujem da nije niko.
"Lako rešenje" je bila zaebancija kojom sam hteo dočarati, ilustrovati jednostavnost zadatka.

I mani se pretnji da na kraju ti ne bi zažalila, nadam se da sam bio jasan.
Ende diskusije.

NdZodiac

Džek

Ja se ne svađam, niti sam to radio. Samo sam nagovestio sudbinu onih koji prete Tigru koji stazama hodi. :)

Danas počinjem svoju priču, nadam se da si i ti nešto skontala. Eto, Stipan i Anomander takođe učestvuju. Smatram to svojim malim uspehom.

Sila je jaka u meni, Zodiac. Ne možeš joj se odupreti...

NdZodiac

Hahaha... ja ću svoju odluku doneti dan pred istek roka xD

Džek

E ajde sad lepo da me ostavite da pospremim hacijendu, usisam, operem sudove i pristavim ručak.
Onda ću da se bacim na pisanje priče koju smandrljam za 7 min... :)

NdZodiac

Usput bi mogao da pročitaš i ono što sam ti ja poslala da mi kažeš mišljenje :)

Džek

Popodne. Ako uspem da docx prebacim u doc format.

Ne kontam zašto se svi ložite na W2007?

NdZodiac

Ne ložim se, to je prva opcija za save xD... ajde poslaću ti u doc formatu :)

Josephine

Džek, pronašao si se u onome što sam pitala scallopa? Verujem da nije moja krivica što ti misliš da si glup.

Mnogi, uključujući i mene, koriste laka, "nameštena" rešenja u pričama. Radionica, između ostalog, služi da se naučimo da to ne radimo.

Pitanje sam postavila zbog sebe, da meni zadatak bude jasniji, ali i zbog drugih koji misle da imaju problem lakih rešenja.

Molim svakojake da se ne pronalaze u mojim pitanjima, radi mira na radionici.

Danas sam nervozna.

Džek

To što si ti nervozna je tvoj problem, molim te da ga ne prenosiš na mene ni ostale.
Ponašaš se kao glasnogovornik svima, a meni glasnogovornik ne treba. Kad zatreba, javiću.

Dakle, zašto bi se učili da najlakše rešenje nije najbolje? U životu jeste tako, zašto ne bi, ako bi se valjano napisala, priča o Elvisu u mašini našla među prvima, ili na samom vrhu?

Jebte, zašto komplikovati, i zašto učiti nešto po tvojim htenjima i merilima?

Uopšte nije bitno da li je lik lud ili ne, (a u mom primeru lik nije lud, nego je uveren da je Elvis živ) bitno je da se ta ludost ili ne ludost napiše pismeno, valjano, interestantno, stilski lepo izbruženo, zanatski ok odrađeno.

To je ono što treba da se uči u radionici, a ne načini rešavanja likova u zadacima.

scallop

Ostavi Džeka neka se bori sa svojim demonima. Mislim da se ti šališ, ali ako je nekome muka od zadatka, dovoljno je prekopati u sebi šta nikad ne biste uradili, pa u priči to uradite. Nisam pomenuo perpetuum mobile? Nisam? E, da , perpetuum mobile treba da vas navede da to što nikad ne biste uradili - uradite. Uh!

Džek

Quote from: NdZodiac on 23-10-2011, 13:46:19

Šalji, i mišljenje Tigra KSH će udostojiti tvoj inbox :)

Džek

Scallope, svoje demone držim na uzdi i ponekad im bacim po KiKi bombonu, zadatak sam shvatio u celosti a sada fakat odoh da pristavim mesinu u rernu. Ker zavija, valja ga nahraniti...

NdZodiac

Quote from: Džek svih zanata on 23-10-2011, 14:13:21
Quote from: NdZodiac on 23-10-2011, 13:46:19

Šalji, i mišljenje Tigra KSH će udostojiti tvoj inbox :)

Poslala :)

Stipan

Jbt. Pet minuta ne paziš na dečurliju i već se podžapaju!

Džek

Kažem ja lepo... kindergarten :)