• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 11 - novembar 2011 - PRIČE

Started by Boban, 04-11-2011, 23:24:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Za početak, Word fajl, da bacite oko, svako na svoju priču, pa da idemo dalje.

www.znaksagite.com/D/novembar2011.doc
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

NdZodiac

Savajat Erp

Послао сам Бобану жељене исправке које самприметио, за остале, јбг....ако се смилује тј. :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Mme Chauchat

Pročitala sve priče. Imam sreće: nekoliko odličnih (smejala sam se naglas, toga davno nije bilo) ali i dovoljno rđavih da ne budem baš poslednja.

Bar se nadam.

NdZodiac

pokojni Steva

Nadajte se. Nada poslednja mre, barem tako kažu.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Stipan

Ko je ta Nada?! Neka nova ženska na forumu?!

Boban

Ne možete svi biti zadnji, mada možda mnogi od vas to zaslužuju.

Stipan

Ala je ovo šaroliko!

Tek sam kod dvanaeste, a priče su u rasponu od početničkih do izvanrednih...

Ne znam ni kako da ih komentarišem. Na koju god visinu da postavim prečku, neko će biti uvređen!

Hobit

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 05-11-2011, 03:57:51
Nadajte se. Nada poslednja mre, barem tako kažu.

Šta umire poslednje... jebem li ga...

Ali, Stevo, snovi umiru prvi...

Jbg, prisilih sebe da pročitam sve priče. Ne mogu da verujem šta me je snašlo.
Da nije neka bolest???
Poremećaj ponašanja...?  :-? xdrinka

Elem, imam dva favorita... neobične priče... Ostatak, ''već viđeno''...
Šteta je to što je moj ''drugi favorit ''neizlektorisan''... odbijaju me pravopisne greške... i, ''fale zarezi'' na puno mesta... šteta.
OK, kada počne glasanje...
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

scallop

Како ти се свидела моја прича?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Uh, Scallop je učestvovao?!

Oprezno sa komentarima Stipane, oprezno...

Savajat Erp

Што? Шта ће се десити ако у коментарима незнајући опрљиш Скалопа? Порашће ти реп? :)

vimen

Zanimljivo je kako su neki autori odlučili da delimično ili u potpunosti ignorišu zadatak. Ne mogu to baš da razumem.

Stipan

Quote from: Savajat Erp on 05-11-2011, 20:03:18
Што? Шта ће се десити ако у коментарима незнајући опрљиш Скалопа? Порашће ти реп? :)

Jednom mi se to desilo. Ne pitaj Savajate, ne pitaj, ne želiš da znaš...

Quote from: vimen on 05-11-2011, 20:04:07
Zanimljivo je kako su neki autori odlučili da delimično ili u potpunosti ignorišu zadatak. Ne mogu to baš da razumem.

Postoje dve varijante. Jedna je da su toliko samouvereni da ih zadatak jednostavno ne interesuje.
Druga je da kao čitalac nisi uspeo da ispratiš njihovu ideju, ili nisu bili dovoljno rečiti da ti je prenesu.

Eto, to je ono što mogu da ti kažem iz svog višekrugovnog iskustva.

Mme Chauchat

Tzv. umetnička sloboda, ovde ojačana gnušanjem prema (para)naučno zasnovanim konceptima. Znam po sebi. :) Ali neke priče u ovom krugu jesu... zbunjujuće mnogo omašile.

angel011

Dešava se. I nastaviće to da rade osim ako Boban ne počne da diskvalifikuje takve priče.

Napišu ljudi nešto, i hoće komentare na to. I komentare će i dobiti ako im priča bude u okviru Radionice, koliko god im se zameralo da nisu ispunili zadatak - a dokle god dobijaju to što žele, zašto bi se povinovali zadatku?
We're all mad here.

scallop

Quote from: Stipan on 05-11-2011, 20:12:07

Postoje dve varijante. Jedna je da su toliko samouvereni da ih zadatak jednostavno ne interesuje.
Druga je da kao čitalac nisi uspeo da ispratiš njihovu ideju, ili nisu bili dovoljno rečiti da ti je prenesu.

Biće da je ovo. Neprecrtano.

I, nemoj da se praviš blesav, Stipane. Šta ti je falilo?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Zezam se Scallope, zezam se, ko da me ne znaš.

Šta bih ja bez tebe, uostalom...   xremyb

Josephine

Quote from: angel011 on 05-11-2011, 20:48:19
Dešava se. I nastaviće to da rade osim ako Boban ne počne da diskvalifikuje takve priče.

Zašto bi Boban gubio vreme na to? Diskvalifikovaće ih ostali učesnici radionice... Doduše, ni umetničku slobodu i originalnu interpretaciju teme ne treba isključiti.

Stipan

Ah, stigla si?

Pa, to sa originalnom interpretacijom sam i podrazumevao pod  onim da čitalac nije uspeo da isprati ideju.

Mislim da sam ga nagrabusio u ovom krugu. Ima opet da zaglavim na poslednje mesto!

Savajat Erp

Не бој се, ту сам ја...још видим да ми ништа није исправљено у причи, па ће ми се осим машења задатка приписати и неписменост (коју мање-више вешто кријем већ дуже време), но, нема везе и било је врема да фасујем место које реално заслужујем, тј. задње. Мада, био сам већ задњи у првој радионици у којој сам учествовао, али тад сам делио зачеље са два објављивана аутора, које нећемо именовати :) :)

Boban

pa nemojte glasati za priče koje su promašile temu... to se valjda podrazumeva.

Ili, hajde da napravimo preliminarno glasanje, da se odrede priče koje nisu odgovorile na temu i da se diskvalifikuju, pa tek onda da se pristupi komentarima i glasanju.

Josephine

Quote from: Boban on 05-11-2011, 22:30:34
Ili, hajde da napravimo preliminarno glasanje, da se odrede priče koje nisu odgovorile na temu i da se diskvalifikuju, pa tek onda da se pristupi komentarima i glasanju.

ne budi nevaljao.

Džek

Bolje da ne komentarišem date postove... mislim, svako je ispunio zadatak po svojoj percepciji istoga; ako je neki rad i omašio, omašio je.
Mislim da to niko ne radi namerno.

Bobanov predlog je dobar, al' medalja ima dva lica.
Kako da entuzijast zna da je ispunio zadatak?
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Josephine

doduše, trebalo je prisetiti se da je i izmena u ponašanju/karakteru junaka bila zadatak, osim perpetuum mobile aspekta

vimen

Quote from: D. on 05-11-2011, 22:35:07
doduše, trebalo je prisetiti se da je i izmena u ponašanju/karakteru junaka bila zadatak, osim perpetuum mobile aspekta

Upravo to je i najviše promašeno ili zanemareno, kako kod koga.

Plut

Mislim da bi najbolje bilo da diskvalifikujemo sve priče. Prvo čitaoce.

E da, bila su 4, ajde dobro, 3 zadatka.

NdZodiac

Quote from: Plut on 05-11-2011, 22:55:49
Mislim da bi najbolje bilo da diskvalifikujemo sve priče. Prvo čitaoce.

Ko je tebe iznervirao?

Josephine

Plut

Josephine

xremyb

Nemoj molim te, opet će Zemunac da pobesni.  :mrgreen:

Džek

Perpetuum device je, po mom kontu, bio zamka namazano postavljena da ispita spisateljsku inteligenciju učesnika.
Akcenat zadatka je stavljen na spomenuti perpetuum, u pozadini se skrivao karakter centralnog lika.

Još nisam pročitao priče, ali vrednovaću one u kojima je se junak promenio ne zarad same mašine, nego zarad psihološkog ili socijalnog uticaja iste na njega.

NdZodiac

Quote from: D. on 05-11-2011, 23:04:01
xremyb

Nemoj molim te, opet će Zemunac da pobesni.  :mrgreen:

Pa će sam svoju da diskvalifikuje xD

Hrundi V. Bakshi

Zadata tema nije ispoštovana u devet ili deset priča. Pošto postavljač teme nije naglasio šta se podrazumeva pod "perpetuum mobile", taj pojam se onda može tretirati samo kao ono što i jeste u najužem smislu - mašina. Mehanički, neorganski, materijalni subjekt. Pod čijim će uticajem glavni lik delovati suprotno svom karakteru. Kada se i ovo uzme u obzir, broj priča koje se nisu držale teme raste na dvanaest ili trinaest. Ovo priče neće dobiti moj glas.

Josephine

Quote from: Džek svih zanata on 05-11-2011, 23:05:09
Još nisam pročitao priče, ali vrednovaću one u kojima je se junak promenio ne zarad same mašine, nego zarad psihološkog ili socijalnog uticaja iste na njega.

Quote from: Hrundi V. Bakshi on 05-11-2011, 23:06:18
Pod čijim će uticajem glavni lik delovati suprotno svom karakteru.

Ovo NIJE bio zadatak. Ne zbunjujte glasače. Izmena karaktera nije morala da ima direktnu i neposrednu (socijalnu ili psihološku) vezu sa večnom mašinom.

Džek

Ma da, Brundi brr brr... šta ćeš, stoka kao stoka...

Džek

Quote from: D. on 05-11-2011, 23:08:44
Quote from: Džek svih zanata on 05-11-2011, 23:05:09

Pod čijim će uticajem glavni lik delovati suprotno svom karakteru.

Ovo NIJE bio zadatak. Ne zbunjujte glasače. Izmena karaktera nije morala da ima direktnu i neposrednu (socijalnu ili psihološku) vezu sa večnom mašinom.

Grešiš, D.

Nije džaba postavljeno tako, mašina i menjanje karaktera lika.

Josephine

Pošto postavljač teme nije naglasio šta se podrazumeva pod "perpetuum mobile", taj pojam se onda može tretirati samo kao ono što i jeste u najužem smislu - mašina.

Ovakav zaključak možeš da doneseš ti za sebe, za svoj lični sistem. Ako nije naglašeno, podložno je širem tumačenju. U mom sistemu je perpetuum mobile princip (večnog rada), a ne mašina.

Josephine

vimen

Quote from: D. on 05-11-2011, 23:12:08
Pošto postavljač teme nije naglasio šta se podrazumeva pod "perpetuum mobile", taj pojam se onda može tretirati samo kao ono što i jeste u najužem smislu - mašina.

Ovakav zaključak možeš da doneseš ti za sebe, za svoj lični sistem. Ako nije naglašeno, podložno je širem tumačenju. U mom sistemu je perpetuum mobile princip (večnog rada), a ne mašina.

Upravo.

Boban

Ja moram da budem iskren; uopšte nisam shvatio zadatak, a posle nekoliko minuta naprezanja odustao sam od tog poduhvata.
Treba spoznati svoje granice i prihvatiti sopstvena ograničenja.

Josephine

Zato sam pitala scallopa za pojašnjenje. Sad se vidi zašto je bilo neophodno ući u detalje zadatka...

Hrundi V. Bakshi

Perpetuum mobile je mašina. Postavljač teme nije ostavio mogućnost za neka drugačija tumačenja tog pojma.

Džek

Vređam te, D? Nije mi bila nemara. Deder bolduj gde sam te vređao, da uvidim svoju grešku i da se pokajem, jebte... :)

Josephine

Quote from: Džek svih zanata on 05-11-2011, 23:21:51
Vređam te, D? Nije mi bila nemara. Deder bolduj gde sam te vređao, da uvidim svoju grešku i da se pokajem, jebte... :)

Ma ne mene... Ali nemoj da nam diraš ni Zemunca, vidiš da je na iglama.  :mrgreen:

Quote from: Hrundi V. Bakshi on 05-11-2011, 23:21:06
Perpetuum mobile je mašina. Postavljač teme nije ostavio mogućnost za neka drugačija tumačenja tog pojma.

Ti, naravno, možeš zadatak da shvatiš kako želiš. Meni se čini da je najbolje prihvatiti ga svakojako i raznoliko (drugim rečima i kao mašinu i kao princip). Radi svačije koristi.

Džek

Ups, sry, D.

Ko se na iglu navuče, teško se skida sa iste. Potrebna je podrška roditelja i porodice, a ja sam već mator za babu. Neki dan uđoh u petu deceniju, veruj, nije mi lako... :)

Hrundi V. Bakshi

Zamislimo stolara kome mušterija poruči ormar od iverice visine dva metra, širine tri, sa šest pregrada i naravno, hefelovim šarkama na vratima. Dogovore se oni oko cene, rukuju se, i stolar, malo po malo počne svoj posao. Međutim, u "stvarlačkom zanosu", on napravi grdosiju dimenzija 6x8, od punog, lakiranog drveta. Time je, na prvom mestu, dokazao svoju neprofesionalnost, a ne kreativnost i umeće. Ovo je književna radionica. Dokle god je radionica, ona treba da funkcioniše po istim principima kao i stolarska. Od datog "drveta", mi treba da napravimo priču. Time što ćemo poštovati zadata pravila, poštujemo svoje i tuđe vreme i trud. I učimo se profesionalnosti, disciplini i obuzdavanju svoje "kreativnosti".