• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 11 - novembar 2011 - DVOSTRUKO GLASANJE

Started by Boban, 08-11-2011, 04:58:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Glasam za pet priča

Simulakrum
5 (18.5%)
256
11 (40.7%)
Profesor i životinje
7 (25.9%)
Uzvišica
5 (18.5%)
Vrteška
7 (25.9%)
Hiljadu tristo pedeset i neka
12 (44.4%)
Emil i Gustav
5 (18.5%)
Razgovor dr Ditiramba i prof. Lamenta u Limbu
3 (11.1%)
Larušovi zlatnici
9 (33.3%)
Večito vraćanje
10 (37%)
Kutija
6 (22.2%)
Ciklus
3 (11.1%)
Kameni
6 (22.2%)
Kvočka
6 (22.2%)
Srce vatre
6 (22.2%)
Crvena, plava, žuta
6 (22.2%)

Total Members Voted: 27

Midoto

El Greko je jednom za Mikelanđela rekao: ,,Osrednji slikar, ali jako dobar čovek." Naravoučenije: slikari ne treba da ocenjuju slikare (niti ljudi koji žele da se bave pisanjem – druge ljude koji žele da se bave pisanjem). Čast izuzecima. Moj je utisak da je malo ko drugoga razumeo, što pokazuje broj objašnjenja i razjašnjenja sopstvene priče, ili bar nekog njenog dela. (I ja imam sličnu potrebu, ali ću se sada uzdržati :) )
Takođe: ljudi koji su imali originalne, često i sjajne ideje, na dnu su tabele. (Ne znači da su svi sa začelja imali dobrih ideja.) Kako je ovo radionica, težište je na izvođenju i valjanoj proceni: koliko toga mogu da kažem na dozvoljenom prostoru. Bolje manje, nego više.
I poslednje: lepo je poznavati pravopis, ali ću vas podestiti da je Tolstoj imao dvojku iz ruskog (tada – neprelazna ocena). Čovek, između ostalog, nije znao pravopis. Jedna Prustova rečenica može da zauzme i stranu i po.  Za sam kraj, evo rečenice poznatog nam pisca:
,,Podmitljivost koju su, kako izgleda, Turci kao porok svoje rase ispoljili već pri prvoj pojavi, vremenom se, tokom opadanja njihove moći, sve više povećavala, šireći svoj štetan i razoran uticaj u zemlji."
Rečenica ružna, čak i zla. Srećom, ovaj pisac je imao tako dobre misli i toliko je usavršio način na koji će ih izreći, da je, docnije, dobio i Nobelovu nagradu. Ipak, mislim da ne bi ni bilo potrebe za usavršavanjem, da ideje to nisu zahtevale. :)

Anomander Rejk

Teško je uvek razjasniti šta neko drugi misli, i kakvu je sliku hteo predstaviti.
Nekad nisam ni sam siguran šta hoću  :).
Zanimljiv krug i solidan, bilo je i boljih, ali sasvim ok.
Nadam se da će se posle decembra malo ohanuti od čistih sf tema  :idea:.
Tajno pišem zbirke po kućama...

vimen

Svaka potreba da se priča objašnjava znači neuspeh priče. Zamislite pisca koji posle objavljene zbirke obija pragove u potrazi za čitaocima da bi im objasnio o čemu se radi u njegovom delu. Priča koja je gotova počinje svoj samostalni život, i ništa mi tu ne možemo. Kad već citiramo: "Kad je knjiga izašla, kad je pol dela, muški ili ženski, utvrđen ili objavljen, kad se čuo prvi vrisak deteta, ono je rođeno, tu je, tako je stvoreno, ni otac ni mati ne mogu tu više ništa, ono pripada vazduhu i suncu, ostavite ga da živi ili da umre onakvo kakvo je." Igo.

Stipan

Quote from: vimen on 14-11-2011, 13:38:55
Svaka potreba da se priča objašnjava znači neuspeh priče.

Pobogu Vimen, od čega će živeti kritičari ako ovakve jeresi počnu nekontrolisano da se šire?

Mme Chauchat

Vimen: zavisi. Nije svako objašnjenje istovremeno i odbrana čeda vozljubljenog. Fakat je da naknadna pamet priči neće pomoći, šta je stalo u nju, stalo je, ali kada je u pitanju radioničarsko okruženje, u kome je naglasak na učenju - mislim da je ključno razgovarati o pričama, da bi se videlo šta je pisac hteo da kaže, a šta je u stvari rekao. Pa se onda iz toga, odnosno na greškama, uči.

Ključno u tvom postu jeste pominjanje objavljenih priča. Koliko priča ovde zaslužuje tu čast? Sve dok ih ne budem videla publikovane, a možda i potom, tvrdiću da se o njima može (treba) raspravljati i da se mogu popraviti ovako ili onako.

vimen

Mislio sam na autore. Sve što želiš da kažeš moraš reći u priči. Ne kažem da ne treba da se razgovara, ali to ne znači da objašnjavanje nije neuspeh. POGOTOVO na radionici gde bi trebalo da su svi autori i aktivni čitaoci. Šta bi tek bilo da plasiramo delo u širu delimično nezainteresovanu javnost. Dakle, ako čak i ovde gde unapred znamo zadatak ne uspevamo da ga pronađemo u delu, šta bi tek bilo sa nekim ko je potpuno neupućen?

Mme Chauchat

Quote from: vimen on 14-11-2011, 13:54:56
  Šta bi tek bilo da plasiramo delo u širu delimično nezainteresovanu javnost.  :mrgreen:  Dakle, ako čak i ovde gde unapred znamo zadatak ne uspevamo da ga pronađemo u delu, šta bi tek bilo sa nekim ko je potpuno neupućen?
Pa, taj neupućeni čitalac ispunjenje zadatka ne bi ni tražio... ali, aman, u stvari pričamo istu stvar, samo što ja mislim da bi pisac koji krene da objašnjava istovremeno morao biti svestan da je to što sad objašnjava morao nekako drugačije smestiti u tekst da bi se bolje videlo, pa da se tu radi o samoedukaciji na delu. Ne govorim o izvođenju besnih glista "moja priča je veličanstvena, eto vam na" nego o ponovljenom čitanju svog teksta da bi se videlo gde se omanulo, a to je valjda korisno.

Ali dobro, ja sam uspela da jednog čitaoca navedem na pomisao da kod mene perpetuum mobile ubrzava vreme :cry: :cry: :cry:  pa sam možda i zbog toga pala u karasevdah i zaključila da sve.mora.da.se.nacrta.

Josephine

Ah, a Milosh je slagao rekao da će da napiše nešto u poslednji čas...:)

scallop

U svakom slučaju, meni je drago što je Vimen sa nama. Za sada je malo "tvrđi", ali odmeknuće. Rad na Radionici je kao rad sa decom; kupiš im klavir, platiš časove, ali ako pokažu zlovolju, prodaš klavir i kupiš gitaru. Možda će nešto i svirati.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

I meni je drago. Inteligentan je analitičar i ima određeno, samouvereno znanje. Takođe mislim da će odmeknuti, a mislim i da njegovu analitičku, racionalnu rigidnost mešaju sa grubošću, usmerenom na lično. Upoznaće(mo) ga već... :)

angel011

Quote from: vimen on 14-11-2011, 13:54:56
  Sve što želiš da kažeš moraš reći u priči. Ne kažem da ne treba da se razgovara, ali to ne znači da objašnjavanje nije neuspeh.

Jeste neuspeh ako moraš da objašnjavaš šta si hteo da kažeš u priči (a niko nije shvatio), ali u okviru radionice može da bude korisno da pisac to uradi, pošto bi onda mogao da dobije sugestije kako da kaže to što je hteo da kaže pa da ljudima bude jasno.
We're all mad here.

Anomander Rejk

Vimen je oštar, ali korektan. Nisam u njegovim analizama video ništa zlonamerno.
Od njega se u budućnosti nadam i boljim pričama- s tako dobrim analizama očekujem da i kvalitet priča bude u tom tonu. Nisam zadovoljan njegovom pričom u ovom krugu

Stipan

E, Anomander ga ubode u centar.
Bogami brat Vimen k'o razbesnelo kuče odelj'o iz prašine svu braću i sestre što ga ostaviše daleko za sobom po plasmanu.
Više truda oko priče, manje besa u kritikama i možda se nekako i dohvati uravnoteženosti...

Josephine

Stipane, ne lupetaj. Vimen je sasvim korektan. Plasman nema značaja, vimen je napisao zanatski sjajnu priču.

Prestanite da se ponašate kao uvređene primadone i poslušajte bar nekada šta vam se ovde govori.

Anomander uopšte nije rekao ništa što se podudara sa tvojim komentarom.

Nećemo sad valjda da optužujemo čoveka za grubosti zato što se samo Zodiac uvredila? Proći će je kada shvati da razorno dejstvo ove radionice može da bude i uljuljkanost u nekakav plasman, koji malo znači, sam za sebe.

Anomander Rejk

Tačno D, Stipane ovaj put me nisi dobro razumeo.
Nisam ja hteo da poništim Vimenove kritike, plasmanom njegove priče. I da u budućnosti bude loše plasiran, to ne znači da nema pravo da  nastavi da analizira, a analize su mu vrlo ozbiljne i konstruktivne. Samo kažem, da verujem da može i odličnu priču napisati ako se potrudi.

mac

Gde se vidi da se Zodiac uvredila? Zbog čega se tačno uvredila?

Stipan

Bla, bla, truć. Nekom dozvoljeno, nekom nije.
Ko da Stipan ne može biti neraspoložen pa tresnuti nekog po nosu.

ivica

Meni lično ne smetaju komentari, čak i ako žele da me, iz nekog razloga, lično uvrede (to ovde nisam nikada iskusio).

Interesantan je Jevtropijevićkin pregled kruga, dosta zapažanja koje posmatraju priče kao celinu, što mi je prilično zanimljivo. Kao nekakav presek ideja i stilova u koje, manje-više, većina nas na neki način upada.

E da, Jevtropijevićka, nisam završio ništa nalik EFT-u, ali ne mogu reći da mi smeta svrstavanje u tu grupu. Uvek sam želeo da delujem prirodno-naučno pametno ili bar nešto što liči na to! Doduše, to se verovatno može objasniti rastućom egomanijom.

Savajat Erp

Ако хоћеш да изгледаш природно-научно паметно, користи опробани систем (који и ја користим) - почни да носиш наочаре, плус неку браду/брадицу и не говори много, а кад говориш причај полако и без узбуђивања..:) Мада, мени ни то не помаже превише. :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Džek

Quotemanje ozbiljno i uz obavezno   :
- da je Džek digao nos;
- da Hrundi baš voli da skreće pažnju na sebe;
- da ispod Plutine hardkoraške fasade kuca meko žensko srce (ali to se naslutilo još kod Dvoboja);
- da Savajat ume kad hoće, ali retko hoće;
- da je Vimen dečko koji obećava, mlad, zelen i pun energije za kritikovanje;
- da će moja prva knjiga priča imati podnaslov "strogo za ETF-ovce", i kako bi ova priča bila mnogo toplije primljena da sam u prvi plan izvukla lezbijski SM podtekst i posvetila je Krljiću kao osvedočenom ljubitelju GILF-ova.

Nisam lud da dignem nos, pa da se zakuca neki avion u moju prefinjenu njuškicu.
Nisam ga digao ni onda kada je zbirka ugledala svetlost dana, nego sam se prestravio aman pa na smrt.

Eto, i sada me prpa kako odraditi sledeći zadatak... imam filing da ću ovaj mali uspeh skupo platiti, da će Vatrene orhideje bleštavila biti ekstra remek delo za ono koje dolazi... ququ... :(
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Mme Chauchat

Quote from: ivica on 14-11-2011, 19:07:56

E da, Jevtropijevićka, nisam završio ništa nalik EFT-u, ali ne mogu reći da mi smeta svrstavanje u tu grupu. Uvek sam želeo da delujem prirodno-naučno pametno ili bar nešto što liči na to! Doduše, to se verovatno može objasniti rastućom egomanijom.

Svrstavanje je i bio metaforičke prirode, ono, zajednička vam ljubav prema mašinama i brojkama. Ili kako to već izgleda sa pozicije prašinara-društvenjaka.  :mrgreen:

Quote from: Džek svih zanata on 14-11-2011, 20:09:23
Quotemanje ozbiljno i uz obavezno   :lol: :
:roll: :wink:

Stipan

Džekonjo paničaru! Kukavico! Bruko bedna i kukavna!!!

Savajat Erp

Пич..добро, нећемо претеривати :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Džek

Quote from: Stipan on 14-11-2011, 20:23:03
Džekonjo paničaru! Kukavico! Bruko bedna i kukavna!!!

Habla, habla, habla...

Najlakše je sesti i napisati priču o robotima koje hvata panika,  ne sećaju se svojih tvoraca, a ulja za podmazivanje nestaje dok se sunce naduvalo pred nestanak sun-sistema. Sve ispunjeno, Bobanove sugestije (preneseni savremeni problemi) implementirane i hip.hip-hura, čiča miča gotova priča!

To mi se čini previše jednostavno, kontam da se iza zadatka krije nešto dublje... a vi plićaci izvolite, razvalite se od pisanja gluposti... :)

pokojni Steva

Onda nek ti se ulje zabrine što je sve manje podloga za namazati, to jest robota.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Džek

Ulju bi bilo bolje da se nasekira što nestaje...

pokojni Steva

Stipan

Delfini vladaju braćo i sestre! Delfini su zakon!!!

Džek

Stipan

Džek

E znao sam da ćeš se upecati.

Lepo je rečeno da ništa ljudsko, pa ni devojke, ne mogu biti u priči!

To što sam ja uveo ulje i robote ima svoje. Lepo sam rekao da se ne sećaju tvoraca, što me vodi na jedno pitanje.

Može li protagonista da bude besmrtni alkos, čovek, koji je zaboravio šta je, pošandrcao i umišlja da je fikus? Samim tim se i ponaša kao fikus (priča, drinka, jede i zviždi kao fikus) i toliko je uverljiv da čitaoc ne konta da je u stvari čovek, nego se namerno dovodi u zabludu da ima posla sa fikusom na vrhuncu evolucije?

Mme Chauchat

Plut

Fikus zviždi?

To Jevtro, drugar'ce do groba! Al' ova žena pamti. Moj naklon.

Hrundi V. Bakshi

Quote from: angel011 on 11-11-2011, 23:27:18
...

Not youur cup of tea? Pa čekaj, piješ li ti čaj uopšte? Treba preći na šljivovicu, ona leči bolesne i razboljeva zdrave.

Quote from: vimen on 12-11-2011, 19:43:04

I prilično sam uveren da orlovi ne štekću  :)

I posle kažu Hrundi ovo, Hrundi ono...

A baš su počeli da te hvale. Haliaeetus Albicilla, ili orao štekavac, najrasprostranjeniji je orao Evrope. Čuveni belorepan. Zbog naročitog načina kliktanja prilikom lova, koji je naš pametni narod prepoznao kao štekćanje ili štektanje, dato mu je ime... ime... Blampr Biskvit.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Orao_%C5%A1tekavac

Quote,, крваво модри Дунав" - ovo mi nije jasno. Da li je Dunav dvobojan, ili u njemu ima krvi (onda bi valjda bilo krvavi modri) ili je reka modra poput krvi, hm? Ili je reč o aristokratiji?

Krvavo modri Dunav je isto što je i plavokosi Miloš Krasić, koji je u stvari - žutokos. Nije Dunav dvobojan, već je reč o krvavo modroj boji. Krv nije samo crvene boje. Kada metak pogodi jetru, krv koja teče je gotovo crna, Bolesna krv. Krv samrtnika. Reč je o simbolizmu, da sam rekao - plavičasti Dunav, ili bilo šta, bilo bi to samo bespotrebno opisivanje, ovako je i reka, svojom bojom, predstavljena kao element koji dopunjuje ono što se nad njom dešava - rat.

O ovakvim tvojim ispadima, obavestiću gospodina Hlamtadora Grifoskonju, a on neka se sa doktorom Flekmezom Urom, konsultuje o koracima koje treba preduzeti povodom tvog slučaja. Predložio bih planinarenje i - mužu krava. Ja sam kao mali muzao krave sa svojom pokojnom baba Leposavom, Treba osetiti vime. Iako sam prosuo prvo vedro mleka, ubrzo sam shvatio da muža krava i pisanje knjiga imaju mnogo sličnosti. Zato, muzimo krave! Mora nešto i od vimena biti.... što se neće zalud proliti...

Vidim da i dalje traje psihoanaliziranje Hrundija V. Bakšija. Ponovo vam ponavljam da ste na pogrešnom tragu. Sledite korake D.otične. Ponavljate ono što ona o meni kuva u svojim retortama. Za misterioznu tenziju koja postoji između nje i mene, postoje samo dva izlaza: krevet i ring.

Vidimo se u decembru.

Midoto

Hrundi, zašto imaš potrebu da se prepireš? Ako postoji neka od sugestija ovde, na radionici, koja može da ti koristi u pisanju - prihvati je. Ostalo odbaci, bez sekiracije.

Boban

Onda treba reći krvavomodri ako je jedna boja, a krvavo-modri su dve boje koje se vide zasebno.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

Quote from: Hrundi V. Bakshi on 14-11-2011, 23:21:11
Za misterioznu tenziju koja postoji između nje i mene, postoje samo dva izlaza: krevet i ring.

U ringu bi izgubio u prvoj rundi. U krevetu još i imaš šanse.

pokojni Steva

Josephine

Stipan

Šta je sad u tome misteriozno?!

Ono u krevetu je zapravo prilično jednostavna mehanička radnja, izuzev ako upleteš previše emocija.

Isti važi i za ring.

So, go and get him, girl!!!

Plut

Ah D., ne zaboravi da su oni samo muškarci...

Stipan

Evo još jedne "oni su samo muškarci" propovednice. Počinjem da se pitam  jel' to zarazno?!

Plut

Quote from: Stipan on 15-11-2011, 12:11:31
Evo još jedne "oni su samo muškarci" propovednice. Počinjem da se pitam  jel' to zarazno?!
  Oladila ti se kafa. Ajde.

Josephine

Quote from: Plut on 15-11-2011, 11:47:01
Ah D., ne zaboravi da su oni samo muškarci kukavice...

Ah, da. Nikada ja to ne zaboravljam, moja Plut...  :mrgreen:

Džek

Quote from: Plut on 14-11-2011, 22:37:10
Fikus zviždi?

To Jevtro, drugar'ce do groba! Al' ova žena pamti. Moj naklon.

Da, kao u onom vicu o pandurima i zečevima... Elem, kako panduri love zečeve?

Sakriju se iza žbunja i zvižde kao kupus.