• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 12 - zadatak

Started by Boban, 09-11-2011, 15:13:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Tema za kraj ove godine biće naučnofantastična u svom sirovom obliku.
I pri tom vrlo teška, mada nekima neće tako izgledati na prvi pogled:

"Planeta Zemlja u dalekoj budućnosti. Ljudi više nema. Niti njihovih potomaka. Humanoidni primati su nestali sa lica Zemlje, kako i kada, ne znamo niti iko u priči zna i da su ikada postojali; koliko daleko u budućnost smeštate radnju, nije bitno; mora biti priča, razumljiva i jasna sa protagonistima koji nisu ljudi, niti znaju za postojanje ljudi. Ne postoje nikakvi artefakti ljudske civilizacije koje bi ti budući umovi našli i pokušali da tumače (to je već prežvakano). Morate otići korak dalje. Planeta Zemlja bez ljudi i ičega ljudskog u bilo kom obliku."

Sve ostalo znate: 6000 karaktera, meni na PP ili na mejl znaksagiteyahoo.com
Rok 1. decembar do ponoći.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Perin

Da li to znači da ti vanzemaljci ne smeju biti humanoidnog oblika?

scallop

E, sad da vidim ko nerazumeće! Kad postavi zadatak o kome ponešto znamo BoB i ja.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Hobit

Tema i nije tako teška
Dovoljno je opisati jedno zasedanje Srpskog Parlamenta...
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

mac

Quote from: Perin on 09-11-2011, 15:32:28
Da li to znači da ti vanzemaljci ne smeju biti humanoidnog oblika?

Ne moraju biti vanzemaljci koji su došli na Zemlju, može biti i neka druga vrsta koja nije potekla od primata ali je ipak sa Zemlje. Šta god da je može biti humanoidnog oblika, ali samo u smislu da može imati dva uda pretežno za kretanje i dva uda za sve ostalo. Ne možeš da napišeš u priči da su humanoidi, jer bi to podrazumevalo da znamo šta su humanoidi, to jest šta su humani, a to se u priči ne zna.

Josephine

Dobro, ja sam na tragu ove teme u poslednje vreme...

Boban

Drago mi je što mislite da je lako.
Posebno mi je drago da vidim da uvek ima zajebanata koji čekaju ko zapeta puška.

Hobit

Quote from: Boban on 09-11-2011, 16:19:54
Drago mi je što mislite da je lako.
Posebno mi je drago da vidim da uvek ima zajebanata koji čekaju ko zapeta puška.

xcheers
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

Džek

Seting priče nije težak za
"odraditi", ali definisanje karaktera nečega , živog ili poluživog bića koji ima totalno drugačiji mentalni sklop i misaone tokove od svega nama znanog biće u najmanju ruku -respektabilan izazov.

Dakako, ko se odluči za mehaničke likove, robote i sl, neće lakše proći.

Nemogućnost spominjanja bilo čega ljudskog je dodatni šlag na tortu; baš me zanima kako će sve to biti odrađeno.

Istina, ja sam se malčice prepao zadatka. :)
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

PTY

Quote from: Boban on 09-11-2011, 15:13:24
Tema za kraj ove godine biće naučnofantastična u svom sirovom obliku.
I pri tom vrlo teška, mada nekima neće tako izgledati na prvi pogled:

"Planeta Zemlja u dalekoj budućnosti. Ljudi više nema. Niti njihovih potomaka. Humanoidni primati su nestali sa lica Zemlje, kako i kada, ne znamo niti iko u priči zna i da su ikada postojali; koliko daleko u budućnost smeštate radnju, nije bitno; mora biti priča, razumljiva i jasna sa protagonistima koji nisu ljudi, niti znaju za postojanje ljudi. Ne postoje nikakvi artefakti ljudske civilizacije koje bi ti budući umovi našli i pokušali da tumače (to je već prežvakano). Morate otići korak dalje. Planeta Zemlja bez ljudi i ičega ljudskog u bilo kom obliku."

Ne shvatam šta se zapravo traži.

Ako insistiraš da kontinuiteta nema, onda kakve se naznake mogu očekivati da je u pitanju Zemlja? Ako nema niti ljudi, niti primata, niti ijednog prepoznatljivog civilizacijskog artefakta, onda to može biti bilo kakva imaginarna "planeta", sa isto tako imaginarnim stvorevima i štaliveć, zar ne? Kako očekuješ da ćeš u priči prepoznati da je u pitanju Zemlja? Treba li potencirati ostalu floru i faunu? Amebe? insekte? njuejdž delfinsku civilizaciju?
:mrgreen:

I šta u tom kontekstu zapravo značu "korak dalje"? Dalje u šta, u budućnost? Bilo je doba na ovoj planeti kad na njoj nije bilo niti ljudi, niti primata, niti civilizacije: da li zadatak i to dozvoljava, taj "korak dalje" u Zemljinu prošlost?

Josephine

Što pitaš, imaš nameru da učestvuješ?

"Korak dalje" je intepretacija svakog pojedinačnog učesnika. Antropocentrizam (koji izbija iz svakog reda tvog posta) u ispunjavanju zadatka veliki je hendikep.

Stipan

Imam nameru da učestvujem, naravno, ali ovo je baš ubistveno teško.

M.M

Quote from: D. on 09-11-2011, 18:51:26
Što pitaš, imaš nameru da učestvuješ?

"Korak dalje" je intepretacija svakog pojedinačnog učesnika. Antropocentrizam (koji izbija iz svakog reda tvog posta) u ispunjavanju zadatka veliki je hendikep.
Nijedan poraz nije konačan.

scallop

Nisam znao da se to zove antropocentrizam. Ali, jeste. Šta će ti svet bez konekcije sa čovekom?

Mrljfdkrs39nclrjq,1nfckfklfkjn cjkrjeopkxckljscfouibsckjbfeiugb ijdboysushokcm  jopiohwrphjscfmnoapsino xbhao cnxoiauhdpoihn. 'pšocjfskn?nojb

Jel' dobro, a? Šta, nema 6Kk?

Nmw34IUGOIHPO008bHNOU VKj43$%HO)U?)UNJ(T/VUOJNŠJMNPGDSDFHbknolugtgfolsxmšcfouš djšjk....
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

PTY

Quote from: scallop on 09-11-2011, 20:02:48
Nisam znao da se to zove antropocentrizam.

Ne zove se. Da mi se ovako antropocentričnoj Đavo osmehne, radila bi punom parom i eugenika i sterilizacija i naci eutanazija, pa da vidiš kako bi preživeli znali šta to "antropocentričan" zapravo znači.  :evil:

Josephine

Đavolji antropocentrizam podrazumevao i samoubistvo. Čisto radi boljeg života okoline.

Boban

Mora da bude Zemlja i budućnost, ali ispričana kroz neljudsku prizmu tako da čitalac shvati da je Zemlja u budućnosti.
Nisam ni rekao da će biti lako.

Stipan

Pa dobro, istina je. I ja sam tek na 1200K. Zaista je zajebano...

PTY

Quote from: Boban on 09-11-2011, 20:34:19
Mora da bude Zemlja i budućnost, ali ispričana kroz neljudsku prizmu tako da čitalac shvati da je Zemlja u budućnosti.
Nisam ni rekao da će biti lako.

Nije lako zato što ti to otežavaš.  :mrgreen:

Po kojim se to parametrima SME dati na znanje da je reč o planeti Zemlji? Ako ne danas prepoznatljivi primati i danas prepoznatljivi civilizacijski artefakti, šta to još može da definiše našu planetu?

Josephine

Stipan

Vas dve ste verovatno već završile svoje priče kad ste tako opuštene.

Ja se ubijam kako prevesti pojmove kao što su "godina", "okean" i "ljubav" u rečnik nekoga ko nikad nije čuo za čoveka...

Džek

A šta sad ljubav ima s tim?  :)
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Midoto

Kako sam bila mudra što sam postupak samokažnjavanja završila sa novembarskim zadatkom!

vimen

Quote from: Stipan on 09-11-2011, 20:54:33

Ja se ubijam kako prevesti pojmove kao što su "godina", "okean" i "ljubav" u rečnik nekoga ko nikad nije čuo za čoveka...

Ako tako razmišljaš moraćeš da izmisliš ceo jezik i nove pojmove. Ostavi okean kao okean, sem ako ti to ne predstavlja način oslikavanja atmosfere.

Stipan

Što bre Džek?! Misliš da će se tvoj naslednik za nekih 400.000 godina razmnožavati osmozom?!

Boban

Quote from: LiBeat on 09-11-2011, 20:43:38
Po kojim se to parametrima SME dati na znanje da je reč o planeti Zemlji? Ako ne danas prepoznatljivi primati i danas prepoznatljivi civilizacijski artefakti, šta to još može da definiše našu planetu?

Pa upravo i jeste suština da se malo razmrdaju mozgovi. Ima mnogo pojava, situacija i osobenosti koje su jedinstvene za Zemlju a da nemaju nikakve veze sa ljudima.
Uspon bilo koje Zemaljske vrste (mrava, delfina, pacova, svinja...)  koji će uslediti za čitaoca jasno posle nestanka čoveka, ali za same učesnike nejasno jer pripada njihovoj praistoriji. Najuspešnije priče će biti one koje nam daju najviše podataka o budućnosti čoveka bez da ga pomenu i bez da se njime bave.
Kad sam rekao da će biti lako, ali ovo je kruna ovogodišnjih radionica; daj da vidimo na kraju ko ima mozak a ko je sposoban da ga upotrebi na traženi način. Nemam sumnje da će biti sjajnih priča, zato što samo veliki izazovi ishode velikim rezultatima.

I da se razumemo nešto; kameni artefakti potpuno se razlažu posle 10000 godina a železni posle 20000; posle 50000 godina apsolutno ničega više nema osim fosilizovanih stvari. Uopšte nije potrebno ići milionima godina u budućnost.

Stipan

Kojoj budućnosti čoveka? Zar čovek još postoji?!

Josephine

Ovo je zadatak za one koji mogu i umeju da izađu iz antropocentričnih okvira. Naravno da je Zemlja složen sistem, gde je čovek samo labavi šraf...

scallop

Stipane, može. Muka je - zašto? Knjiga traži vezu sa čovekom. Ako napišeš neljudsku knjigu neće se povezati. Klarkov antiantropomorfizam je tu i pukao. Boban se sprda sa nama. A brojevi su mu nepouzdani kao i obično.

Josephine

Ja znam o ljubavi između mrava...

Savajat Erp

Quote from: D. on 09-11-2011, 21:03:35
Naravno da je Zemlja složen sistem, gde je čovek samo labavi šraf...

Хм...сад и филозофирамо? :)

Quote from: Stipan on 09-11-2011, 20:39:41
Pa dobro, istina je. I ja sam tek na 1200K. Zaista je zajebano...

Ти...ти ниси нормалан...
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

scallop

Josephine

Quote from: Savajat Erp on 09-11-2011, 21:07:16
Хм...сад и филозофирамо? :)

Ja možda, ali ne i onaj asteroid što je prošao blizu Zemlje...

Stipan

Što nisam normalan?! Pa imaj u vidu da je zadatak težak!!!

PTY

Quote from: Boban on 09-11-2011, 21:00:03
Quote from: LiBeat on 09-11-2011, 20:43:38

Pa upravo i jeste suština da se malo razmrdaju mozgovi. Ima mnogo pojava, situacija i osobenosti koje su jedinstvene za Zemlju a da nemaju nikakve veze sa ljudima.
Uspon bilo koje Zemaljske vrste (mrava, delfina, pacova, svinja...)  koji će uslediti za čitaoca jasno posle nestanka čoveka, ali za same učesnike nejasno jer pripada njihovoj praistoriji. Najuspešnije priče će biti one koje nam daju najviše podataka o budućnosti čoveka bez da ga pomenu i bez da se njime bave.
Kad sam rekao da će biti lako, ali ovo je kruna ovogodišnjih radionica; daj da vidimo na kraju ko ima mozak a ko je sposoban da ga upotrebi na traženi način. Nemam sumnje da će biti sjajnih priča, zato što samo veliki izazovi ishode velikim rezultatima.

Odveć se družiš sa ljudima koji su još ko dojenčad čelom kaldrme obijali. :(

Uspon bilo kakve danas inferiorne vrste poput pacova ili svinje ima smisla samo ako se insistira na kontinuitetu u kom su upravo ljudi znali ko je pacov a ko svinja.

Traži li se ovde priča iz perspektive svinje ili pacova koji o sebi misle ono što danas ljudi o sebi misle? :mrgreen:

Perin

Imenovanje ima veze sa ljudima. Libeat je fino primetila ono što i mene muči u ovoj priči.

Josephine

Naravno da se ne traži vanzemaljski ili (nekadašnji) životinjski ugao? Ne znam kome bi ikada moglo da padne na pamet da priča treba da se piše van ljudske perspektive? To je nemoguće.

Jasno je da je zadatak da čovek napiše priču o vremenima kada čoveka nema...

vimen

Quote from: D. on 09-11-2011, 21:20:05

Jasno je da je zadatak da čovek napiše priču o vremenima kada čoveka nema...

I upravo zbog toga ljubav ostaje ljubav, okean ostaje okean...
Vlastitim imenima, ako ih uopšte ima, se igramo...

Boban

Prvi zakon logike Aristotela otprilike: "Nazovimo stvari nekim imenom i ne dovodimo to u pitanje."
Jer ako uzmemo da raspravljamo zašto se konj zove konj nema kraja.
Jasno je da će ta neka civilizacija govoriti jezikom potpuno nerazumljivim ljudima, ali dajte to prevedite; iskažite rečima koje znamo, osećanjima koje znamo...
Pre 50 miliona godina sisari su bili tek pacovi na ondašnjoj Zemlji. Evolucija je čudo koje se odvija toliko sporo da se može pojedincima učiniti da je nema.

Ne treba se baviti evolucijom. Čoveka nema, a nešto drugo se uzdiglo da gospodari planetom i to drugo ima svoje probleme koje čitalac može da prepozna da su ih i ljudi imali jer su konstanta za planetu Zemlju.

PTY

Quote from: Boban on 09-11-2011, 21:29:36

Ne treba se baviti evolucijom. Čoveka nema, a nešto drugo se uzdiglo da gospodari planetom i to drugo ima svoje probleme koje čitalac može da prepozna da su ih i ljudi imali jer su konstanta za planetu Zemlju.

Okej, jasno mi je sve. :mrgreen:

Perin

Josephine

Pa ti, perine, jednom probaj da napišeš priču van svoje (ljudske) perspektive, pa vidi kako će da ti ide...

Stipan

I šta sad?! Ja ne mogu da pišem van svoje ljudske perspektive.

Pa dobro, jes' da je šteta, al' eto obrisaću ovih 2342K što sam iskuck'o...

Boban

Verovatno nije nikakva šteta...

scallop

xrofl xrofl xrofl   

I tako, ljudi će se zvati konj, ladolež, kišna glista, grinja, činčila, muškatla i biljne vaši... Pardon, neko već ima priču o tome. Drago mi je što ste svi razumeli. :shock:

Josephine

Uopšte mi nije jasno zašto je sad tema banalizovana na ovaj nivo... Postoji beskonačan broj rešenja za ispunjenje ovog zadatka, a da isključuje životinje i biljke.

pokojni Steva

Isključujemo ljude, biljke i životinje sa sve vaškama. Znači, pišemo SF avanturu jutarnje rose na granitnom oblutku.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Josephine

Pa, izađite iz ljudske perspektive na trenutak (iako je nemoguće pisati bez iste).

Boban

Nemanje ljudi ne znači da nema problema koje su ljudi imali.

Stipan

Quote from: Boban on 09-11-2011, 21:51:02
Verovatno nije nikakva šteta...

Pa i nije. A sad počinjem sa delfinima...