• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 12 - zadatak

Started by Boban, 09-11-2011, 15:13:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Josephine

Quote from: Boban on 09-11-2011, 22:20:12
Nemanje ljudi ne znači da nema problema koje su ljudi imali.

Pa ne, nacrtaj zadatak sad.  :roll:

Budućnost, nema ljudi, nema ničega što podseća na ljude. Ne zove se za džabe "korak dalje".

I ne treba razmišljati o izlasku iz čovekovog viđenja ljudskog nepostojanja, već o alternativnim postojanjima, vrstama, istorijama, civilizacijama, svetovima, dimenzijama (sad sam ja nacrtala).

Kao što reče Aristotel kroz Bobanova usta - pripovedanje ljudskim jezikom je neizbežno i pretpostavljeno u startu.

Stipan

Preteruješ. Boban je ipak samo Boban.

Josephine

Stipane, imaš li ti nešto konstruktivno da kažeš danas, ili samo ostavljaš tragove prisustva po temama? :)

Stipan

U stvari i nemam. Odoh ja pre no što se opet posvađamo.

Mada, to sa delfinima uopšte nije loša ideja...

vimen

Neverovatno je koliko je frke nastalo oko veoma jasnog zadatka. Tema je postavljena prilično rano što daje prostora za kontempliranje. Pristupa je beskonačno. To valjda i smeta "zanatlijama".

Stipan

Eto ti ga sad. Ispadoh zanatlija!!!

scallop

Vimen, uvek ima frke, obično je pravi Boban, a ja mu pomažem u ovom slučaju. Inače će Stipan završiti i o delfinima. Znam da ti možeš i o tetraedrima koji bi da budu kocke, pa love anarholiberalne površi kako bi napredovali u lancu Ćoškane kako se sada Zemlja naziva. Ovo ti je uobičajena faza u zadatku i preživećemo je, mada posle neće biti ljudi.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

vimen

Stipane, nisam mislio ni na koga konkretno, više se ni ne sećam ko je insistirao na strogom poštovanju zadatka. Ako si se učitao, sam si zahvali.

Skalope, anarholiberalne površi  xcheers

Mme Chauchat

Boban rešio da skrene na vreme priču o PM i broju karaktera. Tema je, mislim, zeznuta manje zbog težine - sve može da se otalja - a više što je dat samo seting a ne i zadatak za zaplet, što je do sada uvek vodilo ka natprosečnom broju promašaja i zapletima na autopilotu. Do sada su bile bar dve postljudske priče na radionici, jedna o pacovima i druga o robotima, niko se nije zapanjivao time.
Što se tiče otklona od antropomorfizacije: vidim da nisam jedina koja je ovih dana čitala Spinrada.  :mrgreen: 
Insistiranje na drugim nazivima nije opravdano, jer onda možemo i da insistiramo da svi istorijski romani o Cezaru budu na latinskom. A nije ni bitno. Stvar je u tome što mi nismo u stanju da prevaziđemo svoje mentalne granice, čak ni ako se ozbiljno bavimo ovim problemom, što fala bogu nećemo raditi, kao što niko nije ozbiljno rešavao problem perpetuuma. Stanislav Lem potrošio onoliko pameti i truda na neantropomorfne vanzemaljce, to prosto neće moći da se uradi ni blizu na takvom nivou u 6000 karaktera i ovoj radionici. Zamislite npr. kako pišete priče o entitetima koji komuniciraju putem boje i mirisa i ne poznaju koncept vremena jer je za njih ono protežna veličina ili votevr. Pa krv biste propljuvali. Da bi priča ličila na priču, mora da se antropomorfizuje koliko-toliko. I naravno da je najlakše napraviti buboliko čudovište i naravno da će ono slučajno da liči na Japanca iz američkih ratnih filmova. :-x

Predlog za Stipana: napiši večeras tu delfinsku ili koju god priču, pa je ostavi jedno deset dana da odleži, pa je onda preradi i tek onda pošalji... izgleda čudno, ali mene leđa više ne bole!

Josephine

genijalni izazovi rađaju genijalne ideje...

Stipan

Quote from: vimen on 09-11-2011, 23:01:54
Stipane, nisam mislio ni na koga konkretno, više se ni ne sećam ko je insistirao na strogom poštovanju zadatka. Ako si se učitao, sam si zahvali.

Ko insistirao?! Otkad je Sveta i Sagite ja se teme nisam pridržavao!!!

Quote from: Jevtropijevićka on 10-11-2011, 01:35:46
Predlog za Stipana: napiši večeras tu delfinsku ili koju god priču, pa je ostavi jedno deset dana da odleži, pa je onda preradi i tek onda pošalji... izgleda čudno, ali mene leđa više ne bole!

Ček' malo... To sa odležavanjem sam već skontao. Ali niko mi dosad nije napomenuo da posle toga priča treba i da se preradi!!!

PTY

Stanislav Lem potrošio onoliko pameti i truda na neantropomorfne vanzemaljce, to prosto neće moći da se uradi ni blizu na takvom nivou u 6000 karaktera i ovoj radionici.

Ah Lem, naravno Lem, uvek taj Lem, stalno bladi Lem....  :)  sali se Libe, naravno, voli Libe cika Lema, ali imamo mi i svezijih primera, Watts, Wilson i Egan, recimo, mada je meni najlepse neantropomorfno stvorenje i dalje upravo u Ljubav je Plan i Plan je Smrt. (Jaojaoojao, kad sad krene plagiranje...  :mrgreen: ) daklem, neantropomorfna stvorenja su tu najmanji problem jer je bar po tom pitanju zadatak jasan ko suza, ali me i dalje zanima kako ce se vrednovati definisanje lokacije. A to je upravo najvazniji deo zadatka, inace Boban ne bi tako specificno naglasio kako mora biti rec upravo o Zemlji.  :evil: 

Mariana Dan

Iako je potppuno SF, meni se ova tema sviđa i radiću sigurno. Onako kao što sam prošli put na prvi pogled znala da neću.
Bog voli da dodiruje stvari kroz naše ruke

Savajat Erp

Иначе, ОТ, у једној игри знања на нету, јуче било питање о ЛиБеат - кад је рођена хрватска списатељица научне фантастике Лидија Беатовић? :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Mme Chauchat

Quote from: LiBeat on 10-11-2011, 09:03:27
Stanislav Lem potrošio onoliko pameti i truda na neantropomorfne vanzemaljce, to prosto neće moći da se uradi ni blizu na takvom nivou u 6000 karaktera i ovoj radionici.

Ah Lem, naravno Lem, uvek taj Lem, stalno bladi Lem....  :)  sali se Libe, naravno, voli Libe cika Lema, ali imamo mi i svezijih primera, Watts, Wilson i Egan, recimo, mada je meni najlepse neantropomorfno stvorenje i dalje upravo u Ljubav je Plan i Plan je Smrt. (Jaojaoojao, kad sad krene plagiranje...  :mrgreen: ) daklem, neantropomorfna stvorenja su tu najmanji problem jer je bar po tom pitanju zadatak jasan ko suza, ali me i dalje zanima kako ce se vrednovati definisanje lokacije. A to je upravo najvazniji deo zadatka, inace Boban ne bi tako specificno naglasio kako mora biti rec upravo o Zemlji.  :evil:

Svako citira ono što je čitao... A Tiptri je dobar primer, samo, kako da kažem, meni je ta priča ako ne antropomorfna, a ono ipak u nekim prepoznatljivim okvirima preuzetim iz sveta insekata. I takve paralele uvek mogu da se povuku, a u nekom smislu i moraju da bi tekst funkcionisao. Nešto što bi sasvim izlazilo iz bilo kakvog konteksta shvatljivosti bilo bi proizvod psihoze a ne literarno delo.

EDIT: Lokalizacija može da se sredi jednostavnim uvođenjem sveznajućeg pripovedača koji o našim "naslednicima" priča sa ljudskog stanovišta. Jeftin i efikasan trik.

Stipan

Nego, je li dozvoljeno ovu priču pisati iz prvog lica? Ozbiljno pitam...

scallop

Ako priložiš CD za transkripciju sa delfinskog ciktanja.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Pretpostavljam da ovo znači ne. Pa dobro, počinjem da se navikavam.

Ode opet dveiljade karaktera u recycle bin!

Savajat Erp

Ко је рекао да не може?

Stipan

Otkud mi CD sa transkriptom?!

Mariana Dan

Kad smo vec kod delfina, jel dozvoljeno da su neke druge životinje preuzele planetu?
Jeste stara fora, al ajde sad...
Bog voli da dodiruje stvari kroz naše ruke

Savajat Erp

Широко ти поље, бре :)

Stipan

Reče dasa koji je pacove već ispuc'o...

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Lenaj

I ja cu da pisem u ovoj radionici, vec sam nasla glavne junake, sta ce oni da rade nemam pojma  xfrog

Josephine

NdZodiac

Quote from: Lenaj on 10-11-2011, 14:04:15
I ja cu da pisem u ovoj radionici, vec sam nasla glavne junake, sta ce oni da rade nemam pojma  xfrog

Samo pazi da ih ne bude više od dvoje, da se ne opečeš kao ja :)

Josephine

Dvoje glavnih. Tu i tamo može da proveje po koji sporedni...

Plut

Lenaj

hm, sad ste me bacile u razmisljanje... iskombinovacemo nesto :)

Stipan

Moj recept je > glavni junak je u potajnoj emotinoj vezi sa junakinjom koja uglavnom nema pojma o njegovim  stremljenjima, a na kraju neka kataklizma rasturi svaku pomisao na njihovu (zajedničku) budućnost.

Limunada. Holivudska.

Hiperhik

Plus delfini.

Ne moz` da omane.

xyxy

Stipan

E Hiperhik, gori si i od Scallopa!

Hiperhik

Eto ti sad!

Ja ti rešio problem sa delfinskom transkripcijom, a ti tako??

Autonomašu.

Nezahvalni.

pokojni Steva

'Potajna emotivna veza', jel to neka gi-gi-gi-giiik! priča? Ništa brez dupina...

Josephine

Plut

Savajat Erp

Quote from: Stipan on 10-11-2011, 13:40:58
Reče dasa koji je pacove već ispuc'o...

Знаш ли ти колико има још врста за испуцавање? Иии, бајо...:)

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 10-11-2011, 13:51:00
Pufnice Stipane, pufnice.

Овај криж ћу носити изгледа док сам жив...или бар док сам овде. :)

Plut

Ako ikada odeš odavde, biće to znak da više nisi živ. xdrinka

Savajat Erp

Хеј! Још сам ту, да ниси поранила са том цирком за душу?!  :lol:

Plut

Stipan

Quote from: Hiperhik on 10-11-2011, 15:05:44
Autonomašu.
Nezahvalni.

Pa dobro sad, niko nije savršen.

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 10-11-2011, 15:06:57
'Potajna emotivna veza', jel to neka gi-gi-gi-giiik! priča? Ništa brez dupina...

E, zažalićeš ti kad ja prestanem da vas bombardujem sa gi-gi-gi-giiik! pričama.

pokojni Steva

Mala, ima da uštrojim i to jedno pozitivno brojanje što sam merkao da ti dadnem. Sve ako ne ukočiš sa to 'ne kuckanje'. Itekakao!

Josephine

Moram malo da te zezam... To je zato što si u pravu. :)

Btw, ta priča što misliš da je moja - nije moja.  :mrgreen:

Džek

Quote'Potajna emotivna veza'

Na planeti od muškog pola ostalo nekoliko konja, pastuva, i jedan petao. Od ženskog pola, krdo žirafica i jedna slonica. Svi željni seksa. Pastuvi i žirafe se nekako i dogovore a ljubomora i želja razaraju petla i slonicu... rado bi oni u kolo, al' ne mogu nikako.
Pošto nema krivičnog gonjenja, nakon par neuspešnih pokušaja silovanja, razuma pomućenog od želje,  petao i slonica smišljaju strašan zločin iz strasti i ljubomore, da potamane pastuve i žirafice.... :)

Eto potajne emotivne veze, udružene neispunjenoj strasti, između slonice i petla... Stipane, navali i napiši triler, ili horor priču na dati predložak :)
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

pokojni Steva

@ D, ako baš inzistiraš da nije tvoja, ondak OK.

Josephine

Pa ne insistiram. Može da bude, ali ja nemam priču. Više neke halucinacije. :) Ali ima jedna koja ima sadržinu zbog koje će neki da pomisle da je moja. A dobra je i zato nije moja. :)

Stipan

Njena je Stevo, daj joj bod. Ionako se raskukala da će da propa'ne na glasanju.

Josephine

Ha, raskukala, svakako.

Ima ovde dosta da se komentariše. Meni se priče dopadaju po tragu na kojem su, ne po samoj realizaciji. Ima nekih koje sjajno počinju, a onda iz nepoznatih razloga padaju i sasvim se mlako završavaju. Čekamo 00h.