• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 12 - zadatak

Started by Boban, 09-11-2011, 15:13:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Josephine

Ukinućemo to glasanje... Kakva lista, kakva mesta? Koncept sa glasanjem zamišljen je kao motivator, a ne kao cilj...

Stipan

To pričaš već od februara. Il' ukini il' prekini sa EPP-om.  :mrgreen:

Josephine

Pa ovde je sve demokratski... Dok ne stigne do Bobana.

Džek

Quote from: D. on 23-11-2011, 20:41:14
Ukinućemo to glasanje... Kakva lista, kakva mesta? Koncept sa glasanjem zamišljen je kao motivator, a ne kao cilj...

Znači, rešena stvar. Glas sa nebesa je rekao svoje!
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Stipan

Još nije, još nije...

Zaboravio si ti, izgleda, kako je kad grmne sa olimpa...

scallop

Ti znaš kakvi su popovi, Džek. Uvek nešto obećavaju, a zna se kod koga stoje ključevi.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Džek

Prošli krug su stajali, tj, još uvek stoje, kod Laruša :)

Josephine

Quote from: scallop on 23-11-2011, 21:04:16
Ti znaš kakvi su popovi, Džek. Uvek nešto obećavaju, a zna se kod koga stoje ključevi.

Pa ja predlažem samo... U neobičnoj formi, doduše...  :lol: A što? Vi mislite da je glasanje dobro? Da ne menjamo ništa? Da ne pokušamo nešto novo? Mislim, pitanje je upućeno svima... Ja sam uvek za promene. :)

NdZodiac

Pa bilo je par dobrih predloga, čini mi se od angel... mislim ne znam za tu anonimnost pisaca, možda bi to mogli da preskočimo...

scallop

Da li tebe zaista zanima šta neko misli?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Quote from: scallop on 23-11-2011, 21:37:55
Da li tebe zaista zanima šta neko misli?

Jel to trik pitanje, ili vam je sivka bila u poseti?  :lol:

Naravno, godinama se bavim raznovrsnim radionicama. Koristi mi svakojako iskustvo... A to vaše pitanje namenjeno je Bobanu... :)

Anđela je dala dobar predlog...

scallop

Kad treba da pitam Bobana, ja pitam Bobana. Sivka će da dođe sutra, pa mu ovo dođe kao anticipacija. A, ako te zaista zanima šta mislim, onda ću ti reći šta mi je na umu.

Ova radionica je kao obložena pilula, unutra je gorko, ali lekovito, a spolja je sloj koji omogućava da se proguta. Kojmoj biste vi na ovom topiku radili da nema svega što sad ima? Pišete dva dana, čitate jedan i sve zajedno komentarišete tri dana. Nešto malo se natežete oko teme i - fertig. Da nema jednog, pa drugog glasanja, pa naslućivanja i slično, Radionica ne bi trajala više tri meseca. I sada se zamajavate da li ovo ili ono, umesto da progovorite poneku reč o onome šta vas muči dok pišete. Ukupno, ja sam zadovoljan Radionicom jer ima rezultat, a ko ga ne vidi ja mu ne mogu dati cvikere.

Josephine

Quote from: scallop on 23-11-2011, 21:50:02
Pišete dva dana, čitate jedan i sve zajedno komentarišete tri dana.

Pa dobro, ja, recimo, ponekad mislim o temi dve nedelje... Možda neko piše više priča, pa šalje jednu? Možda neko piše više verzija? I tako... :)

Eh, da - ja piče u proseku čitam po 4 dana...  :lol:  Ali ja sam izrod.

Josephine

Quote from: scallop on 23-11-2011, 21:50:02
Da nema jednog, pa drugog glasanja, pa naslućivanja i slično, Radionica ne bi trajala više tri meseca.

Slažem se...

scallop

Nemoj sve da posmatraš bukvalno. Prosečno svaki radionički topik ima oko 7 strana, kao i sada. Pogledaj sadržinu. Ni polovina nije o pričama. Ostalo je na nivou chat room-a. Ili se truni šta da se promeni. Angelin predlog bi bio dobar kad bi sastav radioničara bio fiksni. Neko bi mogao da skine koliko je različitih učesnika bilo ove godine. Po meni, najmanje četrdeset, a imamo 13-20 priča mesečno. Takva labilna struktura zahteva i disperzivnu formu procedura. Boban je jedino tu formu malo učvrstio u dinamici, pa tokom meseca uvek imamo neku zabavu.

Josephine

U pravu ste... No, i chat room ispunjava svoju funkciju. Red kafane, red rada. Kao i u klubu, uživo.   :evil: :lol:

Stipan

E, pa ja odavno pričam da je glasanje zamajac radionice. Daje joj dinamiku i takmičarski duh.
Bez njega sve bi to svima prebrzo dosadilo.

A kad smo kod Angelinig predloga - ja sam protiv. Anonimnost celoj igri dodaje još jednu zavodljivu notu.
Kako bih se ja inače osećao važnim što očas prepoznam Džekonju, Stevu, Plut i Princezu. Pa čak i Arhineprijatelja? A?!

scallop

Pa, onda utvrdiš da ti je efikasnost 50%. :lol:

NdZodiac

Pa nek budemo anonimni do objave rezultata glasanja...

Stipan

Efikasnost mi je nikakva, ali je zabava urnebesna!

Savajat Erp

Ако ме неко пита (а не пита ме), ја сам за status quo. :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

mac

Ako bi svako postavio svoju priču odmah kada bude zadovoljan njome onda bismo mogli odmah da je komentarišemo. To bi dalo vremena drugima da završe svoje priče, koje bi zatim dobile priliku da budu komentarisane. Možda bi neko dobio ideju pročitavši tuđu priču, ili bi promenio kod sebe ono što kod drugog ne valja. U svakom slučaju ne bismo morali da čekamo na Bobana da pročita, formatira, objavi, sabere glasove, objavi glasove, a Boban više ne bi morao da se cima svakog meseca i trpi kukanje nestrpljivih. Objavi se samo šta je zadatak, koji je rok, i priče mogu da pristižu. Jedna priča - jedan topik.

Savajat Erp

Прсла би радионица к`о звечка у тој ситуацији, чини ми се.

pokojni Steva

Interesantno. Za uzeti u obzir.
Uz anonimnost koja bi se otključala u nekom već trenutku.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Plut

Evo da se i ja jednom složim sa Savajatom.

Josephine

Mogli bismo da osvežimo radionicu promenom u samo jednom krugu... Novogodišnjem, recimo...

scallop

Mac, neumoran si u otkrivanju tople vode. Na ZS, u ovom delu foruma, ima najmanje trideset-četrdeset tako postovanih priča. I komentarisanih. Svako od nas može to isto da uradi i da učestvuje na radionici. Neki su čak i radili tako.

Evo, D. se taman složila sa mnom, pa opet. :-x

Josephine

:lol:

Ja sam ovisnik o promenama, ne slušajte me.

pokojni Steva

@ D, šta, da se ponapijamo i motornim testerama razjebemo kafanu? Ja nemam ništa protiv.

Josephine

xrofl

Sećam se prve radionice. Bili su novogodišnji praznici, a ja sam priču o ribi koja upucava tipove sa Interneta po podzemnim stanicama, pisala kraj okićene jelke i lampica...  :lol:

Pa sam mislila da smislimo neku igru, malu promenu, nagradu, štagod, u čast rođendana...

pokojni Steva

Pobednik dobija čast da na kraju u kafanu frljne Zipa i odradi 'onaj' udaljavajući hod dok iza sve leti u materinu?! Drugi, treći, četvrti i peti da glume marijače, čisto zbog pojačanja trenutka.

Josephine

Josephine

A mogli bismo svi da se sastanemo negde u nekoj kafani na pola puta...

pokojni Steva

Jao, opet to 'na pola puta'. Gde počinje a gde završava?

Savajat Erp

Ови би само да се опијају, оргијају и разбијају кафане. Ужас литерарности.  :)

Boban

VIdim ovde toliko zaludnog sveta da pomišljam kako bi promena teme za decembarsku radionicu bila zapravo prava stvar u ovom trenutku.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Savajat Erp

Пошто још нисам ни почео, наравно, мени одговара!  :evil:

Stipan

E sad si našao da menjaš temu kad sam na jedvite jade i ovu priču istisnuo?!

vimen

Promena teme je odustajanje od izazova. Nisam ni ja počeo, niti znam kako ću izvesti, ali sam protiv.

Josephine

Stipan

A ja sam protiv svega - čak i kad ne znam o čemu se radi!

vimen

Quote from: mac on 24-11-2011, 00:57:16
Ako bi svako postavio svoju priču odmah kada bude zadovoljan njome onda bismo mogli odmah da je komentarišemo. To bi dalo vremena drugima da završe svoje priče, koje bi zatim dobile priliku da budu komentarisane. Možda bi neko dobio ideju pročitavši tuđu priču, ili bi promenio kod sebe ono što kod drugog ne valja. U svakom slučaju ne bismo morali da čekamo na Bobana da pročita, formatira, objavi, sabere glasove, objavi glasove, a Boban više ne bi morao da se cima svakog meseca i trpi kukanje nestrpljivih. Objavi se samo šta je zadatak, koji je rok, i priče mogu da pristižu. Jedna priča - jedan topik.

Ovo može da se izvede paralelno sa dosadašnjim delom radionice, samo kad bi priče koje se kače van zvaničnog mesečnog kruga dobijale podjednaku pažnju i komentare. Naravno, tu glasanje otpada.

Jedna od mogućnosti je da ceo podforum "Književna radionica" bude u znaku mesečne teme, pa da se i oni koji ne učestvuju i oni koji učestvuju inače priključe sa svojim pričama koje bi (kao što reče mac) inspirisale učesnike "glavnog dela" radionice.

A protiv sam objavljivanja imena autora pre komentara jer se onda time, makar na podsvesnom nivou, gubi objektivnost.

Što se tiče glasanja protivim se ukidanju, mislim da bi trebalo da se zabiberi. Da, recimo, pobednik kruga predlaže Bobanu temu koju će on, naravno, u skladu sa svojom vizijom prilagoditi i izneti.

scallop

Vimene, sve je već tako kako predlažeš, jedino predlog za sledeću radionicu mogu da daju svi i oni se diskutuju.

angel011

Quote from: Stipan on 23-11-2011, 22:14:18

A kad smo kod Angelinig predloga - ja sam protiv. Anonimnost celoj igri dodaje još jednu zavodljivu notu.
Kako bih se ja inače osećao važnim što očas prepoznam Džekonju, Stevu, Plut i Princezu. Pa čak i Arhineprijatelja? A?!

Možda bi ti onda više energije išlo na pažljivo komentarisanje i na poboljšavanje sopstvenog pisanja?  :)

Neke stvari na ovoj radionici (pogađanje ko je autor, beskrajno besmisleno brbljanje dok se ljudi dosađuju, a zapeli su da se dosađuju baš na radionici, ne na nekom od brbljačkih topika drugde na forumu) su strahovito traćenje energije koja bi mogla da se upotrebi na pažljivije komentarisanje i na poboljšavanje sopstvenog pisanja.

Naravno, svako se sam opredeljuje kako će da upotrebi ograničeno vreme i energiju koji su mu na raspolaganju.

Što se tiče bojazni da bi nestalo objektivnosti kad bi se znalo ko je šta napisao: ako je neko u stanju da pruži koliko-toliko objektivan komentar, pružiće ga bez obzira na to zna li ko je autor - a ako zna ko je autor i pratio je prethodne radove, dobija i širu sliku i može da pruži komentar u skladu sa tim. Ukoliko nije u stanju da pruži objektivan komentar, naći će već nešto čime će sam sebe da zamajava (pogađanje autora, samodopadno komentarisanje s visine, nadrndano gunđanje, štagod).

U mom iskustvu sa radionicom na kojoj smo od starta znali ko je šta napisao, ništa se nije gubilo na objektivnosti. Naravno, ne možeš nekome koga znaš da kažeš da je nepismeni retard - ali ionako po pravilima nikome ne bi smeo da kažeš bilo šta te vrste, već je bila obaveza da se izražavaš pristojno i da svoje tvrdnje argumentuješ (just for the record, ni dobar deo mog komentarisanja na ovoj radionici na ovoj o kojoj govorim ne bi bio prihvatljiv).

E da, Stipane, nije ceo post upućen direktno i samo i jedino tebi, krenulo je od citiranja pa onda otišlo... Nekud.  :lol:
We're all mad here.

pokojni Steva

Kako se stvari razvijaju, ja sam za da Radionica preventivno ostane baš kakva jeste.

Josephine

Džek

A što da zadržimo konja koji trku dobija? U duhu našeg mentaliteta, treba ga dobro umlatiti, najbolje usranom motkom, jerbo nam je dosadno, nervira nas kako lepo ručka travu a motka nam pri ruci...

Stipan

Quote from: angel011 on 24-11-2011, 22:46:32
E da, Stipane, nije ceo post upućen direktno i samo i jedino tebi, krenulo je od citiranja pa onda otišlo... Nekud.   

Ne sekiraj se ti ništa. Navikao Stipan na tvoja mrgudanja.  :lol:

Josephine

Quote from: angel011 on 24-11-2011, 22:46:32
Neke stvari na ovoj radionici (pogađanje ko je autor, beskrajno besmisleno brbljanje dok se ljudi dosađuju, a zapeli su da se dosađuju baš na radionici, ne na nekom od brbljačkih topika drugde na forumu) su strahovito traćenje energije koja bi mogla da se upotrebi na pažljivije komentarisanje i na poboljšavanje sopstvenog pisanja.

No TV and no beer make Homer go crazy.

angel011

Quote from: Džek svih zanata on 24-11-2011, 23:28:24
A što da zadržimo konja koji trku dobija? U duhu našeg mentaliteta, treba ga dobro umlatiti, najbolje usranom motkom, jerbo nam je dosadno, nervira nas kako lepo ručka travu a motka nam pri ruci...

Meni se čini da se ovaj konj radije valja po travi nego što se uopšte trka, al' ako je ljudima tako lepo, ok.  :lol:
We're all mad here.