• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 12 - zadatak

Started by Boban, 09-11-2011, 15:13:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Da li bi moglo da se sazna koga sad izazivaš?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

angel011

We're all mad here.

Stipan

A ja opet tvrdim - svakog ko je dovoljno blesav da se upeca.  :mrgreen:

Anomander Rejk

Meni Angelin predlog zvuči prilično razuman...
Sad nemojte me odma na vešala ... xhang
Malo se uparložilo, još od negde avgusta. Neki ljudi konstantno učestvuju, i već pola autora se može prepoznati gotovo u svakom krugu. Čim se podele bodovi i otkriju autori, komentarisanje zamire. Dovoljno smo dugo ovde, valjda smo svi ( uključujem i sebe ) prošli fazu kada smo šizili na kritike. Ako mislim da je Džekova npr. ili Stipanova priča loša, i dam argument zbog čega, ne očekujem da se oni naljute, ako se naljute onda nismo nigde odmakli.
Stiglo je i novih članova i treba ih zadržati, i omogućiti, stvoriti ambijent za nove da dođu.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Stipan

Pa što bi te na vešala, svako ima pravo na svoje mišljenje. Samo kako ja vidim pomešao si probleme.

Komentarisanje ne zamire zato što se objave imena, nego zato što svi koji komentarišu priče to obave pre obznanjivanja autora.

Kad smo već kod toga ja bih predložio nešto drugo, ali sad ćete mene na vešala.
Ja bih nekako učinio obaveznim da svaki učesnik komentariše SVE priče.

Kao prvo - ja sam ovih 11 meseci kroz komentare tuđih priča naučio maltene isto onoliko koliko i kroz usvajanje primedbi na svoje priče.

Drugo - nije fer da neki učesnici najverovatnije ni ne pročitaju tuđe priče, a istovremeno se okoriste trudom onih koji su se (naročito ranije) izlagali ozbiljnom riziku da budu (ponekad i vrlo bezobzirno) napadnuti samo zato što su bili iskreni. Ta opasnost i dalje postoji i jedina odstupnica u takvoj neprilici je činjenica da nismo znali autore u trenutku kada je komentar nastao. Zato bih i zadržao anonimnost sve do trenutka dok komentari u aktuelnom krugu ne zamru, ili samotkrivanje ne pređe neku kritičnu granicu. 

Osim toga, ja bih Stipana već odavno banovao sa radionice. Dosadio je više i bogu i narodu...

scallop

Čisto me je blam da te cimam posle ovak dobrog posta. Ipak, ako se baš pitaš kad ćemo da te isfuramo, biće to trenutak kad spoznaš zašto ti je neka priča dobra, a neka druga ne. Dakle, kad otkriješ svoj Sveti graal sam će si odeš. :lol:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

E na to će da se načekate...   :mrgreen:

angel011

@Stipan: To se komentarisanjem svih priča je bio i moj predlog...

A šta će ti odstupnica ako je neko toliko nezreo da se naljuti na iskren (i suvisao, ne 'brate, ovo ti ništa ne valja' nego 'ne valja to, to i to') komentar koji si mu dao? Ako neko hoće da ga svi hvale i tapšu po leđima, može to lepo odmah da kaže, a ne da cvili kad neko uloži trud da pročita njegovu/njenu priču i uloži vreme i energiju u pružanje iskrenog komentara.
We're all mad here.

scallop

Sinoć sam predložio Bobanu da pokrene neke druge aktivnosti. Jedna od njih je da cimne Dejana da napravi pregled učesnika za celu godinu. Meni bi to bila značajna stavka za sumiranje ukupnog rezultata. Ako se uskoro ne javi da hoće, sam ću to da uradim. Onako ofrlje, a već sam napisao da računam sa oko 40 različitih učesnika, mislim da je na Radionici učestvovalo najmanje 10 osoba sa izdatom knjigom. Budući da čitam svašta i koješta imam i utisak da je većina poboljšala svoj rukopis. Mogu da zamislim koliko će se razlikovati njihove sledeće knjige, kad otpadne nametnuta obaveza zadatka, a ostane navika samocenzure onoga što rade. Svima koji su nezadovoljni želim kreativno nezadovoljstvo i dalje, onima koji su zadovoljni, da se osećaju kao ja. :lol:

Plut

Quote from: Stipan on 25-11-2011, 12:39:27
Ja bih nekako učinio obaveznim da svaki učesnik komentariše SVE priče.

Ma čuj, pa zamisli kako bih se tek onda smorila.

Loni

Meni je cela radioncia odlična.
Jedino bih umesto bodova davao ocene od 1 do 10 i na kraju sabirao proseke.

S bodovima je problem slučaj da sam se svide 3 priče podjednako.
Neka će dobiti 3, a neka samo bod.

Aonimnost treba da ostane u svakom slučaju. Inače će se prijatelj ljutiti na prijatelja zbog javne pljuvačine.

Stipan

Quote from: Plut on 25-11-2011, 13:13:59
Ma čuj, pa zamisli kako bih se tek onda smorila.

Tebe sam naročito i imao u vidu.  xfrog

Josephine

Ne može da se očekuje "aktivnost" radionice preko celog meseca u smislu komentarisanja priča. Oni koji kritikuju "brbljački" aspekt radionice trebalo bi da znaju da je to dobra stvar. Priče se pišu, komentarišu, glasa se, čita... u ostatku se priča, pije, šutira, divlja, bunca itd. To je dobro, održava radionicu živom.

Njeno funkcionisanje (sa klimaksima i mirovanjima) je baš onakvo kakvo treba da bude za relativnu dugovečnost i ona je to već pokazala.

Promene mogu da se dese, naravno. Ali neka vrsta adrenalinske tenzije i misterije mora da postoji. Zasad je to bilo glasanje uz anonimnost. I kada sam predložila takav koncept (ja glasanje, Boban anonimnost, zapravo) i imala sam na umu život radionice.

angel011

Pa, videla sam i radionicu bez "brbljačkog" apsekta koja je funcionisala godinama, a priče sa nje su objavljivane i ponekad su se za te priče dobijale i pare. Tako da ne smatram da je brbljački deo neophodan da bi radionica bila dugovečna - iz prakse znam da nije.

Doduše, nije ni bila podjednako aktivna tokom celog meseca - ljudi postave svoje, kažu šta imaju, i teraju dalje, ne presele se na radionicu. I vrate se i sledećeg meseca, i onog tamo, jer im lepo.  :)
We're all mad here.

Josephine

Pa šta smeta brbljanje, sad? U čemu je razlika ako niko ne piše ili se ljudi zabavljaju na istom mestu?  :)

Josephine

Evo, za scallopa (a i mene je zanimalo). Častim pivo za odokativni pogodak. :)

1.   ?
2.   Analogdigit
3.   Angel011
4.   Anomander Rejk
5.   Batica
6.   Boban
7.   boki77
8.   D.
9.   Dacko
10.   Damir Mikloš
11.   Diabolique
12.   Džek svih zanata
13.   Džimi gitara
14.   Hiperhik
15.   Hrundi V Bakshi
16.   ivica
17.   Jevtropijevićka
18.   John Reynolds
19.   Josipovitch Broznjev
20.   Kaa
21.   Karl Rosman
22.   Loni
23.   Mac
24.   Mandragora Dragon
25.   Mića Milovanović
26.   Midoto
27.   Miljan Markovic
28.   Milosh
29.   Mims
30.   mindfreeze
31.   Mušet
32.   NdZodiac
33.   Nemanja Radovanović
34.   Perin
35.   Plut
36.   Savajat Erp
37.   scallop
38.   Sinlen
39.   Steva Lazin Ljustikin
40.   Stipan
41.   Suba
42.   SuperSynthetic
43.   Third Eye
44.   vimen

Josephine

Inače, evo predloga promene: mogli bismo da ukinemo tajno glasanje. Dve vrste glasanja pokazale su svrhu, tajno glasanje je više nema. Umesto tajnog uvedimo, konačno, te ocene za naše matematičare i ostale sa jakim traumama iz osnovne škole.  :mrgreen:

Dakle, opet dve vrste glasanja - javno kako je i bilo + ocene (1-5)...

Plut

Ko sve može da se ogrebe za to pivo?

Josephine

Ah, i ti si pogodila? Možeš i ti...  8-)

Plut

Ma ja bih samo pivo, slabo gađam. xcheers

Josephine

Za tebe, Plut, i više piva...  xcheers

angel011

Quote from: D. on 25-11-2011, 13:35:09
Pa šta smeta brbljanje, sad? U čemu je razlika ako niko ne piše ili se ljudi zabavljaju na istom mestu?  :)

Smeta to što nije ili-ili situacija, nego se korisni komentari izgube u gomili brbljarija. Dok se probijem kroz tovar ćaskanja izgubim volju da odgovorim na nešto što zaista ima veze sa pisanjem.  :)
We're all mad here.

pokojni Steva

Korisni komentari se nikad nisu izgubili. Dolazili su od za Radionicu korisnih osoba. Korisno je ponekad pogledati dublje i u vlastitu korisnost.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Josephine

Pa mi uvek imamo više tema za jedan krug. I Boban ponekad uspostavi pravilo da u određenoj temi hoće samo komentare, ali ništa ne bude od toga... Dokaz da nikoga i ništa ne treba sputavati... Sloboda.

Stipan

Meni ovde smeta jedino sopstveno brbljanje. Svi ostali mi baš inteligentno zvuče.

Savajat Erp

It`s all good....

Мене додуше понекад нервира сулудо нестрпљење које понекад опрхва драге нам учеснике...типа:
-Задај тему, задај тему!!! Ааааа!!!
Тема задата
-Постави приче, ама, постави приче!!! Ааааа!!!
Постављене приче
-Објави резулатате! Обајави резултате!!! Аааааааа!!
Објављени резултати гласања
-Oh....fuck.... :cry:
-Нема везе...биће боље..
-Објави имена аутора!! Ауторииии!!! Аааааа

:mrgreen:
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

M.M

Nijedan poraz nije konačan.

Stipan

Quote from: Stipan on 25-11-2011, 17:56:57
Meni ovde smeta jedino sopstveno brbljanje. Svi ostali mi baš inteligentno zvuče.

Doduše, Savajat mi zvuči više onako, kako bih rekao, smešno...

Savajat Erp

И за то је потребна интелигенција, friendo  :)

Stipan

Of course, little bruder...  :lol:

Savajat Erp

Драго ми је да се слажеш, mein freund!  :lol:

pokojni Steva

Opet korovite Radionicu. Posle kad dođe kakav konj da se valja, đavo će vam biti kriv.

Josephine

Stipan

A što se ti večito kliberiš Stevi?! Pa nije ni on siroma' ništa gluplje rek'o od nas ostalih pametnjakovića!!!

pokojni Steva

Nji hi hi hi! Trup trup, valj valj.

Josephine

Savajat Erp

Еј, ти тамо! Долази, опет ти се отео парип!

Stipan

I šta smo ono pričali o četovanju, braćo i sestre?!

angel011

Ma, samo nek je konjče zdravo i živahno...  xrofl
We're all mad here.

Džek

Quote from: angel011 on 25-11-2011, 13:34:11
Pa, videla sam i radionicu bez "brbljačkog" apsekta koja je funcionisala godinama, a priče sa nje su objavljivane i ponekad su se za te priče dobijale i pare. Tako da ne smatram da je brbljački deo neophodan da bi radionica bila dugovečna - iz prakse znam da nije.

Doduše, nije ni bila podjednako aktivna tokom celog meseca - ljudi postave svoje, kažu šta imaju, i teraju dalje, ne presele se na radionicu. I vrate se i sledećeg meseca, i onog tamo, jer im lepo.  :)

Možda bi i nama pare začepile labrnje i ukinulo laprdanje. 
Ljudi bre države prodaju radi para, što Džek ne bi svoju jezičinu...
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Stipan

Pare?! Gde?
                     Evo, ćutim, ne zvocam...

Mme Chauchat

Evo, imam ozbiljan i konstruktivan predlog za sledeći zadatak, a povodom ovih priča oko pogađanja autora, anonimnosti itd: da formalni deo zadatka bude pisati tako da vas ne prepoznaju. I da se odnosi podjednako na stil (tu bi morali da zapnu npr. Džek, Steva, Hrundi) i sadržaj (Ivica, recimo).
Ali pošto bi time za cilj bili zakinuti ljudi koji su odnedavno na radionici, ili koji tek žele da se priključe, ili prosto oni koji nisu baš toliko upečatljivi - da se odredi, na primer, neki stil/autor pa da se ponudi pastiš ili parodija. I da se uspeh zadatka određuje prema tome koliko ste se saobrazili predlošku, a odvojili od standardnog sebe.
Očigledna mana ovog predloga jeste što manjka zadati zaplet, a bez toga nam krugovi obično padnu u kvalitetu. :(

Džek

To isto sam predložio jednom, u zaebanciji, jerbo taj predlog ima jedan ozbiljan feler; zašto bi neko morao da menja svoj stil, umesto da ga brusi i nadogradi?

Samo zato da ga drugi ne prepoznaju? Mislim da je to kontra usluga piscu. Svaki pisac ima svoj stil, valjda. Ja svoj ne dam, meni se sviđa i sam se sebi divim :)

scallop

Ja imam predlog da se Jevtropijevićka sa D. raspravi ko ima bolje predloge i da se dogovore oko jednog.

Mme Chauchat

Quote from: scallop on 25-11-2011, 22:17:36
Ja imam predlog da se Jevtropijevićka sa D. raspravi ko ima bolje predloge i da se dogovore oko jednog.

xph34 xph34 xph34
I to bi bilo to od mene, hvala, doviđenja.

Josephine

Imam sve veći problem da dođem do 6000k u nekoliko poslednjih krugova...

Džek

Eto teme za naredni krug; sukob dve žene oko toga ko je u pravu. Obavezno u priču implementirati rečenicu "Možda ste vi u pravu, ali se ja sa time ne slažem." i to kao pančlajn!

Naravno, sukob da se obavezno odigrava u kupatilu, kraj sile karmina, parfema i ogledala sa onim lampama okolo.

Evo ovako nekako da se odradi:

Mir ženskog svetilišta belih keramičkih pločica naruši histeričan krik:
-Ja nemam šta da obučem!

Sve glave se sa osobenom gracioznošću okrenuše ka njoj.

-Dorinda, dušo, ja nemam više od tebe šta da obučem, pa ne patetišem.
Jolanda sevnu, još jedared, svoj čuveni snobovski pogled i okrenu se puderisanju ćmiljka na nosu.

Teški i zluradi uzdasi nakon prevrtanja stolice ispratiše naglo Dorindino ustajanje.

-Ti? Ti? Ja imam samo stotinjak haljina i pola od toga cipela. U odnosu na tebe, ja sam gola i bosa!

i tako dalje, i tako dalje... :) 

Milosh

Quote from: Džek svih zanata on 25-11-2011, 22:39:50Sve glave se sa osobenom gracioznošću okrenuše ka njoj.

Aha! Jolanda znači ima više od jedne glave, to je pretpostavljam onaj odmak od realnosti ka fantastičnom u priči, za koji Boban uvek kaže kako je poželjan...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

pokojni Steva

Ih, bele keramičke pločice! Ko u malo boljem konjskom štalogu. Nemo' tako, neki 'dezen' moliću.

scallop

Vidiš kako Dž. to očas turi u fantastiku! Mada ni realnost nije daleko: ona moja uvek vidi kad nešto izmurdarim, čak i kad nije u sobi ili u kuhinji ili u kupatilu... Ma, i kad nije kod kuće! :shock: