• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 13 - januar 2012

Started by Boban, 15-12-2011, 01:37:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Stalno se na radionicama zadaju počeci koje treba nastaviti.
Da probamo nešto drugo, da zadamo kraj koji treba uklopiti u smišljenu priču.

Poslednja rečenica svake priče poslate u ovom krugu treba da bude tačno ovakva (ili eventualno prebačena u ženski rod):
"Da moji sunarodnici znaju da sam držao revolver uperen u tvoju glavu i da nisam pucao, prezreli bi me; nadam se da zbog ovakvog izbora neću biti u prilici ikada da prezrem sam sebe."
Naravno, fantastika poželjna, obim 6000 karaktera, rok za prispeće priča 5. januar 2012. do isteka dana.
Šaljete meni kao PP ili na mejl znaksagite@yahoo.com
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Джон Рейнольдс

Треба мислити и на писце који овако театралну реченицу никад не би ставили у своје дело. Непоштено је.  :cry:
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Boban

mda... ja volim zadnje rečenice koje sasvim promene smisao kada se pročita ono što prethodi.
Možda je ovde pravi izazov za nekog dobrog pisca da napravi konstrukciju u kojoj ovo neće ispasti teatralno.

Plut

Ma simpa je ideja, baš da vidimo ko šta u svom umu krije.

Джон Рейнольдс

Како хоћете, али ово је реченица за лош филм. Кадрирање: до прве запете на лице коме је уперен револвер; пошто је време шпагети-вестерна прошло, види се бар цев. До речи "прилици" доњи ракурс, облачно небо, а главни протагониста у мантилу који се вијори на ветру. После крупњак на лице ако није српски глумац у питању и не зове се Никола Којо. Иначе.... бем ли га...
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Boban

U ovoj seriji radionica ljudi se susreću sa svakakvim, pa i sumanutim zahtevima.
Nije uvek cilj dobiti objavljive, kvalitetne priče, već da se malo rastresu mozgovi...

Josephine

Milosh

"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

pokojni Steva

Džone, pazi kako voziš šleper, čujem da je na Jarinju gužva.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

Nevolja sa radionicama je što glupi zadaci proizvedu glupe priče. Moguće je da je to i cilj ove radionice. Međutim, kako je glupo pristati na ovu temu, moguće je da će rezultat biti sasvim primeren temi.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

Nije cilj svake radionice da se proizvedu objavljive, vrhunske priče... ponekad je potrebno da se pisci ogledaju u nekim stvarima koje im nisu bliske baš da bi malo vežbali čudne situacije.
Poredite ovo sa crtanjem, ima mnogo ljudi koje znamo da su decenijama crtkali za svoju dušu ono što vole i retko ko je uspeo u tom poslu; a da su drilovani "Crtaj konja, crtaj automobil, crtaj ovo ono, možda bi i bili u stanju da odgovore na eventualne profesionalne zahteve.
Dalje poređenje sa crtačima, znate li da broj neplasiranih crteža kod dobrih crtača daleko premašuje objavljene radove. A zašto pisci zamišljaju da svaka rečenica koju su porodili treba da bude štampana u nekom njihovom delu? Nekada sam imao običaj da kažem da svako treba da ispiše bar 1000 strana i onda sve to baci, pa da računa da će dati nešto upotrebljivo. Nekima ovo zvuči besmisleno, ali meni je još besmislenije da vidim šta su sve ljudi objavili i s čeme se ponose... pa među učesnicima radionice imamo nekoliko ljudi sa knjigama koje su potpuno neupotrebljive van uskog kruga poznanika i šta sada, njima je ova tema glupa.
Naravno da je glupa... svako delo se sastoji i od umnih pasaža i od klišea iz špageti vesterna i od ponečega između. Imali smo upravo temu koja je bila potpuno van svih razrađenih matrica, zašto ne bismo sada utonuli u dijametralnu suprotnost?

angel011

Quote from: Boban on 15-12-2011, 11:15:23Nekada sam imao običaj da kažem da svako treba da ispiše bar 1000 strana i onda sve to baci, pa da računa da će dati nešto upotrebljivo.

Kim Njumen je rekao da treba ispisati milion reči smeća da bi ono što se piše postalo upotrebljivo.  :lol:
We're all mad here.

Loni

Jooooj pa 5.januar je preran.

Ja sam u Atini od 30. dec do 4. januara. Imaću jedno popodne za pisanje.

Januar je ipak specifičan i treba se locirati na 10.
Ko je za odlaganje?

angel011

Loni, imaš petnaest dana da napišeš priču pre nego što otputuješ. Ko kaže da moraš da je pišeš tek sledeće godine?
We're all mad here.

Loni

Angel je l znaš da je i pozorište Boško Buha otvorilo konkurs za novu dramu.
Rok do 31.januara.

Pa Radio BEograd 2 konkurs za radio dramu.
Rok februar.

I ti i ja bismo s obzirom na struku trebali da se okušamo. Kad sve stići?

Loni

Inače za narednu radionicu predlažem da se izabere slika na osnovu koje bi se smišljala priča.

ivica

Meni zvuči ok - igrao bih se i ja u januaru.

Джон Рейнольдс

Ја док сам држо Јариње, туда се није могло. Онда сам мало попустио и сад вршља ко како хоће. Али ево баш гланцам "дајца", кад сад кренем, трава ће престати да расте. И мак.

#Τζούτσε

Stipan

Quote from: ivica on 15-12-2011, 19:59:48
Meni zvuči ok - igrao bih se i ja u januaru.

Buniš li se ti ikad protiv ičega Ivice?

ivica

Bunim se, rekao bih, ali vrlo slabo to radim na internetu. A sve oko ovih radionica meni sasvim odgovara.

Third Eye

Revolver.  :( Dakle, isključivo na burence. 
I'm always going to be there for you, even if it's only as an obstacle for you to overcome. Even if you do hate me. That's what big brothers are for.

Skalar

:-x Мислим да ће, на жалост, падати добре приче због насилног уклапања ове реченице у сам крај. Верујем да нико од учесника радионице не би слободном вољом ову реченицу уградио у своју причу. Слутим да ће неке, до тог момента добре приче, престати да функционишу са оваквим брутално театралним крајем. Требаће ту доооооста вештине да би се избегло неприродно калемљење и да задата реченица, у овом облику,  буде логичан крај приче.

Хм, као да сам у једном од горњих коментара наслутио заметак идеје, па ко велим, 'ајде да мало подбочим - можда бисмо могли основати какав синдикат па се побунити и ударити штрајк упозорења са захтевом да се реченица промени  xrofl
Пиво и ћевапи спајају људе.

Josephine

Bobanova dela poznata su po megalomanskim izborima i odlukama...

Boban

Ali koji smisao je da zadatak bude posve lak?
S druge strane, upravo ovako bizaran problem nedvosmisleno će istaknuti one koji su bili sposobni da se s njim iznesu na pravi način.

Josephine

Dobra je rečenica. Inspirativna...

Plut

Ako smo se izborili sa ljuštionicom, ljigavčevom iljudožderstvom, valjda ćemo i sa ovim. :)

Josephine

Stipan

Quote from: Plut on 19-12-2011, 13:09:19
Ako smo se izborili sa ljuštionicom, ljigavčevom iljudožderstvom, valjda ćemo i sa ovim.

Ti si se izborila.
Ja sam ost'o u blatu najcrnjeg dna tabele.

Hvala što si me podsetila - Jednom je bilo i više no dovoljno.

Plut

Opet ta tabela, Stipe? Nanu li joj...
Saću i ja malo da pametujem, ko neki :mrgreen:
Pričom si, pretpostavljam, kol'ko-tol'ko zadovoljan, jer da nisi ne bi je tada ni slao. E sad, prošla je kako je prošla, a ti treba da skontaš zašto. Možda ti je delić nečega zafalio da bude bolje plasirana, možda te nismo shvatili. Pogledaj ko je i kako glasao za tvoju priču, ko je kakav komentar o njoj dao. Vrlo je bitno da znaš čija ocena i komentar ti znače više nego drugi. Ne poštujemo svakoga podjednako niti tako vrednujemo mišljenja. Možda priča uopšte nije tako loša, ali je većina koja ne deli tvoj sentiment prevagnula.

A možda ti je priča stvarno pravo đubre pa pomoći nema. :evil:

Stipan

Hmph, ajde sad da budem iskren.

Odgovor je u stvari jednostavan - ta priča je stvarno bila pravo đubre.

Plut

Super! Jeij, bar smo do nekog zaključka došli. :!:

Džek

Blah. Ne postoji đubre-priča. Postoje čitaoci sa nižim i višim kriterijima.  xrofl xcheers
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Stipan

E upravo je tako, Džek care!  :lol:

Josephine

Mene zanima kako će Steva da odgovori na zadatak.  :!:

scallop

Neće. To je previše običnih reči za njega.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

Baš tako. Tačnije, našao sam neki podrum, vidimo se kasnije.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Josephine

Ne pišeš? :( A mene je baš zanimalo...

Hobit

Quote from: Boban on 15-12-2011, 01:37:45
Stalno se na radionicama zadaju počeci koje treba nastaviti.
Da probamo nešto drugo, da zadamo kraj koji treba uklopiti u smišljenu priču.

Poslednja rečenica svake priče poslate u ovom krugu treba da bude tačno ovakva (ili eventualno prebačena u ženski rod):
"Da moji sunarodnici znaju da sam držao revolver uperen u tvoju glavu i da nisam pucao, prezreli bi me; nadam se da zbog ovakvog izbora neću biti u prilici ikada da prezrem sam sebe."
Naravno, fantastika poželjna, obim 6000 karaktera, rok za prispeće priča 5. januar 2012. do isteka dana.
Šaljete meni kao PP ili na mejl znaksagite@yahoo.com

Ako dozvolite (a, bez trunke malicioznosti), ja bih se pozabavio ovom, poslednjom rečenicom

Može li, umesto ''neću biti u prilici ikada da prezrem sam sebe'' (zvuči nekako....hm) da stoji ''neću biti u prilici da ikada prezrem sam sebe'',
ili, po meni još bolja varijanta kraja te rečenice - ''nadam se da zbog ovakvog izbora neću prezreti sebe'' (ovo ''sam sebe'' je isto, malo, rogobatno)
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

Josephine

A zašto ti, Hobite, ne bi napisao priču za ovaj krug? :)

Hobit

Zbog toga što ja nisam pisac.
Ja sam samo čitalac
Da bi bio pisac, priznat ovde, na znaku sagite, moraš da pokažeš određenu ''dozu'' nepismenosti...
Nemam živaca za to

Josephine

Jel treba da vam persiram?

Ok, mislila sam da bi bilo zanimljivo. Pojma nisam imala da biste to tako ozbiljno shvatili... :)

Hobit

Nije potrebno da mi persirate   :)

Uglavnom, sve što radim - shvatam ozbiljno. Ili, ne radim...

Hobit

Quote from: D. on 22-12-2011, 14:26:13
Jel treba da vam persiram?

Ok, mislila sam da bi bilo zanimljivo. Pojma nisam imala da biste to tako ozbiljno shvatili... :)

E, da, D... umalo da zaboravim

Kakvo Vam je ovo prošlo buduće vreme???

Kod Srba je obično obrnuto. Ja znam samo za buduće - prošlo vreme... To Vam je ono što često čujete po kafićima: ako me još jednom tako pogledaš - jebo sam ti kevu!

Josephine

:D

što ja moram da budem ozbiljna, ako si ti?

Stipan

Quote from: Hobit on 22-12-2011, 14:16:52
Da bi bio pisac, priznat ovde, na znaku sagite, moraš da pokažeš određenu ''dozu'' nepismenosti...

Hajde, molim te, objasni šta je ovo trebalo da znači.

Ili je možda ovako pitanje bolje formulisano: Odnosi li se ovo na radioničare ili na stare lavove?

Josephine

Ma, hteo je da ispadne faca...  8-)

Stipan

Nemam ništa protiv Hobita, ali takve izjave mogu šakalima da dođu k'o kec na desetku..
A ja šakale volem podalje od radionice. 

Plut

Pa kad D. svakog hoće da natera da piše. xtwak :lol:   Ko voli da je čitalac neka to i ostane.

Josephine