• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 13 - januar 2012

Started by Boban, 15-12-2011, 01:37:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Skalar

Пиво и ћевапи спајају људе.

Stipan

Dakle Brat Savajat nam je ovog meseca na prvom mestu, Stipan na poslednjem - nejasne su još samo nemaštovite pozicije među nama...

Džek

Ne znam čemu kuknjava oko zadatka. Ne sporim da je težak, ali nije bre bauk. Svako prihvata na svoj način, ali šta bi bilo da svako na svoj način kuka i jauče po temi? Evo ja se od jutros kanim da započnem pisanje a nikako da krenem?

Sad treba da kukam da se produži rok, jer je meni draže da na Krstarici ubeđujem neke idiote sa mozgom veličine plivadona da pripadaju gej populaciji umesto da pišem?

Ne pada mi na um. Svako stoji iza svog dela. Kuknjavom stoji ispred.

Dakle, svečano objavljujem da započinjem pisanje zadate priče, da ne kukam i da se radujem prvom mestu koje ću zasigurno da osvojim. Ako i ne bude prvo, i ostala su dobra.

Eto, olakšah dušu... :)

Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Stipan

Šta si sad pa opet naradio po Krstarici, jadan ne bio?!

Džek

Nerviraju me oni bilmezi na natprirodnim pojavama i misterijama, ne mogu ti opisati kakve idiotluke zastupaju i pride veruju u njih. A meni se merak raspravljati, video si kako tigar reži.

Pride, mislim da sam na top deset banovanih... sve zbog tih umobolnih drkadžija. :)

Stipan

Mhmmm... Je, svašta ima po toj Krsti...

Josephine

Ja priznajem da sam priču napisala samo da bih učestvovala i još malo vežbala izraz. I nisam imala nikakav plan, osim početne scene. Kasnije se priča razvila u meni dragom pravcu, tako da je posvećujem mojoj baki.

A ova rečenica iz zadatka zahteva mnogo više od 6000k, s obzirom da zvuči kao kraj nečeg što mora da ima veću predistoriju i dublju razradu zapleta...

Stipan

Ja ne priznajem ništa. Posl'o pa šta mi bog da...

A rečenica...
K'o da je iz Zagora iščupana.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Savajat Erp

Ок, схватили смо, goddemit!!!  :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

scallop

Stipan nije, a ti se ne računaš.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Džek

Quote from: D. on 03-01-2012, 18:50:29
Ja priznajem da sam priču napisala samo da bih učestvovala i još malo vežbala izraz. I nisam imala nikakav plan, osim početne scene. Kasnije se priča razvila u meni dragom pravcu, tako da je posvećujem mojoj baki.

A ova rečenica iz zadatka zahteva mnogo više od 6000k, s obzirom da zvuči kao kraj nečeg što mora da ima veću predistoriju i dublju razradu zapleta...

Nije tako, D., opet imputiraš drugima svoje cirkuse. Ne znam više kako to da ti kažem a da opet ne ispadnem "onaj koji D za kike vuče"

LM, ja svoju čak rastežem da ne bude prcava kao prošla, (upravo je pišem) a bojim se da je ne userem kao što sam prošlu, takođe je rastežući.

Zaista, neki japanac je u mene ušao, sve nešto maleno, prcavo i minijaturno radim :) :)

Josephine

Izbor između ubistva ili prezrenja je mnogo dublji od izbora između sladoleda od čokolade ili jagode. Meni treba više od 6000 karaktera za ovaj prvi, svega nekoliko desetina za drugi... Ako ću da napišem priču sa čvrstom i uverljivom strukturom.

Džek

I jedno pitanje, odaslato na Olimp :)

Može li da se nekako prihefta svoja rečenica ili dve iza obaveznog pasusa ili pasus mora biti amin priče? Ljubazno bih zamolio odgovor, pošto mi je priča u završnoj fazi izrade, a ako dobijem zeleno svetlo, obečaJem da ću doslovice da prenesem tekst pasusa, sve sa onim nesrećnim revolverom :)

Josephine

Džek

Quote from: D. on 03-01-2012, 19:22:33
Izbor između ubistva ili prezrenja je mnogo dublji od izbora između sladoleda od čokolade ili jagode. Meni treba više od 6000 karaktera za ovaj prvi, svega nekoliko desetina za drugi... Ako ću da napišem priču sa čvrstom i uverljivom strukturom.

Men' svašta nešto pada na um sa tim sladoledima...  :-|

Stipan

Quote from: scallop on 03-01-2012, 19:12:41
Stipan nije, a ti se ne računaš.

E, lako je tebi sa Stipanom kad se i ne brani...

scallop

Sa nivoa mora, okoline Katarine: Bu-ha-ha-ha!

Skalar

Quote from: D. on 03-01-2012, 19:22:33

Зашто обавезно мора бити убиство? Убиство је незаконита радња лишавања живота друге особе. А ако би у питању била ратна ликвидација непријатеља, који је твом народу/врсти директно или индиректно нанео/наноси много зла, а та ликвидација прекинула зло које се наноси твом народу/врсти? Мислим да би у том случају тежи избор био између чоколаде и јагоде. Или ја размишљам као типичан мушкарац?

Josephine

To je ubistvo u užem smislu.

Stipan

Koje bre ubistvo u užem smislu?! Šta si sad 'tela da kažeš?

Boban

ma šta vam znači koja je rečenica gde?
Držite se propozicija, ne vrludajte previše.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Džek

Skalar

Ма не схватам ја то у ужем смислу. Ил убијаш, па у ћорку, ил ликвидираш непријатеља, па на параду хероја или, не дај Боже, на Пинк и Б92. Широко, уско, ух.

Бобан је нас, који се са правом или без права називамо писцима и хоћемо учествовати у радионицама, ставио на велике муке - хајде, бре, па ко би овакав пасус у овом облику својевољно уградио у своју причу-новелу-роман, осим ако није у питању каубојски романчић, или неко слично шкљ дело? И даље мислим да ће добре приче падати због неадекватног калемљења последњег пасуса. И мислим да ту неће бити у питању неискуство аутора, немогућност да се прилагоди прича том пасусус, недомишљатост, или већ шта друго, него искључиво одбојност аутора према том пасусу . Но, претпостављам да ће Бобан, ако некад одлучи да објави приче са радионица, дозволити измену краја добрим причама.

Али, рекао бих да се у том наметнутом пасусу крије доста слободе, јер је очито да се ликвидирање непријатеља, криминалаца и других по заједницу (која стоји иза особе која држи тај револвер) непожељних типова, охрабрује, шта више, да је пожељно као појава!

Džek

Pazi... možeš da predstaviš glavnog junaka, ili onoga koji će da opali iz revolvera, kao neku budalu, cirkusku ludu, lika koji se fura na kaubojce i umišlja da je Šejn, a čije ponašanje će biti neovisno o radnji, tj, junaku ti je pregoreo osigurač u tintari pa je sav u tom folu, što ne znači da je negativac :)

Takođe, možeš napisati priču u kojoj junak ništa ne progovara, sem tog bisera od rečenice, na kraju. Mislim da je to najlakši put. Ostaje čitaocu da sam zaključuje da li je junak teatralan, kompletan idiot ili nešto deseto.

Mislim, lako je to sugerisati, ali treba odraditi. Ja nisam išao tim pravcima. I love the hard way :).

Stipan

Jbt. pa gde vam je mašta bre ljudi?! Postoji hiljadu razloga zbog kojih se neko može naoštriti da nekog kokne.
I još hiljadu da se predomisli kad se susretne sa srnećim pogledom i mirisom ukakanih gaća...

angel011

@Džek: Najlakše je da ti glavni lik bude pisac, i da ta rečenica bude iz njegovog (ne)dela. Onda u priči može da bude šta 'oćeš.
We're all mad here.

Džek

Podseti me na Baci mamu iz voza

The night was...

:)

Skalar

Quote from: Stipan on 03-01-2012, 20:15:55
Jbt. pa gde vam je mašta bre ljudi?! Postoji hiljadu razloga zbog kojih se neko može naoštriti da nekog kokne.
I još hiljadu da se predomisli kad se susretne sa srnećim pogledom i mirisom ukakanih gaća...

У праву си, постоји безброј разлога за то, али... Овде имамо сународнике који би могли презрети "пуцача" ако не пуца, што значи да се то пуцање охрабрује и спада у групу пожељних дела. У питању су сународници којима треба ликвидирати ратног непријатеља, или који из неких традиционалистичких побуда очекују да "пуцач" пуца, а то је, људским мерилима гледано, ако није уско везано за рат онда везано за  прељубу. Остали разлози нису довољни за одузимање живота. Овде не рачунам крвну освету над недужним члановима клана-породице убице због ког се врши освета, јер је то нешто ван памети и нема упориште у традицији целокупне цивилизације, а и кажњиво је у читавом свету. А, с обзиром да постоји револвер, дакле у односу на временски период постојања цивилизације, прилично млада технолошка новотарија за одузимање живота, онда је и утицај традиционалних разлога за одузимање живота смањен. Према томе - рат! Осим ако неко од аутора не осмисли какву епизоду алтернативне историје и исприча како је ликвидирање мужа/жене у случају прељубе пожељна појава  :cry:

scallop

Tu rečenicu može da izgovori i patološki lažov. Glumac na audiciji za B-rate film.

angel011

Ili dete koje ponavlja nešto što je negde čulo.

Ili vanzemaljac koji je jezik i običaje učio preko B-rated filmova, a situacija je nešto potpuno drugačije.

Ili reči mogu da se čuju sa nekog snimka, ili da ih izgovori robot, taj tekst je sve što je ostalo od ljudske civilizacije.
We're all mad here.

Džek

Može i H. Simpson da ih izgovori dok pijan od Daff beer-a imitira Šejna u kafani...

Stipan

Boban je to tako zamislio? Jeste li vi u to sigurni?

Džek

Hmmm, imam jedno pitanje i postaviću ga jer mi je mnogo bitno za kraj priče da znam odgovor, iako reskiram da ispadnem mnogo glup ali bolje i da ispadnem glup nego da ispadnem iz voza.

Elem, onako kako ja vidim Bobanovu rečenicu, ispada da lik puca pa se onda lešu obraća...
Da li je to tako ili je lik mislio da puca, pa se predomislio i onda mu se (živom) obraća?

Mislim da se može dvojako tumačiti, evo, vidite i neka mi neko ljudski odgovori, da završim više priču, da mi ispadne iz šaka...

Da moji sunarodnici znaju da sam držao revolver uperen u tvoju glavu i da nisam pucao, prezreli bi me; nadam se da zbog ovakvog izbora neću biti u prilici ikada da prezrem sam sebe.

U boldovanom je vic. Znači, da te nisam roknuo, mene bi prezreli?

Суба

Добро питање Џекоњо, али јбг, што га сад постави??? Већ сам завршио причу где се лик обраћа оном ког је поштедео. xuzi

scallop

Rečenica je u kondicionalu. Da moji prijatelji znaju da sam imao čašu sa Jelen pivom u ruci i da je nisam popio prezreli bi me. Jesi li popio pivo ili ne?

Džek

Suba, postavio zato što je sad završavam :)

Scallope, zar onda ne bi trebalo ovako...

Da moji sunarodnici znaju da sam držao revolver uperen u tvoju glavu a da nisam pucao, prezreli bi me...

Akcenat na 'a'?

Boban

ovde nije cilj da pogodite šta je Boban imao na umu, već da osmislite priču uklopljivu u tu rečenicu na kraju.
A može se to odraditi na beskrajno mnogo načina, ako imate mašte. Ako nemate, onda šta uopšte radite ovde?

scallop

Šta se ti mešaš u Bobanov način pisanja? Jesi li popio to pivo? Mogao si i da jesi, ali i da nisi. U trenutku dok se izgovara - nije pucano. Samo je izneta dilema. Pošto je tu kraj, čitalac treba da odluči na osnovu prethodnog. Kako vreme isparava sve mi se više sviđa zadatak. :mrgreen:  A, otkada se to poštuje zadatak na radionici? Neko će opet o avionima, a neko drugi će da upuca ćurku na podvarku.

Džek

Nisam hteo da fulim predispozicije, ko pita ne skita... sreća, pa ne moram menjati kraj :)

Pivo je popijeno ali samo do pola čaše... :)

Savajat Erp

Опростићете ми на мом изражавању, али...сад сте га разводнили до јаја! И то 2 дана пред крај рока... :x  :)

Džek

Aha. Da bude interesantnije pred finiš :)

scallop

Mogli smo i sutra, ali to onda ne bi bilo do jaja.

Džek

Sutra ćemo izmisliti novi cirkus, da ove brzopotezne bacimo u belaj :)

Boban

Našli ste da saplićete Savajata, kao da on već sam nije dovoljno unazađen.

scallop

Quote from: Boban on 03-01-2012, 22:30:16
Našli ste da saplićete Savajata, kao da on već sam nije dovoljno unazađen.
Sad ćeš ti da ga braniš? Čudo je ova Nova 2012!

Skalar

xrotaeye  Мен' ту нешто сумњива та реченица која се мора убацити - делује на брзину смишљена, некако недоречена, недовољно прецизна у опису ситуације, а и није патетична нимало и често се чује у свакодневном говору. Идеш улицом и чујеш је. Возиш се у ауту и на наплатној рампи је чујеш. Па у маркету, на послу, по канцеларијама ихаааа. Али, без обзира што се чује на све стране, опет ми се чини да је некако смуљано и није прецизно објашњено јел' пуцано ил' није пуцано, јел' пуцач ретардиран ил' је хуманиста, јел' човек, или робот, или андроид, или хуманоид, или амеба, а ако је амеба можел' амеба имати револвер, јер не знам како амебе могу потпалити ватру и исковати револвер, па још није јасно кол'ко метака стане у буренце, 5 или 6, и дал' се ту мислило на револвер као револвер, или може и пиштољ, а ако може и пиштољ онда је питање колико метака стане у оквир, или да није случајно у питању неки ласерски револвер, па дал се може промашити глава ако је мала, па колики је предвиђени степен презрења и самопрезрења... Лелееее, сад видим да нас је задавач задатка урнисао и да је најбоље повући већ написане и послане приче, а ко није написао нек и не пише. Леба ми, ово ми личи на нешто што прочитах на једној капији: "Нема кера, а и не уједа!" Па контам да је можда најбоље да јануарску радионицу прескочимо и ома пређемо на фебруарску, или да, што сам већ наговестио као идеју, оформимо синдикат обесправљених писаца и назови писаца и да контрирамо Бобану са праведним захтевима за ревизију задатка! xrofl

Džek

Čuj reviziju zadatka...  :) pa šta ste čekali do sada? Džeka da vam ukaže da se rečenica može tumačiti dvojako?
Mislim da je Boban to poprilično lepo provukao... nisam sam skontao dok nisam završavao priču :)

Savajat Erp

Quote from: Skalar on 03-01-2012, 22:46:48
а ко није написао нек и не пише.

It`s a deal!  :lol: