• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Da li Srbija treba da prizna Kosovo?

Started by Alexdelarge, 20-12-2011, 22:20:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Da li Srbija treba da prizna Kosovo?

Da.
10 (18.9%)
Ne.
43 (81.1%)

Total Members Voted: 53

Alexdelarge

da vas vidim! ko je vera, a ko nevera! :twisted:
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Vampirella

Što ste manji, to ste mi draži. Voli vas drugarica.  xyxy
Satan my master.

Alexdelarge

džin tonik

Ghoul

https://ljudska_splacina.com/

Albedo 0

Gul se čak jebo s Albancima zbog svete zemlje! 8-)

Meho Krljic

Pa, naravno da ne treba. Mislim, principi i međunarodno pravo i sve to. Ali nije trebalo da prizna ni one pobunjenike protiv Gadafija, pa smo se tu nogama u dupe udarali da se svrstamo uz pobedničku stranu... Tako da... Mislim, ja sam glasao za ne, čisto da ne bude zabune. Moja želja je da Srbija bude uništena iznutra, voljom građana, a ne spolja, voljom velikh sila.

Albedo 0

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 20-12-2011, 22:57:30
Moja želja je da Srbija bude uništena iznutra, voljom građana, a ne spolja, voljom velikh sila.

xjap

Father Jape

Fali ti treća opcija: trebalo je odavno.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Tex Murphy

Ovo je najgluplje pitanje u istoriji svih glupih pitanja na ovom forumu.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

Da se razumemo, to što mi ne bi priznali kosovsku nezavisnost & suverenost nad teritorijom ne znači da sa istim tim Kosovom ne možemo i ne treba da uspostavljamo boljije odnose na polzu obe strane. Principijelnost nije isto što i tvrdoglavost.

Josephine

Quote from: Harvester on 20-12-2011, 23:35:36
Ovo je najgluplje pitanje u istoriji svih glupih pitanja na ovom forumu.

Glupo ili ne, zahteva odgovor od kojeg zavisi državna strategija.

džin tonik

jedina perspektiva za srbiju je ulazak u rat sa kosovom i natom, te stavljanje pod protektorat demokratskog svijeta poradi denacifikacije, organizacije drzavnih struktura, privrede, socijalne mreze i sl. te samostalnosti kad se formiraju 2-3 generacije u slobodi.

ne mogu ljudi stasali na mitovima i bezvezarijama racionalno i trezveno birati. potpuno nemoguce. glupost je i 20 godina od raspada titove diktature u svim porama drustva.

Meho Krljic

Dobro, ali problem je što poslednjih nedelja vidimo (ako već nismo videli) da ni demokratski svet ne preteruje sa demokratijom onda kada mu to ne odgovara.

Drugo je pitanje ovde sada bitnije. Mi imamo relativno kratko vreme da odgovorimo na neizrečeni ali jasni zahtev EU da Kosovo priznamo bez priznanja, ako želimo kandidaturu u Februaru/ Martu. Naravno da tako nešto nije lepo od EU ali ono što još više nije lepo je što bi u ovakvom trenutku vlada/ predsednik koji su pre četiri godine došli na vlast govoreći "I EU i Kosovo" trebalo da kažu "OK, okolnosti su sada radikalno drugačije, o ovome treba da odlučuju građani" pa da daju ostavke i raspišu prevremene izbore kako bi građani odlučili ko će doneti odluku i novu nacionalnu strategiju koja će biti više uskladu sa voljom većine u izmenjenim okolnostima. Ili makar da raspišu nekakav referendum kakav je Milošević onomad raspisivao za Vokerovu misiju (pa posle prešo preko toga, naravno). Umesto toga, da bi sačuvali nekakvu iluziju da imaju šanse na redovnim izborima, ljudi u vlasti će ljubomorno moć odlučivanja čuvati za sebe i doneti odluku iako je jasno da za nju više baš i nemaju mandat.

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 21-12-2011, 00:12:57
ljudi u vlasti će ljubomorno moć odlučivanja čuvati za sebe i doneti odluku iako je jasno da za nju više baš i nemaju mandat.

Ni mudrosti.

džin tonik

sve je to mlacenje prazne slame. prvo, usporedba srbije sa i najnakaradnijom zapadnom demokracijom je vic. kao kad bih rekao: "plivam u septickoj jami, ali i oni vrse nuzdu. jest, imaju sanitarni cvor, ali sve je to sranje."

drugo: misljenje gradjana, referendumi i sl. pa vecina gradjana je toliko zatucana, glupa i nazadna da ih realno ne mozes pitati ni koliko je sati.
primjer: ne damo srbske firme!
sta su srbske firme? kome?
imas internacionalne koncerne, privatiziras, zadrzis minoritet. tako stvari idu. cija je to firma? koga briga. imas posao, socijalno, red, prihode, porez.
ne ucinis tako, drzavna firma: raj za lopove.
privatiziras srbinu: bio lopov ili ne lopov, budi jos veci jal u narodu.

toliko o primjeru i percepciji gradjana.

ostalo: srbija je vjecna igracka englezima i rusima za podjebavanje kontinentalne evrope. jer ste glupi.
danas su nijemci i francuzi iskreni prijatelji, koji su se u ne tako davnoj povijesti toliko ubijali da cak ni najgluplji srbski mitovi tako nesto ne mogu opisati. ali srbi su ekstra narod. nece tu nemci da arlace.
no evropa jesu nijemci i francuzi.

uglavnom, nema se tu sta filozofirati zatucanim neobrazovanim ljudima ili se nadati da ce ostaci komunistickog i fasitickog rezima sami nestati. napad na nato i neka naprave reda. sve ostalo je raj za komuniste i fasiste, a agonija za ostale.

Alexdelarge

pa ja sam oduvek bio za nemce. ko je sa nemcima, taj je uvek na pobedničkoj strani.

Ghoul

Quote from: Alexdelarge on 21-12-2011, 09:10:25
pa ja sam oduvek bio za nemce. ko je sa nemcima, taj je uvek na pobedničkoj strani.

bravo, adl.
tako govore pravi nacionalsocijalistički katolici!
https://ljudska_splacina.com/

HAL

Srbin na strani Germana samo može izgubiti, nikako pobediti. Jedina pobeda je ona u ratu, formalna i prividna.

Meho Krljic

Zosko, u dobroj meri si ti u pravu u ovome što pričaš.

No. Problem sa tim "ne damo srbske firme" i privatizacijama je, barem praksa pokazuje, malo kompleksniji od ove slike koju ti skiciraš. Dobar deo privatizacija je odrađen ispod žita, na kvarno, tako što su firme prvo planski obezvređivane da bi ih kupio unapred pripremani partner koji je potom razmontirao šta se razmontirati može i to odneo negde drugde i - pretpostavljam - prodao Afrikancima i ostavio iza sebe samo zidove i radnike bez posla.

Naravno, ono što je kupila Koka Kola ili Gazpromnjeft ili US Steel ili Telenor (dobro, tu nije prodata državna ali svejedno srpska firma) je prošlo bolje, ali sa druge strane, te ozbiljnije firme i investitori nisu baš PRETERANO oduševljeni Srbijom iz mnogih razloga (korupcija svakako jedan od bitnijih) pa otud recimo naša ponovljena nemogućnost da recimo prodamo/ privatizujemo borski rudnik i preradu jer se na tendere javljaju sve nekakvi špekulanti i očigledni lupeži. Slično važi i za poslednji pokušaj prodaje Telekoma...

Hoću reći, da mi imamo uređenije stanje u društvu, sa manje propisa a boljim poštovanjem postojećih, onda bismo pričali samo o tome da glupi Srbi iz nekakvog patriotizma kukaju što hoće da se prodaju firme strancima, ali u ovom trenutku to je sporedan problem, veći problem je što su korupcija i partokratija učinile da su privatizacije arena u kojoj se otimaju prevaranti, špekulanti i kojekakvi sumnjivci iz istočne Evrope. Tu ni država ni društvo dugoročno nemaju koristi, ali očigledno imaju trenutni funkcioneri u vlasti koji primaju mito ili se ugrađuju u ove poslove...

Što se tiče odlčivanja građana o velikim pitanjima, ja svakako nisam čovek koji ima poverenja u masu da će da donese najpametnije odluke i često znam da izjavim nešto da bi nam bio korisniji pametan apsolutista u ovom trenutku od nefunkcionalnog parlamenta, ali s druge strane, davanje građanima opcije da se izjasne na kraju krajeva na njih vraća odgovornost za njihove sudbine. Šta će s njom da urade, njihova je stvar i samo njihova.

scallop

Izgleda da ću ja morati da počnem sa linkovanjem, Meho deluje suvislo, pa ja ne moram. Jedino, da naglasim da u sintagmi "pametan apsolutista" već imamo apsolutiste, što znači da nam nedostaju pametni. Nekada smo imali floskulu o "negativnoj selekciji", a ja sam uveravao da, zapravo, imamo nikakvu selekciju; dovoljno je bilo da neko 'oće i da se potrudi da se ogrne dovoljnom dozom poslušnosti. Danas imamo istu takvu selekciju, ali razuđenost u vlasti omogućava nedovoljnu poslušnost; važno je da imaš ko će da te brani. Višepartijski sistem kreira višepartijsku nikakvu selekciju. :mrgreen:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Jeste, ovde je na delu jedna labavo ali očigledno (za nju) efikasno organizovana oligarhija u kojoj Kurta i Murta dobro sarađuju. Svi koji su se smejali primitivnim SPSovcima iz devedesetih i smatrali da su DS tehnokrati ipak moderniji i efikasniji u vođenju društva sad verovatno škrguću zubima...

scallop

Odrednica "DS tehnokrati" je oksimoron. Nema tehnokratije u DS. U ovoj vladi jedini tehnokrata je iz SPS. Sve ostalo nije ni Kukuriku koalicija. 
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Hobit

Quote from: Meho Krljic on 21-12-2011, 13:19:09
Jeste, ovde je na delu jedna labavo ali očigledno (za nju) efikasno organizovana oligarhija u kojoj Kurta i Murta dobro sarađuju. Svi koji su se smejali primitivnim SPSovcima iz devedesetih i smatrali da su DS tehnokrati ipak moderniji i efikasniji u vođenju društva sad verovatno škrguću zubima...

Ja škrgućem
Za ove, ostale - ne znam
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

Hobit

E, da
Treba da prizna, i da se ta agonija završi.

Meho Krljic

Quote from: scallop on 21-12-2011, 13:40:26
Odrednica "DS tehnokrati" je oksimoron. Nema tehnokratije u DS. U ovoj vladi jedini tehnokrata je iz SPS. Sve ostalo nije ni Kukuriku koalicija. 

Pa, sad... Đelić? Cvetko? Moj ortak Srđan Muškatirović... Nema veze jesu li članovi stranke ili ne, oni su DS kadrovi.

Quote from: Hobit on 21-12-2011, 13:55:54
E, da
Treba da prizna, i da se ta agonija završi.

Ali tu je pitanje da li bi se tako završilo. Preševska dolina je već zauzela mesto u redu, pa onda Sandžačka oblast, Vojvodinu da ne pominjemo, a možda i Veroljubov Pokret za Šumadiju može da okrene koji glas (i dinar) sa nekakvom separatističkom retorikom. Srbija se, pošto joj fali ozbiljna nacionalna orijentacija, prilično raspada po šavovima pod pritiskom lokalpatritozama koji umesto da budu prepoznati i pozitivno usmereni kroz decentralizaciju, prerastaju u separatizme ma koliko apsurdni neki od tih projekata izgledali.

Hobit

Tačno Meho
Srbiji nedostaje ozbiljna nacionalna orjentacija. I, to nije ''od juče''
Upravo zbog toga, ova zemlja nema mnogo alternativa...

mac

Teritorijalni integritet i vladavina međunarodnog prava nemaju alternativu.

scallop

Meho, da se ne vraćam Hobitovim fantazmagorijama: čini mi se da se tebi tehnokratija gubi u savremenim floskulama gde je i vrsta kredita proizvod, a berzanske manipulacije tehnologija. Taj apsurd nema budućnost, a ako je i ima onda je to krvav tehnokratski obračun nuklearnim bojevim glavama. Ovaj svet će ili iz globalizacije preći u regionalizaciju, a iz megalomanskih privrednih struktura u malu i srednju privredu gde nam, inače, stalno prstom pokazuju, ili će nestati. Nikome nisu potrebne robne marke iz pizde materine ili maline iz Čilea, ali itekako stabilna lokalna privreda koja može da prehrani i obuče svoje stanovništvo. Znači, ne nikakav stabilan privredni rast uz globalizaciju, nego održive privrede u lokalnim uslovima. Tako bi i bogatiji bili pošteđeni migracija, od kojih će se, uskoro, mecima na granicama braniti. Da Boban ne bi bio prikraćen, kao predložak nudim svoju priču "Spiridonova potera za neuhvatljivim" s kraja osamdesetih. Jebiga, moram sam da upozorim koliko sam bio anticipativan još tada. :mrgreen:

Meho Krljic

Quote from: mac on 21-12-2011, 14:54:24
Teritorijalni integritet i vladavina međunarodnog prava nemaju alternativu.

Tvrdiš ti. Ali bilo bi interesantno da vidimo šta bi rekli građani, kada bi se neko udostojio da ih pita... Jeste prilično upadljivo kako o ovako važnom pitanju koje se tiče nacionalne strateške orijentacije u radikalno novim uslovima niko ne predlaže da se građanima da da odlučuju, a svima su pre mesec dana bila puna usta toga kako građani na severu Kosova imaju pravo da sami odlučuju i kako se tu političari, na vlasti i u opoziciji ne bi mešali. Pa hajde sada da vidimo taj princip na delu, ostavke, nove izbore i sve redom ili barem nekakav referendum, koliko god to ne bio najprecizniji nstrument za nešto što je po definiciji složeno pitanje.

Skalope, ja naprosto nemam dovoljno podloge ni u kojoj oblasti znanja da polemišem na tako visokom nivou. Ali potvrdiću da tehnokratija svakako u savremenoj terminologiji podrazumeva i meke oblasti ekspertize, nikako samo užetehničku inteligenciju. To je tako - u ovom trenutku.

scallop

Brate slatki, nauči da veruješ meni. Stomak mi se prevrće od novogovorne bankarske terminologije. Da li, uopšte, znaš da je sve vreme do sada bankarsko-finansijska, odnosno, ekonomska terminologija počivala na militarističkom konceptu? Doktrine, strategije i slično. Sad kenjaju po tehnološkom konceptu. Bagra belosvetska koja je ustoličila kockarski model kao osnov svetskog opstanka. A, taman sam pomislio da si počeo da se osvešćuješ.

Hobit

Quote from: scallop on 21-12-2011, 15:06:20
Meho, da se ne vraćam Hobitovim fantazmagorijama: čini mi se da se tebi tehnokratija gubi u savremenim floskulama gde je i vrsta kredita proizvod, a berzanske manipulacije tehnologija. Taj apsurd nema budućnost, a ako je i ima onda je to krvav tehnokratski obračun nuklearnim bojevim glavama. Ovaj svet će ili iz globalizacije preći u regionalizaciju, a iz megalomanskih privrednih struktura u malu i srednju privredu gde nam, inače, stalno prstom pokazuju, ili će nestati. Nikome nisu potrebne robne marke iz pizde materine ili maline iz Čilea, ali itekako stabilna lokalna privreda koja može da prehrani i obuče svoje stanovništvo. Znači, ne nikakav stabilan privredni rast uz globalizaciju, nego održive privrede u lokalnim uslovima. Tako bi i bogatiji bili pošteđeni migracija, od kojih će se, uskoro, mecima na granicama braniti. Da Boban ne bi bio prikraćen, kao predložak nudim svoju priču "Spiridonova potera za neuhvatljivim" s kraja osamdesetih. Jebiga, moram sam da upozorim koliko sam bio anticipativan još tada. :mrgreen:

Šta zagovaraš scallope?
Kolhoze i zemljoradničke zadruge... plansku privredu... povratak na dial-up sa ADSL-a......?
Trebaju nam i maline iz Čilea ili Poljske... AKO SU JEFTINIJE OD OVIH IZ ARILJA... a, često jesu

Da li smo mi to malo zavidni zbog toga što je, tamo neki svet, otišao ''mnogo dalje''...

Meho Krljic

Quote from: scallop on 21-12-2011, 15:18:15
Brate slatki, nauči da veruješ meni. Stomak mi se prevrće od novogovorne bankarske terminologije. Da li, uopšte, znaš da je sve vreme do sada bankarsko-finansijska, odnosno, ekonomska terminologija počivala na militarističkom konceptu? Doktrine, strategije i slično. Sad kenjaju po tehnološkom konceptu. Bagra belosvetska koja je ustoličila kockarski model kao osnov svetskog opstanka. A, taman sam pomislio da si počeo da se osvešćuješ.

Ali kakve veze ima moje osvešćenje ovde? Ja, naime, koristim reč "tehnokrati" onako kako se koristi i inače u današnje vreme. Šta sam sad ja kriv što je belosvecka bagra uspostavila piramidalni sistem kredita i investicija a pola (i više) sveta ga prihvatilo? Jesam li ga ja uspostavljao? Podržavao? Propagirao?

mac

Quote from: Meho Krljic on 21-12-2011, 15:10:07
Tvrdiš ti. Ali bilo bi interesantno da vidimo šta bi rekli građani, kada bi se neko udostojio da ih pita...

Nemam ništa protiv volje naroda, zapravo onaj deo o međunarodnom pravu pokriva i volju naroda. Albanci su uz pomoć međunarodne zajednice izborili otcepljenje dela teritorije Srbije. Ali Albanci ne žive na celoj toj teritoriji. Moja pretpostavka je da je volja onog naroda koji nije albanski da živi sa Srbijom i u Srbiji. Možda grešim, možemo ih pitati. Za sada polazim od svoje pretpostavke. Ako oni to žele, a i Srbija to želi, onda oni (Srbi na Kosovu) i Srbija mogu da sarađuju na ostvarivanju svojih želja, jer mi ne priznajemo nezavisnost Kosova. Ako oni postanu malodušni pa krenu da se predomišljaju u vezi sa svojim željama onda Srbija može da ih "propita", i vidi šta je pravo stanje stvari, jer malodušnost je jedno, a bazične želje su drugo. Ako postane jasno da oni zaista svim srcem zapravo žele da žive u nezavisnom Kosovu, onda Srbija tu više nema šta da se pita. Tada je izgubila jedinog partnera u ovoj igri, i toj je igri tada kraj. Ali samo tada.

scallop

Quote from: Hobit on 21-12-2011, 15:22:00

Šta zagovaraš scallope?
Kolhoze i zemljoradničke zadruge... plansku privredu... povratak na dial-up sa ADSL-a......?
Trebaju nam i maline iz Čilea ili Poljske... AKO SU JEFTINIJE OD OVIH IZ ARILJA... a, često jesu

Da li smo mi to malo zavidni zbog toga što je, tamo neki svet, otišao ''mnogo dalje''...

Rekao sam ti da mi učitavaš ono što ne pišem. To je pizdarija i ti si jeftini provokator. Taj svet nije otišao "mnogo dalje" nego nas gura tamo gde niko ne bi trebalo da bude. Zapravo, svaki tvoj post je štetočinski i besmislen. I ti si poželjan zato što si jeftin. Uskoro bi se moglo desiti da bude jeftinijih od tebe. Onda ćeš biti neopozivo izlišan i nesposoban da održavaš sopstvenu porodicu. Razmisli o tome.

pokojni Steva

Što lupate glavama kad znate da će vas posle još jače boleti, pa srbijanski problem će svakako i na kraju rešavati okolne zemlje. U njih ubrajam i Vojvodinu, tek da i Srbi imaju njima naklonjenog pregovarača za astalom.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Hobit

Ma hajde
Nervozan si, to ne valja...
''Učitao'' sam ti ono što si napisao, i NIŠTA DRUGO
I, ostavi se jeftine komunističke propagande koja, kada ne zna šta će, sve neistomišljenike proglašava petom kolonom, plaćenicima i neprijateljima.
Jebote, izlizano je. Dosadno.

scallop

Ma, nisam ja nervozan. Mene neće ni da pogodi. Jedino zamajavaš naokolo, kao da si svu pamet ovog sveta posisao, a obični si kursista za Čedinu "narandžastu revoluciju", mamlaz koga su izvatali, a još veruješ da je to bilo za nešto dobro. Tolike si godine zatukao u guzicu i ništa nisi shvatio, nego  duvaš u tikvu koja odavno nema zvuka.

Hobit

Usul

... Nikome nisu potrebne robne marke iz pizde materine ili maline iz Čilea, ali itekako stabilna lokalna privreda koja može da prehrani i obuče svoje stanovništvo. Znači, ne nikakav stabilan privredni rast uz globalizaciju, nego održive privrede u lokalnim uslovima. ...

Ovo je sustina. Svaka cast na sintezi.  xjap xjap

Kao da je malo kome jasno da se tzv. "globalizacija" raspada, a glavni krivac za to je enormno poskupljenje nafte, gasa, hronicne nestasice uglja i mnogih drugih stvari. Cela nasa moderna civilizacija se zasniva na premisi stalnog ekonomskog rasta uz upotrebu jeftinih energenata. Zbog toga mozemo da jedemo maline iz Cilea ili pasulj iz Argentine. Takav model nije odrziv jer zivimo na planeti sa ogranicenim prirodnim resursima. Kada cena nafte stvarno ode u nebesa onda ce sve stvari iz uvoza da postanu neisplative i lokalna privreda ce morati da se ozivi, u protivnom sleduje glad i nemiri.

God created Arrakis to train the faithful.

Plut

Papriku i ajvar iz Makedonije, paradajz iz Turske i, idemo malo dalje, krastavce iz Vijetnama!

Inace, velika je pomama za firmama koje se bave vodnim resursima, banke su to prve pokrenule i navalile na preuzimanje istih davanjem neverovatno povoljnih velikih kredita, koje ove uskoro ne mogu da servisiraju i opa, ode firma.

Hobit

Dakle, kada svet ostane bez nafte - sve će stati?
Apokaliptično viđenje...
Mislim da NEĆE stati, maline iz Čilea će UVEK putovati...

Джон Рейнольдс

Хобите, ти МИСЛИШ да неће стати, али МОЖДА хоће. Боље је бити спреман на то АКО стане него правити стратегије на основу онога што мисле неки тамо хобити.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Usul

Quote from: Hobit on 21-12-2011, 20:04:39
Dakle, kada svet ostane bez nafte - sve će stati?

Nece stati svet, vec ce se raspasti model proizvodnje i prevoza hrane koji je trenutno aktuelan. Posto ne postoji nista sto trenutno moze da zameni naftu vezano za transport na globalnom nivou, proizvodnja hrane ce morati da se lokalizuje.

Hobit

Ne mislim da neće stati. ZNAM da NEĆE.
Nafta je, naravno, ''na izdisaju'', niko normalan više ne računa na taj energent u nekom dužem periodu
Ratovi na severu Afrike nisu izazvani niti vođeni zbog nafte
To su bili ''ratovi'' za TERITORIJU koja će u bliskoj budućnosti ''služiti'' za proizvodnju struje iz ''alternativnih izvora''..........

Usul

Ta struja (ako je ikada bude) ne resava problem prevoza koji je prevashodno baziran na derivatima nafte tj. kopneni, morski i vazdusni put.

Hobit

Misliš?
Ne bih se složio sa tim da struja ne može da pokreće sve pomenuto. Još uvek je (relativan) problem - baterija, ali...
Seti se prvih mobilnih telefona i onih ''akumulatora'' što si morao da nosiš sa njma...
A sada????
A, za 20-tak godina???
Mislim da će taj problem da bude prevaziđen, kao i problem veličine i ''iskoristljivosti'' solarnih ćelija...

Usul

1. Zaboravljas da moderni akumulatori/baterije koriste hemijske elemente kojih nema bas preterano.
2. Takodje zaboravljas da solarne celije koriste hemijske elemente kojih jos manje ima (neki od njih se dobijaju samo iz jednog ili dva mesta na planeti)

Za celu tu migraciju na nove automobile, avione, brodove prvo treba potrositi ogromne kolicine konvencionalne energije, za istrazivanje, probe, proizvodnju itd. Kako to finansirati ako nafta postaje sve skuplja i sve je manje ima, nuklearna energija postaje sve manje isplativa (problemi dostupnosti goriva, sigurnost, cena izgradnje itd.) a svetski ekonomski sistem se raspada?

Da bi se neka migracija dogodila manje vise kako treba treba preduzeti akciju na svetskom nivou. To je naravno nemoguce dok god bankarski sektor kontrolise sve, a banke stvarno kontorlisu sve na ovoj planeti. Njih zanima samo kratkorocni profit po cenu da sve ode u 3lpm.

Ti se nadas da ce neko da dodje i magicno otkrije hladnu fuziju ili tako neki deus ex machina koji ce nas sve spasti. Realnost naravno nema puno veze sa time. Ako se vlade najrazvijenijih zemalja ne opamete i ne koncentrisu na stvarnu promenu pred nama dolazi period konstantnog haosa, trvenja, gladi itd.

scallop

Ti si, Hobite, drmnut gore nego Loni. xrofl xrofl xrofl Svemu su krivi tvoji izvori iz kojih saznaješ svete tajne budućnosti.