• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 14 - februar 2012 - zadatak

Started by Boban, 06-01-2012, 22:37:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pokojni Steva

Sreća pa pre slanja A.D. dezinfikuje svoje postove od slovnih grešaka, koje ga inače zdravo jako nerviraju.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Stipan

@Foka - Ni ti baš nisi orginalan - to su mi već svi rekli...

scallop

Moguće je da samo deluju uvredljivo, ali još nisam video da tako izgleda prigovor.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Anomander Rejk

Angel
Mislim da niko nije ni branio da se kritikuju priče... pa u svakom krugu se kritikovalo. Pa bar ti to znaš, učestovala si u nekoliko krugova.
Ne znam u kom smislu je sekta, što tvrdi Aleksije, niko nema tapiju na Radionicu, uostalom svako malo pojavi se i neki novi član. Ne vidim da je zatvorena za nekog ?
Tajno pišem zbirke po kućama...

ALEKSIJE D.

Slovne greške su u mom slučaju posledica nepismenosti.
To što delujem svadjalački, samo je moja profesionalna deformacija, pa se unapred izvinjavam.
Zar se mora biti originalan po svaku cenu?
Pisanje prigovora, i to mi je deo profesije.

Stipan

Ne mora se biti orginalan po svaku cenu, evo, moj najkritikovaniji propust je da su mi priče "već viđene"...

Boban

Ne, Stipane, te primedbe ti daju ili prijatelji ili neznalice.
Tvoj najveći propust je elementarna nezanimljivost pripovedanja.
Tvoje pisanje se može ostaviti u bilo kom trenutku, na bilo kom mestu; sve je ravno, dosadno i predvidljivo.
No, ne brini se, ja sam sa ovim rečima opisao i dela Frenka Herberta.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Stipan

Ko što već više puta rekoh, sa tobom nikad ne znam na čemu sam.

Treba li posle ovoga da plačem, ili da ti se zahvalim što me porediš sa tvorcem "Dine"?

Plut

Štranjka, Stipane. Tako u mom selu.

Stipan

Pa dobro onda, hvala ti što si mi pomogla da prelomim.

Al' sad ću da nabavim neku luksuzniju štrangu, amerikansku na primer...

Plut

Stipane, imaš li nekad osećaj da te neko prati? :mrgreen:

pokojni Steva

Jebeš štranjgu, uščupaj žicu iz klavira. Glumi klavirštimera.

Skalar

Quote from: angel011 on 23-01-2012, 11:10:17
Argh... Slažem se da Aksentijevi postovi deluju uvredljivo (a i svađalački), ali dokle bre taj stav da neko mora da napiše bestseler da bi imao pravo da prigovori pisanju sa radionice?

Мада тек пар месеци учествујем у радионици и, рекао бих, најлошије од свих пишем (можемо продискутовати зашто), слажем се са тобом - не мора се написати бестеселер да би се нечијем туђе делу приговорило. Обично сви уочавамо у туђим делима грешке и грешкице, препознајемо их, схватамо шта је требало урадити да до њих не дође, а онда, кад напишемо нешто своје, у већој или мањој мери поновимо грешке и грешкице које смо код других приметили. Нема везе, сигуран сам да, уочавајући туђе грешке, ипак, временом (краћем или дужем) смањујемо и број властитих грешака.

Битно је, бар мислим, да ни једном туђем делу не упутимо критику са скривеним нечасним мислима, злонамерно. Као што је битно да туђе критике схватимо као добронамерне савете пријатеља по перу, који боље од нас самих виде где смо погрешили, баш зато што они нису писали то што смо ми сами написали. Како оно сваки родитељ каже. "Није што је моје, ал свакако је најлепше." Мислим да је тако и са овим причама.
Пиво и ћевапи спајају људе.

Boban

Čisto da se vratimo na temu; zasad stiglo šest priča i to pet ženskih.
Da li to znači da muškarci nemaju šta da kažu na temu dece?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

@ Skalar, to bi stajalo da smo smerna manastirska bratija, gajimo maslačke da bi imali u šta da duvamo. Ja lično retko kad komentarišem, ne što ne umem ništa smisleno da kažem, neg što neću. Volim da opljunem kad je baš dno dna, to stoji. Iza mene ne stoji ništa i nemam prava da nekom solim pamet. I obratno. Po stoti put, zna se čija se sluša.

Stipan

Ja sam napisao jednu elementarno nezanimljivu priču, ali sam u nedoumici da li da šaljem Bobanu ili da kontaktiram Herbertovog izdavača...

pokojni Steva

Skalar

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 23-01-2012, 18:01:41
@ Skalar, to bi stajalo da smo smerna manastirska bratija, gajimo maslačke da bi imali u šta da duvamo. Ja lično retko kad komentarišem, ne što ne umem ništa smisleno da kažem, neg što neću. Volim da opljunem kad je baš dno dna, to stoji. Iza mene ne stoji ništa i nemam prava da nekom solim pamet. I obratno. Po stoti put, zna se čija se sluša.

Не слажем се да иза тебе не стоји ништа. А читалачки стаж? Па да си прочитао две књиге у животу ( а рекао бих да је много више у питању) имао би право да кажеш шта мислиш о причама. Зашто да не кажеш? Зар су Бобанова и друга домаћа издања, а поготово издања по читавом свету, читали само они који су нешто у животу написали, па да имају право рећи да им се ово свиђа а оно не свиђа? Можемо ми овде, или било која друга екипа на било ком другом месту, дрвити сто година о квалитету неког текста, али прави суд ће дати читаоци. Можда оваква места могу послужити као први филтер, али сматрам да не могу дати онај коначни суд.
Према томе, као читалац који критикује овде приказане приче, можеш дати велики допринос радионици и, сигуран сам, нико ти неће, наљућен негативном критиком за своје дело,  пребацити да немаш право критиковати док сам нешто не напишеш. Уосталом, ако не знам да направим принцес крофне, одлично знам да проценим у којој су вангли најукусније!

Džek

Moja priča je prešla iz idejne faze u realizaciju, tako da ženske neće ostati usamljene.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

vimen

uz to da i sam proces kritikovanja zahteva veliku dozu truda i preturanja po vokabularu, jer ponekad je najteže naći prave reči za nešto što ti smeta. pisanje temeljn(ij)e kritike napreže jako bitne spisateljske motore, pa se uz dublji uvid u standardne greške i otkrivanje nekih novih dobija i dodatna moć pronalaženja alternativnih rešenja pri stvaranju.

Savajat Erp

Јашта.

Нећу ништа писати за фебруар, радујте се!  :mrgreen:
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Skalar

Quote from: Savajat Erp on 23-01-2012, 18:32:28
Јашта.

Нећу ништа писати за фебруар, радујте се!  :mrgreen:

Ал' да обавезно гласаш! У јануарском кругу си ме спасио да не будем испод патоса  :!:, па се некако надам да ће и моја фебруарска прича да ти измами бар један поен.

scallop

Nismo mi baš na sasvim pravom putu, ako sad divanite o Aksentijevom (verzija Angel) jedinstvenom komentaru priča, učesnika radionice i radionice u celini. U toj lavini s Himalaja prilično mi je prihvatljivo pitati toga koji baca odozgo, da li je tamo bio ili se samo spustio helikopterom i dograbio lopatu. Da je, umesto toga, na primeru priče Frenka Stipana Herberta razjasnio zašto nema brda, dolina i ostalih neravnina, kao što je to Boban lepo izjavio, onda bi bilo konstruktivno. Frenki ionako stalno landara na nekoj štranjki. :lol:

Stipan

Frenk Stipan Herbert?!  :shock: FRENKI?!

Sunce li mu žarko, baš sam avansov'o!

ALEKSIJE D.

Svečano izjavljujem kako je Stipanova priča za Nebulu.
Toliko je nebulozna.
Scallop, ti kao pisac ti bi trebao da znaš kako dobar konj ima sto mana a loš samo jednu. a na ovoj ispaši, u ovoj turi radionice nema dobrih konja.

Josephine

Blago vama kad vam je baš svako interesantan za diskusiju. Ja, opet, retko nalazim inteligentne i argumentovane sagovornike.

scallop

A verovao si da on ne misli na tebe. Sad da ti osnujemo red Žene Geserit sa časnom Majkom na čelu, a umesto Crva ćemo da naručimo Pundravce kod Steve.

scallop

Aksentije, da si Mića pa da kažemo da se razumeš u konje. Da kažemo to na njegov način: ono što nisi sedlao, timario i u zube gledao teško da bi mogao da prodaš, a ne savetujem ni da kupuješ. Ova tura radionice je bila sa pucanjem i prskanjem naokolo, pa se niko nije ni pretrgao, haendikep trka. Biće zgodnije kad stigne specijalni broj ZS sa Derbijem. Tamo uskoči sa nekom dobrom opkladom.

Stipan

Da je Foka obrazložio to "nebulozna" možda i ne bi bilo uvreda.
Ovako je bezobrazluk i to neviđen.

Dakle ovako ću to formulisati - sledeći put kad me bude oslovio, ode ovaj topik na deponiju...

Stipan

Joj Princezo, što mi ne dozvoliš da mu se malo matere dovatim?

Džek

Naj vam je bolje da smotate po jedan, zapalite i duboko inhalirate dim koji sve boje otvara, sednete, otvorite Word ili uzmete čitabu i plajvaz i krenete da pišete o dečurliji umesto da se raspravljate sa padobrancem iz helikoptera.

Moja sporo napreduje zato što me sekirate. Malo-malo pa gvirnem ovamo da vidim koje jade sada radite. A da radite, radite....

Stipan

Eto kad sam ja moju napis'o pa mi ćeif da tebi ne dam da završiš.

Džek

Quote from: Stipan on 23-01-2012, 20:09:44
Joj Princezo, što mi ne dozvoliš da mu se malo matere dovatim?

Otkad to vitez princezu pita da mač iz korica trgne ili koplje u mater neprijatelja upre?

Stipan

Džek

Quote from: Stipan on 23-01-2012, 20:11:49
Eto kad sam ja moju napis'o pa mi ćeif da tebi ne dam da završiš.

E pa neču ni da je završim zato što sam dobar čovek. Bez mene, imao bi šanse da se odlepiš sa dna tabele :)

Stipan

Ajd' sad - jednom bio prvi pa mi otad valceriše po glavi. Koje bre dno, pa bio sam četvrti!!!

Džek

Trebao si uzeti plavu pilulu... još uvek živiš u mejnfrejmu matriksa.

Stipan

Čekaj ti vandrokašu, ima pluća da iskašlješ u prašinčini iza mene idućeg meseca.

Džek

Opremljen sam protiv takvih, imam zaštitnu masku...

Stipan

Aha, počinješ da se navikavaš na prašinčinu. E tako valja!

Džek

M.M

"This is your last chance. After this, there is no turning back. You take the blue pill - the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill - you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit-hole goes."
Nijedan poraz nije konačan.

Džek

Stipane, progutaj pilulu. Završio sam svoj rad. Još da odleži karantin, pa šaljem.

Stipan

Svaka čast Džekonjo! Bez tebe ne bi bilo interesantno.

Savajat Erp

Некад си то говорио за мене... :cry:  :mrgreen:
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Džek

Ma Stipan to svakom tako, on je dobri duh foruma  :mrgreen:

Stipan

Pa šta sad kukaš Savajate? Nije mi interesantno ni bez tebe.
Kao i bez još nekoliko ljudi koje gotivim.

Uostalom, ovog meseca si napisao dobru priču...