• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Tema za mart - predlozi...

Started by Boban, 09-02-2012, 00:52:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Већ си је спамовао. "Званична историјска чињеница" се заснива на исказу Стефана Првовенчаног, а он је поуздан колико и комшија Порфирогенит. Ти српски владари непрекинуто лажу 900 и кусур година.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Nightflier

Quote from: scallop on 13-02-2012, 00:04:34
Већ си је спамовао. "Званична историјска чињеница" се заснива на исказу Стефана Првовенчаног, а он је поуздан колико и комшија Порфирогенит. Ти српски владари непрекинуто лажу 900 и кусур година.

xjap xyxy
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Boban

Ok.
Ajde da se vratimo na pokušaj zadavanje teme.
1) Da li je neko shvatio šta D hoće?
2. Da li se nekome dopada ta tema?
3. Ko je sve spreman da se okuša ukoliko bude zadata takva tema?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

Želela sam da provežbamo psihologiju gubitnika u podjednakoj borbi volja?

Angie

1.Otprilike
2.Dvoboj iz ugla gubitnika - moze. Unutrasnja borba i psiho monolozi- jes' pa da nam mozak prokljuca dok to citamo. Nema niceg ubitacnijeg za pricu od finog, dugog monologa.
Nije neka vestina napisati pricu kako se lik sukobljava sa sobom i lomi, vestina je napisati pricu u kojoj se unutrasnja motivacija vidi bez ikakvog naglasavanja i opisivanja, po principu Show, don't tell.
3.Pisacu sta god da se zada. Milom ili silom.
4.A zasto je iskljucena epska fantastika?

Savajat Erp

Ко ти брани да напишеш нешто на ту тему а да буде у ЕФ фазону? Колико сам ја сконт`о ЕФ је одбијен само као посебна тема за себе. :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

mac

Evo i jedna ideja od mene: objašnjenje za Anđelinu. Ispričati u 6000 znakova priču u kojoj Anđelina konačno shvata šta, kako, zašto, i ko kome koliko i od kada. Anđelina mođe da bude i protagonista, priča može da bude fantastična, a tekst i ne mora da bude priča, nego pismo upućeno Anđelini. U tom slučaju fantastičan element bi bio da ona to zaista i pročita.

Boban

I posle se pitate zašto ja najčešće odbacim sve ideje i zadam sam bilo šta...

Angie

Quote from: mac on 13-02-2012, 01:31:45
Evo i jedna ideja od mene: objašnjenje za Anđelinu. Ispričati u 6000 znakova priču u kojoj Anđelina konačno shvata šta, kako, zašto, i ko kome koliko i od kada. Anđelina mođe da bude i protagonista, priča može da bude fantastična, a tekst i ne mora da bude priča, nego pismo upućeno Anđelini. U tom slučaju fantastičan element bi bio da ona to zaista i pročita.

Zaboravio si dokle i sa kim.

ivica

Ja bih se takođe igrao u martu, ali nemam ništa pametno da dodam vezano za izbor teme.

vimen

nadogradnja na d.ideju. ne mora da bude gubitnik duela, možemo pisati o hroničnom gubitniku. bez dodatnih ograničenja (tipa, ali da mu se sreća preokrene, jer je to kalup koji bi nam više štetio nego koristio).

Boban

GUBITNIK kao generalna tema, pa šta ko izvuče iz toga.
A može i GUBITNICA, da ne bude diskriminacije.
D. da li te ovo zadovoljava?

Ne zaboravite da treba napisati priču koju neko treba da čita i u njoj uživa, te otkrije nove horizonte i spozna lepotu izraza i punoću obrta. I sve to na 6000 slovnih mesta.

Stipan

Može, u prošlom krugu sam se obogatio za golemo gubitničko iskustvo, tako da Stipan učestvuje k'o i svaki put.
Pa kom obojci kom opanci, jel'...

Samo malo da gunđam - kad ćemo dobiti malo više karaktera? Recimo 8000? A?
Daj popusti malo Bobane.

Josephine

Quote from: Boban on 13-02-2012, 05:41:58
GUBITNIK kao generalna tema, pa šta ko izvuče iz toga.
A može i GUBITNICA, da ne bude diskriminacije.
D. da li te ovo zadovoljava?

Mene je teško zadovoljiti.  8)

Ma dobro, ja sam htela da radimo unutrašnji život gubitnika, unutrašnji monolog, introspekciju... Po ugledu na Zločin i kaznu ili Zapise iz podzemlja (kao da sam ovo već pomenula?). Zapisi je genijalna knjiga, zaista retko autentično i uverljivo opisan život jednog jadnika, pritisnutog sa svih strana... Ja sam dodala još i borbu na život i smrt. No, kako je jaka volja retka u ljudi, razumem zašto je ova moja tema neshvaćena i da retko ko može da zamisli slom takve volje u porazu od jednakog protivnika. Ali ako sam neshvaćena, može i ovako formulisana tema.

Možda ne bi bilo zgoreg dodati još neki uslov (umesto moje borbe)... sa jedne strane. Sa druge, možda je vreme da ovog meseca ljudima damo malo više slobode, posle nesporazuma oko poštovanja teme...

Anomander Rejk

1. Shvatam šta hoće, D. je večiti buntovnik  :). Gubitnici su (ne)opravdano skrajnuti, iako su nekad sjajni. Ko se seća  tima Olimpika iz Marseja 91 ( Abedi Pele, Kris Vodl, Žan Mari Papen, Mozer, Boli ) koji je gotovo 120 minuta sabijao Zvezdu u njen šesnaesterac ? Niko, pamti se samo titula i njen osvajač- CZ.
2. Problem je već naveden, opasnost da se isklizne u filozofiranje i isprazni monolog. Malo mi je ovde škripav termin ,, podjednako jakih volja ''.
3. Poštujem zadato, ako uspem šta smisleno proizvesti učestvovaću, ako ne uspem, ležerno ću da kritikujem priče
učesnika  :).
Tajno pišem zbirke po kućama...

Josephine

Volja je trebalo da bude lajt motiv teme, a ne gubitništvo... Otud fraza "podjednako jake volje", u smislu da nijedna neće da popusti. To je, onda, uvek borba na život i smrt... O čemu god da je reč, makar i ne o klasičnoj borbi...

Суба

Си ти сигурна да је у Записима из подземља главни лик јадник, притиснут са свих страна? Он је тај који притиска и форсира и поиграва се са личношћу слабијег и несрећнијег од себе. Ни сам не знајући што то ради. Он јесте јадник, али није жртва.

Да не скрећем тему много. Губитници су ОК, било је крајње време.

Josephine

Jadnik u smislu želja, htenja koje sam postavlja sebi i koje sredina postavlja pred njega... On se ne poigrava ni sa kim osim sa samim sobom. Sebe forsira na reakcije koje mu nikada nisu bile imanentne, spram ljudi koje smatra (a pokušava da ne smatra) "višima" od sebe... Što se mene tiče, on nije gubitnik jer je najteže pobediti sebe.

pokojni Steva

Ukazaju mi se, ima da sve vrvi od propalih lovaca na karakondžule, alkosa, kontemplirajućih monaha na vrj brda... Biće smora, onako.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Josephine

Pa to je kada ne umemo da izađemo iz stereotipa i stvorimo autentičnog junaka sa uverljivim problemima. Zato i vežba.

Суба

То је већ ОК. Мада су они ломови које је приредио оној несрећници примораној на проституцију више него довољни да ми се смучи. Више сам за губитника као што је Џо Фрејзер. Премда, хах, Фрејзер је један од мојих хероја, ОН ЛИЧНО победио је Алија. Али није огао да се носи са Алијем, јавношћу, судијама и одлуком тренера. Добра инспирација, тај Фрејзер.  xjap

pokojni Steva

Još jednom, ovo je više od polovine teme koja je već rađena u Dvoboju.
D., nije meni problem da iščačkam još jednog gubitnika, al dosadno malo. Gubitnika u pričama imaš kud god da se okreneš i koja god da je tema zadata. Suviše je opšte.

Josephine

Pa i nisam yadala gubitnika, nego gubitnikovu volju. Šta vam ja mogu ako vam je prekomplikovano za shvatiti.  :lol: :x

vimen

6000 karaktera je malo da bi se izvelo to što hoćeš, d. zadavanjem tako kompleksnog zadatka u tako malo slova bi celu radionicu samo gurnula u stereotipove, jer nema dovoljno mesta za ispravno razvijanje autentičnog karaktera čija bi nas unutrašnja borba dotakla i/ili zanimala.

Boban

Nisam u stanju da shvatim šta hoćeš, D.
Postala si nerazumljiva gotovo kao kada radmilo zadaje teme.

To što ti pričaš nema smisla.
Ljudi se bore i veruju u pobedu, obojica podjednako... kada se poraz dogodio, borba je završena i razočaranje je veliko.
Hoćeš da pišemo o razočaranju?
jebote, zar nam život nije dovoljno jadan i sjeban pa treba još i da pišemo o propasti?

scallop

Sad ćeš kao Bžežinski da objašnjavaš da je nešto pogrešno.  :mrgreen:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mica Milovanovic

To se dešava kad distribuiraš vlast... Da si k'o čovek stisnuo petlju i zadao temu, ne bi sada zakereao...
Dolaziš li večeras i donosiš li ZS?
Mica

Boban

Ne dolazim, ali nisam ni otišao do štamparije da uzmem ostatak tiraža.

Stipan

Alo, bre! A šta je sa proširenjem broja slovnih mesta na 8000 K?
Kome ja tu kukumavčim?!

Jbt., otkako sam spao na dno tabele ovde me svi ignorišu!

Josephine

Tačno. Vreme je da proširimo broj karaktera i kompleksnost zadatka.

Za to što ja hoću, potrebna je vrsta empatije sa ljudima.

Josephine

Quote from: Boban on 13-02-2012, 16:11:58
Ljudi se bore i veruju u pobedu, obojica podjednako... kada se poraz dogodio, borba je završena i razočaranje je veliko.
Hoćeš da pišemo o razočaranju?
jebote, zar nam život nije dovoljno jadan i sjeban pa treba još i da pišemo o propasti?

Volja gubitnika!  :-x Ne razočaranje, ne jadnost! Ja volim snažne gubitnike, koji se dižu iz pepela... Pobednici su često proizvodi okolnosti. Gubitnici koji postaju pobednici ili gubitnici sa mentalitetom pobednika baš i nisu...

mac

Razlog za mali broj znakova je vrlo pragmatičan, i još uvek je na snazi. Ko će da čita duže priče? Ja nisam čitao priče u poslednjem krugu jer sam video da nemam vremena do glasanja. Ako bi priče postale još duže onda bi se češće osećao nedostatak vremena, i to ne samo meni.

angel011

Quote from: Stipan on 13-02-2012, 17:09:48
Alo, bre! A šta je sa proširenjem broja slovnih mesta na 8000 K?
Kome ja tu kukumavčim?!

Jbt., otkako sam spao na dno tabele ovde me svi ignorišu!

Ti beše ni priče od 6000 K nisi komentarisao?
We're all mad here.

Boban

Quote from: D. on 13-02-2012, 17:25:03
Volja gubitnika!  :-x Ne razočaranje, ne jadnost! Ja volim snažne gubitnike, koji se dižu iz pepela...

Pa onda nisu gubitnici; ako se dignu iz pepela i pobede.
Onda su to pobednici sa usputnim problemima i prebrođavanjem krize.

S druge strane ako misliš na gubitnike koji se bore i kada izgube, onda su to samo žilavi gubitnici i ništa više.
D. istorija pamti samo pobednike i ljude zanimaju samo priče pobednika, kako su se podigli i pobedili.

Stipan

@Angel : Nisam komentarisao i neću, jer izuzev tri, imam loše mišljenje o svim ostalim pričama.
                 Kako sam poslednji po plasmanu, nemam nikakva prava da se istresam na boljima od sebe.

@Mac : Izem ti pragmatičnost - ti ne pišeš, pa ne znaš koja je muka sabiti priču na tako mali prostor.

Skalar

"Вечерње новости" су годинама објављивале приче са 90-110 редова (тада се мерило картицама тј. шлајфнама) и све је лепо функционисало, јер су објављивали, ако ме сећање добро служи, 6 прича недељно, што ће рећи просечно 24 приче месечно, разних жанрова. Углавном су те приче писали наши људи. Ако су у "В.Н." могле да веома често да заблистају неке изузетне приче (не тражите ми примере, само се сећам да их је било), зашто не би могле и на овој радионици да заблистају?
Мислим да су и у "Политикином  забавнику" и "Галаксији" објављиване приче сличне дужине. И било је одличних прича.
Према томе, сасвим је задовољавајућа дужина 6К, јер му то дође отприлике на тих до 110 редова (ко уме да упакује  xrotaeye ).
Сигуран сам да није проблем у томе што је 6К мало простора, него је проблем у појединим главама, које мисле да се не могу довољно креативно размахнути на "тако малом простору". 

Већ сам на некој од претходних страна предложио, помало у шали, а сад озбиљно, орјентационо, као идеју а не као готову тему за наредни круг: ЕФ, али без увођења бића попут патуљака, хобита, вилењака, орка, варги и... још којекакве жгадије, него да главни ЕФ лик буде Баш-Челик. Може и понеки змај да се убаци  :!: .
Пиво и ћевапи спајају људе.

Stipan

Ajde bre Skalar, nemoj da me miniraš. Borim se brate bezuspešno za tih par karaktera već duže od godinu dana! 

mac

Dokle god ti treba više to je znak da nisi savladao ni ovo malo. Zaslužuješ da dobiješ više tek kad ti ovo malo bude bilo dovoljno.

pokojni Steva

Mac je stara

škola. Podržavam. I meni dupe počesto zeva za kojim Kk više, ali cenim da bi se time Radionica pomalo obesmislila. Sedi ti posle pa od priče napravi  trotomno delo, ovde se peglaju prvo prve stvari.

Skalar

Quote from: mac on 13-02-2012, 19:36:33
Dokle god ti treba više to je znak da nisi savladao ni ovo malo. Zaslužuješ da dobiješ više tek kad ti ovo malo bude bilo dovoljno.

Неће он да се труди, а може пуно боље!
Пиво и ћевапи спајају људе.

Loni

Dakle ,,Gubitnik'' je zvanična tema za mart?

Već imam koncept i ovog trenutka idem da se baČim na pisanjac.

angel011

Nije zvanično dok Boban na zasebnoj temi ne objavi da je zvanično.
We're all mad here.

Josephine

Pih, bre, hoćemo li ikada da se maknemo od okova u koje je fantastika samu sebe zakovala?

Jasno je valjda da se fantastika smatra fićfirić žanrom jer nema dubinu neophodnu da bude ozbiljno shvaćena? Zašto nije dopušteno da vežbamo dubinu, psihologiju, suptilnost emocije, motivaciju, tok misli, introspekciju, dilemu, lom, unutrašnju borbu?

Hoćemo velika dela, hoćemo da nas priznaju kao podjednako bitne? Moramo nešto vredno da damo.

Josephine

A i kad god se vratim na ovu temu, očekujem da će dragi drkadžija da mi predstavi moje mane u pisanju... Dakle?

Savajat Erp

Quote from: D. on 13-02-2012, 22:14:45
Zašto nije dopušteno da vežbamo dubinu, psihologiju, suptilnost emocije, motivaciju, tok misli, introspekciju, dilemu, lom, unutrašnju borbu?

Допуштено је, али то је углавном смор...или сам ја само лакомислен? Или оба? :)

Loni

Ja sam već dobio inspiraciju za ,,Gubitnika'' i ispisao.
Sad ako bude nešto drugo da ga fućkam.

Суба

Ало, бре какав фићфирић жанр? Реци то Симонсу и Херберту.

pokojni Steva

Quote from: Loni on 13-02-2012, 22:50:39
Ja sam već dobio inspiraciju za ,,Gubitnika'' i ispisao.

Da rasprostiremo tepih? 

Savajat Erp

Тебе је баш дотакло то, а? :) :)

Loni

Nikad mi neće biti jasno da neko, ko je mladovao u najlepšoj deceniji ikad (80-te)
i bio urban, može toliko seksa da se gnuša?

Mi što smo mladovali u ratnim i bednim 90-tim ili nultim (povratak veronauek klero-konzervativizma) već imamo opravdanje
ako nismo sa seksom na TI.

Ali vi?
   Ja to Stevo ne mogu da shvatim.

Zar 80-te nisu bile sex, droga i 'r'n'r?

Ja kad sam pročitao da si ti bio roker u 80-tim,
ja sam mislio da si ti ga ti,
iz obzira da obožavateljke ne zaglave,  prskao
ne samo po tepihu.
Nego i po zavesama, i po mušemi, pa čak i bade mantilima
devojačkih tata...

Kad ono... Sex ko 9. Jupiterov mesec.
Mnogo si me razočarao.