• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Adrijan Sarajlija - Ogledalo za vampira (2012)

Started by TBG, 06-03-2012, 01:37:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kunac

Milo mi mi je što je konačno i Scallopa zaintrigirala jedna knjiga iz domaće produkcije. :) A lepo je videti da ljudi sa ZS-a konačno nešto istovremeno čitaju.
"zombi je mali žuti cvet"

scallop

Kunac, kad ovako nešto opleteš ja se zapitam živimo li u istom univerzumu. Tvoju knjigu nisam pročitao, jer nisi mrdnuo stolicom, a Tuševljakovićevu nisam mogao ni od njega da nabavim. Nije imao. Nadam se da 30 februar ne računaš u domaću fantastiku?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Kunac

Najiskrenije ne razumem o čemu pričaš. Pogotovo taj teo o mrdanju stolicom. I, for the record, nisam bio ironičan ili zajedljiv. Zaista mi je drago što je jedan domaći roman pobudio intersovanje na pravi način: tako što će ga ljudi nabaviti i pročitaiti.

scallop

Quote from: Kunac on 30-03-2012, 20:05:21
Milo mi mi je što je konačno i Scallopa zaintrigirala jedna knjiga iz domaće produkcije. :) A lepo je videti da ljudi sa ZS-a konačno nešto istovremeno čitaju.

Na ovom sajtu postoji trend da se ljudi čude kad im je nešto previše jasno. Da li je boldovano po tebi ofanzivno, ako ja godinama tvrdim, a mogu i da dokažem da praktično sve domaće (fantastiku) pročitam? Naveo sam i izuzetke i podsetio da dupetom nisi mrdnuo (bio sam pristojan) da pročitam i tvoju knjigu. (Da ne ulazimo u pitanje, jesi li ti pročitao moje.) Čak si zaključio da me (sigurno?; verovatno?) ne bi zanimala. Adrijan me je zamolio da moje komentare (sa ZS) o zbirci Manufaktura G stavi na svoj sajt, blog, ne znam, što znači da sam i tu zbirku pročitao.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Kunac

Izvinjavam se, ali nisam primetio da toliko pomno pratiš domaću produkciju. Mea culpa. Očigledno nedovoljno pomno pratim ZS topike. Što se moje knjige tiče, ne vidim zašto bi se ona ovde pominjala. A još manje zašto bih ja nešto preduzimao (mrdao dupetom, stolicom, trosedom, whatever) da je ti pročitaš. Da si hteo, uradio bi to. Da te je zainteresovala, zaintrigirala ili šta već mogao si da je nabaviš. U slobodnoj je prodaji. Pazi, meni zaista ne smeta što je ti nisi pročitao - ti ili bilo ko drugi - tvoje vreme i tvoj izbor. Ono što je simptomatično u našoj ZS komunikaciji (a drugu ni nemamo) jeste da se svako malo brecneš na mene. Ne tvrdim da nije bilo prilika kada sam dodavao koju kap ulja na vatru, ali ja zaista nemam nikakvu želju da se prepucavam sa tobom.

angel011

Nisi primetio scallopove komentare na topicima o Paladinovim antologijama, Manufakturi G, Grotlu, Anđelima na kocki šećera, da pomenem samo prvih nekoliko za koje se iz cuga sećam da se na njima oglašavao? I uspeo si da propustiš nekih 5 milijardi puta kada je pomenuo da prati domaću fantastiku, a manje se zanima za prevedenu, jer prati šta radi konkurencija?  :)
We're all mad here.

Kunac

Quote from: angel011 on 30-03-2012, 22:28:20
Nisi primetio scallopove komentare na topicima o Paladinovim antologijama, Manufakturi G, Grotlu, Anđelima na kocki šećera, da pomenem samo prvih nekoliko za koje se iz cuga sećam da se na njima oglašavao? I uspeo si da propustiš nekih 5 milijardi puta kada je pomenuo da prati domaću fantastiku, a manje se zanima za prevedenu, jer prati šta radi konkurencija?  :)
Da. Propustio sam. Ništa od navedenog nisam čitao, pa nisam pratio te topike. Bar ne pomno.

Ghoul

zaista je teško poverovati da paladinov PR ne prati topike o paladinovim izdanjima...  :roll:
https://ljudska_splacina.com/

scallop

Posle utehe koju je u moju napaćenu dušu unela Angel, da izvestim Miloša da sam sa Eduardom na Mato Grosso, a ako on još šestari sa Anibišom nad Kopakabanom, moje saučešće. Usput sam otkrio da postoji vodica bolja od mog prepekana. Samo je moj prepekan izdašniji. :wink:

Kunac

Znaš šta, scallope, da izvestim i ja tebe o nečemu... Bez obzira na moju dobru volju i pokušaj da uspostavim kakav-takav forumaški odnos sa tobom, došlo je vreme da definitivno dignem ruke. Prema tome, od sada pa na dalje, ne pominjem te i ne komentarišem te, ni tebe, ni tvoje postove. Da ne pravimo džabe džumbus i papazjaniju. Očigledno tu postoji neka zbrka na vezama, zapetljano klupko, a razmrsiti je iziskuje preveliki napor. Gospodin si čovek, nemam ništa protiv tebe, ali me sve to zamara. Zbogom i sve najbolje.

scallop

Koji ti je vrag, šefe? Nema ti šta da me izveštavaš. Ja sa Milošem (ti nisi Miloš, zar ne?) putujem kroz roman Adrijana Sarajlije i na ovom topiku javljamo gde smo.

Lord Kufer

Knjiga je toliko zanimljiva da ljudi čitaju dok voze  8-)
Pazite se ljudi, opasno je čitati i voziti istovremena. Nemojte voziti dok čitate  :mrgreen:

Savajat Erp

Don`t read and drive, when you can smoke and fly!
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

scallop

Savajat Erp

Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

scallop

Touchdown! Sad samo da vidim u koliko komada. :lol:

U svakom slučaju, dok sam leteo nisam se razbio.

scallop

Nisam još spreman za ništa opširnije, sve što mi padne na pamet liči na spojler. Ali, mislim da će oni koji nisu navikli na horor voleti ovu knjigu, a oni koji jesu neće voleti pisca. :mrgreen:

Ghoul

Quote from: scallop on 03-04-2012, 14:14:51
Ali, mislim da će oni koji nisu navikli na horor voleti ovu knjigu, a oni koji jesu neće voleti pisca. :mrgreen:

već vidim blurb:

"kupite ovu knjigu ako ne volite horor. dopašće vam se!"
RA
https://ljudska_splacina.com/

scallop

TBG

Premijerna promocija knjige ,,Ogledalo za vampira" biće održana u četvrtak 12. aprila 2012. godine u prostorijama knjižare BEOPOLIS (TC Eurocentar, kod Doma omladine Beograda) sa početkom u 19 časova. O knjizi će govoriti Slobodan Škerović, pesnik, a odlomke će čitati Jovan Ristić, pisac i direktor Festivala srpskog filma fantastike. U slučaju spleta povoljnih okolnosti, gostima će se obratiti i specijalni gost.

Dobrodošli!

scallop

Oziriš nema obaveze u Riju i verovatno će da gricne one u prvom redu. :lol:

scallop

Izgleda da ću u četvrtak biti u Beogradu, jer smo put odložili za subotu. To znači da je i beli kukuruz naručen, a seme bamnje dolazi kao bonus.

Dekac

Meni se knjiga svidela. Dinamična je i interesantna. Nije preopterećena filozofiranjem i mudrovanjem. Dovoljan broj likova da im se putevi prepliću a da nije sve to previše zamršeno. Izuzetno zanimljiv glavni lik sa svim svojim problemima i nedostacima. Kraj je onakav kakav nisam očekivao. U svekom slučaju vredi pročitati.

TBG

Drago mi je da se knjiga sve više čita :).
Splet okolnosti postaje povoljan i specijalni gost će, na veliko zadovoljstvo pisca, govoriti na promociji romana u Beopolisu (12.04. u 19 časova).
U međuvremenu, pojavio se i prvi prikaz Ogledala za vampira u dnevnoj štampi. Autor prikaza je Davor Šišović, spiritus movens istarske (ali i šire) fantastičke scene, a tekst donosi uskršnji trobroj Glasa Istre (7-9. april). Ovde prenosim najveći deo (bez spojlera).

Reality s vampirom

Već s prvom svojom knjigom, zbirkom Manufaktura G, beogradski pisac zvorničkih korijena Adrijan Sarajlija stekao je zasluženi status jednog od najkvalitetnijih autora u žanrovima znanstvene fantastike i nadnaravnog horora u regiji. Drugom svojom knjigom, romanom Ogledalo za vampira, Sarajlija je taj status ne samo potvrdio, već je regionalnoj žanrovskoj književnosti dao novi kvalitativni doprinos u širenju i zamućivanju granica fantastičnih podžanrova, u korist, naravno, stilskih i pripovjedačkih vrlina. Naime, Ogledalo za vampira je i znanstveno-fantastični roman, budući da logično opisani (iako ne nužno mogući u "našoj" stvarnosti) znanstveni postupci te socijalne, političke i tehnološke okolnosti u kojima se oni zbivaju, bitno utječu na ustrojstvo "realnog" svijeta u kojemu žive junaci romana. On je međutim
istovremeno i horor roman, jer polazi od tipičnih kanonskih postavki vampirske književne ikonografije (koje sasvim usput i vrlo uspješno dekonstruira), a koketira i s fantasyjem budući da se neki bitni preokreti u fabuli događaju pod utjecajem magije, u ovom slučaju šamanske, što za posljedicu ima promjenu fizičkih okolnosti ustrojstva likova i njihova svijeta. Vrlo uzbudljivim i napetim fabuliranjem ovaj nas roman vodi kroz osobnu sudbinu glavnoga junaka, na početku običnog frustriranog srednjoškolskog profesora koji je i osobno i u nastavi i u odnosnu s drugim ljudima oko sebe, opsjednut temom vampira.

No, kao i u pričama iz prve knjige, tako i u ovom romanu Adrijan Sarajlija prije svega briljira stilom, atraktivnošću pripovijedanja, začudnošću odabranih motiva, majstorskim upotrebama ironije, fleševima romantičnih trenutaka, grotesknim raspletima pojedinih epizoda. Gotovo je nevjerojatno koliko se poruka može iščitati iz ovog romana - svoje su mjesto našli i žanrovska
parodiranja, i političke alegorije, i potraga za idealnom ljubavi, i dvojbe oko seksualnog opredjeljenja, te pitanja odanosti i obiteljske povezanosti, militarističkog svjetonazora, vrijednosti života, pa čak i položaja intelektualca u društvu. Iako se osobno zalažem za što veću "lokalizaciju" horor tema i motiva kod autora iz regije, jer vampiri odavde i potječu pa zašto ih onda i suvremenom književnošću ne vratiti u zavičaj, nemam apsolutno ništa protiv što je Sarajlija radnju ovoga romana smjestio u - Brazil. Kad se malo bolje sagleda sve što se u Ogledalu za vampira tako idealno spojilo, postaje vrlo razvidno da smjestiti ovakvu fabulu negdje drugdje – naprosto ne bi bilo moguće.

Davor Šišović

scallop

Jedino se ne slažem sa tvrdnjom da se radnja ne bi mogla smestiti na Balkan. Evo, već mi junaci romana letuckaju oko kuće. :-D

Dekac

Quote from: scallop on 10-04-2012, 17:54:06
Jedino se ne slažem sa tvrdnjom da se radnja ne bi mogla smestiti na Balkan. Evo, već mi junaci romana letuckaju oko kuće. :-D

Ako već neko treba da leti oko kuće, bolje Oziriš nego li Anubiš.  :!: Stvari koje on preferira ostavljaju dublje traume  :!:

scallop

Quote from: Dekac on 10-04-2012, 20:26:15
Quote from: scallop on 10-04-2012, 17:54:06

Ako već neko treba da leti oko kuće, bolje Oziriš nego li Anubiš.  :!: Stvari koje on perforira ostavljaju dublje traume  :!:

Morao sam malo da doteram tvoj post. :mrgreen:

Dekac

:-D :-D :-D
Priručnik za zaštitu od dva gorepomenuta entiteta:
1. Ako je beličaste boje  to je Oziriš. Spremiti se za kakav-takav otpor, trk u kuhinju po beli luk, raspeće i sl,
2. Ako je crnpurasto eto nama Anubiša. Tada ništa ne prepuštati slučaju već jedini spas naći u skoku kroz prozor.

TBG

Promocija "Ogledala za vampira" u Beopolisu je prošla veoma lepo, u dobrom društvu. Hvala svima koji su prisustvovali.

Nevidljivi je već priložio izveštaj:

http://www.sfpogled.net/Vesti.html

zstefanovic

Читалачко сведочење: потписујем скоро сваку реч рецензената и бларбописаца о роману, а сличан став има и мајка моје деце.  xcheers
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

angel011

We're all mad here.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Obavezno dolazim. Moraću da lanem još koju. :-|

angel011

We're all mad here.

Kunac

Cena je super, ne oklevajte! Mada, za Ogledalo vredi dati i više. ;))))

taurus-jor

Dolazim i ja, da čujem šta će Scallop lanuti, a vala i ja da kažem koju, jer sam prošli put samo čitao odlomke.  :)
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

scallop

A, da ja čitam odlomke, a ti laj. Lajaj?

Mica Milovanovic

Mica

Kunac

Uoči Svetskog dana knjige, 23. aprila, Tanjug je pitao srpske pisce različitih generacija i poetika šta sada čitaju. Pogodite koji je pisac rekao sledeće: Od proze, uživam u romanu prvencu vrsnog pripovedača Adrijana Sarajlije "Ogledalo za vampira". Vešto skrojena priča, izuzetan stil, zanatska potkovanost na kojoj mnogi mogu da zavide mladom autoru.

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=272&yyyy=2012&mm=04&dd=21&nav_id=602494

taurus-jor

Onda ću ja da lajem, a ti čitaš. Al' da čitaš pikantnije delove od onih koje sam ja dobio da čitam.  xrofl

scallop

He-he! Da odglumatam Anubiša uz još jednog specijalnog gosta? Ili samo da pročitam scenu fajta sa Srbinom? Ma, našlo bi se ponešto.

Kunac

šta god odlučite da uradite - neka neko obavezno zabeleži kamerom. zvuči antologijski. xcheers

Lord Kufer

Konačno je proradio i sajt na Art-Animi

http://www.art-anima.com/ogledalozavampira/index.html

QuoteDanas je pokrenuta zvanična veb prezentacija romana "Ogledalo za vampira" Adrijana Sarajlije. Na ovoj strani, potencijalni čitaoci, ali i oni koji su u knjizi već uživali, mogu naći sve relevantne podatke o samom delu, kao i dodatne informacije ogledane kroz objavljene prikaze, održane promocije i, naravno, vesti, koje će se ažurirati s vremena na vreme.

Link za mapu Brazila

http://art-anima.com/ogledalozavampira/enciklopedija/mapa/brazil.html

crippled_avenger

Stigao sam do kraja drugog dela. Mislim da roman za sada ima problem toga što situacije nisu previše razrađene, naročito ne kako bi trebalo u romanu. Vešto je napisan ali se situacije više ređaju nego što se istinski razvijaju i razrešavaju, za sada nema prave drame i tenzije. Zanimljivo postavljen karakter ide iz situacije u situaciju isključivo vođen piščevom rukom, bez pravog ličnog angažmana. Kao da treba napisati delove romana u kojima jedna situacija sazreva u sledeću.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

scallop

Pa, bio bi ti u pravu, kad bi ovo bio roman "iz života". Budući da je ovo roman o zamlaćivanju, lik Lasnera je savršeno dobro postavljen i njegov karikirani usud odlično funkcioniše od početka do kraja.

Kunac

Quote from: scallop on 23-04-2012, 17:47:57
Pa, bio bi ti u pravu, kad bi ovo bio roman "iz života". Budući da je ovo roman o zamlaćivanju, lik Lasnera je savršeno dobro postavljen i njegov karikirani usud odlično funkcioniše od početka do kraja.
saglasan.

Kunac

Quote from: crippled_avenger on 23-04-2012, 17:41:42
Stigao sam do kraja drugog dela. Mislim da roman za sada ima problem toga što situacije nisu previše razrađene, naročito ne kako bi trebalo u romanu. Vešto je napisan ali se situacije više ređaju nego što se istinski razvijaju i razrešavaju, za sada nema prave drame i tenzije. Zanimljivo postavljen karakter ide iz situacije u situaciju isključivo vođen piščevom rukom, bez pravog ličnog angažmana. Kao da treba napisati delove romana u kojima jedna situacija sazreva u sledeću.
svaki roman je jedno putovanje... ovo fercera. uostalom, čudi me da nisi primetio uticaj pikarskog romana.

taurus-jor

Ni ja ovo nisam doživeo kao realizam već kao tešku satiru. Samo treba pogledati scenu sa Srbinom i vampirskom vilicom... ono je anatomski neizvodljivo i deluje isključivo na metaforičkom nivou. Stvari su karikirane do nivoa treša. Ali, pristup je dosledan od početka do kraja. Karikirani usud, kako reče Scallop, zaista je pravi izraz. Što se tiče toga da junak na malo toga utiče... pa, imaš još da čitaš. A i ništa mu se ne bi ni desilo da ga njegova opsesija nije povela tamo gde ga je povela. Čovek koji je godinama živeo pod staklenim zvonom, u sigurnom, predvidivom okruženju, sada je ritan silama na koje ne može da utiče. Sasvim na mestu. 

Mica Milovanovic

Meni se roman zaista dopao (smatram ga jednim od najboljih koji se u poslednje vreme pojavio na domaćoj fantastičnoj sceni) i već sam ga prosledio u Stevinu prestonicu na dalje čitanje, ali moram da priznam da, uz sve vrline (dopadljiv i specifičan izraz, bogatstvo slika, duhovitost...) preko cripple-ove primedbe ne bi trebalo olako preći. I meni bi se tokom čitanja povremeno učinilo da se događaji nižu u dosta proizvoljnom sledu - odnosno da ne postoji dovoljno jaka kohezivna veza odlično napisanih epizoda.
Mica