• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 19 - jul 2012 - DVOSTRUKO GLASANJE

Started by Boban, 05-07-2012, 03:11:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Glasam za sledeće tri priče:

Slikar i papir - ND Zodiac
Pored parka - Ivica
Sivi - S.D.B.
Talac - hidden
Doba sabljozuba - Stipan
Idol - Suba
Uljez - Skalar
Moji su neprijatelji biseri rasuti po celom svetu - Prometej
Birokratske kancelarije i obično ludilo - Red Sonja
Starica koju čuvam - Sinlen
U me svih nas - Dzek svih zanata

M.M

Nijedan poraz nije konačan.

Josephine

Ma vidiš da na sve načine pokušava da privuče pažnju.

Batice, Mali Trol ti je odsad nadimak. Idi vuci druge devojčice za kikice i zapišavaj neki drugi pesak.

Savajat Erp

Quote from: angel011 on 20-07-2012, 23:28:06
Čekbre, stvarno ne znaš?
Quote from: D. on 20-07-2012, 23:28:34
Harvi, imaš fenomenalne ideje i strašno si talentovan za satiru i apsurd! Šteta što ne obraćaš pažnju na rečenicu ("poslednji unos sam uneo...", "stan za stanovanje...")...  :cry:

Quote from: Бата Животиња on 20-07-2012, 23:41:47
Quote from: Savajat Erp on 20-07-2012, 23:04:34
Quote from: saturnica on 20-07-2012, 22:57:52
Quote from: Savajat Erp on 20-07-2012, 22:54:49
Шта су пјате? :)

Знам и ја одговор на Џеково питање, ал не видим никакву масну награду, те...ето :)
Eto Savajate, pogodis sto su pjati i dam ti...sto ja znam...pusu?

Пјати, а не пјате? До ђавола, тек сад нећу успети...(дискретно је кренуо на Гугл, проклињући свој хејт према кроатско-приморским триповима)  :lol:

što bi rekli Englezi - plejts

Да сам јуче умро не бих знао...а свакакве опције су ми падале на памет, а прави одговор ми није био ни близу :) Свашта са тим Рватима....:)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Tex Murphy

Народе, хвала свима који су искоментарисали моју причу, а нарочито онима који су гласали за њу  :)
Ово ми је било прво учешће и циљ ми је био само да се не избламирам, дакле да освојим бар понеки бод и ако је могуће избјегнем ношење фењера :-)
Сад је већ касно, па ћу сутра (ако иког занима) мало детаљније да образложим која је идеја стајала иза те комплетне ујдурме, које од оних бизарности у тексту (плеоназми, имена и сл.) су биле намјерне, шта нисам успио да разјасним онако како сам планирао итд. па онда неко ко не буде имао паметнија посла може да ми да савјет како да се ово преуреди да буде боље.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Tex Murphy

Quote from: D. on 20-07-2012, 23:28:34
Harvi, imaš fenomenalne ideje i strašno si talentovan za satiru i apsurd! Šteta što ne obraćaš pažnju na rečenicu ("poslednji unos sam uneo...", "stan za stanovanje...")...  :cry:

Тханкс! Бај д веј, у питању је "мали станчић за становање"  :evil:
Genetski četnik

Stipan

Uh, Harvi izvini, ocrnio sam ti priču, ali imam uvek isto opravdanje: nisam znao ko je šta pisao.

Hajde, učestvuj ponovo, imaš ti fine ideje (čini mi se da sam to i rekao u komentaru, mrzi me da sad tražim gde je.)

Stipan

Quote from: D. on 20-07-2012, 11:31:20
Reći ću nešto što ne bi trebalo, a onda ćeš imati razloga da plačeš. Tiče se tvog pisanja.

Sad se setih. Ako misliš da me je ovo potreslo, grešiš.
Od onoga što si podrazumevala pod pretnjom neće biti ništa, tako da je svejedno hoćeš li ili nećeš iznositi u javnost.
Jedino možeš to da upotrebiš da bi me ismejala, što je tvoj uobičajeni odnos prema meni, tako da i neću primetiti ne znam kakvu razliku.

I tamo sam ispušio, kao što to obično sa Stipanom biva.

Tex Murphy

Quote from: Stipan on 21-07-2012, 05:06:40
Uh, Harvi izvini, ocrnio sam ti priču, ali imam uvek isto opravdanje: nisam znao ko je šta pisao.

Hajde, učestvuj ponovo, imaš ti fine ideje (čini mi se da sam to i rekao u komentaru, mrzi me da sad tražim gde je.)

Ма дај брате, само опуштено  ;) нисам ни ја баш толико изолован од здраве памети па да мислим да ми је прича ремек-дјело  :lol:

А за даље учествовање - видјећемо. Немам ништа против, само је проблем што ми идеје не падају на памет баш тако лако. Овде се потрефило да се задана тема у доброј мјери поклопи са идејом коју сам имао раније.
Genetski četnik

Джон Рейнольдс

Харвијеву причу нисам коментарисао зато што ми није била генијална као "Непослушни Зоки", тираде о вукодлацима, плаћању рачуна и решавању језичких заврзлама. Давно сам читао један текст о несмешним филмским комедијама и наведена је једна тачна обзервација: чим у комедији имате компликована и бизарна имена која би требало да буду смешна, обично сам филм није смешан.

Узгред, у прилог мојој тези о познавању имена аутора: читано анонимно, Јети и плеоназми немају много смисла, али знајући да је аутор Харви, онда је просто - логично.  :lol:

Али хајде да чујемо Харвијево тумачење.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Albedo 0

Quote from: D. on 20-07-2012, 23:55:27
Batice, Mali Trol ti je odsad nadimak.

pa zna se ko je Veliki Trol (sa prostitutkinim nagonom za društvenom pobunom)

vidim sad i sise dovodiš u pitanje

Tex Murphy

Народе, сљедећи пост садржи мало детаљније трућање о мојој причи, па се извињавам унапријед свима који ће таквим бесрамним самопромотерским поступком да буду изиритирани. Разлог је да објасним људима шта сам текстом хтио да постигнем и да у замјену добијем фидбек како то боље да реализујем (што ће да доведе до мог напредовања као писца, затим до објављивања прве књиге, па на крају и до добијања Нобелове награде за књижевност, а ту награду ћу да подијелим са људима од којих сам добио корисне савјете).

Елем, прво - наслов: Разлог што сам дао овакав наслов је што сам, читајући неке старије радионичке топике, налетио на Милосхев пост у коме каже, отприлике - кад наиђете на причу чији је наслов Бајагин стих, знаћете да је писао Харвестер. Додуше, ко прати радионицу пажљиво, може да се сјети да ме је Аномандер Рејк одавно предухитрио причом Тишина.

Испод наслова - блентави, наравно измишљени, цитат.

Идеја: Генерална идеја је нека коју сам имао још одавно - прича о лику ког, из непознатих разлога, сви људи на свијету покушавају да рокну. Ово укључује буквално СВЕ људе, дакле одрасле и дјецу, жене и старце и сл.  Та првобитна прича (коју наравно нисам никад написао) требало је као да буде озбиљна и да се дешава кад се главни лик већ претворио у пустињака и избјегава контакте са остатком популације (дакле, послије дешавања из ове приче). Кад је објављена тема о параноји, сконтао сам да је то прилично компатибилно са овом идејом, па сам сјео за компјутер и нашкрабао разноразне верзије приче од којих ниједна ништа није ваљала (нпр. има описана сцена у којој Кркомир дивани са неком продавачицом, док са оближњег ТВ екрана иде извјештај о потрази за њим). У тим верзијама је углавном описано више ствари и овај сусрет са Ненадом се спомиње само у једној или двије реченице. У сваком случају, Синлен је дакле најприближније погодио шта је циљ ове папазјаније - параноичан је заправо остатак свијета, а не главни лик, чији су изводи из дневника потпуно објективни (мада изгледају параноични). Надао сам се да ће ово да буде видљиво кад Ненад из чиста мира нападне Кркомира (а и по оном новинском чланку), али биће да сам се прерачунао  :(

Дневнички начин писања - Нормални начин писања није уродио плодом, па сам се у једном тренутку изнервирао, отишао од компјутера и узео добру стару оловку и папир, у нади да ћу бити боље среће са инспирацијом. У тим тренуцима ми је на памети био роман Дракула, па сам помислио "А да пробам овако?" и онда је у цугу настала ова верзија приче. Крајњи резултат је добијен само козметичким промјенама. Наравно, овакав начин писања је много лакши јер нема гњаваторских описа, које иначе не подносим. Успут, кад је о Дракули ријеч, једном приликом ми је пало на памет питање како дођавола ликови у тој књизи ишта успију да ураде поред оноликог пискарања по дневницима, па сам стога одлучио да се у опису догађаја уопште не оптерећујем реалистичношћу, тј. све ће да буде описано помоћу извода из дневника, без обзира што то доводи до имбецилних ситуација, као нпр. да ликови сједе један са другим и пишу дневнике умјесто да разговарају. Нисам тад имао на уму посљедњу сцену са дављењем, дошла је спонтано, супер ми је драго да се Скалопу свидјела  :)

Новински чланак - Питао сам се да ли да га оставим или избацим. На крају сам га оставио јер ми се свиђало оно "обавијестили су родитеље, који су обавијестили шерифа итд.", мада нисам баш сасвим задовољан учинком. Наиме, испада да је Ненад подивљао након што је прочитао чланак и да је због тога напао Кркомира, што ми није био циљ. Такође, ко је залудан, може да учита и некакво "дубље" значење, о утицају медија и сл., што ми ДЕФИНИТИВНО није био циљ (мрзим "дубља" значења!). У принципу, Ненад би требало да нападне Кркомира из чиста (крко)мира.

Имена - Нисам планирао оваква имена, једноставно се десило. Сјетио сам се да у Србији постоји некакав Кркобабић или нешто слично, па сам мислио да тако назовем главног лика, а онда се то некако трансформисало у Мучибабића. У верзији на папиру Ненад се презивао Недељковић, а што ли сам га препрезименовао, појма благог немам  :oops: Кад бих исправљао причу, његово презиме би прво одлетило у канту. (А направило ми је и проблем са бројем карактера, тако да сам га само у првом уносу ословио пуним презименом, а послије скратио :) )

Плеоназми - наравно намјерни, мада ми се накнадним читањем чини, као и већини народа, да не функционишу, па да их треба избацити. Било их је још, али сам их избацио због недостатка карактера (мислим словних). Иначе, ја овакве плеоназме често користим у неформалном говору, рецимо говорим "да допуним допуну" (за мобилни) или "телефонираћу ти на телефон".

Па ето, мислим да је то то отприлике. Јако би ми користили савјети око стила, које реченице (или пасусе) да испеглам и како. Такође, како да учиним очигледнијом основну поенту, а то је да није главни лик параноичан, него остатак свијета? Да ли је то уопште могуће постићи описом само једног догађаја (наиме овог сусрета Кркомира и Ненада) или би требало мало проширити хоризонте?

За(х)ваљујем!
Genetski četnik

Stipan

Prvo što mi je zapalo za oko je "datum taj i taj".
Ako je u pitanju dnevnik, onda to i treba da bude napisano kao da je citat iz dnevnika.
Dakle, moraš napisati bukvalno neki datum, naravno izmišljen tako da bude u skladu sa pričom.

Što se pleonazama tiče, ja se ne sećam tačno da li su deo dnevnika, ili su korišteni u toku pripovedanja.
Kao dnevnički zapis može da prođe, ako si junaka koji vodi taj i takav dnevnik takvim okarakterisao.

Kako god bilo, "mali stančić za stanovanje" jezivo zvuči.

Josephine

Datum taj i taj je dobra fora, ne vidim zašto bi pisao konkretan datum? To je satira i zvuči dobro.

Jedino što mora da pazi ne kako koristi pleonazme, nego kako postavlja priču. Pleonazmi izgledaju kao pravi i nenamerni zato što ih ovde izgovara pripovedač iz prvog lica. A čak i ako se priviknemo na to - ovi tvoji pleonazmi, harvi, su rogobatni i zveče tokom čitanja. Ama baš nemaju nikakvu funkciju, pa čak ni duhovitu, jer su pleonazmi retko duhoviti. :)

Stipan

Oko datuma se ne slažemo, jer je u pitanju dnevnik, ali O.K., ja sam rekao onako kako ja vidim stvar.
Ti si verovatno verziranija u tome.

A ovo oko pleonazama si maltene rekla isto što i ja.
Bitno je kako je postavljena priča, odnosno kako je okarakterisan lik koji te pleonazme koristi.

Ponekad tako nešto funkcioniše da bi se bolje dočarala nečija narav. Slično kao korištenje akcenta.

Josephine

QuoteПа ето, мислим да је то то отприлике. Јако би ми користили савјети око стила, које реченице (или пасусе) да испеглам и како. Такође, како да учиним очигледнијом основну поенту, а то је да није главни лик параноичан, него остатак свијета? Да ли је то уопште могуће постићи описом само једног догађаја (наиме овог сусрета Кркомира и Ненада) или би требало мало проширити хоризонте?

Reći ću ti svoje mišljenje u toku dana.  :)

Džek

a kakav je to pripovedac van prvog lica?
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Josephine

Pa pripovedač je junak, iz prvog lica, putem dnevničkog zapisa?

Imaš, na primer, često rabljeno pripovedanje u trećem licu. "On/ona je..."

Mislim, zezaš li se?

Stipan

Eh, da, možda će sad D. reći da satira i to opravdava, ali meni je strašno smetala ona scena sa davljenjem, gde se drugom rukom savršeno mirno piše dnevnik.

Stipan

Quote from: D. on 21-07-2012, 12:26:23
Imaš, na primer, često rabljeno pripovedanje u trećem licu. "On/ona je..."

Ili u drugom ti si / ti ćeš?  :mrgreen:

Džek

ovde nesto ne stima. Pripovedac pripoveda a junak se junaci.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Savajat Erp

Ух, бре, Харви, ти се баш исцимао за причу :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

saturnica

Harvesteru, ja sam ti dala bod za priču, zato što smatram da tvoj priča svakako ima potencijala i da bi se rad na njoj i te kako isplatio. Paranoja u njoj samo takva! I sad da ne bude samo ona poznata rečenica " sviđa mi se", evo nekih mojih primjedbi koje dakako ne moraš uvažiti, ali možda ni sasvim odbaciti. Sve se odnose na stil. Zapravo se vidi da nisi imao vremena peglati je i šminkati. Evo ih...:)

"Tamo više ne mogu živjeti, jer su se protiv mene okrenuli i ljudi koji me znaju.", iako ovo nije pogrešno,mislim da bolje zvuči...okrenuše se protiv mene ljudi koji me tamo znaju.
"počela je urlati na mene i maše nožem prijetećim pokretima"...počela je urlati na mene i mahati....
"Gazdi sam dao lažno ime, a izgled sam tako promijenio da me ni rođena "...zar nije bolje ovako, s promijenjenim izgledom i lažnim podacima o sebi....
Hadžikaramulamehmedbašićbegovića...ovo doživljavam kao sprdanje, i tome nije mjesto u priči.
Put je bio vrlo stresan....heheh, ma nemoj, dočaraj mi taj stres bez da mi kažeš da je bio stresan...
"da je u pitanju bio najobičniji Jeti". , nema mjesta ovdje za takvo biće...
"Jedva odbijam njegove napade dok ovo pišem....nelogičnost, ne mogu zamisliti takvu scenu, osim kao neku zafrkanciju.
"samotnjački život u stilu Grizli Adamsa. ,... ne sviđa mi se ova poredba...bolje da si rekao monah s vrha Tibeta, iako bi to onda bio kliše.
Zato sam se odlučio za kesu za smeće , ...ne sviđa mi se ovo za, pa opet za...bolje je reći, Odlučio sam, kesa za smeće najbolje je riješenje...ili nešto slično tome...
I bio je toga još, al rekoh, da ne pilam, da ne budem dosadna, i da budem iskrena, to je samo moje skromno viđenje. Ne zamjeri... :)
Još uvijek sam zaduvljena tvojom analizom i uvidom u tuđu priču, pa stoga od tebe očekujem i daleko savršenije rečenice.

Stipan

Tex Murphy

Да, Јети је такође био пропали покушај хумора  :(
Genetski četnik

Josephine

Tex Murphy

Скалоп је рекао да је то "лупање глупости" :-)
Додуше, њему се свидјело дављење уз писање дневника :-)
Genetski četnik

Albedo 0

Quote from: Harvester on 21-07-2012, 14:14:14

Додуше, њему се свидјело дављење уз писање дневника :-)

to bi pod obavezno trebali da ubace u neki domaći film!

Josephine

Scallop nam, izgleda, opet nije dobro?  :(

Tex Murphy

Ја се надам да му је само (привремено) досадио форум.
Genetski četnik

Джон Рейнольдс

Quote from: Harvester on 21-07-2012, 11:36:16
Новински чланак - Питао сам се да ли да га оставим или избацим. На крају сам га оставио јер ми се свиђало оно "обавијестили су родитеље, који су обавијестили шерифа итд.", мада нисам баш сасвим задовољан учинком. Наиме, испада да је Ненад подивљао након што је прочитао чланак и да је због тога напао Кркомира, што ми није био циљ.

Па ово сам и ја помислио. Како било шта исправити код тебе заиста је тешко рећи јер твој је стил... стилски необичан. Елем, помислио сам - ЊТФ?!? Овај је нешто прочитао у чланку (можда нешто испод што није записано, али је Ненад прочитао), па је схватио да је Кркобабић тај и одлучио да га убије. На овом си се месту дефинитивно зезнуо.

А што се тиче параноје. Ни у једном тренутку нисам помислио да је свет параноичан, а ево и зашто. Због алузије на Кркобабића. Отац и син пензионери (Кркобабићи, главешине пензионерске странке ПУПС) ужасно су иритантне њушке, један од доказа наше опште пропасти, тако да је мени просто логично да свако хоће да убије Кркобабића. Дакле, истинити лик заклонио је твоју идеју и све време сам мислио да је Крка направио неко жешће срање, али он мисли да заправо чини добро, па му није јасно зашто га сви мрзе и прогањају. Штавише, то је мени лично паралела с Динкићем јер познајем једног момка из правног тима УРС и он ми је давно испричао да је дубоко уверен да Динкић искрено мисли да чини добро, да се труди око Србије и да му често тешко пада кад га за неке те "добротврорске" пројекте развлаче по новинама. У ту причу о Динкићу нити верујем нити не верујем (пошто мишљење, јелте, имам и имао сам га), али ми је занимљива као концепт.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

angel011

Bilo bi prilično teško izvesti da bude jasno da je ceo svet paranoičan, pa još da to tek u nekom trenutku u priči postane jasno, pa još u 6000 karaktera. Meni je, i bez aluzije na Krkobabiće, bilo najlogičnije da je taj jedan lik paranoičan, a Nenadov postupak mi nije bio najjasniji, ali me svakako nije naveo na ideju da je taj jedan lik normalan dok su svi ostali ludi.

Možda, ako bi preokret na kraju bio da svi krenu ludački da jure nekog drugog, a ovaj tvoj lik odahne u fazonu dobro je, našli su drugu žrtvu?
We're all mad here.

Josephine

QuoteНаиме, испада да је Ненад подивљао након што је прочитао чланак и да је због тога напао Кркомира, што ми није био циљ.

Ispada tako jer si hteo da prevariš čitaoca, da ne nasluti kraj. Ako ceo svet juri junaka, nisi smeo da zavedeš čitaoca na pogrešan trag Nenadovim zabeleškama iz dnevnika. One su intimne, pretpostavlja se da je svako iskren u svom dnevniku. Nenad bi u dnevniku morao da pokaže aspiraciju da ubije junaka, a ne da bude zabrinut za njega.

Zato si omašio. :)

Tex Murphy

Па да, да, истина је то...  :(
Genetski četnik

Tex Murphy

Quote from: Джон Рейнольдс on 21-07-2012, 18:09:58
Quote from: Harvester on 21-07-2012, 11:36:16
Новински чланак - Питао сам се да ли да га оставим или избацим. На крају сам га оставио јер ми се свиђало оно "обавијестили су родитеље, који су обавијестили шерифа итд.", мада нисам баш сасвим задовољан учинком. Наиме, испада да је Ненад подивљао након што је прочитао чланак и да је због тога напао Кркомира, што ми није био циљ.

Па ово сам и ја помислио. Како било шта исправити код тебе заиста је тешко рећи јер твој је стил... стилски необичан. Елем, помислио сам - ЊТФ?!? Овај је нешто прочитао у чланку (можда нешто испод што није записано, али је Ненад прочитао), па је схватио да је Кркобабић тај и одлучио да га убије. На овом си се месту дефинитивно зезнуо.

А што се тиче параноје. Ни у једном тренутку нисам помислио да је свет параноичан, а ево и зашто. Због алузије на Кркобабића. Отац и син пензионери (Кркобабићи, главешине пензионерске странке ПУПС) ужасно су иритантне њушке, један од доказа наше опште пропасти, тако да је мени просто логично да свако хоће да убије Кркобабића. Дакле, истинити лик заклонио је твоју идеју и све време сам мислио да је Крка направио неко жешће срање, али он мисли да заправо чини добро, па му није јасно зашто га сви мрзе и прогањају. Штавише, то је мени лично паралела с Динкићем јер познајем једног момка из правног тима УРС и он ми је давно испричао да је дубоко уверен да Динкић искрено мисли да чини добро, да се труди око Србије и да му често тешко пада кад га за неке те "добротврорске" пројекте развлаче по новинама. У ту причу о Динкићу нити верујем нити не верујем (пошто мишљење, јелте, имам и имао сам га), али ми је занимљива као концепт.

Хаха, ово ми је за наук да сљедећи пут пазим на имена :-)
Genetski četnik