• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 21 - septembar 2012 - ZADATAK

Started by Boban, 18-08-2012, 15:05:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Biki

angel011

Quote from: Stipan on 18-08-2012, 22:19:51
Quote from: Biki on 18-08-2012, 22:06:50
Sve sto treba da uradis je da postanes svesna u snu da sanjas

Quote from: saturnica on 18-08-2012, 22:11:16
Biki, ponekad na nesvjesnoj razini, i to mi se desi...

Saturnice, ovo je glupost.
Kad sanjaš, sanjaš. Eventualno postaneš toga svesna kad se probudiš.
U toku sna je to gotovo nemoguće.

Stipane, ne lupetaj.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lucid_dream
We're all mad here.

mac

Ja sam jednom shvatio da sanjam, ali dok sam pokušavao da smislim kako to da iskoristim probudio sam se.

Savajat Erp

Да, никад се не ухвати пуна контрола над еротским сновима, гадемет!  :mrgreen:
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Stipan

Quote from: angel011 on 18-08-2012, 23:06:10
Stipane, ne lupetaj.

Lako je Stipana zajebavati, al' kad bi znala kako sam se noćas proveo drugu bi pesmu pevala!!!

Boban

Čim sada možeš da se javiš, nije ti bilo baš toliko loše...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

D.S.B.

Mislim da sam oborio rekord, već sam napisao priču i što je još bolje, sviđa mi se.

Mandragora Dragon

Quote from: scallop on 18-08-2012, 18:29:33
Beše tu jedan sovjetski film o čoveku koji je pogrešnim avionom stigao u pogrešan grad u SSSR, ali i na pogrešnu adresu do pogrešne kuće i sprata gde je pogrešnim ključem otključao pogrešna vrata.
Film se zove "Ironija sudbine". Majke mi.

scallop

Nisam se zezao. Gledao sam taj film. I, bilo je moguće, u to vreme brze izgradnje na istim planovima u različitim gradovima SSSR.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

Kome se gleda 3 sata ruske setne komedije evo celog filma sa titlovima: prvi deo, drugi deo.

saturnica

Quote from: D.S.B. on 19-08-2012, 14:50:11
Mislim da sam oborio rekord, već sam napisao priču i što je još bolje, sviđa mi se.
...tebi se sviđa!...nama se treba svidjeti, znaš!...biti ćemo naročito oštri zbog isticanja brzine pisanja i samodopadanja! :|

Stipan

A ništa ne pričaš kako smo se preksinoć provodili, jel'da?

D.S.B.

Ne znam šta mi bi da se šalim tako, ali šta je tu je...

saturnica

Quote from: Stipan on 20-08-2012, 16:18:46
A ništa ne pričaš kako smo se preksinoć provodili, jel'da?
Stipane jedva sam došla sebi....:)...zato ja sad nemam priču a DSB ima. I tako...

Stipan

DSB nemaš razloga da se stidiš zbog brzine, ti ispade moj naslednik.
Nije tako davno bilo kad su mene ovde zvali Rz Brzotrz upravo zbog toga.

D.S.B.

Mator sam ja da se stidim zbog toga, više sam se hvalio. Ali videćemo da li je brzina dobra ili loša kada čujemo kritiku sledeći mesec.

Stipan

Heh, priču koja bi trebalo da uđe u "radioničarski" ZS, za koju je čak i Jevtra (koja je, uzgred budi rečeno, moja najgora noćna mora kad su komentari u pitanju) rekla da je jako dobra priča - napisao sam za svega sat i po vremena, a ispravljao sam je ukupno pola sata.
Doduše kad je došla do zbirke Scallop me je naterao da je detaljno pretresem i to mi je bio najveći posao na priči "Isto popodne, isti dan".
Kod mene stvar funkcioniše jako specifično - kad počnem da pišem ne mogu da se zaustavim, a kad dođe do "peglanja" žao mi je svakog slovceta.
'Bem li ga, zbog toga me je D. najviše i grdila, ali eto ja sam ti takav, ne mogu da se promenim uprkos svem drilu koji sam ovde prošao.

Šta sam sa ovim hteo da kažem? Ne funkcioniše pisanje kod svakoga na isti način.
Neko radi ovako, neko onako. U stvari - pravilo je da nema pravila.

saturnica

Stipane, ne pocinji opet! Nije tocno to sto govoris, da neki pisu ovako a neki onako. To, ako ti je koji put i upalilo pisanje na prvu,, sigurno vise nece. Svaku napisanu pricu treba tesati do besvijesti, inace ces imati sranja samo takva. A to nitko ne voli, ni svoja a kamo li tuda. Dakle, ne hvali se s tim da price ne doradujes jer ne valja ti posao! Samo si lijen.
Ovako ispada da si genijalac. Jesi li?

Stipan

Nisam. Svaki put kad neka moja priča stigne do urednika, vraća mi je u crvenim i žutim nijansama.

Upravo sad se jebendišem sa jednom. Da vidiš kako je koloritna!

Lord Kufer

Stipane, pisac je manje kao stočar a više kao mesar  :evil:
Tranširanje, filovanje, pržuckanje, biberenje, to ti je važnije od kljukanja i češljarenja.

Lord Kufer

Hteo sam reći tamo, al mogu i ovde.
Priča nije isto što i forumski post, pa da je napišeš i odmah šilješ, jerbo si uzbuđen.
To je i osnovna slabost ove radionice.
Ne forsira se pisanje kao takvo, a i glasanje je više kontraproduktivno i skreće pažnju na nešto drugo.
Formulisanje zapleta je važnije od samog zapleta, itd. Iz formulacije lako izlazi zaplet, a iz zapleta može lako da se izrodi ništa.

Josephine

Albedo 0

scallop

Kufer, daj nemoj i ti lupetati. Ako te zanimaju rezultati, a ti put pod noge pa u Kopernikovu 3. Ja ću ti sve dati crno na belo.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Lord Kufer

Da ima rezultata, Emitor bi izlazio na svaka dva meseca i bio zatrpan pričama. A ovako, jedva se skupi pešes komata godišnje.

Josephine

Quote from: Lord Kufer on 23-08-2012, 19:19:23
Posle dve godine Radionice, gde su rezultati?

Ne znam za druge, mogu da kažem u svoje ime. Meni je radionica mnogo pomogla da pišem redovno. Pomogli su mi i komentari da shvatim gde pravim uobičajene greške (ne kažem da sam ih ispravila).

Trebalo je da bude objavljena zbirka u formi broja ZS, ali to se još nije desilo. I to je trebalo da bude rezultat.

Radionica me je izvukla iz učmalosti i lenjosti i pomalo me je i opismenila.

Svakako sam spremna da podržim neki promenu njene forme, uzdizanje na viši nivo, ili samo promenu nivoa...

Josephine

Quote from: Lord Kufer on 23-08-2012, 19:25:13
Da ima rezultata, Emitor bi izlazio na svaka dva meseca i bio zatrpan pričama. A ovako, jedva se skupi pešes komata godišnje.

Ma, nema povezanosti između Kluba/Emitora i radioničara (upravo smo dobili dokaz na drugim topicima da ga vodi mali broj ljudi po kafanama). Zar nije jednom i oko toga izbila frka na forumu? Onda kada se milosh naljutio na mene? A ja sam samo rekla ovo što i vi danas: gde su radioničari u Emitoru, i zašto se ne potrudimo da tu napravimo neku vezu? Verovatno sam ja tu, kao nepoželjna, opet bila kriva. Ali ako je tako - rado ću se povući iz svega.

Anomander Rejk

Pojedine priče i sa Radionice su objavljivane na različitim mestima.
Recimo Draganin ,, Široki i Uške '' je objavljen u zbirci Mirjane Bobić Mojsilović.
Kvalitet pisanja dosta učesnika je napredovao.
Sigurno da je moglo mnogo bolje, ali da nema rezultata-nije istina.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Stipan

Ne lupetaj D., kakve ti imaš veze sa vezom radioničari - Emitor. Nemoj večito da izigravaš žrtvu.
Sa Milošem sasvim lepo sarađujem, a koliko mi je poznato isto to važi i za Ivicu i za Anomandera.

Josephine

Ne govorimo o pojedinačnoj saradnji, već o saradnji na nivou radionice. Čitaj pažljivo, ili nemoj da postuješ dok ne raspravimo.

Josephine

U stvari, sada mi je nešto jasnije, zapravo. Gro "čitaonice" su stari posetioci Kluba, "elita". Zato je ona dobila afirmaciju i moderaciju odmah.

Radionica je privlačila nove ljude, ali oni nikoga ne interesuju u Klubu. Kao što sam ranije već rekla (Melkoru, ponajviše, on ume da sluša) - Klub je privatna grupa ljudi koji se dobro poznaju i to već više nema veze sa srpskom fantastikom i promocijom iste, čim novi nemaju pristup.

Stipan

Pa dobro, to stoji. Radionica nije ni na kom nivou deo LK, ali to nije razlog da se povlačiš ili budeš ogorčena.

Josephine

Činjenica je da moje prisustvo bilo gde izaziva odbacivanje i gnušanje. Povući ću se, problem je što nisam uverena da bi čak i tada pokušali da povežu Klub sa radionicom (samo se scallop trudi i uspeva). U pitanju je dublji problem.

Stipan

Odbacivanje ne izaziva tvoje prisustvo, već tvoja ratobornost. Spusti malo loptu i sve će biti mnogo lakše.

Hiperhik

Quote from: D. on 23-08-2012, 19:34:41
Gro "čitaonice" su stari posetioci Kluba, "elita".

Bice da nisam gro..

xdrinka

Lord Kufer

Radionica nema potreban intenzitet. Jedna tema mesečno - to je smejurija  8)
Međusobni razgovori učesnika radionice na topiku zadatka su čist promašaj. Najveći deo je neproduktivno čavrljanje ili prepucavanje.
Ponašate se kao osnovci na malom odmoru.
Volontersko učešće kvalifikovanih pisaca nije dovoljno.

Josephine

Dajte predlog, Lorde. Razmotrićemo i prodiskutovati odmah.

Josephine

:lol:

Kao.  :lol:

Dajte, ne zezajte. Predložite.  :-D Nemojte da bežite u svoju filozofiju sad. Nije trenutak.  :evil:

Lord Kufer

Od ovoga bi moglo da se počne.

Pre svega, ovde ima nekoliko pisaca koji su kvalifikovani da posavetuju ili poseku.
Boban, Skalop, Kufer. Možda ima još neko, nisam siguran. Trebalo bi naći i počasne goste koji bi mogli ponekad da pomognu.
Polaznici mogu sa svom trojicom da se konsultuju.

Tekstovi ne duži od 2000 znakova. Jednom nedeljno. Nekoliko zadatih tema, ko hoće da radi na temu. I slobodni izbor teme.
Razgovor na topiku isključivo između učesnika i mentora.
Nikakav, i još jednom, NIKAKAV razgovor između učesnika. Za to može da se otvori drugi topik pa nek se tamo čavrlja do mile volje.

Radionica je čas a ne odmor.

Josephine

Ja se slažem. Vidim i zašto 2000k.

Ovo je polazak od nule, ali u svetlu skorašnjih događanja, slažem se.

Naravno, treba nekako organizovati diskusiju mentora i učesnika. Možda po tema za svakog učesnika (sa naslovom teksta), a mentor i učesnik (i još poneko) razgovaraju u njoj?

Lord Kufer

Mentor, kad pročita priču daje svoje mišljenje i savete. Nema tu šta da se organizuje.

Josephine

Josephine

Ok, to može i Boban da domisli.

Sad ostali.

Stipan

Pa to je odnos pisac - urednik. Ova radionica nikad nije tako funkcionisala.