• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 20 - avgust 2012 - DVOSTRUKO GLASANJE

Started by Boban, 24-08-2012, 06:09:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Glasam za sledeće tri priče:

1. Buđenja - Biki
2. Milion dece čeka da se rodi - Skalar
3. Zašto poštar mrzi kišu - Stipan
4. Posao u Birovoj kupoli - Ivica
5. Klik-klak - Bata
6. Sekač planina - Sinlen
7. Dekompozicija ikebane - Mandragora
8. Slepilo - Savajat Erp
9. Kyrie Eleison - Džek svih zanata

Plut

Zašto poštar mrzi kišu? - Opet slepilo?
Meni je ovo malo zbrda-zdola napisano. Svašta se dešava, a nekako i ništa. Ide, ide, ide i ide... negde, a onda nam na kraju na brzaka prepriča šta je bilo, zašto, a ono "kako" je već malo diskutabilno. I opet jedinka protiv nakazne rulje, što može biti i ok, ali sve je iscepkano i nagurano.
E sad, ta mutacija... čini mi se da se i ovde autor samo malo okrznuo o nju. Da banalizujem, jedan narod je nešto uradio drugom i ovi mutirali u nešto. Šta znam, slabo mi sve.
Mislim i da bi priči mnogo bolje leglo da je ispričana iz prvog lica, iovako se stalno opisuju njegova osećanja i ono što on doživljava i kako.

Plut

Klik-klak
Po naslovu sam se ponadala da ovo može biti interesantno, a kad ono...
Da li je ovo trebalo da bude zabavno i duhovito? Ako su priču napisale tablet'ce vesel'ce, onda autor nek ih se okane sledećeg puta. A ni ispunjen zadatak nisam videla.

Sinlen

8.Slepilo - 2 boda
Ovo je po meni sasvim pristojno napisana priča. Na kraju igra na foru, koja je meni, eto,
ostala nepredvidiva. Nije mi uverljiv njen pogled na sebe kada konačno progleda, i nije mi
uverljiv izgled majke, oca, braće i doktora na kraju. Jest da žive pod zemljom, ali ispade
da su to neki zeleni goblini, džaba hat (samo braonkast), neki prerasli pauk i šiva iz
mortal kombata. Malo su mi nelogične i što je bitnije, nepovezane te mutacije.
Što se tiče onih rana, navodi se da je Belinda odlazila od kuće da se igra i vratila bi
se kaljava i krvava, očigledno izguljena od padova i sličnog kao i sva mala deca, pa bi
joj onda te rane majka previjala. Ja sam to barem tako shvatio.
... and no one dare, disturb the sound of silence...

Biki

Quote from: Sinlen on 28-08-2012, 23:06:15
Što se tiče onih rana, navodi se da je Belinda odlazila od kuće da se igra i vratila bi
se kaljava i krvava, očigledno izguljena od padova i sličnog kao i sva mala deca, pa bi
joj onda te rane majka previjala. Ja sam to barem tako shvatio.

Ko scallopovi Batat i Ogledalac  :)

Albedo 0

Quote from: Plut on 28-08-2012, 22:55:17

Da li je ovo trebalo da bude zabavno i duhovito?

ne

Quote from: Anomander Rejk on 27-08-2012, 13:26:15
KLIK-KLAK. Na kraju ni humora, ni filozofije.

ova priča je čista filozofija

Plut

Bato, tvoja je? Kad bi se malo manje zajebavao i na silu izigravao ne znam šta, verujem da bi mogao da napišeš korektnu priču. Očito je da nećeš.

Sinlen

Quote from: Biki on 28-08-2012, 23:09:31
Ko scallopovi Batat i Ogledalac  :)

Rekao bih da su oni malko ekstremniji.
Napredna deca  :evil:
... and no one dare, disturb the sound of silence...

Biki

Ko mi dirao Batu opet, a?  xfrog
Ta je bilo Bato, sto tuzan?

Albedo 0

Quote from: Biki on 27-08-2012, 15:00:19

Klik-klak

Nije mi se svidela prica. Previse psovki i slenga. Tip koji masturbirajuci postaje skoljka! What the hack ?Nista ni ovoj prici.

pa ti si me najviše urnisala!  8-)

Biki

Quote from: Бата Животиња on 28-08-2012, 23:41:24
Quote from: Biki on 27-08-2012, 15:00:19

Klik-klak

Nije mi se svidela prica. Previse psovki i slenga. Tip koji masturbirajuci postaje skoljka! What the hack ?Nista ni ovoj prici.

pa ti si me najviše urnisala!  8-)

:oops:

Savajat Erp

Ok, let`s roll...

Буђење - ок, лепо и преописно приповедање на почетку...на почетку? oh, wait, истим фазоном се протеже кроз целу причу? 90% ове приче ми звучи као увод у нешто веће и далеко зајебаније, а онда се напречац заврши Андрејевим мрмљањем у диск величине зрна пасуља....мутејшн само у најави на крају и то је то...с обзиром на тему и све, на мене је оставила бледуњав утисак...

МИЛИОН ДЕЦЕ ЧЕКА ДА СЕ РОДИ - хммм...прво питање би било да ли подмлађивање представља мутацију? тешко, ако мене питате, а не питате ме, али, ваааатева...помало равна прича, на тренутке досадна, усудио бих се рећи, иако је сама идеја о броду који носи милионе јајашаца спремних да отпрхну људску врсту добра...килаво пицањење приче:

Није му се допадала промена моторичких
способности тела након изласка из танка, није му се допадало ни
то што би, након привикавања, почињао да мисли на то да ће на
крају циклуса опет доћи до танка

...припазити на оваква понављање, мој је савет...:)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Plut

Buđenja
Čini mi se da je ovu priču napisao neko frišak na Radionici. Ovde skoro ništa nismo saznali o mutaciji, a da ne kažem da opet imamo okularnih problema. Kako je autor počeo da razvlači priču rekla bih da mu ni 50 strana ne bi bilo dovoljno. Nema potrebe u 6 hiljada karaktera opisati svaki korak i pokret likova, lelujanje zavese, zabacivanje kose i sl. Bacanje iovako malo prostora.
U principu, u ovoj priči se skoro ništa nije dogodilo. Nemam ništa protiv takvih priča, ali je onda neophodno da me nečim drugim privuče i zalepi za sebe.
Autor nam je, očito, teški emotivac što ga je bacilo u patetiku i klišeizirane rečenice i opise, npr. bademaste oči, usnuli anđeo i sl. Zato i mislim da je neko nov i neiskusan.
I opet razvlačenje priče do pred kraj, a onda ubrzano prepričavanje.

Biki

Mozda je to zbog kratkog roka ? A mozda je i pisac neukusan, tj amater.

Biki

A sta  ako se prica nastavi u sledecem krugu? Andrej i Tamara stigli sa Nadezdom na Europu, kad tamo nista nije kao na mapi  :?

Džek

Dakle, imamo još jednog autora, otkrivenog pre roka.

Moraću da otvorim ilegalnu PM kladionicu, uplate do objave autora. Nije to zbog para, nego da opravdam svoj nik :)
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Biki

Bata verovatno folira. ne verujem da je napusao klik klaka.

Albedo 0

možda, nisam čitao, znam da moja nije o radionici, i pored ludog Bobana i njegovih umišljaja 8-)

Stipan

Kako to misliš nisi čitao? Hoćeš da kažeš da se po običaju zajebavaš po radionici?
Samo si poslao priču i sad se svađaš sa ljudima koji su se potrudili da tvoja pisanija iskomentarišu?
Nisam ni ja bolje prošao u komentarima, pa ne kenjam.
Niti si fer, niti se ponašaš u duhu radionice. Hajde lepo pročitaj priče i napiši svoje mišljenje.
Jednom za promenu da i ti budeš za nešto  koristan .

Albedo 0

e, ja sam tek uviđam zašto su scallop i Boban umislili te svoje gluposti: jer je scallop neka vrsta školjke  :x

scallop

Da se ne bi dalje širila Batina verzija njegove priče na Radionici, pokušaću da razjasnim svima kojima nije jasno šta je značio taj pokušaj i o čemu se zapravo radi.

Moguće da je najjednostavnije da podsetim na Sarajlijin roman "Ogledalo za vampira" u kome je Kripl prepoznao sebe, pa Ghoula, da bi dileme okončao Boban koji je sve proglasio za bljuzgariju i tako okončao nedoumice. U ovom slučaju analogijom i svođenjem dosadašnjih informacija na zajednički nazivnik, ulogu Kripla je odigrao Boban koji je po Bati insinuirao da se bavi Scallopom i da je priča - bljuzgarija. Ozbiljna analiza pokazuje da jeste u pitanju slab pamflet, sa površnim povezivanjem, ali da su likovi sasvim drugačije postavljeni. Naime, lako je ustanoviti da to jeste filozofska rasprava u kojoj Filozof, najverovatnije sam Hegel, Žižek ili neki od naslednika, postavlja logiku dela, a da je ulogu naratora preuzeo lično pisac, što se da zaključiti po ukupnom delovanju, ali i prema liku Budale koji je središnji lik. Ako zapazimo da nas Filozof samo uvodi u delo i potom nestaje da bi se pojavio na samom kraju u klimaksu lupanja na vrata, drugi aktivni lik je Darkmen. Kod ovog lika imamo konačno prepoznavanje o čemu se tu radi, jer se kao kontrapunkt Filozofu uvodi Igor Marojević. To znači da je osnovni motiv priče sukob filozofije i literature, duel Filozofa i Igora, odnosno, njihovih emanacija u likovima Budale i Darkmena. Ostalo mi je malo nejasno šta tu traži Dexa, jer bez Igora nema ni Dexe, ali je nedvojbeno da je gubitnik Budala, alter ego Filozofa, pošto je poenta priče sublimirana tako što Filozof i Darkmen lupaju na vrata iza kojih Budala beskonačno drka.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Savajat Erp

Зашто поштар мрзи кишу - ова прича шкрипи са правописом, чак сам и ја то приметио, иначе је солидна, мада теже разумљива на тренутке....небеска филтрација? можда бих јој уделио поен да сам гласао, ал...јеб` га :)

Посао у Бировој куполи - миран куца? но, добра је ова причица, занимљивија од осталих...Гуглсофт, хехе...дао бих јој поен дефинитивно, ал`...јеб` га :)

Клик-Клак - видим да се није само мени учинило да у овој причи постоје алузије на радионицу или на цео форум уопште...варамо се, вероватно :) овде не постоји никакво објашњење, па ни назнака зашто се Онан претворио у шкољку, једино ако нешто не постоји у оном Клик-Клик и Клак-Клак :)...занимљиво...ако ово стварно јесте Бата Д Анимал, саветујем му да и даље пискуља по радионици...има ту нешто, не знам тачно шта, али има...:)

Stipan

Isuse! Nije džaba Scallop veći deo života proveo sa Budalama!
Pa ova analiza mnogo bolje zvuči od čitave priče...

Stipan

Quote from: Savajat Erp on 29-08-2012, 10:14:20
Зашто поштар мрзи кишу - ова прича шкрипи са правописом

Sa pravopisom!? Razbiću te, majke mi!!!

Albedo 0

Quote from: scallop on 29-08-2012, 10:10:38

Moguće da je najjednostavnije da podsetim na Sarajlijin roman "Ogledalo za vampira" u kome je Kripl prepoznao sebe, pa Ghoula, da bi dileme okončao Boban koji je sve proglasio za bljuzgariju i tako okončao nedoumice. U ovom slučaju analogijom i svođenjem dosadašnjih informacija na zajednički nazivnik, ulogu Kripla je odigrao Boban koji je po Bati insinuirao da se bavi Scallopom i da je priča - bljuzgarija.

analogijom je samo Scallop mogao da prepozna samog sebe, svako drugo objašnjenje nije analogija

QuoteOzbiljna analiza pokazuje da jeste u pitanju slab pamflet, sa površnim povezivanjem

ne znam da li tvoje poznavanje jezika uključuje činjenicu da jopet tvrdiš da priča ima neke veze sa radionicom i forumašima?

QuoteTo znači da je osnovni motiv priče

šta tu traži Dexa

pošto je poenta priče sublimirana

ovo je sve pogrešno, a kako i ne bi bilo kada i dalje neko umišlja da se u priči nalaze scallop, Dexa, Bata i ko zna ko još

scallop

Bato, jel' si ti zaista završio neki od fakulteta il' si samo još jedan od foliranata na forumu?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Albedo 0

majstore, nauči da pišeš i koristiš riječi koje imaju odgovarajuća značenja

Quoteda je priča - bljuzgarija. Ozbiljna analiza pokazuje da jeste u pitanju slab pamflet, sa površnim povezivanjem, ali da su likovi sasvim drugačije postavljeni.

ako je priča obična bljuzgarija, onda se ne odnosi ni na koga već je samo bljuzgarija

ako je priča pamflet, pamflet je po definiciji uperen PROTIV NEKOGA

ako ima ''površnog povezivanja likova'', koji likova, o čemu ti pričaš? Prvo kažeš da je Boban insinuirao da je lik u stvari scallop, pa da je onda u stvari to bljuzgarija ali uz ''površno povezivanje likova'' koji jesu ''drugačije postavljeni'' ali su i dalje isti jebeni likovi koje Boban pretpostavlja.

Dakle, ili lijepo izmijeni ovu rečenicu ili se ne pravi lud.

1. Ja nisam napisao pamflet, jer pamfleti su upereni protiv nekoga
2. ja nisam ''površno povezao'' nikoga sa foruma, pa ih samim tim nisam mogao ni ''drugačije postaviti''
Šta znači ''drugačije postaviti'', da ti u stvari znaš kako su oni ''pravilno postavljeni'', pa to možeš da znaš samo ako i dalje paranoišeš da priča ima bilo kakve veze sa bilo kojim forumašem, inače ne mogu likovi biti ''drugačije postavljeni''

dakle, nauči da izraziš ono što misliš, ili, što je vjerovatnije, ti stvarno i dalje misliš da ja pišem o nekome sa foruma

Savajat Erp

Quote from: Stipan on 29-08-2012, 10:22:38
Quote from: Savajat Erp on 29-08-2012, 10:14:20
Зашто поштар мрзи кишу - ова прича шкрипи са правописом

Sa pravopisom!? Razbiću te, majke mi!!!

Па, шкрипи...нешто ми говори да се не слажеш са мном, не знам одакле ми тај утисак... :mrgreen:

Stipan

Bato, ne gnjavi, dosadan si.
Nikoga ne interesuju tvoji porivi, a bogami sve manje i tvoja priča.

scallop

Bato, možeš ti da ušivaš krpice do kraja života, nikada od toga odelo. Nego, šta je sa fakultetom? Ili si samo gugl majstor?

Plut

Quote from: Biki on 28-08-2012, 23:45:46
Mozda je to zbog kratkog roka ? A mozda je i pisac neukusan, tj amater.

Sve ćemo to videti kad se obznane autori. Osim ako se do kraja svi otkriju sami i pre vremena.

M.M

Bacih pogled na ovu priču što će zbog nje Stipan da razbije, inače, gru-super-kul-mirnog brata Savajata i zaključih da se u ovoj našoj lepoj Radionici prečesto upotrebljava reč abominacija. Mislim, koristi se ta reč u holivudskim filmovima i još ponegde, samo, ne razumem šta takva reč traži ovde... ah, da, verovatno odgovor leži u činjenici da naš jezik nije dovoljno bogat.
Nijedan poraz nije konačan.

Father Jape

Pa kako nije, vidiš da pored svih ostalih u sebi ima *i* reč abominacija.  :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Stipan

Quote from: Miljan Markovic on 29-08-2012, 12:28:47
Bacih pogled na ovu priču što će zbog nje Stipan da razbije, inače, gru-super-kul-mirnog brata Savajata i zaključih da se u ovoj našoj lepoj Radionici prečesto upotrebljava reč abominacija. Mislim, koristi se ta reč u holivudskim filmovima i još ponegde, samo, ne razumem šta takva reč traži ovde... ah, da, verovatno odgovor leži u činjenici da naš jezik nije dovoljno bogat.

Pa jesi li još nešto zaključio o toj priči?

M.M

Možda. Ne bih se izletao kao brat Savajat. :)

Stipan

Pa nemojte tako, šalio sam se, bre!!! Koji vam je?
Savajat mi je jedan od najomiljenijih likova na Sagiti!!!

M.M

scallop

Zato Miljan i ne izleće. Ni meni ne pada na pamet. Brzo potežeš na kritiku.

Stipan

Albedo 0

Quote from: scallop on 29-08-2012, 11:33:53
Bato, možeš ti da ušivaš krpice do kraja života, nikada od toga odelo. Nego, šta je sa fakultetom? Ili si samo gugl majstor?

scallope, možeš do prekosutra da lupetaš, rečenica

''slab pamflet, sa površnim povezivanjem, ali da su likovi sasvim drugačije postavljeni''

i dalje potvrđuje tvoj umišljaj da je priča povezana sa Sagitom

dakle, skini mi se s kurca prvo pa ćemo lako o tome koje krpice i kakve diplome ima Bata

nisam nikoga napao zato što je rekao da je priča loša, da je besmislen ili da je bljuzgarija, znam dobro šta kritikujem, a to je u ovom slučaju umišljaj da sam ja formirao likove po uzoru na neke Sagitaše, i onda ih ''površno povezao'' i ''drugačije postavio''

hajde, dokaži da sam glup i da ''drugačije postaviti'' ima neko drugo značenje, samo tu si na mom, semantičkom terenu

Šta je to NEŠTO ili ko je taj NEKO kojeg sam ''drugačije postavio''? Nemam ja šta drugačije da postavljam kada ovo nije ni u kakvoj vezi sa Sagitom.

Ispravi sopstvenu rečenicu, obrazloži je ili ga pljagaj.

Lord Kufer

Bata je uzeo likove iz stvarnosti i s njima se obračunao u priči! Neverovatno  8-)

Stipan

Plut

Posao u Birovoj kupoli
OK, ovde imamo kao neki akcioni krimić i bezobrazno oglušavanje o zadatak, ali dobro, ništa novo u Radionici. Trpaj, trpaj i trpaj, aman toliko naguravanje slika i informacija, ovoliko prostora ne može da podnese.
U ovoj priči je ideja ono što je najbolje, ali pošto se mutaciona komora tako zove samo da bi se uklopila u zadatak, onda i to malo pada u vodu. Oni nisu mutirali već se fizički preobrazli u drugu vrstu i to, naravno, samo za potrebe određenog slučaja.
Ima tu nečega, ne mogu da kažem da nema, ali je napravljen totalni haos jer se mnogo strana htelo nagurati u dve.

Neki momenti: Ona ladno korporacijskom panduru priznaje da joj je sin mutant, iako jako malo mutiranih ima među ljudima, a i mutacione komore još nisu legalizovane na Marsu. Kako sad to?
Kakvi podaci? Kome su ih prodali? Zašto je bitno da su ih baš Poljaci prošvercovali? Zašto se već pre odlaska s Fobosa nisu preobrazili u ljude i obratno? Ne bi ih iko morao šverati. Itd, itd.
Ma slažem se ja da ne mora sve biti objašnjeno, ali ovde je toliko informacija da je to moralo biti urađeno. Ili da je autor napisao potpuno novu priču sa istom idejom.

Džek

Zašto poštar mrzi kišu – zaista, zašto poštar mrzi kišu? Naslov mi je neadekvatan za ovu priču, ali to je opet subjektivni kont.

Sviđa mi se Šejn-Dok Henri Holidejevska atmosfera u mehani. Slepi mentati vs prognanog Gunslingera. Ovo bi bio odličan predložak za film, da se turi Rodrigezu ili Tarantinu pod nos pa da napravi nešto od toga, najviše dobre akcije. Naravno, sve sa prikvelom.

I ništa više od toga.
Povremena konfuzija koja nestaje nakon drugog čitanja odbija od uživanja u sceni, nelogičnost da se slepe telepate kamaraju na jednom mestu da bi se družile (možda vole  dim, užeglo pivo, znoj i urin?) takođe. Naravno, niko mu nije pročitao misao da potegne pištolj, niko od tih silnih mentata u mehani da mu pročita naum... ipak, malim intervencijama se to sve da ispraviti i verujem da bi bilo tako da je autor imao više K na raspolaganju.
Na pripovedanje nemam zamerki, ide lako i tečno.

Posao u Birovoj kupoli – Ova priča me, ne znam zašto, podsetila na Filipa Dika i ostale holivudske SF trileraje.

Ipak, nije dobro. Previše natrpavanja uz sulud i besmislen tempo, nejasnoća prilikom prvog čitanja i holivudski storilajn čine ovu priču predloškom za nešto duže. Naravno, kada bi se izbacila zajebancija.
Evidentirano i ignorisanje zadate teme. Mutacione komore nisu ni blizu zadatka, pre bi se trebale zvati "transformacione komore" ili sl.

Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

scallop

Prostak uvek ostaje prostak, a Bata je dokaz za to. Nadam se da će ga Boban naći da mu uruči knjigu, ili da mu uruči bez nalaženja.

Albedo 0

kada nekome kažeš da objasni svoju rečenicu taj obično i objasni

kada nekome tri puta to tražiš, a on se pravi lud, e onda si naletio na džibera beogradskog

a sa džiberima kako zaslužuju. Četvrti put ne ponavljam ni Bogu ocu.

scallop

Ti si u mojoj školi, a ne ja u tvojoj. Ti si svoje napisao, a naše je da čitamo i damo mišljenje. Ti možeš ovde da vređaš dok te opet ne strpaju gde ti je mesto.

Lord Kufer

Ipak, mora se priznati da je namera autora izložena u prvom pasusu sasvim na mestu i odgovara na temu.
O daljoj izvedbi, može da se raspravlja.

QuoteNaše društvo veruje u jednu specifiènu vrstu progresa u kojoj
èovek uopšte ne napreduje. Sve oko njega se menja, mašine postaju sve
složenije, preciznije, ali èovek tvrdoglavo opstaje kao konstanta. U suštini,
mi smo toliko obuzeti našim mašinama, služimo im danonoæno,
verujemo da nas vode pravim putem, ali ni u jednom trenutku ne pomišljamo
na sopstveni upgrade. Naš kalup je napravljen i nikako da se pohaba,
a mi nikada nismo pomisli da možda ni mašine ne bi trebale da se
menjaju, da možda ništa ne bi trebalo da napreduje, jer za koga uopšte
napreduje? Sigurno ne za nas. Mi æemo se promeniti, možda, kada izgubimo
ruke i zube i budemo prisiljeni da se prilagodimo novonastaloj
situaciji.

Josephine

Ukrao od negde. S obzirom da takvu ideju ovde nikada nije izneo, niti se ssam nje pridržava.