• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 21 - septembar 2012 - DVOSTRUKO GLASANJE

Started by Boban, 06-09-2012, 06:23:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Glasam za sledeće četiri priče:

Izgubljeni konopci — saturnica
82LJ — D.
Kako je umro Protago Nista — Dr Kurtovic
Noć kada sam se vratio — Stipan
Kuća bola — Anomander Rejk
Ćelava igračica — Plut
Uvek poslušaj sebe — D.S.B.
Riznica — Skalar
Četvrto plivanje — Steva
Pusto ostrvo — Boban
Ispovest u jednoj funkciji — Sinlen
Izvršenje pravde — Džek svih zanata
Mamutska priča — Lord Kufer

Džek

Nisi Skalare kad ti kažem, mada nisam siguran. U nedostatku palačinki sam zaboravio koja je moja.
A lepo kažem da mi se spreme palačinke, a oni kolače posle praseta... eto ga sad.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Biki

evo ti palacinke, *ebale te palacinke  :)

Džek

Ej bre, komentare na astal, palačinke posle!

Stipan

Nego, ja ne vidim rezultate tajnog glasanja. Možda zato što nikada ne glasam na taj način?
Hoće li biti neko tako ljubazan da ih kopipejstuje ovde? Baš me zanimaju rezultati.

Na ovom javnom glasanju sam se proveo k'o bos po trnju...

Lord Kufer

Quote from: Stipan on 10-09-2012, 17:19:18
Nego, ja ne vidim rezultate tajnog glasanja. Možda zato što nikada ne glasam na taj način?
Hoće li biti neko tako ljubazan da ih kopipejstuje ovde? Baš me zanimaju rezultati.

Na ovom javnom glasanju sam se proveo k'o bos po trnju...

A ovde su glasovi iz poruka: www.znaksagite.com/D/2012/septembar2012-glasanje.htm

Tajno glasanje još nema?

Stipan

Pa to sam video, samo mi se nisu pojavili rezultati ovog glasanja na kliktanje.

Ni vi ga ne vidite?

Josephine

Bobo, daj komentare. Osmisli nam živote na radionici...

Josephine

Ćelava igračica treće mesto? Izuzetno dosadna priča. Zaspala, sam, zapravo na polovini priča. Kindl mi je pao sa kreveta. Onda sam se trgla kod Pustog ostrva. Začuđujuće kako neke priče pale lampicu u glavi. Ispada da sam tačno procenila, pa sada, na (vašu?) žalost, imam još više poverenja u svoj sud.

Kako je umro Protago Nista je najpotcenjenija priča u krugu (pored moje, za koju nisam ni očekivala da je razumeju ovde). U pitanju je talentovani autor, koji mora još puno da čita i piše. Duhovita i uvrnuta, lepo se poigrava sa jezikom i simbolima. "Ulična" inteligencija pisca.

Stipan

Josephine

Stipan

Ako je to Bobanova priča, onda mi je pametnije da ne pričam šta mislim o njoj...

Biki

Quote from: Džek svih zanata on 10-09-2012, 17:06:07
Ej bre, komentare na astal, palačinke posle!
Ti uopste neznas sta hoces. Dobro ajde komentari

1.Izgubljeni konopci
Svidela mi se prica. Autor je ocigledno ispostovao temu. Lepo napisana, ostali su mi u secanju opisi protagoniste kada krenu da ga svrbe prsti u jagodicama i to kako mu zloduh ne da mira. Ne bih rekla da ovaj krug manjka emocijama. Evo vec u prvoj prici pod E opis protagonistinog dede koji se obesio. Jako lepi opisi , zamalo da nisam dala ovoj prici bod ili dva . Bilo je tesko ovaj put odluciti se .

2.82LJ
Paralelno odvijanje radnje sa dva lika, ali ipak lepo (grrr ne mogu da se setim reci) definisano ko je glavni lik /protagonista. Verovatno sam se nasla u PMS u  :oops: pa sam ovoj prici dodelila 1bod. Ili je mozda zbog pomahnitalog protagoniste i kako se izbezumio shvativsi da je na Marsu . I ovaj autor se drzao teme. Bravo!

3.Kako je umro Protago Nista
Hmmm . Ova prica je kao kad mene uhvati ludilo pa krene neki film u glavi tako da se mota pa dekodiram: reci, slike , brojeve i nalazim nesto ni u cemu  :oops: . Sledeca recenica je savrsenstvo:" Ojed guzice koji ga muci od sinoc, nije najveci problem sa kojim se suocava."  xrofl :mrgreen: Ooo I love it!! :-| . Ko je ikada imao hemoroide zna koliko to moze da bude problematicno, o ojedu malo znam ali lokacija problema je tu negde na istom mestu ..mora da je do zla Boga nezgodno.  Prici sam dala 1 bod. Jeste kratka, al je slatka  :wink:

4. Noc kada sam se vratio
Jos jedna prica puna emocija. Ko kaze da je krug bez emocija, ko? Lepa prica. I njoj bih dala bod , ali ... moze da se boduju samo 4 price.

5. Kuca bola
Cini mi se da je ovu pricu, kao i pricu Riznica pisao neko ko nogo voli da igra igrice na x boxu. Igrice tipa Assassin's creed  :) . Onako nije losa prica ali nije me nesto dotakla

6. Celava igracica
Iako naizgled ova prica nema veze sa temom, ipak ima i meni se mnogo svidela. Misticna, sa dosta dobrim dijalogom, podsetila me je malo na "Daj babo glavu" vesticu iz filma Cudotvorni mac. Prica mi je drzala paznju od pocetka do kraja. Dala sam joj 2 boda

7. Uvek poslusaj sebe
Moram da pogledam sta to bese. Ah da ono sa laboratorijom. Hmmm rekla bih da je pisao neki pocetnik, kao onaj moj nesrecni biser iz proslog kruga . Mozda gresim. Dobar pokusaj :)

8 Riznica
Kao sto rekoh podseca me na igricu.

9. Cetvrto plivanje
Ne znam. Procitala sam je ali verovatno nije za mene, nije ostavila neki trag. I za nju sam morala da se vratim i posetim o cemu bese.

10. Pusto ostrvo
Prica je odlicna. za malo za malo je falilo da dobije 2 ili 3 boda , da je samo malo bolje napisana. Ne znam tacno sta joj fali . Mozda malo bolji dijalog. Onaj opis gde Rile gleda devojku : "Rile posmatra njeno telo u trenerci, utegnute butine, snazne misice, razmislja kako bi bilo lepo uvijati se sa tim zilavim, spretnim telom"  je totalno suvisan. Mislim da je to upropastilo citavu pricu. Uopste mu nije bilo mesta ovde. Prica , ideja o tome da su dovezeni na ostrvo ustvari umrli je odlicna i prica ima mnogo potencijala. Znam da sam jednom rekla da price treba da ostanu kakve jesu orginalne, ali iskreno mislim da bi ova prica bila fenomenalna kada bi se preradila, doradila. Nisam pisac , ne znam tacno sta i kako ali bih volela da vidim sta ce oni koji zaju da pisu da kacu i da li ce autor da je preradi. Nisam joj dala ni jedan bod , a bas mi je zao  :(

11. Ispovest u jednoj funkciji
Ahh totalno sam se zaljubila u ovu pricu  :oops: xsmlove2 . 3 boda. Da ima 10 dala bih 10 , ali nema.

12.Izvrsenje pravde
Svideo mi se duh koji peva i rasprsava se u hiljade blistavih tackica, ali toi bilo to. Nisam bas razumela pricu.

13.Mamutska prica 
Mamut Bog i Ramos. Nista mi nije bilo jasno. Izgubila sam se " uzalud mi oci  :roll: , jer sto vidim ne razumem"  :wink: . Lepo napisano , ali nije my cup of tea.

Hvala
:oops:

Džek

Quote(pored moje, za koju nisam ni očekivala da je razumeju ovde

Zašto si ga kačila onda, da nam pokažeš koliko smo glupi a ti superiorna?  xrofl

Daj, D. ugledaj se na mene. Kada napišem sranje, ja kažem da je -sranje (sem za Vatrene orhideje, tu sam osetljiv jer je priča vrhunska.)

Ajde sad ponovi za mnom, idemo - Na-pi-sa-la-sam-sra-nje!

Eto, ne bi teško :)

Džek

QuoteTi uopste neznas sta hoces. Dobro ajde komentari

Volim kad me žene slušaju, a volim i kad gunđaju.

Josephine

Jok. Vi ste počeli da glasate protiv mene i to je razlog da više ne pišem za radionicu. Tačka.

Priča nije odlična, ali nije zaslužila ni mesto na kojem je. Meni znak da više ne učestvujem. Pa-pa.

Biki

Quote from: Džek svih zanata on 10-09-2012, 18:00:07
QuoteTi uopste neznas sta hoces. Dobro ajde komentari

Volim kad me žene slušaju, a volim i kad gunđaju.
"Pope Milo nit si vino nit si voda "  xwink2

Džek

Ko nam ce to vjedja, a? 

Uopšte nije istina što govoriš a sama si sve rekla, da se malo učesnika prepozna.
Dalje, nikad nisam glasao po toj liniji, nego koliko i da li mi se svidela priča.

Ovo je još jedan hinjski način da se izbegnu obaveze komentarisanja, omalovažavanjem ostalih učesnika.

Biki, bre, zezam se. Kao vino sam, sladak i pitak a ako ne paziš, ujutro boli glava. Eto :)

Josephine

Džek

Da, onako osvetnički. Kao uvek.

Desenzitizacija, a?  xrofl

D.S.B.

Izgubljeni konopci- Svideo mi se opis unutrašnje borbe čoveka sa samim sobom, sa svojim porivima, sa sumljama. Dva boda,

82LJ- Ne sviđa mi se ovo dva u jednom, nema radnje, dinamike, ničeg zanimljivog za mene.

Kako je umro Protago Nista- Počinjem da se pitam je li to do mene, jer u svakom krugu ima po neka priča koju ne razumem. Šta je ovde hteo pisac da kaže?

Noć kada sam se vratio- Ne znam, nisam osetio tu tugu, koja je trebala da se oseti očigledno. Za to krivim skop rečenica, moralo bi to bolje da bi se prenele emocije čitaocu.

Kuća bola- Solidno pisanje ali sadržaj izaziva jak osećaj deža via. Kao celina, bod.

Ćelava igračica- Nije mi se dopala priča, nije mi zanimljiva, to je sve što mogu reći. Nema posebnog razloga.

Uvek poslušaj sebe- Sviđa mi se ideja, ali zbrženo, bez dubine. Tesno joj je u 6k vidi se.

Riznica- Ovo bi mogla da bude dobra priča ako se dodatno obradi, ima nekih nelogičnosti i naivnih rešenja zbog čega nije dobila bod.

Četvrto plivanje- Nikada u životu nisam voleo pecanje pa je ista sudbina i priče koja počinje sa istim. Međutim kada sam je pročitao do kraja vidim da tu ima i šatlova i planeta, stvari koje mnogo volim, ali već je bilo kasno jer sam još ranije glasao. Solidna priča u suštini.

Pusto ostrvo- Prva polovina hladna, nabrajanje, prepričavanje. Druga je  bolja. Bod.

Ispovest u jednoj funkciji- Ne znam, ne sviđa mi se ova forma ispovesti.

Izvršenje pravde- E u ovoj sam priči uživao. Volim žanrovske hibride a ova je upravo to, horor, SF, plus još neke primese i još dobro napisano, mada u tom segmentu ima mesta za napredak. Prosto mi je bilo žao što ova priča nije bila duža. Tri boda.

Mamutska priča- Imala je nesreću da je posle dvanaeste priče, tako da sam je samo površno pročitao i vratio se na ponovno čitanje prethodne. Moram da ponovim čitanje da bi znao o čemu se radi.

Ovo su moja površna subjektivna mišljenja, nadam se da neko neće shvatiti lično kao prošli put.

Josephine

Ma jok. Smorila sam se odavno. Zbog Steve poslah priču u krug.

Pa vidiš li ti ove komentare? Pa to je sramota. Ne znam šta drugo da kažem. Nedostaju vimen i hrundi da shvate i dubinski analiziraju. Mislim, tu su Plut i Steva, ali nije dovoljno. Scallop to umereno moderiše, a Lorda niko ne razume ili ne želi da razume.

Ne ide to tako.

Biki

Quote from: D.S.B. on 10-09-2012, 18:14:09

Ovo su moja površna subjektivna mišljenja, nadam se da neko neće shvatiti lično kao prošli put.
xrofl :oops: xremyb

D.S.B.

Quote from: D. on 10-09-2012, 17:48:03
Ćelava igračica treće mesto? Izuzetno dosadna priča.

Hm...a ja bio ubeđen da je tvoja.

Stipan

Quote from: D. on 10-09-2012, 18:00:56
Jok. Vi ste počeli da glasate protiv mene i to je razlog da više ne pišem za radionicu. Tačka.

Znaš šta? Ja u životu nisam susreo toliko uobraženo stvorenje kao što si ti!
Pa kad si ti to glasala za mene? Ili si uvek glasala PROTIV mene?
Ako ima boljih priča od tvoje (ili Bobanove ili Scallopove ili Legvinine) glasaću za nju! Tačka.

Quote from: D. on 10-09-2012, 18:15:20
Pa vidiš li ti ove komentare? Pa to je sramota.

Ti se to sereš na moje komentare? Ako ti se ne dopadaju, a ti ih preskoči. U redu?

Josephine

:roll:

Takvo ponašanje je upravo razlog zašto je ovo mesto postalo... drugačije.

Glasanje nije bitno. Ne pričam o glasanju, već o komentarima. To seruckanje po pričama, po dobrim pričama, to biste mogli da preskočite ponekad.

Biki

:roll:
Da ne pisemo, da ne komentarisemo, da ne glasamo..? O wow!

Stipan

Ma gde sam ja to seruckao po pičama? Rekao sam ono što mislim.

Nemoj da mi imputiraš svoje predstave o tome šta je dobra priča.

Josephine

Stipan

Naprotiv - to je izuzetno subjektivna kategorija, izuzev kad se radi o nepismenom autoru.

Skalar

Пиво и ћевапи спајају људе.

Josephine

Džek

QuoteTakvo ponašanje je upravo razlog zašto je ovo mesto postalo... drugačije.

Slažem se. Sad se unormali. Prekini da izigravaš razmaženu princezu. Ti nisi ovde najbolji pisac, ni najbolji kritičar.

Jebote, bolji sam pisac od tebe (sad me moja usta hvale, al' će da prekinu odmah) ali ne umem da komentarišem kao drugi a opet se ne durim ni paranojišem ako nisam na top 3 listi. Niko ne piše uvek dobru priču. Ni King, ni ja.  :)

Na kraju, kome se ne sviđa posada Radionice, vrata su mu tamo. Il' bi ti da ostaneš sama ovde, diviš se sebi i pišeš epske hvale na svoj uradak koji niko ne konta?

Stipan

Pa čekaj malo D.! Šta ti ovde pokušavaš da proguraš?
Da je dobra priča ono što se sviđa određenoj uskoj grupi ljudi?

A sve ostalo je sranje i šund?

Hoćeš da kažeš da postoje bogomdani obrazovani i načitani ljudi koji određuju šta jeste, a šta nije dobro?

Josephine

Džek

Pa šta glumiš, nadžak babu ili princes krofnu?

Josephine

Ti to nikada nećeš shvatiti, a Bobo će samo da se ljuti na mene što ponavljam.

Džek

U pravu si, neću. Nije mi cilj da se uguzam na Olimp, samo izvoli.

Ali ne preko mojih leđa i leđa radioničara. Nije lepo, krofnice.

I dalje ti je priča nikakva. Izvoli nastaviti čupanje kose  :)

Josephine

Ova radionica propada iz vrlo određenih razloga. I iz vrlo određenih razloga dobri pisci više ne pišu za nju.

Nije analiza priča dve-tri rečenice u jednom postu. Ako misliš da si tako ispunio zadatak, varaš se. Izvoli, potrudi se pre nego što daš sud o vrednosti tuđe priče.

Džek

Lepo sam rekao da ne umem komentarisati, priča mi se svidi ili ne svidi, napišem zašto i to je to. U ovom slučaju, moja ocena se poklapa sa večinom. tu se moje učešće u kritikama završava.

Ili bi ti da se povinujem tvojim pravilima i htenjima?

Stipan

Ne Džekonjo, pokušava da nam ogadi radionicu, ne bi li očistila teren za "dobre" pisce.

Ko zna, možda će u tome i uspeti. Muka mi je od njenog cmizdrenja...

Biki

Quote from: D. on 10-09-2012, 19:15:06
Ova radionica propada iz vrlo određenih razloga. I iz vrlo određenih razloga dobri pisci više ne pišu za nju.

Nije analiza priča dve-tri rečenice u jednom postu. Ako misliš da si tako ispunio zadatak, varaš se. Izvoli, potrudi se pre nego što daš sud o vrednosti tuđe priče.

Neverovatno koliko si drska D.
Ja definitivno ne dolazim vise ni na radionicu ni na sagitu.

Džek

Biki, ne budi blesava. Pusti D., sad nam umire od smeha uprkos što ne može da prihvati da je napisala besmislenu priču.

Hrundi se retko kada udostojio da komentariše, sad kuka za njim, a meni troska kao nadžak baba o komentarisanju...

Skalar

Quote from: Džek svih zanata on 10-09-2012, 19:28:05
Biki, ne budi blesava. Pusti D., sad nam umire od smeha uprkos što ne može da prihvati da je napisala besmislenu priču.

Ја лоше пишем, ал што Д. зна да напише лошу причу, то је за улазак у урбану легенду. xrofl

Stipan

Pa kad niste dobri pisci kao, na primer, Stipan...

Skalar

Quote from: Stipan on 10-09-2012, 19:56:44
Pa kad niste dobri pisci, kao na primer Stipan...

Само да пустиш приче малко на спавање, пре публиковања. И овако, на прву лопту, пишеш три пута боље од неких  са радионице (при томе мислим првенствено на Д.  :roll:  ).

Anomander Rejk

Prvo priče za koje sam glasao.
PUSTO OSTRVO-Možda malo da se poradi na prvih nekoliko rečenica. Može to lepše, a i spretnije. Kraj prilično predvidiv. Sve između-vrlo dobro. Priča fino teče, razvija lagano, nenametljivo, neki narastajući osećaj jeze. Ubacivanje naizgled apsurdne rečenice ,, narednih 150 km nema ničega '' daje dodatni psihodelični šmek priči. Na momente me podsetila na Skrobonjin u 5 i 15 za Nekropolis, mada je ovde reč o drugom prevoznom sredstvu...kad sve saberem i oduzmem, najbolja priča u krugu. Tri boda.
ISPOVEST U JEDNOJ FUNKCIJI- Obično ne volim ovakve stvari, ali ne mogu ignorisati činjenicu da je priča dobro napisana , sa lepim rečenicama koje imaju smisla i dubine, daju priči mnogo a ne klize u smarajuće filozofiranje. Ova priča ima meru, ispripovedana je na rizičan način, ali nije prešla crtu gde bi izgubila na vrednosti. Uslov zadatka malo nategnuto ispunjen, ili šire shvaćen, može i tako.
Dva boda.
NOĆ KADA SAM SE VRATIO-Povratak ratnika. Tužna priča. Deluje mi baš lična i uverljiva, autor me je pričom uspeo ubediti u emociju i osećanja koja je hteo preneti. Lepo barata rečenicama, polako nas uvlači u tugu, setu, beznađe. Priča je, čini mi se, zapravo o borbi sa samim sobom. Prijala mi je već na prvo čitanje, odmah sam je zabeležio. Zadatak, može se reći ispunjen. Jedan poen od mene.
UVEK POSLUŠAJ SEBE- Dvoumio sam se da li ovoj priči da dam bod, na kraju ipak jesam. Malo mi je neuverljiv i tanak kraj, ali priča fino teče, nekako je baš lagano ispričana, možda i najlakše i najuverljivije od svih. Lepo se dočarao krajolik, atmosfera... malo se ,, štucalo '' na nekim drugim stvarima, ali na kraju ipak bod.

Za priče 10, 11 i 4 sam glasao i u tajnom glasanju, gde sam umesto priče 7 glas dao priči :
IZVRŠENJE PRAVDE-Zanimljiva mi je bila ta prekodrinska trka. Fina ideja, podsetila me pomalo na Grad i grad- dva paralelna sveta, ljudski i duhova, dva paralelna grada...Svojevrstan tehno triler. Dinamična i brza. Kraj pomalo patetik...

O ostalima kasnije.
Tajno pišem zbirke po kućama...

scallop

Sve davitelj do davitelja. Naravno da između "sviđa mi se" i "dobra" priča postoji razlika. Za "sviđa mi se" nikome ne polažeš račune, a za "dobra" mora da se obrazloži. Dugačak komentar isto tako nije obavezno dobar komentar, načitao sam se ovde trabunjavih dugih komentara. Dobar komentar je jasan komentar, kad pisac može da shvati na šta se ukazuje. Onda prihvati ili ne. Jer, svaka budala ima svoje veselje. Ni ja ne prihvatam sve savete, pa nisam propao u zemlju. A kad pišem komentare za Radionicu sklon sam da neke atribute generalizujem. Na primer, prošlog meseca ste se proslavili mimoilaženjem zadatka i odsustvom efektnog poentiranja. Isto tako, na traženje za detaljniji komentar redovno odgovaram, ali po pravilu niko ne pokazuje da deluje, pa počinje da me mrzi. Sad još nisam završio sa drugom pričom, pa ne mogu ništa da ozbiljnije da napišem.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.