• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 22 - oktobar 2012 - ZADATAK

Started by Boban, 15-09-2012, 11:44:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Džek

Jeste Stipane, sav kipim od tih macho njesra.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Josephine

Tough love je najvrednija ljubav. Boban zna.

Stipan

Eto ti šta si opet naradila! Bezveze sam povredio Saturnicu, samo zato što me večito vundaraš za jezičinu!

Josephine

Bože, Stipe, odgovornost je samo tvoja.  xremyb

Stipan

Pa da, to reče i Pilat sapunjajući ruke...

D.S.B.

Sada mi je jasno zašto je tako krvavo kada krenu komentari, prave emocije i pravi fajt uvek idu zajedno.

scallop

Prosto ne znam da li uopšte da pišem priču.  :-o Pored šampiona Bobana i Kufera ne mogu da budem šampion, pored silnih autsajdera autsajder, a i Stipan tvrdi da je četvro mesto njegovo. Kako stoji sa devetim mestom? Ja sam nekada bio šampion za deveto mesto i sva ta deveta mesta su kasnije bila objavljena, originalu ili kao deo romana. Jel' mogu ja da pucam na deveto mesto?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Pa može, što ne bi moglo, ako uspemo nekako da okupimo bar devet učesnika.

Josephine

Bogami, baš i ne volim teme koje su gotovo pa tvrdi sf...

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Stipan

Što? Ja sam od ove teme opravio melodramu.

D.S.B.

Moja treća priča je u fazi izrade, ako bi poslao sve pregurali bi deset sigurno  :mrgreen: 

Josephine

Pa kako gde? Imaš lika, u budućnosti koja se oslanja isključivo na nove tehnologije, osuđen na dan bez telekomunikacija... :cry:

D.S.B.

Quote from: scallop on 19-09-2012, 20:47:41
Ja sam nekada bio šampion za deveto mesto i sva ta deveta mesta su kasnije bila objavljena

Sada mi je jasno zašto je tolika bitka za donji deo tabele  :shock:

scallop

Quote from: D. on 19-09-2012, 21:00:53
Pa kako gde? Imaš lika, u budućnosti koja se oslanja isključivo na nove tehnologije, osuđen na dan bez telekomunikacija... :cry:

Zašto ne bi mogla dobra EF priča, kao za Subu. Vitezu Mrdaku sa dvora Klastimira Rogobatovića su za kaznu oduzete viteške insignije i mora jedan dan da bude sebar ili će ga neko maznuti i prodati Mavarima da doživotno vesla na njihovim brzim jedrilicama. U čemu bi bila razlika?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

EF ne čitam (više), a ne bi mi palo na pamet tek da pišem...  :)

scallop

Zašto da ne? Uvek postoji prvi put. Ako ne postoji, možemo ga napraviti! Meni se dopala ideja. Samo moram prvo da obavim pripremu i nađem kako su se mavarske jedrilice nazivale. I prigodnija imena, svakako.

Josephine

Mogla bih da probam, ali ne bih uživala... Moj životni moto, izgleda.  :lol:

Džek

Svet budućnosti se može odnositi i na svet kroz nekoliko godina, sa obzirom kojom brzinom se telekomunikacije razvijaju.
Mislim čak da bi se radnja mogla smestiti u sadašnje vreme, samo da se osmisli dovoljno dobra priča koja bi Protago Nistu metnula u zadati tematski okvir; u americi sudovi odavno zabranjuju hakerima da priđu kompjuterima, a fikcija bi to prenela kod nas.

Al' kad je moj engine naviknut da pali u 5 do 12...  :x

scallop

Quote from: D.S.B. on 19-09-2012, 21:01:59
Quote from: scallop on 19-09-2012, 20:47:41
Ja sam nekada bio šampion za deveto mesto i sva ta deveta mesta su kasnije bila objavljena

Sada mi je jasno zašto je tolika bitka za donji deo tabele  :shock:

Jesam li ti rekao da obično onih prvih osam ne bi bilo objavljeno? Baš deveto mesto je talija i to samo kad ga ja uzmem.

angel011

Quote from: D. on 19-09-2012, 21:00:53

To sve može da se da u naznakama, a da priča bude meki SF.
We're all mad here.

Josephine

ta znam, znam, ali ubija inspiraciju...

scallop

Šta sad kukumavčiš? Prva reakcija na zadatak ti je bila da je tema sjajna.

Josephine

scallop

Boban

Quote from: D. on 19-09-2012, 14:53:01
bezvezno je da na svakoj bogovetnoj radionici crtamo stipanu šta treba da radi i ponavljamno se do besvesti. njemu je sve rečeno već, pa i to što si ti sada napisao.

Socijalizovani ljudi pokušavaju da se prilagode svetu, a oni drugi pokušavaju da prilagodi svet sebi. Zbog toga su sve inovacije posledica delovanja onih drugih.
Naravno, ima izuzetaka, pa ne donosi svaka tvrdoglavost boljitak, kao što se lepo vidi u slučaju Stipana.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

To nije baš sasvim tačno. Zapravo, oni koji sumnjaju su produktivniji od onih koji veruju. Nevolja je što kad promene nešto u svetu, veruju u to toliko da brane promenjeno od onih koji bi da u tome nešto promene. Progresivni se uvek promene u dogmate i to je cela priča.

pokojni Steva

Beše li to rek'o onaj zločinac Čerčil?

scallop

Ne, nego je to bio Kepler. Ili, car Konstantin... ili Krapinski čovek... Koliko treba da budem mator pa da pomislite da sam nešto pametno i ja rekao?

Lord Kufer

HAHAHAHAHAHA!

http://edition.cnn.com/2012/09/19/travel/mobile-airport-travel-apps/index.html?eref=mrss_igoogle_cnn

QuoteWhat if you found yourself stuck alone at a faraway airport -- with no money, credit cards or ID? How easily could you fly back home again?

Josephine

xrofl Ovaj Lord živi na netu više nego ja. Verovatno ima priključak za net negde na glavi...  :evil:

Josephine

Josephine

Ima onaj film "Terminal"... Samo što je tu glavni lik izgubio državljanstvo, jer mu se država raspala dok je bio u letu ka SAD...

scallop

Morao bih da upozorim da je zadatak okolnost, a ne cilj koji treba postići. Moguće je napisati priču bez ijedne naznake da lik nema elektronska dokumenta, ali da je iz nje jasno da je to njegovo ograničenje.

Stipan

Quote from: Boban on 19-09-2012, 23:05:56
Naravno, ima izuzetaka, pa ne donosi svaka tvrdoglavost boljitak, kao što se lepo vidi u slučaju Stipana.

E, a Stipan bi crk'o od dosade da na Sagiti ne egzistiraju Boban i D.

pokojni Steva

Jedno ozbiljno pitanje. Da ne bi kasnije bilo sozercovanja na temu "u kom formatu se priča šilje, a da bude cela", zamolio bih da mi se odgovori. Možda postoji negde neki atačment, a ja ne da znam. Do sad sam kopirao tekst iz word fajla, pejstovao ga u poruku Bobanu. U ovih 21. (- 4 do 5 neučestvovane) Radionice, dvared (mislim) mi se desilo da fali teksta (u zbirnom predstavljanju priča). A u svakom krugu, bar još po nekom (isto, mislim). Šta znam, sasvim je moguće da ja n'umem, il' jebava comp. Nešto je Mac zapodenuo, al' meni sve čudno, kako to da mi se nikad "rupe" nisu dešavale kad priču kačim u postu. Možda ih retko kačim, hmmm?
Zato, pitam lepo, na odgovoru fala lepo.

Džek

Ne znam zašto se zajebavaš sa kopi-pastom, koji ionako zezne formatiranje (ako formatiraš tekst kako bog zapoveda).
Naj ti je bolje da pošalješ ceo .doc na mejl koji Boban istakne uz zadatak i te misterije ostaviš Molderu da rešava. Ili Skalijevoj, ako Plut nije kod kuće.

scallop

Ako Boban ne dopisuje u mom copy paste, onda se to meni ne dešava, a radim isto.

pokojni Steva

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 20-09-2012, 15:44:40
Jedno ozbiljno pitanje. Da ne bi kasnije bilo sozercovanja na temu "u kom formatu se priča šilje, a da bude cela", zamolio bih da mi se odgovori. Možda postoji negde neki atačment, a ja ne da znam. Do sad sam kopirao tekst iz word fajla, pejstovao ga u poruku Bobanu. U ovih 21. (- 4 do 5 neučestvovane) Radionice, dvared (mislim) mi se desilo da fali teksta (u zbirnom predstavljanju priča). A u svakom krugu, bar još po nekom (isto, mislim). Šta znam, sasvim je moguće da ja n'umem, il' jebava comp. Nešto je Mac zapodenuo, al' meni sve čudno, kako to da mi se nikad "rupe" nisu dešavale kad priču kačim u postu. Možda ih retko kačim, hmmm?
Zato, pitam lepo, na odgovoru fala lepo.

Misliš na znaksagiteatyahoo.com? Vidiš, tamo može da se atačuje. Ja se sve nešto bojao da mi odande ne zaturi priču  :evil:

Josephine

Stevo, ako kopi pejstuješ u telo poruke, onda će sva formatiranja iz worda forum da zajebe... U tom slučaju - obeleži ceo tekst i klikni na dugmence remove formatting (Aa dugmence iz menija porukice).

Ako želiš da pošalješ formatiran tekst, najbolje Bobanu pošalji priču mejlom: znaksagitemajmunyahoo.com

Josephine

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 20-09-2012, 16:17:59
Misliš na znaksagiteatyahoo.com? Vidiš, tamo može da se atačuje. Ja se sve nešto bojao da mi odande ne zaturi priču  :evil:

Hah, bilo je dana kada sam Bobanu na melj (ne pm-om) slala i do 5 verzija iste priče. On uvek objavi pravu.  xsmlove2

Džek

D, ne prepisuj nego slušaj 'vamo i reši ovu misteriju kad si već potkovana.

Kursor u W2003 mi se smanjio na pola, kao ona stvar u 'ladnoj vodi. (sorrygujem se pseudovulgarnosti, al' poređenje je zaista na mestu) Kako da ga vratim u prvobitno stanje?

Smanjo se kada sam kopi pastovao tekst (priču) koju pišem, jedva spasao 25 šlajfni. Čačkao nešto točkić na mišu, i odjednom mi se tekst podelio na četiri dela po ekranu. Jedva to nekako sredim, al' onda mi se tekst raširio po celom ekranu, nije centriran na listu. Mene to izuzetno nerviralo, pa kopi pejstovao sve u neki postojeći dokument al' mi odbio formatiranje. Onda sam sve kopirao u notepad, pa odatle nazad u taj postojeći dokument (koji sam izbrisao) i naravno, formatiranje proradi ali sam izgubio naša slova, al ne u celom tekstu nego samo u onom delu kojeg sam danas napisao. Ništa strašno, ispravio sam, sredio tekst i sad je kao picino oko, sem kursora koji je ostao prcav.

Dakle, imate genezu problema i sam problem: kako da dovedem kursor u normalno stanje?

Džek

Rekoh, formatiranje šljaka, verdana 12, sve ok. Doveo sam tekst (40str) u prvobitno stanje sem kursora. Ni onaj Word online help nije pomogao, pisali ga za vanzemaljce a ne ljude.

Ne mili miu se sa takvim kursorom nastaviti pisanje, nikako da se priviknem, izuzetno nervira.

Stipan

Ma hajte molim vas, nema teorije da Bobanu šaljem na mejl.
U prvom krugu sam to uradio i zagubio mi je priču.

Ovako mi zagubi samo pokoji red i mirna Bačka. Ponekad je priča i bolja bez toga...

Dacko

Prvo smanji ceo tekst na recimo 50 posto, klikni mišem bilo gde unutar teksta, onda opet zumiraj ceo tekst na veličinu na kojoj obično radiš (npr. 125 posto) i ponovo klikni bilo gde unutar teksta – trebalo bi da se kursor vrati u normalu. 

Džek

Ovaj, a gde se to zumira, uvek koristim default vrednosti?

Edit: Našao, pristupam operaciji.

Dacko

Iznad prostora za tekst, a ispod Toolbara u kome piše File, Edit, View itd. Ako ti se ne vidi, škljocni tu gore desnim mišem i štrikliraj Formating pa će ti se pojaviti i ikonice za taj Toolbar (ili kako se već prevodi) i među njima ona sa prozorčićem u kome će biti neki broj uz procentni znak. E onda probaj ono što malopre napisah.

Edit: Sad mi kažeš.  :)  Ako nekog ne mrzi, nek obriše ova uputstva bez veze sa temom.