• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 22 - oktobar 2012 - DVOSTRUKO GLASANJE

Started by Boban, 11-10-2012, 22:50:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Glasam za sledeće četiri priče:

Sreća - Lord Kufer
Smajl - saturnica
Meso - Loni
Nije-zdravo-reci-dobar-dan - Coffin Anal
Jesu li nam ovce u snovima elektricne? - Mandragora Dragon
Izlazak - Skalar
Isključen - Stipan
Za sve je kriva Andromeda - D.
Razgovor guzica - Hrundi
Dogmenov teror - Džek svih zanata
Sećanje na Rial - D.S.B.
Belle Hotel - Steva

Kimura

Vaše uzbuđenje je zarazno ! Šteta što makar delić strasti koju unosite u komentarisanje priča ne možemo otpremiti u same priče. To ih možda ne bi učinilo boljim, sigurno ne bi pomoglo da se baš svakome svide, ali bi bilo veće zadovoljstvo čitati ih.
Sve priče, iako se zaista veoma razlikuju, imaju jedan zajednički nedostatak : isuviše obećavaju, a realizacija je nekako slaba. Može biti da je ovo zbog ograničenja dužine. Neke zamisli je nemoguće sabiti u 6000 karaktera.
To vam je moje mišljenje, osvetite mi se kad i ja pošaljem priču.

Džek

Ok. Neka bude volja tvoja. Trazi i bice ti dato.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

saturnica

Da, kimura, od tebe već sad očekujemo da u budućim pričama uneseš i nešto od razorne snage koju nosiš na svom avataru :lol:

Coffin Annal

Ne znam koliko je moj komentar od koristi, budući da sam još zelen u svemu ovome, ne umem da prepoznam stil učesnika i nisam toliko vešt pisac, ali opisaću bar utisak koji su priče ostavile na mene, kad sam već obavezan po pravilniku. Priče sam poređao po nekim ličnim kriterijumima, iako sam pri glasanju u obzir uzeo i limit karaktera i poštovanje teme.

IDEM KUĆI - priča je koja je najbliža mojoj viziji odgovora na temu, prilično je pismena, nije bilo mnogo stvari koje su mi bole oči i nisam glasao za nju samo zato što je na kraju, umesto originalnog naslova, bio serviran naslov ISKLjUČEN. Ko je tu i kada pogrešio ne znam, ali je autor izgubio bodove zbog... nesporazuma - loše komunikacije! Kome će ova kritika nabosti savest, nisam siguran, ali je to stvar koja mi je zasmetala i zbog koje je jedan autor ostao oštećen.
SREĆA - 3 boda od mene, zbog očekivanog, ali lepo upakovanog kraja, jednostavnog stila i zabavnog karaktera. Jedina priča nakon koje sam imao iskren osmeh na licu.
RAZGOVOR GUZICA - nisam bio siguran na šta se alegorija odnosila, pa sam odustao od glasanja za ovu priču. Stil je zanimljiv, sve je fino zapakovano, osim što mi je preterano guzičarenja prisutno. Volim prostakluk, ali ovde je granica neukusa malo nejasna. Naravno, tu je i prekuc sa karakterima.
JESU LI NAM OVCE U SNOVIMA ELEKTRIČNE? - 2 boda od mene, zbog smisaonog zapleta, solidne pismenosti i finog izvođenja. Pretpostavljam da nije problem zažmuriti na jedno oko kada je u pitanju preterana sličnost sa jednom od misija iz FallOut: New Vegas.
SMAJL - Iako malo zbrzano, sa dosta predvidljivim krajem, ova priča je ostavila sasvim zadovoljavajuć ukus u ustima nakon čitanja. Čak je i glas dobila, zahvaljujući mojoj nepažnji - prekuca u karakterima koji sam propustio. Loša komunikacija, površnost... ko će ga znati? Voleo bih kada bih bod koji sam nepromišljeno dao ovoj priči mogao da poklonim ISKLjUČENOM, jer na prekuc karaktera stvarno gledam kao na nepoštovanje sistema i uvredu upućenu ostalim autorima.
ZA SVE JE KRIVA ANDROMEDA - ova priča dobila je glas, jer je pismena, ima ideju i smisaona... sve do kraja, koji je... ne znam... jednostavno nekako fuj! Ne sviđa mi se, a ne umem da objasnim zašto. Frustrirajuće. Ipak, fina priča, sve u svemu.
SEĆANjE NA RIAL -  iako ne baš najoriginalnija, ne mogu da kažem da mi je loša. Međutim, toliko epiteta u jednoj rečenici smeta ukoliko nisu upotrebljeni da bi se namerno preteralo... kao što ovde nije slučaj. Malo me je zabrinulo i ovo "disajući".
IZLAZAK - nije dobio glas, jer se diskvalifikovao, a nije se baš držao ni teme. Uz sve to, malo mi isforsirano deluje ta fantazija, pretpostavljam zbog ličnog rata koji je autor vodio, dok je pisao priču.
MESO - ovaj humor mi ne paše. Stanija. Soraja. Nekako mi je to izlizano i ne ide mi uz ostatak, koji je dosta dobro osmišljen, pored kraja koji sam, takođe, teško progutao.
DOGMENOV TEROR - pretpostavljam da bi mi priča bila znatno jasnija da nije bilo ograničenja dužine i da je autor mogao da se raspiše. Ovako mi izgleda kao da je zbrzano i ima previše svega za tako malo prostora.
BELLE HOTEL - Košmar. Neugodan košmar. Volim kad se te halucinacije lepo sklope, ali ovo mi je jednostavno bilo nekako iritirajuće, iako je veoma pismeno i čini se da je autor dobro potkovan.

Wake up and smell the coffin.

Loni

Mnogi su se zalepili za ime Stanija Soraja (Meso).
Ne paše im jer u tome vide povez sa današnjom estradom, sitnu asocijaciju i ne vide vezu sa ostatkom priče.
Nema sa ostatkom priče, ali ima veze sa vizijom budućnosti koja je zamišljena kao hladna tehnokratska antiutopija.

U budućnosti, koja je toliko tehno da isključivo pametni frižideri odlučuju šta će ko da jede,
a kontrola im je tolika da se još na ulaznim vratima čuje ciiiik, ako je neko uneo u stan nešto štetno za svoju krvnu sliku,
žene ne mogu izgledati ,,tek tako''.

Pošto nije bilo prostora da se opiše kako jedna prosečna ,,polovnjača''  :evil:- majka dvoje dece izgleda u tom dobu,
konkretizovati šta je na njoj prirodno i u kom promilu,
a nije bilo ni potrebe jer je Stanija Soraja sporedan lik  (supruga izgladnele žrtve frižidera),
najjednostavniji način bio je da joj se jednostavno da ime koje bi prosečnom srpskom čitaocu bila dovoljna socijacija na nešto
krajnje plastično i prenaduvano.

Josephine

ne beše li ti onaj koji se pitao može li da prođe krug bez otkrivanja autora?

kome treba objašnjenje sa takve visine, Loni? čitaoci imaju pravo na to da ih bilo šta iz priče asocira na bilo šta drugo. ti ne možeš to da određuješ, niti da utičeš.

daću i svoje viđenje mesa. ipak, to su za mene naređane slike iz dosta neuverljive budućnosti, neizgrađenih (gotovo nepostojećih) likova i krajnje sumnjivog i odsečenog kraja. odajem priznanje za atmosferu i razliku (na bolje!) u odnosu na tvoje prošle priče...

Loni

Ma Jevtra me je već provalila, a osim toga nije problem reći da si autor te i te priče
kad prođe i glasanje i analiza skoro svih glasača.

Josephine

sada ti određuješ pravila i šta nije problem?  :)

scallop

Izvinjavam se D.S.B.-u. Kanibaloni nas je ovog puta počastio. Bljak.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Loni

I ne znam gde vidiš da pričam sa visine D.
Samo ukazujem na stazu koja je mnogim očima promakla.  8)

Iako sam u ovom krugu trijumfovao, nisam posebno zadovoljan pričom već samo idejom i vizijom.
Mislim da mi je bolja priča ..Gljiva demon i gljiva demode'' gde sam pustio mašti na volju.
Čak i priča ,,Majke'' koja je po ukusu mnogih bila eksplicitno seksualna pa nije zablistala u glasanju.

Problem je što niko u ovom krugu, najslabijem ikad, nije ponudio ništa novo i originalno.

Priče koje su dobro napisane su ,,već viđeno''.
One koje imaju mašte (prepoznajem Džeka i Stevu) preterano ga zakomplikovaše,
neki previše pojasniše, neki humor doguraše do vulgarnosti.
Vrlo slab krug.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Džek

Loni, misliš da si na tragu moje priče al' nisi.   :|

Loni

Džek

Čini mi se da si spomenuo neki uradak i vezao ga za mene... ako grešim, izvinjavam se, mrzi me pregledavati temu.

D.S.B.

Quote from: scallop on 17-10-2012, 19:02:10

U redu je, znao sam da je slika čoveka u kotliću većinu asocirala na mene  :mrgreen: 
Jedino nisam znao ko su Stanija i Soraja, ali guglanje se totalno isplatilo kada sam video fotke  :lol:
I da, iznenađen sam da je Loni autor te priče, čestitke na prvoj poziciji. Ideja priče (mislim na frižider, naravno) je odlična.

Mandragora Dragon

Meni je sad stigao internet, glasao sam sa tuđe mašine, tako da ne znam ko stoji iza kog dela. Zalepiću beleške, a pošto ću komentare da čitam posle izvinjavam se ako ponovim nešto što je već napisano.

01. Sreća. Duhovita i pitka pričica. Posebno mi se sviđa prikaz sasvim moguće naše skorije budućnosti kao spoja neiskorenjivog palanačko-seljačkog i kompjuterizovanog i jezivo birokratizovanog društva. E sad, u tome svemu, a takvom, žuljaju kerovi na kraju, ispadaju iz okvira, nadrealni su. Kraj je lep, leži ko šaka na oko, možda malo zbrzan, efekta radi, ili pomanjkanja karaktera. Možda bi tu moglo nešto čačnuti, a kerove zameniti nečim što se lakše da zamisliti u distopiji koja nam se primiče. Ha, a onaj pandur što nije odoleo da mu prilepi ćušku uprkos svim pravilima, neprocenjivo. 

02.  SmajlJ. Počinje kao fina satira, tj. šta nas čeka ako se nastavi ovako, a ne pojavi se ništa posebno novo i sve ide gradacijom. Don je na mukama, kakve bi 'ladno mogle da zadese i nekog Žiku, manje-više i u sadašnjosti. Spasenije u obliku devojčice i potencijalnog zaljubljivanja je nekako prerano, dao bi mu ja da se malo poigra sa balegom, utrobom sveže zaklane krave, ili slično. Poruka je ok.

03. Meso. I ovo je satira. Duhovita i oštra. Možda neko prebaci zbog podužeg objašnjavanja u sredini priče, ali meni ne smeta. Mada se na osnovu naslova može naslutiti kraj, pažnja je skrenuta upravo pričom o frižideru kao gospodaru nad životima, što je kul ideja, i na komšinicu kao ,,meso". Ako nije DSB i on će da voli ovu priču.

04. Očaj. Sve je ok, ali ništa posebno i tako do pred sam kraj. Ode čovek u ,,Očaj" i to kao u filmu ,,Loganov beg", nametalo se svima, a tu ga dočeka neočekivano i ta jedna rečeničica na samom kraju, to je to. Eto nekog sa dovoljno revolucionarnog duha.

06. Izlazak. Ako sam dobro shvatio priča je o onome šta je ,,sa one strane". Ne mogu reći da me je smorila i ima tu neke poetike.

07. Idem kući. Počinje nekako tandara-mandara, ispuniće sve zahteve i to ne samo one koji su nametnuti ovom nesrećno sputavajućom temom nego i one koji se daju naslutiti, a onda osvežavajuća rečenica ,,Agenti su se pojavili u roku od odmah".  Ulećem u trip filma ,,Brazil" Terija Gilijema. Sledi kretanje uz koje bi legao soundtrack Fugazi ,,Waiting room", i to je dobro. Susret sa ženskom osobom je radnja koja može da odvede u koznakoješta, ali ipak samo ,,Vraćam se kući". Poenta je jasna i dobra, ali nekako je preblago.

08. Za sve je kriva Andromeda. Serijski ubica koji se najavljuje u prvom činu proradiće u zadnjem.  Motiv za delanje se postepeno razvija, ali neuverljivo. Valjda postoje ljudi kojima pozorište toliko znači. Onda nije mi najjasnije da li je dan koji se beskonačno ponavlja kazna, ili njen subjektivni osećaj. I naravno, za kraj je bolje početi sa krljanjem nego ga samo najaviti. Iako nije android zalagaoničar je itekako zaslužio.

09. Razgovor guzica. Ne samo zbog naslova već generalno, ovo je: remek delo, megadistopia, satira, genijalno zamišljena, osmišljena, vešto odrađena. I eto još nekog sa revolucionarnim duhom i to kakvim. Da ovaj čovek živi u mom gradu svirali bismo zajedno.

10. Dogmenov teror. Ne sviđa mi se priča kao takva, ali ideja je kul i ne treba je zaboraviti već preraditi priču. Naslućuje se zbog čega je kažnjen, kasnije se još više objašnjava, a to treba zakamuflirati kako bi kraj bio efektniji. I zašto ubiti revolucionara?

11. Sećanje na Rial. Iznosi se šta je zločin i šta je kazna, ali je lik nije ni osetio. Na kraju ispada da je kazna čežnja za nečim što zanavek ostaje nedosežno. Znači SF romantika, a nema ničega više, a valjalo bi da ima još makar čega.

12. Belle Hotel. Ovo je na opakom nečemu, a ako uopšte ima smisla onda je žešća metafora. No i u tom slučaju iziskuje daleko veću patnju kad mu se koferi, balast na koji je svikao, oduzmu. Patnja Tantalova kada mu jedan dan uskrate muke što su u međuvremenu srcu njegovom prirasle? A možda nisam ništa ni skontao. Pfff.

saturnica

Quote from: D.S.B. on 17-10-2012, 19:47:59

U redu je, znao sam da je slika čoveka u kotliću većinu asocirala na mene  :mrgreen: 
Jedino nisam znao ko su Stanija i Soraja, ali guglanje se totalno isplatilo kada sam video fotke  :lol:
I da, iznenađen sam da je Loni autor te priče, čestitke na prvoj poziciji. Ideja priče (mislim na frižider, naravno) je odlična.
DSB, eto i ja bijah zavedena. Dobro je znati da i Loni gaji iste apetite...

scallop

Saturnice, ti izleti u kanibalizam, govna, nasilje i ostala sranja su klanjanje bogu Saspensu u nadi da će pisac biti primećen. Međutim, bog Saspens je kao i svaki drugi bog milostiv i ne traži takve darove. On traži dinamiku, naboj u radnji, a to se postiže i jurnjavom Malamuta za svojim neviđenim dejtom. Sa govorećim kerovima je Kufer posrnuo i to je odmah primećeno. Takođe, izbacivanje Dogmena iz lifta je oborilo priču naglavce. Silovanje priče, bez obzira da li je to ekstremna patetika ili insistiranje na ogavnom je kontraproduktivno. Svi koji su glasali za takve priče kasnije se ne sećaju priče nego samo tih detalja. Nadam se da ti ne pišeš zbog toga.

Lord Kufer

Sledećeg puta, umesto malamuta, Maradona će rukom da postigne gol! Eto vam, kolko se razumete u football  :evil:

scallop

Šta se buniš? Pohvalio sam tvoju priču kao početnički dobru.

saturnica

Ako ste pomislili scallope da cu sad izvuc mac i stati u obranu svoje klimave pricice (prepune sranja ), necu. A to znaci da onda, kad ne budem imala pricu ( kao sto je ni sad nisam imala) i kad budem samu sebe silovala da posaljem sto god, da na Radionicu necu vise nikada nista slati. Grickati cu kokice ili nokte, glasati i komentirati. To je puno zabavnije...:)

Loni

Quote from: D.S.B. on 17-10-2012, 19:47:59

A da bismo uštedeli vreme drugima koji bi guglali, pejstovaću ovde. I to sliku na kojoj su obe.

saturnica

Quote from: scallop on 17-10-2012, 21:26:52
Saturnice, ti izleti u kanibalizam, govna, nasilje i ostala sranja su klanjanje bogu Saspensu u nadi da će pisac biti primećen. Međutim, bog Saspens je kao i svaki drugi bog milostiv i ne traži takve darove. On traži dinamiku, naboj u radnji, a to se postiže i jurnjavom Malamuta za svojim neviđenim dejtom. Sa govorećim kerovima je Kufer posrnuo i to je odmah primećeno. Takođe, izbacivanje Dogmena iz lifta je oborilo priču naglavce. Silovanje priče, bez obzira da li je to ekstremna patetika ili insistiranje na ogavnom je kontraproduktivno. Svi koji su glasali za takve priče kasnije se ne sećaju priče nego samo tih detalja. Nadam se da ti ne pišeš zbog toga.
Ruku na srce, svi se mi sjecamo samo svojih prica pa bile one i najzesce njesra. Malo sto ostane utisnuto u srcu i umu nakon nekog vremena, osim ako nije bilo bas genijalno. A takvih je malo.
Sto se tice Kuferovih prica, pogotovo one zadnje, i dalje mislim ono sto mislim, u tome me dapace nicije suprotno misljenje nece pokolebati. Nadam se da je i to u redu.

scallop

Quote from: saturnica on 17-10-2012, 21:33:40
Ako ste pomislili scallope da cu sad izvuc mac i stati u obranu svoje klimave pricice (prepune sranja ), necu. A to znaci da onda, kad ne budem imala pricu ( kao sto je ni sad nisam imala) i kad budem samu sebe silovala da posaljem sto god, da na Radionicu necu vise nikada nista slati. Grickati cu kokice ili nokte, glasati i komentirati. To je puno zabavnije... :)

Nekim čudom nikad ne pomislim ono što ste vi pomislili da sam pomislio. Ako pročitaš još jednom, videćeš da sam mislio na pristup pisanju ovdašnjih pisaca u kome je važnije ostaviti utisak po bilo koju cenu, nego napisati priču koja će zadovoliti ono što želimo da postignemo: uvod, zaplet, rasple, poentu, uz dobro osmišljene likove.

scallop

Quote from: saturnica on 17-10-2012, 21:58:09

Ruku na srce, svi se mi sjecamo samo svojih prica pa bile one i najzesce njesra.

Ko se tako seća priča sa radionice ništa nije pazario.

Plut

Quote from: Jevtropijevićka on 17-10-2012, 12:23:24
Quote from: Hrundi V. Bakshi on 17-10-2012, 09:50:30
Dobro jutro, gospođo Jevtropijević. Drago mi je da ste sa nama. Molim vas utičite na gospođu Plut da nam se vrati, ako je "otišla da se ne vrati".

Drago i meni, nakupilo se svašta za ribanje.

Nije Plut Stipan pa da joj treba uticanje. -.- Javiće se kad bude htela i mogla i kad proceni da smo je se dosta uželeli.

Drago mi je da me ima i kad me nema. :)
Elem, nisam otišla da se ne vratim, došlo je do spoljašnjih uticaja koji su me omeli, ali i prošli. Nisam sve priče pročitala pa ni glasala, ali ću to u narednim danima učiniti (pročitati i dati svoj komentar).
Nisam ni komentare čitala, šta vredi kad ne znam šta se komentariše. No, koliko mi se čini, nisam mnogo toga ni propustila.

Mme Chauchat

@Plut Nego šta nego te ima!

Jesu li nam ovce u snovima električne?

1
mail-box implant-coma
hmm. Ovo bi verovatno trebalo transkribovati, ali dobro, da ne računamo odmah kao grešku.

2
18
osamnaest

3
Međugradju
? Međugradu, Međugrađu? Verovatno slovna greška ali na nezgodnom mestu.

4
laknulo mu je, ali i začudilo.
ali ga je i začudilo

5
usporenje,
usporavanje

6
kojima su nastojali da promovišu sebe
prestilizovati

7
nego to sada ne brine Karla
Ovo je treće "nego" u blago kolokvijalnoj funkciji umesto "ali", "međutim"... čistite vlastite poštapalice iz teksta.

8
zadovoljavnja
tipfeler

9
bar je tako, kako je navikao,
loša formulacija

10
na polje
napolje... valjda, sem ako ne misli na livadu

11
aktivirao i krv je jurnula.
dajte objekat!
Pet klot grešaka, priznajem nevelikih, ostalo stilske, 3- ili 2+. A priča nije loša. Ali imam utisak da je autor imao tu negde oko pola strane sa iscrpnim objašnjenjem i povezivanjem svega, pa ih je izbacio na kraju. Ostalo je, bar meni, previše toga nejasno, ako već treba da izigravam detektiva, hoću da znam da li sam u pravu.

Mme Chauchat

Izlazak
Ovu priču preskačem: zadatak nije ni taknut. O rđavim namerama da ne potežem sada priču.

saturnica

Quote from: scallop on 17-10-2012, 22:09:53
Quote from: saturnica on 17-10-2012, 21:58:09

Ruku na srce, svi se mi sjecamo samo svojih prica pa bile one i najzesce njesra.

Ko se tako seća priča sa radionice ništa nije pazario.
Hmmm, :( ...idem leci.

Mme Chauchat

IDEM KUĆI

1
punih dvadeset četiri časa
puna 24 časa; da je punih bilo bi časova...

2
posegao
posegnuo

3
Ovih dvadeset četiri sata
opet.

4
Tek što me prođoše (...)na pamet mi pada
obratiti pažnju na slaganje vremena.

5
Po navici ruka
Nedostaje zarez.

6
U stvari sve
zarez

7
Gospođo bi li ste mogli
nema zareza; biste li mogli (dobro, govorno, ali deluje kao autorova greška)

8
pejsaž
pejzaž

9
Sablasti nalik izranja
ovde bi dobro došao zarez

10-16
čuje. — samosažaljenje
Dosta se raspravljalo o ispravnom prenošenju dijaloga, da sad ne ponavljam...sedam puta ovako, ispraviti.

Sve zajedno... taman na kraju uvoda, kad priča treba da počne, naiđe fantomska ženska i cap, gotovo.

scallop

Mme Chauchat

A uporedo sa ženskom pojave se tanano, sudbonosno, maleno i toplo... da bar znam što je skinula komunikatore. -.-

scallop

Isto kažnjenik? Samo se opirala? Već se "slila" do posla, pa je tamo oterali i - ogrebali? Čoveku se posrećilo da naiđe srodna duša? Čim naslutim da ima objašnjenja ne zamajavam se koje je pravo.

Mme Chauchat

Možda ste vi u pravu, ali se ja sa time ne slažem. -.-

Josephine

Samo bih da poručim jevtri da me slobodno odere, neću se buniti, obećavam. Čak ću biti i zahvalna.

scallop

Quote from: Jevtropijevićka on 18-10-2012, 00:34:45
Možda ste vi u pravu, ali se ja sa time ne slažem. -.-

Pozivanje na moj potpis mora da uključi i poznavanje značenja. On razdvaja lično i... zvanično. On nije ex catedra nego ex klupica. ..-

Josephine

Quote from: Loni on 17-10-2012, 19:10:27
Iako sam u ovom krugu trijumfovao,

Ovo baš i nije istina, zar ne? A da je bilo scallopovih bodova, tek onda ne bi bilo istinito. :)

Ja to sve zbog reči "trijumfovao". Nema ovde trijumfa, samo dobrih priča...

scallop

Loniju zablude nisu strane. Zapravo, te naše liste su skroz fejl. Trebalo bi samo da ja glasam. xrofl xrofl xrofl

Josephine

Meso je odsustvo priče, to sam već rekla. Ipak, brine me i toliki broj bodova za tu priču. Da li je moguće da radioničari ne umeju da prepoznaju nepostojanje zapleta i dubine u likovima? Pa i sam Loni je to rekao?

Loni, tvoja priča pati od istog što si zamerio mojoj. Ali je čak i to oprostivo. Stanije-Soraje, isečene slike, isečen kraj i potpuno zanemarivanje likova  - to su najveće omaške Mesa. Argumentovaću podrobnije kasnije...

Ideja kao takva nije loša. Ispis je dobar, Loni je mnogo napredovao. I dinamika je odlična, lepo se čita. Ali je pomenuta ideja mač sa dve oštrice jer izvedba može da izgleda kao crtani film, a ne kao SF...

saturnica

D, nemoj tako. U svakom krugu nečiji bodovi fale. Ovaj put su mnogi izostali. Što znači da je bodovna situacija mogla i za tebe biti i ovakva i onakava. Prema tome, i prema pravilima Radionice, Loni je triumfirao, ma što god ti o tome mislila. Omalovažavati njegov uspijeh znači omalovažavati ukus njegovih glasača.
I zašto ne bi bio trijumf  imati dobru priču?
Ah, da, znam, za Tebe je ovo bila loša priča. Ma nemoj mi reći...
Za mene recimo, ovo je bila samo priča s lošim završetkom.

Josephine

ali zašto stalno moram da ponavljam da ovo nije evrovizija, ni olimpijada, ni grand parada....?

nema trijumfa, samo dobre priče. ne omalovažavam uspeh, govorim realno stanje stvari. objektivne činjenice. loni nije "trijumfovao", jer deli prvo mesto sa još jednom pričom. scallop nije glasao, da jeste, loni ne bi "trijumfovao".

rekla sam i gde su prednosti priče, ne samo loše. ali vi čitate samo loše, jer to odgovara vašoj slici o meni.

scallop

Kad je nerešeno, teško je govoriti o trijumfu. Da ne govorimo da pravilo o sabiranju javnog i tajnog glasanja ne postoji. Podbadanje nikad nije imalo pozitivan efekat. Sve u svemu dosađujete umesto da se iskažete u komentarima priča o kojima bi se još dalo raspravljati. Dok Boban ne objavi imena autor, a onda ćemo ispočetka.

scallop

D. to što brže tipkaš od mene ne znači da će nešto biti nerečeno.

Mme Chauchat

Quote from: scallop on 18-10-2012, 14:45:54
Kad je nerešeno, teško je govoriti o trijumfu. Da ne govorimo da pravilo o sabiranju javnog i tajnog glasanja ne postoji. Podbadanje nikad nije imalo pozitivan efekat. Sve u svemu dosađujete umesto da se iskažete u komentarima priča o kojima bi se još dalo raspravljati. Dok Boban ne objavi imena autor, a onda ćemo ispočetka.
Oću ja, al tek večeras, čekajte me!

scallop

Malo mi smeta što se ograničavaš na greške. Ne vidim dojam o priči. Mt, svakako, očekujemo i kakav utisak ostavlja priča. Ovako, vidim samo šta treba ispraviti. Jeste, mene je za sve vreme trajanja Radionice samo nekoliko priča oborilo s nogu, ali, voleo bih da vidim i šta bi u nekim pričama, ispravljeno, bilo približavanje tim pričama. Nadam se da ćemo i sledeće godine ispovrteti najbolje iz ove godine. Tada neće uopšte biti važno kakav je bio plasman u tekućem mesecu.

Mme Chauchat

Quote from: scallop on 18-10-2012, 14:54:05
Malo mi smeta što se ograničavaš na greške. Ne vidim dojam o priči.

Istina, to je bar u ovom krugu namerno, objasniću kad završim rundu...

saturnica

Quote from: D. on 18-10-2012, 14:44:14
ali zašto stalno moram da ponavljam da ovo nije evrovizija, ni olimpijada, ni grand parada....?

nema trijumfa, samo dobre priče. ne omalovažavam uspeh, govorim realno stanje stvari. objektivne činjenice. loni nije "trijumfovao", jer deli prvo mesto sa još jednom pričom. scallop nije glasao, da jeste, loni ne bi "trijumfovao".

rekla sam i gde su prednosti priče, ne samo loše. ali vi čitate samo loše, jer to odgovara vašoj slici o meni.
...ne razmišljaj previše o toj slici koju ja imam o tebi, kao da je to važno, nije, ti najbolje i jedina znaš kakva si u trenutku kada se ugase svjetla monitora...htjedoh  samo reći, nismo svi isti...pusti čovjeka da se vesli i uživa...što ima u tome loše?

scallop

Neko je ovde utisnuo da "i lektori nešto treba da rade". Upozoravam da je lektor prvi koji treba da voli vašu priču. Ako je ne voli zbog posla koji mu nametnete, onda ste načinili "krucijalnu" grešku. Posle recenzenta koji vašu priču preporuči, prvi koji treba da je voli je lektor. Lektor vam je kao Dart Vader, kada ga maltretirate on uzvrati udarac. Želite li da se natežete sa njim? Ne? Onda vodite računa kako pišete, jer od broja omaški zavisi koliko ćete problema imati.

Josephine

Quote from: saturnica on 18-10-2012, 15:06:12
pusti čovjeka da se vesli i uživa...što ima u tome loše?

Draga, 10 godina se bavim radionicom. Tačnije, moderator sam. Kada reagujem uvek znam i zašto to radim.

Naime, ovde ima ljudi koje poslednja mesta na tabeli pogađaju do mere da požele da odustanu, izgube samopouzdanje ili nikada i ne počnu da pišu za radionicu.

Tabeliranje nije poenta radionice, nema trijumfa. Oni koji "trijumfuju" uvek treba da misle o onima nad kojima "trijumfuju", jer "trijumf" znači pobedu nad (slabijim) protivnikom. Meni je Loni natprosečno drag, apsolutno nemam ništa protiv njega, naprotiv. Ipak, ne mogu da dozvolim da se radionica nesmetao kreće u pravcu takmičenja i trijumfa.

Sa druge strane, Loni nije rekao istinu, i to zanemarivanje činjenica mi smeta. I Razgovor guzica je "trijumfovao" (ako ćemo u tim terminima). Andromeda ima isti broj bodova, pa se njen autor nije javio da kaže da je "trijumfovao".

Samo primećujem. Ne bunim se, ne povišavam ton. Blago skrećem tok u vode koje odgovaraju jednoj književnoj radionici. Od svih analiza, samo su Hrundijeve, Plutine, vimenove i moje detaljne (scallop i lord se ne računaju, oni govore suštinu), svi ostali kritikama posvećuju rečenicu, dve, tri. Ali im to ne smeta da u celom dugačkom postu pojašnjavaju svoju priču. Mislim da je to pogrešan način i želim da istaknem svoje neslaganje.

Anomander Rejk

Loni, ruku na srce, imao si ti mnogo boljih priča od ove. Recimo onu koja ti je i ušla u ZS 20.
Za ovu sam glasao više zbog nedostatka boljih u ovom krugu, nego zbog nekih njenih posebnih kvaliteta.
Tajno pišem zbirke po kućama...