• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 23 - novembar 2012 - ZADATAK

Started by Boban, 20-10-2012, 01:29:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

saturnica

Quote from: Džek svih zanata on 12-11-2012, 16:06:19
Quote from: Stipan on 12-11-2012, 10:17:43
..... Čitaoc mora da bude pripremljen da će mu junak zaginuti; inače će ga mrzeti iz dna duše.

Čitalac ne mora biti pripremljen ni na šta posebno. Iznenađenja su dakako poželjna. Ako išta mrzim u priči onda je to predvidljivost događaja.

Džek

Quotenepodnošljivi smarač
-ica :)

Ako ti se sviDža moj metod smaranja, pošalji 50 evra i šaljem ti uputstvo "Kako smarati ljude a da nikog ne vređaš i da ti niko ne psuje i preti"

Investicija bi ti bila vrlo isplativa, jer je tvoj metod  major failure :)
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Džek

Quote from: saturnica on 12-11-2012, 16:41:00
Quote from: Džek svih zanata on 12-11-2012, 16:06:19
Quote from: Stipan on 12-11-2012, 10:17:43
..... Čitaoc mora da bude pripremljen da će mu junak zaginuti; inače će ga mrzeti iz dna duše.

Čitalac ne mora biti pripremljen ni na šta posebno. Iznenađenja su dakako poželjna. Ako išta mrzim u priči onda je to predvidljivost događaja.

Pazi, govorimo o smrti protagoniste i o tome da narator ne može sebe da ubije ili da bude ubijen sem u posebnim okolnostima.

saturnica

Džek

U stvari, kada sve sagledaš, ne postoje (ne bi trebalo da postoje) neka pravila.

Sve zavisi od same priče i kako je narator vodi; meni lično smeta kada protagonista iznenadno odapne. Onda mi nije junak, nego funjara. Da mi je dao nagoveštaj da bi mogao da odapne, ili priča neumitno vodi tom kraju, onda je, po meni, OK.

Kimura

Narator ne bi smeo umreti pre nego što ispriča priču, a posle kako hoće.

Džek

Zaista, ne bi smeo da umre pre kraja svog života :)

Mme Chauchat

Dajte mi par sati da se setim nečeg gde pripovedač umire na pola (Pedro Paramo? malo sam zaboravila) a u međuvremenu divan primer mrtvog pripovedača, koji sam već potezala kad se prošli put vodila ova ista diskusija:
"Poor dope. He always wanted a pool. Well, in the end, he got himself a pool—only the price turned out to be a little high."

Džek

Meni se čini da u tvom primeru nije odapeo pripovedač, nego protagonista. Možda grešim, nisam čitao delo.

Milosh

Quote from: Jevtropijevićka on 12-11-2012, 17:53:19...a u međuvremenu divan primer mrtvog pripovedača, koji sam već potezala kad se prošli put vodila ova ista diskusija:
"Poor dope. He always wanted a pool. Well, in the end, he got himself a pool—only the price turned out to be a little high."

xjap

I meni omiljen primer (a vala i film), i često ga potežem, ali uglavnom uzalud...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

scallop

Ja se izvinjavam svima koji će sad imati primere za moguće, ali molim da ne zamajavate učesnike Radionice o mogućnostima, pre nego što prebrode nemogućnost pisanja uverljive priče. Ja se ovde bavim savladavanjem opšteg pre nego što se posvetimo posebnom. Ovde se još smatra dramom ako se neko ubije i pojede.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Milosh

Ti koji nisu uspeli da za dve godine savladaju osnovno najbolje da se sami bace u bazen iz primera, a oni koji su prebrodili te početničke greške (tj. uopšte bili u stanju da to učine) i neće mnogo profitirati od saveta tipa - koliko mrtvih i pojedenih po priči (ne) valja da bude, pošto je u tom slučaju tako nešto već stvar ukusa, a ne dobre priče. -.-
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

Josephine

ima novih učesnika. *po petstoti put*

scallop

Miloše, ja ne zadirem u tvoj dobar ukus, ali je tvoja ocena da se savetuje "koliko mrtvih i pojedenih po priči" ili krajnje nerazumevanje ili loša namera. Ja ću se zadovoljiti mišljenjem da je loša namera.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mme Chauchat

Quote from: scallop on 12-11-2012, 18:01:28
Ja se izvinjavam svima koji će sad imati primere za moguće, ali molim da ne zamajavate učesnike Radionice o mogućnostima, pre nego što prebrode nemogućnost pisanja uverljive priče. Ja se ovde bavim savladavanjem opšteg pre nego što se posvetimo posebnom. Ovde se još smatra dramom ako se neko ubije i pojede.
Pa oko toga smo se valjda svi složili. -.- Samo ne treba smernice dizati na nivo apsolutnog. Niti upisivati loše namere tamo gde ih nema.

scallop

Dok se ne savlada I i II Njutnov zakon, Ajnštajn ne postoji. Dokle god ti budeš imala poduži spisak jezičkih omaški, a ja nepotpunost na liniji uvod-zaplet-rasplet-poenta, mi imamo preča posla od dokazivanja da je u literaturi sve moguće i dopušteno. Na primer, Džek i dalje misli da je Džonova podrška o vremenskim pomacima i manipulacijama dala njemu za pravo. E, nije, kao što nije funkcionalna ni podrška o smrti posle smrti. Naravno, da je sve moguće, ali to treba napisati tako da bude uverljivo.

Milosh

Quote from: scallop on 12-11-2012, 18:33:28
Miloše, ja ne zadirem u tvoj dobar ukus, ali je tvoja ocena da se savetuje "koliko mrtvih i pojedenih po priči" ili krajnje nerazumevanje ili loša namera. Ja ću se zadovoljiti mišljenjem da je loša namera.

Ja, pak, mislim da je u tvom slučaju u pitanju čist inat, a što je više nego dovoljan razlog da se maneš ovog podučavanja koje mi deluje kao čisto gubljenje vremena i umesto toga radiš ono što znaš najbolje - pišeš. I ovo naravno kažem iz najboljih mogućih namera (bar što se tebe tiče).

scallop

A, da ti što misliš da je Radionica gubljenje vremena za mene prestaneš da ga gubiš ovde? Mogao bi da napišeš nešto.

Josephine

Quote from: Milosh on 12-11-2012, 18:48:12
Ja, pak, mislim da je u tvom slučaju u pitanju čist inat, a što je više nego dovoljan razlog da se maneš ovog podučavanja koje mi deluje kao čisto gubljenje vremena i umesto toga radiš ono što znaš najbolje - pišeš. I ovo naravno kažem iz najboljih mogućih namera (bar što se tebe tiče).

Znaš li, Miloshe, da je ovakvo komuniciranje (pišem ovde sa vama, učestvujem, pa vam ga zabijem do kraja) definicija licemerstva?

Milosh

Ne, ja u ovome ne vidim ništa licemerno. Kad sam prestao da učestvujem u radionici prestao sam i da aktivno učestvujem u ovom delu foruma. Međutim, to ne znači da ne pratim šta se ovde piše - i tu više mislim na komentare nego na same priče - i povodom toga sam se i obratio scallopu, i izneo svoje mišljenje. I tu ću naravno da stanem, a ako neko misli da je ovo licemerno, glupo ili zlonamerno, neka nastavi tako da misli.

Josephine

ti nikada nisi aktivno učestvovao u radionici.

Džek

Josephine

Stipan

Ne dopada mi se pravac u kome galopira ova diskusija.

Mme Chauchat

Quote from: D. on 12-11-2012, 19:04:57

Znaš li, Miloshe, da je ovakvo komuniciranje (pišem ovde sa vama, učestvujem, pa vam ga zabijem do kraja) definicija licemerstva?

Quote from: D. on 12-11-2012, 19:15:15
ti nikada nisi aktivno učestvovao u radionici.
Moglo bi malo doslednije davanje izjava... -.-

Josephine

I čemu sada ovaj post, Jevtropijevićka? Ponašate se kao dete. Dajte, zabiberite još malo. -.-

Govorimo o aktivnom učestvovanju na radionici (podrazumeva pisanje priča), a ne napadanje scallopa i ostale gluposti po temama. Milosh je napisao svega nekoliko priča za radionicu koja traje dve godine. To nije aktivno učestvovanje. Da ju je bar iskoristio na drugi način, ali ni to nije umeo ili znao...

Džek

Jes' primetio Stip da kada god se D uvali u neku diskusiju počne galopiranje?
Čuj ignor... hahahah.

Po koji put?  xrofl

Nego, Jevtra mi ostala dužan odgovor a žarko me zanima, onaj o njenom primeru i smrti da li naratora ili protagoniste?
Koliko znam engleski, narator pripoveda o protagonisti koji zarad nekog bazena više nije sa nama...

Джон Рейнольдс

Није могуће да стабилна особа попут Д. оставља недоследне изјаве!
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

scallop

Ti, Džek, gledaj svoja posla.

D. u pravu si. Neki se, tu i tamo, ovde bave pametovanjem. Kad im se učini da je prilika dobra.

scallop

Pa, naravno, evo i Džona da se malo ulije. A, jednostavno je. Ima ova Radionica neprijatelja po difoltu i ja ne bih razmišljao da li je to zbog D. ili zbog nečega drugog.

Milosh

Quote from: scallop on 12-11-2012, 19:28:24D. u pravu si. Neki se, tu i tamo, ovde bave pametovanjem. Kad im se učini da je prilika dobra.

A koji su to neki? Pitam isključivo zato što me je dotična gore lično prozvala, i po običaju krenula da laže, pa eto, voleo bih pre nego što se u potpunosti udaljim iz ove nazovi diskusije da se neke stvari razjasne.

edit: mislim na ovo oko dobrih prilika, jer kritiku u vezi pametovanja prihvatiću, ali zadnje namere, jok.

Josephine

scallop

Pa, udalji se već jednom! Mislio sam na tebe i Džona. Pojavite se samo da istresete neku pamet. Počesto na moj račun.

Milosh

Josephine

Quote from: Milosh on 12-11-2012, 19:43:00
"And like that... he is gone"

naravno. kukavički i licemerno, pre nego što odgovori šta sam slagala. da stavim jevtrin omiljeni smajli.

Stipan

Ajde sjebite do daske i ovaj krug. A baš je lepo počelo...

Mme Chauchat

Quote from: Džek svih zanata on 12-11-2012, 19:28:02

Nego, Jevtra mi ostala dužan odgovor a žarko me zanima, onaj o njenom primeru i smrti da li naratora ili protagoniste?
Koliko znam engleski, narator pripoveda o protagonisti koji zarad nekog bazena više nije sa nama...
Ne, ne, to čovek pripoveda o sebi u trećem licu, pa posle pređe u prvo... Vilijem Holden u filmu Bulevar sumraka.

Džek

Blagodarim. Iz primera to nisam mogao da zaključim. Svakako je interesantan koncept. 

Kimura

Quote from: scallop on 12-11-2012, 18:45:10
Dok se ne savlada I i II Njutnov zakon, Ajnštajn ne postoji. Dokle god ti budeš imala poduži spisak jezičkih omaški, a ja nepotpunost na liniji uvod-zaplet-rasplet-poenta, mi imamo preča posla od dokazivanja da je u literaturi sve moguće i dopušteno. Na primer, Džek i dalje misli da je Džonova podrška o vremenskim pomacima i manipulacijama dala njemu za pravo. E, nije, kao što nije funkcionalna ni podrška o smrti posle smrti. Naravno, da je sve moguće, ali to treba napisati tako da bude uverljivo.
Dajte primer ili navedite šta je to nevešto i neuverljivo napisano. Ovako samo nagađamo i pomalo se svađamo.

Hrundi V. Bakshi

Težnja da se na silu ubace fantastični elementi većinu priča je dovela do apsurda i banalnosti. Udara se ba zdrav razum po principu "što fantastičnije to bolje". A upravo je suprotno. Teško je fascinirati čoveka u eri interneta. Zauzvrat, treba ga podsetiti da je svet, ipak, mali, ali da u njemu ima mesta za svakog. To je priča.

scallop

Quote from: Stipan on 12-11-2012, 19:45:36
Ajde sjebite do daske i ovaj krug. A baš je lepo počelo...

A šta je tebi zasmetalo? Jebote, neki ovde pokušavaju da od svih vas naprave budale, a od mene nekog ko uzaludno pokušava da se vama bavi i tebi nešto nije potaman kad dignem dreku!

Kimura, sve će biti potanko razjašnjeno kad glasanje bude okončano. Onda ćemo moći o nedostacima priča.

Stipan

Kako si sad uspeo da izvedeš zaključak da se moja primedba odnosila na tebe?

saturnica

Quote from: Džek svih zanata on 12-11-2012, 17:15:30
U stvari, kada sve sagledaš, ne postoje (ne bi trebalo da postoje) neka pravila.

Sve zavisi od same priče i kako je narator vodi; meni lično smeta kada protagonista iznenadno odapne. Onda mi nije junak, nego funjara. Da mi je dao nagoveštaj da bi mogao da odapne, ili priča neumitno vodi tom kraju, onda je, po meni, OK.
... Meni osobno ne smeta ako netko iznenada odapne. Njegov problem a ne moj! Junak ili funjara, nebitno za Dobru Pricu! Ponekad bas funjare znaju ponijeti najizvrsnije price, a junaci ostanu bezlicni likovi nezapamceni ni po cemu.

Josephine

Quote from: Hrundi V. Bakshi on 12-11-2012, 20:01:52
Težnja da se na silu ubace fantastični elementi većinu priča je dovela do apsurda i banalnosti. Udara se ba zdrav razum po principu "što fantastičnije to bolje". A upravo je suprotno. Teško je fascinirati čoveka u eri interneta. Zauzvrat, treba ga podsetiti da je svet, ipak, mali, ali da u njemu ima mesta za svakog. To je priča.

ma ti si poznati mrzitelj fantastike koji dve godine učestvuje na radionici fantastike...

saturnica

Quote from: Stipan on 12-11-2012, 20:59:21
Kako si sad uspeo da izvedeš zaključak da se moja primedba odnosila na tebe?
Ne, upravo si ti sada donio krivi zakljucak o tudem misljenju.

Džek

Sranje. Diskusija o ubiti ili ne junaka je otišla dođavola. Valjalo bi nekoliko naratora metnut' na led, pa nastaviti...

Sa aspekta fantastike može da ima prođu. Svog najbitnijeg sporednog protagonistu sam ubio, pa vaskrsnuo. Da se nije utopio u buretu piva prilikom hodočašća u Apatin, ne bi bilo priče.

Dakle, priča mora da podrži smrt junaka, nikako junak da srlja u večna lovišta ne bi li čitalac na kraju uzdahnuo i rekao "Jebote, ovo je žestoko!"

Josephine

Džek

Naravno, sebi sam najpreči, nisam guzoljub kao ti.
Je l' to taj tvoj ignore? :)

No, zanemarimo ovu anomaliju prirode i foruma i nastavimo sa diskusijom, ne mora čak ni o meni da bude :)

Hrundi V. Bakshi

Quote from: D. on 12-11-2012, 21:14:20
Quote from: Hrundi V. Bakshi on 12-11-2012, 20:01:52

ma ti si poznati mrzitelj fantastike koji dve godine učestvuje na radionici fantastike...

Ja sam mrzitelj lošeg pisanja koje se maskira "tonama" fantastike.  Fantastika fantastike radi, je loša fantastika. 

Josephine

slažemo se ti i ja... možda ne baš u svemu, ali slažemo se.