• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Philip K. Dick

Started by yustargazer, 08-11-2002, 10:36:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Truba

E moj truki kad sam ja to procitao
Uhvatio si se jedine da valja
A jesi citao baledrunera, citaca tmine, covjeka u visokom dvorcu...imam ih jos nekoliko valis, prodor bozanskog...

Covjeka u visokom dvorcu sam citao ravno 3 puta a pokusavao procitati 5 puta ja mislim
Prenaglasen pisac...prepopularan...ideje odlicne realizacija truba
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Truman

Quote from: Truba on 04-03-2024, 00:51:50
E moj truki kad sam ja to procitao
Uhvatio si se jedine da valja
A jesi citao baledrunera, citaca tmine, covjeka u visokom dvorcu...imam ih jos nekoliko valis, prodor bozanskog...

Covjeka u visokom dvorcu sam citao ravno 3 puta a pokusavao procitati 5 puta ja mislim
Prenaglasen pisac...prepopularan...ideje odlicne realizacija truba
Čitao sam, i ti naslovi su dobri. Nisam Valis još.
Daleko je on od prenaglašenog. Dick je bio vizionar, čovek-sistem. Neki kažu i prosvetljen na određeni način.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

mac

Tri stigmate Palmera Eldriča
Tecite suze moje, reče policajac...

Odlične knjige.

tomat

Quote from: Truman on 03-03-2024, 23:27:12
Quote from: tomat on 03-03-2024, 11:59:28
Čitao sam da je neke knjige pisao pod pritiskom izdavača, odnosno ugovora koje je imao sa njima.
Da li u smislu štancovanja broja naslova ili po tematici...
Ovako mi deluje da je pisao šta je hteo.

pa izdavač ga je forsirao da štanca, odnosno imao je ugovore da će u određenom vremenskom periodu napisati određeni broj knjiga. e sad, pritisak je bio da piše SF, a ne znam, možda bi ob pisao i nešto drugo.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Boban

Quote from: Truman on 03-03-2024, 02:27:19
Dick je pisac koji se zanimao za filozofske i političke teme i do sada ne vidim da se i u jednom delu dodvoravao bilo kome. Ne volim mnogo SF žanra, ali volim ovog autora.

Normalno je da ne vidiš, više puta si dokazao svoju ograničenost. Pokušaj da nabaviš i pročitaš esej Normanda Spinrada o Diku gde je potanko vivisecirao Dikov slučaj, sa sve navođenjem šta su mu prednosti, a šta mane i kada je i šta pisao po narudžbi što je rezultiralo slabim delima. Esej je u poslednjih deset godina objavljen tri puta kod nas, u dve knjige i jednom časopisu, ali suvišno bi bilo očekivati da si ti to ispratio. Drži se samo Gulovog dupeta i sve ćeš znati u životu.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Truman

Naravno da nisam ispratio, na šta ti ja ličim. Nisam ni izdavač ni pisac ni zaguljeni fan. Samo skromni čitalac.  xyxy Ko o čemu ti o ghoulu...koga ni ne pratim.Budi čovek pa baci link do eseja na engleskom.

Truman

Zahvaljujem na linkovima, ali koliko vidim tu nije prenet esej. Ne pada mi na pamet da naručujem knjigu, kao što rekoh - ja sam samo običan čitalac svaštar.

Onaj stari Sendmen

Trumane, knjiga je 500 dinara. Ne blamiraj se, prihvati Bobanovu darežljivu ponudu. :cry:

Ovde imaš nešto toga besplatno (fali bar pola) ali možda dovoljno za svaštara:
https://books.google.rs/books?id=EvCsY3IEJ14C&printsec=frontcover&hl=sr#v=onepage&q&f=false
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Truman

Krenuo sam sad da čitam Tri stigmate Palmera Eldriča, za početak deluje kao punokrvni Dick. Nešto poput Ubika.

Truba

Quote from: mac on 04-03-2024, 02:30:51

Odlične knjige.

Odlicno zaboravljive...

Ljudi droga je stetna za zdravlje i odnose medju ljudima
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Meho Krljic

Eh, u njegovom slučaju amfetamine (a koje je najviše koristio - LSD je uzeo samo dvaput) mu je prepisao lekar kao klincu jer je imao astmu, tako da, nije da je Dick bio neki bonvivan na kokainu nego dete iz relativno siromašne porodice koje je rano navučeno na spid...

Truman

Tri stigmate Palmera Eldriča, Philip K. Dick
Ovo je jedan od najboljih  romana našeg omiljenog SF autora, odmah ispod Ubika. Reč je o borbi između dva proizvođača narkotika, borbi za tržište na planetarnim kolonijama. U korupciju je umešan i sam vrh UN jer bez halucinogena život u tim međuzvezdanim prostranstvima ne bi bio moguć. Palmer Eldrič je moćnik čija je droga kako stvari stoje superiorna u odnosu na prethodnu koja dominira tržištem. Ovo je jedna dosta mračna vizija budućnosti, gde je na Zemlji previše vruče a na izvanzemaljskim kolonijama previše hladno. I u takvoj atmosferi ljudi se okreću iluziji.

Meho Krljic

Da, ovo je sjajan roman. Al čekam da vidim kako će ti se dopasti A Scanner Darkly. Ne spada u njegova najhvaljenija dela, ali je napisan disciplinovanije od njih i meni je bio odličan.

Truba

Quote from: Meho Krljic on 10-03-2024, 07:17:15
Eh, u njegovom slučaju amfetamine (a koje je najviše koristio - LSD je uzeo samo dvaput) mu je prepisao lekar kao klincu jer je imao astmu, tako da, nije da je Dick bio neki bonvivan na kokainu nego dete iz relativno siromašne porodice koje je rano navučeno na spid...

Rat izbjeglistvo porace ptsp
Svi smo imali opravdanje za drogu
U mom je okruzenju nije bilo
Zato sam osjetljiv kad cujem srceparajuce price o drogaljima
Ugusite ih cevapima sve

Aco Popara Zver

Quote from: Truba on 10-03-2024, 00:33:07
Quote from: mac on 04-03-2024, 02:30:51

Odlične knjige.

Odlicno zaboravljive...

Ljudi droga je stetna za zdravlje i odnose medju ljudima

šta bre onda nije zaboravljivo ako je Palmer Eldrič zaboravljiv?
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Truman

Quote from: Meho Krljic on 16-03-2024, 08:26:25
Da, ovo je sjajan roman. Al čekam da vidim kako će ti se dopasti A Scanner Darkly. Ne spada u njegova najhvaljenija dela, ali je napisan disciplinovanije od njih i meni je bio odličan.
Da li znaš kako je prevedena ta knjiga da potražim u biblioteci?
Pre više godina sam pročitao Da li androidi sanjaju električne ovce i U visokom zamku.

džin tonik

Quote from: Truman on 04-03-2024, 00:59:55
Quote from: Truba on 04-03-2024, 00:51:50
Čitao sam, i ti naslovi su dobri. Nisam Valis još.

mac

Kod nas je prevedeno kao Tamno skeniranje.

Truman

Quote from: mac on 17-03-2024, 01:27:35
Kod nas je prevedeno kao Tamno skeniranje.

Mislim da sam ga toliko davno (i površno) čitao da se ni ne sećam o čemu se radi. Uzeću opet. Hvala svakako.

Truman

Nakon pročitanog romana mogu samo reći da je ovo antidrogeraško delo i da svakako spada u jedno od Dickovih najboljih. Idemo dalje, za koji dan ćemo ga opet potražiti u biblioteci.

Meho Krljic

Meni je to jedna od njegovih najurednije napisanih knjiga. Nekarakteristično disciplinovana a i dalje snažno maštovita. I ja je jako volim, toliko da film nisam hteo ni da gledam, da se ne nerviram.

Truman

Quote from: Meho Krljic on 21-03-2024, 14:38:52
Meni je to jedna od njegovih najurednije napisanih knjiga. Nekarakteristično disciplinovana a i dalje snažno maštovita. I ja je jako volim, toliko da film nisam hteo ni da gledam, da se ne nerviram.

Tri stigme Palmera Eldriča su roman koji zbog halucinogenog aspekta čitaocima može teže pasti, ali je u glavi autora rekao bih sve bilo lepo posloženo.

Truman

Tecite suze moje, reče policajac

Ovo je Dickov roman koji mi najbrže ide. Radnja je filmična, muzička i TV zvezda se budi u hotelu bez identiteta. Nikoga iz prošlog života ne poznaje. Radnja ide u triler maniru, ali sa nekoliko dubokih dijaloga. Ako ovaj roman nije ekranizovan rekao bih da vapi za velikim platnom.

Meho Krljic

Bio je planiran film, prava su otkupljena ali nikada nije napravljen... Firma je bankrotirala par hgodina kasnije (The Halcyon Company) i ko zna gde su ta prava sada...

Onaj stari Sendmen

Quote from: Meho Krljic on 26-03-2024, 18:59:00
i ko zna gde su ta prava sada...

Pa kod istog onog ko je ta prava originalno imao, pošto je Halcyon imao samo pravo preče kupovine na celokupna dela Filipa K Dika, tj. kao originalni prodavac dobije ponudu od bilo koga drugog, morao je prvo prodati Halcyonu po ponuđenoj ceni, ako Halcyon odbije cenu kao previsoku tek se onda može prodati tom što je dao ponudu...
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Truman

Umesto da prave filmove po Dickovim delima oni ga dali po superherojima. :cry:

Meho Krljic

Dobro, napravilo se svašta: Blade Runner, A Scanner Darkly, Screamers, Minority Report, Total Recall...

Truba

Impostor je meni dugo vremena bio najdrazi sf

Truman

Pet zvezdica za "Tecite suze moje, reče policajac". Možda ovo objektivno nije bolje od Ubika ili Tri stigmate ali radnja me je baš povukla. Kraj je okvirno očekivan, ali detalje nisam mogao ni da pretpostavim. Vrlo iščašeno. Da vidimo šta ću naredno da uzmem od njega.

Truman

Krenuo sam da čitam Prodor božanskog. U predgovoru piše da se prvo čita Valis, ali tu knjigu je neko uzeo sa police biblioteke.
U Prodoru božanskog kao jednog od likova imamo boga ili nečega što liči na boga. Tema je religijska, a nešto mi kaže da ni u ovom delu kao ni u Povratku Timoti Arčera nećemo dobiti konačan odgovor.

Truman

Prodor božanskog je Dikovo delo koje mi je pripovedački najmanje leglo. S druge strane, ne može se osporiti kreativnost i hrabrost autora u uzimanju biblijske priče o hristu i oblikovanju u SF ruhu.Kraj je nekako dickovski zbrzan, rešenje se iznenada pojavi i razreši tugu. Dao sam mu na goodreadsu 3*, a neki prosek da Dickova dela mi je 4.

Boban

Quote from: Truman on 18-04-2024, 03:38:29
ne može se osporiti kreativnost i hrabrost autora u uzimanju biblijske priče o hristu i oblikovanju u SF ruhu.

Znaš li koliko hiljada priča ima na ovu temu? Zapravo nemaš pojma...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Truba

treba postaviti pitanje
ko što gdje kada kako zašto
i onda ćemo dobiti
konkretan odgovor

recimo u jugoslaviji je to bio pičkin dim... vređanje nekomunjar
ali u jugoslaviji tito je bio svetac i bog... je li se smjelo pisati SF priču u kojoj je tito vanzemaljac...agresor iz svemira ili tome slično

Truman

Krenuo sam da čitam Valis i iznenađujuće brzo stigao do 60-e stranice. Ovo je roman gde su događaji nabacani jedan na drugi i to se izgleda brzo čita. Ne mogu reći da sam oduševljen do sada ni sadržinom niti stilom. Ali videćemo, možda mi se utisak popravi. Previše tu ima praznog hoda a glavni junak se još zove Konjoglav Debeli (ako je verovati prevodiocu). Ok, ima i nešto filozofije što popravlja utisak.

Meho Krljic

Quote from: Truman on 22-05-2024, 00:38:25
a glavni junak se još zove Konjoglav Debeli (ako je verovati prevodiocu).

Skoro da je tako. U originalu se zove Horselover Fat

tomat

Što bi trebalo da je Filip Dik na grčkonemačkom.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Truman

Zahvaljujem. Kako odmičem sa romanom, a prešlo se 100 stranica, sve više me uvlači u taj svet. Glavni junak kao socijalni slučaj piše filozofske misli, ali i opisuje svoj odnos sa nekim ženama koje opet imaju svoje probleme.

Truman

Završio sam Valis. Po mom skromnom mišljenju ovo je jedna religijsko-filozofoska masturbacija bez ozbiljne misaone vrednosti. Najbolji mi je prvi deo koji se tiče života i žena glavnog junaka. Od svega Dickovog što sam do sada čitao ovaj roman mi se najmanje dojmio. Uz tugu i bol u srcu od mene dobija svega 2*.

džin tonik

cestitke. ne vjerujem da na cijelom forumu kroz prostor i vrijeme postoje i dva covjeka koji su stvarno procitali valis do kraja; dok su mnogi zlurado uz smjesak i bez komentara ispratili tvoju hrabru odluku.

Truman

Pravi poštovaoci Philipa K. Dicka moraju pročitati i ovo delo kakvo god da je!

džin tonik

da. uz iscitanog dika si kupio ulaznicu za fredric browna.

Truman

Moram da proguglam ko je to, ali tek kad mi se završi radno vreme.

džin tonik

onda nista. kad se zavrsi radno vrijeme je kasno.

Truba

mene valis podsjeća dizajnom na reviju marulić