• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Časopis ZNAK SAGITE 22 i 23

Started by Boban, 22-10-2016, 00:23:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Boban

Nije dvobroj, naravno... Nova redakcija se malo zaradila pa smo broj 22 dogurali do 500 strana - napravljena su dva broja i još je pola materijala ostalo za 24.
Nikad više ljudi nije bilo zainteresovano za izradu broja a nikad manje za posedovanje/prelistavanje/čitanje istog.

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Hrundi V. Bakshi

Otkud moja priča ovde? Nisam dao pristanak da bude objavljena

Scordisk

Sagitin dvobroj? Lijepo. Koja je cena?

Inače, Hrundi, čestitam, konačno si i ti piratizovan - siguran znak da postaješ ozbiljan pisac :D

Džek

Ne vidim problem što smo objavljeni bez ikakve najave, te priče su bile svakako na izvolite javnosti, tj, objavljene su već, u radionici.

Drago mi je što sam se našao u listi autora sa U 3:10 u Rumu, nadam se da su ispeglane neke faltne i nabori.

Još samo da vidimo naslovnice  :)
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Boban

Quote from: Hrundi V. Bakshi on 22-10-2016, 01:22:50
Otkud moja priča ovde? Nisam dao pristanak da bude objavljena

kad bi odgovarao na mejlove i poruke bilo bi manje nesporazuma.

Hrundi V. Bakshi

Nema ovde nesporazuma, red je da se kod ovakvih stvari traži i dobije saglasnost autora. Tražena jeste, dobijena nije, odnosno ti si mi rekao šta planiraš i da se javim nekom Radmilu. Meni nije padalo na pamet da se javim Radmilu, što znači da je, moje neodgovaranje na tvoj mail, bilo odbijanje.

Uostalom, možda sam umro, pa ti zato nisam odgovorio na mail...

Boban

Ali si mogao da se javiš meni s obzirom da sam ti u prethodna dva broja ZS objavio po priču i nisam video razloga da dalje ne želiš da budeš objavljivan.
Nerazgovaranje s Radmilom je normalna pojava i za to gotovo da nikakvi preduslovi nisu potrebni. Evo, opet ne priča ni sa mnom.

Stipan

Ako ništa drugo, bar si uhvatio ritam izlaženja ZS... Nek' tako ostane i biće dobro.

Truba

Quote from: Hrundi V. Bakshi on 22-10-2016, 02:00:02
Nema ovde nesporazuma, red je da se kod ovakvih stvari traži i dobije saglasnost autora. Tražena jeste, dobijena nije, odnosno ti si mi rekao šta planiraš i da se javim nekom Radmilu. Meni nije padalo na pamet da se javim Radmilu, što znači da je, moje neodgovaranje na tvoj mail, bilo odbijanje.

o kojoj je prici rijec da ne ne pročitamo
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Stipan

Ona o pilećim nogicama, koja bi druga bila....

scallop

E, moj Hrundi. Kad se pre poturči, kad li čalmu steče? Da si se javio nekom Radmilu i neki Radmilo bi saznao da će biti objavljeno. Kad mi je najavio, nije imao tekstova za dva broja, ni za jedan, a ja sam mu rekao da se dogodilo nešto neobično sa radionicom glupog naziva "Pileće noge". Svih šest je bilo objavljivo, a to se nije dogodilo do sada. Napisao sam mu nešto prigodno, a on je pokupio ceo folder. Tako to ide kod Bobana. Mogao bih sad i ja da kukumavčim, da su ISTRAGE PADA ponuđene kao ilustracija mog pristupa pisanju uz intervju, te da nisu priča, a opet su završile čak u različitom broju. Dobra strana je da sad zna s kim ima posla.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

Svašta se događa. Imam čak i osobu koja je poslala tekst, pa to prepravljano u uzajamnoj prepisci i na kraju dovedeno u neko novo stanje... sad se iščuđava otkud to da je objavljeno. Tip dva minuta pred štampu odluči da promeni prezime i to se ispravi u tekstovima ali ostane u sadržaju pa je sada očajan. Na jednoj fotografiji autorici prljave cipele pa mi kaže žena što ih nisam sredio u fotošopu. Jedva čekam da Radmilo vidi koju sam mu fotku stavio uz intervju... Možda je zaista trenutak da prestanem da se bavim domaćim izdavaštvom jer to em nikog ne zanima, em i ovi što budu objavljeni nisu srećni.

Džek

Ljudi sreću pokazuju na različite načine, a ne razumem autora koji ne želi da bude objavljen, naročito u ZS, sem ukoliko nema debeo razlog za to. 

Ana

Quote from: Hrundi V. Bakshi on 22-10-2016, 02:00:02
moje neodgovaranje na tvoj mail, bilo odbijanje.
---

Ćutanje je, vazda, znak odobravanja, još od starih Latina. (A posebno posle dva pristanka.)

QuoteQui tacet, consentire videtur. Onaj koji ćuti, čini se da pristaje. Ćutanje je znak odobravanja.

A drugi slučaj bi bio poslednja počast, ne bismo sad čitali o tome  :lol:
Save

Stipan

Ne odgovoriti na mejl je znak odobravanja? Biće da su Latini stare varalice...

Ana

Nakon dva uzastpna pristanka, prosto se podrazumeva. Posebno kad se radi o nekoj 'časti', ne sudskoj prijavi. No, meni je muka dok čitam pojedince. Mogu samo da zamislim kako je Bobanu.

scallop

Ma, domaće izdavaštvo je sevap. Stranog autora ne možeš kasnije podjebavati, a prevodioca je slaba vajda. Što se tiče fotografije, imaš ih previše, pa samo mogu da tipujem. Kao loto. Oguglao sam. Vidiš kako je zanimljivo. Još nisi čistio cipele sa fotošopom! Znak Sagite je urnebes i naručujem po dva primerka. Da mi se ne zavade deca. Ko ga ne bude imao ispašće iz istorijskog korpusa fantastike. Ne će imati su čim pred subašu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Kimura

Imamo izdavača koji nudi ''neobjavljivu gomilu varijacija na neku temu'', kako reče jedan forumaš ovde, pre neki dan.
Imamo autora koji nije dao saglasnost da se obajvi njegova priča iz te neobjavljive gomile.
Imamo dva miroljubiva, izrazito racionalna Bosanca.
Radmila koji ni sa kim ne govori.
Radonalog Scordiska i Stipana mirođiju.
Tu sam i ja, naravno.
Srećom, došla je i Ana sa metlom  :lol:

scallop

Metla ne bira šta čisti. Ti si u raskoraku. Scordisk jeste radoznao, a i Stipan misli da je važno da bude mirođija. Radmilo govori sa svima, ali daje do znanja kad nije srećan. O Bosancima nihil nisi bene. Hrundi nas drnda jer je odabrao drugog izdavača. Njemu, sa srećom. "Neobjavljiva gomila" je neobjavljiva samo dok se ne objavi. To je destrukcija teze da radioničke teme moraju da imaju "viši smisao". Pisac sa opredeljenjem u svakoj temi nađe svoju priču. Sutra bi i na temu "trula višnja" bilo pisaca koji bi znali da se iskažu. To je poenta. I ispada da su to oni koji mogu, a ne oni koji hoće.

Truba

koja je cijena nedjela?
ima li popusta za oba

rado cu platiti utorak ako mi isporucite oba na sajmu hahaha
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Alexdelarge

Quote from: Kimura on 22-10-2016, 12:17:34
Imamo izdavača koji nudi ''neobjavljivu gomilu varijacija na neku temu'', kako reče jedan forumaš ovde, pre neki dan.
Imamo autora koji nije dao saglasnost da se obajvi njegova priča iz te neobjavljive gomile.
Tu sam i ja, naravno.

ne zaboravi i albednika!
na šta je spao nekada respektabilni časopis!
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Truba

Kimura

Quote from: Alexdelarge on 22-10-2016, 14:03:01
Tu sam i ja, naravno.

ne zaboravi i albednika!

Iskreno, nemam pojma o čemu govoriš.
(A pošto ja ne razumem tebe, verovatno ni ti nisi razumeo mene.)

lilit

pre će umreti boban nego bobanov entuzijazam i empatija.

molim te mi sačuvaj 2x22 i 2x23. hvala.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

scallop

Svaka budala ima svoje veselje.

Boban

Quote from: Alexdelarge on 22-10-2016, 14:03:01
ne zaboravi i albednika!

Misliš dok je Gul šenio da bude objavljen.

Ana

Tu sam i ja, naravno.

Što bi moj idol iz detinjstva rekao: Skupili su nas iz raznih grupa, kao cveće po polju
Save

Stipan

Tu sam i ja, naravno.

Ma jok bre, kakva mirođija... Stipan samo zajebava koga stigne...

scallop

Pošto sam završio sa guljenjem nara, najvažnije je da je bio Boban i doneo mi ZS 22 i ZS 23. Toliko o našim odnosima.
Oba broja su prelepa. Još jednom je pokazao šta može da dostigne kvalitetom.
Ovako izgledaju:

Stipan

E, još ga nisam video ovako sretnog i zadovoljnog. Jel to od zaječarskog ili se raduje što te vidi?

scallop

Svi se raduju kad me vide, niko nije sreĆan kad me čuje.

Ana

Naslovnice su baš ljupke  :lol:

Džek

Upravo. Dopada mi se Star Wars font iznad C-3PO.

lilit

Quote from: scallop on 22-10-2016, 19:56:22
Svi se raduju kad me vide, niko nije sreĆan kad me čuje.

al bar znamo ko je privilegovan pa da na miru zavidimo! :lol:

scallop

Privilegije se stiču, ali i čuvaju.

lilit

sad sam odahnula. :)

kako ti izgledaju? koliko i šta je u koloru? please malo infoa za nas koji ih nećemo videti tako brzo.

scallop

Ima 12. fotografija i tri karikature. Najstarija fotografija smo mama, ja i koza iz 1944. Najnovija sa Angelinom i njenim nefotošopiranim cipelama. Iz intervjua bih rekao da sam se prilično snašao, a i Angelina nije falila. Jedino mi je žao što nisam pomenuo, među ženama piscima, Mirjanu Djetelić, pa koristim priliku. Njeno pisanje o Dorkasima je najbliže onome šta sam ja želeo da postignem.

lilit

hvala!
16 strana intervjua? lepo. :)
oba broja po sadržaju deluju odlično, vidi se da je uloženo puno rada i truda.

scallop

Poenta je da sam na pitanje šta bi bilo da se moja filmska karijera nastavila, budući da mi je tada Bata živojinović bio statista, odgovorio sam da bi danas Pizzabata imao moju sliku kao avatar. Angelina je maher i ostavila je tako.

Hrundi V. Bakshi

Quote from: Boban on 22-10-2016, 03:14:03
Ali si mogao da se javiš meni s obzirom da sam ti u prethodna dva broja ZS objavio po priču i nisam video razloga da dalje ne želiš da budeš objavljivan.
Nerazgovaranje s Radmilom je normalna pojava i za to gotovo da nikakvi preduslovi nisu potrebni. Evo, opet ne priča ni sa mnom.

Pa čekaj, lepo piše u mailu da se javim Radmilu. Ćao Radmilo!

Znaš, ima tu više razloga, recimo

... neću da se javim Radmilu ili bilo kojem trećem licu
... radioničarske priče nisu vredne objavljivanja
... neću da se javim Radmilu
... bio sam mrtav
... zašto gurati priču koja nije SF u SF magazin

Ako za BR. 24 opet raspišeš javni konkurs, i ako budem napisao dovoljno dobru SF priču, i ako budem bio u modu blagonaklonosti prema svom tom SF baljezganju koje veze sa pravom umetnošću nema, ja ću ti priču poslati, kao za BR. 21, pa je objavi ili nemoj... korektno i konkretno, sa ciljem da pišemo i objavljujemo što bolji SF... koliko je to u našoj moći...

...uzgred, šta misliš, da li da tužim tog Radmila za krađu i neovlašćenu upotrebu tuđe svojine, ja sam naime, pre postavljanja u radionici, svaku priču odneo u Zavod za zaštitu intelektualne svojine... dokon čovek sa viškom para... nema zezanja sa intelektualnošću, ukrali bi u ovoj ajduckoj zemlji i mrtvog coveka... da ga tužim, šta misliš? Evo, ti, Džek i Kimura budite svedoci, da se zezamo malo...
posle idemo kod mene, da probate dudovaču...

A što vole da dobacuju kad ih niko ništa pitao i da se mešaju u razgovore odraslih majko moja... šta je, ajduci?

Ana

Pošto je Boban na sajmu, evo ja da ti kažem - tuži, slobodno. Nemoj Radmila, tuži Bobana, on je objavio. Ja ću da platim sve što sud presudi u tvoju korist. Toliko koliko vredi tvoja intelektualna svojina i njena objava u malotiražnom časopisu, ja mogu da isfinansiram. Fer inaf. Ti ćeš dobiti moralno zadovoljenje i neku kintu, Boban će biti lišen nedoumica za svaki narodni broj, a ja ću dobiti zadovoljstvo da ne čitam tvoje sr@anje.
Dakle, dogovorili smo se. Ti tužiš, ja plaćam po presudi.

scallop

Hvala, Ana. Jedina si koja se oglasila. Ma, neka tuži i mene. Što bih ja bio po strani kad sam ja ovejani lopov koji krade po internetima. I, da znaš, manje me ljute takvi kao Hrundi, čovek je inficiran i ne može drugačije. Ljute me oni koji ćute. Kao da sam treba da se izborim sa svima onima koji nasrću na mene. ZS je debelo opoganjen i treba da odgovaram za sve zlo koje sam naneo iluzijama da svako u sebi nosi nešto dobro.

Ana

Scallope  xremyb
To što većina ćuti se može objasniti Bajstenderovim efektom:

"Ukoliko veći broj ljudi vidi nekoga kome je potrebna pomoć, manje su šanse da će ta osoba zaista i dobiti pomoć (Bajstender efekat)
Ovo je nešto što viđamo svakog dana, a naziva se "zbunjena odgovornost". Individualci se osećaju manje odgovorno za neki događaj kada se tu nalazi više ljudi. Zapravo mogućnost da će neko pomoći smanjuje se sa brojem ljudi koji su prisutni. Ukoliko vam je ikad potrebna pomoć ne gledajte u gužvu, tamo nema pomoći. Ako vam je potrebna pomoć pozovite nekoga po imenu i pitajte ga, tako ćete smanjiti "zbunjenu odogovornost". Što više ljudi pitate, svi očekuju da će onaj drugi priskočiti u pomoć, a zapravo ne skoči niko."

scallop

Možda si u pravu, ali se sa time ne slažem.

Boban nam je dao prvi opsežan uvid u svetsku fantastiku, kada nam je Dr.Z.Ž. servirao samo, nasigurno, Klarka, Asimova i Herberta. Njegovi MONOLITI, sa potpuno novim piscima su epski. Deset komada da se zabezekneš. Prvi je sučelio mejnstrim fantastiku sa domaćom fantastikom u NOVA SRPSKA FANTASTIKA. Njegova četiri TAMNA VILAJETA domaće fantastike su afirrmisala domaći pristup fantastici. Dvadeset tri ZNAKA SAGITE su neponovljivi za srpsku fantastiku. Da ne pominjem ALEF. Ja mogu da se kačim sa Bobanom, to mi je po difoltu, ali, nemoj da mi ga neko drugi podjebava.

Hrundi je samo marginalac koga je neko ubedio da ima vrednost. Vredni deluju, a kerovi laju, a ne znaju zašto.

Ana

Ma možeš da se ne slažeš, ali psihologija je takva. Ljudska bića su generalno nesavršena, plašljiva, ne bi da se sukobljavaju, radije gledaju kako se neko iživljava nego da privuku bes siledžije na sebe i tome sl. I realno sve je to lako i shvatiti, tako je. Oni što mnogo izviruju, često bivaju za glavu skraćeni, ali zahvaljujući njima se i ide napred, i nešto dešava. Ne može neko ko drhti kao miš da bude uticajan kao lav. A sigurna sam da se ne bi menjao sa brojnim miševima koje si susreo.

I ne može zajednica, pa ni internet, bez pravila. Previše su ljudi različiti, i previše su različite stvari koje se smatraju normalnim i uobičajenim, da ograničenja i sankcije moraju da postoje. Ja samo čekam da Bobanu pukne film, pa da mi dâ ovlašćenja da upotrebim metlu  :lol:

Stipan

Čekaj malo... Kakav je to tvoj doprinos srpskoj fantastici pa da očekuješ da ćeš metlati po Sagiti? Nije da sumnjam u tvoju veličinu, samo nisam dovoljno informisan.
Boban i Scallop su legende, pa mogu kako vole, ali u ovakvom okruženju je ponekad pametnije ćutati i to nikakve veze sa siledžijstvom ili sa strahom nema.

Ana

Stipane, po fantastici ne bih ni metlala, samo po komunikaciji na forumu. Za to sam više nego kvalifikovana, za to se i zalažem. To što pojedinci sebi dopuštaju, kako razgovaraju i odgovaraju, veze sa fantastikom nema. Nemojmo mešati babe i žabe  :lol:

scallop

Metla je uvek izvlačenje. Nasrtljivce treba potući tamo gde i napadaju. Lako je Hrundija izbrisati, ali mora da shvati da je na pogrešnom mestu. Kad je napao Kimuru zbog trajanja papira, znao sam da to nije njegova odluka. Ima kod njega kvaliteta, ne bi se zalud Mrtvak kleo u njega. Ne želim nikoga da izgubimo. Kad neko počne da se ponaša neprimereno, treba mu dati do znanja da greši. Lako je reći da tuži, ali bi bilo zgodno da shvati da nema koga. Neki Radmilo nema veze sa njegovom pričom, ali ima sa činjenicom da se prvi put na Radionici od šest priča pojavilo šest objavljivih priča. I, ništa više.

Džek

Bilo bi svima lakše da Hrundi objasni zašto neće da bude u ZS; verovatno postoji neki razlog.

scallop

Hrundika nema razlog. Trabunja. Poslao priču na ZS. ZS objavio priču.