• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 24 - decembar 2012 - ZADATAK

Started by Boban, 19-11-2012, 09:44:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

saturnica

Ja ne znam kako glasati u ovom krugu...:(

scallop

Da si napisala priču znala bi. Ovako, prvo treba pročitati priče. Dalje, budući da ih ima malo, Bobanova šema će najverovatnije biti 2,1,1. To znači da treba naći samo tri priče i jednoj dati prednost. Lako, zar ne?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

saturnica

Quote from: scallop on 11-12-2012, 16:45:08
Da si napisala priču znala bi. Ovako, prvo treba pročitati priče. Dalje, budući da ih ima malo, Bobanova šema će najverovatnije biti 2,1,1. To znači da treba naći samo tri priče i jednoj dati prednost. Lako, zar ne?
Točno tako scallope. Jedna je drastično odskočila, dvije su na klimavim nogama, o ostalima ne bi pričala....

saturnica

Quote from: scallop on 11-12-2012, 16:45:08
Čik, samo malo, kako znate da nisam napisla priču? :lol:

Plut

Molim te da ne postavljaš više ovakva pitanja!

saturnica

Quote from: Plut on 11-12-2012, 16:52:40
Molim te da ne postavljaš više ovakva pitanja!
Ako mu ljubazno odgovriš u čemu sam pogriješila, sigurno ga neću više postaviti, dakle?

Plut

Pa di, bre, tako nešto da pitaš scallopa? Ne ide. Zamisli i smajlića pored mog prethodnog posta, zaboravila sam ga.

saturnica

Quote from: Plut on 11-12-2012, 16:58:59
Pa di, bre, tako nešto da pitaš scallopa? Ne ide. Zamisli i smajlića pored mog prethodnog posta, zaboravila sam ga.
Dakle, odahnuh... :lol:
Plut! Što te košta zalijepiti smajl kad znaš kakva sam..:)...odmah pomislim na najcrnji scenarij :evil:

Plut

scallop

Kakvi crni scenariji. Jednostavno, ako kažem kako znam, moraću da te ubijem. Uh, pardon, to je iz drugog bioskopa. Prvo, nema jekavštine, drugo nema umišljaja da bi se mogla uspešno zamazati i treće, nema pristojne priče koja bi ličila na tebe. Ipak ću morati da te ubijem.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

saturnica

Quote from: scallop on 11-12-2012, 17:12:53
Kakvi crni scenariji. Jednostavno, ako kažem kako znam, moraću da te ubijem. Uh, pardon, to je iz drugog bioskopa. Prvo, nema jekavštine, drugo nema umišljaja da bi se mogla uspešno zamazati i treće, nema pristojne priče koja bi ličila na tebe. Ipak ću morati da te ubijem.
Dobro!... 8-)

Kimura

Meni neće biti teško da glasam, pogotovo ako šema bude 2, 1, 1. Nešto jači utisak mi je ostavila samo jedna priča, možda upravo ona koja se svima dopada. Dve su mi simpatične, a za jednu priznajem da je uopšte nisam razumela. 

Loni

Ako samo jednu priču nisi razumela, to je super skor.
Ja u ovom krugu pola priča ne razumem na onom najbitnijem, poentalnom nivou.

Kimura

Moje nerazumevanje pomenute priče je na ''o čemu se tu radi'' nivou. Upravo ovde, na ovom forumu, napisala sam da ne treba naknadno objašnjavati svoje priče, a sad bih baš volela da čujem to objašnjenje.

scallop

Sigurno će objašnjavati. Ja sam napisao da ne vredi objašnjavati.

saturnica

Eto kimura, ucitelje valja slusati, tako da bolje pisemo a manje objasnjavamo.

Loni

Bolje je da objašnjavaju, pa da im se onda prijateljski izsugeriše gde su omanuli u prikazu i zašto je sve ostalo jasno jedino autoru.

scallop

Ja samo kažem da još niko nije uspeo da objasni. Il' je napisano, il' nije napisano.

Džek

To objašnjavanje mi liči na kindergarten.
Hteo sam ovo, hteo ono. Hteo sam da budem pilot na transkontinentalnim letovima, pa nisam;  ne trčim okolo i govorim poznanicima šta sam 'teo da budem.  Oni bi me možda i saslušali, al' opet bi me videli onakvog kakav sam i šta sam sada.

Kada bi svako objašnjavao naširoko svoju priču, nivo radionice bi opao na spomenuti kindergarten.
Jedna do dve rečenice o svom pokušaju je Ok, daje radionici šmek mini promocije i to pozdravljam, al' objašnjavanje u 100 reči nečega što je napisano u 50?
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Loni

Ne objašnjava se samo zbog autora već  zbog čitaoca.
Kvalitet priče je u oku posmatrača, a nemaju svi čitaoci osećaj kako treba čitati.
I umeće čitanja se uči.
Tu su: razumevanje simbola, koncentracija, umeće vrednovanja itd.

Nego baš se odugovlači početak glasanja. Je l to čakamo Bobana da vrati se sa skijanja?

Ja sam već odradio slike.

Džek

Loni

Hvala.
Najteži posao bio je naći sliku za priču ,,Snova smo prah''.
U njoj se (da ne reklamiram previše) dve žene strasno ljube.
Onu kraljicu mraka zamislio sam daleko lepšu i erotičniju od ove đavolice sa slike, al' ne mož' idealno da se nađe.  :(

Hećim mi izgleda ko pokojni Luis.
Bog da dušu 'prosti i njemu i svim petlovima.

scallop

Quote from: Loni on 12-12-2012, 11:00:28
Ne objašnjava se samo zbog autora već  zbog čitaoca.
Kvalitet priče je u oku posmatrača, a nemaju svi čitaoci osećaj kako treba čitati.
I umeće čitanja se uči.
Tu su: razumevanje simbola, koncentracija, umeće vrednovanja itd.

Kad bi se objašnjavalo radi umeća čitanja ja bih se apsolutno složio sa tobom. I sam imam problema sa čitaocima i čitanjima. Međutim, ovde najčešće imamo posla sa piscima koji ili ne umeju da napišu ili ne mogu u 6Kk da skuckaju ono što su smislili da napišu.

Anomander Rejk

Ajde bar glasanje da se postavi pre 21.12... :mrgreen:
Tajno pišem zbirke po kućama...

scallop

Ko ti brani da komentarišeš u načelu?

Džek

Saće neki misliti da se pravim Džek, al' govorim svoje iskreno mišljenje. Krug ne valja, priče smaraju ili su nerazumljive. Imam još da čitam al' nemam volje, ovo me do sada dotuklo.

Izvinjavam se al' tako je.
Najgori krug do sada. No, imam još da čitam, možda se utisak popravi.

Anomander Rejk

Ima nekoliko priča sa meni zanimljivim pristupom, sad koliko se uspelo prikazati šta se htelo,
o tom ne mogu sad.

saturnica

Quote from: Džek svih zanata on 12-12-2012, 18:19:30
Saće neki misliti da se pravim Džek, al' govorim svoje iskreno mišljenje. Krug ne valja, priče smaraju ili su nerazumljive. Imam još da čitam al' nemam volje, ovo me do sada dotuklo.

Izvinjavam se al' tako je.
Najgori krug do sada. No, imam još da čitam, možda se utisak popravi.
Bojim se da ces ga samo pogorsati.
Za mene je takoder ovo jedan od najgorih krugova.

Džek

Pa dobro, ta je tu je. I loše priče imaju svoju funkciju u pisaniji.
Iz dobrih učimo kako treba pisati, iz loših kako ne treba.

Zato sa vremena na vreme spominjem svoje Vatrene orhideje... nek se raja uči :)

scallop

Meni je najveći problem što ima nekoliko priča za koje mi nije jasno zašto su pisane. E, to će autori morati da mi objasne.

saturnica

Quote from: Džek svih zanata on 12-12-2012, 19:41:55
Pa dobro, ta je tu je. I loše priče imaju svoju funkciju u pisaniji.
Iz dobrih učimo kako treba pisati, iz loših kako ne treba.

Zato sa vremena na vreme spominjem svoje Vatrene orhideje... nek se raja uči :)
Dzeki, sto s tim tvojim orhidejama koje stalno spominjes? Da trcim to negdje procitati, ili bolje ne?

Anomander Rejk

Mme Chauchat

@scallop "Nekoliko" od devet je u ovom slučaju...? :(

@saturnice: Ma Vatrene orhideje ništavila, to je priča sa  kojom se jednom (ima više od godine) neviđeno loše kotirao (zasluženo) pa je sad pominje kao primer kako ne treba pisati...
Ed. stavio Anomander link, ali ne idi! ne čitaj!  :lol:

scallop

Quote from: Jevtropijevićka on 12-12-2012, 20:20:43
@scallop "Nekoliko" od devet je u ovom slučaju...? :(

Nije zgodno da već sad brojim, ali tri ili četiri bi bilo sasvim blizu.

Džek

QuoteEd. stavio Anomander link, ali ne idi! ne čitaj!

Ne kvari nam bre zabavu; nisi nikad kao mala zvonila na vrata i bežala? :)

saturnica

Quote from: Džek svih zanata on 12-12-2012, 20:28:37
QuoteEd. stavio Anomander link, ali ne idi! ne čitaj!

Ne kvari nam bre zabavu; nisi nikad kao mala zvonila na vrata i bežala? :)
Citam!!!!

Džek

saturnica

Quote from: Džek svih zanata on 12-12-2012, 20:30:17
I uči!
I znam zasto se Stipanu dopala ta orhidejasta katastrofa.:)...rece on SJAJNO!!!!

Stipan

Pa hajde onda, reci zašto, kad si već takva pametna.

saturnica

Quote from: Stipan on 12-12-2012, 20:42:14
Pa hajde onda, reci zašto, kad si već takva pametna.
Stipane, duso, pa kako si me samo cuo? Ja sam mislila, spomenut cu mu ime, inako ga nema vise ovdje :twisted:
Dakle, moj odgovor glasi; sve sto iti malo u pricama odise na seks, ma kako god opisano, na bilo koji nacin, tebi je naprosto....SJAJNO.
Ti od mirisa seksa nisi u toj prici nanjusio niti jednu jebenu gramaticku gresku!!! Bilo ti je sjajno. Kako to? E ajde, sad ti meni odgovori.
Znam da je to bilo davno, al sad kad smo se vec zbog mene vratili na to blestavilo....

Džek

Eh, da su samo gramatičke greške u pitanju...  :mrgreen:

saturnica

Quote from: Džek svih zanata on 12-12-2012, 20:57:37
Eh, da su samo gramatičke greške u pitanju...  :mrgreen:
To zato jer sam bila blaga..:)

Džek

Blagodarim. Moje krhko biće ne bi podnelo još jednu kritiku, raspalo bi se od sekiracije... :)
Ipak, bolje da si poštedela Stipana...

saturnica

Quote from: Džek svih zanata on 12-12-2012, 21:03:49
Blagodarim. Moje krhko biće ne bi podnelo još jednu kritiku, raspalo bi se od sekiracije... :)
Ipak, bolje da si poštedela Stipana...
Ne zna se tko je krhkiji, ja ili ti. Sto se tice Stipana, u pravu si...

Anomander Rejk

Mislim da su zapravo najveći problem priče bili stereotipni, neuverljivi likovi.
Naučnik, general, novinarka...tehnikalije bi se dale srediti.

Kimura

I ja sam pročitala ''Orhideje'', tako da sad razumem pominjanje blještavih (ili bleštavih?) lopoča u prošlom krugu xrofl
Najinteresantnije u vezi sa ovom pričom je to što ima, bar za mene, početak koji obećava. Ko bi rekao da će do kraja biti - onako kako je bilo. Eh, Džek!

Džek

Namerno sam tako napisao da bi vi mladi imali na čemu da učite... :)

scallop