• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 24 - decembar 2012 - ZADATAK

Started by Boban, 19-11-2012, 09:44:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kimura

Recimo, Džek, ništa ne čitaj! Ti si verovatno zaboravio, ali ja nisam (ja pamtim i onu priču koju nisam razumela, jedva čekam da pitam autora o čemu se radi) da ti ovaj krug priča nije ostavio neki lep utisak.

scallop

Pa, ona za koju pitaš se radi o tome kako strpati jedanaest fudbalera u jednu priču.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Kimura

Hvala, scallope, ali to mi je slaba vajda. U fudbal se razumem još manje nego u pisanje.

scallop

Ima i ona tvoja, ali, to ću ja tebe da pitam.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Kimura

Rado ću odgovoriti, mada mislim da ću ovoga puta proći bez dodatnih objašnjenja.

scallop

Samo bez pustih snova. Realnost je uvek mnogo surovija.

Kimura

scallop

Šta ćemo kad Boban oteže ko svinja torbu.

Savajat Erp

Напокон сам прочитао и ја свих девет данас! Можда ми је пар пало за око, остале су...видећемо после другог читања, ако га буде :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Džek

Quote from: kimura on 15-12-2012, 18:41:30
Recimo, Džek, ništa ne čitaj! Ti si verovatno zaboravio, ali ja nisam (ja pamtim i onu priču koju nisam razumela, jedva čekam da pitam autora o čemu se radi) da ti ovaj krug priča nije ostavio neki lep utisak.

Misliš, moja priča ti nije ostavila lep utisak, ili meni ceo krug nije ostavio lep utisak?
Sada sam zbunjen. Ne sećam se da li sam pisao priču za ovaj krug ili ne, a ako nisam, kako ti je mogla ostaviti ikakav utisak? Opet, ako jesam, otkud ja znam za tvoje utiske kada ne znam sopstvenu priču? Sreća, Boban je skontao lep mehanizam, to sa glasanjem i autorima, tako da mi niko ne može podmetnuti svoju propast od priče kao moju, iskoristiti moju zaboravnost i time eskivirati opšte zgražavanje.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Kimura

Jedan od kvaliteta ovog foruma : čak i ako ti uspe da zaboraviš šta si uradio, nađe se neko da te podseti.

D.S.B.

Krug ništa gori nego prethodni samo je manje priča pa je i šansa da se pojavi neka dobra automatski manja. Mada je po meni upravo u ovom krugu napisana jedna od najboljih priča ove godine.

scallop

I za tebe bi bio dobar savet da procunjaš dvadesetak meseci unazad, a dvanaest bi bilo zgodno. I novembar i decembar prošle godine su bili cakani.

Pogledao sam ponovo priče i ne osećam se bolje.

D.S.B.

Uradio sam to još davno, pre nego što sam učestvovao prvi put na radionici. Bilo je dobrih priča slažem se.
Ovaj mesec sam i ja učestvovao ali imam osećaj da nazadujem samo  :)  ipak volim svoje priče, ne mogu pomoći sebi  :mrgreen:

saturnica

DSB, imas pricu u ovom krugu, zar se opet bavis onim  gadnim aktivnostima...?...:(

D.S.B.

Definiši. Pola moje mašte zauzimaju razne vrste gadnih aktivnosti  :) 

saturnica

Quote from: D.S.B. on 15-12-2012, 20:57:13
Definiši. Pola moje mašte zauzimaju razne vrste gadnih aktivnosti  :)
Necu, da ne zavrsim u kotlicu...

scallop

Ja mislio da je Hidden, ali on tvrdi da nije.

Koliko puta treba da ponovim da priča mora imati glavu i rep, odnosno, uvod, zaplet, rasplet i poentu. Eno tamo, linkuju Gorana Markovića i njegovo uverenje da su bitni tema i ideja. Drugim rečima, džaba vama ideja, ako ne znate šta s njom želite da učinite. U ovom krugu ima bar četiri, po mom ukusu, nedovršene ili nekompletne priče. U pola priča ne znam šta je pisac "teo da oće". Jedva čekam da prođe glasanje, pa da me pisci uvere u svoje motivacije.

D.S.B.

Eh... na mojoj tabeli užasa ,,ta,, aktivnost se relativno nisko kotira, sledeći krug potrudiću se da podelim sa vama neke užase sa vrha te tabele.

saturnica

Quote from: D.S.B. on 15-12-2012, 21:04:24
Eh... na mojoj tabeli užasa ,,ta,, aktivnost se relativno nisko kotira, sledeći krug potrudiću se da podelim sa vama neke užase sa vrha te tabele.
Nemoj, imas ti i ono drugo lice koje krijes, ono koje koraca zemljom mora i galebova....

Kimura

D.S.B.

Quote from: saturnica on 15-12-2012, 21:07:12
Nemoj, imas ti i ono drugo lice koje krijes, ono koje koraca zemljom mora i galebova....

Istina, imam mnogo lica, i sva su protkana dubokim strahom koji ponekad procuri u moje priče, a koji je inače zaključan iza debelih vrata.

Quote from: kimura on 15-12-2012, 21:09:25Dakle, ti si taj . . .

:)  siguran sam da grešiš...

Anomander Rejk

Meni su najbolji krugovi bili decembar i april 2011-e.
Ovaj nije nešto, ali nije ni posebno loš u odnosu na neke druge.
Ne znam što se sad oteglo sa postavljanjem glasanja. Bilo se jedno vreme to koliko toliko upristojilo, i sad opet po starom... :x
Tajno pišem zbirke po kućama...

Džek

Što su grđe priče, duže se čeka...  xrofl

scallop

I što ih je manje to je za čekanje. xrofl xrofl

Kimura

Džek

Jesam, al' jutros je opet sve izbledelo. Ne mogu da se setim da li sam zapisao nešto od toga ili ne. Koja glupost, to zapisivanje ideja, informacija i utisaka; čovek zapiše da ne zaboravi i to je Ok. Al' čovek, sklon zaboravljanju kao ja onda zaboravi i da li je nešto zapisao i gde odložio dragocenu zapisku? 

hidden

Loni

Priče se predavale do 3. a sad je 16 i još nije počelo glasanje.

Boban treba da prizna da ovo odugovlačenje ima za cilj preskakanje naredne, januarske radionice.
Nemam ništa protiv. Kome je do pisanja i čitanja tokom novogodišnjih praznika.
Mnogi će biti na putu.
Ipak to treba iskreno reći, a ne ovako odlagati. Niko se ne bi bunio.

scallop

Loni, ti si niko ko se ne bi bunio. Nisi, bre, ovlašćen ni da govoriš u svoje ime, a govoriš u tuđe.

Mme Chauchat

Pa, niko se ni ovako ne buni, imaju ljudi druga posla. a) nije ovaj krug da se njime fale i b) pola radioničara trepti zbog zbirke, to je sad aktuelno.

saturnica

Quote from: Jevtropijevićka on 16-12-2012, 18:43:00
Pa, niko se ni ovako ne buni, imaju ljudi druga posla. a) nije ovaj krug da se njime fale i b) pola radioničara trepti zbog zbirke, to je sad aktuelno.
Bunimo se, bunimo, al ne smijemo na glas.

scallop

Ako ovo nije krug da se njime fale, onda je sigurno krug s kojim treba što pre završiti, da bi moglo da se ide dalje.

Ne znam tačno na koju zbirku i na koje treptanje se mislilo. Ako je to ZS 20, onda, verovatno,  jedino još ja očekujem da se nešto dogodi. A, ako je to zbog zbirke o Torti, oko koje se, vidim, Boban više angažovao, onda je i to marginalna pojava oko koje se više maju amateri i diletanti, kako u pisanju ili urednikovanju, tako i u komentaru. Prilično mi je nezgodno da upitam zbog čega bi mišljenje Libeat bilo merodavnije od Miljanovog, jer je, pre toga, obeležila Kunca kao pisca fanfikšna (ili kako ona to već zove), a ovaj isto tako pledira da je neki faktor u domaćoj fantastici, stavom da domaća fantastika od "Besnila" nije mrdnula. Moguće je da bismo ipak mogli da razmislimo ko je uopšte merodavan za domaću fantastiku pre nego što raspravu utopimo u uobičajeno raspljuvavanje po pojedincima umesto po temi.

Džek

Men' je sve dobro dokle god se veselimo i smandrljamo koju pričicu. Ako neko usput nešto nauči, a verujem da se štreba sve u fulu, onda sve ovo dobija neki smisao. Bobanovo ledžendarno kašnjenje daje goriva za šega-šala i zajebancija, al' neko, ja to volim.
Jebo samo rad i ono "druže Tito daj mi veću lopatu"  A tek ćemo, bukvalno, da smandrljamo priču jer kako stvari stoje i kako će da stoje, imaćemo cca 40 min od tri-četiri-sad! pa do završetka roka predaje... :)

Stipan

Šta sad pa fali diletantima i amaterima moliću lepo?
Mi smo našu tortu uredno i na vreme servirali za razliku od profesionalaca i etanata odgovornih za ZS 20.

scallop

Ko je, pa, rekao da diletantima i amaterima nešto fali?

Kimura

Očekivala sam više priča o nekom nasleđenom predmetu, a gotovo svi su pisali o drugačijim nasleđima.

Džek

Što jednostavno, kad može komplikovano.
Svi (uključujući sebe) imaju ambicije da pišu duboko pa odu preduboko. Neko povremeno ispliva, udahne, opsuje i skonta kako se bez vazduha ipak ne može...

Josephine

Quote from: scallop on 16-12-2012, 19:00:05
Ako je to ZS 20, onda, verovatno,  jedino još ja očekujem da se nešto dogodi.

Netačno. Nite vi jedini koji je učestvovao u projektu. Niste pokrenuli online radionicu, niste bili jedini urednik, niste pokrenuli Bobana (pokrenuo se sam) i ne radujete se jedini izlasku zbirke. Zamolila bih vas da prestanete da govorite u "ja" terminima kada je radionica u pitanju. Zamišljeno je kao timski projekat. Umesto toga, bolje je da obratimo pažnju na pad svih kriterijuma i kvaliteta priča u radionici.

Kimura

Imamo nasleđeno: prokletstvo, bogatstvo, zatim nešto što odlično služi, iako ničemu ne služi, nasleđenu mržnju i nasleđeni sukob, dva puta nasleđeni dar i, naravno, nasleđenu degeneraciju. A tu je i još jedno nasleđe za koje ja ne znam u čemu se sastoji.

Džek

Sa tog spiska bih isključio bogatstvo :)

scallop

Quote from: D. on 16-12-2012, 20:21:37
Ako je to ZS 20, onda, verovatno,  jedino još ja očekujem da se nešto dogodi.

Netačno. Nite vi jedini koji je učestvovao u projektu. Niste pokrenuli online radionicu, niste bili jedini urednik, niste pokrenuli Bobana (pokrenuo se sam) i ne radujete se jedini izlasku zbirke. Zamolila bih vas da prestanete da govorite u "ja" terminima kada je radionica u pitanju. Zamišljeno je kao timski projekat. Umesto toga, bolje je da obratimo pažnju na pad svih kriterijuma i kvaliteta priča u radionici.

A kako bi bilo da ti prestaneš da izmišljaš šta je napisano i da počneš da čitaš šta jeste napisano. Nađi gde piše da sam ja "jedini učestvovao u projektu", da sam "ja pokrenuo radionicu", da sam "jedini urednik"... I tako dalje. To je tvoja kvarna insinuacija i molim da sa njima prestaneš. xfrog

Josephine

izvinjavam se, zvuči kao da se samo vi trudite i radujete. ako se varam, izvinjavam se još jednom

scallop

Ma, ostavi se toga ko je bolji i čiji je veći. Radionica crkava jer ništa nije porodila za ovo vreme. A, nije da nemamo šta da ponudimo. Ono šta smo pripremili predali smo još pre devet meseci, a Bobolino nas podjebava iz čiste radoznalosti koliko možemo da izdržimo.

Mme Chauchat

Moguće je da bismo ipak mogli da razmislimo ko je uopšte merodavan za domaću fantastiku pre nego što raspravu utopimo u uobičajeno raspljuvavanje po pojedincima umesto po temi.
Bismo. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:  Hajte vi prvi!!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Plut

Al' si se ti raspištoljila s tim smajlićima. Prosipaš ih ko da nisu tvoji!

Mme Chauchat

Ja bih malo da opustim atmosferu, al ako misliš da preterujem, ok, neću više -.-
...
....
xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl

EDIT (ozbiljan): nego što se tiče ovog porađanja radionice, ja volim da mislim da je njena uloga više babička nego porodiljska. Tj. da su se makar neki koji su učestvovali tokom ove dve godine nešto pokupili, koliko su mogli i hteli, pa otišli dalje da to iskoriste u novim radnim pobedama. Utoliko su valjda pravi uspesi radionice oni koji više ne učestvuju ovde... saznaćemo za koju godinu.

Plut

Samo se razbacuj, volim kad to radiš! :!:

I... slažem se sa ozbiljnim editom.

scallop

Teško da ćeš me na smajlije navatati. Decenijama pokušavam da ulovim toga koji je kompetentan, ali mi se još nije posrećilo. Prvi ko mi je cenio ono šta sam napisao bio je Darije Đokić iz Siriusa. Kad te strpa u rubriku "Nije za..." ukočiš se od razočaranja. Posle nekog vremena sam prejašio tu barijeru, pa polako otkrio da je Darije Đokić isti takav početnik u pisanju SF-a kao i ja, a još malo kasnije i da je veći početnik od mene. Drugi urednik sa kojim sam se susreo bio je dr Zoran Živković, koji mi je otkrio neke od prvih tajni pisanja, čak mi je objavio priču "Varnica" u Kentauru, što se od "naših", doduše u punom obimu, posrećilo jedino Slobodanu Čurčiću ("Šume, kiše, grad i zvezde"). Boban je jako težak urednik. Nikada nisam znao da li mi je nešto objavio zato što se njemu dopalo ili je imao mesta i setio se da ima i moju priču. I dan-danas sam u uverenju da gotovo ništa, od onoga šta objavljuje, ne čita, nego se oslanja na mišljenja onih kojima dovoljno veruje. To ga skida sa pozicije urednika i stavlja u poziciju izdavača, a one koje povremeno posluša u poziciju recenzenta. Mogao bih da navedem neke koji su, kao urednici, obrisali dupe sa mojim delima, a to su Maja Zrnić (Rekla mi je za "Rašane": "Ah, Radmilo, to ti je roman ideja." sa toliko pežorativa da je ličilo na gađenje, a bila je osvedočeni pisac šund romana), pa Vasa Pavković, koji je to učinio sa romanom "Grbovnik" (Danijel Reljić me nije poslušao da mu ne nosi rukopis), uz kiselo: "Suviše dijaloga". Tada sam shvatio da nemamo ozbiljne urednike fantastike, pa tako, na tu grupu potencijalno kompetentnih, stavljam - crtu.