• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 25 - januar 2013 - ZADATAK - rok pomeren do subote!!!!!

Started by Boban, 18-12-2012, 01:03:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Džek

Pitam se hoće li ti D. isto reči što i meni kada sam obznanio da odmaram ovaj krug...
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

scallop

I ovde si dosadan. Ubi mi svaku želju da nešto napišem.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Džek

Josephine

Quote from: Džek svih zanata on 04-01-2013, 20:46:36
Pitam se hoće li ti D. isto reči što i meni kada sam obznanio da odmaram ovaj krug...

za tebe bi bilo bolje da si odmarao. scallopova priča bi bila prva, sigurna sam. samo on ima dovoljno zrelosti ovde da na ovu temu napiše priču, a ne žvrljotinu (uključujući i mene... mislim, u rulju koja žvrlja na ovu temu)

saturnica

Alo, pa i ja imam pricu u ovom krugu, nije bas da smo svi pauzirali. Nadam se da bruka nece biti velika.

saturnica

Ja ne mogu vjerovati da ti Dzek apstiniras od ovakvog izazova? Nikad veceg!

Суба

Ја нисам хтео, али написао сам. Излетело ми на папир. Смрди на мене. :evil:

Džek

Quote from: saturnica on 04-01-2013, 21:40:11
Ja ne mogu vjerovati da ti Dzek apstiniras od ovakvog izazova? Nikad veceg!

Kakav bre izazov, priču sam smandraljao za pola sata i začudo, nisam je peglao, dopala mi se na prvi pogled..
Nego, uvek napišem pokušaj u 5 do 12, a poklopili se praznici pa nikako odvojiti vreme.

Jedina "teškoća" u ovom krugu je bila izabrati jedno od nekoliko smišljenih rešenja. Odabrao šta sam odabrao i iz cuga sve ispisao.

Ne znam šta vam je svima sa tim "težak zadatak", to ne postoji. Postoji samo teška i laka realizacija; mnoge pokušaje sam teško ispisao, batrgao se, al' ovaj mi je nešto legao i verujem da će se to primetiti u priči.  Čak, uživao sam u pisanju ovog pokušaja, a nisam odavno.

Ponekad D. ima neku korisnu funkciju ovde, što je teško za poverovati; da nije njenog "izazova", ne bi ni nastao pokušaj najboljeg radioničara koji dah oduzima sve u 16  xrofl

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Džek

Суба

scallop

saturnica

Quote from: Суба on 05-01-2013, 22:29:15
Можда потегао коју више  xdrinka
To se potegne nakon procitanih prica...Da se lakse podnese patnja.

Džek

Ne, nisam potegao i ne razumem zašto riganja i glupe konstatacije. Možda zbog činjenice što se na ovom forumu niko ne zna šaliti na sopstveni račun, zaslepljen ličnom sujetom, pa ne prepozna takvu šalu ili šta?

saturnica

Quote from: Džek svih zanata on 05-01-2013, 22:40:36
Ne, nisam potegao i ne razumem zašto riganja i glupe konstatacije. Možda zbog činjenice što se na ovom forumu niko ne zna šaliti na sopstveni račun, zaslepljen ličnom sujetom, pa ne prepozna takvu šalu ili šta?
Nesto si krivo povezao, nema ljutnje...

Džek

Ako sam ispao glup i pogrešno konektovao neke stvari, onda neka bude tako, nisam vam ja kriv :)

saturnica

Quote from: Džek svih zanata on 05-01-2013, 22:54:58
Ako sam ispao glup i pogrešno konektovao neke stvari, onda neka bude tako, nisam vam ja kriv :)
Ma gle njega sad, odmah glup! Bezveze si osjetiljv... xremyb

Džek

Džek

Džek

Šalu na stranu; za radionicu sam napisao cca dvadesetak pokušaja a ni jedan kao sad ovaj tako lagano, lagodno i bez zamuckivanja. Da li je to way to go, ostaje da se vidi.

scallop

Quote from: Džek svih zanata on 05-01-2013, 22:40:36

Nemam ja ništa protiv šala na svoj tvoj račun, ali, menjaj malo način. Toliko se ponavljaš kad da imaš spreman copypaste.

Josephine

scallop

Tu nema teme ni za ispod nokat. Dobili smo tri karaktera za koje treba tražiti priču koja može da ih poveže. A, ti možeš da ga  xremyb .

Josephine

Josephine

i moram da priznam da sam protraćila odličan zadatak na veoma glupu priču bez zapleta :cry:

Džek

Posle jebanja nema kajanja. Svako je imao dovoljno vremena da osmisli priču, zaplet, pančlajn i sve ostalo. Ne pamte se tekme, nego rezultati. Čitaoce ne interesuju opravdanja, mi njima krademo vreme i žestoko ih lažemo. Da li će nam oprostiti zavisi od nas.

Razumem strah koji je Tigar svojim uspesima uterao konkurenciji, ali napominjem da se od pisanja ne živi, da je ovo sve jedan lep i ispunjavajući hobi i da ne treba to toliko lično shvatiti, kao neki.

Dakle radioničari, neka bolji pobedi u tzv najtežem zadatku  xcheers a spomenuti koji ovo shvataju lično - boj te se Tigra, jer Tigar vreba iza brilijanto odrađene priče  xrofl

scallop

Quote from: D. on 06-01-2013, 14:53:03
i moram da priznam da sam protraćila odličan zadatak na veoma glupu priču bez zapleta :cry:

Ti ćeš i dalje da teraš Lenku na svome Zelenku?

Josephine

scallop

Naravno, kad nema zapleta i poente. Danima cmačeš temu, a onda sve spadne na zadatak kome ne možeš uterati zaplet. Ali, i dalje cmačeš.

Džek

Lord Kufer

Radionica ne može ovako da funkcioniše, to sam reko odavno.
Na radionici treba da se uče detalji, metod, sintaksa, analiza, forma.
A celovitost priče ne može na silu da se vežba.

scallop

Quote from: Lord Kufer on 06-01-2013, 16:14:56
Radionica ne može ovako da funkcioniše, to sam reko odavno.
Na radionici treba da se uče detalji, metod, sintaksa, analiza, forma.
A celovitost priče ne može na silu da se vežba.

I da fraktalizuje, jer je besmisleno napinjati se.
E, moj Kufer, da je tako ko što ti kažeš odavno bi postojali fakulteti za pisanje knjiga, a ne fakulteti za čitanje knjiga. Pa, pošto nije tako, onda su radionice nešto što je daleko najpraktičnije.

Lord Kufer

A, evo da ti odgovorim sitnom knjigom:

Ono što su Tortaši uradili je isto ono što Boban radi svakog meseca kad kompiluje radioničarske priče u jedan PDF fajl.

To su sve priče u pokušaju.

Prave priče se pišu van Radionice.

Na radionici se vežba pisanje, i to je sve. Ne postoji fakultet na kojem se vežba pisanje priče, nego samo pravopis, proučavaju se postojeće forme, možda čak i poneki metod. Ali, pisanje priča, pesama i romana se ne predaje na fakultetu. Radi se analiza književnih dela.

Na Radionici se ne radi analiza književnih dela. Ne radi se to ni u Čitaonici, koja bi mogla, kad bi majstori umeli, da bude komplement ovoj Radionici. Ali nije.

Ova Radionica ne može da bude uspešna. Nema pravila, nema metoda, nema pravog fokusa na ono što je bitno. Insistira se na celovitosti priče, ali ona se ne može ostvariti ukoliko se ne ovlada elementima pisanja.

scallop

Quote from: Lord Kufer on 06-01-2013, 16:27:36
A, evo da ti odgovorim sitnom knjigom:

Prave priče se pišu van Radionice.

Na radionici se vežba pisanje, i to je sve.

Nema pravila, nema metoda, nema pravog fokusa na ono što je bitno. Insistira se na celovitosti priče.

Spade knjiga na tri slova.
Na prvo slovo: Nisam siguran da si odabrao pravi pridev. Priče se pišu i izvan radionice, ali se i radioničke, ako imaju dovoljno kvaliteta daju doterati izvan radionice. Dakle, radionička priča je sirovina iz koje se da ili ne da nešto izdeljati. Dakle, "prave" priče se pišu i na radionici.

Na drugo slovo: Sigurno da se na radionici vežba pisanje, ali nije sve. Javi mi kad shvatiš da nije. Kad je u punom zamahu, a sada sigurno nije, Radionica dosta daje i kroz komentare, otkrivamo koji su funkcionalni, a koji i nisu, meni su posebno važni oni koji se bave lektorskim komentarima, saznajemo šta o pojedinim ispisima misle različiti čitaoci što se na drugim mestima ne može dobiti.

Na treće slovo: Kad bi te dve rečenice izmenile mesta mogao bih da se složim. Da, Radionica insistira na celovitosti priče. Pisci u pokušaju nisu sigurni u ono šta su napisali sve dok u potpunosti ne pojme šta je "cela priča". Prva rečenica, koja bi mogla da opstane kao druga, ukazuje da nema praviola i metoda što je tačno, ali nije tačno da "nema pravog fokusa na ono šta je bitno". Ti ne možeš da određiješ šta je pravi fokus i šta je bitno, jer se kod mene nisi kvalifikovao kao meritorna osoba za fokus i bitno. Moguće da ni ja ne mogu da određujem, fokusi su za mene raznorodni, a bitno je uvek privatno, ali ja to ni ne radim, pa ga zato ni nema.

Josephine

Quote from: scallop on 06-01-2013, 16:13:25
Naravno, kad nema zapleta i poente. Danima cmačeš temu, a onda sve spadne na zadatak kome ne možeš uterati zaplet. Ali, i dalje cmačeš.

ne znam što se uvek bunite protiv bobanovih zadataka? zadajte vi temu?

a imala sam više ideja za zaplet, odradila sam najgluplji jer mi je tako prijalo. zadatak je inspirativan i pametan.

Josephine

Quote from: Lord Kufer on 06-01-2013, 16:27:36
Na radionici se vežba pisanje, i to je sve.

meni dovoljno, inače ne bih ništa pisala u ovom životnom trenutku, koji traje godinama... :lol:

Džek

Zadatak uopšte nije bitan, mnogi to shvataju kao neku normu. Bitno je ono što se plete oko zadatka a ko nije u stanju da na svaki postavljeni zadatak odgovori, neka okači pisanje o klin. Razumem da ne godi pisati naručeno, al' ko se za glavu hvata zbog narudžbe, taj i nema glavu za pisanje. Kao kuvar koji ne zna skuvati jelo koje se poruči.

Znači, ne postoje teški zadaci, iako tako samo deluju, namerno. Pitam se u koliko priča su autori nesvesno ugradili lažljivicu, čoveka na pogrešnom mestu u pogrešno vreme i nekog sporednog lika o kome nismo ništa saznali...

Lord Kufer

Motivacija priče je najviše zanemarena. Ostavljeno je piscima-pripravnicima da od bilo čega pokušavaju da napišu priču. Ovome dosta doprinosi izbor zadatka koji u sebi ne sadrži pravi problem. Ovo, naravno, odgovara lenjim radioničarima.

Polovina priča se zasniva na prodaji jeftinog štosa, dosta je pokušaja da se efektima nadomesti nedostajući dinamo. Mnoge priče su u osnovi slika neodraslosti.

Komentari i utisci na Radionici su nedovoljni, pokrivaju samo mali deo problema. A sve se uglavnom završi besmislenim prepucavanjem na kvaziličnoj osnovi.

Ono što je bitno u priči jeste da se plasira energija ideje, a ne opis same ideje. Da l' će ideja pritom da se skrlja, potpuno je nebitno. Radioničari, uglavnom, rade suprotno ovome. Fokus je na spektakularnosti i prijemu kod onih koji reaguju na eksplozije petardi, al zbog toga priče ipak ostaju blede jer su besmislene. Ne može da bude dobra priča, kao ona od onomade, kad na kraju Srbin izvadi kitu od pola metra i krene njom da buši rupu u patosu.

Josephine

Quote from: Lord Kufer on 06-01-2013, 17:25:08
kad na kraju Srbin izvadi kitu od pola metra i krene njom da buši rupu u patosu.

stvarnooooo??  :shock:

QuoteOno što je bitno u priči jeste da se plasira energija ideje, a ne opis same ideje. Da l' će ideja pritom da se skrlja, potpuno je nebitno.

u, ovo mi se dopada, lorde.

scallop

Šta mogu kad se nekima dopadaju baš ovakvi zadaci.

Imao bih za tebe i ispravku: motivacija se odnosi na potrebu pisca da priču napiše, a motiv je sadršina kojom se priča bavi. Tako, ispada da je motivacija zauzdana motivom, što ne čini mogo dobra, ali radionički krug postaje poredljiviji.

saturnica

QuoteOno što je bitno u priči jeste da se plasira energija ideje, a ne opis same ideje. Da l' će ideja pritom da se skrlja, potpuno je nebitno.

u, ovo mi se dopada, lorde.
[/quote]
...i meni...

Josephine

najnovija tema, za razliku od teme "nasledstvo", sadrži problem: osmisliti kontekst za tri dosta određena lika.

Džek

Quote from: D. on 06-01-2013, 17:24:25
o, umukni više.  :-x

Pisaću šta i dokle me volja, iznositi svoje mišljenje koje nikog ne nipodaštava (za razliku od tvog) koristeći svoja prava ravnopravnog člana foruma. Ako imaš nešto protiv možeš a)  da me ljubazno zamoliš, onako najljubaznije b) odeš prema vratima, pazeći da ih ne zalupiš za sobom jer imam osetljive uši. 

Razmisli, udahni i zaokruži tačan odgovor.

saturnica

Quote from: scallop on 06-01-2013, 17:31:02
Šta mogu kad se nekima dopadaju baš ovakvi zadaci.

Imao bih za tebe i ispravku: motivacija se odnosi na potrebu pisca da priču napiše, a motiv je sadršina kojom se priča bavi. Tako, ispada da je motivacija zauzdana motivom, što ne čini mogo dobra, ali radionički krug postaje poredljiviji.
sacllope, ne znam da mi se ikada iti jedan zadatak dopao. Meni uvijek sve tesko i problematicno...:(

scallop

Ako smo rekli da kratka priča može da ima 0 - 2 lika, odnosno da se toliko likova da postaviti na toliko kratkom prostoru, onda tri lika predstavljaju faul, a ne izazov. Videćeš koju ćemo papazjaniju imati na radionici. Ponekad naš odnos prema radionici treba da bude i funkcionalan, a ne samo ličan.