• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 25 - januar 2013 - ZADATAK - rok pomeren do subote!!!!!

Started by Boban, 18-12-2012, 01:03:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Tema za januar. Ovo će biti vrlo teško: u igri su tri lika koji se sreću na nekom proizvoljno odabranom mestu — oko njih treba izgraditi priču.

1. Čovek koji ne želi da bude tu, tj, ima neodložna posla na drugom mestu, ali je ipak sticajem okolnosti tu.
2. Žena koja ne govori istinu niti u jednoj jedinoj varijanti - sve što izgovori je laž.
3. Treća osoba (po sopstvenom izboru) o kojoj ništa niti znamo niti saznajemo (ime, zanimanje, namere...).

6000 karaktera, meni na PP ili na mejl znaksagite@yahoo.com
Rok 5. januar do 20.00.  (zbog moje odsutnosti u narednim danima, rok pomeren do subote)
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Džek

xrofl Nazirem Vatrene orhideje 2 u mnogo varijanti. Paralelni univerzum. svet, će postati jako popularan termin u januarskom krugu a ne bi me čudilo da je trojka prnula u fenjer pa se našla u nekom čistilištu, predvorju i međusvetu...
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Kimura

''Vatrene orhideje'' su jedinstvene. :lol:
Bilo bi simpatično da ovu priču ispriča lažljiva žena - u prvom licu. Jedino što postoji opasnost da se sa ovakvom konstrukcijom ukopamo kao sa pripovedačem koji nije preživeo kraj priče.

Boban

Žalili ste se da su teme postale trivijalne i da zvuče kao otaljavanje.
Dakle, evo pravog izazova.
Nije uopšte problem sesti i za dva minuta smisliti situaciju koja odgovara propozicijama. Ali... treba od toga napraviti priču, da ima početak, sredinu i kraj, da bude dobro napisana i da ima nepoznanicu u sebi koja se otkriva na kraju. To je smisao kratke priče. Lepo smišljena i ispripovedana dosetka koja prijatno bocne čitaoca.

M.M

Eh, druga tačka ovog zadatka je tako istinita.

Bobane, zaista si se potrudio ovog puta. Sjajna tema.
Žao mi je što neću moći da učestvujem.
Nijedan poraz nije konačan.

Boban

Plut

M.M

saturnica

Miljane, zbog žene iz točke 2., ne dozvoli da postaneš čovjek iz točke 1.

M.M

pokojni Steva

Quote from: saturnica on 18-12-2012, 12:50:38

Greška. Mislila si na točku No.3.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Plut

I priča se sama gradi... oko Miljana.

saturnica

Quote from: pokojni Steva on 18-12-2012, 13:17:05
Quote from: saturnica on 18-12-2012, 12:50:38

Greška. Mislila si na točku No.3.
..:)...da, može i tako.

Mica Milovanovic

Mica

Kimura

Quote from: Miljan Markovic on 18-12-2012, 12:49:22
Neka!? Sve.

Upravo kako je zaslužio čovek kom su ćevapi preči od poljubaca!

saturnica

Quote from: kimura on 18-12-2012, 13:26:00
Neka!? Sve.

Ima on svoje razloge...

Boban

Lepotan poput Miljana prolazi kao žene-lepotice: startuju ih uglavnom lažljivi papani i urušuvaju im viziju suprotnog pola.
Lepota definitivno unazađuje inteligenciju jer posedniku iste skraćuje put do mnogih stvari pa se javlja zakržljavanje ostalih osobina.

A što se zadatka tiče, nadam se da će neko pomisliti da žena koja ne govori istinu može biti špijun ili begunac a ne obična lažljiva kučka.

Hrundi V. Bakshi

Dobra tema. Inspirativna tema.

Možda je zaboravio da stavi gel u kosicu?

Josephine

Lepo rekoh da se Hrundi dosađuje na radionicama, a jedan od razloga je i tema...

Miljane, ko kaže da su te sve šutnule? ;)

M.M

Quote from: D. on 18-12-2012, 15:07:17
Lepo rekoh da se Hrundi dosađuje na radionicama, a jedan od razloga je i tema...
Dobra je tema. Ne zanovetaj.

Quote from: D. on 18-12-2012, 15:07:17
Miljane, ko kaže da su te sve šutnule? :wink:
Boban. :)

Quote from: saturnica on 18-12-2012, 13:30:17
Quote from: kimura on 18-12-2012, 13:26:00
Neka!? Sve.

Ima on svoje razloge...

Da. Velika su mi usta. Ko preživi pričaće.

Josephine

Ne odnosi se na ovu temu. Ova tema je odlična i plod je novosadske konstatacije da su teme postale previše jednostavne i da savršeno odgovaraju širenju "amaterstva"...

scallop

Likovi su stereotipni. U svakom društvu neko mora da bude negde drugde, žene se uvek penju uz stepenice (da padnu s krova) ili trče u podrum (da pokažu umeće vrištanja), za nekoga se ne zna šta će on na sceni. Biće najteže među takve postaviti fantastičan motiv. Blago hororistima, oni mogu da ih istranžiraju, eventualno pojedu. Melkor bi odigrao partiju preferansa.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Loni

Uuuu.  :? Kako li nam ga zavuče.

Teške teme očekivao sam posle prevelike navale na radionicu (preko 20 učesnika),
ali posle kruga od pišljivih 9 radova, ne.
Dakle sikteruša kafa?

Ako je za neobavezan decembar uz vrlo laku temu stiglo 9,
na ispunjavanje ovoliko teškog zadatka u novogodišnjim praznicima odvažiće se manje
no što je prstiju na jednoj ruci bilo kog Simpsona.

angel011

Iza zatvorenih vrata, s tim što se o trećoj osobi ne zna ništa. Recimo.
We're all mad here.

Kimura

Treća osoba može da bude bilo ko ili bilo šta. Muškarac, žena ili dete. Možda uopšte neće biti ljudsko biće. To daje mogućnost da se napuste stereotipi.

Josephine

Quote from: Loni on 18-12-2012, 16:02:35
na ispunjavanje ovoliko teškog zadatka u novogodišnjim praznicima odvažiće se manje...

To je i cilj. Mada, neće biti tako. Svi misle da umeju da pišu.

Boban

Kada čovek živi 100 godina kao Radmilo onda mu sve postane stereotip.
Tema je teška jer možda učesnici ne vole lake teme pa ne učestvuju. Ovo će možda inspirisati još nekog...

scallop

Ljudi ne učestvuju jer ovo više nisu zadaci. Prelistaj malo prošlu godinu pa ćeš se iznenaditi koliko su tada zadaci bili kreativniji. Tada smo još otkrivali da je karakterizacija jedan od važnih elemenata priče. Sad zadaš karaktere i čik budi raznovrstan. Kao i ova prošla, deprimirajuća tema sa nasledstvom. U jednom trenutku sam vrteo reči slediti, slediti dugo, pa se sit naslediti i tako... Onda sam odustao. Sve je neko nasledstvo. Najobičnija stvar koju neko nasledi je nasledila potomka onog ko ju je ranije posedovao.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

D.S.B.

Koliko ja vidim, Boban je već izgradio pola priče, još treba dodati pola. Prema tome, tema je daleko lakša nego prethodne...

Josephine

Quote from: D.S.B. on 18-12-2012, 16:55:41
Koliko ja vidim, Boban je već izgradio pola priče, još treba dodati pola. Prema tome, tema je daleko lakša nego prethodne...

Čini ti se. Dobićemo, možda, gomilu gluposti od priča. Ova tema zahteva inteligentan pristup. Nešto što mnogi već dugo zanemaruju dok pišu...

Josephine

Quote from: Boban on 18-12-2012, 01:03:24
3. Treća osoba (po sopstvenom izboru) o kojoj ništa niti znamo niti saznajemo (ime, zanimanje, namere...).

Ovo će, pogotovo, biti teško.

D.S.B.

Ja bi inteligentniji menjao za kreativniji.

Boban

Nema kreativnosti bez inteligencije... kreativnost je zapravo nusprodukt inteligencije.

scallop

Ja sam se setio Skarlet Johanson (aktuelna je ovih dana) i filma "Devojka sa naušnicom".  Uzor za treći lik. Ili, Orson Vels kao treći čovek. Sve vreme je tu i samo da bi film mogao da se završi saznajemo da jeste.

D.S.B.

Slažem se, ali naslućujem da se ovde govori o natprosečnoj inteligenciji i genijalnosti a sa tim se ne slažem. Kreativan može biti svako sa prosečnim IQ-om, a neretko i oni ispod proseka.

scallop

Boban govori o pristupu pisanju. Mislim da ne pominje natprosečnu inteligenciju (Eno, Mensa izdala roman pa kakve su reakcije.). Džaba ti i kreativnost ako ne znaš šta i zašto pišeš. I majmunu daš četku i boje i ima da kreativno maže, što bi rekao Džek, sve u 16. Reč je o tome da tema i ideja moraju biti promišljene, a kreativno ako Bog da.

D.S.B.

Quote from: scallop on 18-12-2012, 17:42:01
Boban govori o pristupu pisanju. Mislim da ne pominje natprosečnu inteligenciju (Eno, Mensa izdala roman pa kakve su reakcije.). Džaba ti i kreativnost ako ne znaš šta i zašto pišeš. I majmunu daš četku i boje i ima da kreativno maže, što bi rekao Džek, sve u 16. Reč je o tome da tema i ideja moraju biti promišljene, a kreativno ako Bog da.

Sa ovim ću se složiti potpuno, osim sa delom ,ako bog da, to je izvan mojih uverenja  :)

Angie

Treća osoba je definitivno najkomplikovanija. Kako je uplesti u radnju, a da se ništa o njoj ne sazna?
Trebalo bi da u ovom krugu bude mnogo zanimljivih rešenja.  :)
Odlična tema.

angel011

Treća osoba iz nekog razloga laje i odbija da bilo šta kaže.
We're all mad here.

saturnica

Quote from: angel011 on 18-12-2012, 20:30:17
Treća osoba iz nekog razloga laje i odbija da bilo šta kaže.
Ta osoba kao da je sa Sagite? :evil:

Džek

Da, već je identifikovana.

Dakle, da rezimiramo:

U ovom krugu neće učestvovati glupi, sem glupih koji samo misle da znaju pisati; iz toga sledi da su gluplji od glupih jer žive u zabludi. Normalno glupi znaju da je zabluda karakteristika još glupljih.

Novosađani treba da se pokažu jer su kukali kako su im zadaci previše lagani al' ja se toga ne sećam. Dobro, poznato je da me amnezija često drma, možda i jesu jaukali. Neka glupi novosađani dignu dva prsta a još gluplji tri. Šta, niko ne diže prstiće? Blago nama i Radionici.

Za pametne (važi za NS pisce, pisce u pokušaju, diletante i amatere a i šire) postoji u izazovu dodatni izazov. Uglaviti lika o kome se ništa ne zna nit' će se saznati. Eto ti ga na! Napraviti rupu u rupi.   
Ne bi trebalo da bude teško, dosadašnji radovi vrve od protagonista o kojima ništa nismo saznali. Samo nastaviti sa tananom karakterizacijom i eto fantomske rupe u rupi. 

Toliko. Odoh sada da se setim nečega (a čega još ne znam) pa da vidim mogu li ja to ili treba da dižem dva, eventualno tri prsta! (ako se setim) :)

scallop

Lepo si ti to meni rezimirao. Jel' mogu ja da dignem jedan prst. Ne znam u koju grupu spadam, ali imam snažan osećaj da sam i to već napisao. Negde. Nekad. Pola Bobanovih zadataka je inspirisano mojim rešenjima zadatka iz prethodnog meseca.

Džek

Uvek mi je zadovoljstvo izvlačiti zaključke iz odgovora nove teme o zadatku. Postovi deluju tako inspirativno, pokreću lavinu dokone zajebancije; naravno, standardno u 16.

Zanimljivo kako se toga setim a ne setim se da li sam poslao pokušaj ili ne... mislim da je vreme da dignem dva prsta, možda i tri, ako pošaljem rad... :)

Loni

Verovali ili ne pre oko desetak minuta smislio sam celu fabulu, al' jebiga.
Problem je treća osoba. Njeno ponašanje i namera nisu nejasni.
Teška je ovo žaba za progutati.
Teška.

Džek

Dakle, kontaktirao sam novosađane (većinu) i niko se nije setio da je bilo jaukanja na lagane zadatke.
Ili patimo od ravničarske amnezije, il' će bit' da smo meta provokacije. Bilo je dobacivanja (iz zadnjih redova) da ponovo podelim crne plašteve i fenjere al' sam rekao da nema potrebe za tim, uveravajući ih da sitne provokacije sitnog ljubomornog uma izazvane serviranim slatkišem ne fermaju, ali da je spreme u folder šifrovanog naziva hysteri of the habla chicken i dobro ga bekapuju, da se tragovi ne zagube!

Eto, tol'ko, samo da vas izvestim o tačkama dnevnog reda tele-konferencije novosadističkih slastičara i prenesem proteste zbog gnusnih optužbi tipa "druže Tito, daj nam veću lopatu, ba!"   

Mica Milovanovic

Druže Džekče, kako si znao da je Boban veliki pobornik Alije?
Možda je to ta elusive umetnička inteligencija!!!

Mica

Džek