• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

TRIBINA "BUDUĆNOST VEŠTAČKE INTELIGENCIJE"

Started by zakk, 14-06-2013, 15:54:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 17 Guests are viewing this topic.

Onaj stari Sendmen

Ma, niko ne zna ništa što se investicija tiče, dovoljno je da se jedno iznenađenje jednom desi i ode sav tvoj novac.

Sve su to opšta mesta, nevezana za AI. Problem je što Mehmet analizira tržište kapitala i izvodi naopake zaključke o AI kao tehnologiji. Neće da more.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

mac

Sav novac ode samo ako si sav novac stavio na jednu opkladu. Ali ako si divestirao onda ne može sav novac da ode tako lako.

Truman

Nije sam novac stavljen u jednu kompaniju ali moguće da jeste na jednu opkladu...ako je željeni ishod AGI. Ali odgovor na ovo pitanje zahteva i konkretno poznavanje AI industrije a to kod mene nije slučaj.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Meho Krljic

Bizarno mi je i da komentarišem ovo odozgo, pa onda i neću. Kada je neki biznis tržišno evaluiran DALEKO preko njegovih kapaciteta za zaradu to je definicija mehura i kolapsa u najavi.

Enivej, kako je i omiljeni jutjuber predvideo, it happens again:

OpenAI and Anthropic models went rogue during testing (again)

Onaj stari Sendmen

Quote from: Meho Krljic on 06-08-2026, 05:41:48Bizarno mi je i da komentarišem ovo odozgo, pa onda i neću. Kada je neki biznis tržišno evaluiran DALEKO preko njegovih kapaciteta za zaradu to je definicija mehura i kolapsa u najavi.

Ne razumem o čemu pričaš. Ako prave ASI, ti biznisi su tržišno potcenjeni, jer vrednost ASI je bezgranična za ljudsku civilizaciju, pošto praktično niko više nikada neće morati da radi.

Quote from: Meho Krljic on 06-08-2026, 05:41:48Enivej, kako je i omiljeni jutjuber predvideo, it happens again:

OpenAI and Anthropic models went rogue during testing (again)

Ne samo omiljeni utuber, predvideo i svako ko očekuje ASI. ASI sve bliže i bliže!! :|

Meho Krljic

Ilon Mask hakovo Sendmenov nalog, NEKO NEŠTO MORA DURADI!!!!!!

Onaj stari Sendmen

Sara Konor pod hitno da minira AI data centre!!  xrofl

Petronije

Pročitah upravo "Second Variety". Prema Filipu Diku, AI će svakako uništiti sam sebe, ali tek nakon što istrebi ljudski rod.
Arm the Homeless

Meho Krljic

Pretpostavljam da znaš, ali po toj noveli je snimljen film Screamers. Koji, da se razumemo, nije dobar, ali igra Peter Weller i sami skrimeri su simpatični.

Onaj stari Sendmen

Quote from: Petronije on 06-08-2026, 10:52:34Pročitah upravo "Second Variety". Prema Filipu Diku, AI će svakako uništiti sam sebe, ali tek nakon što istrebi ljudski rod.

Bukvalno ne vidim razlog zašto bi AI uništio bilo koga. Jer uništenjem čovečanstva i AI će biti uništen. Ljudi samo komplikuju svojim strahovima.

Onaj stari Sendmen

Quote from: mac on 06-08-2026, 11:53:28"AI bubble will pop.............any day now."

Konačno se neko dosetio da jebava anti-AI retarde koji su dosadili i Bogu i ljudima... i gle, Mehmetov omiljeni utuber!! Počelo je počelo!  :!:

Petronije

Quote from: Meho Krljic on 06-08-2026, 11:50:03Pretpostavljam da znaš, ali po toj noveli je snimljen film Screamers. Koji, da se razumemo, nije dobar, ali igra Peter Weller i sami skrimeri su simpatični.

Naravno, obožavao sam ga kao momak mlad, sad se plašim da ga repriziram.

Quote from: Onaj stari Sendmen on 06-08-2026, 11:53:43Bukvalno ne vidim razlog zašto bi AI uništio bilo koga. Jer uništenjem čovečanstva i AI će biti uništen. Ljudi samo komplikuju svojim strahovima.

Dobro, u priči je primarna tema rat između ljudi, a ljudi su napravili AI kako bi uništio druge ljude, i jedino što štiti ove prve ljude je neki gedžet. Onda se AI otrgne kontroli, tj. nadogradi sam sebe tako da počne da radi ono što mu je primarna namena, samo mnogo efikasnije. Nije se okrenuo protiv ljudi, poludeo, i te fore, ovde je primarno zlo i dalje čovek. Priča je vrhunski napisana, ali pretpostavljam da sam ja jedini lik na forumu koji je nije pročitao. Evo link koga zanima.

https://s3.us-west-1.wasabisys.com/luminist/EB/D/Dick%20-%20Second%20Variety.pdf
Arm the Homeless

Onaj stari Sendmen

Quote from: Petronije on 06-08-2026, 12:25:03ovde je primarno zlo i dalje čovek

To mi deluje realno. Npr, likovi poput Vučića koji koriste ASI da bi ostali na vlasti doveka.

Veća je opasnost zloupotreba ASI od strane čoveka nego ASI sama.

mac

Quote from: Petronije on 06-08-2026, 12:25:03Naravno, obožavao sam ga kao momak mlad, sad se plašim da ga repriziram.

Nema straha, dokle god je tu Dženifer Rubin za male gazeovanje. Dok ti je ona pred očima biće sve u redu sa celim svetom.

Petronije

Arm the Homeless

Meho Krljic

Quote from: Onaj stari Sendmen on 06-08-2026, 11:53:43
Quote from: Petronije on 06-08-2026, 10:52:34Pročitah upravo "Second Variety". Prema Filipu Diku, AI će svakako uništiti sam sebe, ali tek nakon što istrebi ljudski rod.

Bukvalno ne vidim razlog zašto bi AI uništio bilo koga. Jer uništenjem čovečanstva i AI će biti uništen. Ljudi samo komplikuju svojim strahovima.

Vidim da se nije čitao roman Loša karma Milivoja Anđelkovića a koji sam sa toliko ljubavi životopisao u Ponedeljak:

https://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=18217.msg797924

Anđelković pronalazi scenario u kome AI uništava čovečantvo i opstaje a koji deluje plauzibilno.

Naravno, moja zamerka na roman je bila delom i upravo to da se ide na ovaj stereotipni scenario AI-pretnje iako vidimo da su neki drugi mnogo realističniji ali svejedno, scenario jeste plauzibilan.

Enivej, volim da je prihvaćeno u narodu da imam više omiljenih JuTjubera, taj pluralizam nas sve oplemenjuje :lol:

Onaj stari Sendmen

Prihvatili smo odavno da si inkonzistentan, a šta nam je teško, iako bi mi voleli da nisi. :lol:

Meho Krljic

Why You Should Almost Never Use AI to Write Anything Substantive

Prilično kvalitetno argumentovan tekst.

QuoteI think so because (1) the writing process is an essential part of the thinking process, (2) AI writing is vague and wrong in hard-to-notice ways, and (3) writing with AI (and not labeling it as such) is rude and misleading. I'll explain these points in more detail below, but first, a few throat clearings.

Ova prva tačka je meni lično i najznačajnija. Pisanje sistematizuje misli, dopušta autoru da sam dovede u pitanje svoje teze, promisli o argumentima itd. Kada pisanje obavlja robot umesto njega, nema ni razmišljanja i to je za samog autora, jelte, lošiji ishod.

Onaj stari Sendmen

A šta ćemo kad ASI bude pisala, a ne AGI ili, još gore, ANI kao sada?

Pod 1 odmah pada, jer će ASI proces razmišljanja biti nedostižan 99% čovečanstva.

Pod 2 je diskutabilno i relativno, što je pogrešno za jednog, ispravno je za nekog drugog.

Šta ćemo ako pod 3 ASI obrnu, da je nepristojno pisati ako si glup kao čovek?

Lako je sprdati se i lejbelovati nekog ko ti je inferioran, a šta ćemo kad postate superioran?  xfrog

Po tekstovima kao što je ovaj se vidi da bukvalno ljudi nisu spremni za ono što ih čeka.

Meho Krljic

Daj nam adresu da pošaljemo ekipu za spasavanje, možda još nije sve gotovo.

Onaj stari Sendmen

Zezaj se ti, prvu AGI napravili Japanci još u decembru 2025, nekih 18 meseci pre roka:

https://www.integral.ai/agi

https://www.facebook.com/unboxfactory/videos/japan-claims-it-built-the-worlds-first-agi-system-that-can-learn-new-tasks-witho/1224902462897304/

https://www.youtube.com/watch?v=zrr3KQrQ-WA

xuss

Jasno ti je da je AGI rekurzivni samo poboljšavajući sistem?

I onda jedna generacija optimiziju sledeću, potencijalno trigerujući eksploziju inteligencije koja vodi ka ASI.

Bez učešća ljudi.

Onaj stari Sendmen

Procenjeno vreme trajanja brzog samo poboljšavanja do nastanka ASI su dani ili meseci.

Što bukvalno znači da su Japanci možda već sad na pragu ASI.

Plus OpenAI, Anthropic i Kinezi istovremeno sami pokušavaju da naprave AGI i ne znamo tačno u kom su sad stadijumu.

Dakle, pre treba razmišljati koliko stvari mogu da se promene sa ASI, nego se srati po ANI, koja i po imenu (Artificial Narrow Intelligence) očigleno ne pretenduje da bude nešto izuzetno.