• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Feministički kutak

Started by Josephine, 14-09-2013, 01:42:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 12 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Pravo, garantovano zakonom, je da niko neće biti gonjen od strane državnih organa za izneseni politički stav. To je sve. Dakle, kad neko dođe i kaže "Hahah, pogledajte ovog čamugu, ko majmun je, a?" njegovo je pravo da to kaže koliko je i pravo nekog drugog da to ne sluša, uputi ga zašto ne bi trebalo da se tako izražava, zatraži da to ne govori u okruženju gde to nije prikladno itd.

Ugly MF

Još uvek...ali ispraviće se i to, jelte....

Meho Krljic

Pa, ne vidim zašto bi veća osetljivost većine na posebnosti različitih manjina bila loša stvar  :lol:

solis

e jedno je kada se kaze retard a drugo f dijagnoza
tard je zaebavanje a samodijag.f za citanje neke tamo teme je vredjanje.

pozdrav za sina od coveka

Ugly MF

Quote from: Meho Krljic on 19-08-2016, 11:42:21
Pa, ne vidim zašto bi veća osetljivost većine na posebnosti različitih manjina bila loša stvar  :lol:
Brate, pričam o onom podvučenom u tvom prethodnom postu...Negde po svetu več čika milicajac nauljio pendrek ako zucneš protiv nekih koji bi da te, jelte.....

Meho Krljic

Pa, naravno, postoji zakon a postoji i sprovođenje zakona.

Ugly MF

:D
Da,da, u pravu si! Kako se kome 'zalomi', jelte! :D

Ana

Quote from: solis on 19-08-2016, 11:42:55
e jedno je kada se kaze retard a drugo f dijagnoza
tard je zaebavanje a samodijag.f za citanje neke tamo teme je vredjanje.

Eto ti sad.  :-P

Dybuk

Vredjanje...sebe same? :lol:

osim ako nije moguce vredjati temu, onda je to.

Meho Krljic

Ne, možda čovek hoće da kaže da je uvredljivo za nekoga ko se svakodnevno bori sa dijagnozom iz F kategorije (različite demencije, vezane za Alchajmer, infarkt, Jakobs-Krojcfeldov sindrom itd.) da neko u običnom govoru o sebi govori na taj način iako nema pojma o tome kakve su to muke itd. Kao što sam ja svojevremeno pred koleginicom meleskinjom izvalio da sam se naradio ko crnac a onda se ujedao za jezik pola dana.  :oops:

Ugly MF

Meho, ima i druga strana medalje.
Neki Sava Ciganin ,koji je ovde u Zaječaru nekakav čergarski poglavica tih 'Romskih' udruženja,čim sretne nekog kog poznaje, krene da priča viceve o ciganima.
I svaka druga mu je Mi,cigani....
Vamo komplex, vamo neko lečenje, sve u jednom,,,
Onda i ja njemu ispričam vic o ciganima i svi se smejemo, ne jede se niko za jezik.

Oću reći, to je ispravan način,eto vajde od svih NVO edukacija po Srbiji.
Čovek prihvatio to što jeste, kako ga većina naziva, tako i on sebe naziva, politički najkorektnije!

Ana

Ja stvarno moram da podvučem da ovde nisam dugo dolazila, ali da imam pozamašno forumsko iskustvo na raznim mestima. I da sasvim različito odgovaram ljudima koji imaju neku stotinu/hiljadu postova, i onima kojima je prvi post na ovakvoj jednoj temi, i to kantica benzina. Mislim, stvarno, pa nismo vesla sisali (unapred izvinjenje ako neko sisa vesla, ovo je u mom kraju uobičajena fraza).

Te Sonu i Mehu mogu i da se objasnim, pojasnim, opravdam, izvinim ako oni misle da treba. A solisu samo da

Meho Krljic

Ugly, ali svakako je razlika u tome da pripadnik manjine kooptira terminologiju i pretvori je u osnažujući faktor - pojašnjavao sam to na topiku o političkoj korektnosti pre neki mesec - versus toga da mora da nevoljno trpi da ga neko zove ponižavajućim imenima.

Son of Man

Quote from: Ana on 19-08-2016, 11:02:06
Dragi Son of Man,
ako ikako mogu da se iskupim, potrudiću se. (ovde bi sad lepo išao neki smajlić koji nudi buketić cveća)

A generalno, mene pomalo smara ta tolika politička korektnost, neki izrazi su deo komunikacije, u rečnicima većine nas godinama, i stvarno su samo to - izrazi, nemaju ni dublju pozadinu ni promišljenost.
Ako ja za sebe kažem da sam poludela, ili dešperantna, ili jesenjedepresivna, to uopšte ne znači da se podsmevam osobama sa pravim (=medicinski verifikovanim i zbrinutim) problemima tog tipa. To samo znači da se ja u tom trenutku osećam i/ili ponašam van sopstvenog opsega uobičajenog (u svakodnevnom govoru često upotrebljeno: normalnog) ponašanja.

Hehe, pa ti se ladno primila. :shock: :lol:

Ana

Pa dobro, još ne znam ko se šali, a ko se stvarno vređa  xremyb

Son of Man

Taj koji se vređa za takve stvari, taj je il' potpuni retard, znači no brain il' je tolko bezobrazan da ga ne bi greota bilo ubiti budakom u glavu.

Stipan

Ja još nisam sreo ciganina koji sebe naziva romulom ili romanom...

Son of Man

Taj rad, cigan je ganci i kraj priče i meni skroz OK lik. Ono što meni smeta su ovi gulanferi aka garagani aka gurbeti aka kalašture aka čergari aka ganovi aka navijači Zvezde, e oni mi jaaaako idu na kurac, na čelu s Bobanom. xuss   

Ana

Krsta Klatić Klaja

видиш, то што је Бобан ганци доста објашњава

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Son of Man

Aha, zato li on nas zajebava ovde već godinama, a ja mislio nismo mu simpatični, nerviramo ga...ali jok bre, on ganci pa nas mrzi samo zato što smo čestiti Grobari, Srbi. :shock:

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Dybuk

Zabrana nosenja burkinija koja je bila na snazi u nekim francuskim primorskim gradovima je ukinuta, te se sad prigovaraci savesti i feministkinje mogu vratiti drugim temama

ovo je slika koja se mogla videti na nekim feministickim stranicama i diljem neta, muskarci i dalje kontrolisu zensko telo or sum such thing

efektna ilustracija, ali ja poviku na neotudjivo pravo nosenja burkinija od strane feministkinja dozivljavam kao primer duplih standarda.

mac

Nisu to toliko dupli standardi koliko nerazumevanje feminista. Postoje delovi sveta gde je ženama zakonom propisano šta da nose. To su islamski delovi sveta. Dokle god je islam u ekspanziji i dokle god je ekspanzija cilj islama islamski zakonodavci nemaju razloga da menjaju ono što donosi rezultate. Jednom kad islam bude bila dominantna religija verovatno će unutar islama doći do popuštanja. Ali zašto bi ostatak sveta dozvolio da islam bude dominantna religija.

Jeste feminizam sveobuhvatan, ali nije feminizam uvek najbitniji u priči.

Dybuk

Okej, ali sam se fokusirala bas na njih, u skladu sa temom topika. naime, problematika je malo komplikovanija od "to je njihov izbor" i "zasto kaznjavate zene". one su vec kaznjene time sto na 35-40 stepeni moraju da budu komletno obucene tamo gde njihovi partneri hodaju u sorcevima, majicama, papucama, kupacim gacama. ako si celog zivota indoktriniran i instruiran da prihvatis neravnopravan polozaj "izbor" koji pravis nije izbor vec uslovljeno ponasanje.

sto se tice zakonski propisanog dres koda sasvim si u pravu. ja se uvek pozivam na ono "when in Rome".

ova zabrana deluje kao histerican odgovor na teroristicke napade, donesena je i sprovedena nepametno, naglo, da bi se isto tako i ukinula. ponizavanje ove zene u javnosti je za svaku osudu, a cini se da su policajci hteli da od nje naprave primer. nespretno i bezosecajno, ali, when in Rome....ipak, sve je otislo predaleko i nikakve zabrane ovog tipa ne mogu imati efekta.

angel011

Zabrane tog tipa samo čine problem još gorim.

Ako je ženskoj osobi, u određenoj konzervativnoj porodici (koja, igrom slučaja, živi u državi gde takvi propisi nisu norma) dozvoljeno da se u javnosti (na ulici, u školi, na poslu) pojavi samo u određenoj odeći, a ta odeća bude zakonom zabranjena, ta ženska osoba se samo gura dalje u izolaciju gde ni iz kuće ne može da izađe (da je familija ne ubije što ih sramoti), i dospeva u poziciju u kojoj ne može ni da sazna da postoje neke druge mogućnosti (jer joj, recimo, nije dozvoljeno ni u školu da ide).
We're all mad here.

klem

što ti dybuk ne nosiš burku kad tako braniš muslimanke? ovde braniš muslimanke a po gradu šetaš u minićima i majicama.

klem

i angel011 bi trebala da nosi burku. koje su to druge mogućnosti za ženu osim da nosi burku? da neće možda da nosi miniće i uske majčice?

saturnica

Ne da bi ih kazanjavala, nego bi ih do gola skinula pred svima. Pa neka dodu i drugi put u svom kupacem burkiniju..

saturnica

Quote from: angel011 on 28-08-2016, 17:06:38
Zabrane tog tipa samo čine problem još gorim.

Ako je ženskoj osobi, u određenoj konzervativnoj porodici (koja, igrom slučaja, živi u državi gde takvi propisi nisu norma) dozvoljeno da se u javnosti (na ulici, u školi, na poslu) pojavi samo u određenoj odeći, a ta odeća bude zakonom zabranjena, ta ženska osoba se samo gura dalje u izolaciju gde ni iz kuće ne može da izađe (da je familija ne ubije što ih sramoti), i dospeva u poziciju u kojoj ne može ni da sazna da postoje neke druge mogućnosti (jer joj, recimo, nije dozvoljeno ni u školu da ide).
mislim da bi kompletna europa treba biti zabrinuta zbog velike islamizacije koja je u tijeku, i zato je besmisleno i bespredmetno razmisljati o problemu zena, muslimanka. Nije to nas problem, pogotovo ako oni sami ta zenska ogranicenja ne vide kao problem vec kao moralni kodeks i nesto dobro. Mi imamo problem. Europa. I ne znamo kako cemo ga rijesiti.

Dybuk

Haha; saturnica ostra! :) pa, uz sav trud da razumem te zene jako mi je tesko da opravdam nosenje burki i burkinija, ostalih hidzaba (nemoguce), deo odgovornosti svakako pada i na zenu, jer dosta njih ima fashion twist to it, sto je dodatna travestija. presminkane i nindza odeca je samo jedna varijanta...

Krsta Klatić Klaja

Ћик бурка фајт!

Dybuk

Eh? bas i nije, ko pazljivo cita vidi da ni ja nisam "za" niti podrzavam :)

Krsta Klatić Klaja

Зато и написах ћик бурка фајт, пошто хоћете фајт с муслиманкама! А неки би и да их скидају!

Иначе, мислим да Европљане највише брине да им неки терориста не упадне прерушен, дјуд лукс лајк а лејде ка-бум

Dybuk

Ma mene trenutno najvise brine sto mi je Conjuring 2 virus razjeo sistem. :( na aparatima smo, damn you Conjuring 2!!!

Krsta Klatić Klaja

Ја гледам Ћао, инспекторе са Батом Живојиновићем и нема вируса 8-)

Dybuk

Ana

Quote from: Dybuk on 28-08-2016, 16:24:41
Okej, ali sam se fokusirala bas na njih, u skladu sa temom topika. naime, problematika je malo komplikovanija od "to je njihov izbor" i "zasto kaznjavate zene". one su vec kaznjene time sto na 35-40 stepeni moraju da budu komletno obucene tamo gde njihovi partneri hodaju u sorcevima, majicama, papucama, kupacim gacama. ako si celog zivota indoktriniran i instruiran da prihvatis neravnopravan polozaj "izbor" koji pravis nije izbor vec uslovljeno ponasanje.

sto se tice zakonski propisanog dres koda sasvim si u pravu. ja se uvek pozivam na ono "when in Rome".

ova zabrana deluje kao histerican odgovor na teroristicke napade, donesena je i sprovedena nepametno, naglo, da bi se isto tako i ukinula. ponizavanje ove zene u javnosti je za svaku osudu, a cini se da su policajci hteli da od nje naprave primer. nespretno i bezosecajno, ali, when in Rome....ipak, sve je otislo predaleko i nikakve zabrane ovog tipa ne mogu imati efekta.

Meni sve ovo, čak, prelazi ugrožavanje prava žena, tu se radi o ljudskim pravima. Koja je, prvenstveno, ograničila religija.
Ja mislim da je pogrešno skidati tu ženu, maksimum koji je meni normalan je ograničenje pristupa - izjednačavanje sa toplesom i nudizmom, u smislu postojanja odvojenih plaža.

mac

Ali segregacija pospešuje... segregaciju. Cilj je integracija, asimilacija.

Dybuk

Cilj je skrenuo levo kod Albukerkija :lol:

Meho Krljic

Ovo je pitanje koje treba da se rešava nekakvim javnim dijalogom za koji nisam siguran da ima dovoljno strpljenja na bilo kojoj strani.

Zabrana ovog ili onog odevnog predmeta ima smisla ako vređa nekakav intuitivno univerzalni javni moral. Zato se manje-više svi slažemo da ne treba ići ulicom sa nepokrivenim genitalijama iako nepokrivene genitaljije gledamo svakog dana - svoje, tuđe i trećih lica. Dakle, da bi se zabranilo nošenje burkinija ili burke trebalo bi da oni koji su za i oni koji su protiv prodiskutuju šta je univerzalni javni moral u tom društvu. I to nije samo pitanje većine, da jeste, ne bi bila potrebna diskusija, bilo bi dovoljno nadvikivanje. Pitanje je to nekih najdubljih filozofskih principa na kojima se društvo istorijski gradi. U islamu je pokrivanje žene istorijski bio način da žena bude manje diskriminisana od strane (društveno moćnijih) muškaraca, pokrivanje je bilo čin oslobađanja žene, lišavanja muškarca opcije da se bavi površnim i upućivanje da se bavi suštinskim (dakle, da ne gleda da li je lepa nego da sluša šta priča). Naravno, to je bila namera, pitanje koliko je bila suštinski uspešna u sedmom veku a koliko je u dvadesetprvom. Ali ostaje da diskusiju treba imati pogotovo ako društvo želi da ima zajednice u sebi koje i čuvaju svoje autentične kulture ali se istovremeno i zdravo integrišu.

Ana

Quote from: mac on 29-08-2016, 13:25:44
Cilj je integracija, asimilacija.

Samo što ja u ove, ali prinudne (=skidam te na licu mesta), ne verujem.

Ana

Quote from: Meho Krljic on 29-08-2016, 14:16:00
Zabrana ovog ili onog odevnog predmeta ima smisla ako vređa nekakav intuitivno univerzalni javni moral. Zato se manje-više svi slažemo da ne treba ići ulicom sa nepokrivenim genitalijama iako nepokrivene genitaljije gledamo svakog dana - svoje, tuđe i trećih lica.

A i da se ne slažemo, ne bismo mogli da idemo ulicom nagi, jer je to kažnjivo. Nije zabranjeno biti go na Adi Bojani, niti na Adi iza 'Kraja sveta'. Generalno, nie zabranjeno biti nag, ali na nekim mestima ne možeš da se nalaziš bez odeće.
U većinu javnih institucija ne možeš da uđeš u bermudama i japankama. Kog god da si pola, i veroispovesti. I niko nije zabranio da ih nosiš. Ako hoćeš da uđeš u poštu, moraćeš da se presvučeš. Ako nećeš da se presvlačiš, ići ćeš tamo gde možeš da uđeš. Ništa to meni nije diskriminišuće  :idea:

Meho Krljic

Da, samo što se ovde radi o jednоm od temeljnih elemenata kulture, dakle, ne o bermudama i japankama. Pokrivanje (kose, lica itd.) je stvar javnog morala u islamskoj kulturi, jednako kao što je pokrivanje genitalija to u svim kulturama kojih možemo da se setimo. E, sad, nema sumnje da je to po našim shvatanjima zastareli moral, ali opet - treba li mi da određujemo takve stvari? Itd. 

scallop

Aleksandar Lambros: Džihadističke pičke.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Ana

Quote from: Meho Krljic on 29-08-2016, 18:17:57
... ali opet - treba li mi da određujemo takve stvari? Itd.

E, to baš ne znam. Ja sam se više fokusirala na to da hoće(mo) i počeli(smo), pa koji je način koji je meni prihvatljiv. Onaj primenjeni u Nici niji, zabrana ulaska bi mi bio.

Krsta Klatić Klaja

Scordisk

Quote from: scallop on 29-08-2016, 19:14:08

Hehehe, ja mislim da je, kojim nesrećnim slučajem, gospodin Lambros propustio da izađe iz ormana, danas bi ga viđali kako bakljama rastura gej parade i beogradskim ulicama vija pedere. U ovom slučaju mu, možda, ipak treba dati burku, da ne žesti toliko.

Što se teme tiče, u pravu je Meho. I još nešto: ako su Francuzi (Evropljani) već došli u situaciju da dele životni prostor sa drugima i drugačijima, i njihovom je najboljem interesu da se što pre prilagode jedni drugima. A zabrane burkinija je, nažalost, samo kopanje sopstvene jame

scallop

Quote from: Scordisk on 29-08-2016, 23:35:12
Quote from: scallop on 29-08-2016, 19:14:08

Hehehe, ja mislim da je, kojim nesrećnim slučajem, gospodin Lambros propustio da izađe iz ormana, danas bi ga viđali kako bakljama rastura gej parade i beogradskim ulicama vija pedere. U ovom slučaju mu, možda, ipak treba dati burku, da ne žesti toliko.

Što se teme tiče, u pravu je Meho. I još nešto: ako su Francuzi (Evropljani) već došli u situaciju da dele životni prostor sa drugima i drugačijima, i njihovom je najboljem interesu da se što pre prilagode jedni drugima. A zabrane burkinija je, nažalost, samo kopanje sopstvene jame

Trebalo je da stavim ceo tekst. Lambros je gej i ima muža.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.