• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

The Crippled Corner

Started by crippled_avenger, 23-02-2004, 18:08:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 17 Guests are viewing this topic.

Da li je vreme za povlacenje Crippled Avengera?

jeste
43 (44.8%)
nije
53 (55.2%)

Total Members Voted: 91

Voting closed: 23-02-2004, 18:08:34

crippled_avenger

Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

Jedno zapazanje sa socijalnih mreza o dihotomiji DC/ Marvel između  Buda i Karadžića:

"Bojan Baća nije prepoznao suštinu, da je MALI BUDO zapravo rimejk MAN OF STEEL - mali Budimir biva poslat od strane oca iz Crne Gore u Srbiju da bi izbegao tragičnu sudbinu. U Srbiji shvata da ko god dođe iz Crne Gore odmah je glavni, kao Kal El na Zemlji. Međutim kao što Kal El sreće Generala Zoda i njegove čauše tako i Budo sreće svoje "Kriptonce" - braću Mijušković. Budo upoznaje meštanke lakog morala, što je analogno "novinarki" iz MAN OF STEEL.

U podeli, da li je slučajno što igra Petar Strugar? Ne. Kao i Henry Cavill i Petar je stekao slavu igrajući u serijama i filmovima smeštenim u epohu koji govore o fudbalu, Strugar u MONTEVIDEU, Cavill u TUDORSima, porodičnoj drami o hrvatskom fudbaleru Igoru Tudoru."

Meho Krljic

Samo što kod tebe Budo odbija da ubije čoveka na kraju, iako je to "neophodno" da bi se sačuvao integritet "dobrog" koloniste, dok Snajderov Supermen odluči da ubije u istom cilju. Tvoja verezija je humanija i bliskija izvornom superherojskom moralu!

Agota

Pogledala sam film veceras u Rodi. Dobar je, ljudski dobar. Mirise na nastavak. Moze biti fransiza. Mogu sad da napisu  sta hoce.  Ostavili su prostor da se taj odnos izmedju Mise i Buda jos vise produbi. Strugar je sjajan, ubio je  Mosu. Ziveo Budo! Svidja mi se sto je igrao bas debila, sto nije cuvao imidz. Propast ziva od coveka, ali je simpatican. Odlicna glumacka ekipa, Sergej je OK , ima dobru hemiju sa Strugarom. Podsetili su me malo na tandem iz filma Taxi. Mala zamerka: grad se oseca, ali ne i ljudi. Malo vise beogradskog je falilo. Prvenstveno zbog  tog kulturoloskog soka. Nije mi se dopala Mala Sandra ,ne dopada mi se kako glumi. Cak je i Banjo Ok ,Kon takodje, dovoljno se zabavio. 
Za komediju odlicno, mladji glumci nisu dozvolili da im stariji ukradu film(ne znam sta je Sergej star ili mlad) . Zbilja je   duhovito ,mozda se crnogorci malo naljute, ali nije maliciozno napisano.
Mnogo mi se dopada kombinacija mission impossible i gusli - instrumental, bas, bas, bas...Odlican soundtrack.
Od  poslednjih komedija ovo je mene najvise zabavilo u bioskopu.

P. S. crnogorski film bez Mime Karadzica OSVEZENJE!!!!!!!!!!!!!
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

crippled_avenger

Nema ništa što autore više raduje od zadovoljnog gledaoca. Hvala Agota.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Albedo 0

imao sam isti problem sa ozvučenjem, jednostavno ono što se odlično čuje u trejleru jedva se oslušne u bioskopu, bas ton dere, odzvanja stalno, i slabo se čuju sve replike u kojima likovi povise glas.

ne bih rekao da je MALI BUDO ono što je Will nazvao ''vivisekcija'', odmah sam se sjetio Tirnanića koji je to napisao za KO TO TAMO PEVA, i razlika je u tome što je BUDO prvenstveno film o privilegovanoj ''eliti'', i nema pretenziju da sad nešto secira kompletno društvo, bar ja tako nešto nisam osjetio (sem ako dvije plavuše nisu cigani, al to bi bilo malo nategnuto), pogotovo što mi djeluje da je onaj scenario sa zombi crnogorcima mnogo bliži svojevrsnoj vivisekciji nego BUDO

stoga je moj problem, koji u stvari nije the problem jer ovakvu provokaciju elite uvijek valja snimati, je što mene ne interesuju likovi u ovom filmu, iako sigurno mnoge zanima šta radi guzov mali, koliko vole da pogledaju i kada Paja Patak, sinovac bogataša, dobije batine u crtaću. Ostalim likovima žanr ne dozvoljava da dođu do monstruoznog izražaja, jer stvarna elita nije ni blizu toliko simpatična kao Božović, iako je pošteno primijetiti da u domaćem filmu ne pamtim snažniju kritiku elite.

ali koliko me baš briga bilo za Budimira i ostatak bande, toliko mi je Sergej bio vrhunski, ali nedorađen lik prljavog pandura, i za mene je vrhunac kada Sergej dohvati čekić za šnicle, za mene je on duša filma uopšte, ali jasno je da nije mogao da dobije više prostora u filmu koji se suštinski ne bavi njegovom klasom, već nekima iznad njega, i čekam dan premijere filma DIRTY MIŠO, ako je ikad bude

Svakako će biti interesantno kako će publika reagovati, jer ovdje je prikazan i ismijan jedan lajfstajl koji mnoge privlači u načelu, iako ne pripadaju kriminalnim krugovima oni itekako prihvataju BMW estetiku, i pitam se da li će prosto razlučiti estetiku od negativnih konotacija, ili će shvatiti poruku da je i ona sama po sebi problematična, i da je crnogorština tek oblanda, doduše uz prst kapičićevske soli.

Meho Krljic

Quote from: Pizzobatto on 29-09-2014, 23:39:11
za mene je vrhunac kada Sergej dohvati čekić za šnicle

Da, to je taj fizički humor koji on odlično provlači. I dobro je to snimljeno.

Agota

Quote from: Meho Krljic on 29-09-2014, 23:46:02
za mene je vrhunac kada Sergej dohvati čekić za šnicle

Da, to je taj fizički humor koji on odlično provlači. I dobro je to snimljeno.

...ma, nije sto ovaj dovati ,nego sto mu ovaj nadje. :)
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

crippled_avenger

SEPTEMBER 29, 2014 | 07:42AM PT
Todd Spangler
NY Digital Editor
@xpangler
Downloads of Radiohead frontman Thom Yorke's first solo album in eight years, "Tomorrow's Modern Boxes," topped 400,000 in the first three days of he surprised fans with its release on the BitTorrent file-sharing network.

Album downloads had hit about 408,000 as of 10 a.m. Eastern on Monday, according to BitTorrent. It became available Friday at 11 a.m. ET.

SEE ALSO: Thom Yorke Releases Surprise New Album On BitTorrent

Yorke's release took advantage of the BitTorrent Bundle feature, and it is the first time users can pay to "unlock" content distributed via the peer-to-peer software. While BitTorrent recorded the total number of downloads, however, it is not disclosing how many of those users actually paid the $6 fee to unlock the eight tracks (with a rep explaining that this info belongs to the publisher of the bundle, and that Yorke is not releasing that).

For BitTorrent, the release of Yorke's album exemplifies its attempts to get in the good graces of content owners — many of whom have viewed the company's software as facilitating rampant piracy. BitTorrent notes that it does not link to pirated content from its own services or software.

With "Tomorrow's Modern Boxes," fans can pay using a credit card or PayPal in 140 currencies. The publisher covers transaction-processing fees, after which BitTorrent takes a 10% cut.

Yorke tweeted about the BitTorrent bundle when it was released on Sept. 26:

"If it works well, it could be an effective way of handing some control of internet commerce back to the people who are creating the work... enabling those people who make either music, video or any other kind of digital content to sell it themselves," Yorke and producer Nigel Godrich wrote in a blog post on BitTorrent's site.

Yorke and his team worked with BitTorrent on the release for nine months, to ensure the release and payment processes would work as expected, according to BitTorrent chief content officer Matt Mason. "We wanted to be able to scale direct-to-fan distribution," he said. "Our biggest fear was that something would break — but nothing broke."

BitTorrent, which touts a user base of 140 million users, hopes to be able to open up the pay-gate bundle feature to all creators by the end of the year.

"Tomorrow's Modern Boxes" also is available for purchase on vinyl via the W.A.S.T.E. Shop website for £30 ($48.72).

Radiohead had previously tested music-biz conventions in 2007 when it released "In Rainbows," letting fans pay whatever they wanted (or nothing) for the album. The British band is currently in the studio recording a new album.

crippled_avenger

Sticajem čudnih okolnosti pogledao sam film LAGUNA, poznat i kao VENDETTA Dennisa Berryja, onu vrstu EuroTrasha koja ne može nastati bez direktnog mešanja Engleza. Na ovaj film snimljen 2001. a pozom bunkerisan do 2008. godine naišao sam potpuno slučajno, videvši da ima zaplet koji na nivou loglinea liči na MALOG BUDA.

Međutim, LAGUNA je ponajmanje priča o italoameričkom momku koji je ostao siroče i biva poslat u Italiju kod očevog prijatelja gde mafija razmišlja da li da ga likvidira ili asimiluje a mnogo više nevešto Euro-coming-of-age film o momku koji u novoj sredini otkriva zabranjenu ljubav prema supruzi očevoh prijatelja, MILFici koja mu ne da mira.

Dennis Berry gura LAGUNU u pravcu "so bad it's good" rezultata. Film je snimljen 2001. godine a izgleda kao da je snimljen u SFRJ 1981. ili tek osamostaljenoj Hrvatskoj 1991. godine. Neverovatna anahronost na svim poljima deluje kao postupak iako verovatno nije i čini se da da film u svojih sat i po trajanja drži pažnju i neprestano izaziva čuđenje.

Naročito su dragi razni pretenciozni "artistički" postupci, recimo scene kada MILFica zavede momka, poljubi ga, a onda ga u maniru francuskog fiolma zgađeno odgurne od sebe ili kada momak biva preseljen u naizgled lošiji smeštaj na tavanu gde se potom ispostavi da ima otvoren pogled na sobu bračnog para i da MILFicu uzbuđuje kada on posmatra njeno vođenje ljubavi sa suprugom koga više ne voli. Takvi detalji dovoljno govore o školi kojoj se Berry klanja.

Ključno čuđenje naravno izaziova glumačka ekipa koju čine Joe Mantegna, Emmanuel Seigner, Charles Aznavour i Henry Cavill, koji i donosi taj britanski treš konac koji delo krasi kao Hugh Grant u svom ranom Italo Trash ekscesu. Pretpostavljam da je Cahillova TV popularnost i bila razlog što je LAGUNA 2008. iskopana i puštena u eksploataciju. Ipak, niko od ovih glumaca, izuzev Cahilla nije bio tikva bez korena 2001. godine i neverovatno je kako ih je Berry okupio u ovom Euro-puddingu.

No, čiji god fanovi budu namamljeni da iskopaju ovaj promašaj imaće u čemu da uiživaju a pisci tekstova o opskurnim rolama ponatih glumaca imaće o čemu da pišu.

* 1/2 / * * * *

crippled_avenger

Da li je GOTHAM novi SMALLVILLE?

Hm, u neku ruku da, u neku ruku ne. Svakako da GOTHAM i SMALLVILLE imaju barem tri krupne sličnosti.

Prva je da u naslovu imaju naziv mesta iz kog je potekao DCjev junak čime impliciraju da će to biti priča o zavičaju koji je tog junaka oblikovao. Naravno, ono što je fundamentalna razlika jeste to da je Kal El morao u liku Clarka Kenta da se krije i da je njegovo odrastanje samim tim bilo specifičnije i zanimljivije, spregnuto sa ovladavanjem moćima, dočim kod Brucea Waynea, imamo znatno manje dinamike do trenutka kada odlučuje da postane heroj.

Druga je da obe planiraju da se završe u trenutku kada se formira "zreo" heroj, onakav kakvim ga znamo i da pokušavaju da osvetle događaje koje je doduše strip u raznim formama već doticao, ali svakako ne spadaju u kanon kojim se strip ponajviše bavi. Različite su epohe u kojima su nastali SMALLVILLE i GOTHAM. Naime, SMALLVILLE je napravljen u vreme kada kanon stripa nije bio toliko bitan autorima filmova i serija, a GOTHAM izlazi u vreme kada fanovi stripa diktiraju svoja očekivanja autorima. Zato je GOTHAM pun Easter Eggova koji zaslužuju poseban Wiki, kao i u slučaju ARROWa.

Treća je da obe pokušavaju da izmeste junake iz stripa kao sui generis žanrovske forme u jednu precizno definisanu televizijsku formu. U slučaju SMALLVILLEa to je bilo ukršatnje teen drame i X-FILES procedurala koje je vremenom evoluiralo u sadržaj vrlo sličan stripovima, dočim u GOTHAMu imamo priču o Batmanu, za sada kanalisanu kroz tvrd detektivski procedural koji je, sudeći po prvoj epizodi nogo više oslonjen na DC kanon i u pilotu već upoznajemo budućeg Penguina, Jokera i Catwoman.

U GOTHAMu međutim glavni junak je Jim Gordon a tek treba da vidimo kako će svoju ulogu uzeti Brice Wayne. Pomeranje serije u epohu je dobrodošlo, kako bi se lakše ispeglala psihološka groteska ljudi koji će uskoro izrasti u Jokera, Penguina, Riddlera itd.

Ben McKenzie kao Jim Gordon je odličan i podseća na Russella Crowea iz LA CONFIDENTIAL. Donal Logue kao Harvey Bullock je već razgažena pajkanska njuška. U principu u pilotu mi je malo nedostajalo "ubeđenja" u tretmanu detektivskog zapleta, mada mislim da to nije tolika krivica autora koliko naprosto, gledaoci već imau previše informacija o slučaju ubistva bračnog para Wayne.

U tome i leži moja najkrupnija zamerka GOTHAMu, na nivou pilota. Naime, piot je dobar, zanimljiv je milje u koji je priča o formiranju Batmana smeštena, međutim iz svega ovoga još uvek nisam uspeo da prepoznam kakva će to serija biti. Mislim da u svakom slučaju, kako budemo ulazili na svežu teritoriju, koja nije pokrivena kanonom stripa, možemo očekivati i efektniji razvoj.

crippled_avenger

Threshold Entertainment is developing a live-action film adaptation of the classic 1980s video game "Tetris".

Threshold CEO Larry Kasanoff tells The Wall Street Journal: "It's a very big, epic sci-fi movie. This isn't a movie with a bunch of lines running around the page. We're not giving feet to the geometric shapes."

Soviet game-designer Alexey Pajitnov released the original game in 1984 which was all about moving around random shaped blocks, The game became a world-wide phenomenon, especially on portable gaming systems such as Nintendo's Game Boy.

No directors or cast are attached to the film as yet, but there is reportedly a story in place, with Kasanoff saying: "Brands are the new stars of Hollywood. We have a story behind 'Tetris' which makes it a much more imaginative thing."

Kasanoff has some experience adapting video games for the big screen, most notably the two "Mortal Kombat" live-action films.

Will-O'-The-Wisp

ne bih rekao da je MALI BUDO ono što je Will nazvao ''vivisekcija'', odmah sam se sjetio Tirnanića koji je to napisao za KO TO TAMO PEVA, i razlika je u tome što je BUDO prvenstveno film o privilegovanoj ''eliti'', i nema pretenziju da sad nešto secira kompletno društvo, bar ja tako nešto nisam osjetio (sem ako dvije plavuše nisu cigani, al to bi bilo malo nategnuto), pogotovo što mi djeluje da je onaj scenario sa zombi crnogorcima mnogo bliži svojevrsnoj vivisekciji nego BUDO

Mislim da si tu u pravu. Nabrzaka sam pisao neke djelove kritike, da bih sjutradan to bilo postovani, tako da sam terminološki možda i neprecizan. Možda je bilo bolje da kažem "mentaliteta". Međutim, MALI BUDO jeste vivisekcija jednog sklopa društvenih odnosa u Crnoj Gori, na kome počiva kompletan politički, ekonomski, kulturni i svaki drugi poredak u državi. U tom smislu, Bećković je uzeo "ono, brate, tipično podgoričko", vezano za srednju-klasu-pa-naviše, i predstavio ga kao crnogorsko. I mislim da tu nije pogriješio, jer to danas jeste mejnstrim svjetonazor i model funkcionisanja u nezavisnoj, suverenoj i međunarodno priznatoj Crnoj Gori.

ali koliko me baš briga bilo za Budimira i ostatak bande, toliko mi je Sergej bio vrhunski, ali nedorađen lik prljavog pandura, i za mene je vrhunac kada Sergej dohvati čekić za šnicle, za mene je on duša filma uopšte, ali jasno je da nije mogao da dobije više prostora u filmu koji se suštinski ne bavi njegovom klasom, već nekima iznad njega, i čekam dan premijere filma DIRTY MIŠO, ako je ikad bude

Sergej je najjači jer igra Beranca. To je barem razumljivo. ;)
"A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."
– Lester Freamon (The Wire)

crippled_avenger

Pogledao sam WHAT IF, romantičnu komediju Michaela Dowsea, još jedan pokušaj Daniela Radcliffea da se reinventuje posle Harry Pottera i ne postane Michael J. Fox. Nažalost, njegova putanja sve više liči na Elijaha Wooda, počeo je kao dete-glumac, overio veliku franšizu u onda nestao u indie-opskurnosti. Doduše, Wood se odlučio za žanrovsku indie opskurnost dočim Radcliffe tera inde opšte prakse, premda obojica su u poslednjih par godina propušteni korz šake Alexandera Aje...

U WHAT IFu, Nanađnin Michael Dowse kombinuje britanski mejnstrim i američki indie romcom u kom Radcliffe igra novu verziju Hugh Granta a Zoe Kazan igra Zoe Kazan. Na nivou podele deluje kao da bi supporting glumci Adam Driver o Mackenzie Davis bila bolja opcija za glavne uloge iako se ne može reći da su scene stealeri iz prostog razloga što su im likovi krajnje klišetizirani.

Radcliffe naprosto nije ni Hugh Grant, nije ni Domhnall Gleeson v.d. Hugh Granta a scenario nije ni približno dobar kao klasici Richarda Curtisa koji mogu glumca učiniti romcom zvezdom.

Da je Radcliffe u ovom filmu imao jači materijal onda bismo došli do tačke da je on jedina slaba tačka, i on bi to evidentnim trudom možda i prevazišao. Uprkos Dowseovoj veštini da šarenilom stvori utisak da gledamo nešto bolje nego što jeste, krajnji rezultat je film koji su samo zvezde mogle dići na viši novi. U ovom fiklmu ih je bilo, samo na pogrešnim mestima.

WHAT IF je upotreblji romcom, ali ne ono što tvrdi da jeste.

* * 1/2 / * * * *

crippled_avenger

Mehmete, leakovao film Nacha V. sa Sashim Grey. Doduše ne Vidala već Vigalonda.

Meho Krljic

A tu je i Elijah Wood koga pominješ u prethodnom postu.  :lol: :lol: :lol: Dakle, Frodo vs. Saša Grey , pa ko bude jači!   :-| :-| :-| :-| :-|

crippled_avenger

Mislim da znam kako će se zvati moja sledeća kompozicija - "Uspavanka za Naća V."

Meho Krljic

Lord of the Cockrings  :-| :-| :-| :-| :-| :-|

Albedo 0

Quote from: Will-O'-The-Wisp on 01-10-2014, 21:42:58
Možda je bilo bolje da kažem "mentaliteta".

Fenomenologija crnogorskog duha!

Budo je subjektivna svijest, autistični, neviđeni i neostvareni potencijal, Podgoričanin koji nikad ne doživljava sopstvenu negaciju, pasivna površina koja ni kad gleda smrti u oči ne dobija dubinu, vječno zarobljen između tigra i plijena. Ničim osnovan osjećaj superiornosti još nije oštećen spoljnim uticajima, a možda to čak nije ni moguće, pošto je za to potrebna samosvijest.

Mišo je objektivna svijest, tigar vasojevićkog usmjerenja sa trunkom moralnog kodeksa i specifične religioznosti. Autizam izliječio na transverzali Berane-Baltimor-Beograd, posvećeni i aktivni član zajednice. Vrlo analitičan, npr kad Staniću kaže ''ako ostaviš Buda kod mene ja ću ga ubiti'', to pokazuje da je razmišljao o sopstvenom karakteru, našao mane i vrline, poznaje samog sebe, Budov superego.

Odlazak u Pariz otvara mogućnost sinteze. Mogu da sretnu Bašu štopera, nakon čega Budo u Jovetićevom dresu dolazi do spoznaje da i nije neki talenat. Mogu sresti i princa prestolonasljednika, koji je daleko od njegoševskog ideala, koji je u neku ruku Budov prototip, njegova budućnost, što može na Buda djelovati kao prosvjetljujući pogled u ogledalo, a takođe i uzdrmati Mišovo čojstvo i junaštvo.

A može i Budo da se popne na Ajfelov toranj, pogleda s visine i kaže ''Viđi koliko penala!''. Mogućnosti su neobrojene u tragičnom sudaru subjektivne i objektivne svijesti.

Quoteto danas jeste mejnstrim svjetonazor i model funkcionisanja u nezavisnoj, suverenoj i međunarodno priznatoj Crnoj Gori.

i ne samo Crnoj Gori, valjalo bi dodati

Will-O'-The-Wisp

Još kad bih ja skontao što si ti napisao sad i ovdje... :D
"A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."
– Lester Freamon (The Wire)

Albedo 0

preostaje nam samo da sačekamo da Meho sve objasni

Milosh

Bre, vi društveno-politički teoretičari ne možete ni jedni druge da razumete, kakve šanse onda imamo mi ostali...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Джон Рейнольдс

Quote from: Milosh on 02-10-2014, 22:19:17
Bre, vi društveno-politički teoretičari ne možete ni jedni druge da razumete, kakve šanse onda imamo mi ostali...

:)
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Ghoul

Quote from: Milosh on 02-10-2014, 22:19:17

od dr kađona drugom dr kađonu...
https://ljudska_splacina.com/

crippled_avenger

A evo i za ljubitelje malo prostijeg poimanja filma - Duda Lakić!

http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Bioskopsko-radovanje.sr.html

Ova kritika je inače vrlo paradigmatična kao spin kojim će se pravdati odsustvo podrške za MALOG BUDA -

Opšti ton kritike je zapravo spin kojim se film istovremeno degradira (Симпатичан је то филм, тај ,,Мали Будо". Довољно духовит и весео, динамичан, дубоко (с)мисаоно неоптерећујући, рађен без уметничких претензија) i hvali kako bi se opravdalo ignorisanje establišmenta. No, dobro, žena je već treći put u Upravnom odboru FCSa, mora da brani kuću koja nas opstruira.

Ono što je u ovoj kritici dobro to je da barem daje Danilu prelaznu ocenu (Дакле, за његовог аутора – редитеља и косценаристу Данила Бећковића (сценарио писао заједно са Димитријем Војновим) можемо да кажемо да је са солидном оценом положио тај тежак и изазован испит звани дебитантски целовечерњи играни филм. Бећковић је показао да је савладао и усвојио редитељски занат. На основу његовог кратког играног филма ,,Дечак који је био сувише невин" (2007) и сада целовечерњег ,,Малог Буда", види се да му леже комедије. Рано је тврдити у каквом ће се правцу даље развијати, али је довољно јасно да се на Бећковића као редитеља може у будућности рачунати. Сасвим је могуће да се на њега може ускоро рачунати и као на самосталног филмског писца, Бећковић је то, а крв није вода. У сваком случају, са ,,Малим Будом" показао је да му добрих идеја не мањка) ali mu i sugeriše da se osamostali od Starog kao scenarista, što je u principu pametna ideja jer sam sasvim sigurno svojim raznim bezobrazlucima i zameranjima dosta uticao na njegov trnovit put do prvog filma. O neukusnom zalaženju u intimu iza rediteljevog prezimena da ne govorimo.

Nota bene, u ovoj kritici ima niz zanimljivih detalja. Recimo, Tanasije je uveden na početku filma i školski je zaigrao na kraju. Može to nekome da se sviđa ili ne, ali dramaturški je to jedna dobra simetrija. Zatim, na Đokovićevim terenima nije noć. Tamo je sumrak, baš kako i treba. Dakle, ona nije gledala film koji je trenutno u bioskopima već govori o nekoj radnoj verziji.

crippled_avenger

Dejan Jović smenjen sa mesta savetnika Iva Josipovića... Evo teksta koji je bio neoprostiv...

http://politickamisao.com/samo-u-mitovima-svaki-narod-zeli-drzavu-u-stvarnosti-ne/

Meho Krljic

Tako je to kad hoćeš da se pokažeš kao prosvećeni demokrata i za savetnika uzimaš nepripitomljenog Srbina  :lol: :lol:

Nego, ovaj Dudin tekst je ultimativno pozitivan i mada postoje ti  omalovažavajući tonovi, rekao bih da je bez obzira na sve, žena zaista uživala u filmu i od srca ga preporučila, što nije mala stvar.

crippled_avenger

Pogledao sam A WALK AMONG THE TOMBSTONES Scotta Franka, ekranizacioju odličnog romana Lawrencea Blocka, oko kog me je svojevremeno inicirao Ratko Radunović. Prvobitno je ovu ekranizaciju trebalo da radi Joe Carnahan sa Harrisonom Fordom da bi na kraju sve snimio Scott Frank sa Liamom Neesonom.

Scott Frank je u svakom smislu velikan neo noira još od njegovih početaka a peakovao je adaptirajući Elmorea Leonarda za kuću Dannyja De Vita. Sada je za ovu kuću ekranizovao Blocka. Nažalost, imamo mnogo razloga da žalimo za Carnahanovom verzijom.

Nisam siguran da bi Harrison Ford bio bolji Matt Scudder od Liama Neesona ali Irac u ovom filmu igra Scuddera kao posmrtni ostatak Bryana Millsa iz TAKENa. I uopšte, senka TAKENa stalno bdi na TOMBSTONESima. Naime, Frank snima film o slomljenom, ciničnom, meta-detektivu ali on je mala maca u odnosu na hladnokrvnost, inteligenciju i brutalnost Bryana Millsa. Kada se tome doda heavyhanded druagsrtvo Scuddera sa malim crnim tinejdžerom i opšti utisak kako je ovo samo "karika" jednog većeg serijala, sve liči na lapidarni TAKEN- derivat (kakve Neeson besomučno pravi) nego na moćan standalone kakav se od Franka očekuje.

Carnahan je pak nedostajao jer je Frankovo odsustvo dara za filmsko pripovedanje kroz slike u ovom filmu alarmantno. Film je režiran tipično scenaristički sa većim akcentom na pojmovima nego na pokretnim slikama. Frank se trudi da usiljeno pripoveda kroz slike ali veći fokus stavlja na narativnu funkciju radnji i detalja nego na njihov tok. Odavno nisam gledao film sa neupečatljivijim glumcima, nezanimljivijim lokacijama i kostimima. Isto važi i za naraciju. Ovaj film teško drži pažnju i nikada ne ščepa gledaoca u pogledu priče. Frank se služi raznim tehnikama ali ne uspeva da postigne onaj osnovni efekat, a to je da zainteresuje gledaoca šta ća se sledeće desiti.

Ovaj film je toliko utišan i zatupljen u svakom smislu da čak ne uspeva ni da iziritira dovoljno. Tim pre i osrednji uspeh na blagajnama ide u prilog tome. Ovo je na kraju ispao osrednji konfekcijski Neeson umesto da bude Frankova ekranizacija Blockovog romana.

Rečju, iako on sam misli drugačije - Block još uvek nema sreće sa ekranizacijama.

* * / * * * *

crippled_avenger

Pogledao sam OPEN WINDOWS Nacha Vigalonda. U ovom filmu postoje dva elementa koja volim do tačke da sam krajnje nepouzdan - to su Nacho Vigalondo i Sasha Grey i mnogo toga što ne volim, kao što je ceo taj ostinski fanovski seting koji je ranije bio cool ali je sada postao punokrvni odgovor na uravnilovku evropskih festivala.

OPEN WINDOWS je film koji je istovremeno arty u pristupu i mainstream po ugođaju koji želi da postigne i mislim da u oba segmenta uspeva u dovoljnoj meri. Naime, arty pristup je dovoljno intrigantan za ljubitelje žanra ali nije radikalan a ugođaj je dovoljan za casual publiku ali ne i za fanove. Dakle, fanovi će biti zaintrigirani a "obična" publika ispunjena.

OPEN WINDOWS je nastavak Nachove poetike toh "perifernog pogleda" na SF i horor miteme. Vigalondo je majstor za pronalaženje off-ugla i pričanje žanrovske priče iz njega i ovde je taj off-ugao dat u formi "filma u jednom kadru". S tim što taj kadar pokazuje ekran laptopa na kome se smenjuju found footage snimci. Vigalondo po mnogo čemu radi kao De Palma novog doba, uzzima hitchcockovske premise - u ovom slučaju REAR WINDOW i THE ROPE i radi ih na nov način, s tim što je De Palma koristio kulturalne i estetske specifičnosti svoje epohe sa akcentom na film a Vigalondo stavlja akcenart na tehnologiju pa i onda kada je ona kanalisana kroz filmski uticaj preko found footagea. Recimo, found footage je kulturalni i tehnološki uticaj novog doba na film - ta opšta opsesija da se sve beleži plus opšta dostupnost kamera i mogućnost plasiranja snimaka, dobila je svoju filmsku manifestaciju.

Izvori found footagea kojima se Vigalondo služi nude depalmijansku raskoš a tako na kraju biva vođena i priča - ako bih poredio - ovo je Vigalondov RAISING CAIN.

Ono što Vigalondo nikada ne postiže jeste taj organski suspense koji nudi De Palma u svojim "striptizima smrti" ali događaji su dovoljno dinamični i intrigantni da drže pažnju.

Iako Vigalondo ne mari mnogo za opštu logiku celine, ipak je prilično racionalan u tome kako postavlja stvari na nivou set-piecea i otud delimično proističe hladnoća koju OPEN WINDOWS na kraju postiže kod ljubitelja žanra. Naprosto, De Palma je uvek bio iracionalan i na mikro-noviu i na nivou celine.

Ono što je važno jeste da Vigalondo u svom trećem celovečernjem filmu, i prvom na engleskom jeziku, nije reciklirao stare ideje a sačuvao je svoju poetiku, da je namignuo fanovskoj sceni koja da je podržavala a da joj nije podišao i da je napravio jedan eksperiment koji je mnogo uspeliji nego što izgleda.

Ako bih u jednoj rečenici morao da sumiram ono gde se krije problem to je odluka da se čistom "rediteljskom filmu" u pojedinim momentima previše prilazilo "scenaristički".

* * * / * * * *

crippled_avenger

pobeda pod suncem, sakrivenim iza oblaka

Джон Рейнольдс

Нешто ми познато то што имаш на мајици.

Чуваш се сунчанице? Управо одгледао Михалкова, добар је. Имам наравно примедби, генерално то није суптилан режисер, али вреди та три сата.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

crippled_avenger

Zadnje vreme došlo kad je Mihalkov dobar :)

Джон Рейнольдс

Задња времена и јесу дошла, издајништво на све стране, па му ту Михалков дође што Савитри Деви каже "човек против времена". :) Видиш зле вести, Пјонгјанг у блокади, маршала нема већ недељама, али ће зато 16.10. током посете Путина Малог ићи филм-подсетник "Они су се борили за отаџбину".

#Τζούτσε

crippled_avenger

Ali, da li će ići PROVERENO-NEMA MINA, sokole? I da li zaista više nema kolaboracionista po ćoškovima? :)

crippled_avenger

Pogledao sam HORNS Alexandre Aje, adaptaciju romana Joe Hilla. Ovaj roman spada u dark fantasy žanr ili kako bi se to kod nas reklo - žanr "krvave bajke", pa je takav i film. Nažalost, da bi film bio bilo šta, pa i bajka, za početak mora biti iluzija što HORNS definitivno nije. Naime, HORNS nikako ne uspeva da se poveže sa gledaocem i Aja ne uspeva da dobro prevede naravoučenija bajkovitih aspekata romana i pripadajuću simboliku na filmski jezik..

Daniel Radcliffe u glavnoj ulozi svakako da ne pomaže opštem utisku filma. Naprosto, jedno što Radcliffe donosi jeste želja da HORNS ne bude rutinski Dimension projekat a tako ga vidi i Aja, stavljajući akcenat na bajkovitost i znakovito licemerje malog mesta a ne na tamu.

Sa ogromnim oslanjanjem na fleš-bekove, Ajin film zapravo nikada ne počne iz sve snage već se sve vreme zagreva za radnu temperaturu koju nikada ne dostigne. Ako tome dodamo i trajanje od skoro dva sata, HORNS nije baš nežan za gledanje.

Stephen King je bio majstor prikaza američkih varošica i HORNS želi da smesti i sina na tu scenu. Nažalost, ta atmosfera malog grada kod Aje spada u jedan od najslabijih prikaza "americane" još od Laugierovog skandaloznog THE TALL MAN.

HORNS je inače sa Ajom i Radcliffeom u centru imao zbilja slabe kapacitete za dobro prikazivanje "americane". Otud ni slab rezultat nije izostao. Ono što čini film delimično prihvatljivim jeste odstupanje od Dimensionovih matrica i pokušaj da se u ovoj produkciji napravi neki iskorak. Šteta što do njega nije u potpunosti došlo.

* * / * * * *

Джон Рейнольдс

Quote from: crippled_avenger on 04-10-2014, 04:14:07
Ali, da li će ići PROVERENO-NEMA MINA, sokole?

Наравно, идеја је била да иде 20.10. као "мост" између совјетских ратних и партизанштине, али авај прецењен је.

#Τζούτσε

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

crippled_avenger

Pogledao sam GONE GIRL Davida Finchera, ekranizaciju romana Gillian Flynn. Za razliku od prethodnih par filmova, ovaj film nije lišen kratkotrajnih napada vitalnosti, ali Fincherov rukopis je i dalje primarno "mrtva priroda". Štaviše, rekao bih da Fincher sada već zasigurno duže "nije Fincher" kog smo onomad zavoleli nego što je bio "Fincher" iz kanonske faze (ALIEN 3 - FIGHT CLUB). GONE GIRL u svojim fazama kada oživi više liči na sjajne crne komedije Danny De Vita i samo služi kao podsetnik koliko je Danny bitan reditelj.

Međutim, to što Fincher nije Fincher zapravo nije njegova najpogrešnija odluka. Najpogrešnije je to što se on pretvorio u holivudskog Mijača - reditelja koji više nema obzir prema publici ili kvalitetima materijala koji obdelava. GONE GIRL naprosto ne može da izdrži dvoipočasovnu ekranizaciju, naročito se ne može pretvoriti u "uvijenu" studiju muško-ženskih odnosa. Prosto, to je jedan sladak konfekcijski krimić i kao takav je trebalo da ostane u formi stominutnog filma.

Ben Affleck ima iskustva sa lošim imidžom u javnosti i kanališe ga dobro kroz lik sa sličnim nevoljama. Pike je izvanredna kao hitchcockovska a zapravo depalmijanska ili verhoevenovska plavuša, međutim u ovom filmu naprosto nijedna odluka nije doneta do kraja. Affleck i Pike igraju dobro ali film neprestano ima zadršku u odnosu na vlastiti razvoj.

GONE GIRL je ona vrsta kopileta koje proizvode ambiciozni reditelja kada se spoje sa populističkim žanrovskim predloškom, upmarket schlock za one koji ne bi da kusaju pravu stvar a art za one koji za bolje ne znaju. Dakle, uspeh je zagarantovan. Ali, isto tako, kad se podvuče crta ispašće da je Fincher od silnog "autorstva" proveo poslednjih pet godina ekranizujući bestseler-krimiće, praveći nepšto na ničijoj zemlji između slikovnice i filma.

* * / * * * *

Meho Krljic

Hmmm, ja sam juče, pogledavši Lucy, pomislio kako je umesto toga trebalo da gledam Gone Girl jer Besson kao da je ozbiljno precenio svoje trenutne skillove. Sad si me malo utešio  :lol: 

Albedo 0

Quote from: Father Jape on 05-10-2014, 11:49:04
Konačno neki oprečan pogled na Buda:

http://film-na-dan.blogspot.com/2014/10/mali-budo-little-buddho.html

kad smo već kod ovog: ''Crnogorci su predstavljeni kao bilmezi iz viceva''

da li postoji domaći film u kojem je neki Crnogorac, ono, kao, normalan?

neko mi reče da ima jedan u filmu NOŽ, ali ja ga se ne sjećam...

Джон Рейнольдс

Једине замерке на "Малог Буда" су то да су у филму Црногорци као из вицева и некаква мизогинија? Бојовници политичке коректности не би требало да пишу критике комедија.

#Τζούτσε

crippled_avenger

Mehmete, meni se Lucy dopao, tako da ko zna, mozda ti legne Gonerka...

Meho Krljic

Ma i mene je donekle osvojio šarm Skarlet Džouhensn, nisam ni ja čovek bez srca, ali film je u najboljem slučaju skica za solidnu televizijsku miniseriju, statement of intent...

crippled_avenger

Film svakako nije punokrvni bioskop ali ja sam to doživeo kao skup scena koje Bessona zanimaju i koje su cool a definitivno nije celina u konvencionalnom smislu. No, to što Besson pokazuje zainteresovanost je hvale vredno.

Meho Krljic

Jeste, treba ceniti ambiciju i viziju.

crippled_avenger

Quote from: crippled_avenger on 22-08-2014, 04:17:02
Luc Besson se vratio sa filmom LUCY. Nažalost, ona vrsta minucioznog rada i ambiciozne fizičke produkcije kakvu je poslednji put iskazao na filmu JOAN OF ARC je iza njega, ali je izgleda pronašao modus kako da se njegova lenjost ne vidi toliko na ekranu, pa čak i da ponudi vrlo lepe rezultate.

LUCY je u određenom smislu produžetak UNDER THE SKIN drugim sredstvima. Glazerov film je bio primer oživljavanja raznih muzejskih formi avangarde, a LUCY je sličan autorski bezobrazluk samo sa aproprijacijom tradicija pop-filma, premda ne samo anglosaksonskog nego i francuskog i azijskog.  Ako bih morao da smestim LUCY u domen nečega što smo do sada videli onda referenca koja najpre pada na um je Jan Kounen. Ovo je film kakav bi Kounen snimio posle DOBERMANNa i BLUEBERRYja da se i dalje bavio ovom vrstom filma, a neko drugi će u Bessonovom postupku prepoznati i Miikea.

Kounen je ipak tačnija referenca jer se Besson ovde ipak bavi spojem visokooktanske akcije, šarmantno stupidnog filozofiranja i šamanizma i visoke estetizacije. Međutim, Miike i ostakla fassbinderovska tradicija su bitni jer je u ovom filmu očigledno da Bessona samo poneka scena istinski zanima a da neke koje je već savladao i pokazao da ume da radi, vrlo lako preskače, ostavlja u elipsi ili transformiše do neprepoznatljivosti.

Oduševljava me činjenica da je ovaj anti-superherojski i u suštini anti-akcioni film koji kreće i superherojskim i akcionim putem da bih ih onda napustio i skrenuo u šamanizam i mistifikaciju, uspeo da zaradi preko sto miliona dolara u Americi. Naime, na nivou strukture LUCY itekako odstupa od očekivanih postulata, a publika koju su u bioskop privukli producent TAKENa i Black Widow (jer da se ne lažemo, nema više fanova LEONa i NIKITE od fanova TAKENa i Marvela) dobila je nešto potpuno drugačije i bila presrećna.

Scarlett Johansson sa naslovima kao što su HER, UNDER THE SKIN i LUCY pokazuje da je možda najbolje od svih kapitalizopvala blamiranje u Marvelovim filmovima, i da je potom uspela da se afirmiše kao vrlo samosvojna ne samo art house već i žanrovska heroina.

LUCY se sve vreme kreće po tankoj liniji između onog dobrog i onog lošeg treša i ja sam među onima koji su uživali i koji čašu vide kao polupunu. Treba imati u vidu da sam ja Bessonov fan iz davnih dana i da me njegovi radovi od JOAN OF ARC do danas, kad je reč o režiji mahom deprimiraju. Od trenutka kada je odlučio da postane Corman, pa do danas, LUCY je jedini njegov rediteljski rad istinski vredan pažnje.

Ne možemo reći da je Besson protraćio sve godine od JOAN OF ARC do danas, uostalom impact TAKENa ili parkoura u raznim formama svakako se može porediti sa značajem nekih njegovih rediteljskih radova, ali kad god je režirao bilo je očuigledno da više nema strpljenja. U LUCY je konačno pronikao u formu koja mu omogućuje da se to odsustvo strpljenja ne oseti.

Pored Scarlett tu je i znalački odabrani Choi Min Sik kome se obradujem kad god ga vidim, i njegova prva uloga na Zapadu pokazuje da Luc i dalje prati gradivo širom sveta. Isto tako, pokazuje da je Luc Besson, što je pokazao i sa FIFTH ELEMENTom i dalje jedan od najboljih reditelja za tretiranje stripovske stilizacije i šteta je što on verovatno nema volje da se bavi tim ekranizacijama jer mislim da bi mnogi imali šta da nauče od njega.

LUCY je akcioni minjon u kome sam uživao. Razumeću one koji budu zgroženi.

* * * / * * * *

Anticipirao sam potencijalnu zgroženost.

crippled_avenger

Meho Krljic

Pa, odlično ga žena živopisala, pogotovo što ima i kritike koja je na mestu, pa da ne ispadne da je samo ideološki pružena podrška. Plus, fenomenalno da je to već videlo 50k ljudi. Napravili ste hit-film bez ikakve sumnje.

Agota

HITCINA! Ono sto se desilo  Spaniji sa filmom  Ocho apellidos vascos (haos na bioskopskim blagajnama) - sad drma Srbiju...

On bi samo želio ,,najveću kuću u Budvu da je puna vrh riba i da majka živi s njim".

A ko je Budova majka? Bas sam razmisljala o drugom delu i prva na pamet mi je pala Maja Sabljic (moz i Mira Karanovic).
Majka mora da se pojavi u drugom delu, ako ne majka, a ono bar djedo.

Albedo 0

Ljiljana Blagojević, normalno