• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

The Crippled Corner

Started by crippled_avenger, 23-02-2004, 18:08:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Da li je vreme za povlacenje Crippled Avengera?

jeste
43 (44.8%)
nije
53 (55.2%)

Total Members Voted: 91

Voting closed: 23-02-2004, 18:08:34

crippled_avenger

THE GATES Johna Burra je film koji se direktno naslanja na JUDGEMENT NIGHT, i na nivou zapleta i meta-filmski, a sam reditelj ne krije da ga je nadahnuo klasik Stephena Hopkinsa.

U GATESu naime glumi sin Cube Goodinga Jra. koji je u JUDGEMENT NIGHT bio deo grupe srednjeklasnih navijača koji na putu za utakmicu zalutaju i getu i postaju progonjeni kada slučajno posvedoče ubistvu koje je počinila lokalna banda.

John Burr ide više u GET OUT smer, tako da kod njega Mason Gooding igra sličnu rolu kao otac, s tim što ovde tri srednjeklasna mlada afroamerička momka sa životom pred sobom zalutaju u teksaški gated community u kom (skoro) isključivo žive belci, i posvedoče ubistvu koje počini lokalni pastor i osnivač naselja.

Ovde nema tako masovnog progona crnih junaka, jednim delom jer je film skromnijeg budžeta, ali Burr svakako koketira sa getoutičnom premisom da belci u tom naselju imaju svoj zaštićeni i izolovani etno-kvart i da su oni zbog svoje boje kože apsolutno nepoželjni.

Nažalost, osim premise koja je mogla dati dobar film, jer dala je već najmanje jedan (mislim na JUDGEMENT NIGHT, dakle ko voli GET OUT, naći će dva) ovde nažalost nemamo dovoljno zanimljivih ideja da održe čak i devedesetak minuta trajanja.

Ipak, rasna dimenzija i činjenica da je ovo jedna od poslednjih rola prerano preminulog Jamesa Van Der Beeka, koji igra pastora-ubicu i licemera, doneli su neku dozu pijeteta u kritikama i THE GATES je naišao na povišenu milost kada se pojavio.

* 1/2 / * * * *
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

ROAD TRAIN Deana Francisa je klasičan, solidno izveden Ozploitation horor o omladini koju sa pustog autoputa otera veliki šleper, i kada prežive prevrtanje otkriju da ovo nije neka situacija iz Spielbergovog DUELa, štaviše da šleper stoji nedaleko, potpuno pust.

Odlaze do kamiona da bi se prevezli, ali kada se nađu u kabini drumske krstarice shvare da je u stvari ta kabina prostor posednuća i kreću da se ubijaju među sobom.

ROAD TRAIN je dinamičan, ne naročito pametan ali energičan film koji podjednako uvažava i likove i njihova tela i moćnu limenu mašinu koja ih gazi. Ovo nije queer film, što će se ispostaviti kao glavno autorsko opredeljenje Deana Francisa ali u ovom naslovu je pokazao da sasvim sigurno ima kvalitet za produkciju glavnog toka.

* * / * * * *
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam