• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

ALI VUČIĆU SVAKA ČAST

Started by Ghoul, 08-04-2014, 15:16:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mac

Ko je izabro Hana, Junkera, Mogerinijevu, ko ih smjenjuje?

Ajd što ne znam, nego što ne znam kakve to veze ima sa normalnim državama. EU nije država, nego su Nemačka i Francuska.

Aco Popara Zver

Možda je problem što smatraš da je Njemačka normalna država.

Dakle, hoćeš da kažeš da građani Njemačke biraju ekonomsku ili spoljnu politiku koju će voditi, iako oni u stvari biraju marionetu koja će da sprovodi odluke iz Brisela, iz stateless institucija.

Baš fino i demokracki. Onda kad se dignu grozni populisti, vama i dalje nije jasno da su oni jedini zaista demokrate.

Malo manje Džona Stjuarta, mac.

EU je zasnovana na antidemokratskoj političkoj teoriji Karla Šmita, naci simpatizera.

Prvo da se usvoji taj suvi fakat, pa da onda pričamo šta je normalna država.

Žalimo se što Vučić donosi zakone i obesmišljava parlament, a on samo loše imitira Brisel.

I onda dođe djb i kaže Vučićev heroin loš i nikakav, kod nas imate čist fiks.

Niko da napokon baci iglu i dop.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Aco Popara Zver

Uostalom, da ne bude da Bata baca neki fikšn, to sve lijepo piše u ovoj knjižici

http://gen.lib.rus.ec/book/index.php?md5=29A1C970E2B68B97F6F1FB88AFC31213

mac

Nisi mi ništa doakao. Ako Slovačka i Mađarska neće emigrante onda nema tog EU komesara koji će ih naterati da ih prime. Jer su Slovačka i Mađarska države, a komesar je ništa.

Aco Popara Zver

Quote from: scallop on 11-03-2018, 11:53:26
Guraj, Bato!  :| :| :|

Radul dao ostavku, al njegov duh još živi!

Aco Popara Zver

Quote from: mac on 11-03-2018, 11:57:58
Nisi mi ništa doakao. Ako Slovačka i Mađarska neće emigrante onda nema tog EU komesara koji će ih naterati da ih prime. Jer su Slovačka i Mađarska države, a komesar je ništa.

Da, to s imigracijom je pravi mađioničarski trik.

Ono Brisel ti servira miješano meso: brabonjak, proliv, kravlji, ljucki i što je umeljala buba balegar.

I onda dođe Mađar i kaže e nećeš vala ovaj brabonjak da mi uvališ, Mađarska je suverena.

Zamažu oči s par brabonjaka, kako su građani čvrsto stali protim imigracije, punih usta kravlje....

Naravno, treba provaliti taj doublespeak, ajde mac, možeš ti to

scallop

Ne znam ko je u ovoj Srbiji štetniji, oni na vlasti ili oni protiv vlasti. Jednog dana će se pisati narodne pesme koliko smo bili u stanju sebi da naudimo. K'o onaj kazan sa Srbima u paklu koji đavoli ne obezbeđuju, sami sebe u kazan guramo.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

Morao sam malo da prokopam, pošto me to ranije nije interesovalo. Evo kako EU funkcioniše: Imaš Evropsku komisiju koja je pandan vlade u nekoj državi, imaš Evropski parlament, i imaš Savet ministara Evropske unije koja mu dođe kao Gornji dom u Britaniji, ili senat u Americi. Komisija mora da sluša Parlament. Nikakva regulativa ne može da stupi na snagu bez ratifikacije i u Parlamentu i u Savetu. Parlament čine poslanici iz cele EU. Savet čine ministri iz cele EU. Parlament bira članove Komisije. Ako neka regulativa stupi na snagu to je zato što se cela EU složila sa tom regulativom. A čak i nacionalni parlamenti imaju reč, i ako prosta većina nacionalnih parlamenata odbaci nešto to se automatski odbacuje u Briselu.

Floskula o svojevoljnim misteriozno postavljenim birokratama iz Brisela je floskula.

https://en.wikipedia.org/wiki/European_Union_legislative_procedure

Scordisk

Hvala bogu da nije bilo sociologa pre dvesta godina, zvao bih se mustafa I pivo bi bilo tri puta skuplje :D "dahije su lose, ali evo, vidi habzburge, to ti je prakticno isto, austrogurska ko I otomani, starac foca samo izigrava franju":D

Truman

Занимљиво, ја сам мислио да је Немачка та која управља Бриселом, а не обрнуто.

А то што је Радул дао оставку само потврђује да сам добро гласао јер се разликује од других.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

akhnaton

Quote from: Pizzobatto on 11-03-2018, 10:12:42
Inače, Cia formirala SDP Njemačke. To je opštepoznata činjenica, ili bi bar trebalo da bude

Isto kao što je Komitjat Grudovnaja Bezbjednosti formirao Štazi, Sekuritateu...

Ujedno, CIA nije deep state. Ona je state it self. Kao i FBI. Vršioci usluga korporacija, čiji interesi stvaraju i oblikuju nacionalni interes, nacionalnu bezbednost i tome slično.

Jedino što se ne zna, koja je "služba" gora, demokratska ili totalitarna.
Ima da odemo u conspiracy theory ako dalje budemo razlgabali o ovome, i pri tome ne mislim na čukunbabu svih teorija zavere, nego na to da CIA ima svoje prstiće duboko u SJW i političkoj korektnosti, u libertardizmu i neolibertadizmu. A CIA je samo izvršioc radova na terenu, naravno uz dooobre parice, jer svi mi volemo da jedemo i tako to.. 
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

scallop

Svet je na putu demokratije koliko i Srbija na putu u EU. Kroz čitavu istoriju uvek su bili najsumnjiviji čuvari.

akhnaton

Quote from: scallop on 11-03-2018, 13:27:48
Svet je na putu demokratije koliko i Srbija na putu u EU. Kroz čitavu istoriju uvek su bili najsumnjiviji čuvari.

Uvek. Jer interes je u pitanju.

scallop

Opsesija ovlašćenjima Jamesa Bonda je milenijumska kod svih "službi". I izdaja spada u delokrug priželjkivanog. Od Filipa Makedonskog do Indire Gandi.

Meho Krljic

Quote from: Pizzobatto on 11-03-2018, 10:11:32

koja EU institucija u Briselu se demokratski bira.

Evropski parlament.

A koji bira predsednika Evropske komisije. Dakle, Junkera je izglasao parlament, a i ostalih 27 članova koje predsednik komisije predloži u saradnji sa Savetom Evrope mora da glasanjem potvrdi parlament.

scallop

To apsolutno nema veze sa demokratijom. Ko koliko glasova ima? Postoji li veto? Može li Srbija da odbrani ćevape, ako su holandski po volji?

mac

Srbija sama ne bi mogla, ali ako bi se udružila sa 50% nacionalnih parlamenata onda bi mogla.

Aco Popara Zver

šta je ovo, naslovnica macformera? Mac evropski Dragan J. Vučićević, reko mu neko da se nešto demokratski bira i da postoji procedura i ti fazoni.

Gornji dom lordova u UK mu je demokratska institucija, pa da, to ti ja i kažem, rodiš se kao potomak nekog viteza koji je odrubljivao glave i spaljivao vještice i to znači da si demokracki izabran :)

Dakle, sve u svemu, mac nam govori onako kako piše neđe, a ne kako funkcioniše

oćemo primjer, misim ovaj je očigledan al ono kao valja podsjećati - Varufakis reko istorijsko ne - i nestao s lica EU zemlje.

E toliko Evropska komisija radi s konsenzusom. I toliko Savjet ministara poštuje procedure. I toliko se Parlament pita. Nestaneš.

Zaista ne razumijem, jel treba da se raspravljam s pokretnom reklamom EU ili s nekim ko zaista zna da to tamo tako ne funkcioniše i da je to propagandni macformer letak što postavljaš?

Aco Popara Zver

suštinski, ne znam šta da odgovorim, dal da sipam citate kao Meho i tako to

If then there has to be democracy, it must be 'hedged in by such limitations and safeguards as will prevent liberalism being devoured by democracy' (Röpke 1969, 97).

eto zanimljivog citata, u kojem neoliberali tvrde da su liberalizam i demokratija u sukobu, i da drugu treba ograničiti kako god je moguće, npr EU institucijama, tako da neoliberalima sreću ne kvare

kako se postiže, hm, pa možda stvarajući birokratsku beštiju koja se demokratski ne kontroliše

monetary union not just prevents Keynesian economic policy responses to economic
crisis. In fact, it institutionalises an 'anti-Keynesian' market fundamentalist dynamic at the heart of the Eurozone. 118

nači, narod da sad glasa za kejnzijansku ekonomsku politiku, to ne može da se sprovede jer je Evrozona već napravljena kao antikejnzijanska. Kako građani koji glasaju za EU Parlament ovo mogu da promijene? pa odgovor je da ne mogu. Mogu da odlučuju jel se Tramp ukakio na tviteru juče, al o bitnim stvarima veliko njet.

response to the crisis as a replacement of law-based politics by emergency politics on
the part of the European Council 119

ovdje kao što vidimo Savjet ne samo da prerasta ionako paradoksalnu ulogu legislative (kao da savjet ministara glasa za zakon, pa valjda skupština u macovim normalnim državama glasa za zakon), nego još uvodi emergency politics, nači vanredno stanje kao redovno

sve je to normalno, jer po Karlu Šmitu to je ključna politička odluka, suveren je onaj ko može da uvede vanredno stanje. Ko blebeće ko mi nema nikakvu moć

By establishing individual economic rights over and above the member states, their parliamentary systems of democratic law making have been placed into a supranational framework of stateless law and (negative) economic rights belonging to individuals 119
the legal framework of the European Union does appear to provide an institutional resolution to the market liberal argument that recognises mass democracy as a 'pathological form of government'. Its institutional structure suggests the curtailment of mass democracy to supranational fetters of law, market and money. 119

European Union was not meant to be democratically constituted. 125
European law is superior to law made by parliamentary majorities in member states. It organises the common market,  enables negative economic rights and checks mass democratic intrusion into the operation of the free market. 126

The regulative institutions of the European Union are law, money and market. They are developed, administered and enforced by European institutions that operate removed from traditional democratic principles of parliamentary law making, oversight and accountability. Within the 'concrete order' (Ordungsgefüge) of Europe only the European Parliament is directly elected by a European citizenry which as such does not exist. It is a forum for discussion, argument and deliberative formality. It represents the spectre of democratic pluralism at its most harmless. It has no executive to control,  lacks the right of legislative initiative and cannot change the constitution of Europe because none exists, at least not in traditional form 165
As a mass democratic body, it is without bite and consequence. The European Parliament is not an institution of a European legislative state. It is a deliberative institution of a union of executive states. 165
The Commission operates akin to a technocratic cabinet government without democratic foundation and statehood. The European Court of Justice, now the Court of Justice of the European Union... the legal guardian of the European market society 165
The Council is the membership organisation of national executives. It is the de facto European legislator and policy maker in one... Executive law making is unique in contemporary historical perspective. 166
The Council operates akin to a medieval conclave of sovereign kings and queens who are united in their efforts to find resolutions to conflicts that in the past pitted them against each
other. Their efforts are supported by a number of legal and technocratic institutions that act on the basis of the agreements that they have reached. The troublesome populace is kept out of the bargain. 166

nije sad poenta da objašnjavam, no eto šta ne piše u macformeru, paz to da Savjet funkcioniše kao srednjevijekovna zajednica kraljeva i kraljica, jel to moguće, hm, hm...

Aco Popara Zver

Quote from: Scordisk on 11-03-2018, 12:52:03
Hvala bogu da nije bilo sociologa pre dvesta godina, zvao bih se mustafa I pivo bi bilo tri puta skuplje :D "dahije su lose, ali evo, vidi habzburge, to ti je prakticno isto, austrogurska ko I otomani, starac foca samo izigrava franju":D

zar je Dositej ekonomista? Ili Petar II Petrović. To su ti današnje humanističke nauke. Šta bi bez njih imao, ne bi imao čak ni Miloša nepismenog

btw, jesu li danas problem dahije ili knezovi?

scallop

Ja bih rekao da su neoliberalizam i socijalna, demokratska država definitivno u ratu. Koj će im kurac političari kad oni to mogu bolje bez njih. Mašala!

Aco Popara Zver

eo malo Habermasa

The Lisbon Treaty was supposed to confer enhanced
decision-making power on the EU by incorporating the
European Council into its institutional structure; but
it pays a high price for this in the form of the lack of
legitimacy of decisions with far-reaching implications.

lack of legitimacy = nedemokracko vršenje vlasti

civic solidarity would have to include the members of each of the other
European peoples - from the German perspective, for
example, the Greeks

šta bi? Sigurno ne demokratija. Fiskalna disciplina koju imitira i vučić, jel i on demokrata, to je pitanje...

The caricature of national macrosubjects shutting themselves off from
each other and blocking any cross-border democratic
will-formation is now the preserve of right-wing populism.

e ovo je već genijalno. Nači, kao što reče mac, Mađari mogu da odbiju Brisel, al Briselu to odgovara jer odbijanje ne vodi ka bilo kakvom mijenjaju bios programa u Briselu, no zabaguje Mađarska ili bilo koja druga članica, ali baguje - apsolutno sama. Dok se ne opameti i ponovo resetuje na briselski bios.

Treće opcije nema, to jest, nema ljucke opcije, ili jedi neolib govanca ili postani populista. U jednom trenutku ti garantujem, ako ljudima ostaviš dilemu ili govno ili zver, biće zverinjak

Brisel misli da će desničarski populizam i dalje da ostanu unutar nacionalnih država, da bios neće da diraju, i da će bagovi biti etnonacionalistički. Tako su mislili i u famoznoj ekonomskoj krizi prije stotinjak godina, pa se Adolf malo zaigrao

Aco Popara Zver

Habermas doduše ovo konta tek do pola

Our lame political elites, who prefer to read the tabloid
headlines, must not use as an excuse that the populations
are the obstacle to a deeper European unification.

Neoliberali ovo neće jer to bi bila prava evropska država, koja bi napokon sredila tržišno čudovište. Oni hoće dom lordova i srednjevijekovne feude, i tako razbacane medieval načine ograničenja, nedemokracke naravno, jer strah od mase koja će im izede free market je veći od života. Tako ako se neoliberali pitaju, EU nikad neće biti država, jer to je opasno za njihov projekat. Ona mora da ostane frankenštajn

As long as the European citizens see their national
governments as the only players on the European stage,
they perceive the decision-making processes as a zerosum
game in which their own actors have to prevail
against the others.

eto ga i dobar razlog za to, ako nešto zabaguje quarantine the virus on the national level. Bios ne diraj, kompetitivnost je svetinja fazoni

Today the process of European unification, which was conducted
above the heads of the population from the very
beginning, has reached an impasse because it cannot
proceed further without being switched from the established
administrative mode to one involving increased
popular participation.

Habermas se nada da će da prođe, možda i hoće, ko zna, ali onda kad prođe, tek tada će Eu biti demokratska, ona to sada nije i nikada nije ni bila.

Meho Krljic

Dobro, ti sad pričaš o konkretnim situacijama a postavio si pitanje u načelu.

Aco Popara Zver

ovo sve i jeste načelo

mac je napisao: "U normalnim državama demokratski odabrani političari kontrolišu službu. Političari smenjuju službenike, mi smenjujemo političare. Svi se smenjuju, niko ne stigne da pusti korenje."

ništa od toga nije tačno. Ko smjenjuje tu koga i ko mijenja kurs EU politike i u kom smjeru? Ko nije pustio korijenje, kad su briselske institucije bios koji ne možeš da reprogramiraš.

One ne da su pustile korijenje birokratske, one su samo korijenje, to i nisu biljke sa stablom no samo rizomi.

i sad kao mijenjaju se neke Solane i Junkeri i mi kao imao "smjenu vlasti", i to je mac džonstjuartovska definicija demokratije

a ono mac ne može u svojoj mjesnoj zajednici ni u liftu da izbriše grafite, jer se odluka donosi ne znam đe

mac

Quote from: Pizzobatto on 11-03-2018, 14:39:38
Gornji dom lordova u UK mu je demokratska institucija, pa da, to ti ja i kažem, rodiš se kao potomak nekog viteza koji je odrubljivao glave i spaljivao vještice i to znači da si demokracki izabran :)

Tu je i američki senat. Ne moraš odmah da se hvataš za detalj koji nema veze sa opštom slikom. Savet čine ministri država, a ne vitezi koji spaljuju veštice. Nisi mi ništa doakao.

Quote from: Pizzobatto on 11-03-2018, 14:39:38
oćemo primjer, misim ovaj je očigledan al ono kao valja podsjećati - Varufakis reko istorijsko ne - i nestao s lica EU zemlje.

E toliko Evropska komisija radi s konsenzusom. I toliko Savjet ministara poštuje procedure. I toliko se Parlament pita. Nestaneš.

Dao čovek ostavku, nije nestao. Zato što nervira ostale članice EU. Zato što se pravi blesav, a Grčka je svim državama dužna, a ne samo Nemačkoj. Nemačkoj je samo najviše dužna.

Aco Popara Zver

pa ne hvatam se ja za taj detalj, jesam lijepo postavio citat Wernera Bonefelda, koji kaže da je Council "medieval conclave of sovereign kings and queens". Ili ne čitaš sve?

pa da, uvijek postoje izgovori koje će neki izvor macformera da smisli. Varufakis dao ostavku, niko ga nije natjerao, niko nikoga ničim nije ucijenio, sve je bilo transparentno... pitam se šta Varufakis priča o svemu tome

naravno, najbolje da konsultujemo Pavlovićeve rivjue Varufakisovih knjiga, koje je pisao gledajući Arrangement

scallop

Držanje za fiktivne stubove traje dok traje fikcija. I Grčka je strateški zadužena bez ijedne odluke demokratskog društva. Pa, ako tragate za korupcijom, najpre ćete je naći tamo. I nas bi tako zadužili da Vučić ne zajmi na sve strane. Čim nešto me kontrolišu do kraja postanu nervozni.

mac

Quote from: Pizzobatto on 11-03-2018, 16:19:26
pa da, uvijek postoje izgovori koje će neki izvor macformera da smisli. Varufakis dao ostavku, niko ga nije natjerao, niko nikoga ničim nije ucijenio, sve je bilo transparentno... pitam se šta Varufakis priča o svemu tome

Pa pitaj ga. Mada, meni on deluje kao brbljivac koji ume da kaže šta mu prvo padne napamet, a onda se vadi iz jame u koju je sam upao. Dok se ti tako pitaš šta bi on sam rekao pogledaj i šta drugi kažu.

Nisam ni rekao da ga niko nije naterao. To si ti rekao, a ne ja. Prva moja rečenica: čovek dao ostavku. Druga rečenica: nervira ostale članice. Ako su ostale članice pritisle Ciprasa da pritisne Varufakisa da se povuče, zato što ih Varufakis nervira, onda je sve jasno, nema potrebe za potezanjem nekih opskurnih teorija zavere.

Aco Popara Zver

ali ja ne govorim ni o kakvoj teoriji zavjere

naravno da su EU članice izvršioci neoliberalnog režima, ko će drugi biti? Samo Savjet ministara donosi odluke konsenzusom, a ti objašnjavaš neko nekog nervira i neko nekog pritiska, kao da je to dobar dan.

Pa nije dobar dan. To nije konsensualna demokratija. Nije čak ni demokratija. Ne znam šta treba da kažem da bih nekog poput tebe ubijedio u to. Očigledno kršenje pravila konsenzusa, to jest sprovođenje uobičajenih EU procedura koje nadvladavaju bilo kakav konsenzus, parlamentarnu raspravu i volju građana, jer su napravljeni da ignorišu sve to, tebe ne tangira i ne doakava ti, ma šta to značilo.

To govorim kao neko vrlo radoznao. Da li postoji bilo kakav dokaz koji bi ti bio prihvatljiv za tezu da EU nije demokratska tvorevina?

Ja zaista mislim da pripadaš onom tipu ljudi koji su zabrazdili toliko da od sopstvenog sistema kako to danas zovu post-materijalističkih individualističkih vrijednosti ne vide da sebi oduzimaju građanska politička prava. Evropljani imaju ponekad nevjerovatna  prava u sasvim nebitnim oblastima, ali nemaju u bitnim.

Ti prosto pripadaš ljudima koji vide stvari naopako, dali su ti tvoj atar, imaš neke obaveze poput plaćanja poreza i za ostalo si ostavljen na miru da pratiš svoju ideju dobrog života prilično slobodno. Pa naravno, to je sve krasno i primamljivo, ali nije demokratija. Jer onda je odnos vlastele i kmetova u srednjem vijeku demokratija, zadat ti je šta ćeš platiti za harač, slobodan si do naredne godine.

Dakle, demokratija, da oni nad kojima zakon vlada taj zakon i određuju, svjesno, legalno, legitimno i otvoreno. Ne da im neko drugi nameće zakon jer misli da tako treba u ime Evrope. Jer ovo drugo je EU u sadašnjem stanju.

I to ne govorim ja već maltene najveći živi evropski intelektualci poput Habermasa ili Badjua. Rastko Močnik, koji je dio Žižekovog kruga, drži predavanja u Beogradu svakog mjeseca. Kažu dođe desetak ljudi. Zašto? valjda zato što ostali misle da je EU demokratija.

mac

Parlament je glavno telo EU, i u parlament se ulazi izborima. Građani biraju, i to je demokratija. Sledeće glavno telo je Savet ministara, to su ministri država članica, i te ministre posredno opet biraju građani. Nisu sami sebe izabrali, neće biti na tom mestu doveka, niti će svoju fotelju proslediti svojim naraštajima.

Dokaz da EU nije demokratska tvorevina bi bio da se recimo više od 50% biračkog tela Evrope ne slaže sa bitnim odlukama EU. Nije čak ni to dokaz ako se ponekad desi, jer jebiga verovatnoća i statistika su čudo, ali jeste dokaz ako se konstantno dešava. Dakle, pitanje za tebe, da li se to stalno dešava?

mac

Savet ne donosi odluke konsenzusom nego opet glasanjem. Ako je grčki ministar u manjini onda je u manjini.

U liberalonom režimu ne postoji neki liber-imperator koji o svemu odlučuje, a onda liber-kapetani to sprovode u delo. Nema liber-imperatora, nego svako radi kako misli da treba. Ti na vrhu što odlučuju nisu rođeni na vrhu, nego su nekako došli do tog vrha.

Ako bih ja želeo da učestvujem u političkom životu Srbije ja bih to mogao da ostvarim. Prvo u nekim opštinskim telima, pa polako napred. Naravno, Srbija je naopaka zemlja, pa nije dovoljno biti dobar administrator da bi napredovao, ali u ostatku normalne Evrope je tako. Ako želiš van svog atara, ako želiš više uticaja uz više obaveza, možeš vrlo lako da to dobiješ.

scallop

Isto i kod nas. Izbori, glasanje, parlament, mandat za vladu... Ćista demokratija.  :lol:  Jedina razlika je što si beznadežno izgubio, pa kukumavčiš bez kraja i konca. Idi, kandiduj se negde i promeni svet.

Aco Popara Zver

Quote from: mac on 11-03-2018, 17:57:51
Parlament je glavno telo EU, i u parlament se ulazi izborima. Građani biraju, i to je demokratija. Sledeće glavno telo je Savet ministara, to su ministri država članica, i te ministre posredno opet biraju građani. Nisu sami sebe izabrali, neće biti na tom mestu doveka, niti će svoju fotelju proslediti svojim naraštajima.

Dokaz da EU nije demokratska tvorevina bi bio da se recimo više od 50% biračkog tela Evrope ne slaže sa bitnim odlukama EU. Nije čak ni to dokaz ako se ponekad desi, jer jebiga verovatnoća i statistika su čudo, ali jeste dokaz ako se konstantno dešava. Dakle, pitanje za tebe, da li se to stalno dešava?

da li u Srbiji postoji 50% podrške Vučiću? Dakle, pitanje nije da li se to stalno dešava, već gdje je dokaz da građani evropskih zemalja kapiraju za šta glasaju?

eh, reći nakon tolikog pisanija na ovom topiku danas da je parlament glavno tijelo EU je ono kao piši propalo

ministre posredno biraju građani? Genijalna rečenica. Ono kao može al ne mora da znači. Glaso si, al posredno. Odlučio si, al ne znaš šta.

I te koje si izabrao, posredno za ne znaš šta, pošto su smjenjivi, to znači da je demokratija.

Po toj logici miševi u lavirintu, pošto mogu da se kreću svuda po lavirintu, to znači da su svojom odlukom svjesno odredili da baš to rade. To što je neko drugi sagradio lavirint i očigledno zabranio kretanje u određenim pravcima, to ne mijenja stvar da su miševi slobodni, pošto su oni uvjereni da jesu slobodni. Koga briga šta objektivno to znači. U Flatlandu nema treće dimenzije, pa kako možemo da sudimo o njoj.

Aco Popara Zver

Quote from: mac on 11-03-2018, 18:04:39
Savet ne donosi odluke konsenzusom nego opet glasanjem. Ako je grčki ministar u manjini onda je u manjini.

U liberalonom režimu ne postoji neki liber-imperator koji o svemu odlučuje, a onda liber-kapetani to sprovode u delo. Nema liber-imperatora, nego svako radi kako misli da treba. Ti na vrhu što odlučuju nisu rođeni na vrhu, nego su nekako došli do tog vrha.

Ako bih ja želeo da učestvujem u političkom životu Srbije ja bih to mogao da ostvarim. Prvo u nekim opštinskim telima, pa polako napred. Naravno, Srbija je naopaka zemlja, pa nije dovoljno biti dobar administrator da bi napredovao, ali u ostatku normalne Evrope je tako. Ako želiš van svog atara, ako želiš više uticaja uz više obaveza, možeš vrlo lako da to dobiješ.

jasno, pošto se miševi nisu rodili na vrhu, što bi se bunili ako završe na vrhu. To što je neko drugi sagradio taj vrh i pustio miševe da skitaju pa kako se snađu, ne mijenja stvari, jer ako miš subjektivno ima osjećaj da sve što radi je slobodarski i demokratski, i kune se da s puta ne skrene, to znači da je sve baš kako treba.

Autoput, to je demacokratija. Možeš da ideš đe oćeš, sem da siđeš s asfalta.

parlament je tijelo Eu, komisija je pandan vlade, Evropski sud je pretpostavljam sud, savjet se bira posredno - a EU nije država :)

eh, rasplesti neoliberalizam, kako... kako?

In 1978, in a letter to The Times, Hayek wrote 'I have not been able to find a single person even in much maligned Chile who did not agree that personal freedom was much greater under Pinochet than it had been under Allende'

mac

Lavirint i autoput su napravili drugi miševi. Miševi sagradili, miševi mogu i da razgrade. Nema tu mačke.

Aco Popara Zver

pa to ja pričam čitav dan

Lavirint nije demokratski a naravno da može da se razgradi. No, ne može da se razgradi tako što ćeš da poštuješ pravila monetarne unije ili fiskalna opterećenja koja su nametnuta Grčkoj.

Dakle, neki miševi su jednakiji od drugih.

akhnaton

Quote from: scallop on 11-03-2018, 13:39:11
Opsesija ovlašćenjima Jamesa Bonda je milenijumska kod svih "službi". I izdaja spada u delokrug priželjkivanog. Od Filipa Makedonskog do Indire Gandi.

Ili Amenemhata I, koga su njegovi gardisti onako malo iseckali

mac

Lavirint jeste demokratski jer je nastao radom i uz saglasnost svih miševa članica. Fiskalna opterećenja grčkom mišu su nametnuli svi ostali miševi članice. Nisu to bili neki treći miševi, nego upravo poljski i slovački miš, pored naravno nemačkog i francuskog. Svi miševi hoće svoje pare nazad, a ne samo nemački.

scallop

Ajde, mac, predahni malo, daleko su sledeći izbori. Dotle vežbaj. Nađi partiju, stranku, pokret ili preokret. Čitaj naučnu fantastiku.

Aco Popara Zver

Quote from: mac on 11-03-2018, 19:56:27
Lavirint jeste demokratski jer je nastao radom i uz saglasnost svih miševa članica.

naravno da nije. U stvaranju okvira EU nije učestvovala nikakva javnost, nikakvi građani, čak ni intelektualci, nego samo "eksperti".

To što na kraju simbolički dođu građani i kao nešto potvrde glasanjem je po definiciji - nacizam.

I to se ne šalim uopšte. teorija aklamacije, gdje je odluka predata narodu kao fol, to je izmislio Šmit opravdavajući vlast Firera. Kao neki sveznajući tip sve sredi i dođu ljudi i aklamacijom potvrde da baš tako treba. Čisti naciona-socijalizam po definiciji.

Demokratija je deliberacija, dakle rasprava o savezu u koji se ulazi, amandmani na to, provjere u javnom mnjenju, ali ne statističkim računanjem nego intelektualnim raspravama na više nivoa, što kao komentari u novinama, što kao TV debate, nekad čak i debate na nivou mjesnih zajednica itd, zavisno od stepena demokratije za koji se neko zalaže

toga nije bilo pri uspostavljanju Evropske Unije i mojne se foliramo.

Dakle, to prvo, kao nešto je nastalo uz saglasnost a niko te ništa nije pitao. Imaš pravo da ne uđeš kao što Srbija ima pravo da ne uđe i umre izolovana. kakav slobodan izbor ubilo se

Drugo, to važi i za dužnu Grčku. Kao ne moraš da uzimaš kredite a u stvari itekako moraš. Oćeš infrastrukturu, može al preko ove banke kreditiraš se i vraćaš po ovoj kamati. Oćeš EU, znači prihvataš da proizvođač gaća iz Vlasotinaca uđe u konkurenciju sa Versaćeom, da bi ostao u trci diže kredit, popravlja dizajn gaća, steže plate radnicima, ili diže još kredita, nema šta, slobodnom odlukom digo kredit, sam pao sam se ubio.

A ono sve politički i ekonomski pritisci, niđe demokratske odluke no sve redom direktive, niđe ravnomjernog ekonomskog razvoja kao u pravoj demokratiji nego nasrtanje stranih preduzeća na tržište i konstantni spoljnotrgovinski deficit. Sve slobodnom odlukom grčkoga naroda.

I da ne bude neke zabune, duguje pare i Island i odjebao je Britaniju i još neke za debele pare, onda kada je odvajao bankarsko žito od neoliberalnog kukolja, i pale su tužbe i jebu se sudski, al niko Island ne jebe kao neku inferiornu zemlju s Balkana

Tako da, čista je neistina da je bilo saglasnosti, čista je neistina da imaš izbor da budeš nezadužen, ponavljaju se rasističke podjele između sjevera i juga jer Islandu se gleda kroz prste a latinosima i grcima ne, zaebi dečko.

Povrh svega, mi pričamo o kvazislobodnom tržištu tako što je po Maršalovom planu pretežno germanski dio Evrope dobio 30 tadašnjih milijardi dolara za obnovu poslije WWII.

Kad je Đinđić tražio Maršalov plan za Jugoslaviju, poljubio je vrata. Kada je konačno skontao da nešto debelo nije u redu s EU, poljubio je dva metra pod zemljom. zato niko ovdje i neće da istraži političku pozadinu atentata, iznenadili bi se mnogi kome je zaista odgovaralo kucanje eksera u sanduk.

Smorih se, iskreno. Sve što tvrdiš sasvim je izvitoperena propagandistička priča. To da je nacista Šmit najveći uticaj ostavio na promišljanje političkog sistema Evrope ne da je tačno samo u nekom teorijskom smislu, no i personalno kroz Alfreda Milera Armaka i slične kokete s nacizmom, a koji su kao "eksperti" gradili politički okvir.

mac

Voleo bih da su ti svi postovi ovako jasni. Ne znam kad mi je neki tvoj post bio ovako jasan.

Elem, moguće je da je EU nastala bez pitanja, ali isto tako je moguće da su članice promenile sistem u međuvremenu. Sada se pitaju i nacionalni parlamenti, i sve je mnogo demokratskije. A ako i od ovog može bolje članice mogu da promene sistem tako da im više odgovara.

I to sve nema mnogo veze s tim tvojim neoliberalizmom. Sam si rekao da su svi neoliberali. Jednom kada se u parlamentu procenat neoliberala smanji ispod polovine onda će ti neo-neo da urede sistem onako kako oni misle da treba.

scallop

Bata prečesto pominje neoliberalizam. Da, članice počinju da menjaju sistem, jer im ne odgovaraju neoliberalni stavovi. Brane se sve intenzivnije. Što je to desna demokratija ne treba da čudi. Jednostvano, članice EU neće da trpe nametnuto,

Aco Popara Zver

nijedan EU sporazum nije promijenjen, dakle, čak i da su članice nešto u međuvremenu pokušavale to su kozmetičke promjene

uostalom, broj neoliberala u parlamentu prvo neće pasti ispod pola, drugo čak i kad bi pao parlament ne može ništa da uradi, i treće, trenutna alternativa Briselu je takođe neoliberalna

žabarske zvjezdice, mađarski populisti, Štrahe, to su sve odgovori koji neoliberalizmu sasvim odgovaraju, jer su miševi unutar lavirinta

http://www.publicseminar.org/2018/02/neoliberalisms-populist-bastards/

Anomander Rejk

Batin post je po meni ključan.
Ubo je suštinu, tu lažnu formalnu slobodu izbora, koju tobože imamo.
Nemamo mi nikakvu slobodu izbora. Ili ćemo igrati po njihovim notama, zapadnim,
ili će nas upropastiti i razvaliti.
Tajno pišem zbirke po kućama...

mac

Ma ne. Nema neke opskurne sile koja sprečava ljude da prestanu da budu neoliberali. Bata kaže da je neoliberalsko zlo u našim glavama već maskirano kao dobro, ili u najboljem slučaju najmanje od svih dostupnih zala. Ali i dalje je u našim glavama. Kada bi u parlamentu većina bila prosvetljena po pitanju Batinog neoliberalskog zla onda bi parlament imao mogućnosti da spreči to zlo i zameni ga svojom vizijom boljeg sveta. Nema ničeg iznad parlamenta.

Aco Popara Zver

to je u načelu moguće, jedini problem je što je takvo rušenje hegemonije u ljudskim glavama stotinu puta pokušano bez uspjeha

čak ni marksisti to na kraju nisu riješili prosvjetljenjem, nego su revolucije padale u svjetskim ratovima ili svakako oružanim napadima

dal bi došlo do stvaranja SSSR da nije bilo WWI? Šbbkbb pitanje, al danas znamo da je Lenjin došao iz Švice i da su ga Njemci propustili jer su mislili da će tako destabilizovati Rusiju, što im je i uspjelo. Još ako se sazna da su ga i finansijski potpomogli, onda će da ispadne da nijedna promjena ne može da se sprovede bez pomoći spolja i u toku ratnog stanja.

Tito, Kastro itd... Da bi se EU promijenila iznutra, morali bi oni boljestojeći da se zalažu za lošije stojeće, Njemci za Grke, Danci za Rumune, a kaće to bit...

scallop

Kad bi svi ljudi na svetu...

Dosta je dečjih pesmica. Hajde na Studio B i gledajte Gorana Vesića koji evocira svoja sećanja na vreme kad je bio šef kabineta Zorana Đinđića. Propaloj "demokratskoj" opoziciji oduzeto je i pravo da se poziva na Đinđićev legat.

Aco Popara Zver