• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

ALI VUČIĆU SVAKA ČAST

Started by Ghoul, 08-04-2014, 15:16:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

varvarin

Quote from: Anomander Rejk on 22-03-2020, 12:01:55

No, čitajući internet vidim da je trenutno glavni problem u Srbiji gde će se olakšavati kučići , pišu se već čitave peticije.
Ovaj aktuelni na vlasti nije za pohvalu, ali realno mi i nismo za demokratiju. Nama i treba gvozdena ruka. Nama ništa ne vredi objašnjavati, apelovati, moliti, tražiti, zahtevati. Sa nama se može jedino silom, sankcijom i ružnim. Nažalost.

Slažem se, posebno zbog onih koji skandiraju  ZAŠTO KAFIĆE ?!?!?!

D.

Quote from: Meho Krljic on 22-03-2020, 12:07:07
Kako ja to vidim, nama treba efikasna izvršna vlast koja dela brzo i u skladu sa postojećim planovima i propisima za vanredne situacije, a unutar zakonskih okvira, što treba da bude potvrđeno od strane zakonodavne, pa ako je neophodno i sudske vlasti.

To je sad sve teoretisanje za budućnost i svi znamo da treba da bude tako. Treba da delamo u skladu sa onim što imamo. A imamo diktaturu, državni udar i diletante na vlasti, a nemamo bolničke kapacitete, respiratore ni jaku privredu. Jedina TRENUTNA mera je socijalna izolacija. I to prisilna, jer su ljudi neodgovorni. Jednostavno je.

D.

Quote from: Linʞᴉn on 22-03-2020, 12:09:24
Quote from: Meho Krljic on 22-03-2020, 12:05:09
i koje su umrle (samo jedna)

I ta jedna je jedna previše.

Niko sa sigurnošću ne može da kaže da nije umrla jer joj je u teškom stanju bio dat lek protiv malarije, koje je njeno stanje dodatno pogoršao.

Ti si lud. Bobane, banuj ovo.

Anomander Rejk

Sad čitam da li je izjavio gradonačelnik Milana ili neko drugi, uglavnom 19. februara je Atalanta igrala u Milanu meč Lige šampiona sa Valensijom, i došlo je 40 000 navijača Atalante. Četrdeset hiljada ljudi na jednom mestu.
Desetak dana kasnije buknula je katastrofa.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Onaj stari Sendmen

Quote from: Ksenija Atanasijević on 22-03-2020, 12:07:53
Na terenu su se organizovali volonteri za pomoć ugroženim grupama i starijima. Što ovde zna svako, osim sebičnjaka-psihopata koji po ceo dan sede u kući i igraju igre oštećenog ega na netu. Ko je zabrinut za starije i njihov život, neka volontira i pomaže im. Lako je.

Da sam sam kao ti, ok. Ali, živim sa starijom osobom i ne mogu da se izlažem nepotrebim rizicima.

Prestani da pametuješ o stvarima o kojima pojma nemaš.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

varvarin

Ako uspešno  sprovedu socijalnu izolaciju, onda nisu diletanti.Onda su bolji od Italijana.

D.

Svaki diktator može uspešno da izvede prisilnu socijalnu izolaciju. Ovaj naš se još usteže.

Anomander Rejk

Quote from: Meho Krljic on 22-03-2020, 12:07:07
Quote from: Anomander Rejk on 22-03-2020, 12:01:55

Ovaj aktuelni na vlasti nije za pohvalu, ali realno mi i nismo za demokratiju. Nama i treba gvozdena ruka. Nama ništa ne vredi objašnjavati, apelovati, moliti, tražiti, zahtevati. Sa nama se može jedino silom, sankcijom i ružnim. Nažalost.

Kako ja to vidim, nama treba efikasna izvršna vlast koja dela brzo i u skladu sa postojećim planovima i propisima za vanredne situacije, a unutar zakonskih okvira, što treba da bude potvrđeno od strane zakonodavne, pa ako je neophodno i sudske vlasti.
Treba Meho, ali čak ni ona nam neće pomoći ako ( barem ) većina naroda nema iole svesti i odgovornosti.
Ni Kinezima ne bi uspela pomoći efikasna vlast, da nisu bili disciplinovani i odgovorni.

D.

Quote from: Linʞᴉn on 22-03-2020, 12:11:59
Na terenu su se organizovali volonteri za pomoć ugroženim grupama i starijima. Što ovde zna svako, osim sebičnjaka-psihopata koji po ceo dan sede u kući i igraju igre oštećenog ega na netu. Ko je zabrinut za starije i njihov život, neka volontira i pomaže im. Lako je.

Da sam sam kao ti, ok. Ali, živim sa starijom osobom i ne mogu da se izlažem nepotrebim rizicima.

Ako si onaj koji izlazi u nabavku, a jesi, rizik si svakako i trebalo bi da iznajmiš stan i odseliš se. Ovako ladno možeš da izlaziš i pomažeš starijima, isto ti se hvata. Ne izmišljaj razloge, nemaš pojma šta se događa na terenu. U kriznoj situaciji se dela, ne teoretiše se.

Onaj stari Sendmen

Quote from: Ksenija Atanasijević on 22-03-2020, 12:15:49
Quote from: Linʞᴉn on 22-03-2020, 12:11:59

Ako si onaj koji izlazi u nabavku, a jesi, rizik si svakako i trebalo bi da iznajmiš stan i odseliš se. Ovako ladno možeš da izlaziš i pomažeš starijima, isto ti se hvata. Ne izmišljaj razloge, nemaš pojma šta se događa na terenu. U kriznoj situaciji se dela, ne teoretiše se.

Jaoj... ti si ono što ja smatram za "remetilački faktor" u svakoj situaciji, pa i kriznoj. Bolje je da teoretišeš... što uopstalom i radiš, ne vidim da nemaš vremena od "događaja na terenu"...

D.

Neki argument protiv onog što sam rekla? Ne? Ugasi se.

Onaj stari Sendmen

Nemam argumente protiv gluposti. Ti možda jesi odgovorila na ono šta sam ja rekao, ali sasvim neadekvatno ("rizik je svakako" na moje "bez nepotrebnih rizika"). I to se ne mora onda ni komentarisati. Treba li stvarno to da ti nacrtam? :(

lilit

Quote from: varvarin on 22-03-2020, 12:12:42
Ako uspešno  sprovedu socijalnu izolaciju, onda nisu diletanti.Onda su bolji od Italijana.

problem je što nije moralo da se dođe do ovog momenta. al tu je uvek ili dža ili bu, nikad nešto između. uvek dreka, uvek glasno, i uvek kasno.
a nit je virus ebola-lajk virus, niti bi morali tenkovi na ulice. imajući u vidu diletantizam (kon i nestorović da se zadrže u penziji ako je moguće) i sklonost "partizanštini" (svi će da sprovode i podržavaju socijalnu izolaciju), poslednjih 30 godina će tek doći na naplatu.

i ne radi se ovde o kučićima i mačićima, radi se o tome da prisilno zatvaranje ljudi (a scientific evidence nam govori da su bezbedni ako sami šetaju i drže distancu) nije ok. razmislimo malo i o onima koji moraju da šetaju, npr. ljudi koji imaju mentalnih problema, ljudi sa lošom cirkulacijom, etc etc.

na kraju će se umirati od drugih infekcija (uzrokovanih nošenjem jedne - neefikasne, plus građanstvu generalno potpuno nepotrebne - potrebna je DISTANCA) maske, policiji će se prijavljivati komšije koje ne nose maske, a umiraće se i od čekanja u redovima (3 sata čekanja za ljude od 70 godina je apsolutno neprihvatljivo). sve mali ilije čvorovići okolo!

on a more personal note, svakog dana idem u prodavnicu, ne nosim masku osim kad sam zbog posla u bliskom kontaktu s ljudima (a i tu imam ili FFP3 ili FFP2), izbegavam ljude po ulici i u džepu uvek imam 70% alkohol. i tako već mesec dana. imam radnu obavezu, moram da idem na posao. plus imam troje dece, jedno izašlo s operacije sedam dana pre prvog slučaja, i na sve to, imala sam neviđenu sreću da mi roditelji dođu u posetu pre svega. konačno su prestali da kukaju da ih držim u zatvoru premda kuvam svakog dana a oni šetaju  xrofl (i poštuju instrukcije).
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Ma, dobro, poenta u onom što sam pisao o studiji je da je ovo vrlo mali uzorak i da služi samo kao prva od mnogo studija koje treba uraditi na putu do eventualnog odobravanja leka za ovaj tretman. Danas u politici i Kon i Srđa janković nedvosmisleno kažu da taj kombinacija lekova o kojoj pričamo "nipošto" ne treba da se koristi za tretman bolesti izazvane virusom COVID-19 dok se ne obave sva potrebna istraživanja.

D.

QuoteNaravno, u međuvremenu su u Americi pokupovali ove lekove gde god su ih našli i sada je nestašica.

Lekove su pokupovale klinike i bolnice, ne građani. I nije nastala frka koju si predvideo (da se građani bune po ulicama).

Testiranje kombinacije lekova se desilo jer je primećeno da pomaže u praksi. Tramp ne bi pominjao FDA da se i tamo nešto ne dešava (testiranje). Tačno je da nisu odobrili kombinaciju i da nisu objavili rezultate testiranja, ali su predsednika USA svakako obavestili o toku istraživanja.

Ja bih volela da gastarbajteri prestanu da nam sole pamet. Ovde sedamdesetogodišnjaci inače čekaju u redovima po 5 sati, a ljudi, za razliku od Evrope, žive po kafićima, kafanama, utakmicama i parkovima.
Ovde se ljudi, mahom, ne pridržavaju instrukcija. Ni osnovnih. Kao mi ne znamo da do ovoga nije moralo da dođe, treba nam neko izvan da nam to saopšti. :/

Meho Krljic

Nisam ja predviđao stvari, govorio sam o mogućnostima.

I vrlo sam jasno rekao kako vidim da bi bilo odgovorno obaveštavanje javnosti o tome da je dozvoljeno testiranje leka i zašto mislim da način na koji je predsednik SAD obavetio javnost neodgovoran. I, valjda je jasno da je još gore ako su klinike pokupovale lek jer one su svesne da nemaju dozvolu da ga koriste na ovaj način.

lilit

Quote from: Meho Krljic on 22-03-2020, 12:50:14
Ma, dobro, poenta u onom što sam pisao o studiji je da je ovo vrlo mali uzorak i da služi samo kao prva od mnogo studija koje treba uraditi na putu do eventualnog odobravanja leka za ovaj tretman. Danas u politici i Kon i Srđa janković nedvosmisleno kažu da taj kombinacija lekova o kojoj pričamo "nipošto" ne treba da se koristi za tretman bolesti izazvane virusom COVID-19 dok se ne obave sva potrebna istraživanja.

dobro je da je to izašlo u politici, ljudi se možda dozovu pameti.

da li znaš zbog čega se tako malo testira kod vas (700 testiranih do danas, ako su mi tačni podaci), kad je to, uz distancu, jako efikasna mera?
ovde je do danas odrađeno 21.368 testova (uglavnom ljudi koji su imali neke simptome), 3.143 je pozitivno, a 3.038 su lakši slučajevi i kod kuće su. 15 ljudi (starijih) je na intenzivnoj.

Onaj stari Sendmen

Quote from: lilit on 22-03-2020, 13:02:22
da li znaš zbog čega se tako malo testira kod vas (700 testiranih do danas, ako su mi tačni podaci), kad je to, uz distancu, jako efikasna mera?

Srbija nema uslove za testiranja. A ni lečenje.

Npr. Dragiša Mišović potpuno pun zaraženih od korone. Brojevi zaraženih su definitivno veći od onih koji cirkulišu, samo nema kapaciteta da se to utvrdi.

Svi lakši slučajevi korone se odmah puštaju na kućno lečenje.

D.

Meho, nijedna klinik neće koristiti lek suprotno zakonskim odredbama i ti to znaš. Lekovi
su kupljeni za zalihe.

Kod nas nema testiranja jer "nema para" za testove, nema ni kapaciteta, a nismo se ni pripremili, plus politički faktor: manje testiranja, manje zvanično inficiranih. . I to je ta odvojenost od realnosti kod gastarbajtera, i umesto da stanu, dodatno sole pamet.

Anomander Rejk

Lilit, ali kako naterati ljude da drže distancu i poštuju mere ?
Eto u Italiji nisu poštovali, razmileli se svukuda, od stadiona do kafića,
a Italija je valjda razvijenija i sposobnija od Srbije, pa opet nije uspela niti sprovesti mere niti uspešno apelovati na ljude.

D.

Ne primaj se. Ko želi da ima kontakt sa realnošću ima ga, ko ga nema teoretisaće do besvesti
kako smo mi ostali diktatori i nehumani.

lilit

Quote from: Anomander Rejk on 22-03-2020, 13:12:20
Lilit, ali kako naterati ljude da drže distancu i poštuju mere ?
Eto u Italiji nisu poštovali, razmileli se svukuda, od stadiona do kafića,
a Italija je valjda razvijenija i sposobnija od Srbije, pa opet nije uspela niti sprovesti mere niti uspešno apelovati na ljude.

ma razumem naravno. problem s italijom je što su bili prvi u evropi i u startu je vrlo malo ljudi razumelo koliko je sars-cov-2 infektivan (contageous). kao što je meho napisao gore, virus per se nema jak letalni potencijal (i ti i ja i meho, a bogami i boban, lol, bismo preživeli sigurno), ali je jako infektivan (bliski kontakti). u italiji je zdravstvena infrastruktura ono što je otišlo dođavola.

naravno, stariji ljudi koji po definiciji imaju lošiji imunski sistem (zato što i ćelije imunskog sistema stare kao i mi sami), i svi oni kojima imunski sistem nije fully funkcionalan (pacijenti na hemioterapiji, kortizolskoj terapiji, bebe do godinu dana, trudnice, etc) su ugrožene grupe i treba im olakšati, a ne otežati život. i na državi je da to obezbedi a ne da dovodi pajace od kona i nestorovića da zbunjuju narod. i da, sad teško da može šta drugo osim gole sile, al, kao i devedesetih, neke stvari su mogle biti sprečene. posebno što je srbija bila u prednosti, znalo se kako je u italiji, šta primenjuju austrija i nemačka, a šta planiraju UK ili švedska.

a šta preduzeti?
možda umesto vučića puštati ovakve stvari preko TV-a:
https://www.youtube.com/watch?v=nMY0-4p9P-M
pozitivna stimulacija može mnogo toga da uradi.  xflowy

D.

Mi to sve znamo. I ne pokušavamo da sprečimo širenje zaraze da bismo se zaštitili od virusa, već od kolapsa zdravstvenog sistema u kojem će mnogi, zbog nedobijanja pomoći i lečenja, umreti. Socijalna izolacija od početka za sve ima taj smisao.

scallop

Pasuje mi kad me ignorišete. Taman je za nivo u kome raspravljate.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Ja te ne ignorišem, odgovorio sam na tvoj post, sa citatom, možda nisi video, ima mnogo postova.

Quote from: lilit on 22-03-2020, 13:02:22

U prvih nekoliko dana jer nismo imali dovoljno testova. Trenutno, dogovor je da se ne radi testiranje sem na slučajevima sa izraženim jačim simptomima jer, koliko se između redova da videti, problem je u prezaposlenosti zdravstvenih profesionalaca.

SZO naglašava važnost testiranja ali u svakom brifingu i pomenu da shvataju da za to u mnogim zemljama nema uslova. Konova percepcija je da imamo barem 500 zaraženih u ovom trenutku ali da nije važna tačna cifra koliko je važno da merama izolacije usporavamo njen rast. Što sa neke strane ima smisla.

Treba više da nas brine to što su Hong Kong i Singapour sada ponovo dobili brz rast slučajeva zaraze jer imaju mnogo povratnika koji su ušli u njih nakon što je prvi talas uspešno umanjen. Pošto i mi to imamo, plus nedisciplinu tih koji su ušli, nije neverovatno da će ta populacija dosta doprineti širenju.

scallop

Nema veze. Važno je da komuniciramo svidelo nam se to ili ne. I ja sam zabrinut zbog testova. Da ih imamo dovoljno ječalo bi po TV. Ako si primetio, nemam primedbi na kritiku nego na političku kritiku. Imamo program, imamo "struku", a i mere bi bile skromnije da nismo nedisciplinovani. Ne dajte priliku političarima da se proseravaju i odmah će biti lakše. Lično sam vrlo zadovoljan reakcijom rodbine i prijatelja. D. bi sigurno učinila ono što napiše da bi. Kad pišeš o koroni budi kooperativan, ne trebaju nam posebna naglašavanja na mogućim propustima.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

Moja poznanica u Belgiji 99% ima korona virus, pozvala koga treba i rekli joj da ne testiraju više, da ostane kod kuće i čeka da prođe, da im se javi za sedam dana osim ako ne dospe u kritično stanje. Naprosto je praksa pokazala da ogroman broj zaraženih pretekne sa blažim simptomima i da nema mogućnosti da se oko njih gube vreme i resursi.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Tako je. Postepeno ćemo se dozvati pameti, a ko se ne dozove srećno mu bilo.

D.

Quote from: Boban on 22-03-2020, 14:47:37
Moja poznanica u Belgiji 99% ima korona virus, pozvala koga treba i rekli joj da ne testiraju više, da ostane kod kuće i čeka da prođe, da im se javi za sedam dana osim ako ne dospe u kritično stanje. Naprosto je praksa pokazala da ogroman broj zaraženih pretekne sa blažim simptomima i da nema mogućnosti da se oko njih gube vreme i resursi.

Mi se ne štitimo od njegove letalnosti, već od njegove viralnosti.

I kod nas inficirani leže kod kuće, osim ako nisu u kritičnom stanju, a tako je svuda u svetu.

Meho Krljic

Ovo što kaže D. je tačno. Ideja je da ne preopteretimo zdravstveni sistem jer će onda da umiru svi, ne samo pacijenti sa teškim slučajem respiratorne infekcije, nego svi, dijabetičari, ljudi na dijalizi, onkološki pacijenti, pa i sami zdravstveni radnici.

Elem, ja se izvinjavam što malo švercujem i politički komentar u ovu priču, nego naziv topika je taj pa mi onda prirodno da malo ne zaboravimo i te stvari. Svakako, dodaću, nam je potrebna solidarnost sada.

MUP je dostavio štabovima u gradovima i opštinama instrukcije i obrasce za vođenje evidencije o volonterima koji će pružati podršku starijim osobama (snabdevanje itd.) tako da će, nadam se, ovo od nedelje da bude strukturiranija aktivnost. Mog oca su zvali iz opštine da ga pitaju treba li mu pomoć, tako da se kreće s tim definitivno. Trebalo je ranije, ali je dobro da se radi na tome.

D.

Po tviteru provejava vest da su zaposlene u javnim službama skoro prisilno angažovali da nose namirnice ugroženima.

Meho Krljic

Ne bi me čudilo. Opet tu bi fer, kako gomila njih trenutno ne radi, i kako mnogi od njih jesu nekakav SNS kadar, to skoro da deluje kao prirodno i očekivano.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 22-03-2020, 15:29:48

Elem, ja se izvinjavam što malo švercujem i politički komentar u ovu priču, nego naziv topika je taj pa mi onda prirodno da malo ne zaboravimo i te stvari. Svakako, dodaću, nam je potrebna solidarnost sada.

Nemoj. Uzdrži se. Sramotno je brljati jedino sa čim možemo da se podičimo. Solidarnost je zavidna i pozdravljam svakoga ko oseća potrebu da pomogne.

varvarin

Biljana Srbljanović nije neko s kim bih voleo da sednem i pričam, ali...  Pročitajte ovo. Želim joj sve najbolje.  Brz oporavak, i da što pre izađe iz bolnice.

https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2020&mm=03&dd=22&nav_id=1668806

Biljana Srbljanović ima koronavirus: "Ako ne znate nikog ko je pozitivan na koronu, znam ja: sebe"

Berserker

Quote from: lilit on 22-03-2020, 13:28:04

pacijenti na hemioterapiji, kortizolskoj terapiji, bebe do godinu dana, trudnice, etc) su ugrožene grupe i treba im olakšati, a ne otežati život. i na državi je da to obezbedi a ne da dovodi pajace od kona i nestorovića da zbunjuju narod

Lilit, zanima me zašto Kona svrstavaš u isti koš sa Nestorovićem? Mislim, meni je Nestorović još od ranije išao na živac, i on je jedna od perjanica antivaxera u Srbiji, i drago mi je što se toliko diskreditovao svojim poslednjim nastupima i ''najsmešnijim virusim na svetu celom koji samo na Facebooku postoji''. Iako je meni lično od epidemiologa najgotivniji Zoran Radovanović, mislio sam da je i Kon ozbiljan čovek, ali tebi više verujem, pa te molim da mi pojasniš kakvim postupcima je pao u tvojim očima?

lilit

@Berserker,

neću ulaziti u vreme pre 2009, jer su epizode vezane za devedesete prosto moj utisak i nisu bazirane na scientific evidence. ukratko, negde sam mnogo besna na jugoslovenski kadar koji je mislio da je bogom dan i nije ispratio da se svet promenio (recimo: torlak je propao - izgubio tehnološki priključak - najkasnije 1985, premda neki misle da i danas postoji i proizvodi). isto kao i vma, na kojoj je kon radio.

ne znam da li je kon ozbiljan ili neozbiljan čovek :) , prosto su mi zasmetale neke profesionalne stvari koje (ni)je adekvatno (po meni, znači, subjektivno) uradio.

evo ti prvo "moj 2009. kontekst": moja očekivanja od epidemiologa koji je odgovoran i vodi preventivne aktivnosti tokom pandemije H1N1, 2009. nisu prevelika. očekujem samo da se građanstvu daju jasne  instrukcije kako treba da se postupa. jednostavno i bez menjanja osnovnih informacija (180 stepeni) u toku jednog dana. zašto? zato što srbija nije izolovano ostrvo i o H1N1 se znalo mnogo više nego što se danas zna o sars-cov-2 te očekujem da glavni epidemiolog bar prati šta radi CDC i šta pišu NEJM i Lancet. high expectations? pa ne.

u svakom slučaju te 2009. i WHO u početku nije bila na visini zadatka, al to se relativno brzo promenilo kad se sagledala kinetika širenja virusa; pandemijske vakcine smo dobili vrlo brzo, a onda se krenulo u zaplašivanje stanovništva (sluđenog različitim informacijama sa TV-a) da svi moraju da se vakcinišu + dernjati se da moraju da potpišu da se vakcinišu na sopstveni rizik. neprihvatljivo u svakoj mogućoj situaciji a posebno kad ti pandemija ugasi racionalnu stranu 95% stanovništva.
bio je tu i neki sumnjivi tender na kome su oborili torlačku ponudu (torlak btw nije imao svoju pandemijsku vakcinu već onu koju godinama valja kao svoju - sanofi pasteur), prošao je novartis. tomica milosavljević, predrag kon, svetlana vukosavljević & co. su bili uključeni u nabavke, zaboravila sam detalje, al bilo je to prilično nasty vreme i mislim da je mnogo naših tadašnjih sugrađana odlučilo da se nikad više ne vakciniše. H1N1 se pokazao prilično jednostavnim (premda grip nikad nije jednostavan jer kad ubija, ubija sve redom) za hendlovanje, H1N1 je par godina nakon toga uvek bio (pored ostala 2 ili 3 tipa) u sezonskoj vakcini protiv gripa, a nije mi poznato šta se desilo sa ogromnim brojem uvezenih doza 2009. i kako su uništene.

druga ozbiljna stvar je njegova izjava data 13. marta 2020. na konferenciji za štampu da deca ne prenose koronavirus i da nema potrebe zatvarati škole.
http://rs.n1info.com/documents/1428242/comments/Vesti/Kon-Zatvaranje-skola-nema-smisla-utvrdjeno-da-deca-nisu-prenosioci.html#
kinezi im preneli info. wtf?!

šta to znači? znači da nisi pročitao nijedan od radova koji su izašli u 2020, niti uzimaš u obzir da deca kao asimptomatski rezervoari infekcije figuriraju i u nekim drugim infekcijama, niti si pogledao jednu jedinu statistiku (kinesku, italijansku, nemačku) koja ti je do 13. marta već (potencijalno, mislim, da si pogledao) mogla pružiti info sledeće prirode (npr):"It's not that they're not getting infection. They're not getting disease. They're not getting sick," said Malik Peiris, a coronavirus expert at Hong Kong University. Peiris and Baric both think children are probably playing a role in spreading the virus. "If they are infected, there is no reason to believe that they will not transmit," said Peiris.etc etc.
što je i realno očekivati, a evo i nešto prilično sveže: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2005073
i onda dan posle (14. marta) dobijamo izjavu različitu za 180 stepeni: Kon za zatvaranje obrazovnih institucija do kraja školske godine
http://rs.n1info.com/Vesti/a577882/Konza-zatvaranje-skola-do-kraja-skolske-godine.html

e sad, reći ćeš da sam zakeralo, eto čovek se malo prešao, pa se ispravio, ali takvo ponašanje mi je prihvatljivo na našoj versejsi sagitici, a nije kad treba da preneseš poruku ionako sluđenim ljudima. neodgovorno je i neozbiljno. ne znam, moguće da preterujem. i da, i ja volim zorana radovanovića kao epidemiologa. :) 

varvarin

Što reče jedan lik iz filma NEBESKO  KRALJEVSTVO:  Ta žena je hrabrija od polovine vitezova ovde.  A ima i šta da kaže.

https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2020&mm=03&dd=23&nav_id=1668979

Biljana Srbljanović: "Malkice mi je gore. U klinici je sve pod konac"

..."Istovremeno me troše bedni komentari seirenja nad mojom bolesti, ljudi kojima je argument za sve "jer Vučić". Iz prve ruke ću vam reći: na infektivnoj je sve pod konac. Laž je da nemaju zaštitnu opremu, laž je da ne znaju šta rade, laž je da ne postoji jasan protokol. Neopisivo ljubazni i saosećajni, doktori, sestre, tehničari, žao mi je što im, pod onim skafanderima, nisam videla lica da zapamtim uz zahvalnost."

scallop

Neko će reći da nije rekla, da su je naterali, da su joj platili. A posle toga tuce ali, ali, ali, ali. Jes' da je korona gadna, ali mi imamo još gadniju bolest.

varvarin

Jebeno si u pravu. A tek da vidiš komentare prepune govana, tamo na B92, ispod njenog teksta...
Ta žena je politički sve suprotno od onog što sam ja.
A ko to sad pita?
Impresioniran  sam njenom hrabrošću, smirenošću... i želim joj da brzo ozdravi.

džin tonik

citam komentare, bas ce joj tesko oprostiti sto realno sagledava stvari, otvoreno prenosi, a ne poteze kroz blato svoje, pa uzdize tudje. nevjerojatno da dobila prostor u medijima.

scallop

Crći ću od muke aki moram da linkujem,

https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be9337092b56

Obimna analiza endemije korona virusa. Komparacija "udri brigu na veselje", "usporavanje" i "imperia strikes back". Zaključio sam da idemo najboljim putem i nek' umru dušmani.

lilit

preteče li biljana?

btw, u rudnik bih sve one koji zauzimaju krevete u bolnicama ljudima kojima su kreveti nužno potrebni a koji nemaju vezu. napalm, pa napalm, pa napalm eksponencijalno.

angel011

We're all mad here.

lilit

Quote from: angel011 on 26-03-2020, 18:18:43
Quote from: lilit on 25-03-2020, 13:19:12
preteče li biljana?

Poslata na kućno lečenje.

hvala!

Quote from: džin tonik on 26-03-2020, 18:26:21to je samo stigla smjena, estradna reklama mora pokriti zbivanja.

Đorđe David treći dan u bolnici: "Imam upalu pluća, čekam rezultate"
Srpski pevač pozitivan na koronavirus: "Očajan sam"

ko će sad objasniti razlike između iskustava koje su imali na istoj klinici?

šalu na stranu, želim im oboma brz oporavak, al ovu vrstu epskog dramakvinisanja stvarno ne mogu da podnesem. posebno u situaciji kad ljudi umiru i situacija nije za političarenje i zajebanciju.

angel011

We're all mad here.

džin tonik

ovaj uz "tesku upalu pluca" izgleda deset puta vedrije od mene, a cvrkuce neometano kao slavuj...

lilit

preteče li đorđe david? kako bend, zvezde granda i saša popović?

lilit

i da dodam: mi ne znamo u kakvom nam je trenutno stanju naš imunski sistem. zato spavajte, odmarajte i što manje loših vesti, stres svesti na neophodni minimum. uz distancu i 70% alkohol u džepu kad ste napolju, to je jedino što sigurno radi.  xremyb

varvarin

A 55% alkohol u čaši, kao dobar rum?