• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

ALI VUČIĆU SVAKA ČAST

Started by Ghoul, 08-04-2014, 15:16:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

scallop

Bolje dve od 40-45%. Sinoć sam skidao šljivku od 55% na tu meru.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

varvarin

Lepo je imati iskusne drugare, poslušaću!   :lol:

scallop

Na deset litara pazariš dva i po litra, pa može i treća. xdrinka
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

Quote from: varvarin on 27-03-2020, 11:07:38
A 55% alkohol u čaši, kao dobar rum?

šaljem ti ovaj, čim se rešimo shita od virusa. samo 40%, al je dobar :)

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

scallop

I, uopšte, priča o 70% alkohola je prilično piromanska. Moguće je da su ovi na N. Beograda izdezinfikovali stan iz sve snage, pa zapalili cigarete da odmore. Ima i nezapaljivih dezinfekcionih sredstava.

lilit

Persistence of coronaviruses on inanimate surfaces and their inactivation with biocidal agents

The analysis of 22 studies reveals that human coronaviruses such as Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) coronavirus, Middle East Respiratory Syndrome (MERS) coronavirus or endemic human coronaviruses (HCoV) can persist on inanimate surfaces like metal, glass or plastic for up to 9 days, but can be efficiently inactivated by surface disinfection procedures with 62–71% ethanol, 0.5% hydrogen peroxide or 0.1% sodium hypochlorite within 1 minute. Other biocidal agents such as 0.05–0.2% benzalkonium chloride or 0.02% chlorhexidine digluconate are less effective.

March 2020 Volume 104, Issue 3, Pages 246–251

https://www.journalofhospitalinfection.com/article/S0195-6701(20)30046-3/fulltext

Btw, bezalkonium hlorid aka Asepsol je široko korišćen na tim prostorima. A ni 2-propanol nije od velike vajde protiv Corone.

varvarin

Lilit,
ajd kad navratiš u Beograd, da sednemo i popijemo neki trotil !

scallop

Ne polemišem. Molim: "Ne palite se, ljudi." Varikina radi posao.

lilit

Quote from: varvarin on 27-03-2020, 12:22:23
Lilit,
ajd kad navratiš u Beograd, da sednemo i popijemo neki trotil !

hoćemo, jedva čekam! u međuvremenu, 2 metra distanca sa svima  :)

a virus ćemo preživeti, valja ostati mentalno sačuvan. krucijalno je smanjiti nivo stresa i tako dodatno negovati imunski sistem. čuvaj se i budi dobro.  xremyb

džin tonik

Quote from: scallop on 27-03-2020, 12:28:59
Ne polemišem. Molim: "Ne palite se, ljudi." Varikina radi posao.

ovo je zabrinjavajuce, koji god topik otvorim, moram se sloziti sa skalopom. bas te ne volim, ali da imas iskustvo, suvislo razmisljanje i precizne zakljucke se ne moze osporiti.

Anomander Rejk

Tajno pišem zbirke po kućama...

scallop

Ko je Stanija? Borise, mogao bi da budeš ozbiljniji. Svi će pomisliti da se baviš rijalitijem.

Anomander Rejk

Dobro , pa može malo i neozbiljnosti i zeze, ozbiljnosti nam trenutno ionako ne manjka...
Javne ličnosti, pogotovo estrada i političari, od svega prave predstavu i navikli su da budu u centru pažnje. Tako i David i Biljana. Ne mogu ni bolest odbolovati na miru, već je moraju dati u medije. S druge strane svakom je njegova muka najpreča, a možda je psihološki nekad lakše kad se podeli s drugima, pa i sa širim krugom ljudi. Tako da ne bih ja ni njih osuđivao. Niko ne zna unapred kako bi reaagovao da ga to snađe.

Truba

Zenska je amrirani beton
Armirnjaca
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

lilit

Quote from: Anomander Rejk on 27-03-2020, 14:39:29
Quote from: lilit on 27-03-2020, 08:38:48
preteče li đorđe david? kako bend, zvezde granda i saša popović?
Ne znam za Davida, ali dobro je da su Stanojku evakuisali ) :
https://www.kurir.rs/stars/3435629/kao-kad-smo-se-vojnim-helikopterom-izvukli-iz-rata-stanija-se-vratila-u-srbiju-evakuacionim-avionom-emocije-i-suze

dirljivo. koliko vidim sa fotke (koju je dodala uz evakuacioni info), stanija je itekako pretekla. ima pravde! :)

Anomander Rejk

Evo jutros je govorio Kon, pa me interesuje mišljenje Lilit.
Kon kaže da će četvrta, peta možda i šesta nedelja kod nas biti vrhunac epidemije. Onda slede nedelje u kojima će padati, otprilike četiri. Nakon toga, kad sve splasne, još 28 dana posmatranja i nekih mera. Znači tri meseca-april, maj i jun. Sada je već jasno da će ovo trajati celo proleće do leta ( naravno i ovaj scenario pod pretpostavkom da ne bude nepredviđenih iskakanja )
Šta posle?Šta nam donosi leto, a šta jesen?Znaju li išta preciznije, ili samo predviđaju, i šta?

lilit

Quote from: Anomander Rejk on 28-03-2020, 12:07:22
Evo jutros je govorio Kon, pa me interesuje mišljenje Lilit.
Kon kaže da će četvrta, peta možda i šesta nedelja kod nas biti vrhunac epidemije. Onda slede nedelje u kojima će padati, otprilike četiri. Nakon toga, kad sve splasne, još 28 dana posmatranja i nekih mera. Znači tri meseca-april, maj i jun. Sada je već jasno da će ovo trajati celo proleće do leta ( naravno i ovaj scenario pod pretpostavkom da ne bude nepredviđenih iskakanja )
Šta posle?Šta nam donosi leto, a šta jesen?Znaju li išta preciznije, ili samo predviđaju, i šta?

nisam slušala šta je pričao, a volela bih da vidim cifre (broj testiranja, broj pozitivnih, broj umrlih) na osnovu kojih je dao te, prilično precizne, izjave. mislim da u ovom momentu, ni u nemačkoj ni u austriji, a posebno u srbiji, nije moguće znati kako će sve izgledati u narednih nekoliko meseci.
bitna stavka je da ovaj virus ne sledi regularnu epidemiološku dogmu, a moj utisak je da kon izvodi puno zaključaka na osnovu znanja i iskustva koje imamo sa gripom. sars-cov-2 se ponaša drugačije, inficira drugačije, al najvažnije od svega - imamo posla sa novim rekombinovanim virusom i čovečanstvo dosad nije bilo izloženo toj infekciji. činjenica da nismo bili izloženi, znači da je imunitet ljudi protiv ovog virusa, širom planete, nepostojeći. i sad dilujemo s posledicama. nije to ništa novo i neočekivano, dešavalo se više puta kroz istoriju, a i sam virus je prelepota, sa biološkog stanovišta.

u austriji su mere striktne al nisu vojne kao u srbiji, niti bi to moglo proći. čak se i parlament sastao pre nedelju dana i doneo 40 novih zakona da bi omogućio lakše hendlovanje korona krize. ono što se ovde smatra je da ako se prerano ukinu mere, doći će do porasta infekcija, a taj porast će ugroziti živote lekara i ugroženih kategorija, kao i ugroziti funkcionisanje zdravstvenog sistema. pošto je u austriji civilno društvo solidno razvijeno, političarima (uključujući i prilično populističkog kurza), ni na kraj pameti da krenu u taj eksperiment, niti da pričaju o pandemiji umesto eksperata, iako niki lauda i društvo naveliko kukaju da će propasti ekonomija. računam da će na smanjenje takvog razmišljanja uticati horor koji kreće da se dešava u americi, posebno u njujorku.

u austriji se očekuje da će se pik dostići u nekom periodu između sredine aprila i sredine maja (a pik zavisi od dnevnog rasta broja inficiranih), i do tada će mere sigurno biti na nivou na kom su sada. do danas je odrađeno 42.750 testova, što je malo, imajući u vidu da je neophodno ispratiti virus da bismo ga eliminisali. ukupno 7.712 pozitivnih,  u tu broju ulaze i izlečeni i umrli.
ono što se takođe zna je da flattening the curve nije dovoljno da bi se ukrotila pandemija, kriva mora da ide na dole. ako prerano "otključamo", opet ćemo imati eksponencijalni rast jer imunitet ne postoji. sad prosto kupujemo vreme i usporavamo virus sa nadom da ćemo mu prekinuti replikaciju dok vakcina ne prođe clinical trials, jer ne možemo krenuti u kompletnu vakcinaciju stanovništva ako ne znamo da je vakcina safe.

mi prelazimo na online predavanja i to će biti primenjeno na svim fakultetima, bar u ovom semestru. u holandiji su studentima već rekli da neće da ih vide do septembra.
moj šac je da ćemo do septembra sigurno imati neki vid mera plus da će granice biti zatvorene (austrija neće rizikovati da uveze inficirane iz švedske) još bar toliko. od jeseni ćemo se susresti sa dodatnim problemom, kreće sezona gripa, a mi još uvek nećemo imati vakcinu protiv korone. ono što ljudi često smetnu s uma je da smo retko zaraženi jednim virusom, sa respiratornim virusima je to nekad jedan, nekad dva, nekad tri i više, ljudski organizam je tu neselektivan i prilično promiskuitetan :) .

videćemo. treba biti strpljiv i staložen i pripremiti se da sve ovo može dugo da traje. i čuvati svoje stare i ugrožene. i čuvati živce. i spavati. i probati svesti stres na mogući minimum. i vakcinisati sve protiv gripa čim dobijemo formulaciju za sledeću sezonu. a nadam se da ste se svi vakcinisali za ovu.

Anomander Rejk

Vakcinisao sam se. Sad je bila konferencija, slagaću ti tačan broj čini mi se u zadnja 24 sata 370 testiranih, 131 pozitivan. kažu da će uskoro testirati i 2000 dnevno, pa onda logično možemo očekivati i više stotina zaraženih dnevno.
Mislim da znaš da nisam ljubitelj ove vlasti, ali iskreno užasno smo nediscplinovani. Užasno.
Moji prozori gledaju na dečije igralište, od jutros je tu prodefilovalo sigurno bar sto ljudi, trenutno mame igraju lopte sa decom, ljudi dolaze druže se, sede blizu opušteno ćaskaju, dve ekipe ljubitelja psića sa istima, osmoro ljudi, sede na dve klupe svi licem u lice, preporuke o negrupisanju i nekretanju ko ne mora malo ko šljivi.
Pa ne znam više ko je ovde lud, narod potpuno opušteno kao da je uobičajeno
proleće ko i svake godine.
Koliko se kukalo na penzionere-i sam sam kukao, još su ispali najnormalniji.

lilit

Quote from: Anomander Rejk on 28-03-2020, 16:37:03
Vakcinisao sam se. Sad je bila konferencija, slagaću ti tačan broj čini mi se u zadnja 24 sata 370 testiranih, 131 pozitivan. kažu da će uskoro testirati i 2000 dnevno, pa onda logično možemo očekivati i više stotina zaraženih dnevno.

i ja se nadam da će biti više testova. trenutno samo torlak radi testiranja, a kad to radi jedna kuća, broj testova po danu je limitiran. u austriji je uključeno 40 labova i od krucijalne važnosti bi bilo da se i u srbiji time bavi još nekoliko institucija. zašto se ne bavi, to je pitanje za kona i ekipu. :lol:
super da si vakcinisan, kombinacija gripa i korone je jako opasna. jeste da je grip već na izdisaju (za razliku od korone, UV i toplota ne prijaju virusu gripa), al to ti je bazična zaštita i za sledeću godinu, al videćemo koji će sojevi cirkulisati. vakcinacija obavezna.

QuoteMislim da znaš da nisam ljubitelj ove vlasti, ali iskreno užasno smo nediscplinovani. Užasno.
Moji prozori gledaju na dečije igralište, od jutros je tu prodefilovalo sigurno bar sto ljudi, trenutno mame igraju lopte sa decom, ljudi dolaze druže se, sede blizu opušteno ćaskaju, dve ekipe ljubitelja psića sa istima, osmoro ljudi, sede na dve klupe svi licem u lice, preporuke o negrupisanju i nekretanju ko ne mora malo ko šljivi.
Pa ne znam više ko je ovde lud, narod potpuno opušteno kao da je uobičajeno
proleće ko i svake godine.
Koliko se kukalo na penzionere-i sam sam kukao, još su ispali najnormalniji.

da, znam da nisi ljubitelj, a znam i da tu ljudima što više nešto braniš, oni sve više žele to da rade. mislim da je državna strategija omanula i na početku, a i sada, al sve je to voda ispod mosta, biće kako će biti, nadajmo se najboljem. mene povremeno glava zaboli kad pomislim da se mnogo toga moglo izbeći, volim profilaksu, nekako nikako ne učimo na tuđim, al ni na svojim greškama. biće tu tek pomeraja kad sve ovo jednog dana prođe.

scallop

Quote from: lilit on 28-03-2020, 17:42:54
mislim da je državna strategija omanula i na početku, a i sada,

Ko nije omanuo?

džin tonik

nijemci? strucnjaci vode rijec, sve promisljeno, postoje i slobodni kapaciteti, pomaze se pacijentima iz ita i fra, u hodu se razradjuju strategije, politika moderira, umrezava, kreiraju se sinergijski efekti...

mac

Quote from: lilit on 28-03-2020, 16:08:15
u austriji su mere striktne al nisu vojne kao u srbiji, niti bi to moglo proći. čak se i parlament sastao pre nedelju dana ...

Radulović kaže da je Srbija jedina zemlja na svetu gde je odbornicima zabranjeno da se sastaju. U pravu je čovek, to je pravno gledano puč.

angel011

i ja se nadam da će biti više testova. trenutno samo torlak radi testiranja, a kad to radi jedna kuća, broj testova po danu je limitiran. u austriji je uključeno 40 labova i od krucijalne važnosti bi bilo da se i u srbiji time bavi još nekoliko institucija. zašto se ne bavi, to je pitanje za kona i ekipu. :lol:

Najavili su da će uključiti još neke laboratorije.
We're all mad here.

lilit

Quote from: mac on 28-03-2020, 21:11:38
Quote from: lilit on 28-03-2020, 16:08:15
u austriji su mere striktne al nisu vojne kao u srbiji, niti bi to moglo proći. čak se i parlament sastao pre nedelju dana ...

Radulović kaže da je Srbija jedina zemlja na svetu gde je odbornicima zabranjeno da se sastaju. U pravu je čovek, to je pravno gledano puč.

ne znam da li im je zabranjeno, verujem da je trenutna vlada spremna za poteze tog tipa, te, ako je tako, naravno da je nenormalno. al ni saša radulović se nije proslavio po pitanju izjava o korona krizi i načinu kako bi je on hendlovao da je u prilici. smatram da je glupostima premašio i nestorovića, a to nije tako jednostavno. no, dobro, čovek koji je bio spreman da uđe (i ušao je) u vučićevu vladu (po meni) ne može biti uziman ozbiljno po bilo kom pitanju.

lilit

Quote from: angel011 on 28-03-2020, 22:07:03

Najavili su da će uključiti još neke laboratorije.

good news. vama treba bar 2000 testova po danu. plus, sistem mora da postane transparentan.
ovako nekako:
https://info.gesundheitsministerium.at/

valjevo gori, ćuprija gori, ljudi su prepašeni, razne poluinformacije se plasiraju. neće izaći na dobro.

Accuphase

Nešto ga nema već neko vreme...

Alexdelarge

Rićiardi: Korona je stvarni uzrok smrti kod malog broja ljudi u Italiji

Korona virus je za veoma mali procenat ljudi koji su preminuli u Italiji stvarni uzrok smrti, rekao je za italijansku ,,La Repubblica" naučni savetnik u Ministarstvu zdravlja Italije Vagner Rićiardi.

Profesor Rićiardi apelovao je da bi uzbuna i vanredno stanje u Italiji zbog korone virusa morali da se stave na pravo mesto.

,,Ne treba da potcenjujemo ovaj virus, ali bi trebalo da u odnosu na bolest koju korona izaziva, imamo drugačiji pristup. Od 100 osoba koje se zaraze korona virusom, 80 njih ozdravi spontano, dok 15 odsto obolelih ima ozbiljnije probleme za hospitalizaciju, a pet odsto teške probleme", naveo je Rićiardi.

Takođe, on naglašava da je samo kod malog broja pacijenata – oko dva odsto korona bio jedini uzrok smrti, a da su kod većine to bile druge patologije koje su bile u toku, dok je korona bila dodatni okidač.

On je i ranije izjavljivao da se u Italiji svi koji su smešteni u bolnice zbogo korona virusa vode kao žrtve tog virusa iako 88 odsto pacijenata premine zbog drugih bolesti koje su imali.

,,Želim da zapamtite da ljudi umiru uglavnom SA korona virusom, a ne ZBOG korona virusa", istakao je pre nekoliko dana u izjavi medijima.

Novinarka iz Milana Tatjana Đorđević Simić objašnjava za portal Danasa da je činjenica da je Italija do sada uradila najviše analiza na korona virus, u odnosu na bilo koju drugu evropsku zemlju, više od 420.000, pa da zato ima i toliki broj zaraženih.

,,Od juče se rade analize i ljudima koji imaju samo jedan simptom. Takođe, najveći broj zaraženih pacijenata ima više od 65 godina, dok je smrtnost najveća kod osoba iznad 80 godina. Takođe, treba napomenuti da je Italija zemlja koja ima nastariju populaciju na svetu, posle Japana, čak skoro 35 odsto građana su starosne dobi od 70 do 90 godina", ocenjuje Đorđević Simić.

U Italiji je od korona virusa umrlo više od 10.000 ljudi sa 889 smrti u poslednja 24 sata, saopštila je večeras tamošnja Civilna zaštita.

U toj zemlji su preminule 10.023 osobe dok je broj zaraženih 92.472. Civilna zaštita je dodala da se širenje zaraze smanjuje, u četvrtak za 8,3 odsto, u petak za 7,4 odsto i danas za 6,9 odsto.

https://www.danas.rs/svet/riciardi-korona-je-stvarni-uzrok-smrti-kod-malog-broja-ljudi-u-italiji/
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

scallop

Smrt SA ili ZBOG korona virusa je utešna koliko i gramatička greška. Na primer, ja ću umreti ZBOG korona virusa, BEZ korona virusa. Nigde i niko nije propustio da napomene da je ugrožena starija populacija, Svi znaju da se umire SA korona virusom, iznenađenje je da se umire i ZBOG korona virusa. Ako pukne zdravstvena zaštita, umiraće se ZBOG korona virusa, jer će pući i sva lečenja konvencionalnih oboljenja. Mame i tate će vam riknuti, jer neće moći da budu lečeni. Ako ih nemate, umiraćete vi, jer ste zagazili u doba kad su bolesti prirodna pojava. Kad god pomenete da je problem manji nego što jeste, bavite se najcrnjom eugenikom koja se može zamisliti.

Truba

Znaci zgazis autom covjeka koji ce umrijeti za 12 dana od bolesti i sud te oslobodi???
Malo sutra
Isto je i s koronom...ti ljudi bi zivjeli godinama jos...neki mladji desetljecima...
Da nije korone
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

D.

Ne, nego zgaziš čoveka autom i on, nakon par dana, umre od unutrašnjeg krvarenja. Nije umro od udarca, nego od unutrašnjeg krvarenja. Lol

Meho Krljic

Dakle, žena napisala korektan novinarski tekst o situaciji u Kliničkom centru Vojvodine ukazujući da radnici tamo nemaju zaštitu što je ne samo korisno znati u javnosti usred epidemije nego je to i bukvalno posao novinara. KCV je prijavi za "uznemiravanje javnosti i rušenje ugleda" i ženi dođe policija na gajbu, sve prevrne, uzme laptop i dva telefona i stave je u pritvor na 48 sati.

Malo je reći skandal i nešto što ne bi smelo da se događa, ali taj deo o "uznemiravanju javmosti" posle onog SMS-a stanovništvu... mislim stvarno.

https://www.raskrikavanje.rs/page.php?id=635

Anomander Rejk

Meho voleo bih da mi navedeš na osnovu kojih parametara si taj članak okarakterisao
kao ,,korektan'' ?
Ako neko napiše da je KBC Vojvodine bukvalno pred raspadom ( a reč je o kliničkom centru kome gravitira povelik deo države, jel ) onda za to moraš zaista imati temeljne i jake dokaze, u suprotnom, u uslovima vanrednog stanja, to jeste krivično delo.
Ne kažem ni da nije u pravu, ni da jeste, kažem samo da za ono što iznosi mora imati zaista jake i konkretne dokaze. Jer ovakva vest, ako dođe do velikog broja ljudi, zaista može izazvati paniku. I šta ako se ispostavi da nije istinita? Može ona odgovarati, ali je šteta nepopravljiva.
Hajde da ne trčimo pred rudu, već da pokušamo razmisliti o informacijama i proveriti ih. Nije sad nikakvo herojstvo oplesti po mrskim nam likovima, sad su pre svega potrebne pouzdane i tačne informacije.

lilit

mehane, pazi šta pričaš, završićeš na listi narodnih neprijatelja. ono i dsz logika je duboko ukorenjena u tim krajevima. :mrgreen:

a tek hapšenja ljudi koji su izašli da prošetaju pse...mislim, prvo ta mera, pa sve ostalo. moj pas (kog nemam :lol: ) i ja ne ugrožavamo nikoga ako smo na 2 metra razdaljini od drugih ljudi. psi NE PRENOSE sars-cov-2, pokazano, dokazano. čak i da ostave feces na ulici, nema prenosa jer ne mogu da se inficiraju. ma čak ni ljudski feces da ugazim u njega nije infektivan (drosten pokazao i debelo dokazao): našli su RNK (naravno), al virus nije vijabilan (exp: ćelijska kultura), što je super nalaz jer ne postoji ni teorijska mogućnost da ga prenesemo kanalizaciono (što nismo ni mislili da je moguće al sad je skroz isključeno), etc.

anomander,
pisali smo u isto vreme, ne referiram na tvoj post, sad ću da ga pročitam.

Meho Krljic

Anomandere:

Pa kako nije korektan? Ima sagovornike čije direktne citate navodi, oni daju konkretne informacije o stepenu zaštite koji deluje neadekvatno. Novinar veći dokaz od toga ne može da pokaže. Možda sve to nije istina, ali onda to demantuješ i to ne pukim izjavama nego dokazima, i podneseš prekršajnu prijavu zbog iznošenja neistinitih informacija i nanošenja štete ugledu. NE podnosiš krivičnu prijavu zbog uznemirenja javnosti i privodiš novinara jer tako samo izgleda kao da nešto kriješ. Pogotovo što su ženu upravo pustili, dakle svima je jasno da je prijava smešna i da se radi samo o zastrašivanju.

Anomander Rejk

Lilit, ne smatram ja Mehu narodnim neprijateljem, daleko bilo  8) .
Smatram ga ozbiljnim čovekom, a od ozbiljnog čoveka očekujem da ne prihvata nekritički i sa apsolutnim poverenjem na prvu
svaku informaciju.
Sigurno je da ima puno rupa u informacijama koje nam prosleđuju vlasti, isto tako prilično sam siguran da i protivnici vlasti koriste ovu priliku da istima nakarikaju i šta jesu krivi i šta nisu, tako da nikome ja ovde ne verujem-osim struci. Ne verujem ni Blicu, B92, Informeru, ali ni Novi ni N1. Svi oni imaju svoje gazde a kad imaš gazdu duvaš u
njegovu tikvu, a ne u tikvu istine, jer te gazda ne plaća da širiš istinu.

Lilit,
nisu problem psi, već ponašanje vlasnika. Koristili su te šetnje za grupisanje, nigde maski, razmaka,
ne izmišljam, gledao sam to sa prozora.
Zbog 10 % nesavesnih, ukinuli su to pravo svima.

Meho Krljic

Tako je. Zato ti, kao javna služba (što KCV jeste) moraš da širiš istinu jasnim i nedvosmislenim pokazivanjem kako institucija radi, kako štiti pacijente i zaposlene. Dakle, demantuješ novinara, pokažeš i umiriš građane. Kažeš da je neodgovorno izveštavanje nepoželjno, prekršajno goniš, svi mirni.

scallop

Mom zetu dali jednu masku za celu epidemiju. Poslao bih dojavu za neku agilnu novinarku, ali nije doktor u Srbiji.

Meho Krljic

Pa nije neka tajna da je u Americi propast u mnogim zdravstvenim ustanovama. Al tamo ne privode novinare koji to objave, jelte.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 02-04-2020, 13:46:36
Pa nije neka tajna da je u Americi propast u mnogim zdravstvenim ustanovama. Al tamo ne privode novinare koji to objave, jelte.

Daj link. U zagušenju političkih uverenja previđate bukvalno sve. Srbija trči stiplčejz sa spoplitanjem i kasnije će se tako i rezultati i posledice vrednovati.

Anomander Rejk

Ma jok, samo traže smrtnu kaznu za one koji objave da prisluškuju ceo svet)

Meho Krljic

Quote from: scallop on 02-04-2020, 13:54:23

Daj link. U zagušenju političkih uverenja previđate bukvalno sve. Srbija trči stiplčejz sa spoplitanjem i kasnije će se tako i rezultati i posledice vrednovati.

Da ti dam link na nešto što se ne dešava?? Jel' to neka pošalica od sinoć?

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%82_%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B0

Naravno, sve je to bezvezna rasprava jer kad privedu nekog u Americi zbog ovakve stvari samo ćemo konstatovati da su i oni odstupili od modela kojim svi mi nominalno uređujemo svoja društva. Dakle, bitno je da ukažemo i kad se to desi u Americi i da kažemo da ne treba. Kao ni kod nas.

Anomander Rejk

Meho, šta ćemo ako se recimo utvrdi da to što je novinarka napisala-nije istina?ž
Da li smatraš da bi onda i ona trebala snositi odgovornost za svoje postupke, kao što naravno
treba da snosi i vlast za svoje, i svako drugi?
Drugo, ako postoji prezumpcija nevinosti, čak i mrska nam vlast nije kriva dok se ne dokaže suprotno.
Novinarka je iznela neke tvrdnje, treba da ih dokaže. ,,Ne mogu i neću da otkrijem svoje izvore''
meni ništa ne garantuje u smislu dokazivanja. Zašto bih ja njoj verovao tek tako?

Meho Krljic

Kako šta ćemo? Osudićemo novinarku i njene urednike za tendenciozno, senzacionalističko i možda neprijateljsko izveštavanje.

Al po kojoj logici stavljaš nekog u pritvor zbog izveštavanja "jer može da dovede do uznemirenja javnosti" - iako je dan ranije uznemirenje javnosti izazvala vlast slanjem SMS-ova o italijanskom scenariju - a ne pokažeš ni na koji način da je to što je taj neko izvestio netačno? Javne službe odgovaraju javnosti a mediji javnost izveštavaju. Da sam ja u KCV napravio bih presek koliko zaštitne opreme imam, pokazao koji se protokoli koriste i kako se osoblje štiti i pozvao inspekciju da to proveri. Oni to nisu uradili nego su podneli krivičnu prijavu zbog narušavanja ugleda i uznemirenja javnosti, dakle, ne zbog netačnog izveštavanja.

Novinari ne otkrivaju izvore, to se zna i to je tako. Ali šta novinari rade? Traže drugu stranu da se izjasni o onom što je iznela prva strana pre nego što objave reportažu. Novinarka je u ovom slučaju tražila izjavu od KCV pre objavljivanja, oni su odbili da je daju a onda su podneli krivičnu prijavu da je ućutkaju.

Dakle, ne treba novinarki da veruješ tek tako. Na kraju krajeva, njen posao nije da objavi istinu već da objavi verodostojnu reportažu. Istinu može da utvrdi sud ili komisija koja bi se formirala da ispita slučaj i koja bi imala pristup svim materijalima koji mogu u razumnoj meri da potvrde je li nešto istina ili nije, dakle u lager liste opreme, u primenu protokola itd. Novinarka je izvestila šta kažu ljudi koji rade u javnoj instituciji. Javna institucija nije htela da komentariše njenu reportažu ali je posle zvala policiju da je provede. To je, vrlo prosto - svinjarija.

scallop

Najpre, + jer reaguješ. Težak sam kao crna zemlja. U ovom trenutku, imamo politički odgovor, društveni odgovor, odgovor prakse i odgovor naučne zajednice. Naučna zajednica je priznala da će odgovor imati naknadno, kad složi šta se dogodilo. Naučna predikcija je kiselo grožđe. Praksa prati dešavanja i ima problem sa komparacijom. Niko ne reaguje na isti način. Društveni odgovor je da je bilo koji poremećaj ustaljenog ponašanja smetnja. Mogu opširno šta sve smeta meni, ali ja sam pojedinac i nekom drugom smeta nešto drugo. Na kraju, politički odgovor ne valja, jer uključuje svoje političke interese.

Upravo mi menjaju bojler, prokapao je. Momak koji je došao da sve uradi ne zna da nosi masku. Da li da mu objašnjavam kako se maska nosi? Šta bi rekla "struka"? Da se ne kupamo? Izgleda da je banalno, ali jedino banalno je normalno. Zato, kad god pomisliš da imaš demokratski odgovor, zapitaj se kako ćeš biti vegetarijanac sutra. Ili, kako će kerovi da pišaju, ako ne znaju na pesak.

Meho Krljic

Lako je biti vegetarijanac ali jeste teško bez bojlera. Saosećam i nadam se da će majstor to brzo srediti.

A masku ne zna skoro niko da nosi, to nije baš deo naše svakodnevnice, pa nije ni za očekivati da znamo. Opet, dok god sprečava da MI kijanjem ili kašljanjem ugrozimo nekog drugog, ona radi najveći deo potrebnog posla.

scallop

Eto, ni ti nemaš pojma šta je maska, ali ne bi pitao taman da crkneš.

mac

Možda scallop opet priča u šiframa. Možda je maska na koju scallop misli neka druga maska, a ne ona na koju mi mislimo.

scallop

Skalop je 40 godina istraživao sve oblike individualnog i kolektivnog prečišćavanja vazduha od svega i svačega. Teško da iko osim njega zna više u Srbiji.