• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Boban Knežević - SLOBODANIDA (2014)

Started by Boban, 25-08-2014, 00:05:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Boban

Nema nikakve veze s mojim romanom.
Ovo je ZS forum, smisao postova je da ne odgovaraju na temu.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

crippled_avenger

Kad možemo očekivati prvi tiraž?
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Boban

Pod okriljem zamajanosti nacije Putinovim dolaskom pokušaću da iznesem prve primerke u javnost...

Boban

Dok čekamo odštampani primerak, evo prvih 25 strana za radoznale: http://www.boban.rs/slobodanida/Slobodanida_1-25.pdf

Perin

Quote from: crippled_avenger on 11-10-2014, 13:38:16

Quote from: Boban on 10-10-2014, 03:02:41
Nema nikakve veze s mojim romanom.
Ovo je ZS forum, smisao postova je da ne odgovaraju na temu.

Quote from: crippled_avenger on 11-10-2014, 13:38:16

Boban

Realno, ne verujem pre ponedeljka. Idem sutra do štampara da vidim kakvo je stanje, danas je ceo grad paralisan Putinom i paradom, što je izgleda izgovor za opšti nerad.
U svakom slučaju, biće pre Sajma...

Truba

bio sam jučer u BG i vidio te blokade kretanja :D svima opravdanje za opće rasulo i kašnjenja :D
u ovim regularnim knjižarama ništa novo... u onoj knjižari na slovo D u knez mihajlovom ili kako već mislim da je isti raspored knjiga fantatike kao i prošle godine u martu...čini se da niko to ne kupuje više

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Boban

A što nisi došao u Čudnu knjižaru?

Truba

nisam stvarno imao vremena...obilazili smo manastire :D al katoličke i išli smo u šabac kasnije... još bio i Putinko pravi džumbus

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Boban

Prvi primerak, ručno povezan otet iz štamparije danas, regularan tiraž za dan-dva.

PTY

:D ove fotke nude mizanscen tolko krcat suptilnim značenjima da meni nema druge nego da posumnjam kako možda ipak i sazrevaš, a ne samo stariš. xfrog

dejann

Mali off-topic (a mozda i nije) - kada sam ja isao u skolu, pocetak blurb-a D. Vojinova ("Sa romanom...") je bio gramaticki apsolutno neispravan. Da li se tu nesto promenilo poslednjih godina?
I caught a petal fallen from cherry tree in my hand. Opening the fist I find nothing there.

Boban

Za mog života pravopis se menjao osam puta - ja sam odabrao da ostanem u godini 1992-oj, ali paralelno sam prestao da pratim kako ko šta piše. Ionako će se sve to i dalje stalno menjati.

Quote from: PTY on 19-10-2014, 10:10:32
:D ove fotke nude mizanscen tolko krcat suptilnim značenjima da meni nema druge nego da posumnjam kako možda ipak i sazrevaš, a ne samo stariš. xfrog

zapravo, tek sa ovim srpom i čekićem sve dolazi na svoje mesto.

crippled_avenger

Za mog života se menjao pravopis ali nisam postajao pismeniji. Nemam šta da kažem u svoju odbranu. Doduše, kada šaljem tekst uvek naglasim da neko mora da ga pregleda.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Boban

Ionako je ovo knjiga o alternativnoj Srbiji 2006 - ko zna kakav su oni pravopis progurali?

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

mda... a pošto se već sprema novo izdanje (ovo planiram da rasprodam na Sajmu i oko njega), biće prilike da se ponešto i prepravi, dopiše... kako je i red.

PTY

Quote from: Boban on 19-10-2014, 15:34:37

zapravo, tek sa ovim srpom i čekićem sve dolazi na svoje mesto.

:lol: :lol:

Dakle, ako proverbijalna slika saopštava barem hiljadu reči, ova fotka je svakako triput elokventnija. 8)
A još ako i roman bude  u toj kategoriji... nebo je limit.

Boban

Prvo pominjanje Slobodanide u štampanim medijima: http://www.gloria.rs/dimitrije-vojnov-594

Knjiga je od danas dostupna za... štagod. Cena kod mene 500 dinara, u Beopolisu će biti 660.

Mica Milovanovic

Red bi bio da je prebaciš u odgovarajući topik...
Mica

Agota

Quote from: Boban on 23-10-2014, 10:53:29
Prvo pominjanje Slobodanide u štampanim medijima: http://www.gloria.rs/dimitrije-vojnov-594

Bezveze. Ko da nije Vojnov, izgleda da je  tesko pametan biti u ovoj rubrici.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

crippled_avenger

primerak na stolu junaka, ovako počinju borhesove priče mirka kovača danila kiša

crippled_avenger

Agota

Bas dobar tekst!
Novinari su potkupljivi koliko i celo drustvo. Sto rece onaj istoricar Bataković :"Za osrednju stipendiju i dve avionske karte deo elite spreman je da služi tuđim interesima". 
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Kimura

Da, novinare je lako kupiti, ali oni polako postaju glavni centar moći. Umesto tužbom sudu, preti se naslovnicom u novinama, pa ti vidi...

mac

Nisu novine centar nego jedna od poluga moći. Nisu novinari moćni, nego vlasnici novina, a i to samo pod uslovom da su vlasnici i mnogo čega drugog.

scallop

Velike moći ne kontrolišu sve moći na raspolaganju. Ima tu komada i mrvica za niz malih eksploatatora moći. Ima i foliranata koji šire priče da raspolažu delom moći. Ali, to je tema za neki drugi topik.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

da, zaista... je li iko uopšte pročitao knjigu?

Interesantno je da ovu objavljenu verziju zapravo NIKO nije video pre toga; sve ono što je nekolicina imala priliku da iščita bile su predverzije.
Na kraju sam dopisao dva poglavlja i nešto malo pretumbao, tako da čak ni lektorka, kao poslednja osoba koja se družila s romanom, dan pred štampu, nije videla ceo materijal.

crippled_avenger

Pazi, to što lektorka nije videla dva poglavlja možda nije za javnost. :)

Boban

Ja uvek, noć pred štampu, dopišem bar jedno poglavlje.

Apsolutni rekord sam dosegao sa "Čovekom koji je ubio leptira", gde sam u pet uzastopnih dana, pošto se početak štampe stalno pomerao, napisao pet poslednjih poglavlja i svaki put sam imao viziju da je ono koje sam upravo završio pravi kraj knjige. Ko zna šta bi se desilo da je početak štampe odlagan još 10 ili 20 dana.

Mica Milovanovic

QuoteApsolutni rekord sam dosegao sa "Čovekom koji je ubio leptira", gde sam u pet uzastopnih dana, pošto se početak štampe stalno pomerao, napisao pet poslednjih poglavlja

Ovo je najbolji dokaz da je Boban u duši više postmodernista nego svi oni koji su objavljeni sa druge strane one problematične knjige.

Tekst je promenljiva kategorija i čak i u trenutku kada je objavljen niko, uključujući i njega samog, ne zna šta je došlo do čitaoca, koji, naravno, s druge starne, nije siguran ni da li
je to što drži u rukama prava ili lažna verzija knjige.

Kako kaže čika Harlan: I have no mouth and I must scream...

QuotePazi, to što lektorka nije videla dva poglavlja možda nije za javnost. [/size]

Je si li proverio da li si još unutra ili si MIA?  :)

Mica

scallop

U Bobanovim romanima nijedan lik nije siguran. Sad ga ima, sad ga nema.

Mme Chauchat

Crni Bobane, čemu ove silne interne sagitaške fore u tekstu?

Boban

mac

Boban

Mme Chauchat

Quote from: mac on 28-10-2014, 01:28:58
Može primer?
Može za tebe! Znam da Boban, kako god obrtao upitnike, samo želi da isprovocira dodatnu pažnju za svoje čedo, jer tačno zna o čemu pričam. I ok, dobre sam volje pa zato evo:

Počev od imena jedne junakinje (Fiona) pa nadalje (različiti likovi, čak i anegdote koje oni prepričavaju jedni drugima, ona o tehničkom pregledu automobila npr.) toliko stvari se vezuje za Sagitu da... evo ne znam šta da kažem. Mestimično sam imala utisak da je Boban paralelno pisao dve knjige u jednoj, jednu za Sagitaše i jednu za "spoljne" čitaoce, i kako to biva, obe ciljne grupe su uskraćene za ponešto. Problematična je pogotovu odluka da se pojedine uloge "povere" postojećim ljudima kao što su Luna Lu i Dimitrije Vojnov, jer se igra na kartu upućenog čitaoca koji će onda, ako ništa drugo, moći da pođe od poznate fizionomije i poneke činjenice o datoj ličnosti. I sad, ok bi to bilo na nekom metafikcionalnom nivou (jer knjiga se dosta bavi temom konstruisanja identiteta poznatih) kad istovremeno ne bi, prilično eksplicitno, čitava priča bila izvedena iz jednog ne tako davnog skandala koji se odigrao uglavnom na Sagiti, povodom (po meni sasvim nevinog, ako to treba naglasiti) Ogledala za vampira, otprilike kao da je Boban rešio da pruži svoj romaneskni komentar o tom odnosu realne osobe i lika formiranog prema njoj. Što onda vodi do toga da su čitaoci koji ne prate Sagitu uskraćeni za neke potrebne informacije, i suočeni sa naizgled potpuno proizvoljnim i nelogičnim odabirom javnih ličnosti za neki zadatak - obrazloženja koja u tom pogledu nudi Boža (sic) Koprivica prilično su klimava...

Boban

Nadam se da si svesna koliko je tvoj prvi komentar na ovom topiku omalovažavajući i tendenciozno zloban, jer sve ovo što si ti navela NEMA NIKAKVE VEZE sa Sagitom i forumom i bilo čime takvim. Takođe, preispitaj se da li je Dimitrije Vojnov proizvoljan lik u ovoj knjizi i koliko odabir ima veze sa Ogledaom za vampira a koliko sa filmom Tito i ja koji je nastao 20 godina ranije i sa još nekim stvarima bitnim za roman. Mislim da si upravo ti opterećena odnosima na forumu i ne vidiš da stvarnost postoji negde drugde pa si ostala uskraćena za interakciju između likova koja je običnim ljudima vrlo jasna.

Mme Chauchat

Može biti. Videćemo kad krenu reakcije drugih čitalaca.

Što se tiče omalovažavanja i tendenciozne zlobe... ah, ok, zlobna sam, mrzim pisce, to valjda već svi znamo i nema potrebe da se stalno ističe.

Boban

Ono što ja tvrdim jeste da čitalac koji nije čuo za forum ZS neće biti uskraćen ni za šta vezano za ovu knjigu, kao što upoznatost ne donosi ikakvu prednost. A ako sam ja jednom ispričao anegdotu koju priča i lik u mom romanu, pa šta s tim? Zar sve što sam ikada igde pomenuo ne smem da upotrebim (računajući i imena likova). Šta ako se ženska zove Fiona kao ona u mojoj radioničkoj priči? Kako to unazađuje roman i čini da dobije epitet "sagitaška fora"?
Roman je autohtona celina za sebe koju će VEĆINA čitalaca posmatrati nezavisno i od mene i od stvari pomenutih na ovom forumu.
Ti, kao pregalac na polju teorije književnosti, trebalo bi da budeš u stanju da načiniš takvu distancu.
Pojam "sagitaška fora" bi imao smisla ako postoji nešto u knjizi što mogu da shvate samo učesnici foruma, a takvih stvari NEMA.

Albedo 0

Albedo 0

elem, valja dodati da svaki forum, pa i Sagita, funkcioniše po principima primitivnog plemena

ima tu raznih vragolija, a onda se podžapaju oko gluposti, pobiju se i pola napusti selo i oformi drugo pleme. Postoji uvijek seoska luda i neki mračnjak, Hercegovci bi rekli ''stuvljivi'' tip ilitakonešto, a tu je i poglavica koji misli da kao nešto vlada a u stvari ga niko ne sluša itd... neki član plemena počne da kenja o vampirima, ovi ga ćebuju preko noći, ili npr eo ja sad kenjam i možda budem ćebovan

tako da se sve ludorije koju se desile na Sagiti mogu posmatrati kao univerzalne, u smislu da su se dešavale i prije nekoliko hiljada godina, jer su u ljudskoj prirodi

antropološki gledano, ako nešto u romanu liči na Sagitu to nije zato što je Sagita model, već kopija, ona se iz antropološke vizure već desila u nekom obliku i ranije, i samo se ponavlja ponovo pod drugim imenom 8-)

a ne znam šta se Boban nervira, ako nešto liči na Sagitu to je razlog više da se pročita!

Mme Chauchat

Quote from: Boban on 28-10-2014, 11:10:12
Ono što ja tvrdim jeste da čitalac koji nije čuo za forum ZS neće biti uskraćen ni za šta vezano za ovu knjigu, kao što upoznatost ne donosi ikakvu prednost. A ako sam ja jednom ispričao anegdotu koju priča i lik u mom romanu, pa šta s tim? Zar sve što sam ikada igde pomenuo ne smem da upotrebim (računajući i imena likova). Šta ako se ženska zove Fiona kao ona u mojoj radioničkoj priči? Kako to unazađuje roman i čini da dobije epitet "sagitaška fora"?
Roman je autohtona celina za sebe koju će VEĆINA čitalaca posmatrati nezavisno i od mene i od stvari pomenutih na ovom forumu.
Ti, kao pregalac na polju teorije književnosti, trebalo bi da budeš u stanju da načiniš takvu distancu.
Pojam "sagitaška fora" bi imao smisla ako postoji nešto u knjizi što mogu da shvate samo učesnici foruma, a takvih stvari NEMA.

Dobro, stvarno možemo da se manemo toga "ti nisi videla to što si videla", već žalim što sam se uopšte javljala na topiku, evo neću više  :roll:  a ti bi mogao da nešto pažljivije pročitaš šta sam napisala pre nego što kreneš sa pokušajima diskreditovanja.

Boban

Mnogo sam pažljivije odvagao kako ću reagovati na tvoj prvi post nego što si ti promislila dok si ga pisala.

Ne tvrdim da ti nisi, npr. videla da je Dimitrije prisutan na forumu, ali ti je promaklo da je on neuporedivo više prisutan i poznat na drugim mestima u zemlji Srbiji i okruženju. Ako ti zaista misliš da je Dimitrije "sagitaška fora" i da će ljudi van ovog foruma biti uskraćeni za bilo šta u Slobodanidi vezano za njega, onda stvarno ne znam šta drugo da kažem sem da vidiš nevidljivo i ne vidiš očigledno.

Agota

Jevtropijevićka-mala mujer! :evil: hihihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Kimura

Došla sam do polovine (a sumnjam da se u drugom delu nešto može bitno pokvariti) i ispada da je ovo sasvim tačno :

Quote from: Boban on 25-08-2014, 23:01:26
Ovaj moderan SF roman je evolutivni korak dalje

Nightflier

Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Anomander Rejk

Hm, niko ništa da kaže o ovih postavljenih 25 strana?Sem Jevtropijevićke.
Meni lično ne smeta ni bavljenje političkim temama, ako je pripovedanje interesantno. U ovih prvih 25 strana je dovoljno interesantno da me zainteresuje za knjigu, mada moram priznati da mi je na momente pažnja stvarno bila razbacana raznim likovima(avatarima...)na granici koja bi u kraćoj formi već pravila pretrpanost i haotičnost, ali računam pošto je roman, da će kasnije sve leći na svoje, da je teško zaista suditi o celini i kakva može biti na bazi odlomka.
E sad, nije da nemam poverenja, ali Poslednji Srbin je bio odličan roman, barem po mom utisku o istom, i od autora sad i ubuduće ne očekujem ništa slabije-jednostavno ne želim nešto ispod standarda koji je postavio s tim romanom. Ne kažem da će ovaj roman biti slabiji, razmišljao sam da ga i kupim već na Sajmu, ipak sam odlučio da se malo strpim i da prvo pročitam utiske ljudi koji su ga pročitali, pa ako budem zadovoljan , kupovina neće pobeći.
Inače, veliki plus za saradnike na ovom romanu. Drago mi je jako zbog Perina, jer je on neko ko je uvek bio glas razuma, pristojan, tih i postojan, nenametljiv, osobine koje mnogima, i meni, često ili makar ponekad nedostaju.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Boban

Ghoul

Quote from: Anomander Rejk on 08-11-2014, 22:54:17ipak sam odlučio da se malo strpim i da prvo pročitam utiske ljudi koji su ga pročitali, pa ako budem zadovoljan , kupovina neće pobeći.

kome moje mišljenje o ovom romanu nešto znači, imaće ga u narednih par nedelja, tj. čim se izborim sa HAARPOM prelazim na GROUCHA. ;)
https://ljudska_splacina.com/