• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Boban Knežević - SLOBODANIDA (2014)

Started by Boban, 25-08-2014, 00:05:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Truman

Počeo da čitam, zanimljivo i maštovito deluje za sada...
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Kimura

Quote from: Anomander Rejk on 08-11-2014, 22:54:17
E sad, nije da nemam poverenja, ali Poslednji Srbin je bio odličan roman, barem po mom utisku o istom, i od autora sad i ubuduće ne očekujem ništa slabije-jednostavno ne želim nešto ispod standarda koji je postavio s tim romanom. Ne kažem da će ovaj roman biti slabiji, razmišljao sam da ga i kupim već na Sajmu, ipak sam odlučio da se malo strpim i da prvo pročitam utiske ljudi koji su ga pročitali, pa ako budem zadovoljan , kupovina neće pobeći.

Mogao si da ruzikuješ, ako mene pitaš.
''Slobodanida'' sigurno nije ''slabiji'' roman od ''Poslednjeg Srbina'', ali je toliko drugačiji da je bolje da mu priđeš bez bilo kakvih očekivanja (da ne kažem predrasuda) i da jednostavno uživaš u vožnji.
Tehničkih nedostataka nema, bar ih ja ne vidim, što za ''Poslednjeg Srbina'' ne bih mogla reći - a opet, ova knjiga je rađena sa manje pretenzija, tako da poređenje ni u tom pravcu nema smisla.
ZS fore mi ne deluju kao nešto bitno i ako DV ne smeta što je u romanu prošao onako kako je prošao, ja sigurno mogu da živim sa tim.

Boban

Svi moji romani međusobno su toliko različiti da se svakome mora pristupati od nule. Čak i kada se isti lik ili lokalitet javlja u dve različite knjige, nemaju nikakvih preklapanja.
To je vrlo rizičan pristup za pisca jer čitalaštvo uglavnom ne prašta neispunjena očekivanja, ali šta da radim. Pišem za sebe i one koji su spremni da me prate...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

crippled_avenger

Ovaj roman vidim kao jedan od pokušaja da se kroz prozu objasni moje ponašanje. :) Nemam razloga da budem zadovoljan ili nezadovoljan, da mi smeta ili ne smeta.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Ghoul

pročitao sam pola romana.

pih, ovo je besramno prežvakavanje fipine KAZABLANKE, samo bez tog duha i pripovedačkog talenta, a sa više dnevnopolitičkih nagvaždanja i aluzija.

nije sasvim nečitljivo, ali svakako je drugorazredno, at best.
https://ljudska_splacina.com/

Ghoul

ovo gore je rivju kakav se, valjda, očekuje od mene.

a evo ga jedan kakav se ne očekuje:
ljudi, ovo zapravo uopšte nije tako loše!

Truman

Ghoul

ima istine u oba, videćemo do kraja šta će da pretegne.
po kraju se poznaju junaci.

Boban

o, kako se ti batrgaš pred neminovnim...

Mica Milovanovic

Ghoul bi bio gotovo idealan kritičar kad ne bi bio suviše blagonaklon prema svojim prijateljima i neprijateljima...
Mica

Ghoul

znam, mico: ako zbog nečega propadnem, biće to zbog preterane blagonaklonosti prema mojim prijateljima i neprijateljima... :(

ali, to je moj križ!

Truman

Dovršio Slobodanidu. Ovo je solidan roman zamene identiteta koji svakako vredi čitati, tim više što retko ko u Srbiji piše ovakve stvari ( ili ja nisam dovoljno upoznat sa našom prozom ). Ono što bi se moglo prigovoriti Bobanovom pisanju je očit nedostatak autentičnog smisla za humor i apsurd. Da ga ima, mogli bismo za Bobana reći da je srpski Filip K. Dik. No dobro, i ovako nije loše...

Boban

na stranu sve, u kojim delima je Dik humoristčki pisac?

Ghoul

Quote from: Boban on 12-11-2014, 20:12:41

recimo u GALACTIC POT HEALER baš izrazito.

Truman

Quote from: Boban on 12-11-2014, 20:12:41

Kod njega je izraženija doza apsurda, kao u delu po kom je snimljen Blejdraner. A Ghoul je naveo knjigu koju ja inače nisam čitao. :D

Agota

Quote from: Truman on 12-11-2014, 17:11:59
Dovršio Slobodanidu. Ovo je solidan roman zamene identiteta koji svakako vredi čitati, tim više što retko ko u Srbiji piše ovakve stvari ( ili ja nisam dovoljno upoznat sa našom prozom ). Ono što bi se moglo prigovoriti Bobanovom pisanju je očit nedostatak autentičnog smisla za humor i apsurd. Da ga ima, mogli bismo za Bobana reći da je srpski Filip K. Dik. No dobro, i ovako nije loše...

Kratko i jasno. Samo...upitno je koliko je Truman pouzdan (kriticki pronicljiv)? Koliko je i sam primio tacan utisak i pravilno o romanu sudi...
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Boban

galaktički... je jedna od ubedljivo najslabijih dikovih knjiga. Mislim, Dika posmatrati kao humorističkog pisca... Čak bih mogao da osporavam i Dika kao pisca apsurda, jer to što ljudi prepoznaju kao apsurd, zapravo su izmenjene stvarnosti pod uticajem raznih opijata i droga. Tu nema govora od apsurdnim situacijama u stilu Bunjuela.

Mica Milovanovic

I posle neka kažu da internet nije promenio recepciju književnog dela.  :)
Mica

crippled_avenger

cripple gets dicked in boban's latest novel :)

crippled_avenger

Truman

Quote from: Agota on 12-11-2014, 21:31:11
Quote from: Truman on 12-11-2014, 17:11:59

Kratko i jasno. Samo...upitno je koliko je Truman pouzdan (kriticki pronicljiv)? Koliko je i sam primio tacan utisak i pravilno o romanu sudi...

Zar sumnjaš u mene? :cry: Dobro, šalu na stranu...to svakako jeste upitno. Ono što sam hteo reći je da bi čorba bila ukusnija da je malo začinjena...Ne tvrdim ni ja da je Dick striktno takav-i-takav pisac, samo mi je pala na pamet asocijacija.

Boban

poređenje sa Dikom bi svakome trebalo da laska, ali čini mi se da u ovom slučaju za takvu analogiju nema realnog opravdanja.
Dik i ja smo različiti na mnogo načina, osim možda, zaista, u ovom romanu, neka doza izmičuće stvarnosti, ali šta znam... opet je dovoljno drugačije; Dik se bavi više ljudima, ja više samim premećajem. Dikove izvitoperene stvarnosti dolaze duboko iz junaka, a kod mene je obrnuto, stvarnost titra tamo-vamo a junaci pokušavaju da se presaberu. Može neko reći da je to slično, ali zapravo je dijametralno suprotno. Bar se meni tako čini, mada, pisac često nije najbolji sagovornik kada je pokušaj tumačenja knjige u pitanju.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

ovaj vojnov je krajnje neubedljivo ubačen i još neubedljivije 'oživljen' tj. prikazan.

scallop

Tvoj Joca Ristić je daleko ubedljiviji.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

Quote from: scallop on 13-11-2014, 18:59:50
Tvoj Joca Ristić je daleko ubedljiviji.

a čak se i ne zove tako! :)

scallop

Neko mora da nalepi etiketu, a neko ne mora.

Ghoul

neko koristi javnu i opštepoznatu ličnost, pod njenim punim imenom i prezimenom, s namerom da njen public image bude deo zapleta i značenja,
a neko pak koristi široj javnosti slabo znanu osobu, samo pod njenim ličnim imenom, bez prezimena, i bez namere da široko čitateljstvo bilo šta o toj osobi zna, ili da to predznanje ikako upotrebi pri čitanju i tumačenju dela.

ali sumnjam da ovakve finese može da zapazi neko kome su i daleko krupnije stvari u tom romanu promakle.

scallop

Da, ovo je vreme kad pisci sve objašnjavaju neukim čitaocima. Da sam ja objašnjavao gde bi mi bio kraj.

Ghoul

Quote from: scallop on 13-11-2014, 19:26:57
Da sam ja objašnjavao gde bi mi bio kraj.

ko to zna?
možda bi neko danas znao za tebe, barem u fandomu.
mislim, izvan ovog foruma.

scallop

Jao, što si me darnuo! Bez brige, ko zna zna, ko ne zna znaće za tebe i sa srećom mu.

Ghoul

pa i ti si mene darnuo sa "jocom ristićem", evo još mi srce poigrava kolko si me tako...

samo se čačkaš, a posle ti kriv đavo... :)

scallop

Ajde, ne budi dosadan. Boban će crći bez tvog pogleda na knjigu. Posle sednite zajedno i pišite osnovni i napredni kurs za čitanje vaših knjiga. Bez toga neće moći.

Ghoul

zaista nema razloga da budeš ljubomoran što sam stavio bobana za antijunaka moje novele, i što je on nestrpljiv da čuje moj sud o svom romanu. to je sve potpuno prirodno.

evo, sutra ću obznaniti lepu vest - da će se o jednom tvom delu pričati u belom svetu. ne znam baš u koliko povoljnom svetlu, ali - pričaće se, makar kao primer negativnih tendencija, ili tako nešto. u svakom slučaju, čuće se još za tebe.

scallop

Zato si tražio prevod naslova romana "Oko za drugi svet"?

Boban

Quote from: Ghoul on 13-11-2014, 18:25:34
ovaj vojnov je krajnje neubedljivo ubačen i još neubedljivije 'oživljen' tj. prikazan.

važno je da tvoji polupismeni drugari čija dela neštedimice hvališ to umeju... Nadao sam se da ćeš roman dočitati do kraja pa krenuti sa pljuvačinom, ali ti priroda ne da da stvari uradiš kako treba. Ova knjiga je zapravo test tvoje objektivnosti, mada si već na "Crnom cvetu" posrnuo pošto si ga satro po svim zamislivim tačkama i sveo na nivo najgoreg uratka u domaćoj fantastici.

scallop

Stipan

Quote from: Boban on 14-11-2014, 12:22:47
važno je da tvoji polupismeni drugari čija dela neštedimice hvališ to umeju...

Ne mogu da verujem!!! Boban je LJUBOMORAN!!!

Boban

upšte nisam mislio na tebe... ti si beznadežan slučaj van svake kategorije;  ima gul galeriju pacijenata koje neprekidno glorifikuje i preporučuje.
Setite se njegove knjige o đavolima; svako delo gde đavo ispada pametan je bilo a priori dobro, a svako u kome đavo gubi ismevano. Njemu je primarna poruka dela, a literarni ili filmski postupak irelevantan.

Ghoul

Quote from: Boban on 14-11-2014, 12:22:47
važno je da tvoji polupismeni drugari čija dela neštedimice hvališ to umeju... Nadao sam se da ćeš roman dočitati do kraja pa krenuti sa pljuvačinom, ali ti priroda ne da da stvari uradiš kako treba.

nema razloga da budeš nestrpljiv: danas ću da te dokusurim, a onda sledi objektivan i pošten prikaz, sa argumentacijom i primerima, čisto da vidiš kako to ozbiljni ljudi rade i da se ne bacaš više ofrlje tim uopštenim besmislicama tipa "tvoji polupismeni drugari". moji drugari su daleko pismeniji i pametniji od tvojih daihnenabrajam pacijenata i naročito pacijentkinja.

Quote from: Boban on 14-11-2014, 12:22:47Ova knjiga je zapravo test tvoje objektivnosti, mada si već na "Crnom cvetu" posrnuo pošto si ga satro po svim zamislivim tačkama i sveo na nivo najgoreg uratka u domaćoj fantastici.

znači poslušao si moj predlog i pretvorio se u skalopa umesto skalopa (koji je postao D. umesto D.)?
nek ti bude, ali moj osvrt na CRNI CVET uopšte nije bio toliko negativan koliko si ga ti doživeo.

scallop

Ja bih se priklonio Prc Milojkovom viđenju. Pohvale Loniju i njemu su te dokusurile. Nemoj da brineš, možda se Ghoul smiluje.

Ghoul

završio sam.

nije mi jasno zašto ova knjiga uopšte postoji, zašto je napisana u ovom obliku, zašto je izbačena pred čitaoce, koja je poenta ove orgije besmisla?

početak je obećavao, a onda... :(

Truman

Eh sad, da je besmislena nije. Ono što se meni najviše sviđa kod nje je poigravanje sa zamenom identiteta. Ako hoćeš pravu dubinu ćitaj Dostojevskog.

Ghoul

Quote from: Truman on 14-11-2014, 19:08:00
Ono što se meni najviše sviđa kod nje je poigravanje sa zamenom identiteta. Ako hoćeš pravu dubinu ćitaj Dostojevskog.

ono što se meni najmanje sviđa kod nje je što je sve ostalo na krajnje plitkom poigravanju, igrariji bez ikakve poente ili inovacije.
kakav dostojevski, dik je sve ovo radio beskrajno bolje, dublje, slojevitije, zabavnije - pre pola veka.
ovo je kao 'novelizacija' bobanovih naklapanja sa podforuma ISTORIJA + POLITIKA itd. iz vremena kad je tamo iznosio svoje tirade. sad ih je samo uvio u neko kvazi-sf ruho i plasirao ponovo.

Karl Rosman

Ako hoćeš pravu dubinu ćitaj Dostojevskog.

Bravo Trumane! Tako govore pravi...er..um...jebiga, pobeze mi.  :(
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Kimura

Quote from: Ghoul on 14-11-2014, 18:01:11
završio sam.

nije mi jasno zašto ova knjiga uopšte postoji, zašto je napisana u ovom obliku, zašto je izbačena pred čitaoce, koja je poenta ove orgije besmisla?

početak je obećavao, a onda... :(

Kao čitalac na to imaš puno pravo, ali mislim da nisi objektivan. :(
Moj doživljaj ''Slobodanide'' je upravo suprotan: s početka tek zabavna priča, istina pitko i vešto ispričana (ti to ne pominješ, pa moram ja), svoj smisao potvrđuje tek pred kraj.
Ovdašnja istorija-politika naklapanja retko čitam, dosadna su mi. Bobanov roman nije.
Nadam se da ljudi koji ga nisu čitali neće uzeti za ozbiljno ovo što si o tiradama napisao. Nema ih, ni u sf ni u bilo kakvom drugom ruhu.

Boban

Ako zaista ovako misliš, a nemam razloga da sumnjam, onda je velika dilema da li tvoj iskaz više šteti mojoj knjizi ili tebi kao objektivnom prikazivaču.
Ako si ti bio u stanju da ne vidiš šta je u ovoj knjizi napravljeno, a to je izgleda gotovo svima očigledno, kako će iko verovati da si uopšte u stanju da spoznaš stvari koje nisu tvoja uska horor oblast?

scallop

Truman

Quote from: Ghoul on 14-11-2014, 19:22:09
Ono što se meni najviše sviđa kod nje je poigravanje sa zamenom identiteta. Ako hoćeš pravu dubinu ćitaj Dostojevskog.

ono što se meni najmanje sviđa kod nje je što je sve ostalo na krajnje plitkom poigravanju, igrariji bez ikakve poente ili inovacije.
kakav dostojevski, dik je sve ovo radio beskrajno bolje, dublje, slojevitije, zabavnije - pre pola veka.
ovo je kao 'novelizacija' bobanovih naklapanja sa podforuma ISTORIJA + POLITIKA itd. iz vremena kad je tamo iznosio svoje tirade. sad ih je samo uvio u neko kvazi-sf ruho i plasirao ponovo.

Hm, pa ne mislim ni da je toliko bez smisla. Ova knjiga govori o političkoj konfuziji koja je simbolički predstavljena kroz tu zamenu identiteta...

PTY

Quote from: Boban on 14-11-2014, 21:29:05

Ako zaista ovako misliš, a nemam razloga da sumnjam, onda je velika dilema da li tvoj iskaz više šteti mojoj knjizi ili tebi kao objektivnom prikazivaču.
Ako si ti bio u stanju da ne vidiš šta je u ovoj knjizi napravljeno, a to je izgleda gotovo svima očigledno, kako će iko verovati da si uopšte u stanju da spoznaš stvari koje nisu tvoja uska horor oblast?

Joj, ne drami. Rekao je lepo:

Quote from: Ghoul on 14-11-2014, 14:27:12
... a onda sledi objektivan i pošten prikaz, sa argumentacijom i primerima, čisto da vidiš kako to ozbiljni ljudi rade i da se ne bacaš više ofrlje tim uopštenim besmislicama tipa "tvoji polupismeni drugari".

To se tako radi, iznose se primeri i argumentacija, koju onda neko može ili da potvrdi ili da opovrgne, i, uopšte, pažnja treba da se posveti tom i takvom diskursu, a ne opaskama poput tvoje gorecitrane ili negove podbadačke sumarizacije.

Nikad mi neće biti jasno zašto se najsladostrasnije jukstapozicionirate (mislim da bi jedino Meho to tako ustvrdio  :oops: ) samo onda kad radite potuno istu stvar - infantilno se potprcavate. Mislim, ako išta, u tim momentima dokazujete da ste od istog matrijala sazdani, i džaba vam sva dreka, umetnički dojam vam je jednoćelijski identičan.  :mrgreen: