• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Boban Knežević - SLOBODANIDA (2014)

Started by Boban, 25-08-2014, 00:05:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Ghoul

a ja dodajem:

vidim u ovim prikazima i najavama da se obmanjuje javnost – tvrdi se "da se tu susreću Tito i Draža Mihajlović, Isidora Sekulić i Ivo Andrić, Isidora Bjelica i Slobodan Penezić Krcun, Milena Pavlović Barili i Titov partizan Sava Kovačević, Dositej Obradović ali i političar Slobodan-Sloba Milošević, pa, Mileva Marić-Ajnštajn" i tome slično.
to je KOJEŠTA.

uopšte se ne susreću ti likovi, pa čak ni njihovi vaskrsli 'duhovi', nego samo oživele lutke sa njihovim crtama lica u kojima su privremeno nastanjeni neki sasvim prozaični likovi.

roman ne daje nikakav (naučni ili kvazinaučni) razlog da se u tim živim lutkama javlja deo stvarnih, nekadašnjih, autentičnih ličnosti.

u postavci NIGDE ne stoji zbog čega bi se i otkud takvi 'relikti' autentičnih ličnosti javljali u njihovim simulakrumima!
jer, kad sljuštite taj ionako tanak i naučno neubedljiv sloj kvazi-SF-a, ta papazjanija se svodi na jedan MASKENBAL.
sad, zašto bi neki pera perić iz borče, koji je platio 'karuselu' 200 E da te večeri 'nosi' masku dositeja obradovića, npr, ispoljavao bilo kakve odlike te ličnosti koje bi joj bile bliže i "autentičnije" od bilo kakve banalne novogodišnje maskarade na kojoj bi neko na lice stavio plastičnu masku s likom dositeja, recimo?
to je, ispod maske, i dalje pera perić iz borče, a ne dositej obradović.
naravno da je, kao na svakom maskenbalu, moguća određena suspenzija neverice, odnosno pretvaranje KAO DA je iza maske stvarno dositej, ali dovoljno je da taj prozbori 2-3 rečenice pa da shvatite/setite se da ne pričate s dositejem nego s perom perićem iz borče koji oponaša, manje ili više uspešno, dositeja.
otud bi i ova novotarija sa živim lutkama bila zabavna samo ispočetka, kao i svaka novotarija, ali brzo bi bila razotkrivena kao samo još jedan bezvezni maskenbal...
https://ljudska_splacina.com/

Truman

Dobro, to stoji, ali u marketingu se takve nepreciznosti dopuštaju...
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Kimura

U marketingu je sve dopušteno, upravo zato nema smisla govoriti o ''obmanjivanju'' javnosti.
A sa knjigama je bar lako: svaka zabluda se da razbiti na najjednostavniji način- čitanjem.

Ono što je Ghoulu problematično, za mene predstavlja dodatni kvalitet romana. Zašto Pera iz Borče želi da na jedno veče bude Dositej kad može da se provede i kao Pera? Biće da nije stvar samo u provodu.
Idolopoklonstvo dostiže vrhunac kad na scenu stupi ''najveći sin naših naroda i narodnosti'', a taj avatar vozi - ni manje ni više nego njegov najveći obožavalac.
Upravo u tome (mada ne samo u tome) je draž Karusela: ne treba lažni Dositej da svoju okolinu uveri da je Dositej, već da sam malo poveruje u to.

aenimax

Mislim da to nije marketing nego dijagonalno čitanje.
U želji da se uđe u avatar ja vidim paralele s rijaliti emisijama - ljudi i dalje gledaju to i žele da bar voajerski budu deo tuđeg života, makar to bila i pseudostvarnost. I tako već godinama, bez smanjenog interesovanja (avaj...).
Don't wake me for the end of the world unless it has very good special effects

scallop

Mislio sam da roman ne priča o toj želji. Ona ni ne vredi više od 200€. Trebalo bi da je tu veća priča.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Nego, uključio se i Boban u trku za NIN-a. Evo šta kažu na Art Animi:

Na konkurs za NIN-ovu nagradu za najbolji roman u 2014. godini do sada je pristiglo 150 naslova koji ispunjavaju uslove da se takmiče za prestižno književno priznanje.

Među njima su i dela iz domena fantastike koja smo predstavili na sajtu Art-Anima: "Itika Jeropolitika@VUK" Save Damjanova, "Slobodanida" Bobana Kneževića, "Poslednji grad" Nebojše Petkovića, "Kaurinova kletva" Stevana Šarčevića, "Zavodnik" Dejana Ognjanovića i "Vrata sumraka" Mladena Jakovljevića.

Interesantno je da se među delima koja ispunjavaju uslove konkursa, našla i grafička novela "Korporativni pandemonijum" Zorana Penevskog i Aleksandra Zolotića. Ovakva odluka žirija NIN-ove nagrade, može da znači uspostavljanje novog pristupa u sagledavanju forme grafičke novele, koja na zapadu već duži niz godina ima status literarnog dela.

Žiri u sastavu Vladislava Gordić Petković (predsednica), Mića Vujičić, Božo Koprivica, Mihajlo Pantić i Jasmina Vrbavac uzeće u razmatranje i romane koji budu pristigli do 31. decembra, kada je poslednji dan za prijavljivanje.

Prvi presek, odnosno, širi izbor, žiri će objaviti u novogodišnjem broju NIN-a, nakon čega slede uži i najuži izbor. Dobitnik nagrade biće proglašen 19. januara 2015. godine.

Truman

Ja da valjam ne bih bio ovde.

Boban

knjiga ne piše ništa o tim istorijskim likovima i svako ko je to tako video, greši, ali nije sve ni tako isprazno kako bi Gul želeo da bude.
Gul se zapravo nikada nije igrao, ni kao mali, ni sada, ne može da razume poriv ljudi da rade nešto bez dubljeg ili stvarnog smisla.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

Elem, vidim da je Slobodanida na NIN-ovom spisku http://www.nin.co.rs/pages/warticle.php?id=91078 pod brojem 66 (kao i u ediciji Znak sagite), a u žiriju jedan od glavnijih likova romana.
Dakle, intertekstualnost na najvišem stepenu.

Ghoul

Quote from: Boban on 30-12-2014, 17:42:16
Gul se zapravo nikada nije igrao, ni kao mali, ni sada, ne može da razume poriv ljudi da rade nešto bez dubljeg ili stvarnog smisla.

bre, nisam znao da si me pratio još od malih nogu - il si to čito kod tarabića, il ti se tako javlja?

anyway, izvan te tvoje virtuelne stvarnosti, ja sam se obilato igrao, i to ponajviše nečega što sam od malih nogu zvao 'snimanje filmova', a igram se i danas, ponajviše u prozi, samo što to kratkovidima promiče - ali ima i ko primećuje.

Quote from: Boban on 30-12-2014, 18:52:14
Elem, vidim da je Slobodanida na NIN-ovom spisku http://www.nin.co.rs/pages/warticle.php?id=91078 pod brojem 66 (kao i u ediciji Znak sagite), a u žiriju jedan od glavnijih likova romana.
Dakle, intertekstualnost na najvišem stepenu.

ti ne bi primetio intertekstualnost ni da te lupi po tikvi i kaže 'ja sam intertekstualnost!'
pre će biti da je ovde na delu jedan od najljigavijih i najpatetičnijih pokušaja dodvoravanja ninovom žiriju u svekolikoj istoriji postojanja ove nagrade.
sad su jasniji i oni smešni blurbovi u kojima se pominju mihiz i ćosić :)

Boban

ovakav razvoj događaja me unazađuje; pa ne može čovek da glasa za roman u kome je lik...

scallop

Znači, nije intertekstualnost? :-x  Taman sam podneo zahtev za promenu broja telefona i počeo da se raspitujem za žiri sledeće godine. :-x :-x :-x
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Za NIN konkurišu samo romani. Ti to najavljuješ nešto novo Scallope?

Ghoul

nije ni bobanu lako: takav je baxuz da izbacuje roman u istoj godini kad sam ja objavio svoj, pa je zato primoran da poseže za ovako providnim trikovima i migovima žiriju.

Mica Milovanovic

Quoteovakav razvoj događaja me unazađuje; pa ne može čovek da glasa za roman u kome je lik...

Situacija koja te prati čitav život... Verovatnoća nikada nije na tvojoj strani...  :)
Mica

scallop

Quote from: Mica Milovanovic on 30-12-2014, 19:53:25
Quoteovakav razvoj događaja me unazađuje; pa ne može čovek da glasa za roman u kome je lik...

Situacija koja te prati čitav život... Verovatnoća nikada nije na tvojoj strani...  :)

Vajka se tek onako. Njegov Boža nije Božo, a ni ne navija za Partizan.

scallop

Quote from: Prc Milojko on 30-12-2014, 19:46:59
Za NIN konkurišu samo romani. Ti to najavljuješ nešto novo Scallope?

No problemo. Samo da vidim kako ćete vi intertekstualci da prođete.

Stipan

scallop

Za interseksualno se vi dogovarajte. Ja nisam na listi.

Boban

Quote from: ABN
Али ово помињемо зато, што је Бобан релативно млад, за ово: вероватно и не зна он, за те песме, нити их је певао; заборавља Србија. А певало се, кад се ишло да се гине за слободу и за голи опстанак народа. Певало се. Некад. Е то нисмо запазили у Слободаниди...  где су песме... 

Baš kada je ABN stigao da pohvali moj roman (prvi put doživljavam takvu čast) dolazi ova njegova rečenica uz neke manje neposredne koje mi ukazuju da ovde nije bilo na delu čitanje knjige nego prelistavanje sa povremenim i površnim čitanjem. On nije zapazio segment gde se u Slobodanidi pevaju borbene i ostale pesme, a to traje bar dve strane. Kako onda očekivati razumevanje suptilnih i prikrivenih nivoa?

Stipan

Pa kao da ti drugačije procenjuješ naše pisanije....

aenimax

Ako te borbene i ostale pesme ne prezentuju novum onda ne zaslužuju pažnju.
Don't wake me for the end of the world unless it has very good special effects

Boban

kada je pisac spisateljski beznadežan poput tebe onda ne vredi ni čitanje pod lupom...

Stipan

Ma daj... Tvoje iluzije se rastapaju poput leda na Aljasci u novom svetskom poretku...

scallop

Šta se cimate kad ste obojica ispali. Zapevajte:

Partizan sam, tim se dičim,
To ne može biti svak'.
Umrijeti za slobodu,
može samo div junak.

Stipan

scallop

Nešto mi je palo na um, sinoć, uz šampanjac. Dugo se raspravljamo, Boban i ja, a mislim da je Mića na mojoj strani, o tome koliko je validna teza da je mudro dorađivati delo kroz niz izdanja, a koliko je štetna po autora, makar mu pozicija izdavača to dozvoljavala. Da ne bih potezao stare argumente, evo najnovijeg. Moguće je da će neka od sledećih verzija SLOBODANIDE dostići savršenstvo, ali, ispala je iz konkurencije za Ninovu nagradu OVE godine i više nikada neće moći da dođe na taj spisak. Ha!

Boban

svako radi kako ume i koliko ume...

Lord Kufer

Ja sam Džo Fernrajt, reče on sebi. Ja sam najbolji iscelitelj ćupova na Zemlji. Ja, Džo Fernrajt, nisam kao drugi ljudi.

Nightflier

Quote from: scallop on 01-01-2015, 11:39:32
Nešto mi je palo na um, sinoć, uz šampanjac. Dugo se raspravljamo, Boban i ja, a mislim da je Mića na mojoj strani, o tome koliko je validna teza da je mudro dorađivati delo kroz niz izdanja, a koliko je štetna po autora, makar mu pozicija izdavača to dozvoljavala. Da ne bih potezao stare argumente, evo najnovijeg. Moguće je da će neka od sledećih verzija SLOBODANIDE dostići savršenstvo, ali, ispala je iz konkurencije za Ninovu nagradu OVE godine i više nikada neće moći da dođe na taj spisak. Ha!

Pazi, uobičajena je praksa da se dela koja su obeležila stvaralaštvo nekih pisaca dopune i izmene povodom neke njihove značajne godišnjice, tipa deset ili dvadeset godina od objavljivanja. Često se dešava da pisci moraju da popuste pred uredničkim zahtevima, pa da izbace neke stvari ili skrešu broj poglavlja, a da kada postanu velike zvezde udovolje sebi i objave integralnu verziju. Bobanov problem je to što je on samom sebi urednik i ne mora ničije druge prohteve da zadovoljava. :)
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Boban

što ne znači da ja nemam različite prohteve kao urednik i izdavač, čak i kada su moja dela u pitanju...

scallop

To je baš zajebani disocijativni poremećaj ličnosti. Jel' mogu ja da napišem taj roman? Onako intertekstualno.

zstefanovic

Quote from: Ghoul on 30-12-2014, 14:29:06
uopšte se ne susreću ti likovi, pa čak ni njihovi vaskrsli 'duhovi', nego samo oživele lutke sa njihovim crtama lica u kojima su privremeno nastanjeni neki sasvim prozaični likovi.

Овај -- кхм -- само ћу подсетити да је премиса романа следећа: аватари утичу на људе и преносе психограм изворника. Али... чак и они корисници који привремено настањују тела могу оставити нешто своје.
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

Ghoul

ovaj, khm, khm, KHM!
a kakve veze to ima sa mojim citiranim delom?
znači, u romanu se IPAK susreću tito, draža, vuk, dositej i ostala kompanija?

zstefanovic

Quote from: Ghoul on 02-01-2015, 02:30:34
ovaj, khm, khm, KHM!
a kakve veze to ima sa mojim citiranim delom?
znači, u romanu se IPAK susreću tito, draža, vuk, dositej i ostala kompanija?

Да, њихови психограми ако је контекст повољан. Није ни толико сакривено.

Ghoul

a šta mu dođe taj "психограм" i gde se u romanu pominje?

zstefanovic

Quote from: Ghoul on 02-01-2015, 02:59:26
a šta mu dođe taj "психограм"

http://www.vokabular.org/?search=%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC&lang=sr

Quote from: Ghoul on 02-01-2015, 02:59:26i gde se u romanu pominje?

Свуда где јунаци осете да "нису своји" кад су у аватару, кад почиње да им се мења личност, прилагођава обрасцу.

Boban

ne znam dal me više nagrđuju ovi što me brane ili ovi što me napadaju...

scallop

Skoro da si u pravu. ZStef učitava nešto što u romanu, za sada, ne postoji. Zbog toga je veoma lako složiti se sa Ghoulom.

zstefanovic

Quote from: scallop on 02-01-2015, 09:33:52
ZStef učitava nešto što u romanu, za sada, ne postoji.

Зстеф чита шта је написано, а не оно што други мисле да је написано. Остајем при изреченом, уз сво поштовање.

zstefanovic

Quote from: scallop on 01-01-2015, 11:39:32

Ја се мање-више слажем да треба мало отезати са објављивањем док није потпуно зрело - осим у случајевима кад живот каже да је мудрије пустити него држати у фиоци. Понекад је тачно и оно: "Лепој причи није потребан леп језик".

Елем, што се Нинове награде тиче...

1) Не верујем да се титоистичком анархисти Бобану причинило да ће бити добро котиран у овогодишњем избору.

2) У начелу, Слободанида може бити "изразити фаворит" у будућим изборима за Нинову награду. Довољно је да напише још 300 страна и уклопи ово као пролог (са брушењима). Сетимо се "Малог ноћног романа" (1985) који је касније постао део "Предела сликаног чајем" (1988).

3) Тиме долазимо до тога да ли Бобан може да напише 300 супериорних страна које би одувале супарнике. Па... менсечини да може. Кад би слушао уреднике ван његовог аватара... :wink:

Stipan

Jebeš NIN-ovu nagradu. Nobel ili ništa!

zstefanovic

Quote from: Prc Milojko on 02-01-2015, 14:04:34
Jebeš NIN-ovu nagradu. Nobel ili ništa!

Тренутно само један писац из овог ширег круга има потенцијала да добије награду динамиташа. Видећемо за деценију или две.

PTY

Quote from: zstefanovic on 02-01-2015, 13:45:42

Понекад је тачно и оно: "Лепој причи није потребан леп језик".

možda i nije, ali to ipak ne podrazumeva da baš ružan mora da odradi posao...  :(

PTY

Dakle, ja još uvek čekam knjigu (izvesni problemi i tako to), ali prosto moram da se nadovežem na zstefov post, jer to što je rekao se uvek i vazda provlači: kad ne može bolje, dobro je i ovako. Ali zašto? zašto ne može bolje? zašto može i bez "lepog" jezika? i šta je tu zapravo "lep" jezik? gramatički ispravan? (za to postoje lektori) stilski privlačan? idiomski korektan?

zstefanovic

Либе, кључни део моје реченице је био: "осим кад живот каже да је мудрије пустити него држати у фиоци".

Радимо у ненормалним условима и понекад је - под великим притиском - боље пустити ствар напоље, оточити крв, и ослободити се.  Ја сам морао да пустим Веригаше као књигу пошто-пото, да бих ослободио место у лобањи од младалачких суманутости. И такви разлози су легитимни.

Ако је Бобану био животни императив да пусти роман, из било којег разлога, нека му. Кармичка нужност. Што не значи да ће на ту акцију изостати реакције.

PTY

Ali to nije nikakav "pritisak", to je neko sasvim intimno stanje koje nema veze sa spoljašnjim faktorima. Nije mi baš jasno šta podrazumevaš pod tim "otočiti krv" i "životni imperativ", ali kakve to veze ima sa lepotom jezika? Uostalom, pisao je i prepravljao Poslednjeg Srbina više od decenije, pa opet mu je tamo jezik bio... pa, recimo, osrednji. Nikako lep. Šta to vama treba da bi imali lep jezik u rukopisu? i opet pitam, šta je vama zapravo "lep" jezik?

scallop

Vidim da se lepo prigovarate i nadam se da vas neću puno ometati. Lep srpski jezik postoji i nadam se da je i dalje dragocen, ali sve je manje čitanja u kojem je to značajno za čitaoca. Linija manjeg otpora tako preteže na stranu nevođenja računa o rukopisu. Da nešto ne bismo pogrešno shvatili, jer se nalazimo na topiku SLOBODANIDE, rukopis nije i nikada nije bio tiha patnja Bobanova. Problem ove knjige je da je nedorečena, da su čitaoci potcenjeni, argumentacija slaba, a uverljivost avatarskog motiva nikakva. Da sam mu ja bio urednik roman bi morao da sačeka.

zstefanovic

Quote from: PTY on 02-01-2015, 15:24:53
Ali to nije nikakav "pritisak", to je neko sasvim intimno stanje koje nema veze sa spoljašnjim faktorima.

Интимно стање је последица судара наших личности са спољашњим факторима. Понављам - то је легитимна мотивација да се нешто објави или не објави.

Quote from: PTY on 02-01-2015, 15:24:53
Šta to vama treba da bi imali lep jezik u rukopisu? i opet pitam, šta je vama zapravo "lep" jezik?

Не бих сад на брзину улазио у то,  јер захтева или опуштен кафански разговор или есеј. Више сам из форе навео Павића са тим "лепим језиком". Професор је намерно уградио парадокс у ту реченицу.

Углавном, ван теме топика, општи језички стил нам је низак и уводи цео српски језик па и културу у кризу. Узрок је прост -- мисао већине корисника језика је ментално, морално и образовно (не мислим на школованост) слабија него код претходних генерација.

А да је тај језик још моћан и премоћан видимо код Павића, Мирољуба Тодоровића, Шкеровића, Бакића... (Можда има и других, али ја не пратим детаљније савремену продукцију, осим пар ниша које ме лично занимају.)

PTY

@zstef, u redu, ne želim da forsiram, samo da se pojasnim: meni sintagma "lep jezik" ne znači ama baš ništa. Pretpostavljam da mogu da pohvalim jezik ako ne naiđem na bilo kakve manjkavosti, tipa pravopisnih grešaka ili ispadanja iz idioma, kad ti se protagonisti ne izražavaju u skladu sa sopstvenom karakterizacijom, pa u dijalozima imaš babu sa pijaca koja izgovara sofisticirane tuđice ili kad imaš čiču sa Zlatibora koji koristi urbane profanosti, ali najgore je od svega, kad imaš sve njih zajedno da se izražavaju potpuno isto, nekim nigdepripadajućim uličnim žargonom. Kad ti svi protagonisti jednako zvuče, naime kao narator, naime kao sam autor. E to je problem i to je slab jezik. ako na to misliš, onda kuku i lele, jer to je van lektorskog domašaja a bogami je i van autorskog, što se prerađivanja tiče.
dalje od toga, ne znam na šta misliš.