• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Boban Knežević - SLOBODANIDA (2014)

Started by Boban, 25-08-2014, 00:05:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Stipan

Ode i Bobanov topik na deponiju, kako stoje stvari...

Skalar

Д., ман се надјебавања, поготово ако немаш потребан алат тј. аргумент, но ти шаљи какву нову фотку из арапа са буткицама! Имаш сигурно! Чим пошаљеш, ома ће те ови ође боље прифатит. А и некако ми се чини да аргумент буткица права ствар за оставити без речи ову ђе екипу, теби супротстављену.
Пиво и ћевапи спајају људе.

Albedo 0

kolika količina nesvjesti se nalazi u tom spamerskom biću da napiše tri istovjetna posta u kojima druge naziva trolovima

ahhahahahahhaha

Josephine

Kimura

D, moguće je da tvoju potrebu za eksplicitnom negativnošću ne bih mogla da zadovoljim, al' ipak ostajem pri tome da ne branim nikoga. Utoliko pre što većina autora dolazi na forum, pa mogu da se brane ako žele, a knjige same za sebe govore.
Povod za moj post (od kog je počela ova prazna, skroz nepotrebna rasprava) bile su formulacije tipa: ''trebalo je to u romanu uraditi ovako, a ne onako...''
Ni za mene nije sve u ''Slobodanidi'' besprekorno, ali što reče Varvarin: ne osećam se prevareno.

Josephine

Zašto sam se javila?

Zato što si ti svoj stav o Slobodanidi već rekla, kimura. Dopustimo drugima da se čuju.

Mislim, autor sajta me je dugo učio da se ne ponavljam. Naravno, on vidi samo kada se JA ponavljam.

Albedo 0

Kimura

Zar ja nekom branim da se čuje?
Zar tebi branim bilo šta?
Slobodno baci ovde sve svoje stručne ili nestručne utuske o ''Slobodanidi'', argumentovane ili krajnje neobjektivne kritike, štagod.

Josephine

Ne braniš. Iznela sam svoj utisak da nisi objektivna i da paziš da se nikome ne zameriš, te ne mislim da su tvoje "odbrane" argumentovane, odnosno da nisu fer prema autoru prikaza. On je rekao "ja mislim da je moglo ovako", i ti si rekla "i ja mislim da je moglo bolje ili lošije". Kako si, tačno, opovrgla njegovu misao, osim tonom (konotacijom) odbrane dela?

Kimura

Quote from: kimura on 13-01-2015, 12:48:30
Zar ja nekom branim da se čuje?
Zar tebi branim bilo šta?
Slobodno baci ovde sve svoje stručne ili nestručne utuske o ''Slobodanidi'', argumentovane ili krajnje neobjektivne kritike, štagod.

Ali, ... nemoj da mi pripisuješ nešto što nema veze sa stvarnošću, lepo te molim.

Boban

Ja vas sve (a posebno Batu) očekujem u ponedeljak (19. januara u 19,00 u Domu omladine) u okviru redovnog programa kluba "Lazar Komarčić" na vivisekciji dela o kome je reč.
Neki će roman napadati, a neki pokušavati da odbrane; za tribinskim stolom pored samog autora biće i Zoran Stefanović, urednik knjige, Dimitrije Vojnov, lik iz knjige i Neda Mandić, književni teoretičar pa slutim zanimljivo i nadasve neuobičajeno veče.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

Quote from: kimura on 13-01-2015, 12:58:08

Ali, ... nemoj da mi pripisuješ nešto što nema veze sa stvarnošću, lepo te molim.

Stvarnost je vrlo lična, dakle - ne pripisujem ti ništa. Stvarnost pripisujem samo sebi.

Stipan

Quote from: Boban on 13-01-2015, 12:59:37
Ja vas sve (a posebno Batu) očekujem...

Bata je stekao status kultne ličnosti? Zanimljiv preobražaj...

Boban

Nisi u toku, Stipane; Bata oduvek ima otvoren poziv da izađe iz mišje rupe i suoči se sa ljudima na brisanom prostoru.

Kimura

Albedo 0

ja sam oduvijek bio kultna ličnost 8)
Boban hoće da mu pročitam roman i pohvalim geopolitičku dimenziju, čovjek radi marketing 8)

Sigurno je mnogo prodao poslije moje analize POSLEDNJEG SRBINA 8)

a nisam u BG, niti čito didanidu, jbg, biće jednom

Kimura

Šteta.

Meni nije stalo do geopolitičke dimenzije, još manje do marketinga, ali bih da vidim i čujem kultnu ličnost.

Boban

Bata je velemajstor izgovora.
Što se marketinga tiče, posle njegovog prikaza Poslednjeg Srbina, izdavač je odustao od štampe trećeg izdanja.

Albedo 0

Boban

ti bre nemaš veze s fantastikom, došao si i ostao na forumu jer nema moderacije pa možeš da trkeljišeš do mile volje.
A Slobodanida" je pisana kao za tebe, da se raspametiš. Sve ono što ti je smetalo u "Poslednjem Srbinu" ovde je izostavljeno.

scallop

Folira te. Sve što će ti smetati u "SLOBODANIDI" nije izostavljeno. Taj roman će ti tako otvoriti horizonte da konačno nećeš znati gde si zapao.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

ti uopšte ne razumeš Batu. Njemu je naučna i s te strane verodostojna komponenta potpuno irelevantna. On će moju knjigu čitati kao vivisekciju srpskog mentaliteta bez ijednog pitanja koliko bi bilo logično da Ameri dopuste Rusima da dođu u Hag ili tvoja opaska da nigde nije opisano kako se avatari vraćaju na početne položaje... Kada u knjizi imaš događaj koji je potpuno neverovatan i apsurdan, zašto ukazivati na to da je to nemoguće i da je pisac pogrešio; možda naprosto sve to treba čitati u drugom ključu. A Bata je tu prava osoba, jer neće ni obraćati pažnju na trivijalije koje pojedince remete u očekivanom užitku konzumiranja romana.

Ghoul

sad je boban sam samcit ogolio zašto je ovaj roman promašaj za tolike dobre čitaoce: pa njemu je pizdobata bio ciljni, idealni čitalac!
https://ljudska_splacina.com/

Nightflier

Mislim da je Bati manje-više sve irelevantno. To za ZS i nije tako loša stvar.

Elem, meni je u ponedeonik slava, pa ne računajte na mene. A ni knjigu nisam pročitao. Mada, naručio sam je i trebalo bi da mi stigne sredinom naredne nedelje, pa bumo videl'.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Albedo 0

Bata je crna rupa gdje vlada totalna indiferentnost prema fantastici, što jes, jes

mada, glede mentaliteta, Boban je to solidno radio u CC, i to mu možda i najbolje ide

ali to bi podrazumijevalo da bude razvijen neki kritički odnos prema Vojnovu i Slobi kao istorijskim ličnostima, kao nekad prema gospodinu Kraljeviću, što ne znam da li je ovdje učinjeno, jer kimura kuka nešto 8)

Kimura

Ne kukam ja na to, to je dobro ispalo.
Odnos stari bezbednjak Boža - Dimitrije (+ Sloba) mi je prosto dirljiv, mislim da ćeš ti umeti da ceniš takve momente.

Nightflier

Quote from: Pizzobatto on 13-01-2015, 15:49:34
Bata je crna rupa gdje vlada totalna indiferentnost prema fantastici, što jes, jes

Vidi, i Boban je :D
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Boban

To je danas.
Veliki obračun u klubu Lazar Komarčić oko Slobodanide.
Neda Mandić, Dimitrije Vojinov, Zoran Stefanović i Boban Knežević pokušaće da se slože oko toga šta ova knjiga jeste a šta nije.
Pohvala ludila ili ludilo samo! Nemojte o ovom jedinstvenom događaju sutra da tražite izveštaje na netu; budite sami deo svega već danas!

Dom omladine, tribinska sala na prvom spratu, u 19,00!

scallop

Pozdravi Nedu od mene. Nadam se da neće biti mojih istomišljenika.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

'obračun' istomišljenika! :D

sve ima da puca...

Boban

Tebi je sve uvek crno-belo pa je neko ili tamo ili ovamo; nisi u stanju da pojmiš tanane prelaze beskrajnih prolaza koji nas okružuju.

Ghoul

Quote from: Boban on 19-01-2015, 15:26:55
Tebi je sve uvek crno-belo pa je neko ili tamo ili ovamo; nisi u stanju da pojmiš tanane prelaze beskrajnih prolaza koji nas okružuju.

reče mi neko ko nije u stanju da pojmi oličenje suptilnosti i tananosti kakvo je ZAVODNIK, inače autor romana sa sledžhamer 'simbolikom'... :D

crippled_avenger

Promocija je imala sve elemente izleta u onostrano. Očekujem izveštaj ljudi iz publike...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

scallop

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Ghoul

gde je zstef tu je i onostrano.

koliko vidim u komentarima na fb, nagvaždalo se i meandriralo o kojekakvim sporednim idiotlucima, ali ponajmanje o samoj knjizi.
što je verovatno i bolje, kad je povod tako slab i nikakav.
da je knjiga bolja, pričali bi o njoj, a ne o svemu ostalom.

Kimura

Pa, bilo je prilično živahno, šta da vam kažem...
A i potrajalo je.

Saznali smo da na ovom svetu VEĆ egzistira nekoliko objavljenih varijanti ''Slobodanide'', tako da... Dragi moji istomišljenici, ja vas mnogo volim, ali moram imati u vidu da možda nisam čitala isto što i vi!

Saznali smo da će Boban uskoro objaviti zbirku svojih priča (starih i novih), najnovijeg ''Poslednjeg Srbina'' koji će se zvati ''ЖИВОСАХРАЊЕНИ'' (nakratko su se uznemirile strasti povodom ćirilice, Vuka Karažića, svih srpskih zemalja), kao i da će u sve buduće poduhvate ( pisanje, uređivanje, objavljivanje) ići potpuno sam. 

Neda Mandić me je sasvim šarmirala. Pravila je svakovrsne digresije, od Bahtina do Nikite, stalno su je upozoravali zbog udaljavanja ili potpunog napuštanja teme, ali ja sam sa zadovoljstvom slušala svaku njenu reč. Primetila sam da je osvojila i ZStefanovića, pa čak i Džejka, iako je on najduže pružao otpor.

Aleksandar B. Nedeljković je, naravno, bio u publici, pošto je to promocija pravog i veoma dobrog SF-a. Ovo poslednje su njegove reči.
Napravio je jedno meni veoma interesantno zapažanje vezano za izbor istorijskih likova-avatara u romanu: sve su to ličnost manje- više bele ili sive. Nema onih baš crnih. Pravih negativaca.

Kripl je pričao kako je kada se sa samim sobom sretneš u knjizi. On je tu situaciju, bar po mom viđenju stvari, naročito ako uzmemo u obzir šta je Dimitrija-junaka zadesilo, prilično dobro podneo. Čak je napravio primedbu da je Boban ostao uzdržan ili nešto tome slično. Hm...

Boban

Quote from: scallop on 19-01-2015, 23:49:54
Jel' bilo publike?

nešto malo, da.
Vreme je da se mi starci povučemo i ostavimo decu da se igraju kako znaju i umeju...

scallop

Zato i nisam došao, a vi starci se slobodno povucite. Nego, imaš li još koju fotku osim one jedne. I, je li zaista moguće da je ABN prepoznao SF? To je katastrofa.

Boban

Zapravo, ispostavilo se da je on shvatio nekako da se išlo vremeplovom u prošlost i svest likova hvatala i prebacivala u avatare.

Ghoul

Quote from: scallop on 20-01-2015, 22:51:35
I, je li zaista moguće da je ABN prepoznao SF? To je katastrofa.

abn je jedini tu napipao tvrdi sf.
svi ostali su pretežno nagvaždali o ćirilici i mekom j.

scallop

Quote from: Boban on 20-01-2015, 22:52:43
Zapravo, ispostavilo se da je on shvatio nekako da se išlo vremeplovom u prošlost i svest likova hvatala i prebacivala u avatare.

A, što? xrotaeye  Zbog spoznajne zabezeknutosti?

Boban

Ovo je definitivno čudna knjiga; svako ju je video i shvatio na neki svoj način i kad se te sve verzije ukrste, nigde se ne pojavljuje preklapanje.
Počinjem da se pitam šta sam to u stvari napisao...

scallop

Ne mogu da poveruju u nedostatak smisla, pa su svi nešto smislili. Nije to tako loše, alo si zabeležio. Biće materijala za desetak varijanti u narednih nekoliko godina. I-haj!

А шта ћемо са ћирилицом? Верзија за ЗСтефа?

Boban

Razgovor je trajao skoro dva sata; ne može se lako prepričati, a svi koji su pokušali, napravili su velike propuste. Ne može se sve to sažeti u jednu rečenicu, bilo kakvu... To je ipak trebalo doživeti...

scallop

Jedna slika vredi hiljadu reči.

Boban

Da, učesnici su se povremeno obraćali i publici.

Boban

Ghoul

Kimura