• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Mali Budo, 2014

Started by BladeRunner, 06-10-2014, 10:57:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

МртавОзбиљан

Quote from: D. on 01-02-2016, 20:02:11
Biće da ga ni ti ne poznaješ dovoljno. Uticaj žena u privatnom životu, i njihovo totalno odsustvo iz javnog, nije matrijarhat. Bar ne u smislu u kojem je patrijarhat - patrijarhat. Društvo u kojem žene vuku konce preko uticaja na muškarce nema veze sa pravim matrijarhatom. To je vrsta patrijarhata. I manipulacije.

:D

Види, научи ти мене што је матријархат и што је патријархат немам ништа против, али немој ме учит што је и како је било и јесте данас црногорско душтво. Ја ти као Катуњанин кажем да је било и да је и данас то више матријархат него патријархат! То је као ова прича око освете је ли била је ли није како Мали Перица то види ето то ти је Мали Будо/Perica - ок комедија али аутори везе немају са Црном Гором што не кажем да је минус самог филма.
лажни профил

mac

Odlike matrijarhata: nasleđivanje imena i imetka po majčinoj liniji. Muškarci nemaju svoj imetak. Muškarac ne može da otera ženu iz kuće jer je kuća ženina. Žene odlučuju o zajedničkim pitanjima zajednice. Veće staraca je zapravo veće starih žena. Muškarci služe samo za poslove gde se traži snaga, i za produžetak vrste. U porodici se više raduju kad se rodi žensko dete, nego kad se rodi muško. Žene su (zbog toga što se od njih očekuje da odlučuju u ime zajednice) više obrazovane od muškaraca. Muškarci uglavnom znaju samo ono što im treba za posao koji se od njih očekuje, a to nije odlučivanje.

Tamo gde žensko dete od rođenja vaspitavaju i oblače kao muško, jer nema pravog muškog deteta, ne može biti reči o nekom matrijarhatu. Žene to ne bi dozvolile.

МртавОзбиљан

Quote from: mac on 01-02-2016, 21:11:57
Odlike matrijarhata: nasleđivanje imena i imetka po majčinoj liniji. Muškarci nemaju svoj imetak. Muškarac ne može da otera ženu iz kuće jer je kuća ženina. Žene odlučuju o zajedničkim pitanjima zajednice. Veće staraca je zapravo veće starih žena. Muškarci služe samo za poslove gde se traži snaga, i za produžetak vrste. U porodici se više raduju kad se rodi žensko dete, nego kad se rodi muško. Žene su (zbog toga što se od njih očekuje da odlučuju u ime zajednice) više obrazovane od muškaraca. Muškarci uglavnom znaju samo ono što im treba za posao koji se od njih očekuje, a to nije odlučivanje.

Tamo gde žensko dete od rođenja vaspitavaju i oblače kao muško, jer nema pravog muškog deteta, ne može biti reči o nekom matrijarhatu. Žene to ne bi dozvolile.

Ај сад напиши што је патријархат кад си овако школски описао матријархат. Иначе од свог описа матријархата које си навео - много се односи на стару Црну Гору.
Облачење женског дјетета у мушко ти је ниво знања као из Малог Буде и нећу ни да коментаришем.
лажни профил

Dybuk

Pa nije formalni matrijarhat, ali babe vode glavnu rec u svakoj familiji! Doduse...morale su sacekati da ostaraju da bi vodile rec :(

mac

Quote from: МртавОзбиљан on 01-02-2016, 21:36:07
Ај сад напиши што је патријархат кад си овако школски описао матријархат.

Odlike patrijarhata: nasleđivanje imena i imetka po očevoj liniji. Žene od imetka imaju samo miraz, koji su dobile od oca, ali kojim raspolaže muž. Neverna žena biva fizički kažnjena, a nekad i ubijena. Muškarci odlučuju o zajedničkim pitanjima zajednice, žena može da odlučuje u kući. Veće staraca je veće starih muškaraca, a od žena samo one koje su se istakle kao bolje najboljih muškaraca. Žene služe samo za poslove koje muškarci ne žele da rade, i za produžetak vrste. U porodici se više raduju kad se rodi muško dete, nego kad se rodi žensko. Muškarci su (zbog toga što se od njih očekuje da odlučuju u ime zajednice) više obrazovani (ili makar bolje informisani) od žena. Žene uglavnom znaju samo ono što im treba za posao koji se od njih očekuje, a to nije odlučivanje.

МртавОзбиљан

Quote from: mac on 01-02-2016, 22:08:20
Quote from: МртавОзбиљан on 01-02-2016, 21:36:07
Ај сад напиши што је патријархат кад си овако школски описао матријархат.

Odlike patrijarhata: nasleđivanje imena i imetka po očevoj liniji. Žene od imetka imaju samo miraz, koji su dobile od oca, ali kojim raspolaže muž. Neverna žena biva fizički kažnjena, a nekad i ubijena. Muškarci odlučuju o zajedničkim pitanjima zajednice, žena može da odlučuje u kući. Veće staraca je veće starih muškaraca, a od žena samo one koje su se istakle kao bolje najboljih muškaraca. Žene služe samo za poslove koje muškarci ne žele da rade, i za produžetak vrste. U porodici se više raduju kad se rodi muško dete, nego kad se rodi žensko. Muškarci su (zbog toga što se od njih očekuje da odlučuju u ime zajednice) više obrazovani (ili makar bolje informisani) od žena. Žene uglavnom znaju samo ono što im treba za posao koji se od njih očekuje, a to nije odlučivanje.

OK. Napisacu poslije zbog cega je u CG vise bio matrijarhat, a u medjuvremenu znas li koji je bio odnos zena i muskaraca procentualno u staroj Crnoj Gori na primjer u doba Njegosevo ili Svetog Petra?
лажни профил

mac

Ne samo da ne znam to, nego ne znam ni od kakvog je značaja taj podatak za trenutnu temu. Pretpostavljam da je žena bilo više jer su muškarci umirali u sukobima s Turcima i u krvnim osvetama.

Dybuk

@MrtavOzbiljan kako ti se dopao Mali Budo i kako bi ga ocenio?

МртавОзбиљан

Quote from: mac on 01-02-2016, 22:24:53
Ne samo da ne znam to, nego ne znam ni od kakvog je značaja taj podatak za trenutnu temu. Pretpostavljam da je žena bilo više jer su muškarci umirali u sukobima s Turcima i u krvnim osvetama.
Posto nije vazno necu dalje ni objasnjavati zasto je tvoj opis patrijarhata ne potpuno neodrziv nego budalastina kada ga povezes za staru Crnu Goru. Reci cu ti samo na primjer da kada je Crna Gora imala nesto preko 200 000 stanovnika u doba svetog Petra Cetinjskog, bilo je od
7-10 000 ratnika a to su bili SVI muskarci stariji od 12 godina. oko 5% stanovnistva!
Koga vise zanima o drustvo neka pogleda ruski film dao sam link u prethodnom nekom postu.

I ovaj sa imenom ! neka prestane da mi pise poruke nisam nikakav Aleksije evo javno kazem no bolje da procita nesto o Cetni Jovovic majci popa Mila Jovovica pa da makar pravilno opisuje kako se ona udala a ne da lupeta.
лажни профил

mac

Ne odustaj sad, bori se za svoje. Kako ćeš pred pretke...

МртавОзбиљан

Quote from: Dybuk on 01-02-2016, 22:27:50
@MrtavOzbiljan kako ti se dopao Mali Budo i kako bi ga ocenio?

Tinejdzerski Rokeri s moravu.
Ko voli taj tip komedije i stosa, moze mu se, to su autori i sceli. Meni karikaturalno prikazivanje Crnogoraca nije smetalo, vidi se da ne znaju a ne smeta jer neznanje na primjer o osveti nije poenta filma no je poenta humora u kreveljenju i obrtima i sprdacini.
Vise mi je reditelj smetao jer ga nema... jebiga "projekat" je a nije film, po meni. 
лажни профил

МртавОзбиљан

Quote from: mac on 01-02-2016, 22:43:35
Ne odustaj sad, bori se za svoje. Kako ćeš pred pretke...

Za svoje se ne borim na forumima nego u zivotu. na forumima citam i pisem misljenja ako nekog zanima a kad ne zanima - preskocim, kao sad. Sto ti nije jasno?
лажни профил

Dybuk

Da pustimo coveka malo da dise, ovako ga saterujemo u odbrambeni stav, a nema potrebe, svidjali se nama njegovo misljenje i stil komunikacije ili ne.

Sad, Aleksije, heh to ispada ko neka ocigledna asocijacija, hajde da mu damo benefit of a doubt da je prosto - MrtavOzbiljan. :)

mac

Razlika između matrijarhata i patrijarhata je važna. Kakve veze ima broj muškaraca i staroj Crnoj Gori s tim? I starih Rimljana je bilo deset puta manje nego robova, pa je društvo ipak bilo "rimsko".

МртавОзбиљан

Quote from: Dybuk on 01-02-2016, 22:53:20
Da pustimo coveka malo da dise, ovako ga saterujemo u odbrambeni stav, a nema potrebe, svidjali se nama njegovo misljenje i stil komunikacije ili ne.

Sad, Aleksije, heh to ispada ko neka ocigledna asocijacija, hajde da mu damo benefit of a doubt da je prosto - MrtavOzbiljan. :)

Kakav odbrambeni stav? Odje ima mnogo "knjiskih ljudi" ne osjecam se ja ugrozeno vjeruj mi  :!:
Ovo pisem i gledam The gift (2015) eto koliko se trudim da pisem sa "stilom".
лажни профил

Dybuk

Valja li sta, Gift? :lol:

МртавОзбиљан

Quote from: mac on 01-02-2016, 22:55:07
Razlika između matrijarhata i patrijarhata je važna. Kakve veze ima broj muškaraca i staroj Crnoj Gori s tim? I starih Rimljana je bilo deset puta manje nego robova, pa je društvo ipak bilo "rimsko".

Nemas pojma koliko su mi smijesne tvoje recenice! Zene su u starom crnogorskom drustvu imale 100 puta vise prava i duznosti nego muskarci, vjerovao ti ili ne vjerovao mi - nije vazno.
Уосталом, погледај од седмог до осмог минута ето такав је био "патријархат" -
https://www.youtube.com/watch?v=ewMr5FESnQY
лажни профил

МртавОзбиљан

Quote from: Dybuk on 01-02-2016, 23:02:48
Valja li sta, Gift? :lol:

за сад није лоше.
лажни профил

mac

Do sada nisam video nikakav tvoj argument, zapravo nikakvu tvrdnju osim "to tvoje ne valja". Niti si objasnio kako i zašto ne valja, niti si dao nešto da valja.

Ne znam ruski, ali recimo da žene cepaju muškarcu odeću jer je prevario svoju ženu. Šta bi bilo da je žena prevarila muža?

Ajde da ja dam tvoj argument umesto tebe, a ti me ispravi ako negde grešim. Pošto je muškaraca bilo malo onda su žene morale da rade muške poslove, i one su pravi čuvari tradicije i vrednosti. One su odlučivale u ime cele zajednice, a muškarcima je jedini posao bio da se bore i reprodukuju. Super. Sad ide moj argument. One su to radile zato što su morale. Kad se situacija promenila, i kad muškarci nisu više bili u deficitu, i kad je nestalo Turaka nestala je i potreba za ovim čudnim sistemom. Muškarci su preuzeli poslove koji su radile žene, i žene su im to dobrovoljno prepustile, jer to je i bio krajnji cilj. Da se stvari vrate u normalu. U "normalni" patrijarhat.

МртавОзбиљан

Quote from: mac on 02-02-2016, 00:33:44
Do sada nisam video nikakav tvoj argument, zapravo nikakvu tvrdnju osim "to tvoje ne valja". Niti si objasnio kako i zašto ne valja, niti si dao nešto da valja.

Ne znam ruski, ali recimo da žene cepaju muškarcu odeću jer je prevario svoju ženu. Šta bi bilo da je žena prevarila muža?

Ajde da ja dam tvoj argument umesto tebe, a ti me ispravi ako negde grešim. Pošto je muškaraca bilo malo onda su žene morale da rade muške poslove, i one su pravi čuvari tradicije i vrednosti. One su odlučivale u ime cele zajednice, a muškarcima je jedini posao bio da se bore i reprodukuju. Super. Sad ide moj argument. One su to radile zato što su morale. Kad se situacija promenila, i kad muškarci nisu više bili u deficitu, i kad je nestalo Turaka nestala je i potreba za ovim čudnim sistemom. Muškarci su preuzeli poslove koji su radile žene, i žene su im to dobrovoljno prepustile, jer to je i bio krajnji cilj. Da se stvari vrate u normalu. U "normalni" patrijarhat.

А што би ја "дао нешто што ваља" и што би те исправљао када ти то очигледно не можеш да схватиш што се види из твог писања а и не занима те. Држи се и ти и теби слични Малог Буде и замишљајте карикатуре Црногораца и карикатуре црногорских обичаја од прање ногу до крвне освете. Ја сам прије 6-7 година имао освету у породици и добро знам што је то.
Теби објашњавати стари обичај на примјер да ако немају родитеље брат се не жени док сестру не уда или да жене нико није дирао у међусобним сукобима или поријекло изреке "срећне ти ране јуначе" (од жена) или умир крви преко одива (жена) или саму структуру црогорског племенског друштва је илузорно.
А ствари су се тако вратиле "у нормалу" да нико нормалан у ЦГ неће да опсује мајку јер ће гинут... Мени је један прије петнаестак година у Бешку опсовао мајку, што ми се никад у ЦГ није десило, и јурио сам га ножем а врло сам смирен човјек...

п.с. Преварио жену  :mrgreen:
Жене су одређивале ко је Црногорац а ко није, јадан! Мој прађед кад се враћао с Мојковца послије је причао жене им нису давале да уђу у куђу "што сте се живи вратили", гледао је такве свађе и како су их жене пљувале у свако село од Мојковца до Цетиња... баш патријархално.
лажни профил

Dybuk

Dobro, Crnogorci su sazdani od legendi i stalno se oslanjaju na (junacku) proslost, mislim da ne gresim...Kako je SAD?

mac

Meni se čini da ti brkaš tvrdnje "glavni je onaj ko odlučuje u ime drugih, i u patrijarhatu se očekuje od muškarca da bude glavni" i "u patrijarhatu žene su manje vredne od muškaraca". Druga tvrdnja nije tačna. Možda ima neke statističke korelacije, ali u logičkom smislu nije istinita. Niti sam ja to ovde tvrdio, što se može i proveriti ponovnim čitanjem mojih postova.

Quote from: МртавОзбиљан on 02-02-2016, 01:16:56
Жене су одређивале ко је Црногорац а ко није, јадан! Мој прађед кад се враћао с Мојковца послије је причао жене им нису давале да уђу у куђу "што сте се живи вратили", гледао је такве свађе и како су их жене пљувале у свако село од Мојковца до Цетиња... баш патријархално.

Izuzetno patrijarhalno. Žene se bave muškarcima umesto sobom. Od toga ne može patrijarhalnije.

МртавОзбиљан

Quote from: Dybuk on 02-02-2016, 01:26:04
Dobro, Crnogorci su sazdani od legendi i stalno se oslanjaju na (junacku) proslost, mislim da ne gresim...Kako je SAD?

Какве легенде? Ја причам чињенице. Сад пише у новинама "трагичан случај", "убиство"... а нас једно 10 000 знамо да је у питању освета јер је морала бит освета.
лажни профил

Dybuk

Eh mac, i jesu se bavile sobom, zato su ih i pitale sto su se vratili :lol:

Ok, MO, znaci ista meta, isto odstojanje. Ne impliciram da su to sto pricas izmisljotine, ali pomislih da je u medjuvremenu bilo kakvih promena. :lol:

МртавОзбиљан

Quote from: mac on 02-02-2016, 01:27:10
Meni se čini da ti brkaš tvrdnje "glavni je onaj ko odlučuje u ime drugih, i u patrijarhatu se očekuje od muškarca da bude glavni" i "u patrijarhatu žene su manje vredne od muškaraca". Druga tvrdnja nije tačna. Možda ima neke statističke korelacije, ali u logičkom smislu nije istinita. Niti sam ja to ovde tvrdio, što se može i proveriti ponovnim čitanjem mojih postova.

Quote from: МртавОзбиљан on 02-02-2016, 01:16:56

Izuzetno patrijarhalno. Žene se bave muškarcima umesto sobom. Od toga ne može patrijarhalnije.

Ама човјече божји жене су се све питале! Бавиле су се прво ђецом, па собом, па мушкарцима и то тим редом. Ја сад могу десет примјера из историје моје породице да ти наводим све чињенице не морам Ћетну Јововић ни да помињем. Ти гледаш само форму не видиш суштину. И то нису жене изокола но су буквално говориле ко шта да ради или не смије да ради; сем у рату или кад мушки импулсивно реагују, све остало су жене биле главне у одлукама. 
лажни профил

МртавОзбиљан

Quote from: Dybuk on 02-02-2016, 01:39:34

Ok, MO, znaci ista meta, isto odstojanje. Ne impliciram da su to sto pricas izmisljotine, ali pomislih da je u medjuvremenu bilo kakvih promena. :lol:

па наравно да има промјена.
лажни профил

Dybuk

Pa to sam pitala, goddamn.

mac

Ne, bavile su se svojom decom, koja moraju da nose očevo prezime na svoju sramotu. Evo, i Ozbiljan isto kaže. U kriznim vremenima muškarci ginu, a žene uzgajaju nove muškarce, da bi i oni ginuli, ali ne pre nego što prvo ne naprave novu mušku decu. Ali kad prođe kriza kreće povratak na ono što je bilo pre krize.

Dybuk

Ozbiljan ozbiljno, a ja se dzaba salim, humor* se ne cita kako treba :cry:

*ipak, cinizam

МртавОзбиљан

Quote from: Dybuk on 02-02-2016, 01:43:47

Нема рата; притисо мир; трули омладина; трпимо аветиње не смијемо посјећ није лијепо; жене се прво баве собом, па собом, па собом, па ђецом, па кућним љубимцима па интернетом, па мушкарцима и зато слабо има Црногораца; сваки јадов који изгугла макар и аустралијски сајт о Црногорцима мисли да о Црној Гори зна више и боље од Катуњанина и т.д.
лажни профил

МртавОзбиљан

Quote from: mac on 02-02-2016, 01:46:29

Ne, bavile su se svojom decom, koja moraju da nose očevo prezime na svoju sramotu. Evo, i Ozbiljan isto kaže. U kriznim vremenima muškarci ginu, a žene uzgajaju nove muškarce, da bi i oni ginuli, ali ne pre nego što prvo ne naprave novu mušku decu. Ali kad prođe kriza kreće povratak na ono što je bilo pre krize.

Са тобом сам разговор завршио; мислио сам да ниси довољно информисан али ово је дебилитет у питању нема ти помоћи!
лажни профил

mac

Nismo ništa ni počeli, jer ništa nisi rekao.

Nego, Gorski vijenac se dešava u to krizno vreme, a žene su u njemu sumnjivo malo zastupljene, s obzirom na mali udeo muškaraca u populaciji. A i to što se spominje sve nešto zaljubljeno i pomamno.. Možda Njegoš stvarno nije bio Crnogorac, nego Srbin.

Dybuk

Quote from: МртавОзбиљан on 02-02-2016, 01:51:51
Quote from: Dybuk on 02-02-2016, 01:43:47

Нема рата; притисо мир; трули омладина; трпимо аветиње не смијемо посјећ није лијепо; жене се прво баве собом, па собом, па собом, па ђецом, па кућним љубимцима па интернетом, па мушкарцима и зато слабо има Црногораца; сваки јадов који изгугла макар и аустралијски сајт о Црногорцима мисли да о Црној Гори зна више и боље од Катуњанина и т.д.

Rat je bio bolji!!!! :)

МртавОзбиљан

QuoteRat je bio bolji!!!! :)

Naravno! Dace bog pa ce skoro biti...
лажни профил

МртавОзбиљан

Quote from: mac on 02-02-2016, 01:56:33
Nismo ništa ni počeli, jer ništa nisi rekao.

Nego, Gorski vijenac se dešava u to krizno vreme, a žene su u njemu sumnjivo malo zastupljene, s obzirom na mali udeo muškaraca u populaciji. A i to što se spominje sve nešto zaljubljeno i pomamno.. Možda Njegoš stvarno nije bio Crnogorac, nego Srbin.

Smederevo. Bas lijepo, na Carine sam sluzio vojsku znam pomalo dje je sta u Smederevo...
лажни профил

МртавОзбиљан

Sad je meni jasan tvoj deformitet Mihajlo, pa od Cvete je prezime na tvoju srecu, a ne sramotu s oceve strane da naslijedis  xyxy
Ili si ipak povuka na toga koga je Cveta nadjacala ili mu se i ime ne zna?
лажни профил

mac

Mator čovek, a preganja se ovde s budalama...

(da ne bude zabune, mator si ti jer si služio vojsku, a budala sam ja jer jbg, još sam budan, a radim sutra)

МртавОзбиљан

Quote from: mac on 02-02-2016, 02:10:37
Mator čovek, a preganja se ovde s budalama...

(da ne bude zabune, mator si ti jer si služio vojsku, a bduala sam ja jer jbg, još sam budan a radim sutra)

Idi spavaj Cvetanovicu i daj sinu zenino prezime da se ne stidi kad poraste od sramote!
лажни профил

Josephine

Ah, Мртав popravio tastaturu pa više ne meša ћирилицу i latinicu. :)

Koliko znam, postoji i muško ime Cveto.

Što se definicija patrijarhata i matrijarhata tiče, treba razdvojiti neke osnovne pojmove kao što su privatni i javni život. U privatni život spadaju porodica, deca, domaćinstvo, briga o kući i okućnici, održavanje veza sa rođacima itd. U javni spadaju šira zajednica i država i učestvovanje u njoj, politika i donošenje odluka koje se tiču zajednice, religija i crkva itd. Mac-ov opis sistema je outdated, naravno, ali iz njega može da se shvati suština.

U crnogorskom sistemu, žene u okviru porodice su možda i imale neprikosnoven uticaj (što i jeste odlika patrijarhata, porodica je oduvek smatrana "ženskim" poljem delovanja), ali to nikako nije važilo u javnom životu. Kada kažeš "osim rata i kada muškarci reaguju impulsivno", isključuješ gotovo celokupni javni život gde žena nema, ne donose odluke ni o budućnosti zajednice, ni o ulasku u rat, ni o ratnim taktikama, ni o crkvi, odabiru sveštenika, pa ni o tome kada i kako će nad nekim da se izvrši krvna osveta. Takođe, retko se čuje za slučaj da se krvna osveta (danas) vrši(la) zbog ubijene žene. To je zato što se muški život vrednuje više.

I u Srbiji je psovanje majke velika uvreda (a i drugde u svetu). To ima malo veze sa matrijarhatom, a više sa institutom poštovane majke kao izvora života i sinonima za zaštitu, brigu i bezuslovnu ljubav.

"Mali Budo" je za sprdnju odabrao običaj koji je teško prevesti u komediju. Da je u filmu iskazan smisao za crni humor, pa da mi se dopadne. Ali kako scenario nema kritički otklon prema pojavi krvne osvete, mogu samo da zamislim koliko li uvredljivo ili strašno sve to izgleda ljudima koji su zaista izgubili sinove zbog krvne osvete.

Meho Krljic

Quote from: D. on 02-02-2016, 03:03:50
Što se definicija patrijarhata i matrijarhata tiče, treba razdvojiti neke osnovne pojmove kao što su privatni i javni život. U privatni život spadaju porodica, deca, domaćinstvo, briga o kući i okućnici, održavanje veza sa rođacima itd. U javni spadaju šira zajednica i država i učestvovanje u njoj, politika i donošenje odluka koje se tiču zajednice, religija i crkva itd. Mac-ov opis sistema je outdated, naravno, ali iz njega može da se shvati suština.

U crnogorskom sistemu, žene u okviru porodice su možda i imale neprikosnoven uticaj (što i jeste odlika patrijarhata, porodica je oduvek smatrana "ženskim" poljem delovanja), ali to nikako nije važilo u javnom životu. Kada kažeš "osim rata i kada muškarci reaguju impulsivno", isključuješ gotovo celokupni javni život gde žena nema, ne donose odluke ni o budućnosti zajednice, ni o ulasku u rat, ni o ratnim taktikama, ni o crkvi, odabiru sveštenika, pa ni o tome kada i kako će nad nekim da se izvrši krvna osveta. Takođe, retko se čuje za slučaj da se krvna osveta (danas) vrši(la) zbog ubijene žene. To je zato što se muški život vrednuje više.

Tako je, plus generalno, moć u društvu se meri po sledećim kriterijumima:

1. (Marksistički): Ko je vlasnik sredstava za proizvodnju

2. (Post-marksistički): Ko upravlja redistribucijom proizvedene vrednosti u društvu.

Tu bi možda moglo da se gleda šta je matrijarhat a šta patrijarhat.

МртавОзбиљан

D.

QuoteU crnogorskom sistemu, žene u okviru porodice su možda i imale neprikosnoven uticaj (što i jeste odlika patrijarhata, porodica je oduvek smatrana "ženskim" poljem delovanja), ali to nikako nije važilo u javnom životu. Kada kažeš "osim rata i kada muškarci reaguju impulsivno", isključuješ gotovo celokupni javni život gde žena nema, ne donose odluke ni o budućnosti zajednice, ni o ulasku u rat, ni o ratnim taktikama, ni o crkvi, odabiru sveštenika, pa ni o tome kada i kako će nad nekim da se izvrši krvna osveta. Takođe, retko se čuje za slučaj da se krvna osveta (danas) vrši(la) zbog ubijene žene. To je zato što se muški život vrednuje više.

Ође си се толико налупала да ме просто мука и да пишем одговор... А ђе спада племенски живот? У породицу? И ево од светог Петра могу 4 крвне освете да ти набројим у мојем братству - од тога 3 директно због жена (НЕПОСРЕДНО). Задњи случај прије неколико година опет због жене.

Ти и не знаш што је крвна освета...
лажни профил

Josephine

Ja samo mislim da mnogo lazes. Pocevsi od identiteta. Ali neka. Sagita ne bi bila to sto jeste bez takvih pojava.

ALEKSIJE D.

Postoji li stvarno ozbiljan film o krvnoj osveti a ne ove zajebancije?

МртавОзбиљан

Quote from: D. on 02-02-2016, 12:51:52
Ja samo mislim da mnogo lazes. Pocevsi od identiteta. Ali neka. Sagita ne bi bila to sto jeste bez takvih pojava.

Ево ја за пар неђеља долазим у Бг па ако сумњаш у мој идентитет можемо попит кафу па провјери да ли лажем  :x јер више не знам како да потврдим ко сам. свеједно.

А како би тек кукала да "лажем" да испричам организацију куће или организацију племена... Али ок је нећу више ође да пишем, мислите што хоћете, само да кажем да ја ниђе нисам написао да је то друштво матријархат, него да је ВИШЕ матријархат него патријархат.
лажни профил

МртавОзбиљан

Quote from: ALEKSIJE D. on 02-02-2016, 12:58:49
Postoji li stvarno ozbiljan film o krvnoj osveti a ne ove zajebancije?

Искушавање ђавола, Живка Николића. Човјек је све знао и реално је крвна освета приказана.
https://www.youtube.com/watch?v=wgvY-k7Poh0

И у овом руском филму што сам дао линк такође има дио ђе је одлично приказан умир крви.
лажни профил

Josephine

Quote from: МртавОзбиљан on 02-02-2016, 13:01:52
Ево ја за пар неђеља долазим у Бг па ако сумњаш у мој идентитет можемо попит кафу па провјери да ли лажем  :x јер више не знам како да потврдим ко сам. свеједно.

Neka, batica (znak uzvika sa dve tačke) će sa tobom na kafu.

Boban

D. definitivno imaš previše postova.
Otkud ti ideja da poštene učesnike prozivaš i maltretiraš?
Ajde se naduri kao Bata pa oladi malo...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

МртавОзбиљан

Јебите ми оца ако знам ко је сада Бата?! Нисам ни тај Бата!
И Д. ако неког прозиваш да лаже онда потврди чињеницама а не петљај у то своју женскињу интуицију, варљива је то работа...
лажни профил

Josephine

Quote from: Boban on 02-02-2016, 15:23:34

Pa, B, ovaj lik je najpre uleteo na topik o neravnopravnosti muskaraca sa nekim stavovima ponizavajucim za zene, a onda mi je rekao da lupetam kada sam bila kulturna i ljubazna. Ne znam sta je ocekivao, ali malo trolovanja ga svakako ceka. Ne moze se na Sagitu upasti djonom. Ne, ne.

МртавОзбиљан

Quote from: D. on 02-02-2016, 19:51:14
Quote from: Boban on 02-02-2016, 15:23:34

Pa, B, ovaj lik je najpre uleteo na topik o neravnopravnosti muskaraca sa nekim stavovima ponizavajucim za zene, a onda mi je rekao da lupetam kada sam bila kulturna i ljubazna. Ne znam sta je ocekivao, ali malo trolovanja ga svakako ceka. Ne moze se na Sagitu upasti djonom. Ne, ne.

Meni trolovanje od zena ne smeta navikao sam na to u zivotu bez ove Sagite, a naravno da lupetas kada pricas o necemu sto nemas pojma i tipicno zenski neces da slusas suprotne argumente. A kako god da sam upao nisam ti nikad rekao da lazinjas ka sto si ti meni.
лажни профил