• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

2014: Najbolji filmovi

Started by Albedo 0, 14-11-2014, 01:58:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

Quote from: D. on 22-01-2015, 20:53:13
Jel ima ovde nekoga ko će razložno i racionalno da objasni kako se to Tom kreće kroz vreme?
Ima. Scenarista filma. U filmu je dovoljno razložno (u dramaturškom, ne u naučnom, peer reviewed smislu) objašnjen mehanizam putovanja unazad kroz vreme, odnosno "vraćanja" vremena na prethodnu tačku, objašnjeno je zašto to mimik radi, kao i zašto je ova sposobnost prešla na protagonistu. Traženje da se mehanizam objasni detaljnije od "mimik je iskrvario po Tomu Kruzu" je kao i traženje da Meri Šeli objasni zašto munja oživljava Frankenštajna - to je narativni alat u fikcijskom delu, ne pričamo o naučnom radu.

Quote from: D. on 22-01-2015, 20:53:13I kako je ovo film o putovanju kroz vreme, kada protagonista umire na kraju gotovo svake sekvence?
Ali ne umire već u trenutku kada treba da umre "premota" vreme unatrag.
Quote from: D. on 22-01-2015, 20:53:13I kako to da ne sreće sebe u prošlosti? Ili svoje tragove? Kako ne sreće nekoga ko ga poznaje? Pa prošlost je, zar ne? Već je bio u njoj?

Hm, ti kao da ne čitaš ono što ja pišem: razlika između ovog filma i Back to the Future (ili Terminator) je u tome što Tom Kruz vraća CEO UNIVERZUM unatrag, dakle ne samo sebe. Svi se vraćaju dan unatrag, ne samo on. Dakle, celokupna populacija univerzuma putuje unatrag kroz vreme ili vreme biva ispod nje vraćeno unatrag.

Quote from: D. on 22-01-2015, 20:53:13Rešenje je jednostavno. Nije u pitanju prošlost, već drugi/paralelni život/stvarnost.

Osim što to nigde niko ne sugeriše niti ima potrebe za takvim "rešenjem" pošto u narativu filma eksplicitno ponuđeno rešenje elegantno objašnjava sve.

Albedo 0

pa ne bih ga ni ja gledao dva puta, uopšte ne mislim da je riječ o ultramegagiga dobrom filmu

morao bih da izmislim multiverzume da bih stvarno krenuo u totalno nekritičko razglabanje o čemu se u filmu uopšte radi

najjednostavnije, gejmerski film koji je sa najelementarnijim razumijevanjem time travela popunio neke rupe u narativu

sve ostale komplikacije i filozofiranja su upravo primjer idealizovanja filma

Josephine

Pa to TI kažeš da nije relevanto, i TI kažeš da se u filmu ne vidi. JA sam videla.

Pa, ako tvrdim da sam ovde videla multiverzume, svakako će mi biti logično da je u pitanju beskrajno ratovanje. Beskrajan broj univerzuma, beskrajan niz mogučnosti. Film nam je pokazao kako je moguće preokrenuti verovatnoću pobede u ratu, gde slabiji pobeđuje. U beskrajno mnogo drugih svetova (koji možda i nastaju nestankom prethodnog! možda je ta činjenica paradoks (pa tako  klasična teorija multiverzumašto nas naravno nagoni da pomislimo da se ovde ne radi o paralelnim svetovima, već o univerzumima koji se rađaju jedan iz drugog)?) slabiji jednostavno gubi jer je slabiji.

Mislim da je scenarista samo primenio gejming iskustvo u pisanju scenarija. Problem je što mu se taj koncept ne uklapa u koncept putovanja kroz vreme, što gledaocu ostavlja niz mogućih tumačenja. Naravno da će se svi zakačiti za putovanje kroz vreme jer je to ono što najbolje poznaju.

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 22-01-2015, 21:06:56

Aha. Pa sad vidim gde grešiš. :) Ovo je netačno. I, da upotrebim tvoj argument, nigde se u filmu NE VIDI da on "mota vreme unazad trenutak pre umiranja".

Albedo 0

Quote from: D. on 22-01-2015, 21:12:53
Mislim da je scenarista samo primenio gejming iskustvo u pisanju scenarija. Problem je što mu se taj koncept ne uklapa u koncept putovanja kroz vreme

što je naravno toliko netačno da bi trebali svi da skupimo pare da D. snimi glavu magnetnom rezonancom

Linkin

Jel ima ovde nekoga ko će razložno i racionalno da objasni kako se to Tom kreće kroz vreme?
Ima. Scenarista filma. U filmu je dovoljno razložno (u dramaturškom, ne u naučnom, peer reviewed smislu) objašnjen mehanizam putovanja unazad kroz vreme, odnosno "vraćanja" vremena na prethodnu tačku, objašnjeno je zašto to mimik radi, kao i zašto je ova sposobnost prešla na protagonistu. Traženje da se mehanizam objasni detaljnije od "mimik je iskrvario po Tomu Kruzu" je kao i traženje da Meri Šeli objasni zašto munja oživljava Frankenštajna - to je narativni alat u fikcijskom delu, ne pričamo o naučnom radu.

Iskreno, meni je sve to objasnjenje kako mimici upravljaju vremenom totalno neubedljivo. Prihvatio sam da je krv alfe okidac i da moraju da zaustave omegu pre nego sto ih otkrije a sve sem toga...

Meho Krljic

Quote from: Pizzobatto on 22-01-2015, 21:16:42
Mislim da je scenarista samo primenio gejming iskustvo u pisanju scenarija. Problem je što mu se taj koncept ne uklapa u koncept putovanja kroz vreme

što je naravno toliko netačno da bi trebali svi da skupimo pare da D. snimi glavu magnetnom rezonancom

Ne bih davao tako jaku izjavu ali jeste apsolutno netačno jer scenarista filma u ovome verno prati Sakurazakin predložak. I ostalo što D. kaže je netačno, u filmu je objašnjeno da Tom Kruz ne gine već vraća vreme unatrag, kao što je netačno da je u filmu "videla" da postoji implikacija ili sugestija postojanja više univerzuma. To je u potpunosti spoljna teza. A već sam rekao šta to znači.

Meho Krljic

Quote from: Linkin Uroborni on 22-01-2015, 21:21:56

Iskreno, meni je sve to objasnjenje kako mimici upravljaju vremenom totalno neubedljivo. Prihvatio sam da je krv alfe okidac i da moraju da zaustave omegu pre nego sto ih otkrije a sve sem toga...

Poštujem, ali naravno, ovo je akcioni film sa malo pseudonaučne spekulacije, ne ozbiljno utemeljena naučna fantastika.

Meho Krljic

I dajte da za sad ovde stanemo, mislim da smo rekli sve što treba sa svake strane i da će sad rasprava samo da bude "Ali ja sam video ovo" " Ali ja sam videla ovo", a to je dosadno a Hyrule Warriors neće sama da se igra.

Josephine

Ha. Ti si malo pomešao mange i film. I sada nećeš da priznaš da si upisao ono čega u filmu nema.

Albedo 0

pa da, ovo je akcioni film sa malo znanstvene igrarije

ali najgore od svega je da kad ubaciš priču o multiverzumima ti bukvalno tvrdiš da su milioni tih univerzuma apsolutno identični, da u njima postoje pasolutno iste osobe, isto se ponašaju, isto osjećaju itd

pa to bi značilo da je D. u svakom mogućem univerzumu glupa? Ne budite toliki pesimisti! 8)

što je najgore, to je klasična hegelovska primjedba na Šelingovo trabunjanje o tome da kad gledaš krdo krava u mraku tvrdiš da su sve krave crne

tako i kad D. u svom umu posmatra milione univerzume tvrdi da su svi do reda apsolutno isti

stoga stvarno jeste ultra nepotrebno i glupo uopšte potezati multiverse argument, ako ti multiversi u stvari služe za puku, gotovo retardiranu ekstrapolaciju

ja sam u čudu da neko tako glupu multiverse teoriju iznese pred javnost, i onda se čudi zaključku da you can't fix stupid.

Джон Рейнольдс

У филму се јасно каже да Омега има способност да контролише време, никакви се мултиверзуми нити спомињу нити виде. Не виде се нити се спомињу вукодлаци, кад смо већ код тога, али МОЖДА и они постоје у овом филмском универзуму - јес да их нисмо видели и не спомињу се, али ја мислим да постоје. Хајдемо мало о томе. О вукодлацима.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Josephine

Pa ko je ikada rekao da kontrola vremena isključuje različite svetove? Čitajte malo o konceptu vremena (koje, u stvari, ne postoji), vremenima u različitim referentnim sistemima (svetovima) (teorija relativiteta) i sl.

Linkin

Quote from: D. on 22-01-2015, 21:15:56

Aha. Pa sad vidim gde grešiš. :) Ovo je netačno. I, da upotrebim tvoj argument, nigde se u filmu NE VIDI da on "mota vreme unazad trenutak pre umiranja".

Tom Kruz je u filmu (bar na pocetku) toliko smotan da taj ne bi umeo ni neke daleko prostije akcije a kamoli premotavanje vremena u trenutku umiranja.

Pre ce biti da to vreme u filmu premotavaju Omege. Cak mi se cini da je nesto tako izreceno. Ali meni je to objasnjenje tako imbecilno i nepotrebno da sam na tom mestu ucitao sve ono sto ionako znam iz slicnih Dan Mrmota filmova i doradio sam ono sto fali.

Albedo 0

uostalom

Do not believe me when I tell you
Dr Carter was right
When I say the enemy knows
to manipulate time.

http://www.springfieldspringfield.co.uk/movie_script.php?movie=edge-of-tomorrow

u kom multiverzumu su vukodlaci tamo treba poslati Blejda! Ili Kejt Bekinsejl!

Джон Рейнольдс

Quote from: D. on 22-01-2015, 21:41:25
Pa ko je ikada rekao da kontrola vremena isključuje različite svetove?

Нико у филму није рекао да укључује, то је поента коју не разумеш.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Pa, to. Teza o multiverzumu implicira da je svaki put kad Tom Kruz pogine onaj koga dalje gledamo "novi" Tom Kruz. Ali cela ideja zapleta je da protagonist pamti događaje koji su prethodili premotavanju vremena, pa bi onda, ako uzmemo tezu o multiverzumima kao tačnu morali i da smislimo kako "novi" Tom Kruz dobija iskustva "poginulog" Toma Kruza, jer film to ne objašnjava a objašnjava kako je u pitanju isti Tom Kruz samo vraćen kroz vreme. Dakle, sa jedne strane je teza za koju nema indicija u filmu i koja zahteva dodatno objašnjenje (koga nema u filmu) da bi imala smsisla u kontekstu filma, a sa druge je teza objašnjena u filmu. Valjda je jasno koju smatramo plauzibilnijom.

mac

Razlika između ovog filma i Povrtaka u budućnost je što bi Marti mogao da se sretne sa samim sobom kad bi otišao pet minuta u prošlost, a Kejdž ne može. Ja bih ovaj film pre uporedio sa About Time, gde se protagonista vraća u sopstveno telo, ali u drugom vremenu. E sad, da li je to putovanje kroz vreme? Ako jeste, onda valjda jeste i ovo.

Linkin

Quote from: Meho Krljic on 22-01-2015, 21:53:47
Pa, to. Teza o multiverzumu implicira da je svaki put kad Tom Kruz pogine onaj koga dalje gledamo "novi" Tom Kruz. Ali cela ideja zapleta je da protagonist pamti događaje koji su prethodili premotavanju vremena, pa bi onda, ako uzmemo tezu o multiverzumima kao tačnu morali i da smislimo kako "novi" Tom Kruz dobija iskustva "poginulog" Toma Kruza, jer film to ne objašnjava a objašnjava kako je u pitanju isti Tom Kruz samo vraćen kroz vreme. Dakle, sa jedne strane je teza za koju nema indicija u filmu i koja zahteva dodatno objašnjenje (koga nema u filmu) da bi imala smsisla u kontekstu filma, a sa druge je teza objašnjena u filmu. Valjda je jasno koju smatramo plauzibilnijom.

Ali teza da postoji nekakvo vreme koje nije samo nasa ljudska apstrakcija vec koje neko nekako "premota"... hej... malo je to sve previse "manga style"... multiverzumi su ipak mnogo prijemciviji za kapiranje i nekako dobro poznat klise u ovakvim filmovima, cak i kad se ne pomenu...

Josephine

Pa, to. Teza o multiverzumu implicira da je svaki put kad Tom Kruz pogine onaj koga dalje gledamo "novi" Tom Kruz.

To implicira tvoja teza o multiverzumu. Moja ne implicira.

Джон Рейнольдс

Quote from: Linkin Uroborni on 22-01-2015, 21:59:28
Ali teza da postoji nekakvo vreme koje nije samo nasa ljudska apstrakcija vec koje neko nekako "premota"... hej... malo je to sve previse "manga style"... multiverzumi su ipak mnogo prijemciviji za kapiranje i nekako dobro poznat klise u ovakvim filmovima, cak i kad se ne pomenu...

Али ово је фикција, тако да је повезивање ове фикције с недовољним знањем о теорији релативитета и личним ставовима о томе шта је "пријемчивије за капирање" потпуно погрешно јер има оних који боље баратају теоријом релативитета и они који другачије капирају време.

Суштина је да се треба држати онога што нам је приказано у овој фикцији, не писати свој фан-фикшн и називати то аргументацијом.

#Τζούτσε

Albedo 0

baratati multiverzumima kao prijemčivijim je isto kao tvrditi da Mesi lakše može da žonglira pet nego jednu loptu

Джон Рейнольдс

Или рецимо -

The term Helter Skelter was from the Beatles song of that name, which referred to the British amusement-park ride of that name and was interpreted by Manson as concerned with the war.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Pa, mislim, film je adaptacija japanskog ilustrovanog military SF romana, šta je tu čudno što je "manga style"?   :lol:
Quote from: D. on 22-01-2015, 22:01:08
Pa, to. Teza o multiverzumu implicira da je svaki put kad Tom Kruz pogine onaj koga dalje gledamo "novi" Tom Kruz.

To implicira tvoja teza o multiverzumu. Moja ne implicira.

Kako ne implicira kada si rekla:

Quote from: D. on 22-01-2015, 20:36:49
Odgledala sam film i došla da zaključka da Tom svaki put živi novi život (deo života), budući da u svakom umire.

kao i

Beskrajan broj univerzuma, beskrajan niz mogučnosti. Film nam je pokazao kako je moguće preokrenuti verovatnoću pobede u ratu, gde slabiji pobeđuje. U beskrajno mnogo drugih svetova (koji možda i nastaju nestankom prethodnog! možda je ta činjenica paradoks (pa tako  klasična teorija multiverzumašto nas naravno nagoni da pomislimo da se ovde ne radi o paralelnim svetovima, već o univerzumima koji se rađaju jedan iz drugog)?)

Dakle, beskrajan broj multiverzuma i mogućnosti i, po implikaciji, beskrajan broj Tomova Kruzova u njima koji nekako znaju šta se dogodilo onom drugom.

Dok film doslovno kaže da postoji automatizovana reakcija mimika koja dan počinje ispočetka, da Omega kontroliše vreme i da kada zna budućnost ne može da izgubi:

But this...
606
00:42:15,440 --> 00:42:17,479
is the brain.
607
00:42:17,480 --> 00:42:21,679
It controls them all.
And this is the Omega.
608
00:42:21,680 --> 00:42:26,099
And the Omega has the
ability to control time.
609
00:42:26,100 --> 00:42:28,799
Whenever an Alpha is killed...
610
00:42:28,800 --> 00:42:31,519
an automatic response is triggered.
611
00:42:31,520 --> 00:42:34,319
The Omega starts the day over again.
612
00:42:34,320 --> 00:42:39,519
But you see, this time, it can remember
what's going to happen just like you do.
613
00:42:39,520 --> 00:42:42,759
It knows exactly what we're gonna
do before we're gonna do it.
614
00:42:42,760 --> 00:42:46,311
- And an enemy that knows the future can't lose.
- It can't lose.

Dakle Omega kontroliše vreme. Nigde se ne insinuira da postoji račvanje na odvojene univerzume.

Onda film dalje doslovce kaže da protagonista dobija mogućnost resetovanja vremena:

630
00:43:35,040 --> 00:43:37,959
When you killed that Alpha, you inadvertently
entered the enemy's nervous system.
631
00:43:37,960 --> 00:43:43,586
Cage, you've seized control of the
Omega's ability to reset the day.

Kao i da Tom mora da umre da bi se resetovao dan, dakle, da bi smrt bila poništena:

637
00:43:57,680 --> 00:43:59,820
So I'm resetting the day?
638
00:44:01,680 --> 00:44:03,786
Okay.
639
00:44:03,800 --> 00:44:05,701
How do I control it?
640
00:44:08,080 --> 00:44:10,519
You have to die.
641
00:44:10,520 --> 00:44:12,039
Every day.

686
00:47:14,480 --> 00:47:17,667
Now listen carefully. This
is a very important rule.
687
00:47:18,120 --> 00:47:20,199
This is the only rule.
688
00:47:20,200 --> 00:47:24,024
You get injured on the field,
you better make sure you die.
689
00:47:24,040 --> 00:47:25,119
Why?
690
00:47:25,120 --> 00:47:27,239
Last time I was in combat...
691
00:47:27,240 --> 00:47:28,919
I was hit.
692
00:47:28,920 --> 00:47:32,519
I was bleeding out.
Just not fast enough.
693
00:47:32,520 --> 00:47:33,999
I woke up in a field hospital...
694
00:47:34,000 --> 00:47:38,382
with three pints of someone
else's blood and I was out.
695
00:47:38,480 --> 00:47:42,239
I lost the power. Do you understand?

Dakle, Tom mora da "umre" da bi se vreme vratilo unazad, čime je jasno da on ne umire već da se incident njegove smrti koristi kao okidač pomoću koga Omega vraća vreme.

Albedo 0

Quote from: D. on 21-01-2015, 23:00:15
Glavni junak se samo svojom smrću "vraća" u dan koji se ponavlja. Dakle, ovde se čovek ne vraća kroz vreme, čoveka nema. On umire. Ovde je u pitanju kontrola samog vremena od strane elijena. Vreme se "vraća" kroz vreme. Dakle, nema klasičnog "putovanja" kroz vreme, niko ne putuje.

Meho, samo zavisi sa kojom D. se raspravljaš, prvom, drugom ili trećom!

Josephine

Pa, pisala sam maturski rad o teoriji relativiteta. Dakle, ono kako ja vidim film nije sasvim neplauzabilno, tj. imam nekog znanja o vremenu, menjanju vremena (ne menja se vreme, menja se prostor, referentna tačka, promena vremena, kao i samo vreme, je iluzija - ali da sam iznela kako vidim vreme u ovom filmu, tek biste mi onda zaskočili za vrat). Novi Tomov život ne podrazumeva novog Toma. Samo novi svet. I ne vidim zašto je to tako neprihvatljivo Mehi, koji ionako tvrdi da se ceo svet "kreće" kroz vreme.

Koje vreme? U odnosu na koga? U kom prostoru? U kom univerzumu?

Ponoviću, ovde nema putovanja kroz vreme. Jedan svet rađa se iz drugog u tačno određenoj tački (Tomova smrt) što ljudi percipiraju kao "vraćanje" u prošlost. Prava moć elijena je da kontrolišu "vreme", odnosno - kako je vreme isključiva funkcija prostora i čovekova izmišljotina - nove svetove.

Linkin

Quote from: Джон Рейнольдс on 22-01-2015, 22:05:11

Али ово је фикција, тако да је повезивање ове фикције с недовољним знањем о теорији релативитета и личним ставовима о томе шта је "пријемчивије за капирање" потпуно погрешно јер има оних који боље баратају теоријом релативитета и они који другачије капирају време.

Суштина је да се треба држати онога што нам је приказано у овој фикцији, не писати свој фан-фикшн и називати то аргументацијом.

Mislim da je jedino pogresno ne prihvatati razlicite interpretacije. Percepcija stvarnosti u sebi na svakodnevnoj bazi u sebi ukljucuje i zablude i samoobmane i potpuno pogresne  vizure. Kod mene, tebe i bilo koga drugog. To je jednostavno tako jer prava vizija, sto bi rekli "istinita" i ne postoji. Sve prolazi kroz neku glazuru iskrivljenosti. Hteli mi to ili ne.

A pogotovo kad je rec o nekom umetnickom delu. Ok, Edge of Tomorrow je svakako daleko od toga ali dobro je bilo koji film da ima sto vise razlicitih tumacenja. Najgore bi bilo kad bi sve sveli na vizuru jedne osobe, pa bio to i sam autor. To je kao kad bi scenarista uzeo da ti preprica Edge of Tomorrow i ti se toga drzao kao pijan plota. To je bukvalno smrt tog dela. Dela se ne smeju svoditi na jednostran sud jedne osobe vec moraju imati vecu dimenziju, dimenziju dozivljaja svakog od nas.

Джон Рейнольдс

О томе смо овде много пута расправљали и те релативизације су благо речено бесмислене. Рецимо, сад је 21.34 и у Београду је вече. Свако ко тврди другачије има толико искривљену перцепцију да је његова "перцепција стварности" потпуно безвредна. Може да буде занимљива, али занимљива тек колико и гледање клипова Калета Господара Времена.

Дакле, истина и те како постоји. И она каже оно што смо већ износили - овај филм нам не говори о мултиверзумима. Нема ту вишесмислености и чега све не - мултиверзума има колико и вукодлака.

#Τζούτσε

Josephine

Pa to iz tvoje referentne tačke. Iz moje - novajlija je u pravu.

Джон Рейнольдс

Новајлија је неки твој друг, зар не?

#Τζούτσε

Josephine

Ne? Nijedan jedini moj prijatelj ne želi da posećuje Sagitu. Go figure.

Josephine

Ah, vidi, dupe Boban mi je opet ograničio broj postova.

Джон Рейнольдс

Е, видиш, МОЖДА јесте другар. Ја немам довољно информација - можда јесте јер се појавио на овој теми и држи ти страну. Али можда и није. Сад, ја могу да развијем теорију да јесте и то да развучем на све стране.

С друге стране, Мехо је копирао титлове из филма где се јасно објашњава механизам враћања времена. Изнео је егзактан доказ, а додао је и твоје контрадикторне изјаве на овој теми.

У чему је разлика? Ово прво је нагађање на основу перцепције. Ово друго је аргументација и у том случају свако позивање на перцепцију - бесмислено је.

#Τζούτσε

Linkin

Quote from: Джон Рейнольдс on 22-01-2015, 22:36:12
О томе смо овде много пута расправљали и те релативизације су благо речено бесмислене. Рецимо, сад је 21.34 и у Београду је вече. Свако ко тврди другачије има толико искривљену перцепцију да је његова "перцепција стварности" потпуно безвредна. Може да буде занимљива, али занимљива тек колико и гледање клипова Калета Господара Времена.

Recimo da si pisac.

Da li bi zeleo da citaoci razmisljaju o tvom romanu na isti nacin kao i o cinjenicama da je 21.34 i vece u Beogradu?

Pa naravno da ne. Ocekivao bi mnogo vise od tog nivoa trivijalnosti pa prema tome ne vredi da koristis takve analogije.

Josephine

Razlika je u tome što ovaj film nije o klasičnom putovanju kroz vreme. I ima razlike ko se kreće. Ako se ljudi kreću kroz vreme (ka prošlosti, ka budućnosti; ljudi ostaju isti, po krvi i mesu), onda je to putovanje kroz vreme, ako se kreće vreme, to nije putovanje kroz vreme. To je drugo vreme, pa, samim tim, i drugi svet. Dakle, drugi univerzum.

Fajront, nemam više postova.

Linkin

Quote from: Джон Рейнольдс on 22-01-2015, 22:44:41
Е, видиш, МОЖДА јесте другар. Ја немам довољно информација - можда јесте јер се појавио на овој теми и држи ти страну. Али можда и није. Сад, ја могу да развијем теорију да јесте и то да развучем на све стране.

Ne vidim da ovde drzim bilo kome stranu. A niti da kontriram. Niti sam bilo ciji drugar.

A sad, da li mozda neko ovde od mene OCEKUJE da drzim nekom strane ili nekom drugom kontriram, to jos ne mogu da tvrdim. Ali bilo bi mi zao da prica zavrsi u tom smeru.

Albedo 0

Quote from: D. on 22-01-2015, 22:30:06
kako je vreme isključiva funkcija prostora i čovekova izmišljotina

bolidnina je nevjerovatna

vrijeme je funkcija prostora
brbljanje gluposti je funkcija D.

to ne znači da brbljanje gluposti ne postoji, vjeruj mi, nije nikakva izmišljotina reći da ti brbljaš gluposti

mnoge stvari imaju mnoge funkcije, i te funkcije - postoje

to što si ti još dodala retard šlag na tortu, tvrdeći da je vrijeme ljudska izmišljotina, samo govori dalje u prilog tvog brbljanja gluposti

Ljudi mogu razumjeti vrijeme na ovaj ili onaj način, ali vrijeme neumitno teče. To da li mi u stvari time percipiramo samo funkciju prostora ima veze samo u tvom glupom mozgu, jer, vjeruj, mi samo percipiramo i tvoje gluposti, dakle, tvoju funkciju

veliki prasak je bio jednom i univerzum će jednog dana da se ugasi

između postoji time-space continuum, i ne brbljaj gluposti u njemu

EDIT: hvala Alahu da je Sagita zaustavila tu funkciju!

Josephine

Bože, Trollobatto, ja tek sada shvatam koliko si ti glup.  :lol:

Razumem da ne možeš da budeš stručnjak za sve. Zato malo proguglaj o teoriji relativiteta, a mi ćemo da sačekamo.

Boban

a meni je baš delovalo da je počela suvislo da komentariše, pa sam joj dodao još nekoliko postova dnevno...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

Dupe Bobane, prestani da me maltretiraš, da mi brišeš postove i da mi se svetiš. Komentarisala sam suvislo, dok nisam primetila ograničenje. A onda sam pomislila: što bih na klovnovskom forumu komentarisala suvislo? Klovnovski forum zaslužuje klovnovsko komentarisanje.

Albedo 0

vidi, vratila joj se funkcija brbljanja gluposti

nauči, glupsonko, šta je uopšte funkcija, šta znači

tomat

Quote from: D. on 22-01-2015, 23:03:27
Bože, Trollobatto, ja tek sada shvatam koliko si ti glup.  :lol:

Razumem da ne možeš da budeš stručnjak za sve. Zato malo proguglaj o teoriji relativiteta, a mi ćemo da sačekamo.

bilo bi dobro da vidimo neku referencu koja kaže da je vreme čovekova izmišljotina.

ne znam da li sam dobro razumeo, ali ti kažeš da teorija relativiteta kaže da vreme ne postoji?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Josephine

Quote from: tomat on 22-01-2015, 23:17:40
ne znam da li sam dobro razumeo, ali ti kažeš da teorija relativiteta kaže da vreme ne postoji?

OMFG.

Ne. Kažem da je vreme različito u odnosu na različite referentne tačke. Kao u onom čuvenom primeru sa dva blizanca, gde jedan putuje brzinom svetlosti, a jedan ostaje na zemlji.

Da, čovek je izmislio minute, sate, dane da bi se uklopio u svoju linearnu percepciju života.

Albedo 0

naravno, čovjek je izmislio minute, ti izmišljaš gluposti, pa to ti ja i govorim

''Ovo nije klasično putovanje kroz vreme''

''Ponoviću, ovde nema putovanja kroz vreme.''

ponoviću i ja, vrijeme je funkcija prostora a brbljanje gluposti je funkcija D.

Albedo 0

tomat, preuzmi štafetu, izgleda da se i Meho umorio od ovolike količine gluposti

samo baci pogled na tekst #2, koji ona ne zna ni da pročita kako treba

Ugly MF

Vi ste svi fenomeni.
Imam utisak da je pametnije da raspravljate o tome kako je moguce da Dzon Karter onako skakuce po Marsu i da bude jak, a opet onaj dzukac da bude brzi od njega!?

Meho Krljic

Quote from: Pizzobatto on 22-01-2015, 23:51:30
tomat, preuzmi štafetu, izgleda da se i Meho umorio od ovolike količine gluposti

samo baci pogled na tekst #2, koji ona ne zna ni da pročita kako treba

Nisam se umorio nego sam igrao Hyrule Warriors pošto sam imao utisak da smo izneli potrebne argumente koji govore sami za sebe. Dalja rasprava koju D. ovako argumentuje:

Quote from: D. on 22-01-2015, 22:49:28
Razlika je u tome što ovaj film nije o klasičnom putovanju kroz vreme. I ima razlike ko se kreće. Ako se ljudi kreću kroz vreme (ka prošlosti, ka budućnosti; ljudi ostaju isti, po krvi i mesu), onda je to putovanje kroz vreme, ako se kreće vreme, to nije putovanje kroz vreme. To je drugo vreme, pa, samim tim, i drugi svet. Dakle, drugi univerzum.

mi deluje potpuno nepovezano, pa ne vidim sa čim bi se tu polemisalo. "Ako se kreće vreme, to nije putovanje kroz vreme" mi je besmisleno kao da kažemo "Ako se kreće voda u reci, mi ne putujemo po reci". A "To je drugo vreme pa samim tim i drugi svet" ne deluje kao iskaz koji uzročno-posledičnu vezu objašnjava nego je aksiomatski iznosi a ja tu ne vidim aksiom.

Josephine

Opet ti sa svojim apsurdnim poređenjima.

Josephine

Ajde sada objasni, Meho, kako je to voda isto što i vreme?